You are on page 1of 37

A vrosligeti Vajdahunyadvr

budapesti

Vrosliget Alpr csupn Ignc jl

Szchenyi-szigetn, pletegyttese hangulat Magyarorszg trtnetnek nem

zsenilisan megtervezett s felptett mkd mzeumplet, romantikus palota, ezerves gyjtemnye hanem ptszetis.

Klnleges egysgekben mutatja be a romn, a gtika, a renesznsz s a barokk stlus magyarorszgi s egyben eurpai jellegzetessgeit. Az erdlyi gtikus vajdahunyadi vr knlta az pletcsoport f motvumt, ezutn kapta az elkszlt pletcsoport a nevt: Vajdahunyadvr". Az pletegyttes a klfldi s hazai turistk vrosnz programjban, a kzeli Hsk tervel egytt, kihagyhatatlan ltvnyossgknt szerepel szletstl napjainkig.

Az egyes pletelemeknl a trtneti Magyarorszg szmos egyb memlki rszlete is megjelent, gy a Jki templom kapuja, a pcsi dm kpolnarszlete, a szepescstrtki

Zpolya-kpolna, lcsei s a besztercebnyai prtzatos hzak, a brassi Szent Katalin-bstya tornya, a brtfai vroshza erklye, a gyulafehrvri Kroly-kapu, a Gdlli Kirlyi Kastly nhny motvuma. A magyar memlki rszletek mellett francia, olasz, romn kori vrkastlyrszleteket s francia renesznsz kastlymotvumokat, valamint osztrk, barokk palotaelemeket is felhasznlt a tervez ptsz. A fbejrathoz vezet Hidaskapu" tipikus kzpkori vr bejratt utnozza. A hd kt oldaln egy-egy koroszln lthat a fvros cmervel. Baloldalt romn stlus vrkastly emelkedik. A romn pletcsoport legismertebb rsze a Jki-kpolna"-knt emlegetett kis templom. Blletes kapubejrata az 1256-ban felszentelt nyugat-magyarorszgi, Vas megyei Jk kzsg romn kori templomnak rszleges msolata. Jobboldalra tekintve gtikus pletcsoport trul a ltogat el. A bels udvarban a gtikus csoport templomhomlokzat-szer rszlett lthatjuk. A jellegzetes dmhomlokzat kzept risi, mrmves lomvegablak tlti ki. A toronnyal s a krves toronyszer zrterkly-sorral gazdagtott lovagterem-homlokzattal az ptsz Vajdahunyad vrnak legszebb rszleteit emelte be az egyttesbe, mlt emlket lltva a Hunyadiak kornak. A fbejrati kapun tlpve a ltogat XVIII. szzadi, Mria Terzia kirlyn korabeli barokk kastllyal tallja szembe magt. A fhomlokzatot a nagy, ves zrds ablakok kzt a barokk stlusra jellemz burjnz pletplasztika, dombormvek, szobrok sokasga bortja. A bels udvarok erre a ltvnytengelyre csatlakoznak, a jobb oldalon a Hunyadi-udvar, s a bal oldalon a romn kori kolostor-kereng. A kereng motvumai, a pillrek, gymkvek, oszlopfk a magyarorszgi kzpkori memlkek rszleteinek msolatai. A Mjgplya fell a gtikus szrny vghomlokzata s a renesznsz palota tkrzdik a t vizben. A renesznsz pletrsz homlokzatfellett az ablakok fltt sznes csavarod sgrafitt dsztsek s a prknyon vgigfut felvidki-szepessgi-prtzatos renesznsz elemek gazdagtjk. A Magyar Mezgazdasgi Mzeum plett 1991-ben nyilvntottk vdett memlkk. Az pletegyttes festi kialaktsval Budapest egyik kiemelked memlki nevezetessge. Rosch Gbor ptszettrtnsz

A Vajdahunyad vra vagy Vajdahunyadvr (hivatalos nevn Trtnelmi pletcsoport) Alpr Ignc ptsz ltal alkotott pletegyttes a budapestiVrosligetben.

Fekvse Budapest XIV. kerletben, a Vrosligeti-t n. Szchenyi-szigetn tallhat. Ngy hdon keresztl kzelthet meg.

Trtnete Az 1896-os millenniumi nnepsgek tiszteletre olyan pletegyttest kvntak ltrehozni a magyar fvrosban, amely hrom dimenziban brzolja a magyar ptszet ezerves trtnett. A 21 rszbl ll Trtnelmi pletcsoport a millenniumi nnepsgekre a szoros hatrid s a kltsgtakarkossg szempontjai miatt ideiglenes jelleggel, fleg fbl kszlt el. A nagy sikerre val tekintettel 1904 s 1908 kztt Alpr vezetsvel tarts anyagokbl ptettk fel. Nevt legjellemzbb, a vajdahunyadi vrat mintz fhomlokzati rszrl kapta.

Rszei

Az n. Jki kpolna a Vajdahunyad vrban

A vr lgifotja

Romn kori pletcsoport n. Jki kpolna alaprajza a lbnyi templomt, kapuzata a jki aptsgi templomtutnozza. A kpolna valdi, felszentelt rmai katolikus misz hely. A Kassai triplbnihoz tartozik, minden vasrnap szentmist tartanak benne. Gyakran rendeznek benne eskvket, koncerteket. Kereng rpd-kori pillrek, gymkvek s oszlopfk msolataival. Auditrium. Knztorony 37 m magas. Krnykvel, a Lovagvrral egytt felvidki vrak rszleteit utnozza. Tompa-torony (a t felli oldalon). Oroszlnos khd. Hidas- vagy Nyilaskapu szlessge 10,5 m. A csaprcs csak imitlt: nem ereszthet le s nem zrhat be. A felette lv ostromfolyos, lrsek s bstyafalak a diakovri pspki vrbl valk. Segesvri bstyatorony a kapu msik oldaln. Krnyke, a Palotarsz Anjou-kori vegyes stlus. Gtikus pletcsoport A Nyebojsza-torony, az azonos nev vajdahunyadi torony msolata meghatrozza a fhomlokzat karaktert. A Hunyadi-loggik szintn a vajdahunyadi vrudvarbl mertenek ihletet. Lovagterem. A cstrtkhelyi Zpolya-kpolna szentlye (kicsinytett msolat). Dmhomlokzat. Hunyadi-udvar kapu felli falon a cstrtkhelyi kpolna csipkzett bejrata, oszlopsoros-bolthajtsos erkly rpd-hzi kirlyok dombormveivel. A szemben lv falon a hrmas nyls olaszos loggia I. Mtys s Aragniai Beatrix reliefjvel a vajdahunyadi Mtys-loggit utnozza. Sznpadn koncerteket szoktak rendezni. A segesvri vr Apostolok tornynak msolata.

Renesznszbarokk pletcsoport A Magyar Mezgazdasgi Mzeum plete valdi osztrk barokk stlus palota. Fbejrata a gyulafehrvri Kroly-kapura hasonlt. Az pletegyttes dlkeleti sarkn ll Katalin-bstyatorony a brassi Katalinkapumagastott utnzata, keleti oldaln a brtfai vroshza erklyvel. A t fell lthat Nmet-homlokzat nmet renesznsz stlus, sgraffito dsztssel. ANmet-torony 50 m magas, toronysisakja hagymakupols. Szintn a t fell lthat az alacsony Francia-torony. Korai francia renesznsz stlust utnoz, tetgerincn delfines dszts lthat.

Kztri szobrok Alpr Ignc (Telcs Ede alkotsa 1931-bl a fbejrattal szemben) Krolyi Sndor szobra (a Hunyadi-udvaron, Strbl Alajos alkotsa) Anonymus (Ligeti Mikls alkotsa) A dlkeleti stnyon Mitterpacher Lajos, Tessedik Smuel, Nagyvthy Jnos s Pethe Ferencmellszobra.1

Wikipdia: Vajdahunyad vra: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdahunyad_vra

Vajdahunyad vra

Fekszik: Hunyad vrmegyben

Romnul:Hunedoara

Hunyad vrmegye elhelyezkedse a trtnelmi magyarorszgon zerencss vletlen rizte meg s egy nagytehetsg kivl mptsz tmasztotta fel szmunkra a magyar vrak legszebbikt, Hunyadot. (Varj Elemr "Magyar vrak" cm knyvben, 1932)

