You are on page 1of 63

TIINA MATERIALELOR 12

prof.dr.ing. Mircea Horia ierean mtierean@unitbv.ro i @ ib

Polimeri - Introducere
z Polimerii sunt substane macromoleculare ale cror molecule sunt formate prin unirea n lan (caten) a dou sau mai multe molecule de monomer. z Materialele M i l l plastice l i sunt formate f di dintr-un compus macromolecular, l l plastifian l ifi i i, agenii de d reticulare , materiale de umplutura inert i colorani. z Plastifianii micoreaz interaciunea dintre catene, astfel c segmentele de lanuri moleculare devin mai mobile i comportarea vscoelastic se mbuntete. z Agenii de reticulare creaz puni de legtur ntre catene i astfel se mbuntesc proprietile de elasticitate i de rezisten: pornind de la acelai polimer n funcie de gradul de reticulare se pot modifica proprietile n limite foarte largi. z Materialele de umplutur nu reacioneaz de obicei cu polimerul de baz, ci se distribuie uniform prin amestecare mecanic n masa de baz i contribuie astfel la creterea rezistenei mecanice; se utilizeaz n mod curent ca materiale de umplutur talcul, praful de cret, caolinul, rumeguul de lemn, fibre textile sau celulozice etc: negrul de fum (particule sferice de carbon cu structur hexagonal) utilizat i el ca material de umplutur are i rol activ influennd gradul de reticulare. z Coloranii introdui n materialele polimerice le coloreaz n masa prin amestecare mecanic. g aceste categorii g de substane se mai introduc: antistaticele p pentru reducerea z Pe lng electrizrii prin frecare, ignifuganii pentru reducerea inflamabilitii, lubrifianii pentru uurarea prelucrrii, fungicidele pentru creterea rezistenei la atacul ciupercilor, antioxidanii pentru creterea rezistenei la mbtrnire a materialelor polimerice.

Polimeri - Introducere
z Dezvoltarea de materiale plastice a nceput dup 1860, cnd Phelan i Collander, o firm din U.S.A care producea bile de biliard, a oferit un premiu de 10.000 dolari pentru un substitut satisfctor al fildeului natural. Unul dintre cei care au ncercat s ctige acest premiu a fost un inventator american, John Wesley Hyatt. Hyatt dezvoltat o metod de presare a piroxilinei, un nitrat de celuloz care au fost plastifiat cu camfor i alcool. Dei nu a ctigat premiul, produsul su patentat sub marca celuloid a fost folosit n fabricarea de obiecte, de la p placi dentare la gulere g de cm i. n ciuda inflamabilit ii i a deteriorrii prin expunere la lumin, celuloidul a obinut un succes comercial notabil. z n 1908, J. E. Branderberger, regenernd celuloza pentru formarea fibrelor a obinut un film transparent. transparent L L-au au denumit celofan, iar marca pentru aceast denumire a fost depus n 1912. z Prima materie plastic sintetic a fost brevetat de belgianul Leo Hendrik Baekeland (1863 1944) naturaliza american (1863-1944) american. Baekeland a fcut studii de chimie la Universitatea din Gent, iar la 26 de ani s-astabilit n SUA pentru a lucra ntr-o societate de materiale fotografice. A inventat prima hrtie fotografic operational Velox pe care a comercialiat o prin propria sa firm. Si-a comercialiat-o Si a vndut nd t brevetul bre et l i societatea n 1899 inventatorului George Eastman. n 1905 a nceput cercetrile care l-au condus la inventarea bachelitei (fenol-formaldehida).

Polimeri - Introducere
z n 1913 profesorul german Klatte breveteaz polimerizarea unui gaz, obinnd policlorura de vinil. Fabricarea industrial ncepe n 1931, iar n prezent obiectele din PVC cunosc o multitudine de aplicaii : tevi, marochinrie, izolaii electrice etc. z n 1924 chimitii Barker i Schinner au obinut o sticl organic comercializat din 1934 sub numele plexiglas. z Polistirenul pus la punct de germanul Wulff este folosit pentru jucrii, ambalaje alimentare carcase de radio, alimentare, radio etc. etc n 1933 firma BASF inventeaz polistirenul expandat (zpada artificial) utilizat ca izolant termic i element antioc. z Nylon (numele este generic pentru poliamide) a fost brevetat n 1937 de americanul W l Walace H. H Carothers, C h director di al l departamentului d l i de d cercetri i fundamentale f d l n fizicofi i chimie la firma lui Du Pont de Nemours, elev al lui Lavoisier. Nylon a fost folosit pentru confectionarea parautelor utilizate la debarcarea din Normandia. z Polietilena de joas densitate a fost obtinut n 1935 de englezii Fawett si Gobson, iar fabricatia industrial a nceput n 1939. In 1953 germanul Karl Ziegler (premiul Nobel 1963) a obtinut polietilena de nalt densitate, mult mai rigid. Din 1985 DMS (Olanda) i Allied (SUA) folosesc o polietilen de 30 ori mai rezistent la tractiune dect otelurile de greutate egal cu ea.

