You are on page 1of 6

Cele 5 strategii care te ajuta sa-ti atingi obiectivele

Discuta 15

Subiect: Dezvoltare Personala.

Daca ti-as zice ca iti pui singur bete in roate prin modul in care iti tratezi obiectivele? Daca ti-as zice ca sfaturi populare de dezvoltare personala nu te ajuta? Sau, mai grav, te saboteaza? Nimeni nu e rau intentionat. In coaching, ne lasam clientii sa decida care e cea mai buna strategie pentru ei. Chiar si tu incerci sa oferi cele mai bune sfaturi, la nivelul de cunoastere pe care-l ai. Insa e o diferenta intre ce credem ca functioneaza si ce anume functioneaza cu adevarat. Fa cunostinta cu Richard Wiseman, profesor cu Ph.D in psihologie la universitatea Hertfordshire din Londra. Acesta a facut un mic test: a luat peste 5000 de participanti care si-au setat diverse obiective importante de viata, i-a intrebat ce strategii motivationale folosesc si i-a urmarit timp de 1 an de zile sa vada cum le-a mers. Rezultatul? Doar 10% dintre participanti isi atinsesera obiectivele.

Ce anume facusera cei 10% si ce anume cei 90%?


Ai mai jos cele mai intalnite 10 strategii pe care le-au raportat participantii la test. Vreau sa dai click pe imagine, sa postezi raspunsul pe Facebook si sa citesti mai departe. Daca nu ai cont de Facebook, vreau cel putin sa te gandesti la intrebare si sa-ti notezi raspunsul inainte sa treci mai departe.

Cea mai des intalnita strategie in domeniul dezvoltarii personale este numarul 10. Imagineaza-ti cum va arata viata ta, imagineaza-ti ce frumos va fi totul, cum va curge lapte si miere etc. Insa cum anume te folosesti de vizualizare poate face diferenta dintre un succes rasunator si un epic fail.

Vizualizarea modul corect si incorect


Cu totii stim ce zic mega gurus in The Secret despre legea atractiei. Imagineaza-ti ce vrei si acel lucru va aparea in viata ta. Ce s-a intamplat in testul lui Wiseman? Vizualizarea de acest gen te face sa te simti bine pe moment, insa in termeni de a obtine rezultate, este ineficienta. Cei care au avut vizualizarea scenariului ideal drept strategie primara nu s-au incadrat in cei 10%. De ce anume nu functioneaza? Un motiv e ca nu te pregateste pentru drumul pe care-l ai de parcurs si, mai ales, nu te pregateste pentru obstacolele pe care le intalnesti in cale. Intr-un alt studiu facut pe aceasta tema (Oettingen & Mayer), cei care si-au petrecut timpul vizualizand scenarii pozitive au avut rezultate mai slabe chiar decat cei care si-au imaginat scenarii negative. Aici, ce a facut diferenta au fost asteptarile pe care le aveau acestia. Cei care aveau asteptari pozitive,

bazate pe experienta, au avut mai mult succes in comparatie cu cei care s-au bazat pe fantezii pozitive. Asteptarile sunt mult mai importante decat vizualizarea. Sa iti reamintesti succesele din trecut, sa poti sa-ti zici am mai trecut prin asta, sau prin ceva asemanator, si acele experiente ma fac sa am incredere ca pot sa-mi ating obiectivul. Un alt motiv pentru care nu functioneaza e ca te face sa simti ca deja ti-ai atins obiectivul, asa ca incetezi sa mai lupti. Deja te simti ca si cum ai fi acolo, ce rost mai are sa te chinui? Insa vizualizarea are rostul ei: pe proces, nu pe obiectiv. E cunoscut faptul ca antrenorii de sport isi pun clientii sa vizualizeze prestatia pe teren. Vizualizarea procesului iti focuseaza atentia pe pasii necesari si te ajuta sa-ti reduci anxietatea. Chiar si vizualizarea obstacolelor te ajuta, daca iti imaginezi modul in care le vei trata. Concluzia? Daca te concentrezi pe vizualizarea viitorului, ai rezultate mai slabe decat daca vizualizezi ce anume trebuie sa faci ca sa ajungi acolo.

Ce strategii folosesti din cele 10?


Revenind la imaginea de mai sus, daca ai raspuns 2, 4, 6, 8 sau 10, te anunt ca iti pui bete in roate. Cei care s-au concentrat asupra persoanelor care au atins obiectivul respectiv. Cei care si-au pus poze cu idolii lor pe vision boards. Au esuat. Cei care s-au concentrat pe lucrurile negative care se vor intampla. Acum stim de ce pozele sumbre cu plamani si cu copii diformi puse pe pachetele de tigari nu functioneaza. Cei care au incercat sa fuga de griji si de temeri, care s-au fortat sa fie pozitivi. Mult mai sanatos e sa stai cu tine, chiar sa meditezi, si sa accepti acele ganduri. Cei care s-au bazat pe vointa. Vointa e o resursa limitata, fragila. Sa-ti pui increderea in vointa, mai ales cand esti o persoana cu multe lucruri pe cap, o persoana activa sau cu multe obligatii, e un drum sigur catre esec. Si nu in ultimul rand Secretul, Legea Atractiei, Vizualizarea mult predicata de catre gurus de dezvoltare personala. Nu e nevoie sa mai argumentez aici, reciteste ce am scris in sectiunea de mai sus sau uita-te ce zice insusi Dl.