A VR KPE 1825-BL

VAJDAHUNYAD VRA

A VR SZAKKELETI OLDALA

A VR SZAKKELETI OLDALA

A VR KELETI OLDALA A BETHLEN GBOR LTAL PTETT TORONNYAL S BSTYVAL

A VR ALAPRAJZA 9

Valamikor Magyarorszg telve volt szebbnl-szebb vrakkal. E tekintetben taln csak Normandia versenyezhetett vele. m ennek a vrztatta fldnek a tragikus sorsa hozta magval, hogy legnagyobb rszk visszahozhatatlanul elveszett. Egy-egy khalom, omladk falmaradvny, nmelykor csak egy nv s nhny okleveles adat rzi emlkket. Amit pedig dl hbork s zsarnoki hatalom meghagytak, az - tbbnyire gyakorlati clokbl - gy t van alaktva, annyira ki van forgatva eredeti mivoltbl, hogy rgi formit, mvszeti rtkeit, egykori szpsgt a szakember is alig tudja felismerni. Hunyad vra sok-sok trsnl szerencssebb volt. Tbbszr ostromoltk, nem egyszer tz puszttotta, sokig a rgisgekkel ellensges lbon ll hivatalok dltak benne, mgis oly sokat megrztt hajdani pompjbl, hogy lehetsges volt helyrelltani. Vraink egy rsze, ppen amelyek a nagy katasztrfkat kikerltk, a renovlsnak esett ldozatul; mrskletet nem ismer ptszek romantikus, sohasem ltezett lomkastlyokat formltak bellk. Hunyadnak ebben is kedvezett a sors. Nmi hibk s tvelygsek utn Mller Istvn tanrban prjt ritkt szaktudssal s rajong lelkesedssel mkd restaurtort kapott. Az vezetse alatt valsggal jra szletett a Hunyadiak vra, hogy mltkp tartsa fenn - br egyelre rabfldn - a magyarsg egyik legnagyobb s vilgszerte legjobban ismert hsnek, Hunyadi Jnosnak az emlkt. Amint a vr nagyrdem helyrelltja kimutatta, a mai dszes ptkezs helyn Hunyadi Jnos ideje (kb. 1430) eltt szernymret, egyszer szerkezet erd llott. A msflmteres, teht nem valami ers falakkal br vr krfala szablytalan mandulaidom alakjban plt. Bizonyosan volt ezen bell regtornya, voltak lak- s raktrhelyisgei, a falon kvl pedig sncai, de ezeknek nyomait eltrltk a ksbbi ptkezsek. Ez az els vr nem keletkezhetett az rpdok korban; XIII. szzadi rszletet maradvnyai kztt nem lehet kimutatni. Nem tallkozunk a ksn megalakult Hunyad megye nevvel sem a XIV. szzad msodik tizede eltt, Hunyad vrt pedig 1364-ben emltik elszr okleveleink. Keletkezst I. Kroly kirly kornl elbbre nem lehet tenni s ptsnek okra sem nehz rmutatnunk. 1330-ban ment vgbe Kroly szerencstlen havasalfldi hadjrata. Ekkor tnt ki, min veszedelem fenyegeti az elhanyagolt dli vgeket a mg ekkor ritka lakossg rszeken. A lefel nyl vlgyeket meg kellett ersteni s ezrt plt az Egregy mentn Hunyad, a Sztrigy mentn Htszeg vra; mindkett egy-egy elretolt bstyja a vidk rgi, ers, de az orszghatrtl messzefekv vrnak, Dvnak.

10

Hunyad fennllsa els vtizedeiben kirlyi-vr, kzvetlen ura az erdlyi vajda. Nagyterjedelm, de gyr lakossg birtokok tartoztak hozz. Nem is hajthatott szmottev jvedelmet s ezrt a vrakat elveszteget Zsigmond kirly knny szvvel adott tl rajta. 1409-ben kelt az oklevl, amellyel Zsigmond kirly Hunyad vrt s uradalmt Szerb fia Vajk nev udvari lovagjnak j adomnyozs cmn odaadja. Az ajndkozs mdja mutatja, hogy Vajknak taln valamin klcsn s az evvel kapcsolatos zlogjog rvn mr volt valami kze a vrhoz. Az ilyen birtokadomnyok szerzsnek rendszerint az uralkodnak nyjtott klcsn volt az alapja. Ha aztn az uralkod fizetni nem tudott (s ugyan mikor tudott a j Zsigmond kirly?), akkor mg egy kis rfizetssel, sokszor anlkl is knnyen meg lehetett nyerni a doncit, amely kvras urasgg tette a szerny jnemest. Hunyadra nem sokan vgyakozhattak, mert a birtokbaiktats simn lefolyt s 1410. februr 10-n a nagypecstes privilegilis levelet is kiadtk a most mr Hunyadi Vajk nevet visel lovagnak. Minden nyom arra mutat, hogy Vajk rtett az elretrs mdjhoz. Magnak a ttorszgi rgi Szapolyai-csaldbl hozott (legalbb is msodik) felesget, Jnos finak pedig a Horogszegi Szilgyiak tekintlyes nemzetsgbl. Amikor 1430 krl elkltztt e vilgbl, nevet, vagyont, tekintlyt hagyott gyermekeire. Ez idben idsebbik fia, Hunyadi Jnos mr elkel frfi; a kirly ksretnek tagja s szp katonai mlt ll mgtte. Az igen szerny Hunyad vra nem elgtette ki ignyeit. Hozzfogott teht, hogy megfelelen talaktsa, vagy jobban mondva jat ptsen a rgi helyre. Az ptkezs j ideig eltartott, de legalbb kvlrl 1446 krl kszen llott a vr magva. Terlete a rginek ktszeresre nvekedett; udvara alig volt kisebb a rgi erssg kls kerletnl. Minden meg volt benne, amit a kor megkvnt. A vr nyugati oldaln hatalmas palota emelkedett, fldszintjn s emeletn egy-egy nagy, kthajs lovagteremmel. Kelet fell a dszes, magas kpolna kapott helyet. Ettl loggis folyos vezetett a lakszobkhoz. Az plettmbbl tornyok trtek a magasba, a hathats vdelmet szolglva, de emelve a vr szpsgt is. Az szaknyugatra nz fbejrs hatalmas kaputornyon t nylt az udvarra. A vr tvben zg foly felett magas, falazott talpakra rakott, sztszedhet hd vezetett ki a vrbl. Az szaki sarkot kerek, nylnk torony vdte; tarka festse miatt mg ksbb is hmes-torony volt a neve. A vr jl el volt ltva vdmvekkel, de volt egy gyenge oldala, a dli, ahol a szomszdos magaslat igen kzel llott a falakhoz. Majdnem be lehetett tetejrl ltni a

11

vrba s innen hajtgpekkel, gykrl nem is szlva, sok krt tehetett benne az ellensg. Ezrt errl az oldalrl ers elretolt zmk tornyot ptettek a domb lejtjre. (Nye bojsza, ne flj nven hvta a dlvidki vrrsg.) Ettl tmokkal erstett izmos fal hzdott a vrig, tetejn kiszlesed zrt folyosval. A vrbl felvon hdon t lehetett a folyosba tlpni s gy szksg esetn a Nye bojsza a vrtl elklnthet volt. Egyttal a fal tetejn men lebeg folyos danzkerl (illemhely) szolglt; olyan egszsggyi berendezs, aminre msik pldt Magyarorszgbl nem, csak a nmet lovagrend hres poroszorszgi vraibl tudunk mutatni. A vr kls kpt szp erklyek, fggtornyocskk, folyosk, faragott keret ablakok, tarka fests lnktette. Bell a pomps ajtk, kandallk, a mg ekkor elg ritka mzas cserpklyhk s a falakat bort freskk vallottak a vrr elkelsgre s jzlsre. Ami pompt a kor e tren kifejteni tudott, abbl alig hinyzott valami. A vr szpsge okozta, hogy ismerteti ptsnl francia mesterekre gondoltak. Ezt a feltevst azonban sem rott adatok, sem trgyi bizonytkok nem tmogatjk. Ellenkezleg. A vrban srn alkalmazott heraldikai dszts stlusa egyenes cfolata a francia behatsnak. Magyarorszgon a tatrjrs utni korszak ta nem folyt annyi vrptkezs, mint Zsigmond kirly korban. Nem lehetett teht hiny itthoni ptmesterekben. Ha Hunyadon francik dolgoztak, gy templomaink egsz sornl is a tvol nyugat mvszeinek mkdst kellene feltteleznnk. Hunyadi hallakor (1453) a vr ptse ktsgkvl teljesen be volt fejezve; zvegye mr csak aprbb vltoztatsokat tett rajta s bels dsztst fejlesztette. De amikor teljes pompjban kszen llott, elrte virgzsnak tetpontjt is. Nagy hibja volt, hogy messze esett az orszg kzpontjtl. Hunyadi Jnos letnek javt a trk s szvetsgesei elleni harcok tltttk ki. keresve sem tallhatott volna rezidencijul alkalmasabb helyet Hunyadnl. Mtys, amint kirlly vlasztottk (1458), elszakadt eldei fszktl. Azt sem tudjuk, megfordult-e benne lete ksbbi veiben. Idvel maghoz vonzotta anyjt is. Szilgyi Erzsbet elhagyta a vrat, amelynek felptsben s feldsztsben bizonyosan sok rsze volt s tkltztt szeretett fia kzelbe, budra. Itt lt igazi anyakirlyn mdjra s innen kormnyozta hatalmas birtokait, amelyek kz azonban Hunyad nem tartozott. Ezt Mtys fira, Jnosra ruhzta (1482), taln hogy ezzel is kiemelje valdi Hunyadi voltt.