Polimeri - Introducere

Grup de polimeri Larg rspndire Intermediar Inginerie Inalt performan

Material reprezentativ Polistiren (PS) Polietilen tereftalat (PET) Poliamid (PA) Polietereterketon (PEEK)

Pre relativ 1 2 6 83

Reaciile de sintez a polimerilor


z Polimerizarea este o reacie n lan ce decurge in trei etape: 1. iniierea n decursul creia are loc prin procese termice sau fotochimice scindarea moleculelor unei substane introduse special ca iniiator i formarea unor radicali liberi primari care adiioneaz la legtura dubl a monomerului i formeaz un radical mai mare; aceast prim etap este ilustrat pentru un monomer oarecare (X fiind un atom sau o unitate structural); 2 propagarea (creterea) n decursul creia radicalii liberi formai n etapa anterioar 2. particip la reacii de transfer n care se extrage un atom dintr-o molecul legndu-se la radical care devine stabil si se genereaz un nou radical din molecula care a furnizat atomul; procesul continu astfel cu ataarea unor noi uniti structurale lanului molecular, care are la unul din capete radicalul primar, iar cellat capt este liber i poate primi noi uniti; 3 ntreruperea 3. decursul n d l creia i radicalii di lii reaci ioneaz n perechi hi pierzndui d i reactivitatea i creterea lanului molecular se oprete; procesul de ntrerupere este aleator i se produce prin dou mecanisme:
prin combinare, atunci cnd capetele libere a dou lanuri moleculare se ntlnesc i se unesc; prin disproporionare, atunci cnd un atom de hidrogen este transferat de la un lan la altul i se favorizeaz refacerea unei legaturi duble C=C.

Reaciile de sintez a polimerilor

Etapele reaciei de polimerizare: a iniierea; b propagarea; c - ntreruperea prin combinare; d - ntreruperea prin disproporionare

Reaciile de sintez a polimerilor


z Policondensarea este procesul prin care dou molecule organice diferite reacioneaz pentru formarea unei molecule complexe care se unete cu lanul macromolecular; reacia are loc cu eliminarea unor substane cu molecula mic (cel mai frecvent apa), ceea ce nseamn c polimerii obinui prin policondensare au compoziie chimic diferit de a monomerilor din care provin. Reacia de policondensare este o reacie n trepte (pas cu pas) deoarece creterea lanului macromolecular se realizeaz prin formarea de noi leg gturi n urma reaciilor de condensare: obinerea unor grade g de polimerizare corespunztoare presupune controlul desfurrii reaciilor astfel nct s nu se ating prematur echilibrul. z Poliadiia este o reacie n trepte (la fel ca policondensarea) care decurge fr eliminarea unei substane cu molecula mic, astfel c polimerul obinut are compoziia chimic a merilor din care provine (la fel ca la polimerizare); polimerii care se formeaz prin poliadiie au de obicei n lanurile principale i ali atomi dect carbonul. carbonul z n timpul desfurrii reaciilor de sintez pot avea loc ramificri ale lanului molecular, chiar i n cazul n care monomerii participani sunt bifuncionali (au doar dou legturi acti e); dac lanul active); l macromolecular macromolec lar nu n are ramificaii sa sau acestea sunt s nt scurte, sc rte polimerul polimer l respectiv este un polimer liniar, iar dac lanul are ramificaii lungi este un polimer ramificat.

Proprietile polimerilor condiii


z Proprietile fizico-mecanice fizico mecanice ale polimerilor sunt influenate de compoziia chimic i de structura care se apreciaz cu ajutorul a dou caracteristici: configuraia i conformaia. z Configuraia se refer la relaia de ordine a unitilor structurale n cadrul lanului macromolecular l l dat d de d l legturile il chimice, hi i ceea ce nseamn c modificarea difi configuraiei se poate face numai prin ruperea legturilor chimice. Considernd dispunerea grupelor laterale ale monomerilor care alctuiesc catena (lanul macromolecular) fa de lanul principal, pot exista trei tipuri de aranjamente distincte: aranjamentul isotactic - acela n care toate unitile structurale X (atomii sau radicalii care caracterizeaz monomerul) ) sunt dispuse p de aceeai parte p a lanului; aranjamentul sindiotactic - acela n care unitile structurale X sunt dispuse alternant de o parte i de alta a lanului; aranjamentul atactic - acela in care unitile structurale X sunt dispuse aleator fa de lanul principal; z Polimerii care au aceeai compoziie chimic, dar aranjament diferit al monomerilor se numesc steroizomeri t i i.

Propriet p ile p polimerilor condiii

Dispunerea grupelor laterale la stereoizomeri: a - aranjament isotactic; b - aranjament sindiotactic; c - aranjament atactic

Proprietile polimerilor condiii


z Conformaia se refer la poziia relativ a doi monomeri vecini, realizat prin rotirea n jurul legturii simple dintre atomii de carbon; posibilitatea de rotire permite modificarea poziiei monomerului vecin fr ruperea legturii chimice. Dup un numr anumit de monomeri (implicit i legturi) poziia monomerului urmtor este practic independent de cea a primului monomer, poriunea respectiv a macromoleculei numindu-se segment de lan. n acest mod, dei fiecare legtura are un unghi fix (aprox. 109.5) macromolecula rezult sub forma unui lan flexibil ncolcit. Aceasta nseamn c distantele dintre atomi sunt diferite n funcie de conformaia lanului (i implicit interaciunile dintre ei), ceea ce influeneaz proprietile fizico-mecanice ale p polimerului. z Poziia relativ a lanurilor macromoleculare ncolcite este aleatoare ceeea ce confer structur amorf polimerilor. In cazul polimerilor liniari se poate realiza i o ordonare la distan pe anumite zone prin alinierea unor segmente de lan, obinndu inndu-se se o structur parial cristalin apreciat prin gradul de cristalinitate, care exprim procentual volumul zonelor cu structur cristalin. z Poriunile i nile de catene aranjate ordonat sunt s nt numite n mite cristalite i au a o dispunere disp nere aleatorie n masa polimerului; prin anumite procedee tehnologice se poate realiza i o orientare a cristalitelor, obinndu-se o texturare a zonelor cristaline.

