You are on page 1of 408

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)

______________________________________________________________________________

Sllavko K. Kallfa
Pika kundr Tbc Bilisht

VSHTRIM STATISTIKOR

TUBERKULOZI
Page

n zonn e D E V O LL I T

1961-2000
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sllavko K. Kallfa
Pika kundr Tbc Bilisht

TUBERKULOZI

n zonn e DEVOLLIT
(VSHTRIM STATISTIKOR)

Page

1961-2001
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pjesa e par
TUBERKULOZI
N zonn e DEVOLLIT (1961-15.05.1967)
*Paraqitje Grafike*

Page

{1}

DT. 15/V/1967 Te dhena mbi TUBERKULOZIN ne zonen e


DEVOLLIT(1961-15/V/1967) Paraqitje grafike
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

10

Deri me Dt. 15 maj 1967


Forma te Reja..8
Recidiva3
Te shtruar15
Eleminuar73
Vdekur.. 8

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Struktura e Morbozitetit TBC 1961-1965

Page

11

Bronchoadenit=75; Complex primar=5; Tbc nodular=40; Tbc


infiltrative=22; Tbc fibrocavernosa=9; Tbc
diss.haematogena=12; Pleuriti tbc=13; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

12

013-Meningiti tbc=1; 014-Peritoniti tbc=2; 015- Tbc osteoarticular=11; 017.2-Lymphoadeniti tbc=44; 016-Tbc urogenital=2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

MBI DISA TREGUES EPIDEMIOLOGJIKE TE TUBERKULOZIT


NE ZONEN E D E V O LL I T
PER VITET 1961-1968

Page

13

Pika kundr TBC n zonn e Devollit u el n vitin 1961. Ajo ka luajtur nj rol t
rndsishm n luftn kundr Tbc t ksaj zone.
Duke u mbshtetur n materjale t kartoteks t Piks kundr TBC Bilisht do t
shtjellojm disa tregues t epidemiologjis t tuberkulozit n zonn e Devollit q
nga viti 1961 deri n fund te vitit 1968.
Duke par grafikt konstatojm se Endemiciteti Tbc n zonn ton (d.m.th.
trsia e t smurve tbc q ndodhen n evidenc t Dispanseris n nj koh t
caktuar) , n rastin ton I kemi mar n fund t do viti, ka ardhur duke u ulur.
Ndrsa n vitin 1961 e kishim 2.08 per 100 fryme ne fund t vtit 1968 ka zbritur
n 1.52 pr 100 frym. (Grafiku Nr.1)
Morboziteti(d.m.th. numuri I t smurve te zbuluar rishtas gjat nj kohe t
caktuar) n rastin ton gjat nj viti pr do vit , megjithse ka patur luhatje gjat
viteve ka ardhur edhe ky duke u ulur. Ndrsa n vitin1961 ishte 14 pr 10.000
frym n vitin 1968 ka zbritur n 11.7 pr 10.000 frym. (Grafiku Nr.1)
Duke par grafikun e numurit t ekzaminimeve radiologjike t bra gjat viteve
konstatojm se kto kan ardhur duke u ritur. P.sh. n vitin 1961 jan br 2922
ekzaminime radiologjike. N vitin 1968 kto jan shtuar mbi 3-fishin, n 9770
ekzaminime radiologjike. (Grafiku Nr. 1)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

14

GRAFIKU Nr. 1

Duke I mar n kompleks kta tregues vrejm se megjith shtimin e numurit


t ekzaminimeve radiologjike, treguesit e morbozitetit dhe endemicitetit kan
ardhur duke u ulur. Kjo tregon se gjndja epidemiologjike e Tbc sht n
prmirsim.
Do t ndalemi n disa veanti t morbozitetit t tbc lidhur me vitet, format e
ndryshme t Tbc pulmonar dhe extra-pulmonar, grup-moshat, sekset. Grafikt

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

jan hartuar n baz t numurit t t smurve, seksit, grup-moshave pr do vit


t ndara.
Moshat I kemi ndar ne 7 grupe moshash : 0-6 vje; 7-14 vje; 15-19 vje; 2029 vje; 30-49 vje; 50-59 vje; dhe 60 vje e lart.
Duke studjuar grafikt pr gjith vitet q po paraqesim konstatojm se numuri
I t smurve me Tbc Pulmonar ze 76% t rasteve, ndrsa numuri I t smurve
me Tbc Extra-pulmonar 24% t rasteve, d.m.th. Tbc Pulmonar sht vrejtur 3
her m tepr se Tbc Extra-pulmonar.
N baz t t dhnave t literaturs pesha specifike e t smurve me Tbc t
organeve respiratore midis t gjith t smurve t zbuluar rishtas prbn 8590%(Prof.M.I.Ojfebah). Prof.F.V.Shebanov jep shifrn 90%, V.J.Ejnis 85-90%.
Esht vn re nj predominim I shprehur I morbozitetit n meshkujt ndaj
morbozitetit n femrat, duke filluar nga mosha 25-30 ose 30-35 vje. N grupmoshat e kaluara meshkujt smuren 2-4 her m shpesh se grat. Tek grat
smundja e Tbc vrehet jo vetm m rall por edhe me predominim t formave
m t lehta( sipas Prof.S.V.Massino). Simbas E.E.Kuznecov, Turker, Yillkin cituar
nga Zollotarjev meshkujt m t vjetr se 50 vje smuren dhe vdesin nga Tbc
shum m shpesh se femrat e ksaj moshe. Autori konstaton se t smur me Tbc
aktiv t moshs s vjetr mbi 50 vje n kontigjentin e t smurve pr meshkujt
e prbjn 28.9% ndrsa pr femrat 12.1%. Shpeshtsia e t smurve tek burrat
sht m e lart se tek grat. Raporti midis tyre 2:1. N grup-moshat 50 vje e lart
kjo diferenc zmadhohet 4:1. Simbas A.E.Rabuhin, F.V.Shebanov nga materjalet
klinike t prditshme, materjalet statistikore dhe materjalet pathomorfologjike
kane prcaktuar nj morbozitet t konsiderushm tek personat e moshs mbi 50
vje kryesisht tek meshkujt. R.J.Safarov, Z.K.Sadekova, A.M.Ermanov japin kto t
dhna: meshkujt n moshn mbi 50 vje smuren 77.9%, femrat 22.1%.
N zonn ton Tbc Pulmonar sht vrejtur gati 2 her m tepr n seksin
mashkull se sa n seksin femr (180 raste n meshkujt 97 raste n femrat)
Tabela Nr. 1
Tbc Extra-Pulmonar sht vrejtur gati njlloj n t dy sekset(45 raste n
meshkujt dhe 44 raste n femrat) Tabela Nr. 4
Tbc Pulmonar sht vrejtur 4 her m shum se Tbc Extra-Pulmonar n
meshkujt(180 raste Tbc Pulmonar 45 raste Tbc Extra-Pulmonar) Tabela Nr. 1,4
Tbc Pulmonar sht vrejtur 2 her m shum se sa Tbc Extra-Pulmonar n
femrat (97 raste Tbc Pulmonar 44 raste Tbc Extra-Pulmonar) Tabela Nr. 1 , 3

Page

15

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 1

TBC PULMONAR

FORMA

SEKSI
MASHKULL

Page

16

Complex Primar
Bronchoadenitis
Tbc Haemat.Disse.
Tbc Focale
Tbc Infiltr.Pneum.
Tbc Pleurae
Tbc Fibro-Caverno.
Tbc Cirrhotica
Pnx spontan
Br.Pneum. caseosa
SHUMA

10
63
14
39
29
12
11
1
1
180

PERQINDJA - %
FEMER

7
45
6
17
8
11
2

1
97

7%
39%
8%
21%
10%
9%
5%
1%

100%

N periudha t ndryshme moshore t jets receptiviteti I organizmit njeriut


karshi infeksionit tuberkular sht I ndryshm. Si rezultat I ksaj me moshn
ndryshon si reziku I infeksionit primar dhe superinfeksioni me tbc, ashtu edhe
shpeshtsia e zhvillimit t tbc si rezultat I aktivizimit t vatrave latente t
mparshme. Pr kt faktori I moshs ka rndsi t madhe n epidemiologjin e
tbc dhe treguesit e morbozitetit dhe mortalitetit nga tbc jane t ndryshme n
grup-moshat e ndryshme. Prof. O.V.Massino skematikisht veantit moshore t
reaksionit t organizmit njeriut pr infeksionin tuberkular e paraqit n kt
mnyr:
1- Mosha e hert fminore veanrisht viti I par I jets t fmijs-Periudha e
imunitetit ulur ndaj tbc.
2- Mosha fminore (deri 10-11 vje - Periudha e rezistencs t
konsiderushme ndaj tbc
3- Mosha prepubertale dhe pubertale-Periudha e dyt e imunitetit t ulur
ndaj tbc.
4- Mosha e re Periudha e shpeshtsis m t madhe t zhvillimit t Tbc
sekondar.
5- Periudha e involucionit senil t organizmit. Mbas rezistencs t
konsiderushme ndaj tbc n moshn e pjekur fillimi I pleqris shoqrohet
me ulje t re t t reaktivitetit q shfaqet me akutizime t shpeshta t
vatrave t vjetra tuberkulare t zhvilluara gjat jets.
Sipas formave t veanta t Tbc Pulmonar vrejm :
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

17

I- KOMPLEKSI PRIMAR
Me kompleks primar m shpesh smuren fmijt.Kompleksi primar tek t riturit
vrehet shum m rall se tek fmijt dhe prbn tek ata 0.3-0.5% t t gjith
formave t Tbc aktiv t organeve respiratore (Prof. F.V.Shebanov). Sipas t
dhnave t A.J.Abrikosov, A.J.Strukov cituar nga V.J.Ejnis Tbc primar vrehet m
shpesh n moshn e feminise, ndrsa n t miturit vrehet n 20% t rasteve, n
t rinjt n 8-10% t rasteve. Kompleksi primar vrehet m shpesh n moshn 615 vje(P.Selenica).
Tek t smurt tan me kompleks primar jane prekur gati njelloj t dy sekset 10
meshkuj- 7 femra. Mosha m e prekshme 0-6 vie (9 raste), pastaj 7-14 vje (6
raste) dhe n 15-19 vje (2 raste). Mbi moshn 19 vje nuk kemi patur raste.
Tabela Nr. 1 , 2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 2
FORMAT
0-6
COMPLEX PRIMAR
BRONCHOADENITIS
TBC DISSEM.HAEM.
TBC FOCALE
TBC INFILTR.PNEU.
TBC CAVERNOSA
TBC FIBROCAVERN.
CIRRHOSIS PUL.Tbc
TBC PLEURAE
FORMA TE TJERA

9
29
2
2

GRUP - MOSHAT
7-14
15-19 20-29 30-49
TBC P U L M O N A R
6
2
49
13
14
3
3
3
4
2
2
4
12
26
6
2
13
6

+ 60

3
9
6

3
3
3
2
1

11

TBC E X T R A P U L M O N A R
TBC I MENINGEVE
1
2
2
TBC I PERITONEUM
1
2
TBC OSTEOARTICU.
3
2
5
7
TBC CUTIS SUBCUT.
1
2
LYMFOADENIT Tbc 5
5
6
8
21
TBC UROGENITAL
1
1
TBC I ORG.TJERA

5
4

II- BRONCHOADENITET
Bronchoadenitet vrehen kryesisht tek fmijt sepse kjo smundje sht lidhur
ngusht me kompleksin primar, me komponentin limfoglandular t saj.
Bronchoadenitet tek t riturit vrehen rall. N kta t fundit takohen kryesisht
n moshat 18-25 vje(Prof.F.V.Shebanov).
N t smurt tan t dy sekset jan prekur gati njlloj nga Bronchoadeniti- 63
meshkuj 45 femra. Mosha me e prekshme sht 7-14 vje (49 raste).Pastaj
vjen grup-mosha 0-6 vje me 29 raste, 20-29 vje me14 raste, 15-19 vje me13
raste dhe 30-49 vje me 3 raste. Ne moshat mbi 49 vje nuk jan vrejtur raste .
III-TBC DISSEMINATA-HAEMATOGENA

