You are on page 1of 1

Arta Educatiei

Cum Sa Ai Incredere In Tine


Incredrea in sine este esenta vietii. Incredrea in sine este reteta succesului, secretul fericirii. Increderea in sine presupune constientizarea nevoilor tale si a dreptului tau de a te bucura de realizari. Dar cum sa faci sa ai incredere in tine? Ce trebuie sa inveti daca vrei sa ai respect fata de sine? Cum poti incepe sa actionezi in acest sens? Incepe cu o autoanaliza. Vezi care sunt calitatile tale si cum le poti folosi penru tine, incearca sa transformi si defectele in mici calitati.

Primul pas spre consolidarea increderii in sine este sa te gandesti la propria persoana. Uita ce vor altii sa faci, fii tu cel care alege ceea ce e bun pentru tine, modul in care vrei sa-ti traiesti viata. Alegerile constiente te definesc pe tine ca si individ, ca si entitate, ca si valoare.

Stabileste-ti scopuri in concordanta cu valorile tale. Cand vei incepe sa indeplinesti din ceea ce ti-ai propus, nivelul respectului tau fata de propria persoana va incepe sa creasca. Invata sa ai asteptari de la viata, fii ambitios si vei avea mai multe sanse sa-ti indeplinesti dorintele. Comunica eficient. Fii deschis, sincer, clar in exprimare, constientizeaza-ti valoarea, vorbeste atat despre realizarile tale, dar si despre esecuri si despre ceea ce ai invatat in urma lor. Fii deschis fata de noi idei, experiente si posibilitati de a trai. Nu-i judeca pe ceilalti pentru modul in care isi traiesc viata, fiecare o face cum crede ca este mai bine pentru el. Fii flexibil. Nu te atasa foarte mult de trecut, reactioneaza la schimbare, mergi mai departe, detaseaza-te! Accepta si corecteaza-ti greselile. Nu-ti fie rusine sa spui Am gresit. A recunoaste acest lucru nu inseamna sa te umilesti. Nu vei fi condamnat, blamat, respins, daca iti recunosti greselile. A invata din greseli este un lucru normal, te face mai puternic.

Fii cooperant.Ai incredere in dreptul tau de a accepta sau de a refuza. Spune da cand vrei sa spui da si spune nu atunci cand vrei sa spui nu. Lasa frica deoparte, exprima-te! Daca nu te temi de ceilalti, esti mai binevoitor, mai cooperant, mai dornic sa impartasesti cu cei din jur experientele tale.

Fii independent. Invata sa gandesti pentru tine, asa cum este firesc de altfel. Nu te lasa manipulat, fii sigur pe ideile tale si sustine-le. Exercita-ti pe deplin puterile tale distincte si traieste-ti existenta fara frica.