Proprietile polimerilor condiii

Structurile polimerilor liniari: a - structur amorfa; b - structur cristalin; c - texturare cristalin

Proprietile polimerilor condiii

z Cristalizarea poate conduce i la realizarea unor structuri supramoleculare de tip fibrile i/sau sferulite. Fibrilele rezult prin orientarea cristalitelor pe o singur direcie, iar sferulitele p prin unire mai multor fibrile n j jurul unui nucleu. O sferulit cuprinde p att fibrile ct i cristalite orientate aleator, lanuri moleculare de legtur i zone cu structur amorfa. z Lanurile moleculare ale polimerilor liniari i ramificai se pot lega ntre ele prin puni formate dintr-o singur unitate structural (atom sau radical liber) sau prinr-un lan scurt, rezultnd o reea tridimensional dezordonat numit structur reticular - respectiv polimer reticulat; n cazul polimerilor reticulai noiunea de macromolecul i pierde sensul deoarece se formeaz un complex de legturi n care catenele nu mai pot fi individualizate. z Reticularea R ti l se poate t realiza li fie fi n timpul ti l reaciilor iil de d sintez i t , fie fi ulterior lt i prin i amestecarea polimerului cu un agent de reticulare (element sau compus chimic).

Proprietile polimerilor condiii

Reprezentarea schematic a componentelor unei sferulite

Proprietile polimerilor
z Principala consecin a structurii amorfe este faptul c materialele respective nu au o temperatur definit de topire/solidificare, trecerea ctre starea lichid la nclzire facndu-se treptat ntr-un interval de temperatur; i n cazul polimerilor ca i n cazul sticlelor exist o temperatur Tv de tranziie sticloas (vitroas) sub care se comport din punct de vedere mecanic ca solidele cristaline i o temperatur de curgere Tc deasupra creia materialul se comport ca un lichid vscos. z In cazul polimerilor caracterizarea poate fi tcut mai sugestiv cu ajutorul curbei termomecanice care arat dependena deformaiei specifice n funcie de temperatur (la solicitare constant): la temperaturi T < Tv, deformaiile sunt mici i variaz liniar cu temperatura, materialul comportndu-se ca un solid rigid (stare vitroas); la temperaturi Tv< T T< Tc, deformaia specific are valori foarte ridicate (corespunztoare uneori unor alungiri de peste 10 ori lungimea iniial); dup caracterul deformaiilor, n acest interval de temperaturi polimerul se poate afla ntr-o stare nalt elastica (deformaiile sunt p ( preponderent p elastice) ) sau ntr-o stare elasto-plastic p ( (deformaiile sunt preponderent plastice); la temperaturi T > Tc, materialul se comport ca un fluid a crui vscozitate scade pe p ; n practic p , se determin i o temperatur p considerat msur ce crete temperatura; temperatur de sfrit de topire de la care polimerul este n stare lichid; dac temperatura depete o anumit valoare se produce degradarea termic a polimerului prin ruperea legturilor dintre monomeri i oxidarea exoterm (arderea) acestora.

Proprietile polimerilor

Curba termo-mecanic a unui polimer cu structur amorfa

Proprietile polimerilor

Dependena temeperaturilor Tv i Tc de masa molecular

Proprietile polimerilor

Temperatura de topire vs. temperatura de tranziie pentru diferii polimeri

Proprietile polimerilor
z Dup comportarea la nclzire, substanele macromoleculare se grupeaz n trei categorii; termoplaste p (p (plastomeri), ), termorigide g i elastomeri. z Termoplastele sunt substane macromoleculare cu structura liniar sau ramificat, complet amorfa sau parial cristalin, care pot fi nclzite n vederea prelucrrii la temperaturi T > Tc de un numr nelimitat de ori ( (cu condiia evitrii temperaturilor p de degradare). g ) Se utilizeaz n stare elasto-plastic n domeniul de temperaturi (Tv ; Tc) sau n stare vitroas (T< Tv). z Termorigidele sunt substane macromoleculare cu grad mare de reticulare care se prelucreaz ntr ntr-o o stare de polimerizare incomplet n care nu s s-a a format reeaua spaial a structurii. Reticularea se produce prin activare termic (ntrire la cald) sau prin activare chimica la introducerea n masa polimerului de baz a unui agent de reticulare (ntrire la rece). ) Leg gturile p puternice, , caracteristice structurii reticulare le confer p propriet p ile de rezisten corespunztoare strii vitroase, iar la o renclzire ulterioar micrile moleculelor fiind limitate nu se mai atinge starea vscoas, materialul descompunndu-se fr s mai treac prin faza de nmuiere (n cazul lor temperatura Tv este ridicat i nu mai exist temperatura Tc). z Elastomerii sunt substne macromoleculare cu catene lungi, ncolcite, care formeaz ochiuri elastice, , astfel c sub aciunea solicitrilor mecanice se p pot deforma uor i reversibil. Temperatura Tv a elastomerilor este sub temperatura ambiant, astfel c fragilizarea se produce la temperaturi sczute, iar la nclzire nu trec prin faza de nmuiere datorit reticulrii slabe, ele meninndu-i starea nalt elastic pn la temperatura de descompunere.

