You are on page 1of 6

NAMA NO.

K/P KURSUS KELAS AKTIVITI

: : : : :

KAMARUL BIN SALIM 840401-08-6733 PPG RBT 1 3. JENIS DAN KEGUNAAN PERGERAKAN KAMERA

JENIS-JENIS PERGERAKAN KAMERA

Panning

Pergerakan Tilting Pergerakan Dolly


Pergerakan Truck

PANNING

Proses menggerakkan kamera ke kiri @ kanan secara horizontal (kedudukan kamera kekal hanya arah rakaman bertukar) Pan kiri rakaman ke arah kiri Pan kanan rakaman ke arah kanan Teknik sesuai untuk bagi merakamkan keadaan persekitaran @ memperlihatkan satu pemandangan yang luas

PERGERAKAN TILTING

Proses menggerakkan keseluruhan kamera ke arah atas / bawah secara vertikal tanpa melibatkan pergerakan secara horizontal. Tilt up menggerakkan kamera ke atas. Tilt down menggerakkan kamera ke bawah Contoh: memperlihatkan keadaan suatu bangunan yang tinggi. Paparan awal menunjukkan keadaan bangunan pada aras mata sebelum sedikit demi sedikit menunjukkan keseluruhan hingga ke puncak. Contoh lain: memperlihatkan sesuatu berkuasa atau gagah, rakaman bermula pada pinggang den perlahan ke atas menunjukkan wajah empunya pinggang yang dirakam.

PERGERAKAN DOLLY

Pergerakan kamera menjauhi atau mendekati subjek yang dirakam. Dolly in / Track in pergerakan kamera ke arah hadapan mendekati subjek yang dirakam. Dolly Out / Track out pergerakan kamera ke arah belakang menjauhi subjek yang dirakam.

PERGERAKAN TRUCK

Tracking atau Trucking (Truck Along): Pergerakan kamera mengikuti pergerakan subjek yang ingin dirakam. Digunakan untuk pengambaran di luar / dalam studio. Contoh: merakam seseorang yang sedang memandu kereta, menunggang kuda dan etc. Teknik pengambaran paling sukar kerana kamera dipegang tanpa tripod. Profesional akan menggunakan landasan/reel ( Tak bergegar)