12

Amikor Mtys halla utn megkezddtt Korvin Jnos kifosztsa, rksgnek ezt a rszt senki sem akarta tle elvitatni. Azonban a boldogtalan herceg hamar tladott rajta, vagy legalbb is annyira megterhelte az uradalmat, hogy annak 1494 ta inkbb csak nvleges tulajdonosa volt. A mondott vben 10.000 aranyat vett fel r klcsn Kinizsi Pltl s felesgtl, Magyar Benigntl. Ezek rvid id mlva tovbbadtk a zlogjogot Bakcz Tams akkor egri pspknek s rokonainak. A nagy szerz fpapot azonban ez esetben elhagyta hagyomnyos szerencsje. A vr birtokbavtele tbbszrs bri tletek dacra sem sikerlt. 1508-ban az akkori vrnagy, Alpestesi Nagy Gyrgy huszrjai ln fogadta a beiktatsra rkezket, s gy megriasztotta az elkel trsasgot, hogy futva menekltek Hunyad vra all. A pnz is odaveszett mindrkre. A herceg, gyakorlott adssgcsinl mdjra, msoktl is vett fel a vrra klcsnket. Bikly Jnos uramat 1200 forint fejben megtette hunyadvri vrnagynak olyan ravasz kikts mellett, hogy amg az sszeget vissza nem fizeti, addig a hitelezt a vrnagysgbl el sem mozdthatja. Perelte is a sajt vrnagyt a szegny Jnos herceg, de az tletet mr nem rte meg. 1504. oktber 12-n elhnyt; a rkvetkez vben egyetlen fiacskja, Kristf is kvette a srba. A vrra zvegye, a szerencstlen sors Frangepn Beatrix kapott 1506-ban II. Ulszltl adomnyt, bizonyosan csak azrt, hogy ezzel is tbb jusson a kirly gonoszlelk rokonnak, Brandenburgi Gyrgy rgrfnak, akihez a legcsnybb mdon felesgl knyszertettk. A szegny asszonyt 1509-ben a hall szabadtotta meg frjtl s az lettl. Termszetes, hogy jog s igazsg ellenre mindent az rgrf rklte. 1510-ben Hunyadra is megszerezte a doncit s belt a birtokba, amelyhez jog szerint semmi kze sem volt. Vgl is Gyrgy urat 1519.-ben htlensgben marasztaltk el s az erdlyi vajdt kirlyi rendelet utastotta, vegye el tle Hunyad vrt, ha mskp nem lehet, gykkal s adja t a Bakcz-csaldnak. A vajdnak azonban (ez idben nem kisebb ember, mint Szapolyai Jnos) egyb gondja s baja volt, mint Hunyad ostromra indulni. Gyrgy mg egy ideig lskdtt az orszg nyakn; amikor eltvozott innen, sokig kldztk utna tisztjei a jvedelmeket Ansbachba. Hunyadon j pnzrt adott tl. A vev a hs Trk Blint volt, akinek nmi huzavona utn 1536-ban sikerlt szerzemnyre az adomnyt megkapni Jnos kirlytl. Elbb azonban egy ostromot llott ki a vr; Czibak Imre prblta Trkt kivetni belle 1534-ben. Ez alkalommal tzkr is esett benne. 1601-ben Mihly vajda is megrohanta s felgyjtotta Hunyadot. Mr ekkor a Trk-csald napja

13

lealkonyulban volt. Ngy v mlva htlensg cmn elvettk tlk az uradalmat s az ifj Bethlen Gbor kapott r adomnyt. Bethlen a nyugodt birtokls kedvrt kielgtette a Trkktl szrmaz ignylket s aztn kltsget nem kmlve megkezdte a vr restaurlst. Sajnos, sok tekintetben t is alaktotta azt, sajt zlsnek megfelelen. A keleti oldal lakhelyisgeit egy emelettel megbvtette; a fels lovagterem helyre hrom lakszobt csinltatott maga s a fejedelemasszony szmra. A vdfalakat magasabbra rakatta, bstyt pttetett a keleti s az szaki oldalra gytelepek rszre. Helyenknt mg a szp, rgi freskk tfeststl sem riadt vissza, nem nagy rmre a ksi mrtknek. A megjult vrat Bethlen csaldi birtoknak sznta s amikor elkszlt a helyrelltssal, unokaccsnek, az ifjabbik Bethlen Istvnnak ajndkozta. Ezen a rven kapcsoldik ssze Hunyadvra trtnete a korszak leghresebb asszonyval. Bethlen Istvn ugyanis 1627-ben hzasodott. Elvette pedig Szchy Mrit, aki mg ekkor nem is sejtette, hogy majdnem kt vtized mlva lesz a murnyi Vnusz. Akkor mg fiatal, rtatlan s jhr asszonyka volt, amikor Hunyadon boldog napokat tlttt frje oldaln. De hajh, ezek hamar elfogytak, 1633-ban mr mint zvegy jr a hunyadi vrban, hogy egy v mulva vgkp elszakadjon tle. Nem brta ki frfioltalmaz nlkl; frjhez ment a nem hozz ill Rozslyi Kn Istvnhoz. Emlkt az egyik terem mennyezetre festett cmere rzi a vrban. Hunyad aztn sorba ment az ignyjogosultak kezn. Elbb Bethlen Pter, aztn nvre, Katalin, Zlyomi Dvidn kapta meg. Utbbi ptkezett is benne; egy traktust ksbb is az nevrl hvtak. rkseitl Thkly Imre szerezte meg. Amikor tvette, rszletes leltrt ksztetett fel a vrrl. Az inventrium sok rtkes feljegyzst tartalmaz, belle tudjuk az egyes rszek neveit, sok helyisg rendeltetst s kort. Thklytl mihamarbb Apaffy Mihlyra szllott a vr (1685), a szoksos "htlensg cmn"; tle adomnyozs tjn fira, az utols erdlyi fejedelemre. Ennek hallval zvegye, Bethlen Katalin lett volna a jogszerinti tulajdonos; de mr 1725-ben elhnyt. Ezzel Hunyad vra vglegesen visszakerlt oda, ahonnan Zsigmond korban elindult, a koronhoz. A "koront" a XVIII. szzadban mr kincstrnak neveztk; ez pedig przai nyelven annyit jelentett, hogy az si vrat ezentl kegyeletes rzelmekkel nem igen trd, tbbnyire nem is magyar hivatalnokok vettk kezelsbe. A vron taln fennllsa ta ezek rontottak legtbbet. A termekbe falakat ptettek, a freskkon keresztl ajtkat, ablakokat

14

trtek, ha kellett, vakoltattak, meszeltettek. Szval igyekeztek a kzpkori vrbl valdi hivatali helyisgeket formlni. 1784-ben, a Hra-lzads rmnapjaiban, a vr falai mgtt keresett a megyebeli nemessg egy rsze menedket. Hlbl a vrmegye csinltatta meg a pusztul tetket. 1847-ben I. Ferenc kirly krutat tett Erdlyben s ez alkalombl Hunyad vrt is bemutattk neki. Laxemburg lromantikus lovagvrnak pttetje el volt ragadtatva az reg vrbl rad valdi romantiktl. Minden ron helyre akarta llttatni s els rszletl 30.000 forintot utalvnyoztatott ki kltsgekre. A kincstri jszgigazgatsg renovltatott is, de sajt zlse szerint. Mg tbb hivatali szobt csinltatott, egy sereg freskt ismt leveretett, j ajtkat ttetett a rgiek helyre s az llami vasgyr rszre nagyszer vasraktrakat rendezett be. ldatlan mkdst 1823-ban egy villmcsaps szaktotta flbe. De nem sok idre. Az elhamvadt tetket jbl a vrmegye kznsgvel llttattk helyre s aztn maradt minden a rgiben. A Bach-korszakban mg a jrsi hivatalok is itt kaptak helyet. A Hunyadiak vrban a Bezirksgericht mkdtt. Mgnem 1854. prilis 13n, pp a Bezirksvorstand bns knnyelmsge folytn, tz ttt ki a kaputorony mellett lev egyik helyisgben. A lngok gyorsan terjedtek; rossz nyelvek gy mondtk, nem is volt meg a szndk elfojtsukra. Msnapra Hunyad vrnak puszta falai meredeztek az gre. vek teltek el, amg a "helytartsg" rsznta magt, hogy a romokat gy-ahogy befedesse. Addig es, h, szl, fagy puszttotta a vrat. Hunyad gyors lptekkel haladt a vgenyszet fel. A hatvanas vek elejn az isteni gondvisels lelkes prtfogt tmasztott az enyszetnek sznt vr rszre Arnyi Lajos egyetemi orvostanrban. 1866-ban egy vszkiltssal igyekezett a figyelmet Hunyadra irnytani. A kvetkez vben sznes kpekkel elltott valsgos dszmunkban ismertette meg a nemzettel, mit br s mit veszt a vrban. Az alkotmnyossg helyrellta utn mindjrt foganatja volt a lankadatlan buzdtsnak. 1868-ban Schulz Ferenc irnytsval mr megkezdtk az els, biztost munklatokat. 1871-ben az els mester halla utn Steindl Imre vette t a helyrellts vezetst. Sajnos, nem egszen j irnyban, mert a romantika szellemben "szebb akarta tenni a vrat, mint valaha volt". Utna valsgos kontrkezek puszttottak renovls rve alatt s okoztak jv nem tehet krokat.