Termoplaste vs. termorigide

Termoplaste

Termorigide

Proprietile polimerilor
z Sunt substane cu densitate mic ( = 900...2200 kg/m) datorit faptului c elementele componente (n principal H i C) au masa atomic redus. z Au coeficient de dilatare specific mare datorit legturilor Van der Waals (legturi slabe) dintre catene i conformaiei acestora. z Sunt S ti inflamabile fl bil (n ( marea majoritate j it t a cazurilor) il ) i au stabilitate t bilit t termic t i redus d datorit d t it faptului c sunt substane organice; din acelai motiv pot fi degradate de microorganisme (biodegradabilitate). z Datorit D il legturilor il covalente l din di interiorul i i l lan l ului l i macromolecular, l l au rezistivitate i ti it t electric foarte mare (r = 1012... 1016 m i rigiditate dielectric mare 20106 ... 80106 V/m; permitivitatea relativ[ r variaz ntre 2 i 3000 i este influenat de caracterul polar sau nepolar l al l moleculelor; l l l z Proprietile lor sunt afectate de radiaiile din spectral vizibil, de ultraviolete i de radiaiile ionizante care pot rupe legturile dintre catene i/sau dintre monomeri modificnd astfel structura t t ini i ii ial l prin i reducerea d gradului d l i de d polimerizare. li i z Factorii fizico-chimici (temperatur- radiaii, prezena oxigenului i ozonului, umiditatea etc.) acioneaz conjugat, ceea ce are ca efect mbtrnirea materialului, ce se manifest la nivel macroscopic i prin i apari iia i unor fisuri, fi i schimb hi bri i de d culoare, l nr ut irea i propriet i ilor il dielectrice (scad valorile rezistivitii i permitivitii electrice), reducerea proprietilor de rezisten mecanic, de plasticitate i de elasticitate.

Efectul temperaturii asupra modulului de elasticitate

Tipuri de mase plastice

Tipuri de mase plastice


A. Materiale sintetice policondensate
A1 Termoreactive T.R. Fenoplaste Aminoplaste Siliconice Poliesteri A2 Termoplastice T.P. Poliamide Aminoplaste Poliesteri Policarbonai

B. Materiale sintetice polimerizate


B1 Termoreactive T.R. Poliesteri nesaturai B2 Termoplastice T.P. Policarbur de vinil Polistirol Polietilen/polipropilen Poliacrilai Polibutadiene Polifluorolefine Polivinili carbozolici

C. Materiale sintetice poliaditivate


C1 Termoreactive T ti T.R. TR Rini epoxidice Poliuretani C2 Termoplastice T l ti T.P. TP Poliuretani liniari

Poliolefine
Monomer
Ethylene Polyethylene H3C

Polymer
CH3
n

Repeat unit

CH3 Polypropylene Propylene

CH3
n

CH3 CH3 CH3 CH3 CH3 CH3 CH3

Ph Polystyrene Styrene
Cl Poly(vinyl chloride) Vi l Chloride Vinyl Chl id F2C CF2 Tetrafluoroethylene F3C Poly(tetrafluoroethylene): Teflon F2 C C F2 F2 C C F2 F2 C C F2 Cl Cl Cl Cl

CH3
n

Ph

Ph

Ph

Ph

Ph

Ph

Ph
CH3

Cl F2 C F2 C

Cl F2 C

Cl CF3

C nF 2

C F2

C F2

Poliesteri, amide i uretani


Monomer
O HO2C Terephthalic acid O O NH2 OH H2N 4 1 6 Diaminohe ane 1,6-Diaminohexane Nylon 6,6 66 HO CO2H HO Ethylene glycol OH Poly(ethylene terephthalate Ester O O
4

Polymer
O HO H2 H2 O C C O H
n

HO 4 Adi i Acid Adipic A id

N H O

N 4 H Amide H N

H
n

O HO2C Terephthalic acid OCN H2 C CO2H H2N 1,4-Diamino benzene NCO NH2 Kevlar HO

H N H
n

4,4-diisocyantophenylmethane O HO H N H2 C

OH HO Spandex Ethylene glycol g y O H2 H2 H O C C O H N


n

Urethane linkage

Polimeri naturali
Monomer Polymer

Isoprene H OH HO HO HO OH H H -D-glucose H OH

Polyisoprene: Natural rubber H OH H Poly(-D-glycoside): cellulose O HO H HO H OH H OH


n

O H3N O Polyamino acid: protein H3N R1 DNA O Base oligonucleic g acid DNA

H N

O Rn+1
n

H N

O OH Rn+2

O O

R Amino Acid

O O P O O O O Base

O P O

OH Nucleotide Base = C, G, T, A

DNA

Tipuri de mase plastice


z Fenolii (TR) se obin din p policondensarea amestecului de fenol cu formaldehida rezultnd Novolac (n mediu acid) i Bachelita (n mediu bazic). z Dup faza n care se ntrerupe reacia rezult: rezol (bachelita A), rezitol (bachelita B) i rezit (bachelita C) C). z Din novolac, sau din rezol se produc lacuri, rini pentru turnare i pentru impregnarea materialelor stratificate, pulberi pentru presat piese, etc. z Pulberile obinute din novolac, rumegu de lemn, hexametilentetramin, stearin i colorani sunt utilizate la presarea la cald a pieselor care nu sunt higroscopice. z Bachelita estectonic are proprieti izolante bune i poate fi utilizat la telefoane (bachelita T2T). Tot din bachelit se mai pot confeciona lagre de alunecare (bachelita T2L), buce, roi de curea, carcase pentru aparate de msur, etc.