Page

18

50-59

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

19

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Simbas Shebanov format haematogena-disseminata t Tbc Pulmonar n kohn


e sotme vrehen jo rall, si te t smurt e zbuluar rishtas ashtu edhe n ato q
prbhen n evidenc t dispanseris, N t smurt e ritur vrehen 12-16%. Tbc
miliare vrehet kryesisht n moshn e fminis. N kohn e sotme Tbc miliar
takohet rall tek t vegjlit akoma m rall tek t riturit. Simbas V.J.Ejnis
disseminmi hematogjen I mushkrive vrehet qoft n periudhn primare, qoft
n periudhn sekondare t infeksionit. Simbas P.Selenics disseminimi
haematogjen ndodh kryesisht n moshn e fminis, n moshn kur sht m I
shpesht Complexi primar, n moshn 5-12 vje. Disseminimi haematogjen mund
t vrehet dhe n t rinjt, n t riturit, bile dhe n pleq. N t riturit dhe n
pleqt si burim disseminimi haematogjen mund t shrbejn dhe format extrapulmonare te Tbc si Spondylitis, Orchitis, Adnexitis specifica etj. Simbas
Sh.Ndroqit Tbc disseminate gjendet reth 10-20% n krahasim me format e tjera.
Arin m shum n fmijt pastaj tek t riturit. Gjeneralizimi mund t jet I
hershm( mbas Complexit primar) ose I vonshm nga Tbc sekondar ose
postprimar. Pra kjo form e Tbc mund t faqet n do epok imunobiologjike t
infeksionit. Prandaj disa autor e konsiderojn Tbc haematogjene t disseminuar
si nj form klinike jasht cikleve t Ranke-s.
- N rastet tona me Tbc Disseminata-Haematogena m tepr sht prekur
seksi mashkull mbi 2-fishin 14 meshkuj 6 femra. Rastet jan vretur n
t gjith grup-moshat. Grup-mosha m e prekshme 20-29 vjec( 4
raste).Tabela Nr. 1 , 2
IV-TBC FOCALE
Tbc focale e futim n format e vogla t Tbc Pulmonar q n shumicn e rasteve
kan prognoz t mir. Kjo form e Tbc sht n kohn e sotme m e prhapur si
midis t smurve t zbuluar rishtas ashtu edhe midis atyre q jan n evidenc
t dispanseris (Prof. F.V.Shebanov).
N t smurt tan me Tbc Focale seksi mashkull sht prekur gati 3-fishin m
tepr se seksi femr ( 39 meshkuj 17 femra).
Mosha m e prekshme 30-49 vje (26 raste), pastaj 20-29 vje (12 raste). Nn
moshn 7 vje nuk kemi patur raste. Tabela Nr. 1 ,2
V- TBC INFILTRATIVA-PNEUMONICA
Infiltrati mund t lindi n mushkrin intakte d.m.th. t lir nga Tbc por m
shpesh ai formohet n sfondin e vatrave t vjetra rreth t cilave zhvillohet
inflamacioni perifokal (Prof. F.V.Shebanov). Sipas Ejnis infiltrati tbc zakonisht I
prket periudhs sekondare t infeksionit por ngandonjeher vrehen dhe
kuadro infiltracioni parahilar si qndr e t cilit jan ndryshimet kazeoze t nyjeve

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

20

limfatike bronkiale. Ndryshime t tilla vrehen n moshn e fminis dhe t


rinis, n rastin e fundit n kuadrin e infeksionit primar t vonshm. Infiltrati tip
Assmann sipas P.Selenics vrehet m shpesh n moshn 20-30 vje. Sh.Ndroqi
jep kto t dhna: per infiltratin bronco-lobular t Abrikosov shifet m tepr tek
t rinjt 15-30 vje . Brauning-Dufourt (cituar nga Sh. Ndroqi) n krahasim me
format e tjera infiltrate takohet nga 3%-20%. Infiltrati tip Assmann shifet reth 2%.
M shum n moshn e re 15-30 vje . Infiltrati tip lobit (Leon, Bernard) m
shum n moshn 20-30 vje m shum n grat se n burrat.Shihet 2-5% n
krahasim me format e tjera t Tbc. Epituberkulozi(Eliasberg, illy Noyland ose
splenopneumonia e Grancher) shihet m tepr n fmijt e moshs 4-10 vje .
N rastet tona me Tbc Infiltrativa seksi mashkull sht prekur gati 4-fishin m
tepr se seksi femr (29 meshkuj 8 femra). Rastet jan vrejtur n t gjith
grup-moshat. Mosha m e prekshme 20-29 vje ( 13 raste) Tabela Nr. 1 , 2
VI- TBC FIBRO-CAVERNOSA
Tbc Fibrocavernos kronik sht nj evolucjon kronik I disfavorshm I nje lezioni
tubercular. Tbc fibrocavernos sht nj nga etapat e fundit t zhvilimit t do
forme Tbc Pulmonar (Prosirov-cituar nga Sh.Ndroqi).
Me Tbc Fibrocavernos n rastet tona seksi mashkull sht prekur 5-fish m
tepr se seksi femr (11 meshkuj 2 femra). Mosha m e prekshme 30-49 vje (
8 raste). Nn moshn 20 vje nuk kemi patur raste. Tabela Nr. 1 , 2
VII-PLEURITET
N shumicn drmuese t rasteve Pleuriti eksudativ sieroz shoqron Tbc e
mushkrive. Por shpesh her ai shfaqet kur nuk konstatohen akoma
rentgenologjikisht lezione t mushkrive. N moshn e fminis dhe at
parashkollore pleuritet faqen n disa raste n lidhje me lezionet tuberkulare te
nyjeve limfatike t hiluseve t mushkrive (V.J.Ejnis).
N rastet tona me Pleurit t dy sekset jan prekur njlloj (12 meshkuj 11
femra ). Mosha m e prekshme 30-49 vje (11 raste, pastaj 20-29 vje (7 raste).
Nn moshn 6 vje dhe mbi 59 vje nuk kemi patur raste. Tabela Nr. 1, 2
VIII- TBC CIRRHOTICA
Gjat ktyre viteve kemi patur vetm 1 rast n grup-moshn 60 vje e
lart.Tabela Nr. 1, 2
IX- PNX SPONTAN
Vetm 1 rast n grup-moshn 30-49 vje .Tabela Nr. 1
X- BRONCHOPNEUMONI CASEOSA
Vetm 1 rast n grup-moshn 15-19 vje. Tabela Nr. 1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

21

- FORMA TE TJERA te Tbc Pulmonar Gjat ktyre viteve nuk kemi hasur.
Sipas formave t veanta t TBC Extra-Pulmonar vrejm:
MENINGITIS TBC
Me Meningit smuren m tepr fmijt dhe shum rall t riturit. N kohn e
sotme Meningiti Tbc sht nj smundje e rall sepse rezistenca e organizmit n
lidhje me Tbc sht ngritur (Prof.F.V.Shebanov). N kt lokalizim t procesit Tbc
zakonisht duhet t flitet pr gjeneralizim hematogjen t Tbc I cili mund t faqet
qoft n periudhn primare qoft n periudhn sekondare t infeksionit. N 75%
t rasteve Meningiti Tbc vrehet n kuadr t Tbc Miliar Acut. Duhet t
prmndim se nj pjes e konsiderushme e rasteve t Meningitit Tbc prfshihen
n periudhn e infeksionit primar. Ktej rjedh dhe frekuenca m e lart e
smundjes n moshn e fminis (V.J.Ejnis).
N t smurt tan seksi femr sht prekur m tepr se seksi mashkull ( 2
meshkuj 3 femra). 2 raste jan vrejtur n moshn 30-49 vje, dhe 1 rast n 2029 vje. Moshat nn 20 dhe mbi 49 vje nuk jan prekur. Tabela Nr.3 , 4

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 3
FORMAT
0-6
MENINGITIS
PERITONITIS
TBC OSTEOARTICULAR
TBC CUTIS
SUBCUTIS
LYMPHOADENITIS 5
TBC
TBC UROGENITAL
TBC I ORG. TJERA
SHUMA
5

TBC EXTRA-PULMONAR
GRUP-MOSHAT
7-14
15-19 20-29 30-49
1
2
2
1
2
3
2
5
7

21

18

35

50-59

+60

Page

22

PERITONITIS TBC
Me Peritonit kemi patur vetm 3 raste, t treja t seksit femr. 2 raste n moshn
30-49 vje dhe 1 rast n 20-29 vje . Moshat nn 20 dhe mbi 49 vje nuk jan
prekur. Tabela Nr. 3 , 4
TBC OSTEO-ARTICULAR
Kjo form vrehet kryesisht n moshn e fminis n kuadrin e Tbc primar si
rezultat I metastazimit hematogjen. N djemt e vegjl ai vrehet m shpesh se
n vajzat. Sipas Johansen n raport 6:4.
N rastet tona me Tbc Osteo-articular t dy sekset prekur njlloj (11 meshkuj
11 femra). Mosha m e prekshme 30-49 vje ( 7 raste). Nga 5 raste n 20-29 vje
dhe 50-59 vje. Nuk jan vrejtur raste nn moshn 7 vje dhe mbi moshn 59
vje . Tabela Nr. 3 , 4
TBC CUTIS DHE SUBCUTIS
Ne rastet tona prekur m tepr seksi femr (2 femra - 1 mashkull). Mosha m e
prekshme 30-49 vje ( 2 raste ). 1 rast n moshn 20-29 vje. Nn 20 vje dhe
mbi 40 vje nuk jan vrejtur raste. Tabela Nr. 3
LYMPHOADENITIS TBC
N t smurt tan me limfoadenit jan prekur gati njlloj t dy sekset ( 29
meshkuj 25 femra) . Mosha m e prekshme 30-49 vje (21 raste). Pastaj 20-29

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

23

vje (8 raste), 15-19 vje (6 raste) .Moshat 0-6,7-14 dhe 60 e lart nga 5 raste dhe
50-59 vje 4 raste . Tabela Nr.3, 4
TBC URO-GENITAL
Me t drejt thuhet se n qoft se n moshn e fminis si rezultat I disseminimit
hematogjen smuren m shpesh kockat dhe artikulacionet, sistemi limfatik dhe
veshi I mesm n moshat m t larta se 20 vje krahas me Tbc e mushkrive ,
zorreve dhe laringut shpesh vrehet dhe Tbc urogenital.
Ne kemi patur vetm 2 raste , t dy meshkuj 1 n grup- moshn 20-29 vje dhe
1 n grup-moshn 30-49 vje. Nn 20 vje dhe mbi 49 vje nuk jan vrejtur raste.
Tabela Nr.3 , 4
FORMA TE TJERA t Tbc Extra-Pulmonar nuk kemi patur.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 4
FORMA

SEKSI
MASHKULL
2
11
1
29
2
45

PERQINDJA
FEMER
3
3
11
2
25
44

6%
3%
25%
3%
61%
2%
100%

Nga materjalet statistikore mund t shohim se tek fmijt faqet kryesisht


Tbc primar dhe forma t lidhura me t: Bronchoadeniti, Intoxicationi tbc, Pleuriti.
Format e lokalizuara t Tbc Pulmonar ( Infiltrativa, Haematogeno-Disseminata)
tek fmijt vrehen shum rall, kurse Tbc Fibrocavernosa jashtzakonisht rall
(0.03%). Tek t smurt e ritur faqen kryesisht format lokale dhe rall format
primare (Prof.F.V.Shebanov). Simbas F.J.Levitin, I..Skrizhinckaja, I.V.Busurina,
S.I.Lerner, N.I.erkasov Complexi primar, Bronchoadenitet dhe format Infiltrative
jan vrejtur n moshat deri 18 vje. N grup-moshat e vjetra ritet n mnyr t
konsiderushme numuri I formave focale, infiltrative, disseminate dhe
fibrocavernosa. N grup-moshat mbi 50 vje predominojn format infiltrative,
cavernosa, fibrocavernosa t tuberkulozit t vjetr dhe t pleqris. Gjat viteve
ka ndryshuar dhe pasha specifike e formave t ndryshme. N 1947 Tbc Focale
zinte 41.5% n 1957 60.5% (A.E.Rabuhin). Midis t smurve t zbuluar rishtas
ndryshoi edhe prbrja moshore. U zvoglua p.specifike e t smurve tek
fmijt ,u rit n personat mbi 50 vje (E.E.Kuznecov, A.J.Llapina, B.P.Jashenko,
Yillkin etj.) B.P.Jashenko vren se pr 11 vjet (1949-1959) pothuaj dy her sht
ritur morboziteti tbc n personat mbi 50 vje. N Angli n 10.000 vet n 1938 u
smurn 50 vet mbi 50 vje n 1954 u smurn 8 vet (Yillkin). R.I.Safarov,
Z.K.Sadekova, A.M.Ermakov nnvizojn se midis t smurve n mosh deri 50
vje Tbc kronik Fibrocavernos n 1947 sht vrejtur n 39.5% n 1963 n 32.8%,
Tbc focale n 1947 15.6% n 1963 27%, Tbc infiltrativa n 1947 24.4% n 1963
24.3%. Mbi 50 vje kto ndryshime kan karakte m t shprehur. Tbc
fibrocavernos kronik n 1947 n 78.1% n 1963 42%, Tbc focale nga 7.3% n
25.2%.