15

A komoly s cltudatos helyrellts csak a nyolcvanas vekben, a Memlkek Orsz. Bizottsga fellltsa utn indult meg gr. Khuen Antal mptsz vezetse alatt. A feladat igen nagy volt; elszr el kellett tvoltani a toldsokat s stlszertlen ptlsokat. S a kltsgek semmikpp sem lltak arnyban a teendkkel. A vezetst gr. Khuen halla utn segdje s munkatrsa, Mller Istvn vette t. Nla hivatottabb emberre nem eshetett volna a vlaszts. Azta j kezekbe volt letve Hunyad vra sorsa. Az 1907-tl kezdve teljes rendszeressggel folytatott restaurcit a befejezs eltt szaktotta flbe a hbor. Szerencsre a vr akkorra biztostva volt...

16

Termszeti rtkek, termszetvdelem

A termszetes megvltozsval, a

magyarorszgi nvnytakar termszeti

termszetvdelem trtnete az egykori

krnyezet talaktsval kezddtt. A ma jellegzetesen magyar tjnak, gy termszetvdelmi szempontbl becses emlknek tartott ftlan puszta s alfldi rtri lvilg a 18-19. szzadi lecsapolsokkal s vzrendezsekkel alakult ki. A killts bevezet rszben ezekre a vltozsokra utal makettprt s archv kpeket lthatunk. A tudomnyos, eszttikai s trtneti szempontbl becses termszeti rtkek els sszersra 1909-ben kerlt sor. Az akkori Magyarorszg stilizlt trkpn ezek kzl 22 ilyen objektumot lthatunk. Kzlk kiemeljk a Magas-Ttrban lv Nagytarpatak-vzesst. Az els vilghbort lezr trianoni bkeszerzds kvetkeztben a korbbi termszeti rtkeknek csak mintegy 30%-a maradt az j orszghatrok kztt. Kzlk legelszr a madrlhelyek, majd pedig a kbnyszat ltal veszlyeztetett, rtkes vulkni alakzatok kaptak tbb-kevesebb vdelmet. A termszetvdelem els trvnyt 1935-ben fogadtk el. Ezen trvny alapjn az els termszetvdelmi terletet 1939-ben a debreceni Nagyerdben jelltk ki. Btorliget 1950-ben trtn vdett nyilvntsa s az els tjvdelmi krzet, a tihanyi 1952. vi kijellse szmtott ezen korszak fontos esemnynek. A killtsban lthatjuk az 1974-ben vdett nyilvntott ktltek s hllk nhny fajt, illetve az 1980-as vektl folyamatosan egyre nagyobb szmban vdelem al helyezett lepkkbl lthatunk egy kis gyjtemnyt. Egy diorma az 1973-ban ltestett Hortobgyi Nemzeti Park lvilgt mutatja be. A nemzeti park a ftlan puszta tjkpi rtkei s ezen pusztn l llat- s nvnyvilg, tovbb a hozz ktd hagyomnyos letformk megrzsre hivatott.

17

A mai Magyarorszg termszeti rtkeinek bemutatsa a tzok lhelyt megjelent diormval kezddik. A tzok megvsa a magyar termszetvdelem egyik legfontosabb feladata, mivel Magyarorszgon l az eurpai tzokllomny jelents rsze. A diorma eltt egy vitrinben lthatjuk a rezneket, ami viszont mr kipusztult a hazai madrfaunbl. (Ezt, illetve a tbbi vitrinben elhelyezett madarat a mzeum els, 1907-ben megnylt killtsra preparltk.) A Magyarorszg stilizlt trkpn elhelyezett 20 kp a mai magyar termszetvdelem egy-egy jellegzetes rtkt mutatja be. Kzlk kiemeljk az Alfld jellegzetes kunhalmait s a lecsapolsokkal, vzrendezsekkel ltrejv hullmterek lvilgt. A nvnyek kzl felhvjuk a figyelmet a magyar kikericsre (Colchicum hungaricum), amely Magyarorszgon egyedl a Szrsomly-hegyen tenyszik. A trkp eltti makett a Plvlgyi- s a Mtys-hegyi-barlangokat jelenti meg. Kevesen tudjk, hogy Budapest alatt, a budai oldalon tbb barlang is tallhat, amelyek kzl kett ltogathat. (Haznkban 1961 ta minden barlang vdett.) Az 1996-ban ksztett kimutats szerint Magyarorszgon 6 nemzeti park, 46 tjvdelmi krzet, 158 termszetvdelmi terlet s 950 helyi jelentsg termszeti rtk tallhat. Ezek az orszg terletnek tbb mint 7%-t foglaljk el. A killtsban a magyar, tovbb az angol s nmet nyelv szveg mellett a fotk sznezse is igyekszik az illet korszakot dokumentlni. gy a msodik vilghbor eltti idszakban kszlt fnykpek barnk, az 1960-as, 70-es vekbeliek fekete-fehrek, mg a maiak sznesek. Dr. Oroszi Sndor

18

Erdszet

Az bemutatja letkzssget. viszonyaink letkzssg. nvnys legsszetettebb,

erdszeti az A kztt a Benne erdt mi az a

killts mint ghajlati erd fk a a is

leggazdagabb

meghatrozk, de az erd sok ezer llatfajnak letlehetsget nyjt. Az erdgazdlkods trtnete azt a folyamatot jelenti meg, ahogyan az ember az els erdt irt, erdt hasznost tevkenysgtl eljutott a mai, tbbcl erdgazdlkodshoz. Haznkban ennek a trtnelmi folyamatnak a magyar honfoglalstl kezdden vannak emlkei. gy a legeltetsnek, aztn a szntfldi mvels rdekben vgzett erdirtsoknak, a bnyszathoz, rcfeldolgozshoz kapcsold kiterjedt erdpuszttsoknak, s ez utbbiakhoz ktd, els szablyozott erdgazdlkodsi mveleteknek. A 18., majd pedig a 19. szzad az okszer, a hossz tv erdgazdlkods tudomnyos s jogi megalapozsnak az idszaka - s egyben az egyre nagyobb arnyokat lt termszettalakts, erdpuszttsok is. Magyarorszgon 1879-ben fogadtk el az els korszer erdtrvnyt, amely szerint az erdk zmben csak az llami erdfelgyelet mellett lehetett brmilyen gazdasgi tevkenysget folytatni. Az erdszeti killtsban az egyes erdszeti mveletek hrmas idbeosztsban kerlnek bemutatsra: a msodik vilghbor eltti idszak, az 1950-es, 60-as vek s a mai erdszeti eszkzk lthatk. A mondanival megrtst fnykpek s grafikk is segtik. A killtsban

19

a magyar, tovbb az angol s nmet nyelv szveg mellett a fotk sznezse is igyekszik az illet tevkenysg korban trtn elhelyezst megknnyteni. gy a msodik vilghbor eltti idszakban kszlt fnykpek barnk, az 1960-as, 70-es vekbeliek fekete-fehrek, mg a maiak sznesek. Az els vilghbor eltt Magyarorszg terletnek 26,2%-n llt erd, ez az rtk Trianon utn 11,8%-ra cskkent. A msodik vilghbor utni 12,0%-os erdsltsget napjainkig 18,4%-ra sikerlt nvelni. Ez az erdteleptsi munka szles trsadalmi sszefogssal valsult meg, s gy az erdbl szrmaz anyagi s nem anyagi jelleg javakra is joggal tart az egsz trsadalom ignyt. A killtsban hangslyosan szerepel a mestersges erdsts kp- s eszkzanyaga, ppen azrt, hogy az elbb emltett erdteleptsi munka legfontosabb fzisai bemutathatk legyenek. Az erdei maggyjtstl kezdve a csemetekerti munkkon t az erdk polsig mind az egykori, mind a mai eszkzk bemutatsra kerlnek. A klnbz, az tlagltogat ltal kevsb ismert szerszmok hasznlatnak megrtst fnykpek segtik. Kln felhvjuk a figyelmet a fakitermels bemutatsra. Itt nemcsak a kzi eszkzk, illetve azoknak gpestett vltozatai, hanem az erdszeti szllts nagy feladatt bemutat makettek is lthatk. Pldul az erdei s a folyami tutajozs makettjei. Az 1970-es vektl kezdve Magyarorszg erdeit igyekeznek az erdk hrmas hasznostsa kvetelmnyeinek megfelelen kezelni. Ez azt jelenti, hogy az erdknek a fatermesztsen kvl vdelmi (talaj-, rvz-, termszetvdelem stb.) s szocilis-dlsi feladatokat is el kell ltniuk. Ezrt az is bemutatsra kerl, hogy a roml krnyezeti llapot ellenslyozsnak egyik lehetsges mdja az j erdk teleptse, amit a racionlis fldhasznosts szempontjai is altmasztanak. Dr. Oroszi Sndor