Tipuri de mase plastice

Aplicaii ale fenolilor

Tipuri de mase plastice


z Aminoplastele (TR) se obin din policondensarea amestecurilor de uree i formaldehid (rini carbonidice) sau de melamin i formaldehid (rini aminotriazinice). z Aminoplastele sunt opace i stabile la lumin (dac conin colorani). Sunt ns higroscopice i nu rezist la nclziri ndelungate. z Aminoplastele sunt cel mai adesea utilizate sub form de pulberi pentru presat piese la cald, pentru presarea melamino formaldehidei cu materiale de umplutur (celuloz, rumegu) la p de 2000-3500 MPa. 145 165C i presiunea z Se pot obine i materiale straficate cu stabilitate termic, rezistene mari, proprieti dielecterice bune, cu pstrarea luciului cu higroscopicitate redus. z Aminoplastele mai pot fi utilizate sub form de cleiuri ureo ureo-formaldehidice formaldehidice, urelit, urelit la fabricarea panelurilor i placajelor prin presare la 140-160C i p=1000 MPa. z Urelitul se ntrete mai uor cu ajutorul ntritorilor (uree, NH4Cl i hexametilen-tetramin). z La L folosirea f l i pl lcilor il aglomerate l t PAL se poate t utiliza tili li liantul t l urefor. f De D asemenea pot t fi produse materiale poroplaste (pe baza rinilor ureo-formaldehidice) cu proprieti fonoabsorbante, conductivitate termic redus, densitate foarte mic. z Prin P i armarea l lor cu lemn, l sau aluminiu l i i se pot ob bine i materiale i l de d construci ie termo i fonoizolatoare i cu rezisten mecanic bun.

Tipuri de mase plastice


z Siliconii (TR) sunt materiale plastice formate din lanuri de atomi Si O Si O Si, celelalte valene ale siliconului fiind saturate cu compui organici. Se obine astfel o varietate mare de materiale siliconice: cauciuc siliconic (vulcanizat la cald sau rece), uleiuri siliconice i emulsii, paste i unsori siliconice, impregnani siliconici, siliconici rini i emulsii de rini siliconice, lacuri siliconice. z Lubrifierea cu uleiuri i vaseline siliconice este utilizabil ntre 60+260C fr degradarea prin oxidare i fr variaia vscozitii cu temperatura. Impregnrile siliconice sunt foarte rezistente la strpungerile electrice, chiar n mediu umed. z Rinile i emulsiile de rini siliconice formeaz la ntrire reele duroplaste cu proprieti foarte variate. Prin amestecarea cu materiale de umplutur (fin de piatr, fibre organice, etc.) se poate obine o gam de materiale cu proprieti speciale. De asemenea aceste rini se pot dizolva n diferii solveni favoriznd impregnarea sau presarea pieselor stratificate. z Lacurile siliconice sunt materiale izolante i de impregnare tot mai des utilizate n industria electrotehnic, datorit stabilitii termice i electrice ridicate.

Tipuri de mase plastice


z Poliamidele (TP) sunt denumite generic nylon. Ele sunt materiale termoplastice liniare obinute prin condensare, condensare n a cror componen intr grupa amidic: - (CH2)m CO NH (CH2)n. z Prin variaia alternanei lanurilor de molecule se pot obine diferite caliti de poliamide la baza crora stau diferii policondensai: coprolactama, hexametilendiamin + acid adipic, hexametilendiamin + acid sebacic. z Soluiile poliamidelor (n special n acid formic) sunt utilizate la lipirea foliilor din acelai material. Firele din poliamide deosibit de rezistente i elastice sunt utilizate pentru esturi. Foliile de la 0,025 mm pn la 0,1 mm grosime, turnate din soluii sau pulverizate sunt rezistente, elastice i izolatoare electric. z Piesele p presate din p pulberi sau g granule p poliamidice se utilizeaz la fabricarea roilor dinate silenioase, lagrele instrumentelor medicale, carcaselor pentru aparate, colivii de rulmeni, protecie pentru cabluri electrice. z Piesele din p policaprolactam p pot p fi turnate sub presiune p n matrie de precizie p la dimensiuni finale. Policoprolactama sau capronul primar (particule) i deeurile de la tricotaje sunt cele mai ieftine poliamide, din care se pot presa roi dinate, buce, lagre, etc., dar performanele lor sunt inferioare fa de alte poliamide scumpe.

Tipuri de mase plastice

U interioar auto din nylon

Tipuri de mase plastice


z Poliesterii (TP) sunt materiale termoplastice obinute prin reacia de condensare a acizilor organici cu alcoolii, reacie nsoit de eliminarea apei. z Acizii care pun n libertate mai muli ioni de H, mpreun cu alcoolii, care pun n libertate mai muli ioni de OH, formeaz poliesterii. Acetia constau din macromulecule alturate cu lungime dependent de condiiile de formare. Majoritatea poliesterilor actuali sunt produi pe baz de acid ftalic (acizii tereftalici). z Pentru a utiliza p poliesterii ca materiale de construcie se recomand tratarea r inilor poliesterici nesaturate cu materiale care favorizeaz polimerizarea (de exemplu stirol), i presarea, dup adugarea catalizatorilor i acceleratorilor necesari. z Lacurile cunoscute cu denumirea de r ini alchidice (produse (p din acid ftalic+glicerin g ) sunt foarte aderente, nu oxideaz i nu mbtrnesc. Conductoarele izolate cu astfel de lacuri au tensiunea de strpungere electric superioar fa de cablurile izolate cu poliamide. z Poliesterii glicolici, presai la 256 256C C n fibre sau folii i tratai termic, au proprieti mecanice i electroizolante excepionale (izolaii cabluri electrice i condensatoare). Ele rezist i n condiii tropicale. Fibrele poliesterice se mai numesc terilene. z Rinile poliesterice pentru turnare la cald sau la rece rece, se utilizeaz pe scar larg, cu sau fr adaosuri de umplere (cuar, caolin, talc, etc.), la fabricarea materialelor stratificate, la impregnri electrotehnice. Ele sunt rezistente la alcool etilic, benzin, benzen, toluen, grsimi, uleiuri, baze i acizi.

