You are on page 1of 3

Doana Andrei Ionut Cls a XI-a B

Invazia Irakului din 2003


Invazia Irakului din 2003 (denumit i Rzboiul din Irak, Al Doilea Rzboi din Golf i Al Treilea Rzboi din Golf) a fost un rzboi ntre Irak i o coaliie de ri condus de Statele Unite, care a rezultat n detronarea lui Sadam Husein.

Antecedente
n 1993, prin rzboiul din Golf, Irakului i s-au impus o serie de sanciuni din parteaNaiunilor Unite care stabileau, printre altele, un embargou i obligaia ca toatearmele de distrugere n mas s fie distruse. Regimul preedintelui irakian de la acea vreme, Sadam Husein, s-a opus colaborrii cu inspectorii ONU, n ciuda consecinelor embargoului asupra populaiei, i a tuturor atacurilor la care era supus ara de ctre forele britanice i americane. Prin invazia Irakului din 2003, preedintele american George W. Bush a situat Irakul pe o aa-numit ax a rului, acuznd regimul lui Sadam Husein de a deine cantiti mari de arme de distrugere n mas, de a avea legturi cu Al-Qaida, i de a fi un pericol iminent pentru Umanitate, bazndu-se pe presupuse informaii secrete. n ntreg procesul de inspecie al ONU, un grup de inspectori condus de Hans Blix, nu s-au gsit arme de distrugere n mas. Inspectorii au acuzat cu diverse ocazii Irakul, pentru c nu colaborau cu acetia, dei nu considerau c exist motive s se gndeasc la existena unor arme interzise. Acest argument a fost folosit de Bush, care a afirmat c irakienii i mineau pe inspectori. Surse din Consiliul de Securitate al ONU au afirmat mai trziu c dac Statele Unitenu ar fi atacat, n scurt timp s-ar fi demonstrat c Irakul nu avea nici o arm de distrugere n mas. Dup ce timp de luni ntregi a presat Consiliul de Securitate al Naiunilor Unite ca s aprobe o rezoluie care s sprijine invazia, lucru care nu a reuit s l fac datorit lipsei de sprijin, Bush a fcut o reuniune cu aa-numitul Trio al Azorelor (cu toate c se referea la patru personaliti), format de el nsui, de Tony Blair, prim-ministrul Regatului Unit, Jos Mara Aznar, preedintelespaniol i prim-ministrul portughez Duro Barroso, pentru a anuna crearea unei aliane care avea scopul de a invada Irakul i de a-l detrona pe Hussein. Reacia opiniei publice mondiale a fost n general ostil, n special prin realizarea unor manifestaii mondiale contra rzboiului din Irak, dar acestea nu au fost bgate n seam de alian. Irak, spunea liderul irakian, "nu are interes n rzboi. Nici un funcionar irakian, nici un cetean irakian nu i-a exprimat cea mai mic dorin de a intra n rzboi. ntrebarea se

Doana Andrei Ionut Cls a XI-a B


adreseaz celeilalte pri: Oare nu ncercai s gsii un pretext pentru a justifica un rzboi n Irak?"

Invazia
La 20 martie 2003 a nceput invazia coaliiei n Irak, care viola flagrant Dreptul Internaional i care nu dispunea de aprobare din parteaConsiliului de Securitate al Naiunilor Unite. Trebuie menionat ns c din peste 200 de rzboaie declanate i purtate de la nfiinarea acestui for internaional (O.N.U.) pn astzi, doar vreo 2 au fost purtate la instigarea i cu aprobarea acestuia, restul, care reprezint covritoarea majoritate, fiind purtate fr nici un fel de aprobare a forurilor internaionale.

Crime contra umanitii


n procesul de invadare s-au produs i multe pierderi civile. Printre imaginile cele mai difuzate s-a aflat fetia purtat n brae de bunicul su cu picioarele distruse, ns au existat multe cazuri similare, care nu au fost att de popularizate. Aa-numitele "bombe inteligente" au demonstrat c presupusa capacitate de a lovi doar obiectivele militare avea limitele ei. Multe gospodrii civile i cteva spitale au fost afectate de incendii. Cteva ambulane cu rnii civili au fost lovite de proiectile ale forelor americane. n plus, muzee i edificii considerate a aparine Patrimoniului Istoric al Umanitii au fost afectate de explozii n mijlocul haosului i n timpul asediului i mai trziu cucerirea Bagdadului. Aceste realiti tragice, care fac parte din decorul oricrui rzboi, fie el i cel mai chirurgical posibil, trebuie puse ns n perspectiva corect care arat c anual, dictatorul Irakian omora mii de ceteni irakieni i tortura alte mii de indivizi n nchisorile regimului, iar n cariera sa acesta a practicat genocidul contra populaiei de religie diferit de aceea a clicii conductoare (de ex., iiii din sud - populaie civil!!! - , care reprezint n fapt majoritatea populaiei rii, au fost bombardai cu artileria atunci cnd s-au revoltat contra regimului sunit al lui Sadam Husein dup primul rzboi din Golf, iar kurzii din nord au avut i ei parte n repetate rnduri la tratamente genocidiace similare. n plus, aa cum constatm azi, majoritatea covritoare a victimelor n Irak sunt populaie civil sacrificat inutil n luptele inter-religioase i inter-irakiene. A vorbi patetic n astfel de condiii despre victimele produse de invazia care a nlturat unul dintre cei mai sngeroi dictatori ai planetei i ncearc s construiasc un regim democratic (ntr-un col de lume

Doana Andrei Ionut Cls a XI-a B


n care acest tip de guvernare lipsete n mod absolut) astfel nct disputele interreliogioase s fie tranate politic i nu violent, devine un exerciiu de neseriozitate. Cameramanul de televiziune Jos Couso, de la televiziune spaniol TeleCinco a fost ucis de ctre un tanc american, cnd acesta filma terasa Hotelului Palestina. Guvernul spaniol format de Partidul Popular a refuzat s cear explicaii Statelor Unite sau s nceap o investigaia a celor ntmplate. Trupele britanice, nsrcinate cu controlul sudului rii, nu au avut remucri cnd au intrat n gospodriile civile irakiene cu cini antrenai, violnd tradiiile ri i umilind locuitori acelei regiuni, n special locuitorii Basorei.

Pierderi irakiene
Numrul pierderilor irakiene nu este cunoscut. La Londra, Iraq Body Count estimeaz doar cifrele publicate - ntre 59287 i 65121 civili irakieni ucii. Binecunoscuta revist medical Lancet folosind tehnici epidemiologice a calculat un numr de peste 600000 irakieni ucii n patru ani de ctre agresori.

Pierderi americane
Oficial 3217 militari americani activi decedai n patru ani. 13357 rnii, plus 10685 rnii grav.

Pierderi din bugetul american


Oficial peste 351 miliarde de dolari US n patru ani (de trei ori bugetul Romniei n 2007). Oficios peste dou trilioane (2000 miliarde de dolari irosii).

Pierderi de sntate mintal la americani


155000 militari americani au cerut ngrijiri psihiatrice n 2006, 209000 n 2007 plus 263000 care se estimeaz n 2007 c vor fi ngrijii n 2008. Eforia Spitalelor Militare (Veterans Administration) a cerut 2,96 miliarde de dolari US pentru ngrijiri medicale psihiatrice pentru anul fiscal 2008 cu 545 milioane US dollars mai mult (23 %) fa de 2006.