20

Vadszati killts

Ezt a killtst a gtikus pletszrny magyar emeleti vadszati termeiben tmj talljuk. A felvezet lpcshz falain brzolsokat lthatunk. A killts elterben a trtnelem eltti korok vadszati Egymilli mszkbe emlkeit ves kvlt mutatjuk be. (ruza) sszarvas

agancsmetszete

Sttrl, s egy, a Krs foly medrben tallt 8000 ves gmszarvasagancs jelzi - szmos ms rgszeti lelet trsasgban - a vad egykori jelenltt haznk terletn. Az els nagyteremben a magyar vadszat trtnett tekinthetjk t seinknek a Krpt-medencbe val rkezstl napjainkig. Az ablaksor mentn elhelyezett tablkon idrendben kzp- s jkori metszetek, oklevlmsolatok, kpes brzolsok, a 18. szzadtl festmnyek, majd a 19. szzad vgtl archv fotk segtsgvel tanulmnyozhatjuk a vadszati emlkeket. A tablk alatti vitrinekben a szmszerjtl az automata puskig rvid, teljessgre nem trekv bemutatt lthatunk vadszfegyverekbl, vadszati eszkzkbl (trk, ksek, lportartk, tltnykszt eszkzk, felszerelsi trgyak). A terem vgn a magyar vadszati mlt kiemelked vadfajt, a 18. szzad folyamn kipusztult blnyt lltottuk ki, mellette hrommzss, 1907-ben ltt s preparlt barnamedve ll sziklaalapzaton. svad mindkett a Krpt-medencben a jvorszarvassal egytt, amely mr korbban, a kzpkor vgn kipusztult, eredeti kapitlis laptjt a msodik fali fegyvervitrin aljban talljuk. A polgri kor vadszembert egy, a 1920. szzadfordul zlse szerint berendezett vadszszoba bemutatsval hozzuk kzelebb a ltogatkhoz. A sarokterem nemcsak ptsz szemmel kpolnaapszis, hanem a killts "szentlye" is. Itt lthatk a jelenleg rvnyes s a korbbi vilgels magyar trfek. A nagyterem a mai vadszat bemutatja. A terem kzepn lv diormk (lkpek) termszeth - tavaszi, nyri, szi, tli - krnyezetbe helyezve hozzk emberkzelbe az t nagyvadfajt: a szarvast, a dmvadat, a muflont, az zet s a vaddisznt. A nagyterem igazi vadszhangulatt - stlusosan, 21

llvnyokon - a trben rendezett aranyrmes gmszarvas- s dmagancsok adjk, a mzeum gyjtemnynek reprezentatv darabjai. A trfeabemutat msik rsze a nagyterem vgfaln tallhat: az z, a vaddiszn s a muflon kiemelked trfeinak csoportja, az egyedlll martonvsri zagancs eredetijvel, amely 1965-1983 kztt 18 vig szerepelt a vilgranglista els helyn. nll gyjtemnyt kpez a selejtezsi csoport, melyet elssorban a szakembereknek ajnlunk. Kivteles rdekessg trfeasorozat, ugyanazon szarvas hat egymst kvet vben viselt s vetett agancsa tanstja a fejlds, illetve a visszafejlds biolgiai folyamatt. Kt, viaskods kzben agancsaival sszeakadt s gy elpusztult szarvasbika agancsa, hurokban elpusztult zek csontjai dokumentljk az erdei "tragdikat". Vadszat a mvszetben A kzelmltban j, ugyanakkor egyni sznfoltot is kpvisel bemutatval egszlt ki a tradicionlis mlttal br vadszati-vadgazdlkodsi killts gazdag vadszfegyver, vadszeszkz, trfea s dermoplasztikai anyaga. 1997 jliusban nylt meg a "Vadszat a mvszetben" cm killts, a vadszati s halszati killts metszspontjban lv krteremben. Nagyobbik felben az antikvitsok, mg a terem kisebbik rszben kortrs kpz- s iparmvszek alkotsai kaptak helyet. Ehhez a teremhez szervesen kapcsoldik a "kisterem", ahol kt alkot kivtelvel ma is l s alkot idsebb s fiatalabb, tehetsges mvszek munkibl nyjtunk zeltt: festmnyeket, csontfaragsokat, kszereket, dszes brmunkkat. Kln festllvnyon lthat a nhai vilghr vadszfest, Csergezn Pl (1924-1996) Vaddisznk cm, befejezetlen kpe. Bnyai Jzsef

22

A nvnyek orszgbl

A killts bevezet rszt kpezi az "Erdszet" s "Termszeti rtkek - termszetvdelem" cm killtsoknak. Ennek megfelelen utal a nvnyvilg fldtrtneti kialakukorszakoknak megfelel

lsra, majd a Krpt-medence mai termszetes nvnytakarjra. A termszetben megtallhat, szabadon nv nvnyek felhasznlsa egyids az emberisggel, hiszen a gyjtget letmd az emberr vls folyamatnak is rsze volt. Ksbb, tbb ezer ven t, az utntermels kialakulsa utn is fontos szerepet tlttt be a tpllkozsban, a gygyszatban s a mindennapi let egyb terletein. A killts a nvnyek egykori s mai szerept kt mdon igyekszik megkzelteni, bemutatni. Az egyik a felhasznlsi terlet szerinti. Teht az lelmezsi, gygyszati s hztartsi clokra trtn egykori s mai (nvny)gyjtgets. Itt klnsen becsesek azok az emlkek, amelyek a npi nvnyismerettel, nvnyfelhasznlssal kapcsolatosak. Hiszen a kibontakoz orvostudomny vagy modern tpllkozstudomny j nhny nvny ismerett a korbbi npi gyakorlattl vette t, fejlesztette tovbb. A killts ezen rszn szmos nvny-, terms- s virggyjtemnyt lthatunk. A termszetes nvnyvilg bemutatsnak msik megkzeltsi mdja a klnfle nvnyi rszek felhasznlsnak a megjelentse. Az ember az vszzadok sorn ugyanis egyik nvnyt elssorban a gykerrt, msikat a szrrt, levelrt, virgjrt s termszetesen leggyakrabban a termsrt vgott ki, tpett le vagy szretelt le. A termszetes krlmnyek kztt l, nem termesztett nvnyek ilyen irny hasznostsa azonban fokozatosan visszaszorult, a szintetikus anyagok tmeges megjelensvel csaknem teljesen megsznt. gy pldul a cserkregtermels vagy a (feny)gyantszs az 1960-as, 70-es vekben tnt el, azaz a killtsi bemutat mintegy emlke a megsznt hasznostsi mdoknak.

23

A termszetes anyagok ismtelt felrtkeldse nhny gazatot viszont megmentett az elfeledstl. Pldul a fzfbl vagy ndbl, gyknybl kszlt trgyak erre utalnak. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy pldul a fzvessz ellltsban az ember mr nem elgszik meg a termszetben szabadon nv anyaggal, hanem fonvesszt ad fzltetvnyeket ltest. Szintn a termszetes nvnyvilg rszbeni megvltoztatsra, azaz a nvnyek teleptsre plda az eperfa. A mr vszzadok ta Magyarorszgon meghonosodottnak tekinthet ft elssorban a selyemherny-tenyszts cljbl hoztk be. Mg a selyemherny-tenyszts a nvnyek levelhez, addig a mhszet kimondottan a virghoz ktdik. A mzeum ebben a killtsban tallt alkalmat arra, hogy a zskmnyol mhszet, majd a hagyomnyos paraszti mhszet, vgl pedig a modern kaptros mhszet nhny emlkt, eszkzt bemutassa. A killtsban a magyar, tovbb az angol s nmet nyelv szveg mellett a fotk sznezse is igyekszik az illet tevkenysg korban trtn elhelyezst megknnyteni. gy a msodik vilghbor eltti idszakban kszlt fnykpek barnk, az 1960-as, 70-es vekbeliek fekete-fehrek, mg a maiak sznesek. Dr. Oroszi Sndor

24

A halszat trtnete Magyarorszgon

A vissza.

magyar Szmos

halszat rgszeti

mltja emlk,

npnk eredetig, az shazig nylik nyelvszeti s sszehasonlt nprajzi kutats bizonytja, hogy a legsibb halszati eszkzk s mdszerek mg a finnugor shazbl valk. Halszatunkban a honfoglals jelents fejldst eredmnyezett. A halszati tevkenysghez szervesen kapcsold halkereskedelem mveli haznkban a halrusok voltak. A XV. s XVI. szzad halrusai kzl egyesek csak keszegflket, msok egyb friss halat rusthattak. Vizt s tokflket - kirlyi ptens alapjn - csak a mszrosok s hentesek che rusthatott. nll szervezeteket, rdekvdelmi halszcheket a

fhivats halszok a XVI. szzad elejn hozhattak elszr ltre. Halas vizeink vdelmt s a piaci halrusts monopolhelyzett szervezetkkel biztostani. szablyoztk magatartst, a A a a tuds maguk chek kvntk szmra artikulusai mestersgbeli szintjt, a

halszatot, a brletet, a halrusts s halkereskedelem gyt. Folyvizeink s termszetes llvizeink mltbeli halszatt nll egysg mutatja be. Ismereteket szerezhetnk a Dunrl, melynek partjain megteleplt falvak nagy rszt zmmel halszok laktk. Legrtkesebb hala vszzadokon t a viza volt. Msik jelents halszhelynk a Tisza. rtkes halfaunja a mltban bsges fogst biztostott. Termszetes llvizeink kzl a Balaton s a Velencei-t halszatval ismerkedhet meg a ltogat.

