You are on page 1of 9

Rancangan Pembelajaran Harian

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk

: Pendidikan Jasmani : Kecergasan Fizikal : Ketangkasan :

Tarikh Hari Masa Kelas Bil. Murid

: 24 Februari 2012 : Jumaat : 9.00 hingga 9.30 pagi : 5 Arif :

Objektif

Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: Psikomotor : Murid dapat melakukan sekurang kurangnya 2 aktiviti daripada 3 aktiviti ketangkasan yang dilakukan dengan teknik yang betul. Kognitif :

Menyenaraikan 3 sukan yang melibatkan ketangkasan. :

Afektif -

Mematuhi arahan dan peraturan semasa menjalankan aktiviti ketangkasan. :

Pengalaman Sedia Ada -

Pernah mempelajari tajuk ketangkasan semasa tahun 3, 4, dan 5.

Penggabung jalinan Mata Pelajaran - Matematik - Muzik Penerapan Nilai - Disiplin - Keberanian - Keyakinan Unsur KBKK : :

Murid murid menyedari akan kepentingan ketangkasan supaya dapat bergerak atau melakukan aktiviti harian dalam jangka masa yang cepat. :

Strategi Pengajaran -

Teori kecergasan pelbagai.

Bahan Bantu Mengajar

: Bil. 1 2 3 Alatan Kon marker Kertas (ekor musang) Wisel Kuantiti 20 30 1

FASA/ MASA

AKTIVITI/STRATEGI

FOKUS PEMBELAJARAN

ORGANISASI

CATATAN

Mobiliti (5 minit)

KKE : Contoh Kesedaran kendiri -Keyakinan diri Strategi utama : TKP (Intrapersonal dan interpersonal) Mobiliti Menaikkan kadar nadi. - Pemainan kecil Tarik ekor Musang

- Murid diberikan sehelai kertas (ekor) - Kertas tersebut diletakkan di belakang dan diselitkan di seluar. - Murid dibahagikan kepada dua kumpulan. - Wisel ditiupkan, murid dari kumpulan yang berlainan akan cuba merampas ekor dari murid dari kumpulan lawan. - Jika ekor telah tercabut murid itu akan dikira terkeluar dari permainan. -Kumpulan dengan ekor terbanyak dikira pemenang.

-Kertas (ekor musang)

Regangan spesifik Tolak bahu rakan 1. Kaki kanan di hadapan kaki

kiri. 2. Kedua dua tangan diluruskan sambil memegang bahu kawan. 3. Tolak bahu rakan.Badan dicondongkan. 4. Kaki kiri diluruskan. 5. Bertahan dalam kiraan 8. 6. Ulang lakuan sebanyak 3 kali. Timbang garam 1. Berdiri membelakangkan rakan. 2. Buka kaki seluas bahu. 3. Kedua siku disangkutkan di siku rakan. 4. Mengangkat rakan dengan mencondongkan badan dan luruskan kaki. 5. Bertahan dalam kiraan 8. 6. Ulang lakuan sebanyak 3 kali. Skip tukar arah.

Perkembangan (15 minit)

Skip 1. Berdiri seluas bahu. 2. Kedua siku dibengkokkan. 3. Kaki kanan di hadapan kaki kiri di belakang. 4. Lutut kanan ditinggikan, tangan dihayunkan. 5. Kemudian tukar giliran kaki dan tangan. 6. Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. - Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. - Skip kearah kon marker yang disusun. - Patah balik ke garisan permulaan - Ganti kepada rakan kedua serta seterusnya. -Kon marker

Langkah 2 Lari zig - zag

1. Berdiri dalam keadaan sedia, kaki kanan di hadapan, kaki kiri di belakang 1. Kedua dua siku dibengkokan. 2. Semasa larian, lutut ditinggikan manakala tangan dihayunkan. 3. Badan dalam keadaan tegak. 4. Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. - Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. - Skip kearah kon marker yang disusun. - Patah balik ke garisan permulaan - Ganti kepada rakan kedua serta seterusnya.

-Kon marker

Kemuncak (5minit)

Pemainan kecil Polis dan Pencuri - Kumpulan

-Murid yang berada di dalam kumpulan polis dikehendaki menangkap rakan yang berada di dalam kumpulan pencuri.

-Setiap murid bahagikan -Murid yang berada di dalam kumpulan pencuri pula kepada 2 kumpulan - kumpulan polis -kumpulan pencuri dikehendaki menyelamatkan diri dari ditangkap polis. -Murid yang ditangkap polis akan dimasukkan ke dalam penjara - Murid yang berada di dalam kumpulan pencuri boleh menyelamatkan rakan mereka yang ditangkap dengan mencuit bahu rakan mereka. - Setelah permainan tamat, permainan boleh diteruskan dengan menukar peranan. Penjara kumpulan polis kumpulan pencuri

Penutup ( 5 minit )

Menyejukkan badan Kejutan elektrik

1. Berdiri seluas bahu. 2. Kedua dua tangan lurus di sisi. 3. Badan digegarkan dan tangan direnjis. 4. Pastikan seluruh badan digoyangkan. 5. Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. 1. 2. 3. 4. Berdiri seluas bahu. Tarik nafas melalui hidung. Kumpulkan udara di mulut Hembus nafas perlahan lahan. 5. Ulang sebanyak 3 kali. Nyatakan 3 sukan yang melibatkan ketangkasan? - Badminton - Bola Sepak - Hoki

Pemulihan nafas Tiup Belon

Rumusan perbincangan