Page

24

Meningitis
Peritonitis
Tbc Osteo-articular
Tbc Cutis Subcutis
Lymphoadeniti tbc
Tbc Uro-Genital
SHUMA

TBC EXTRA-PULMONAR

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

N t smurt tan pr Tbc Pulmonar rastet m t shumta jan vrejtur n


grup-moshat 7-14 vje, 30-49 vje, 20-29 vje dhe 0-6 vje respektivisht nga
67,57,51 dhe 42 raste. (Tabela Nr. 2)
Format q predoeminojn m tepr sipas grup-moshave (Tabela Nr.2)
N Grup-Moshn 0 6 Vje - Numurin m t madh e kan Bronchoadenitet (29
raste) , Complexi primar (9 raste). Jan vrejtur dhe 2 raste me Tbc DisseminataHaematogena dhe 2 me Tbc Infiltrativa. Forma t tjera nuk jan vrejtur.
N Grup-Moshn 7-14 vje Numurin m t madh e prbjn
Bronchoadenitet(49 raste), pastaj Complexi Primar dhe Tbc Infiltrativa nga 6
raste, 3 Tbc Disseminata,2 Tbc Focale, 1 Pleurit. Raste t tjera nuk jan vrejtur.
N Grup-Moshn 15-19 vje Predominojn Bronchoadenitet (13 raste), pastaj
Tbc Focale(4 raste), 3 Tbc Disseminata, nga 2 raste Complex Primar,Pleuritis dhe
Tbc Infiltrativa. Raste t tjera nuk jan vrejtur.
N Grup-Moshn 20-29 vje Predominojn Tbc Infiltrative, Bronchoadenitet,
Tbc Focale respektivisht me 13,14,12 raste. Pastaj Pleuritet me 7 raste, 4 Tbc
Disseminata dhe 1 Tbc Fibrocavernosa.
N Grup-Moshn 30-49 vje Raste m t shumta jan me Tbc Focale(26 raste),
pastaj Pleuritet (11 raste), Tbc Fibrocavernosa (8 raste), Tbc Infiltrativa(6 raste)
Bronchoadenite (2 raste) dhe 1 Pnx Spontan.
N Grup-Moshn 50-59 vje Predominojn Tbc Focale (9 raste), pastaj Tbc
Infiltrativa (6 raste) Tbc Disseminata(3 raste) dhe nga 2 raste me Tbc
Fibrocavernosa dhe Pleurit.
N Grup-Moshn 60 vje e lart Kemi nga 3 raste me Tbc Infiltrativa,Tbc Focale
dhe Tbc Disseminata, 2 raste me Tbc Fibrocavernosa dhe 1 Tbc Cirrhotica.
Nga gjith kto vrejm se t gjitha Grup-Moshat jan prekur nga Tbc
Disseminata dhe Tbc Infiltrativa. Complexi Primar dhe Bronchoadenitet vrejtur
n moshat e reja. Tbc Focale n moshat mesatare dhe t vjetra ,gjithashtu edhe
Tbc Fibrocavernosa dhe Tbc Cirrhotica.
Pr Tbc Extra-Pulmonar rastet m t shumta jan vrejtur n Grup-Moshat
30-49 vje dhe 20-29 vje respektivisht nga 35 dhe 18 raste. Tabela Nr.3
Format q predominojn sipas Grup-Moshave:
Pr Grup-Moshn O-6 vje :jan vrejtur vetm 5 raste me Lymphoadenite.
Pr Grup-Moshn 7-14 vje. M tepr Lymphoadenite (5 raste) , pastaj Tbc
Osteo-articular (3 raste) dhe 1 rast me Meningitis.
Pr Grup-Moshn 15-19 vje M tepr Lymphoadenite (6 raste) dhe 2 raste me
Tbc Osteo-articular.

Page

25

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

26

Pr Grup-Moshn 20-29 vje M tepr Lymphoadenite (8 raste) , pastaj Tbc


Osteo-articular (5 raste), Meningitis(2 raste) dhe nga 1 rast me Peritonitis , Tbc
Cutis-Subcutis dhe Tbc Uro-Genital.
Pr Grup-Moshn 30-49 vje Predominojn rastet me Lymphoadenite(21 raste),
pastaj Tbc Osteo-articular (7 raste), nga 2 raste Meningitis, Peritonitis , Tbc Cutis
Subcutis dhe 1 rast me Tbc Uro-Genital.
Pr Grup-Moshn 50-59 vje M tepr Tbc Osteo-articular (5 raste), pastaj
Lymphoadenite(4 raste).
Pr Grup-Moshn 60 vje e lart Jan vrejtur vetm Lymphoadenite(5 raste).
Nga gjith kto vrejm se t gjitha Grup-Moshat jan prekur nga
Lymphoadenitet. Grup-Moshat 20-29 dhe 30-49 vje jan prekur nga t gjitha
format e Tbc Extra-Pulmonar. Meningitet, Tbc Osteo-articular, Cutis-Subcutis, Tbc
Uro-Genital vrejtur n moshat mesatare.
N kohn e sotme midis t smurve t zbuluar rishtas me Tbc t organeve
respiratore sht prcaktuar prafrsisht kjo struktur : Tbc Focale 22-25%, Tbc
Disseminata subacuta dhe chronic 10-12%, Tbc Fibrocavernosa 2-3%, Pleuriti
exudativ 10%, Forma t tjera 2-3% (Prof.M.F.Ojfebah)
Nga rastet tona pr Tbc Pulmonar gjndja pr do form paraqitet si vijon :
Raste m t shumta Bronchoadenite 39%, pastaj vijn Tbc Focale 21%, Tbc
Infiltrativa 10%, Pleuriti Exudativ 9%,Tbc Disseminata-Haematogena 8%, Complexi
Primar 7% , Tbc Fibrocavernosa 5%, Forma t tjera 1% . (Tabela Nr. 1)
Pr Tbc Extra-Pulmonar raste m t shumta Lymphoadeniti 61%, Tbc Osteoarticular 25%, Meningiti 6%, Peritoniti dhe Tbc Cutis-Subcutis nga 3% dhe Tbc
Uro-Genital 2% . ( Tabela Nr. 4)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

LITERATURA
1-P.Selenica Rentgenodiagnostika e smundjeve t aparatit respirator Dispenca
e II-t.Tiran 1966, f.66,71,72,77.
2-Sh.Ndroqi Disa njoftime mbi radiologjin e tbc pulmonar. Dispenc. Tiran
1957, f.14,19,20,21,22,26.
3-Ejnis V.J. Tuberkulozi M. 1965, f.24,27,45,46,49,52,126,139.
4-Levitin F.J., Skrizhinskaja I., Busurina I.V.,Lerner S.J., erkasov N.J. Aktualnie
voprosi tuberkuloza M. 1963, f. 36.
5 -Massino S.V. Spravonik ftiziatra M. 1963, f. 308-311.
6- Mjevje E.B. Tuberkuloz u lic mollodova vozrasta K. 1964 f.128,133.
7-Ojfebah M.J. Spravonik ftiziatra M. 1963, f.360-362.
8-Safarov R.J. , Sadekova Z.K. , Ermakov A.M. Aktualnije voprosi tuberkuloza M.
1965, f.195,196,197.
9 -Shebanov F.V. Tuberkulozi M. 1969, f.65-73, 74-79,
80,87,91,105,111,112,192,217.
10-Zollotarjev V.P. Aktualnie voprosi tuberkuloza M. 1965, f. 141, 142, 143.

Page

27

BILISHT, NENTOR 1969

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

MBI DISA TREGUES EPIDEMIOLOGJIKE TE T B C


NE ZONEN E DEVOLLIT (1961-1970)
Punim I pergatitur per 10 vjetorin e PIKES KUNDER TBC

Page

28

Hyrja e punimit t par


Duke par grafikt konstatojm se :
ENDEMICITETI TBC n zonn ton (d.m.th. trsia e t smurve q ndodhen
n evidenc t dispanseris n nj koh t caktuar ) n rastin ton I kemi mar n
n fund t do viti ka ardhur duke u ulur. Ndrsa n vitin 1961 e kishim 2.08 pr
100 frym, n fund t vitit 1970 ka zbritur n 1.18 pr 100 frym.
MORBOZITETI TBC (d.m.th. numuri I t smurve t zbuluar rishtaz gjat nj
kohe t caktuar) n rastin ton gjat nj viti pr do vit , megjith q ka patur
luhatje gjat viteve ka ardhur edhe ky duke u ulur . Ndrsa n vitin 1961 ishte 14
pr 10.000 frym, n 1964 17.7 , n vitin 1969 ka zbritur 9.4 pr 10.000 frym. N
vitin 1970 pr arsye t epidemis t Gripit q prfshiu gjith vendin ton numuri I
rasteve t reja u shtua relativisht dhe morboziteti psoi nj ngritje 14.6 pr
10.000 frym.
Duke par grafikun e numurit t ekzaminimeve radiologjike t bra gjat
viteve konstatojm se kto kan ardhur duke u ritur. Psh n vitin 1961 jan br

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

2922 ekzaminime radiologjike n vitin 1970 kto jan shtuar mbi katr fish 12.857
ekzaminime radiologjike.
Duke I mar n kompleks kta tregues vrejm se megjith shtimin e numurit t
ekzaminimeve radiologjike, treguesit e morbozitetit dhe endemicitetit kan ardhur
gjithnj duke u ulur. Kjo tregon se gjndja epidemiologjike e tbc sht n
prmirsim.

Page

29

GRAFIKU Nr. 1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

30

GRAFIKU Nr. 2

Do t ndalemi n disa veanti t morbozitetit t TBC lidhur me vitet , format e


ndryshme t Tbc Pulmonar dhe Extra-pulmonar, grup-moshat, sekset. Tabelat
dhe grafikt jan hartuar n baz t t smurve, seksit, grup-moshat, pr do vit
t ndara. Moshat I kemi ndar n shtat grupe-moshash 0-6 vje, 7-14 vje, 15-19
vje, 20-29 vje, 30-49 vje, 50-59 vje dhe 60 vje e lart.
Duke studjuar tabelat pr t gjith vitet q po paraqesim konstatojm se
numuri I t smurve me Tbc Pulmonar ze 78.4% t rasteve, ndrsa numuri I t
smurve me Tbc Extra-Pulmonar 21.6% t rasteve d.m.th. Tbc Pulmonar sht
vrejtur gati 4 her m shum se Tbc Extra-Pulmonar (353 raste Tbc Pulmonar dhe
97 raste Tbc Extra-Pulmonar). T dhna nga literature ( Shif Punimin per vitet
1961-1968).
N zonn ton Tbc Pulmonar sht vrejtur gati nj her m tepr n seksin
mashkull se sa n seksin femr (226 raste Tbc Pulmonar n meshkuj 127 raste
n femrat). Tabela Nr. 1
Tbc Extra-Pulmonar sht vrejtur gati njlloj n t dy sekset ( 50 raste Tbc
Extra-Pulmonar n meshkuj 47 raste n femrat).Tbc Pulmonar sht vrejtur
mbi 4 her m shum se Tbc Extra-Pulmonar n meshkujt ( 226 raste Tbc
Pulmonar n meshkuj me 50 raste Tbc Extra-Pulmonar n meshkuj). Tbc Pulmonar
sht verejtur gati 3 her m shum se Tbc Extra-Pulmonar n femrat (127 raste

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Tbc Pulmonar n femrat me 47 raste Tbc Extra-Pulmonar n femrat). Tabela Nr. 1,


2
N grafikun Nr. 3 paraqiten rastet e takuara n meshkuj dhe femra simbas grupmoshave pr t gjitha format e Tbc gjat periudhs 1961-1970. Vrejm se pr t
gjith grup-moshat predomoojn rastet n meshkuj.