Tipuri de mase plastice

Butelie de 1,5 litri din polietilentereftalat (PET) cu dop din poliolefin

Tipuri de mase plastice


z Policarbonaii (TP) sunt materiale termoplastice p obinute p prin policondensarea p poliesterilor aromatici. Policarbonaii n stare topit (la peste 300C) se pot menine o vreme ndelungat fr a suferii transformri specifice. Din aceste soluii de policarbonai se pot obine lacuri, fibre, pelicule i diferite piese, care sunt ns uor inflamabile. z Dup solidificare policarbonaii sunt incolori, transpareni, puin higroscopici i solubili l bili n solven l i obi binui ii. i Ei au un interval i t l de d solidificare lidifi situat it t n jurul j l valorii l ii de d la 210 pn la 230C n funcie de compoziie. z Pierderile dielectrice i constanta dielectric rmn invariabile la nclzirea pn n jurul temperaturii de 160C. z Lipirea policarbonailor se poate face cu soluie de policarbonat n clorur de metil. z Policarbonaii sunt s nt rezisten re isteni la ap, sol soluii neutre ne tre sau sa uor alcaline la acizi aci i minerali concentrai, oxidani puternici, alcooli, grsimi, uleiuri i sucuri de fructe.

Tipuri de mase plastice

Variatia curbei de rupere cu temperatura la policarbonat

Tipuri de mase plastice

CD-uri din policarbonat

Tipuri de mase plastice


z Policlorura de vinil PCV - (TP) este unul dintre cele mai des folosite materiale plastice cu aplicaii multiple, ntruct are ca materii prime calcarul i crbunele, din care rezult carbidul respectiv acetilena. Prin tratarea acetilenei cu acid clorhidric se obine clorura de vinil, iar acesta prin polimerizare la presiuni i temperaturi nalte devine Policlorura de vinil (PCV). z Polimerizarea se poate produce n bloc (rezultnd PCV compact) sau n emulsii ori suspensii, rezultnd PCV pulbere. z PCV este solubil n ciclohexanon. Prin adugare g de plastifian p i i stabilizatori rezult PCV de caliti variate (dur sau moale, etc.). z Granulele de PCV sunt utilizate ca materie prim pentru diferite produse: lacuri i adezivi (PCV amestecat cu acetat de vinil polimerizat n suspensie) utilizat la rece sau la cald; fibre pentru site industriale, rezistente la ageni chimici i climat tropical; pl lci i i folii f lii n industria i d t i electrotehnic l t t h i i frigorific f i ifi , care au duritate d it t suficient fi i t pn la l 10-13%; acetat de vinil. tuburi izolante, mantale de protecie, izolatoare pentru conductoare electrice superioare celor l din di cauciuc i cu inser i ie i sau a celor l din di alte l materiale i l plastice. l i Pot P fi marcate cu colorani n diferite culori i sunt rezistente la ageni chimici i la mbtrnire; tuburi, profile i elemente de legtur.

Tipuri de mase plastice


z Polistirenul este o rin sintetic din grupa polimerilor vinilici, obinut prin polimerizarea monomerului vinil benzen stirenul (C6H5CHCH2). Stirenul este un lichid incolor, limpede, cu punct de fierbere la 145C i de solidificare la 30,6C. z Polimerizarea stirenului i obinerea polistirenului se poate face n bloc, n soluie sau n suspensie. Toate calitile de polistiren, obinute prin diferite grade de polimerizare, sunt rezistente la oxizi i baze concentrate sau diluate (cu excepia NHO3 concentrat). Polistirenul rezist la alcooli i uleiuri minerale, dar nu i la solveni organici. z Din polistiren se produc impregnani, lacuri, fibre, folii, plci, bare, tuburi, roi dinate silenioase. n general n tehnic este utilizat polistirenul rezistent la ocuri, care se injecteaz n matrie, contracia la rcire este de 0,50,8%. z Din plcile i foliile de polistiren prenclzite se execut prin formare sub vacuum piese ambutisate adnc, cu suprafa mare. Este posibil injectarea unor piese combinate de polistiren n care sunt integrate p g pri metalice. Polistirenul este uor sudabil prin p toate procedeele specifice mbinrii maselor plastice. z Polistirenul este des utilizat n electrotehnic, n tehnica frecvenelor nalte, executndu-se pentru tuburi, , scale p pentru aparate, p , supor p i de bobine, , supor p i p pentru cleme i carcase p contacte, etc.