25

termszetes

vizek

meghatroz rdekeinek

szerept,

halszat a

jelentsgt

a s

termszetvdelem

kapcsolatt,

tallkozst

Termszetes

vizek

krnyezetvdelem" cm trl szemllteti. A Krpt-medencben l mintegy 80 halfaj termszetes krnyezett imitl diormban kerl bemutatsra, kln jellve az shonos, beteleptett s vdett halakat. A termszetes vhelyek cskkense, valamint a termszetes vsi krlmnyek kztt megmarad csekly szm halivadk szksgess tette a mestersges halszaport bzisok ltrehozst. Itt ismerkedhetnk meg a Dinnysi Ivadknevel Tgazdasg s a Szzhalombattai Temperltviz Halszaport Gazdasg (TEHG) tevkenysgvel. A kutats tmakre az els magyar halszati intzmnynek, a Magyar Kirlyi Hallettani s Szennyvztisztt Ksrleti lloms utdjnak tekinthet Haltenysztsi Kutat Intzet (HAKI) kutatsainak krt ismerteti. A killtst sporthorgszat bemutatsa zrja (A MOHOSZ szerepe, fogsi eredmnyek, horgszltszm alakulsa). Szab Lszl Pter

26

A hzillatok kialakulsa

Magyar

Mezgazdasgi

Mzeum hziasts-trtneti killtsa a fbejrattl balra tallhat. Az els hziastsrl szl lland killtst Matolcsi Jnos s Takcs Istvn rendezte 1982-ben, majd Bartosiewicz Lszl feljtsra vezetsvel kerlt. A 2000-ben killts

szemlletesen mutatja meg az ember s az llat kapcsolatt, s az ember hatsra az llatokon vgbemen vltozsokat. A killts rgtn egy klnlegessggel kezddik. A terem bal oldaln egy stulokkoponya ksznti a ltogatkat, mg jobb oldalon a trlk felett 4 magyar szrke kr koponyja lthat. Mind a ngy kr kapitlis szarvakkal rendelkezik. Fajtjnak is kiemelked mret egyedeit csodlhatja meg az rdekld. A terem bal oldaln 3 trlban archeozoolgiai leleteket s 3 letkpet ltunk az sember korbl. Az els trl bemutatja az skkor (paleolitikum) lvilgt. Olyan fajokat lthatunk kztk, melyeket ma Magyarorszgon mr elkpzelni sem tudunk, pl. barlangi medve, gyapjas orrszarv, mamut. Minden killtott csonttredk eredeti, sok kztk mreteiben is lenygz. Ebben a korban az ember barlangokban, kunyhkban lakott, s tpllkt vadszattal s halszattal szerezte. Mindhrom letkp jl szemllteti az sember lett, figyelve az apr rszletekre is. A kvetkez trlban a klnbz fajok hziastsnak helyt s idejt ismerhetjk meg, vilgtrkpen lehelyezve. A harmadik vitrin az jkkor (neolitikum) embernek hzillatait ismerteti. Hogy a ltogat knnyen beazonosthassa az 27

apr csonttredkeket, minden csonttredk mellett lthatjuk az llat kpt, rajta testrszenknt azonostva a leletet. A rgszeti satsok sorn elkerlt llatcsontok jl szemlltetik a kor llatfaunjbl az ember szmra jelents fajokat. A Krpt-medencben ekkor az ember hzillata a juh, a kecske, a szarvasmarha, a serts s a kutya volt. A killtsban s a killtsvezetben a korra jellemz szzalkos fajmegoszlst is megismerhetjk. Ezek az els hzillatok a Balkn irnybl rkeztek az jkkori Krskultra npeivel. Kln rdekessg, hogy jkkori, tbb ezer ves, klnbz fajokat brzol llatfigurk is lthatk a killtsban. A terem jobb oldaln tallhat vitrinekben llatfajonknt lthatk a hziasts nyomn fellp klnbsgek. A bejrattl haladva a fajok abban a fontossgi sorrendben szerepelnek, amely a Krpt-medencben a legtbb rgszeti lelhelyre jellemz. Az els kt vitrin a szarvasmarha hziastsrl szl. Jl megfigyelhetk a lbkzpcsontok mretben, s a koponya formjban vgbemen vltozsok. Ez a trl mutatja be a magyar szrkemarht is, mely haznk jelents tjfajtja volt a 17-19. szzadban. Napjainkban tenysztse jra fellendlben van. Klnlegessg az i.e. 1500-bl szrmaz vaphii aranyserleg, mely az stulok befogst jelenti meg. A harmadik trlban a vaddiszn s a hziserts csontozatban bekvetkez vltozsok kerlnek bemutatsra. A kvetkez hrom trl az ember hatsra ltre jtt juh-, l- s kutyafajtk soksznsgt s vltozatossgt szemllteti. A bal oldali utols trlban az elmlt 150 v nhny jeles zoolgusnak portrjt s legfontosabb munkit lthatja a ltogat. Krsi Andrea

28

A magyar szl s bor Eurpban

2003 szn nylt meg a szlszeti-borszati lland killts. A Magyar Kirlyi Mezgazdasgi Mzeumban a megnyits ta, 1896tl lland szlszeti-borszati killts tjkoztatta a gazdkat az gazat trtnetrl, jelenrl. Ezt a halad hagyomnyt kszbn folytatta a a mzeum vezetse, amikor az eurpai csatlakozs korbbi killts feljtsrl, illetve j rszekkel val bvtsrl dnttt. A killts felleli a krptmedencei s a magyarorszgi szl-borkultra kialakulst napjainkig. A jgkorszak utni fldtrtneti korok, megkvesedett szllevelei a klnbz Vitis (szl) nemzetsg szak-magyarorszgi megltt bizonytjk. A kelta elzmnyek utn a rmai hdts korban virgzott fel a szltermeszts a Dunntlon, Pannniban. A mai magyarorszgi, Duntl nyugatra elterl borvidkeken mindentt megtallhatk a rmai szlmvels nyomai. Klnsen a Duna, a Balaton s a Fert-t mentn. A rmai szlk szinte a vizek tkrben frdtek. De a bels dunntli Villa rustica-k majorsgaiban is termesztettk a szlt, ksztettk a borokat. A majorsgi pletek misztrium helyisgeinek falt a szl, a szltermeszts s borkszts, Bacchus boristen freskkpeivel dsztettk. A szl termesztse, feldolgozsa, a borkszts technolgija alapveten napjainkig nem vltozott. A rmai szerzk ltal tbbszr lert kori szlbortermels jl megismerhet, s a rmai birodalom itliai terletein folytatott szlmvelstl a pannniai nem klnbztt. A rmai-antik szl-borkultrt a renesznsz ismt a kztudatba emelte. Egyes kutati vlemnyek szerint a npvndorls vszzadait tvszel romanizlt slakossg s a letelepedett kzssgek elssorban a Nyugat-Balaton trsgben tmenthettk a rmai kori szl- s bortermels hagyomnyait.