TABELA Nr. 1
FORMA

Page

31

Complex Primar
Bronchoadenitis
Tbc Haem.Dissem.
Tbc Focale
Tbc Infiltrat.pneu.
Tbc Cavernosa
Tbc Fibrocavernos
Tbc Cirrhotica
Tbc Pleurae
SHUMA

TBC PULMONAR
SEKSI
MASHKULL
FEMER
11
8
78
55
15
10
48
24
37
12
1
12
2
2
22
16
226
127

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

PERQINDJA %
5.5%
38%
7%
20%
14%
4%
0.5%
11%
100%

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 2
FORMA
Meningitis tbc
Peritonitis tbc
Tbc Osteoarticula
Tbc Cutis Subcutis
Lymphoadenit tbc
Tbc Urogenital
SHUMA

TBC EXTRA-PULMONAR
SEKSI
MASHKULL
FEMER
2
4
1
3
13
12
1
2
31
26
2
50
47

PERQINDJA %
7%
4%
26%
3%
58%
2%
100%

Page

32

N grup-moshn 0-6 vje jan prekur njlloj t dy sekset (28 meshkuj 27


femra).
N grup-moshn 7-14 vje fillon disproporcioni, meshkujt preken m tepr se
femrat ( 52 meshkuj -36 femra ).
N grup-moshn 15-19 vje ky disproporcion shtohet n raport 2:1 pr
meshkujt ( 28 meshkuj 14 femra).
N grup-moshn 20-29 vje raporti gati I njjt 2:1 pr meshkujt (58 meshkuj
31 femra).
N grup-moshn 30-49 vje ky disproporcion zvoglohet ( 68 meshkuj- 62
femra).
N grup-moshn 50-59 vje vendoset prsri raporti 2:1 pr meshkujt (22
meshkuj -12 femra).
Ndrsa n grup-moshn mbi 60 vje rapori shkon 10:1 pr meshkujt (20
meshkuj 2 femra).

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 3

Page

33

GRAFIKU Nr. 4

Duke par grafikun Nr.4 shohim se kurbat e numurit t rasteve me Tbc


pulmonar , Tbc extra-pulmonar dhe n prgjithsi kan ulje dhe ngritje

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

gati t njellojta pr grup-mosha t ndryshme. Mbas nj shtimi t rasteve


n grup-moshn 7-14 vje kemi nj ulje t tyre n grup-moshn 15-19
vje. N grup-moshn 20-29 vje fillon nj ngritje re e cila shtohet m
shum dhe arin kulmin n grup-moshn 30-49 vje. Mbas ksaj kemi nj
rnie t theksuar n grup-moshn 50-59 vje q shoqrohet me ulje t
mtejshme n grup-moshn mbi 60 vje.
Nga literatura ( Shif Punimin pr vitet 1961-1968)
Sipas formave t veanta t Tbc Pulmonar vrejm:
Complexi primar- Tek t smurt tan jan prekur gati njlloj t dy sekset (11
meshkuj dhe 8 femra) Mosha m e prekshme 0-6 vje (10 raste) , pastaj 7-14
vje (7 raste) dhe n 15-19 vje (2 raste). Mbi moshn 19 vje nuk kemi patur
raste.
Bronchoadenitet N t smurt tan t dy sekset jan prekur nga
Bronchoadeniti ( 78 raste n meshkuj, 55 raste n femra). Mosha m e prekshne
7-14 vje (58 raste), pastaj 0-6 vje (34 raste), 20-29 vje (19 raste), 15-19 vje (16
raste) dhe 30-49 vje (6 raste). N moshat mbi 49 vje nuk kemi patur raste.
Tbc Haematogeno- Disseminata N rastet tona me Tbc HaematogenoDisseminata m tepr sht prekur seksi mashkull ( 15 meshkuj 10 femra ).
Tastet jan vrejtur n t gjith grup-moshat. Grup-moshat m t prekshme 3049 dhe 20-29 vje me 6 dhe 5 raste respektive.
Tbc Focale N t smurt tan me Tbc Focale seksi mashkull sht prekur 2fish m tepr se seksi femr ( 48 raste n meshkuj 24 n femra ). Grup-mosha
m eprekshme 30-49 vje (35 raste), pastaj 20-29 vje (14 raste ). Nn moshn 7
vje nuk kemi patur raste.
Tbc Infiltrativo- Pneumonica - N rastet tona me Tbc infiltrative seksi mashkull
sht prekur 3 her m tepr se seksi femr ( 37 raste n meshkuj 12 raste n
femra). Grup-mosha m eprekshme 20-29 vje ( 16 raste), pastaj 30-49 vje (10
raste ). Si e shohim n tabeln Nr. 3 rastet jan vrejtur n t gjith grupmoshat.
Tbc Fibro-cavernosa Me Tbc Fibro-cavernosa n rastet tona seksi mashkull
sht prekur 6-fish m tepr se seksi femr ( 13 raste n meshkuj 2 raste n
femra - Kemi futur dhe 1 rast me Tbc Cavernosa). Grup-mosha m eprekshme
30-49 vje ( 8 raste ). Nn moshn 20 vje nuk kemi patur raste me Tbc FibroCavernosa. 1 rast me Tbc Cavernosa e kemi takuar n grup-moshn 15-19 vje.
Pleuritet N rastet tona me Pleurit Exudativ sht prekur m tepr seksi
mashkull ( 22 raste n meshkuj -16 n femra ). Grup-mosha m eprekshme 30-

Page

34

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

49 vje ( 16 raste) pastaj 20-29 vje ( 14 raste ) . Nn moshn 7 dhe mbi 59 vje
nuk kemi patur raste.
Tbc Cirrhotica - Gjat ktyre viteve kemi patur 2 raste , t dy t seksit mashkull
, 1 n grup-moshn 15-19 vje dhe 1 n grup-moshn mbi 60 vje.
Gjithashtu m kto vite kemi patur 1 rast me Pnx. Spontan ( e kemi future n
Tbc Focale I grup-moshs 30-49 vje iseksit mashkull dhe 1 rast me
Bronchopneumonia Caseosa ( e kemi future ne Tbc Infiltrativo- Pneumonica e
drup-moshs 15-19 vje e seksit femr .
Forma t tjera t Tbc t Organeve Respiratore gjat ktyre viteve nuk kemi
patur.

TABELA Nr. 3
FORMAT

Page

35

Complex Primar
Bronchoadenitis
Tbc Haem.Disse
Tbc Focale
Tbc Infil.Pneum.
Tbc Cavernosa
Tbc Fibrocaver.
Cirrhosis Pulm.T
Tbc Pleurae
Forma tjera T.P.
SHUMA

0-6
10
34
2
4

50

TBC I ORGANEVE RESPIRATORE


GRUP-MOSHAT
7-14
15-19 20-29 30-49
7
2
58
16
19
6
3
3
5
6
2
4
14
35
7
2
16
10
1
1
8
1
1
5
14
16
78

34

69

81

50-59

Mbi 60

3
10
6

3
7
4

2
1

2
24

17

sht vrejtur nj raport 2:1 pr meshkujt n grup-moshat 15-19, 20-29 dhe 5059 vje dhe 10:1 pr meshkujt n grup-moshn mbi 60 vje.
Sipas formave t veanta t Tbc Extra-Pulmonar vrejm : (Tabela Nr.4)
Meningitis Tbc N t smurt tan seksi femr sht prekur 2 her m tepr
se seksi mashkull (4 raste n femra 2 n meshkuj). 3 raste n grup-moshn 3049 vje, 2 raste n grup- moshn 20-29 vje dhe 1 rast n grup-moshn 7-14 vje.
N grup-moshat 0-6 , 15-19 dhe mbi 50 vje nuk jan vrejtur raste.
Peritonitis specifica Me Peritonit kemi patur 3 raste n seksin femr dhe 1 n
seksin mashkull. Nga 2 raste n grup-moshat 20-29 dhe 30-49 vje. Moshat nn
20 dhe mbi 49 vje nuk jan prekur.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Tbc Osteo-articular N rastet tona t dy sekset jan prekur njlloj ( 13 raste


n meshkuj 12 raste n femra). Grup-mosha m e prekshme 30-49 vje (8
raste) dhe grup-moshat 20-29 dhe 50-59 vje me nga 6 raste. Nuk jan vrejtur
raste nn moshn 7 vje dhe mbi 59 vje.
Tbc Cutis dhe Subcutis N rastet tona prekur m tepr seksi femr (2 raste
n femra 1 n meshkuj). Mosha m e prekshme 30-49 vje (2 raste), 1 rast n
moshn 20-29 vje. Nn moshn 20 vje dhe mbi 49 vje nuk jan vrejtur raste.
Lymphoadenitis tbc N t smurt tan jan prekur gati njlloj t dy sekset
(31 raste n meshkuj dhe 26 raste n femra). Jan prekur t gjitha grup-moshat.
Mosha m e prekshme 30-49 vje(23 raste), pastaj 20-29 vje (8 raste), 7-14 dhe
15-19 vje me nga 6 raste, 0-6 dhe mbi 60 vje me nga 5 raste dhe 50-59 vje me
4 raste.
Tbc Urogenital - Ne kemi patur vetm 2 raste t seksit mashkull 1 n grupmoshn 20-29 vje dhe 1 n 30-49 vje. Nn 20 vje dhe mbi 49 vje nuk jan
vrejtur raste.
Forma t tjera t Tbc Extra- Pulmonar nuk kemi patur.

TABELA Nr. 4
FORMAT
0-6

Page

36

Meningitis
Peritonitis
Tbc Osteoarticular
Tbc Cutis
Subcutis
Lymphoadenitis
Tbc Uro-genital
Tbc I Org.Tjera
SHUMA

TBC I ORGANEVE TE TJERA


GRUP-MOSHAT
7-14
15-19
20-29
30-49
1
2
3
2
2
3
2
6
8
1

50-59

Mbi 60

8
1

23
1

10

20

39

10

Nga literature (Shif Punimin pr vitet 1961-1968)


N t smurt tan pr Tbc Pulmonar : Rastet m t shumta jan vrejtur n
grup-moshat 30-49 vje, 7-14 vje, 20-29 vje, 0-6 vje , respektivisht nga 81, 78 ,
69, 50 raste Tabela Nr. 3, Grafiku Nr. 4
Format q predominojn m tepr n grup-moshat me radh :

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

37

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pr grup-moshn 0-6 vje - Numuri m I madh Bronchoadenitet (34 raste), pastaj