Tipuri de mase plastice

ABS (Acrilonitril-Butadien-Stiren) cu particule de cauciuc (negre) n matricea de SAN (stiren-acrilonitril), fundalul deschis

Tipuri de mase plastice


z Polietilena (PE) este o poliolefin care se obine prin reacia de polimerizare a etilenei. Sunt mai multe sortimente: polietilen de joas densitate (low density polyethylene = LDPE) cu densitatea ntre 915 915-939 939 kg/m3 i polietilen de nalt densitate (high density polyethylene = HDPE) cu densitatea 940 kg/m3. n afara acestor dou categorii se mai produce un sortiment de polietilen de joas densitate cu structur liniar (linear low density polyethylene = LLDPE). ) z LDPE este un material rezistent, uor trasparent care are bune proprieti mecanice: rezisten la ntindere, rezisten la spargere, rezisten la lovire i rezisten la lovire. Aceste proprieti mecanice se pstreaz pn la temperatura de -60 60 C. C. De aceea este o barier excelent pentru ap i vapori de ap, dar nu la fel de bun pentru gaze. LDPE are o rezisten chimic excelent n special fa de acizi, baze i soluii anorganice, dar este sensibil la uleiuri i grsimi pe g p care le absoarbe, , nmuindu-se. Nu ofer suficient p protecie fa de aciunea oxidant a oxigenului din aer asupra grsimilor. LDPE se utilizeaz la obinerea ambalajlor flexibile: folii, pungi, saci i sacoe imprimate sau neimprimate. z HDPE p prezint p propriet p i mecanice diferite de LDPE, , astfel rezistena la ntindere i la plesnire sunt mai mari, iar rezistena la oc i la rupere sunt mai mici dect ale LDPE. Rezistena chimic a HDPE este superioar celei a LDPE n special fa de uleiuri i gaze. prin suflare n butelii pentru p diferite aplica p ii n ambalarea p produselor HDPE este modelat p alimentare dei este tot mai mult nlocuit de policlorura de vinil (PVC) i de polietilen tereftalat (PET) care au proprieti barier mai bune. HDPE se utilizeaz pentru obinerea ambalajelor rigide sau semirigide: butelii, flacoane, bidoane, butoaie, navete.

Tipuri de mase plastice

Rezistena LDPe vs. HDPE

Tipuri de mase plastice

Rezervor auto de combustibil din HDPE

Tipuri de mase plastice


z Polipropilena (TP) este o substan ncolor i inodor, cu densitate de 900 kg/m3 mai mica dect a PE. n comparaie cu alte termoplaste are o rezieten mai bun la cldur, ambalajele din PP putnd fi sterilizate la 115 120 C C. Permeabilitatea la vapori de ap este sczut, iar pearmeabilitatea la gaze este medie. n schimb PP are o rezisten bun la grsimi i substane chimice. Ambalaje variate (tuburi deformabile, cutii, saci impletii din fire de PP etc ) etc.). z Poliacrilai (TP). Poliacrilatul de metil este un material termoplastic din grupa poliacrilailor i are ca monomer esterul metilic al acidului metacrilic obinut din aceton i HCl. z Monomerul M l este t un lichid li hid transparent, t t incolor, i l cu miros i caracteristic. t i ti Prin P i modul d l de d conducere al polimerizrii i prin adugarea de plastifiani se pot obine: plci i blocuri cu diferite denumiri comerciale, dintre care cea mai cunoscut este plexiglasul i . El l polimerizeaz li i ntre pl lcile il de d sticl i l care i asigur i pstrarea luciului. l i l i lacuri i adezivi pentru plci din acelai material sau pentru alte materiale (lemn, metal, alte materiale plastice). z Plcile de polimetacrilat de metil sunt insolubile n ap, soluii, benzin, uleiuri i alcalii. Ele sunt solubile numai n unii alcooli, n cetone, acid acetic, tetraclorur de carbon i sunt atacate de acizii concentrai. Se pot prelucra prin achiere sau prin deformare plastic la peste 140C, se pot trage. Plexiglasurile au ntrebuinare multipl n industrie, medicin, laboratoare etc.

Tipuri de mase plastice

Fibre de sticl n polietilen: (a) fr agent de cuplare, fibrele i rina nu ader; (b) cu agent de cuplare, rina ader la fibr

Tipuri de mase plastice


z Polifluorolefinele au structura chimic asemntoare polietilenelor cu deosebirea c atomii de hidrogen g sunt nlocuii de atomii de fluor, , adic (-CF ( [ 2] -CF2-). ) 2-[CF z Cele mai cunoscute materiale fluoroplaste sunt teflonul (politetrafluoroetilena, PTFE) i hostoflonul (politrifluormonocloretilena), care conine i clor. Teflonul este neutru la aciunea metalelor alcaline sau a fluorului i nu se dizolv n solveni organici. g Stabilitatea termic de durat se situeaz n jurul temperaturii de 200C, iar rigiditatea dielectric este pn la 80kV/mm. z Producerea dificil a teflonului din cloroform i HF n camere de platin face ca acesta s fie scump. Piesele din teflon se realizeaz prin presarea la rece a pulberii, urmat de sinterizare avnd proprieti mecanice i electrice superioare. Coeficientul de frecare teflon/metal este foarte mic p pn la 200C. z Politrifluormonocloretilena este un material plastic asemntor ca structur chimic cu politetrafluoretilena, cu deosebirea c n lanul molecular se nlocuiete un atom de fluor cu unul u u de clor. c o . Materialele e e e din d aceast ce s categorie, c ego e, cunoscute cu oscu e cu diferite d e e denumiri de u comerciale co e c e (de exemplu hostaflor) se prezint sub form de pulbere alb. Piesele din aceste materiale se obin prin presare, injectare, sau turnare continu. z Proprietile acestor materiale sunt asemntoare cu ale teflonului, cu deosebirea c sunt mai ieftine, dar pot fi utilizate la temperaturi mai puin nalte. Spre exemplu, teflonul se descompune la 400C, iar hostaflonul la 300C, iar temperaturile maxime de lucru admise sunt net mai mici de ct cele prezentate.