29

A npvndorls kornak nomd npei kzl is tbben ismertk a bort. A npvndorls, a nagyllattart letmd azonban nem kedvezett a szl termesztsnek. Legfeljebb az sfoglalkozsok krbe tartoz gyjtget letformnak megfelelen a foly menti, tli szlls krnyki ligeterdk fakoronjra fut szlt (Vitis sylvestris - erdei, vadszl, illetve a Vitis vinifera -kerti szl) gyjtttk ssze. A honfoglal magyarok a szltermeszts szaki hatrt Levdiban lptk t, ahol mr nemcsak a borral, hanem a szltermesztssel, szltermeszt npekkel is kapcsolatba kerltek. A honfoglals eltti bolgr-trk jvevnyszavaink (szl, bor, csiger, kar, szr, szok) is jelzik ezt. Az arab s biznci forrsok tansga szerint, a Fekete-tenger s a Kspi-t kztt elterl nagy birodalom, a Kazr Kagantus (kirlysg) terletn, ahol a vndorl magyar trzsek tbb vszzadig ltek, szlmvel npek laktak. A flnomd letformj magyar trzsi kzssgekhez csatlakoz npek kztt borkszt npek is voltak. A fk lombszintjre felksz szlk begyjttt frtjeibl taposs rvn nyert mustbl, alacsony alkoholtartalm, savanyks erjesztett italt kszthettek, amelyet veremben troltak. Ennek minsge persze elmaradt a grg s ms kereskedktl beszerzett drga boroktl. A keresztnysggel val tallkozs is Levdiban trtnt meg. A honfoglals utn (1000-ben), a pogny Vajk megkeresztelkedve az Istvn nevet vette fel, s a nyugati, Rmhoz tartoz keresztnysget llamvallss tette. Szent Istvn 1001-ben a Pannonhalmi Aptsg alaptlevelben elrendelte az egyhzi tized beszolgltatsnak ktelezettsgt, ami a szltermsre s a borra is vonatkozott. A keresztny vallsban a

szl, a szlt, a venyigk sokasga a keresztny egyhzat, a vallsi ert, s magt Jzus Krisztust, a bor, pedig Krisztus szentsges vrt jelentette, amelyet az emberisg bneinek megvltsrt ontott. A keresztny egyhz liturgijban a szlnek, de klnsen a szl levnek (bornak) az kori keresztnysg ta nlklzhetetlen szerepe van. Ahol keresztnysg volt, ott volt szltermeszts s borfogyaszts is. A keresztny egyhz gy a legnagyobb

30

terjesztje lett a szltermesztsnek s a borgazdlkodsnak. A Biblia szmtalan helyen kzvetlenl (mind a zsidk trtnett elmesl szvetsgben, mind a keresztny egyhzak tantsait hirdet jszvetsgben) emlti a szlt s a bort, vagyis Jzus Krisztus megvltst. A miseldozat bemutatsnl a bor ezrt fontos, alapvet szerepet kapott. A misebor tvltozsa eltt jelkpe, utna, pedig szubsztancija Krisztus vrnek. Az blt bor tiszttja, az eucharisztikus bor pedig szent tartalommal tlti meg a kelyhet. A szlvel, borral adzk mr a fejedelmi szolglnpek kztt, majd a magyar kirlysg korai idszakban megklnbztetett figyelmet kaptak. A "vinitoresek" (szlmvesek), a "bocsrok" (pohrnokok), a "szls" "Vinr" esetleg a "Vanyarc" vagy "Vonyarc" helynevek bortermel npessget, borral adzkat, eleinte rabszolga, majd jobbgy joglls kzssgeket jelentettek. A kirly, az egyhzi, vagy vilgi fldesr a szlterlettel egytt adomnyozhatta, adhatta ket. Teleplseik ltalban az erdzna s a szlk hatrn helyezkedtek el. A szl- s bortermelsben a keleti rksget a fra felfut, folyvlgyi lugasos szlk jelentettk, mg a nyugati tvtelt a 13. szzadtl ltalnoss vl alacsony tkemvels. Az orszg keleti felben taposssal nyertk a szllevet, mg a nyugati terleteken prsek hasznlatval. A nyugati hatst erstette a keresztny egyhzszervezet kiplse s a nyugateurpai telepes npessg megjelense, akik kzl a bajor-nmet-frank terletrl rkezk elssorban Nyugat-Magyarorszgon (Sopron, Szekszrd), a francia-vallon-olasz terletrl rkezk pedig Dl-Magyarorszgon (Szermsg), Eger vidkn s Tokaj-Hegyaljn telepedtek le a tatrjrs (1241.) utn. A bor a kzpkori gazdlkodsban rendkvl fontos rucikk volt. A legfontosabb kereskedelmi csompontok a kirlyi jogtl felruhzva rumegllt, vsrtart joggal rendelkeztek. A kzpkori vrosok hatrban mindenhol szlhegyeket lehetett tallni. A magyarorszgi vrosfejldsben a szl-bortermel vros klnleges vrosfejldsi sajtossgot jelentett. A vrosi polgrsgnak s a vrosi kzssgnek sajt tulajdon szlei voltak, a kzmiparos polgrsg jvedelmt a szl-bortermels egsztette ki. Az shonos fajtk mellett (lenyka, kirlylenyka, juhfark, cska szl stb.) a mr az korban is ismert fajtkat (rajnai rizling, srga muskotly, kecskecscs stb.) s a nyugat-eurpai kapcsolatok rvn meghonosodott (ghr, bajor stb.) fajtkat is termesztettk. Az orszg kzepn elrenyomul trkk Buda elestvel (1541.) hrom rszre szaktottk az Eurpt is vd magyar kirlysg terlett. A Balatontl szakra s nyugatra a

31

bcsi csszri udvar befolysa al kerl kirlyi rszre, a kzps, trk fennhatsg terletre s a 17. szzad vgig fggetlen Erdlyi fejedelemsgre. Amg a nyugat-magyarorszgi vrosok s fldesurak bortermelse s -kereskedelme elssorban nyugat fel irnyult, addig a trk fennhatsg terleteken a mohamedn valls alkoholtilalma s a sztzilldott llami kereskedelem miatt a szl- s bortermels hossz tvon hanyatlsnak indult. A hadszntereken s a hadi felvonulsi terleteken a szl- s bortermels sokat vesztett korbbi sznvonalbl. Ugyanakkor ezen a terleten honosodott meg a szerbek ltal terjesztett balkni, nylt erjeszts, kadarks vrsborkultra. DlkeletDunntl (Somogy, Tolna) n. trk bort ez a szlfajta adta, de a Duna-Tisza kze s a Tiszntl vrsbort is. Az elpuszttott Szermsg helyt a minsgi bor ellltsban a 16. szzad elejtl-kzeptl Tokaj-Hegyalja vette t. A fggetlen Erdly a mostohbb termszeti adottsgok miatt Magyarorszgrl, Moldvbl s Havasalfldrl borbehozatalra szorult. A bortermels felrtkeldse miatt az erdlyi furak szlbirtokaik nvelsre s minl nagyobb mrtk borkereskedsre trekedtek. Bethlen Mikls, Szki Teleki Mihly, Bethlen Gbor s Apafi Mihly fejedelmeknek jelents jvedelemforrsa volt a szl- s bortermels. Az osztrk gazdasgpolitika a 18. szzad kzeptl a j minsg magyar borok eurpai s klpiaci megjelenst minden adminisztratv eszkzzel igyekezett akadlyozni. (Vzi ton nem lehetett szlltani, csak tengelyen, ugyanannyi gyengbb minsg osztrk bort kellett kivinni, mint amennyi magyart.) Beviteli tilalmak s diszkrimincik akadlyoztk a magyar borok eurpai jelenltt, mikzben a francia, spanyol, portugl borok uralni kezdtk az eurpai borpiacot. Emellett a feudlis terhek (az adzsok klnbz formi s a fldesri tlkapsok) akadlyoztk a szlmunkk ignyes elvgzst s a szakszer borkezelst. Ezek nlkl viszont a magyar borgazat a palackozst mindinkbb eltrbe helyez eurpai borszattal szemben fokozatosan lemaradt. Hiba volt a kivl kolgiai-termhelyi adottsgokbl add j minsg must, ha a feldolgozs technolgija elmaradott, az rtkests pedig szervezetlen volt. A borkereskedelem pangsa s fejletlensge, a kezelsi hinyossgok s a palackozsi nehzsgek miatt a magyar borok kiszorultak az eurpai piacokrl. Az eladatlan kszletek a nagymrtk skvidki szlteleptsek termseivel nvelve a 19. szzad els felre nagy rcskkenst, dekonjunktrt eredmnyeztek.