Complexi primar (10 raste), Tbc Infiltrativa (4 raste) dhe 2 raste Tbc DisseminataHaematogena. Forma t tjera nuk jan vrejtur.
Pr grup-moshn 7-14 vje - Numurin m t madh e prbjn Bronchoadenitet (
58 raste), pastaj Complexi primar dhe Tbc Infiltrativa nga 7 raste, 3 Tbc
Disseminata, 2 Tbc Focale, 1 Pleurit exudativ. Raste t tjera nuk jan vrejtur.
Pr grup-moshn 15-19 vje- Predominojn Bronchoadenitet (16 raste),pastaj 5
Pleurite exudativa, 4 Tbc Focale, 3 Tbc Disseminata ,nga 2 raste Complex primar
dhe Tbc Infiltrativa, nga 1 Tbc Cavernosa dhe Cirrhosis pulmonum tbc.
Pr grup-moshn 20-29 vje - Predominojn Bronchoadenitet,pastaj Tbc
Infiltrativa, Tbc Focale, Pleurite respektivisht nga 19, 16, 14, 14 raste, Tbc
Disseminata 5 dhe 1 Tbc Fibrocavernosa.
Pr grup-moshn 30-49 vje - Rastet m t shumta Tbc Focale(35 raste) pastaj
Pleurite (16 raste), Tbc Infiltrativa (10 raste), Tbc Fibrocavernosa (8 raste) dhe nga
6 raste Tbc Disseminata dhe Bronchoadenite.
Pr grup-moshn 50-59 vje - Predominojn Tbc Focale (10 raste), pastaj Tbc
Infiltrativa (6 raste) nga 3 raste Tbc Fibrocavernosa dhe Tbc Disseminata dhe 2
raste me Pleurit exudativ.
Pr grup-moshn mbi 60 vje - Rastet m t shumta Tbc Focale (7 raste), 4 Tbc
Infiltrativa, 3 Tbc Disseminata, 2 Tbc Fibrocavernosa dhe 1 Cirrhosis Pulmonaris
tbc.
Nga t gjitha kto vrejm se t gjith grup-moshat jan prekur nga Tbc
Haematogeno-Disseminata dhe Tbc Infiltrativa. Complexi Primar dhe
Bronchoadenitet jan takuar n moshat e reja. Tbc Focale, Tbc Fibrocavernosa n
moshat mesatare dhe t vjetra. Pleuriti exudativ sht vrejtur q nga mosha 7-59
vje.
Pr Tbc Extra-Pulmonar rastet m t shumta Jn vrejtur n grup-moshat
30-49 vje ( 39 raste), pastaj n 20-29 vje (20 raste), nga 10 raste n 7-14 vje
dhe 50-59 vje, 8 raste n 15-19 vje dhe nga 5 raste n grup-moshat 0-6 dhe mbi
60 vje -Tabela Nr. 4, Grafiku Nr. 4
Format q predominojn simbas grup-moshave :
Pr grup-moshn 0-6 vje - Jan vrejtur vetm 5 raste me Lymphoadenitis
specifica.
Pr grup-moshn 7-14 vje - M tepr Lymphoadenite (6 raste) ,3 Tbc Osteoarticular dhe 1 Meningitis.
Pr grup-moshn 15-19 vje - M tepr Lymphoadenite (6 raste) dhe 2 raste me
Tbc Osteo-articular.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

38

Pr grup-moshn 20-29 vje - M tepr Lymphoadenite (8 raste), 6 Tbc Osteoarticular , nga 2 raste me Meningit dhe Peritonit dhe nga 1 rast me Tbc Cutis dhe
Tbc Uro-genital.
Pr grup-moshn 30-49 vje - Predominojn rastet me Lymphoadenite (23
raste), pastaj Tbc Osteo-articular (8 raste), 3 Meningitis , nga 2 raste Peritonitis
dhe Tbc Cutis dhe 1 Tbc Uro-genital.
Pr grup-moshn 50-59 vje - Predominojn rastet me Tbc Osteo-articular (6
raste) dhe 4 raste me Lymphoadenit.
Pr grup-moshn mbi 60 vje - Jan vrejtur vetm 5 raste me Lymphoadenite.
Nga t gjitha kto vrejm se t gjitha grup-moshat jan prekur nga
Lymphoadenitet. Grup-moshat 20-29 dhe 30-49 vje jan prekur nga t gjitha
format e Tbc Extra-Pulmonar q kemi hasur gjat ktyre viteve. Meningitet , Tbc
Osteo-articular, Peritonitet, Tbc Cutis eSubcutis, Tbc Uro-genital jan vrejtur n
moshat mesatare.
N kohn e sotme midis t smurve t zbuluar rishtas me Tbc t organeve
respiratore sht prcaktuar prafrsisht kjo struktur :
Tbc Focale = 55-60%; Tbc Infiltrativa = 22-25%; Tbc Disseminatasubacuta dhe
chronic =10-12%; Tbc Fibrocavernosa =2-3%; Pleuritis exudativa = 10%; Forma t
tjera = 2-3% ( Prof. M.J.Ojfebah).
Nga rastet tona pr Tbc Pulmonar gjndja pr do form paraqitet si vijon :
Raste m t shumta Bronchoadeniti = 38%; pastaj Tbc Focale =20%; Tbc
Infiltrativa = 14%; Pleuritis exudativa =11%; Tbc Disseminata = 7%; Complex
primar = 5.5%; Tbc Fibrocavernosa et Cavernosa = 4%; Tbc Cirrhotica = 0.5%.
(Tabela Nr. 1)
Pr Tbc Extra-Pulmonar :
Rste m t shumta Lymphoadenite specifike =58%; pastj Tbc Osteo-articular
=26%; Meningitis tbc = 7%; Peritonitis specifica = 4%; Tbc Cutis e Subcutis = 3%
dhe Tbc Uro-genital = 2%. - ( Tabela Nr. 2)
KONKLUZIONE
1- Megjith shtrimin nga viti n vit t ekzaminimeve radiologjike treguesit e
morbozitetit dhe endemicitetit kan ardhur duke u ulur.
2- 78.4% t rasteve t zbuluara e prbjn format e Tbc Pulmonar dhe 21.6%
format e Tbc Extra-Pulmonar.
3- Seksi mashkull sht prekur m tepr se seksi femr nga t gjitha format e
tuberkulozit ( 276 meshkuj 174 femra). Tbc pulmonar sht vrejtur gati
njher m shum n seksin mashkull se n seksin femr. Tbc extraAdresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

456-

7-

89-

pulmonar sht vrejtur gati njlloj n t dy sekset. sht vrejtur nj


raport 2:1 pr meshkujt 15-19, 20-29 dhe 50-59 vje dhe 10:1 pr meshkujt
n grup-moshn mbi 60 vje.
Tbc Pulmonar sht vrejtur m shum n grup-moshat 30-49 vje , 7-14
vje , 20-29 vje .
Tbc Extra-Pulmonar sht vrejtur m tepr n grup-moshat 30-49 vje dhe
20-29 vje .
T gjitha moshat jan prekur nga Tbc Disseminata-Haematogena dhe Tbc
Infiltrativa. Complexi primar dhe Bronchoadenitet jan vrejtur n moshat
e reja. Tbc Focale dhe Tbc Fibrocavernosa n moshat mesataredhe t
vjetra. Pleuriti exudativ q nga mosha 7-59 vje.
T gjitha moshat jan prekur nga Lymphoadenitet. Grup-moshat 20-29 dhe
30-49 vje jan prekur nga t gjitha format e Tbc Extra-Pulmonar.
Meningitet, Peritonitet, Tbc Osteo-articular, Tbc Uro-genital jan takuar n
moshat mesatare.
Prqindjen m t madhe pr Tbc Pulmonar e prbjn Bronchoadenitet
38%, pastaj T bc Focale dhe Tbc Infiltrativa respektivisht 20% dhe 14%.
Prqindjen m t madhe p Tbc Extra-Pulmonar e prbjn
Lymphoadenitet 58% dhe Tbc Osteo-articular 26%

Page

39

LITERATURA (Nga Punimi I mparshm pr vitet 1961-1968 )


BILISHT, JANAR 1971

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

40

VSHTRIM STATISTIKOR MBI MORBOZITETIN TBC


n zonn e DEVOLLIT pr periudhn 1961-1975
Pr studimin e epidemiologjis t tuberkulozit prdoren shum tregues
statistikor si:
Treguesi I Infeksiozitetit

Morbozitetit

Endemicitetit

Kontagiozitetit

Mortalitetit

Letalitetit

Shrimit

Nderprerjes t eleminimit t BK

Qetsimit dhe riakutizimit t procesit

Zbulimit t BK n t smurt me forma t mbyllura dhe

Recidivave
Menduam q n kt sesion shkencor t paraqesim shkurtimisht konkluzione
paraprake mbi nj nga treguesit kryesor , morbozitetin e Tbc n zonn ton
gjat viteve 1961-1975.
Metodika e puns : Jan mar n studim kartellat klinike t 567 t smurve t
evidentuar n kartotekn e Piks kundr TBC Bilisht t periudhs nga viti 1961
1975 me Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar. N kt numur nuk bjn pjes
recidivat, t smur t ardhur nga dispanserit e rretheve t tjera dhe ata me
grup t IIIt dhe t V- inaktiv dispanserial. Studimi rasteve sht br n periudha
n periudha 1, 3,5 dhe 15 vjeare. sht prcaktuar struktura e morbozitetit t
Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar si 15,5 dhe 3 vjear e ndar kjo edhe sipas
grup-moshave, seksit dhe vnd-banimit. Grup-moshat jan si vijon : 0-6 vje ; 7-14
vje; 15-19 vje; 20-29 vje; 30-49 vje; 50-59 vje; dhe mbi 60 vje.
Qllimi I studimit: Pr t par gjndjen epidemiologjike t Tbc n zon gjat
periudhs 15-vjeare, pr prcaktimin e strukturs s morbozitetit Tbc dhe
dinamikn e tij.
N baz t t dhnave t literaturs pesha specifike e t smurve me Tbc t
organeve t frymmarjes midis t gjith t smurve t zbuluar rishtas prbn
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

41

85-90% (Ojfebah, Ejnis). Shebanov jep shifrn 90%, ndrsa struktura e tij varion
sipas autorve t ndryshm.
Pr Kompleksin primar 0.3-0.5% ( Shebanov)
Tbc Disseminata Haematogena 10-20% ( Prof.Ndroqi); 10-12% ( Ojfebah)
Tbc Infiltrativo-Pneumonica 22-25% (Ojfebah); 16.5-17% (Prof.Ndroqi)
Tbc Focale 55-60% (Ojfebah); 16% ( Prof.Ndroqi)
Tbc Fibrocavernosa 2-3% ( Ojfebah)
Pleuritis Exudativa 10% ( Ojfebah)
Forma t tjera 2-3% ( Ojfebah)
Dinamika e morbozitetit si Republik sipas Prof. Ndroqit nga viti 1960 n vitin
1972 t gjitha format e Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar zbresin 83.8%. Pr
qytetart 87.8% dhe fshatart 80%.
N zonn ton q nga viti 1961-1975 jan mar n evidenc gjithsej 567 raste
me Tbc t grupit I, II, dhe Va nga t cilt 81.3% (461 raste) e prbjn Tbc
Pulmonar dhe 18.7% ( 106 raste) Tbc Extra-Pulmonar. Grafiku Nr.
Struktura e morbozitetit Tbc Pulmonar si 15-vjear rezulton si vijon : (Grafiku
Nr.1)
Prqindjen m t madhe e zen Bronchoadenitet - 37.7%
Pastaj Tbc Focale
-23.3%
Tbc Infiltrativa -11.8%
Pleuritet
-10.8%
Tbc Disseminata -5.8%
Tbc Fibrocavernosa e Cavenosa
-5%
Complex primar - 4.3%
Forma t tjera
- 1.3%
N forma t tjera kemi futur Tuberculomat, Cirrhosat Pulmonare tbc, dhe
Erythema nodosa me q kan patur numur t vogl rastesh.
Ndrsa pr Tbc Extra-Pulmonar (shif Grafikun Nr.2) prqindjen m t madhe e
zen Lymphoadenitet specifike 60.4%, pastaj
Tbc Osteo-articular 27.3% ; Meningiti 5.6%; Peritoniti 3.9%, dhe Tbc Urogenital
2.8%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

42

GRAFIKU Nr.1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

43

GRAFIKU Nr. 2

Sipas seksit : - Pr meshkujt rastet m t shumta me Tbc Pulmonar jan


takuar n grup-moshn 30-49 vje (69 raste), dhe pastaj n grup-moshn 7-14
vje ( 59 raste) dhe n grup-moshn 20-29 vje ( 58 raste). Raste m t pakta n
grup-moshn mbi 60 vje ( 24 raste).
Pr femrat grup-moshat m t prekshme jan si ato t meshkujve vetm me
raste m t pakta. Grafiku Nr.3
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

44

Pr t dy sekset Tbc Extra-Pulmonar prek grup-moshn 30-49 vje m tepr


pastaj at 20-29 vje. Rstet m t pakta n grup-moshn 0-6 vje dhe mbi 60 vje
. Grafiku Nr. 4