Richard Wiseman.

Richard Wiseman Busting Self Help Myths (and telling us what DOES work)
By CareerRevolution

0% at 0 of 271 seconds

0:22 / 4:31

27 Like

Cele 5 strategii care functioneaza


Da, fa-ti un plan pas cu pas. Un plan concret, cu date si cu milestone-uri masurabile. Multi fug de asta, mai ales sa-si puna deadline-uri. Prea mari sunt traumele capatate din scoala sau de la serviciu. Insa nu e nevoie sa-l tratezi ca pe ceva fix, gen: nu mi-am atins obiectivul pana la data de, deci sunt praf si renunt. Deadline-urile te ajuta sa-ti prioritizezi obiectivul si sa investesti energie in el. Deci un deadline pus cu aproximatie e mai bun decat a nu avea un deadline. Da, zi-le celorlalti ce vrei sa obtii. Mare atentie cu strategia asta, pentru ca sunt factori care o pot da peste cap. In principiu, o declaratie publica creste motivatia. Sa le zici parintilor si prietenilor, sa scrii pe facebook si pe blog, asta poate fi un element crucial in cazul in care poti primi suport inapoi. Cand poti sa le zici clar: uite asa si asa poti tu sa ma ajuti. Insa ce te faci cand ceilalti au o agenda diferita pentru tine? Atunci e momentul sa incepi sa-ti reconsideri anturajul. Si sa-ti tragi un coach aproape. ;) O alta capcana e sa cazi prea mult in vizualizarea obiectivului. Sa ai impresia ca daca ti-ai facut publice intentiile e acelasi lucru cu a face ceva in privinta

asta. Cu toate astea, cei care i-au apucat pe ceilalti de mana au avut succes in comparatie cu cei care nu. Sa-ti ascunzi intentiile e usor. Ce daca am esuat? Nu trebuie sa stie nimeni! Pe de alta parte, nu ti-ai atins obiectivul propus. Ce conteaza mai mult pentru tine? Da, gandeste-te la lucrurile pozitive care se vor intampla cand ti-ai atins obiectivul. E util sa-ti construiesti o lista cu puncte: De ce anume m-am apucat de asta in primul rand? In ce consta plus-valoarea? Ce imi aduce mai exact in viata mea? Pastreaza lista la indemana si uita-te prin ea, mai ales cand ai tendinta sa renunti. Da, rasplateste-te pentru progresul facut. Asta merge mana in mana cu planul. Pentru fiecare milestone pe care ti l-ai setat, stabileste cum anume te vei rasplati. Ai planul impartit in 6 faze? Gaseste 6 lucruri pe care ti le poti oferi, care nu intra in conflict cu obiectivul initial. Unii zic sa-ti cumperi imbracaminte, sa iti cumperi jucarele precum telefoane mobile, carti, tichete la un concert sau sesiuni de masaj. Ce m-a ajutat pe mine a fost sa-mi stabilesc ierarhia valorilor, sa constientizez ce conteaza cu adevarat pentru mine si sa-mi gasesc diverse activitati sau obiecte care ma face sa traiesc acele valori. Da, monitorizeaza-ti progresul intr-un jurnal. Notepad, Word, Google Docs, pixul si hartia sunt prietenii tai. Pune-ti planul in scris. Scrie-ti milestoneurile. Fa-ti lista cu beneficii. Stabileste-ti rasplatile. Si noteaza-ti cum merge. De ce ai face asta? Schimbarea se produce pe termen lung. Daca doar te gandesti cum s-au schimbat lucrurile, nu o sa simti un progres prea mare, dar cand e totul pe foaie si vezi ca acum 3 luni iti dadea cu minus, poti sa vezi exact cat de mult ai evoluat si asta iti ofera o mai multa incredere ca esti pe drumul cel bun.

Gandeste-te la cel mai important obiectiv pe care-l ai pentru 2012.


Fa-ti un plan legat de cum o sa-l atingi. Zi-l celor care te pot sustine. Construieste-ti lista cu beneficii. Rasplateste-te cand faci progres. Tine-ti un jurnal. Iar la sfarsitul lui 2012 vreau sa te intorci pe articolul asta si sa-mi spui cum anume s-a schimbat situatia de cand ai inceput sa implementezi cele 5 strategii de mai sus. Strategiile pe care le folosesti te pot ajuta sau te pot sabota. Pot face diferenta intre a fi printre cei 90% sau printre cei 10%.

Tu cum iti atingi obiectivele?