32

Az els magyar nyelv mezgazdasgi-borszati szakrk, kzgazdszok hiba ostoroztk a bortermelket s biztattk rsaikkal a jobb gazdlkodsra, ha a gazdasgitrsadalmi viszonyok nem tettk ezt lehetv. Tessedik Smuel, a keszthelyi Georgikon, a mintagazdlkodsukkal pldt mutat fldesurak sem tudtak eredmnyesen vltoztatni ezen a helyzeten. A jobbgysgot eltrl 1848-1849. vi forradalom s szabadsgharc a szldzsma gyben csak az nmegvltst biztostotta, ami egszen az 1880-as vek vgig elhzdott. Mire a magyar parasztsg megvltotta a szlterletei utn fizetend dzsmasszeget, egy j, minden korbbinl veszlyesebb termszeti csapssal - a trtneti borvidkek kttt talaj szlinek vgpusztulst jelent - filoxra puszttsval kellett szembenznie. Az amerikai szlgykrtet megjelensvel lezrult a magyar szl- s borkultra fejldsnek els ezer ve, s egy j, sok viszontagsggal s vargabetvel terhelt idszak kezddtt el a magyarorszgi szl- s borgazatban. A falusi, a mezvrosi s a vrosi kocsmk a npi ital- s borfogyasztsban, a trsas kapcsolatokban s az informcicserben egyarnt meghatroz szerepet jtszottak. A borkimrs feudlis monoplium volt, amit a fldesr brbe is adhatott. A szlhegyekkel rendelkez teleplseken a borok eladsa a jobbgyok bornak kimrsvel - a mai boroknl kisebb alkohol- s extrakt tartalm borokbl - Szent Mrton napjn (X. 11.) kezddtt, s Szent Gyrgy napjig (IV. 24.) tartott. Ezutn lehetett a kvetkez v Szent Mihly napjig (IX. 29.) a fldesri dzsmaborokat forgalomba hozni. A borfogyaszts mrtkt befolysolta az a tny is, hogy a kzpkori jrvnyok idejn, a tiszta ivvz hinya miatt, a lakossg szvesebben fogyasztotta a gygyt, erst hats borokat. A napi borfogyaszts mennyisge egy mezei munkt vgz frfi esetben naponta 3-5 liter is lehetett, hozz kell azonban tennnk, hogy a mai boroknl kisebb alkohol- s extrakt tartalm borokbl. A fri, kirlyi-csszri udvarokban a nagy lakomkon ennl tbbet is megittak a nehezen emszthet, sok ss, zsros, fstlt hst tartalmaz kposzts telek fogyasztsa kzben. A borfogyaszts a 19. szzad vgn, a filoxra (szl gykrtet) puszttsa miatt nagymrtkben visszaesett. A 20. szzad els felben az egy lakosra jut vi borfogyaszts tlag 40-50 liter kztt mozgott, ez azonban a szzad vgre 30 liter al cskkent. A borfogyaszts cskkensnek legfbb oka a felgyorsult letritmus: a modernizci, a motorizci, s a sr illetve az dtitalok - ms bortermel orszgokban is bekvetkezett -

33

npszerv vlsa. A 21. szzad elejn a kulturlt borfogyaszts terjedse eredmnyeknt 2835 liter az egy fre jut bormennyisg Magyarorszgon. Ezzel Eurpban a 7-9. helyen llnak a magyarok. Kivl minsg nemzeti italunk, a magyar bor ellltsa a 19. szzad vgig az orszg lakossga kzel 1/3-nak adott mindennapi kenyeret. A magyar bor hatron tli s belfldi forgalmazsa, a szlhegyi falusi turizmussal sszekapcsolva, napjainkban is tbb szzezer gazdnak s csaldtagjaiknak ad munkt, keresetet, meglhetst. A magyar bor ma Magyarorszg nemzeti arculathoz szorosan hozztartozik, minsge pedig megbecslt helyet biztost szmra Eurpban, az Eurpai Uniban. Tokaj-Hegyalja s a Fert-t krnyke szleivel, boraival a vilgrksg rszt kpezi. Dr. Csoma Zsigmond

34

A magyar mezgazdasg trtnete a kezdetektl 1945-ig

Az magyar

lland

killts

mezgazdasg mutatja

trtnett be az

kronologikus felptsben, komplex megkzeltssel lelemtermels kezdeteitl, vagyis az jkkortl egszen 1945-ig. Eddig hrom szakasza temben nylt meg kztt), a a killtsnak a 20. sz. elejig terjed (2005-2007 ksbbiekben tervezzk a napjaink mezgazdasgt bemutat rsz kialaktst is. Az els teremben a Krpt-medence terletn a magyar honfoglalsig megtelepedett npcsoportok mezgazdasggal kapcsolatos eszkzanyagt mutatjuk be, a terem jobb oldaln az elkerlt rgszeti anyag, bal oldalon a hasznlat mdjt rzkeltet rekonstrukcik segtsgvel. A bemutatssal azt kvnjuk bizonytani, hogy ksbbi haznk fldje, Eurpa legrgebbi mezgazdasgi terletei kz tartozik. A killts hangslyosan kezeli a mezgazdasg fejldst meghatroz jtsokat az egyszer talajmvel eszkzktl az ekig, a kocsiig. A magyar honfoglals s kora rpd kor mezgazdasgt a 2. terem foglalja ssze. A honfoglals tvonalt bemutat tablkon a fldmvels klnbz elemeinek megismersvel jutunk el, az iderkez magyarsg flnomd letmdjnak rzkeltetshez. A terem kzepn a nomdok hza" a szllthat nemezborts jurta berendezve, a mellette lv vegpadl alatt az satsok sorn elkerlt rpd-kori hz kibontakoz alapjai rzkletesen lttatjk a letelepeds menett. A II. tem: a kvetkez teremben /3./ az rpd-kori hz s krnyezete felptve, berendezve lthat. A terem bal oldaln pedig a sznes dokumentcis s brzolsokkal teli tablsor ismerteti a kora s ks kzpkori mezgazdasgi fejldst a trk kor kezdetig, 1526-ig.

35

A ks kzpkor trgytpusait, hz- s teleplsformit trgyak s rekonstrult makettek lttatjk rzkletesen. A terem kzppontjban a szentkirlyi sats eredmnyeit trlkban, egy hz metszetben kialaktott konyha, szoba ftrendszervel, rgszeti llatcsont- s magleleteinek segtsgvel mutatjuk be. A trk hbork puszttsait a hrom rszre szakadt Magyarorszg az llattenyszts s szlmvels intenzvebb vlsval tudta tllni. Klnsen fontos volt a marhaexport, a vgvrak borral trtn elltsa. Eszkztpusok, ekk, llat- s nvnyjdonsgokat bemutat mulzsok (gymlcs s nvny utnzatok) teszik rzkletess a killtsnak ezt a rszt.A 2007-ben megnylt III. tem a trk hbork utni gazdasgi jjpts s a belterjes (intenzv) mvelsi md jellemzit foglalja ssze a 19. szzadban s a 20. szzad els felben. Az elnptelenedett terletek nemzetisgi beteleptsn keresztl a paraszti gazdasgok modernizcijt, a nvnyi jdonsgok megjelensn t az llatok fajtavltsig vltozatos mdokon mutatja be a killts. Cscspontjt -az egykori mezgazdasg egyik legfontosabb esemnyt- egy 19. szzadi csplsi jelenet valdi gpekkel trtn rekonstrulsa jelenti, amit az 1851-ben idekerlt angol gyrtmny gzgp s egy valdi csplgp segtsgvel mutatunk be. A mezgazdasgi mindennapi munkhoz eszkzk lethez fontos s a szksges

lelmiszerek, kermik, lszerszmok egy igazi vsr keretben jelennek meg. Vannak itt kapk, kaszk, villk, laptok, tojs s kocsikerekek, szp, dszes rpavgk, tnyrok, darlk, ekk, de liba, tyk, serts, kosarak, fazekak egsz sorozata is, valamint a legjabb gpek, darlk, morzsolk, ekk, vetgp stb. Aki itt nem tallt meg mindent, betrhet a Hangya boltba, ahol fszer, gygynvny, olaj, ecet, sr stb. volt megtallhat. A trlkban kitrnk a 18. szzadban megalaptott els mezgazdasgi szakoktatsi intzmnyek, a 19. szzadi llat- s nvny-egszsggyi kutatintzetek mkdsre, a mvelsi rendszerek fejldsre is.

36

A kvetkez teremben az I. vilghbort kvet idszak ismtelt talpra lltsi trekvseit mutatjuk be, egy falusi gazdakrn keresztl, ahol a korszak agrrsajtjnak fnymsolatai olvashatk, egy falusi moziba jutunk. Itt a korszak filmhradibl, szakmai filmjeibl vettnk rdekes anyagokat. Innen egy gazdasszonykpz enterirt tekinthetnk meg a korszak mg ma is fellelhet eszkzeinek, mdszereinek bemutatsn keresztl. A terem zrsaknt a korabeli tudomnyos intzmnyrendszernek egy gabonaksrleti llomst mutatjuk be, valdi eszkzk s a nvnynemests nemzetkzileg is kiemelked szemlyisgeinek eredmnyei segtsgvel. A gyermekek szmra interaktv sarkokat rendeznk be, ahol mtrgymsolatok, a mr ismeretlen psztoreszkzk, hasznlati trgyak, gyermekjtkok kzbevehetk. A gabonaszemeket mikroszkp segtsgvel lehet vizsglni. Mindkt helyen puzzle-k, feladatlapok is segtik a tma mlyebb, lmnyszer megrtst. Az installci a trtneti terekhez illeszkedik s lehetsget ad egy mtrgyvdelmi s ltogati szempontbl is korszer ltvnyos killts befogadsra. Ezt biztostjk az jszer felletkikpzsek s a vilgtstechnika is. A killts utols szakasznak elkszltvel egyidejleg a lehetsgek fggvnyben tovbbi interaktv egysgek is elhelyezsre kerlnek. A killts hasznostst, mlyebb megismerst a brelhet MP3-as lejtszk, trlatvezetsek, mzeumpedaggiai foglalkozsok s killts vezet fzetek segtik el. Dr. Szatmri Sarolta

37