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

45

GRAFIKU Nr. 3

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 4

Struktura e morbozitetit Tbc pulmonary pr vitet 1961-1965 dhe 1966-1970 sht


deri diku e nllojt.
Bronchoadenitet prbjn respektivisht 42.3% dhe 33.9%
Tbc focale
22.5% dhe 22.1%
Tbc Infiltrativa
12.9% dhe 13.4%
Pleuritet
7.3% dhe 12.4%
Tbc Disseminata-Haematogena
6.6% dhe 6.5%
Tbc Fibrocavernosa
5.1% dhe 2.9%
Complexi primar
2.8% dhe 6.9%
Forma t tjera
0.5% dhe 1.2%
Ndrsa n vitet 1971-1975 grafiku ndryshon pak. Prap predominojn
Bronchoadenitet 37% , riten rastet me Tbc Focale 27.2%, dhe Pleuritet 14.9%

Page

46

Pesha specifike e Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar t studjuar n


periudha 5-vjeare ndaj gjith t smurve t mar n evidenc n kto periudha
rezulton :
Periudha 1961-1965 = 74.6% Tbc Pulmonar dhe 25.4% Tbc Extra-Pulmonar
Periudha 1966-1970 = 85.2% Tbc Pulmonar dhe 14.8% Tbc Extra-Pulmonar
Periudha 1971 -1975 = 88% Tbc Pulmonar dhe 12% Tbc Extra-pulmonar

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

47

dhe ulen rastet me Tbc Disseminata-Haematogena 2.4%, Tbc IInfiltrativa 6.2%


dhe Complexi primar 1.2%.
Struktura e morbozitetit t Tbc Extra-Pumlmonar pr kto periudha ka kto
veori :
Predominojn rastet me Lymphoadenite specifike pastaj Tbc Osteo-articular pr
t tre periudhat dhe mungesa rasteve me Meningit dhe Peritonit pr vitet 19711975
GRAFIKU Nr.5

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

48

GRAFIKU Nr. 6

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr.7

Page

49

GRAFIKU Nr. 8

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

50

GRAFIKU Nr. 9

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

51

GRAFIKU Nr. 10

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

52

GRAFIKU Nr. 11

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 12

Page

53

Rastet m t shumta t Tbc Pulmonar n vitet 1961-1965 jan takuar n grupmoshn 7-14 vje (41 raste) , pastaj n grup-moshn 30-49 vje (37 raste); 20-29
vje (34 raste); 0-6 vje (30 raste); m pak mbi 60 vje (8 raste).
N vitet 1966-1970 predomonojn rastet n grup-moshn 30-49 vje (52
raste); pastaj 7-14 vje (47 raste); 20-29 vje (38 raste); 0-6 dhe 15-19 vje( nga
20 raste); m pak 50-59 vje (12 raste).
N vitet 1971-1975 predominojn rastet n grup-moshn 30-49 vje(21
raste)dhe 20-29 vje (20 raste); pastaj 7-14 dhe 50-59 vje ( nga 12 raste); m pak
grup-mosha 0-6 vje (2 raste).
Pr Tbc Extra-Pulmonar shifrat m t larta pr t tre periudhat jan n grupmoshat 30-49 vje (respektivisht 20 17 -5 raste) pastaj grup-moshat 20-29 vje (
respektivisht 11 - 9 - 2 raste). Q nga vitet 1966-1970 ulen rastet n grupmoshat 0-6 dhe 7-14 vje ( 1 - 2 raste), ndrsa n vitet 1971-1975 nuk kemi
asnj rast n grup-moshat nga 0-19 vje.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

54

GRAFIKU Nr. 13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 14

Pr mendimin ton ndryshimi I strukturs t morbozitetit sipas grup-moshave


dhe formave sidomos n vitet 1971-1975 ka ardhur si rezultat prve I masave t
tjera dhe I aplikimit t vaksins BCG t prodhuar n vnd.N zonn ton
vaksinimi me BCG ka filluar n vitin 1968. Gjat etaps par u vaksinuan nxnsit
e shkollave nga klasa e Ir-XIIt n vitet 1968-1969-1970 gjithsej 5753 nxns. N
etapn e IIt viti 1971 u vaksinuan grup-moshat 0-6 dhe 16-20 vje gjithsej 5421
vet dhe n etapn e tret - etapa e vaksinimit baz dhe rivaksinimi n klasat III-IV-VIII-XII q vazhdon. N vitet 1972-1975 jan vaksinuar 5434 vet.

Page

55

Studimin e dinamiks t morbozitetit tbc e kemi br t ndar n periudha 3vjeare sipas formave ( Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar,Qytetar e Fshatar)
dhe sipas seksit ( Pr Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar) t krahasuara
njkohsisht dhe me numurin e ekzaminimeve radiologjike t bra gjat viteve.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 15

Page

56

T gjitha format e Tbc siato Pulmonar dhe Exta-Pulmonar nga viti 1961-1963 n
vitin 1973-1975 zbresin 73.2%. Tbc Pulmonar zbret 69.2%. Tbc Extra-Pulmonar
zbret 82.7%. Pr qytetart gjith format zbresin 77.4%. Pr fshatart 72.1%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 16

Page

57

Pr meshkujt zbresin 74.3%. Pr femrat zbresin 71.8%.


Rastet e Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar kan ardhur nga vitin vit duke u
ulur me gjith shtimin e numurit t ekzaminimeve radiologjike. Pr kt mjafton
t prmndim q gjat viteve 1967-1969 dhe 1973-1975 numuri I ekzaminimeve
radiologjike ka qn gati I njjt respektivisht 26.379 dhe 25.349 ,numuri I t
smurve t mar n evidenc sht pr 1967-1969 =131 raste( 109 Tbc
Pulmonar dhe 22 Tbc Extra-Pulmonar) dhe pr 1973-1975 =41 raste ( 33 Tbc
Pulmonar dhe 8 Tbc Extra-Pulmonar) , mbi 3 her m pak pr vitet e fundit.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

58

GRAFIKU Nr. 17

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA NR. 1
19
61
QF
12
15
36

19
62
QF
83
1
39

19
63
QF
52
7
32

1961-1975
19
64
QF
13
18
49

1 1 41 28 3 1
2 9
0
13 23 10 13
M 35 31 23 38
F 14 31 19 24

19
71
QF
62
5
31

19
72
QF
- 1
6
16

19 19 19
73 74 75
Q F Q F QF
392811
0
12 1 11

13 - - 13- 3- 1
4

24 14 9
11 2 7

7
6

7
5

35 16 16 13 12

Page

59

S 49 62 42 62
H

TBC PULMONAR
19 19 19 19 19 19
65 66 67 68 69 70
QF Q F Q F Q F QF QF
31 1 3 1 3 1 1 82 93
7332449 0 9
20 46 46 33 28 48
TBC EXTRA-PULMONAR
11 - 1 2 9 - 8 - 5 - 3
0
2 10 11 8 5 3
SIPAS SEKSIT
12 38 35 26 25 27
10 18 22 15 8 24
SHUMA
22 56 57 41 33 51

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA NR. 2
TBC PULMONAR
0-6

II

III

Page

60

IV

7-14

M
2
4
1
2
4

F
2
2
1
0
8
-

M
3
1
1
7
2
2
6
2
1
-

F
1
3
1
3
1
6
4
1
1
-

1
2
1
1

1
1

4
2

1
-

1961-1975
GRUP MOSHAT
15-19 20-29 30-49 50- +60 Vit
59
i
M F M F M F M F M F
I
2
II
III
9 1 8 3 - 2
I

Sasi
a
5
14
1
75

II

69

4
1
1
2

2
1
1
1
2
-

5
2
2
4
5

4
1
5
1

1
1
3
1
8
9

1
1
3
4

III
I
II
III
I
II

30
12
13
2
40
45

1
1

3
5
5

4
2
3

3
1
1
9
1
5
7
2
6

1
2

4 1 3 - III
3 - 1 - I
2 1 3 - II

22
22
27

1
1
2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

1
1
5
6

1
1

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1
-

1
-

1
-

4
2
4

2
1

3
2
1
1

VII
VII -

1
-

3
2

2
-

3
5
2

2
4
-

2
8
3

4
2
1

- 1 1 - 1 2 -

VII I
-

1
-

1
-

1
-

1
-

2
7

2
5

5
9

4
1

3
0

1
4

5
8

3
4

6
9

4
1

VI

1
1
1

1
-

III
I
II
III

- I
- II
- III

- - - I
- 1 - II
- - - III

27 9 24 3

Page

61

Grupi I=Complexi primar


Grupi II=Bronchoadenitis
Grupi III=Tbc Disseminata-Haematogena
Grupi IV=Tbc Focale
Grupi V=Tbc Infiltrativa
Grupi VI-Tbc Fibro-Cavernosa
Grupi VII=Pleuritis tbc
Grupi VIII=Forma te tjera

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

5
9
6
8
13
25
12
1
4
1

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr.3
1961-1975
TBC EXTRA-PULMONAR
GRUP-MOSHAT
VITI
0-6 7-14 15- 20-29 30-49 50- Mbi60
19
59
I
1
I
1 1 1 2
II
III
II
1
1
I
1
1
II
III
III
1 1 2
1 2
2 2
I
1
2 2 5 3
2
II
1
1
1
III
IV 2 2 3 2 1 3 4 2 9 9 1 2 2 2 I
1 1
2
1 1 3 2 1
1
II
1 1 3
1
1 III
V
1
1
I
II
1
III
SH 2 3 6 4 5 3 12 10 21 21 6 7 3 3

Page

62

I= Meningitis; II=Peritonitis; III=Tbc Osteo-articular;


IV=Lymphoadenitis specifica; V=Tbc Uro-genital

LITERATURA ( Shif Punimet e mparshme)


Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

SH

1
5
0
2
2
0
11
15
3
44
13
7
2
0
1
106

Page

63

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

DISA KONKLUZIONE PARAPRAKE


1- Pesha specifike e t smurve me Tbc t organeve respiratore midis t

2-

34-

Page

64

5-

gjith t smurve t zbuluar rishtas n zonn e Devollit pr periudhn 15vjeare 1961-1975 sht 81.3%.
Pr vitet 1961-1965 =74.6%
Pr vitet 1966-1970 = 85.2%
Pr vitet 1971-1975 = 88%
Pr vitet 1971-1975 ka ndryshuar dhe struktura e morbozitetit sit Ybc
Pulmonar ashtu dhe Tbc Extra-Pulmonar. Bronchoadenitet 37%; Tbc Focale
27.2%; Pleuriti 14.9%; Jan ulur rastet me Tbc Disseminata 2.4%; Tbc
Infiltrativa 6.2%; dhe Complexi primar 1.2%. Mungesa e rasteve me
Meningit dhe Peritonit.
Vrehet se nga vitet 1961 n 1975 rastet m t shumta n grup-moshn
30-49 vje dhe m t pakta n grup-moshn 0-6 vje. N vitet 1971-1975
Tbc Extra-Pulmonar nuk ka prekur grup-moshat 0-19 vje.
Krahas shtimit t numurit t ekzaminimeve radiologjike vrehet ulje e
rasteve t zbuluara me Tbc nga viti n vit.
Tbc pr t gjith format nga vitet 1961-1963 n vitet 1973-1975 zbret n
73.2%. Pr qytetart 77.4% dhe pr fshatart 72.1%. Pr meshkujt zbret
n 74.3% dhe pr femrat 71.8%.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TUBERKULOZI N ZONN E DEVOLLIT


Pr periudhn 1961-1980 (Vshtrim Statistikor)
(Pjes nga studimi Treguesit Epidemiologjik t Tbc n
zonn e Devollit gjat viteve 1961-1985)

Page

65

N kt punim do t paraqesim format e reja me TBC t mara n evidenc nga


Pika kundr TBC Bilisht t periudhs 1961(viti kur sht elur Pika kundr TBC)
deri 1980 dhe karakteristikat e tyre gjat ksaj periudhe.
Metodika e puns
Jan mar n studim 625 kartela t t smurve me Tbc n evidenc pr her t
par t grupit Ir-IItdhe Va. Studimi I tyre sht br n periudha 3-vjeare, 5vjeare dhe 20-vjeare.
sht prcaktuar struktura e Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar sipas ktyre
periudhave e ndar kjo sipas grup-moshave, seksit, vnd-banimit dhe dinamika e
ecuris t tyre pr periudha 3-vjeare sipas formave, seksit dhe vnd-banimit.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

