You are on page 1of 7

Proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 200 7-2013

Investete n oameni!

2.5 Prezentare succinta alte browsere


Conf.univ.dr.ing. Catalin Gheorghe Amza

2.5 Prezentarea succinta a altor browsere


n afar de browserul Internet Explorer, care este livrat mpreun cu sistemul de operare Windows, exist pe piat o multitudine de browsere, care ofera facilita ti similare, avand ns diferite interfee. Majoritatea dintre acestea sunt oferite gratuit i pot fi downloadate de pe Internet. n urmatoarele paragrafe, se vor prezenta pe scurt principalele browsere existente la momentul tiparului i a catorva caracteristici ale acestora.

2.5.1 Mozilla Firefox (www.mozilla.org)


Mozilla Firefox este un browser de web gratuit dezvoltat de fundaia Mozilla. Mozilla Firefox este al doilea browser ca numr de utilizatori, dup Internet Explorer de la Microsoft, fiind folosit de aproximativ 30% din utilizatorii internetului. Mozilla Firefox are multe faciliti, cum ar fi navigarea cu file (tab-uri), un sistem mpotriva phishing-ului i al spyware-ului, o facilitate de gestionare a descrcrilor etc. Este foarte configurabil se pot aduga multe extensii fcute de dezvoltatori independeni. Browserul este bazat pe motorul de randare Gecko, conformndu-se cu majoritatea standardelor web n vigoare. Firefox asigur suport pentru navigare cu file (tab-uri). Sistemul de file implicit este foarte simplu, dar este foarte uor extensibil i adaptabil nevoilor fiecrui utilizator cu ajutorul extensiilor disponibile att pe site-ul Mozilla ct i pe diverse alte site-uri. Alte faciliti importante includ: cutare rapid n pagin, prin utilizarea unei bare n partea de jos, care ntoarce rezultatele unei cutri pe msur ce utilizatorul tasteaz, prin colorarea rezultatelor; opiuni de blocare a ferestrelor pop-up, uor adaptabile pentru fiecare utilizator; se personalizeaz uor; practic toate barele de unelte i meniurile pot fi configurate n cel mai mic detaliu. n plus, exist o mulime de teme i stiluri grafice disponibile pentru descrcare. Cu minime cunotine de CSS i de alte tehnologii folosite de Firefox, se poate crea propria tem, se pot modifica meniurile i se pot face multe ajustri la comportamentul browserului. Cei interesai pot s-i creeze extensii care introduc capabiliti complet noi; suport inclus pentru RSS/Atom; este tradus n peste 40 limbi, printre care i romna. Este posibil traducerea lui n alte limbi fr cunotine de programare, doar prin editarea unor fiiere text; se pune accent pe siguran, Mozilla asigurnd un premiu pentru fiecare vulnerabilitate descoperit. n plus, neexecutarea de cod ActiveX ct i modelul de securitate ales, confer un plus de sigurana n calea viruilor, adware i spyware, dar i a phishing-ului;

suport pentru cutare pe web, prin intermediul barei de cutare prezent n dreapta sus. Conine ca standard acces la motoarele de cutare Google, Yahoo!, Creative Commons i poate fi uor extins pentru diferite motoare de cutare (inclusiv pentru Wikipedia), o facilitate asemntoare cu GoogleBar-ul pentru Internet Explorer, dar cu diferena c vine implicit cu browserul i nu ocup spaiu inutil n fereastra de navigare; extensibilitate foarte mare - browserul poate fi mbuntit sau anumite funcionaliti pot fi modificate prin instalarea unor add-on-uri numite extensii. Exist extensii pentru o mulime de faciliti, de la prognoza strii vremii i mbuntirea navigrii cu taburi, pna la unelte pentru blocarea reclamelor din pagini, dezvoltare pagini web, simplificarea editrii Wikipedia, sau adaptare pentru utilizarea browserului n sistem de punct public de acces Internet. Gama de extensii este foarte larg, n septembrie 2007 erau aproape 2000 de extensii de extensii disponibile; este disponibil pentru o varietate foarte mare de platforme i sisteme de operare. n plus, fiind open-source, utilizatorul poate ncerca s-i porteze aplicaia pe sistemul propriu, n caz c nu este deja disponibil o versiune spre download. Actualmente sunt disponibile, fie direct de ctre Fundaia Mozilla, fie de ctre alte entiti, versiuni pentru Microsoft Windows 2000, XP, 2003 Server, Vista, 7, ReactOS, Linux (o varietate larg de platforme) i Mac OS X (de la versiunea 1.5, numai Mac OS X 1.0.2 sau mai recent vor mai fi susinute), BSD (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD i PCBSD) , Solaris (x86 si SPARC), BeOS, OS/2, AIX, SkyOS i IRIX.
Meniul principal

Bara de instrumente

Bara de legturi

Bara de adrese

Fereastra de afiare documente

Figura 2.54 Fereastra browserului Mozilla Firefox

2.5.2 Google Chrome (www.google.com/chrome)


Google Chrome este un navigator web gratuit de tip open source produs de ctre Google. Numele navigatorului este derivat de la interfaa grafic. Chromium este numele proiectului deopen source, iar Chrome numele produsului care a aprut sub licena BSD. Prima versiune pentru sistemele de operare Microsoft Windows a aprut pe 2 septembrie 2008 n 43 de limbi. Motivul principal care a dus la crearea lui Google Chrome a fost mbuntirea securitii, vitezei de acces i stabilitii comparativ cu navigatoarele web existente. De asemenea au fost efectuate modificari la interfaa utilizatorului.