Tipuri de mase plastice


z Rinile epoxidice (TR) sunt materiale plastice poliaditivate, utilizate sub form de piese turnate, , adezivi sau lacuri. R inile epoxidice p se p produc n mod obinuit prin p condensarea epiclorhidrinei, produs obinut din gazele de cracare a ieiului cu difenilpropan. Dup destinaie, procesul de elaborare se poate conduce astfel nct lungimea lanului molecular s fie mai mare sau mai mic, ciclurile epoxi fiind n produsul final mpreun cu grupul OH. z Prin adugarea de alte rini (fenolice, ureice, melaminice) pentru stabilizarea i ntrire, se obin rini epoxidice cu proprieti i ntrebuinri foarte variate. z Lacurile epoxidice sunt deosebit de aderente i elastice avnd proprieti anticorosive, aplicndu-se la rece cu uscare, sau la cald. Aceste lacuri sunt foarte stabile i pot fi utilizate la protejarea cutiilor sau tuburilor din industria alimentar, nefiind toxice. n industria electrotehnic lacurile epoxidice p se utilizeaz ca izolatoare ale conductelor din cupru p cu temperatur de lucru pn la 120C. Chiar i la temperaturi de 180C conductorii din cupru izolai cu lacuri din rini epoxidice au tensiunea de strpungere superioar fa de cei izolai cu pelicule poliamidice. z Adezivi pe baz de rini epoxidice se obin prin condensarea polifenolilor cu epiclorhidrina. Baghetele sau pulberile obinute pot conine i pulberi de Al precum i adaosuri pentru uscare la rece, , sau la cald. Sunt utilizate la lipirea p materialelor uoare sau a p produselor ceramice. Cu anumite msuri de precauie i avnd locauri cu perei rezisteni i rigizi se pot lipi cu adezivi epoxidici plcuele de carburi metalice, ca pri active ale matrielor i dispozitivelor pentru prelucrarea tablelor.

Tipuri de mase plastice


z Poluretanii sunt produse macromoleculare poliaditive termoplaste (TP), sau termoreactive (TR) dup cum structura lor molecular se prezint sub form liniar (TP), sau de reea spaial (TR) n funcie de materialele de baz ntrebuinate. ate z Deosebirea esenial dintre poliuretani i polimerizatele obinute, este aceea c n cazul uretanilor, disocierea moleculelor nu se orienteaz dup carbon, ci dup atomii de oxigen i azot. t Astfel A tf l din di amestecul t l 1:4 1 4 butandiol b t di l cu 1:6 1 6 hexadiizocianat, h dii i t se ob bi ine un poliretan li t din di care prin injecie se produc fibre, benzi, piese, etc. z Din glicol care are dou grupuri de hidroxizi disponibile pentru reacie, se obin uretani liniari (TP pentru (TP, t i injectare j t i turnare. t z Din hexadiizocianat 1:6 i butilenglicol 1:4 se execut poliuretanul (termoplastic) denumit perlon sau duretan. Din el se pot injecta fibre cu caliti izolatoare superioare folosite la i l izolarea conductorilor d il electrici, l i i sau se pot realiza li piese i presate. z Dintre poliuretani prezint o varietate i o utilizare multipl materialele spumante de calitate tare pn la moale sau elastic, cu pori nchii sau deschii. Materialele cu porii nchii sunt utilizate la izolaii termice, corpuri plutitoare, reazeme mecanice, etc., iar cele cu porii deschii (materiale buretoase), sunt utilizate la amortizoare i mai rar la instalaii frigorifice. z Sub aspectul rezistenei i al stabilitii, cele mai bune sunt materialele cu pori regulai, sferici i cu pereii netezi. Materialele spumante poliuretanice sunt asemntoare cauciucului, caracterizndu-se n plus printr-o rezisten superioar la mbtrnire i la medii cu aciune coroziv sau oxidant.

Tipuri de mase plastice


z Polieteretercetona (PEEK) este obinut prin polimerizarea srurilor bisfenolate. bisfenolate z PEEK este un termoplastic semicrstalin cu proprieti excelente de rezisten mecanic i chimic, care sunt pstrate la temperaturi ridicate. Modulul lui Young este de 3,6 GPa, iar rezistena sa la traciune este 90 - 100 MPa. MPa [ z PEEK are o temperatura de tranziie vitroas la aproximativ 143 C i se topete n jurul la 343 C . Este foarte rezistent la degradarea termic, precum i atacul de ctre ambele medii organice i i apoase. Acesta A t este t atacat t t de d halogeni, h l i hidrocarburi hid b i aromatice ti i la l temperaturi t t i ridicate. z Datorit robusteii sale, PEEK este folosit pentru a fabrica elemente utilizate n aplicaii pretenioase, i inclusiv i l i rulmenti, l i piese i de d piston, i pompe, supape, plac l compresor i izola i l i ie cablu. z Este unul dintre puinele materiale plastice compatibile cu aplicatiile de vid ultra-nalt. z PEEK este considerat un biomaterial avansate utilizate n implanturile medicale. Acesta este larg utilizat n industria aerospaial, auto i industria chimic

Tipuri de mase plastice

Instrumente medicale din PEKK CW60 (PEEK cu fibr de carbon)

Comparaie polimeri termoplastici

Comparaie polimeri termorigizi

Comparaie elastomeri

Tipuri de mase plastice

Anvelopa radial

Aplicaii ale polimerilor n funcie de temperatur

Absorbia umiditii vs. coeficientul de dilatare liniar

Temperaturi de utilizare a polimerilor

Modulul de elasticitate longitudinal in MPa

Coeficientul de frecare al polimerilor

Aplicaii auto

Aplicaii auto

Aplicaii auto