66

GRAFIKU Nr.1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 1

TBC n zonn e Devollit 1961-1980

TBC PULMONAR
19 19 19 19 19
61 62 63 64 65
q f q f q f q f q f
1 2 8 3 5 2 1 3 3 1
1 5
1
7 1 8
7
36 39 32 49 20
TBC EXTRA-PULMONAR
1 1 4 1 2 8 3 1 1 1
2
9
0
13 23 10 13 2

19
66
q f
1 3
3 3
46

19
67
q f
1 3
2 4
46

19
68
q f
1 1
4 9
33

19
69
q f
8 2
0
28

19
70
q f
9 3
9
48

19
71
q f
6 2
5
31

19
72
q f
- 1
6
16

19
73
q f
3 9

19
74
q f
2 8

12

10

19
75
q f
1 1
0
11

19
76
q f
- 8
8

19
77
q f
- 1
0
10

19
78
q f
3 9

19
79
q f
2 9

12

11

19
80
q f
4 1
1
15

- 1 2 9 - 8 - 5 - 3 1 3 - - 1 3 - 3 - 1 - - - - - - 1 - - 1
0
10 11 8
5
3
4
4
3
1
1
1

31
31

23
19

38
24

12
10

38
18

35
22

26
15

25
8

27
24

24
11

14
2

9
7

7
6

7
5

5
3

7
3

8
4

11
1

12
4

M
F

49

62

42

62

22

56

57

41

33

51

35

16

16

13

12

10

12

12

16

Page

67

35
14

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 2

TBC SIPAS FORMAVE DHE SEKSIT ( 1961-1980)


19631964
M F
52 29

19651966
M F
42 24

19671968
M F
54 25

22

14

14

12

66

45

61

43

50

28

61

37

196919711970
1972
M F
M F
46 20 37 9
TBC PULMONAR

19731974
M F
13 10

6
2
1
4
3
TBC EXTRA-PULMONAR

52

SHUMA
22 38

13

16

19751976
M F
11 8

19771978
M F
15 7

19791980
M F
22 4

13

12

15

23

Page

68

19611962
M F
44 31

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr.3

TBC SIPAS FORMAVE DHE ORIGJINES (1961-1980)


196119631962
1964
Q F
Q F
TBC PULMONAR
19 56 16 65

19651966
Q F

19671968
Q F

19691970
Q F

19711972
Q F

16 50 26 53 17 59 6

TBC EXTRA-PULMONAR
5 31 5 18 1 11 2

17 -

19751976
Q F

19771978
Q F

19791980
Q F

41 5

17 1

18 3

19 6

20 TBC
Pulmonar

44 6

23 1

19 3

Page

69

SHUMA
24 87 21 83 17 61 28 70 17 67 7

19731974
Q F

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

19 7

TBC
Extra-pul.

21 SHUMA

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 4
TBC EXTRA-PULMONAR
GRUP-MOSHAT
0-6 7-14 15- 20-29 30-49
19
I
1
1 1 1
2
II

1
2
1
IV 2 2 3 2 1 3 4
1 1
2
1
V

1 1 2
1

2
2
2
1
1

5059

5
2
9
3
1
1

3
9
2
3

VITI

SH

I
II
III
I
II
III
I
II
III+IV
I
II
III
I
II
III+IV

1
5
0
2
2
0
11
15
4
44
13
7
2
0
2
108

Mbi60

1
1

1
III

1961-1980

2 2
2
1
1 2 2
1
1
1

1
1
SH 2 3 6 4 5 3 12 10 21 21 6 7 3
23*

2
1

Page

70

I= Meningitis; II=Peritonitis; III=Tbc Osteo-articular;


IV=Lymphoadenitis specifica; V=Tbc Uro-genital

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA NR. 5 (1961-1980)


TBC PULMONAR
GRUP MOSHAT
0-6
7-14 15- 20-29 3019
49
M F M F M F M F M F
I
2 2 - 1 4 2 3 3 2
- - 1 - II 1 1 1 1 9 1 8 3 - 2
2 0 7 3
4 8 2 1 4 2 7 3 1 2
2 6
1 1 1 4 6 2 5 1 3 1
0
1
III 2 - 2 - - 1 2 - 1 1
- - - 1 1 1 2 1 1 3
- - - - - 1 - 1 1 1
-

1
-

1
-

1 2 4 5
2 - 5 1

- 3 5

1
1
-

1
1
-

4
2
1

1
-

1 5 2
1 5 3
- - 2

9
1
5
1
6
2
6
8

VI

- -

Page

71

IV

50- +60 Viti


59
M F M F
I
II
III
I

Sasi
a
5
14
1
75

II

69

III+I
V
I
II
III+I
V
I
II

44

- 8 1 3 - III+I
V
1 3 - 1 - I
2 2 1 3 - II
- 5 - 2 1 III+I
V
2 2 - 1 - I

36

1 1 1 1 - 1 1
- - - -

8 3 1 5 9 4 2 6 1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

12
13
4
40
45

22
27
19
9

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1 - 1 - - - 1

2
5

- 1 - 1 - II
1 1 - 2 - III+I
V

6
10

VII
VII -

1
-

- - 3 2
3 2 5 4
2 - 2 -

2
8
5

4 - 1 - - I
2 1 - - - II
1 4 2 5 - III+I
V

13
25
22

VII I
-

- - - 1 - - 1
- - 1 -

1
-

- 1 - -

1
4
1

- - - I
- 1 - II
- - - III

SHUMA

517

Page

72

Grupi I=Complexi primar


Grupi II=Bronchoadenitis
Grupi III=Tbc Disseminata-Haematogena
Grupi IV=Tbc Focale
Grupi V=Tbc Infiltrativa
Grupi VI-Tbc Fibro-Cavernosa
Grupi VII=Pleuritis tbc; Grupi VIII= Forma te tjera

Qllimi I studimit sht pr tu njohur m mir me situatn epidemiologjike n


zonn ton.
Pjes nga Literatura-..

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

73

N zonn ton pr periudhn 1961-1980 jan mar n evidenc gjithsej 625 raste
Tbc t grupit Ir, IIt dhe Va. Zona jon ka 5 qndra shndetsore : Qndra
shndetsore Bilisht bashk me qytetin ka patur sasin m t madhe t rastve,
pastaj zona e Hoishtit dhe me radh Progri, Menkulasi dhe Mirasi( respektivisht
114,93,70,63 raste). Gjat periudhave 5-vjeare rastet kan ardhur duke u zbritur.
Ulje m t ngadalshme ka patur zona e Mirasit ( me gjith q ka rastet m
tpakta) gj q na ka br q ksaj zone ti japim prioritet masave antituberkulare.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

74

QENDRA SHENDETESORE BILISHT

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

75

QENDRA SHENDETESORE PROGER

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

76

QENDRA SHENDETESORE HOCISHT

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

77

QENDRA SHENDETESORE MENKULAS

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

78

QENDRA SHENDETESORE MIRAS

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 2

Page

79

Bronchoadenit=75; Complex primar=5; Tbc nodular=40; Tbc


infiltrative=22; Tbc fibrocavernosa=9; Tbc
diss.haematogena=12; Pleuriti tbc=13; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 3

Page

80

013-Meningiti tbc=1; 014-Peritoniti tbc=2; 015- Tbc osteoarticular=11; 017.2-Lymphoadeniti tbc=44; 016-Tbc urogenital=2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 4

Page

81

Complex primar=14; Bronchoadenite=69; Tbc nodular=45; Tbc


diss.haematogena=13; Tbc infiltrativa=27; Tbc
fibrocavernosa=6; Pleuriti tbc=25; Forma te tjera=4

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

82

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 5

Page

83

013=5; 014=2; 015=15; 017.2=13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 6

Page

84

010.0=1; 012.1=30; 018.0=2; 011.1=22; 011.0=5; 011.2=8;


012.0=12; Forma te tjera=1
Compex primar=1; Bronchoadenit=30; Tbc
diss.haematogena=2; Tbc nodular=22; Tbc infiltrativa=5; Tbc
fibrocavernosa=8; Pleuriti tbc=12; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 7

Page

85

013-Meningiti tbc=0; 014-Peritoniti tbc=0; 015-Tbc osteoarticular=3; 017.2-Lymphoadeniti tbc=7; 016-Tbc uro-genital=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

56 RASTE 96.6% GRAFIKU Nr 8

Page

86

TBC PULMONAR (1976-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC EXTRA-PULMONAR (1976-1980)

2 RASTE - 3.4% GRAFIKU Nr. 9

Page

87

82% ( 517 raste) jan me Tbc t organeve respiratore dhe 18% (108 raste) me
Tbc Extra-Pulmonar.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

88

GRAFIKU Nr. 10

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

89

GRAFIKU Nr. 12

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

STRUKTURA E TBC

Page

90

Struktura e Tbc Pulmonare si 20-vjear rezulton si vijon: (Grafiku Nr. 10)


Prqindjen m t madhe e zen Bronchoadenitet 36.6%, pastaj Tbc Focale 23.5%
dhe me radh Tbc Infiltrativa13.2%, Pleuritet 11.7% , Tbc DisseminataHaematogena 5.6%, Tbc Fibro-cavernosa 4.8%,Complexi primar 3.9%, Forma t
tjera ( kemi futur Tuberculomat dhe Cirrhosat pulmonare) 0.7%.
Pr Tbc Extra-Pulmonar (Grafiku Nr. 12) : Prqindjen m t madhe e prbjn
Lymphoadenitet specifike 57.75, pastaj Tbc Osteo-articular 27% dhe me radh
Meningitet 5.4%, Peritonitet 3.6%, Tbc Uro-genital 3.6% dhe Tbc Cutis 2.7%.
Sipas grup-moshave Tbc Pulmonar raste m r pakta jan t moshs mbi 60
vje(35 raste), pastaj 50-59, 15-19, 0-6,( respektivisht 45,46,53 raste), me t
shumtat n grup-moshn 30-49 (129 raste). Mesatarisht grup-mosha7-14 dhe 2029 (respektivisht 104 dhe 102 raste).
Pr Tbc Extra-Pulmonar rastet m t pakta grup-mosha 0-6, mbi 60 dhe 15-19 (
respektivisht 5,6,8 raste), pastaj 7-14 dhe 50-59 ( 10 dhe 13 raste), mesatarisht
20-29 (23 raste). Raste m t shumta grup-mosha 30-49 (46 raste ).
Si shifet rastet m t shumta si pr Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar jan n
grup-moshn 30-49 vje, ndrsa rastet m t pakta pr Tbc Pulmonar n grupmoshn mbi 60 vje, pr Tbc Extra-Pulmonar 0=6 dhe mbi 60 vje (Grafiku
Nr.13,14).N Grafikt Nr. 15,16,17,18 jan paraqitur rastet me Tbc Pulmonar dhe
Extra-Pulmonar sipas Grup-moshave dhe Viteve (Grafiku Nr.15 dhe 17) dhe sipas
Grup-moshave dhe Seksit (Grafiku Nr. 16 dhe 18)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