Bara de instrumente Bara de adrese

Meniul principal

Fereastra de afiare documente

Figura 2.55 Fereastra browserului Google Chrome Google Chrome i actualizeaz periodic bazele de protecie pentru dou liste negre: una mpotriva neltoriei (phishing) i alta mpotriva malware-ului, prin urmare utilizatorii sunt avertizai atunci cnd ei fac o incercare de a vizita un site duntor. Acest serviciu este, de asemenea, pus la dispoziie pentru utilizare de ctre alte persoane prin intermediul unui API public gratuit numit "Google Safe Browsing API". n procesul de mentenan a acestor liste negre, Google avertizeaz utilizatorii la accesarea site-urile enumerate care ar putea s nu fie contieni de prezena programelor duntoare. Succesul lui Google Chrome OS va depinde de performanele aplicaiilor pe care utilizatorii le vor folosi. Din pcate, aplicaiile online nu se pot compara deocamdat cu programele obinuite. n comparaie cu acestea din urm, serviciile

online sunt nc primitive. Cu Google Chrome OS vei fi tot timpul dependent de conexiunea la Internet. Opiunile i vor fi serios limitate cnd vei fi offline. Chrome foloseste motorul de randare WebKit pentru a afia pagini de web. Noul browser se bazeaz n mod automat pe zeci de mii de site-uri accesate frecvent n interiorul indexul Google n termen de 20-30 de minute. Chrome include facilitile, care adaug caracteristici pentru dezvoltatori web, de obicei referitoare la construirea de aplicatii web (inclusiv suportul offline).

2.5.3 Opera (www.opera.com)


Opera a fost fcut de la bun inceput pentru a folosi puin memorie i vitez de navigare ct mai mare pentru a l face potrivit pentru computere ncete. Accesibilitatea este ntotdeauna important pentru utilizatori cu handicap vizual sau motor. Opera a fost primul browser care a integrat gesturi din mouse ca o metod de navigare pe Internet. De asemenea, se poate controla orice aspect al browser-ului numai utiliznd tastatura. Comenzile din tastatur i gesturile din mouse pot fi modificate pentru a acomoda cerinele diferiilor utilizatori. Opera suport i access keys (comenzi din tastatur ce pot fi implementate de dezvoltatorii de site-uri) de la versiunea 7. Controlul prin voce al browser-ului a fost dezvoltat mpreun cu IBM i a fost introdus n versiunea 8. Prin voce se pot folosi exact aceleai comenzi precum se pot din tastatur i din mouse. Comenzile vocale pot fi i ele modificate. De asemenea, Opera poate citi pagini sau textul selectat. Nu n ultimul rnd Opera ofer capabilitai avansate ce pot fi folosite de dezvoltatori web pentru a crea site-uri interactive, multimodale, ce accept comenzi vocale i rspund prin sintetizare voce. IBM are un browser multi-modal bazat pe Opera. Opera a devenit faimos datorit faptului c permite navigarea a mai multor site-uri ntr-o singur fereastr. De asemenea, din acelai motiv Opera fost puin subapreciat, deoarece nu era ntotdeauna uoar trecerea de la o pagin deschis la alta (era necesar folosirea meniului Ferestre/Windows pentru a selecta una din paginile ncrcate).

Bara de instrumente

Bara de instrumente

Bara de adrese

Fereastra de afiare documente

Figura 2.56 Fereastra browserului Opera

2.5.4 Safari (www.apple.com/safari)


Safari este un browser web grafic dezvoltat de Apple i este inclus ca parte a sistemului de operare Mac OS X. Dup ce a fost lansat ca o versiune beta publicat pe 07.01.2003 a devenit browser-ul Apple implicit ncepnd cu Mac OS X v10.3 "Pantera". Safari este, de asemenea, browser-ul nativ pentru iPhone OS. Exista, o versiune de Safari pentru sistemul de operare Microsoft Windows, prima fiind lansat pe 11 iunie 2007 pentru Windows XP, Windows Vista i Windows 7. Cea mai recent versiune stabil a browser-ului este 4.0.5 i este disponibil gratuit att pentru Mac OS X ct i pentru Microsoft Windows. ncepnd cu 2010, Safari a fost fie al treilea sau al patrulea cel mai utilizat browser pe scar larg, in competiie directa cu Google Chrome. Safari utilizeaz Apple WebKit pentru randarea paginilor web i ruleaz JavaScript. Safari ofer numeroase caracteristici, inclusiv: completarea automat a formularelor web ; managementul de pagini favorite; gestionarea parolelor prin intermediul keychain ; vizualizare fisiere in format PDF; integrarea iPhoto; integrare mail; gestionarea bazelor de date cu suport SQL; grafice de resurse Nitro JavaScript;

motor care execut JavaScript de pn la opt ori mai rapid dect Internet Explorer 8 i mai mult de patru ori mai rapid dect Firefox 3; blocare anunuri pop-up; verificarea ortografiei; suport pentru CSS 3; suport pentru animaie CSS; suport pentru HTML5; suport pentru protocol de securitate .

Meniul principal Bara de instrumente Bara de legturi Bara de adrese

Fereastra de afiare documente

Figura 2.57 Fereastra asociata browserului Safari