91

GRAFIKU Nr. 13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

92

GRAFIKU Nr.14

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

93

GRAFIKU Nr. 15

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr.16

Page

94

GRAFIKU Nr.17

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

95

GRAFIKU Nr. 18

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

96

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sipas formave klinike grup-moshat m t prekshme pr Tbc Pulmonar jan


kto: - Complexi primar grup-mosha 0-14 vje; Bronchoadenitet grup-mosha 714 vvje; Tbc Disseminata-Haematogena grup-mosha 20-49 vje; Tbc Focale
grup-mosha 30-49 vje; Tbc Infiltrativa grup-mosha 20-49 vje; Tbc Fibrocavernosa - grup-mosha 30-49 vje; Pleuritet grup-mosha 30-49 vje. Pr Tbc
Extra-Pulmonar sipas formave klinike grup-moshat m t prekshme jan pr
Peritonitet grup-mosha 20-49 vjedhe pr Meningitet, Tbc Psteo-articular,
Lymphoadenitet , Tbc Uro-genital dhe Tbc Cutis/Subcutis grup-mosha 30-49 vje.
Seksi Femr sht prekur m pak nga seksi Mashkull nga Tbc Pulmonar n t
gjitha grup-moshat, ndrsa nga Tbc Extra-Pulmonar gati njlloj n t dy sekset nga
mosha 20 e lart dhe 0-6 vje dhe m pak seksi Femr se Mashkull grup-mosha 719 vje. Raporti I Tbc Pulmonar n meshkujt dhe femrat sht gati 2:1, ndrsa pr
Tbc Extra-Pulmonar meshkuj e femra I barabart 1:1. Raporti Tbc Pulmonar me
Tbc Extra-Pulmonar n meshkujt gati 6:1 ( 335 me 57) , ndrsa n femrat gati 3:1
(179 me 54).
Pesha specifike e Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar e studjuar n periudha
5-vjeare rezulton : Periudha 1961-1965 Tbc Pulmonar74.3%- Tbc Extra-Pulmonar
25.7%. Periudha 1966-1970 Tbc Pulmonar 84.4% - Tbc Extra-Pulmonar15.6%.
Periudha 1971-1975 Tbc Pulmonar 88%- Tbc Extra-Pulmonar 12&. Periudha 19761980 Tbc Pulmonar 96.6%- Tbc Extra-Pulmonar3.4%
Struktura e morbozitetit t Tbc Pulmonar pr do 5-vjear ka t njjtn renditje
si ajo e gjith periudhs 20-vjeare. Veorit pr do 5-vjear jan kto:
Bronchoadenitet dhe Tbc Fibrocavernosa vin duke zbritur nga 5-vjeari n 5vjear. N periudhn 1961-1970 kemi nj ritje t vogl t Tbc Focale, Infiltrativa
dhe Disseminata. Pleuritet shtohen dyfish dhe Complexi primar 3-fish. Kjo
shpjegon dhe sasin e barabart si numur t rasteve t mar n evidenc (237 me
238). Por duhet t theksojm se numuri I ekzaminimeve radiologjike sht 2.5
her m imadh n vitet 1966 reri n vtin 1970 ( nga 16.837 n 21.402).
Pr vitet 1971-1975 n krahasim me 1966-1970 Tbc Focale zbret 2 her ( nga 45
n 22), Tbc Infiltrativa zbret 5 her ( nga 27 n 5), Pleuritet 2 her (nga 25 n 12),
Tbc Disseminata 6 her ( nga 13 n 2), Complexi primar 14 her ( nga 14 n 1).
Numuri I ekzaminimeve radiologjike gati I njjt (41.402 -45.685) dhe rastet e
zbuluara zbresin 2.5 her ( nga 238 n 92).
N periudhn 1976-1980 t krahasuar me me vitin 1971-1975 Bronchoadenitet
zbresi 2 her 9 nga 30 n 14), Tbc Focale gjysm her (nga 22 n 14), Tbc
Fibrocavernos 4 her ( nga 8 n 2), Pleuritet dhe Tbc Disseminata njlloj.Kemi
patur nj ritje t Tbc Infiltrative ( nga 5 n 14 ). Ndra Complex primar dhe dhe

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Forma t tjera nuk kemi patur. Numuri I ekzaminimeve radiologjike gati njjt
(45.655- 49.865) dhe rastet e zbuluara zbresin gjysm her ( nga 92 n 58).

Page

97

GRAFIKU Nr. 19

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

98

GRAFIKU Nr. 20

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

99

GRAFIKU Nr. 21

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Struktura e Tbc Extra-Pulmonar pr katr periudhat ka kto veori :


Lymphoadenitet specifike q kan dhe % m t madhe vin duke duke zbritur nga
5-vjeari n 5-vjear deri n 0 n periudhn 1976-1980 ( 44, 13, 7, 0 ), Tbc Osteoarticular ka nj ngritje t leht n vitet 1966-1970 ( nga 11 n 15) dhe zbret deri
n 1 rast n perudhn 1971-1980. Vlen t theksojme se pr periudhn 19711980 mungojn rastet e Meningiteve dhe Peritoniteve.

Page

100

GRAFIKU Nr.22

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

101

GRAFIKU Nr.23

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Me prjashtim t 5-vjearit t par ( 1961-1965 ) q pr Tbc Pulmonar grupmosha m e prekshme se t gjitha vitet e tjera sht grup-mosha 30-49 vje.
Grup-mosha 7-14 vje, nga mosha m eprekshme pr periudhn e par preket
m pak nga 5-vjeari n 5-vjear. Grup-mosha 20-29 vje sht mosha q
preketm tepr pas asaj 30-49. Grup-moshat15-19, 0-6,dhe 50 e lartpreken m
pak n t katr 5-vjeart.
Me Tbc Extra-Pulmonar grup-mosha 30-49 vje sht prekur m tepr. Grupmosha 0-19 vje nuk sht prekur n periudhn 1971-1980, ndrsa grup-moshat
20-29 dhe 50 e lart nuk jan prekur n periudhn 1975-1980

Page

102

GRAFIKU Nr. 24

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

103

GRAFIKU Nr. 25

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

104

GRAFIKU Nr. 26

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 27

Page

105

Pr mendimin ton ndryshimi I strukturs sipas grup-moshave dhe formave


sidomos pas vitit 1971 ka ardhur si rezultat perve I masave t mara dhe nga
aplikimi vaksins BCG t prodhuar n vndin ton N zonn ton vaksinimi me
BCG ka filluar n vitin 1968. N etapn epar u vaksinuan nxnsit e shkollave
nga klasa eIr deri n t XII tn. N etapn edyt (1971) u vaksinuan grup-moshat 06 dhe 16-20 vje dhe n etapn etret q nga viti 1972 filloi vaksinimi baz dhe
rivaksinimi me BCG.
Studimin e Dinamiks t TBC e kemi br t ndar n periudha 3-vjeare
sipas formave (Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar, Qytetar dhe Fshatar, sipas
Seksit, t krahasuar njkohsisht me Ekzaminimet Radiologjike).
Rastet e Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar kan ardhur duke u ulur me
gjith shtimin e numurit t ekzaminimeve radiologjike ( nga 2992 n vitin 1961 n
10.534 n vitin 1980).

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr.28

Page

106

Duke krahasuar katr periudha me numur ekzaminimesh radiologjike gati t


njjta vrejm ndryshime n marjen e formave t reja n evidenc. N vitet 19671968-1969 jan kryer 26.434 ekzaminime radiologjike dhe jan mar n evidenc
131 raste. N vitet 1973-1974-1975 jan kryer 25.3359 ekzaminime radiologjike
dhe jan mar n evidenc 41 raste, pra gati tre her m pak nga periudha e par.
N vitet 1971-1972-1973 jan kryer 28.043 ekzaminime radiologjike dhe jan
mar n evidenc 67 raste. N vitet 1975-1976-1977 jan kryer 28.949
ekzaminime radiologjike dhe jan mar n evidenc 30 raste pra mbi 2 her m
pak nga periudha e par.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRAFIKU Nr. 29

Page

107

T gjitha format e TBC si atoPulmonar dhe Extra-Pulmonar nga viti 19611963 n vitin 1976-1978 zbresin n 81.1%. Tbc Pulmonar zbret n 72.2%.Tbc
Extra-Pulmonar zbret 100%. Pr qytetart gjith format zbresin 90.4%. Pr
fshatart gjith format zbresin 78%. Pr meshkujt gjith format zbresin 77.5%. Pr
femrat gjith format zbresin 84.4%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

108

GRAFIKU Nr. 30

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

109

GRAFIKU Nr. 31

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

110

GRAFIKU Nr. 32

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

KONKLUZIONE PARAPRAKE
1.Pesha specifike e t smurve me TBC t organeve t frymmarjesmidis t

Page

111

gjith t smurve t zbuluar n zonn e Devollit pr periudhn 20- vjeare


(1961-1980) sht - Pr vitet 1961-1965 ; Pr vitet 1966- 1970 - ; Pr
vitet 1971- 1975 - ; Pr vitet 1975- 1980 2.Krahas shtimit t numurit t ekzaminimeve radiologjike vrehet ulje rasteve t
zbuluara me Tbc nga viti n vit. T gjitha format e TBC (Pulmonar dhe Extrapulmonar) nga viti 1963 n vitin 1978 zbresin n 81.1%. Tbc Pulmonar zbret
72.2%. Tbc Extra-Pulmonar zbret 100%. Pr Qytetart gjith format zbresin 90.4%.
Pr Fshatart gjiyh format zbresin78%. Pr Meshkujt gjith format zbresin
77.5%. Pr Femrat gjith format zbresin
3.Grup-mosha m e prekshme si pr Tbc Pulmonar dhe Tbc Extra-Pulmonar
sht 30-49 vje. Or Tbc Extra-Pulmonar grup-mosha 0-19 vje nuksht prekur
n periudhn 1971-1980. N periudhn 1976 -1980 nuksht prekur grup-mosha
20-29 dhe 50 vje elart
4.Struktura e smundshmris nga 5-vjeeari n 5-vjear ka
ndryshuar..Bronchoadenitet vin duke zbritur. Nga periudha 1971-1980
mungojn rastet e Meningiteve, Peritoniteve specifike dhe Tbc Cutis.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

LITERATURA

Page

112

1. P. Selenica Rentgenodiagnostika e smundjeve t aparatit respirator.


Dispenca 2 Tiran 1966. Faqe 66,71,72,77.
2. Prof. Sh.Ndroqi Disa njoftime mbi radiologjin e Tbc pulmonare. Tiran
1957. Faqe 14,19,20,21,22,26.
3. Prof. Sh.Ndroqi Buletini iUT. Seria e Shkencave Mjeksore Nr. 1 1970. Faqe
81,87.
4. Prof. Sh.Ndroqi Buletini IUT. Seria e Shkencave Mjeksore Nr. 1 1969. Faqe
15 -33.
5. I.Papakozma Z.Kaulini Buletini iUT. Seria e Shkencave Mjeksore Nr. 1
1970. Faqe 87-91.
6. Sh.Krasta Shndetsia Popullore Nr.3 1970. Faqe 3-11.
7. J.Adhami etj. Shndetsia Popullore Nr. 4 1969. Faqe 69-76.
8. S.Leka Shndetsia Popullore Nr. 4 1964. Faqe 32-36.
9. .Pistoli Shndetsia Popullore Nr. 4 1966. Faqe 8.
10. L.Dusha Shndetsia Popullore Nr.1 1971. Faqe 3.
11. Ejnis V.I. Tuberkulozi M.1965.Faqe 24,27,45,46,49,52,126,139.
12. Levitin F.I. etj. Aktualnije Voprosi Tuberkuloza M.1965. Faqe 36.
13. Massino S.V. Spravonik Ftiziatra M.1963. Faqe 308-311.
14. Mjevje E.B. Tuberkuloz u lic malladova vozrasta k.1964. Faqe 128,133.
15. Ojfebah M.I. Spravonik Ftiziatra M.1963. Faqe 360,362.
16. Safirov R.I. etj. Aktualnije Vaprosi Tuberkuloza M.1965. Faqe 195-197.
17. Shebanov F.V. Tuberkuloz M.1969. Faqe 65-73,74-79,80-87,91-105,111112,192-217.
18. Zollotarjev V.P. Aktualnije Vaprosi Tuberkuloza M.1965. Faqe 141-143.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

113

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

114

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sllavko K.Kallfa
Pika kundr Tbc Bilisht

TUBERKULOZI

n zonn e DEVOLLIT
(VSHTRIM STATISTIKOR)

Page

115

1961-2001

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pjesa e dyt

Po paraqesim n kt session pjes nga studimi pr epidemiologjin e


Tuberkulozit n zonn e Devollit. Studimi sht bazuar n skedimin e t smurve
me Tbc t mar n evidenc pr her t par t grupit Ir, IIt, Vasipas skedave t
Institutit t Ftizio-Pneumologjis Tiran me 46 rubrika.
Jan mar n studim 733 kartela t t smurve me Tbc t mar n evidenc
pr her t par.Studim I tyre sht br n periudha 3-vjeare, 5-vjeare,10vjeare, 15 vjeare, 20-vjeare dhe 25-vjeare. Pjes nga ky studim jan paraqitur
2 n sesionet shkencore t Spitalit Civil Kor dhe 1 n sesionin ton t
kaluar.Qllimi I studimit ka qn pr t njohur m mir me situatn
epidemiologjike t tuberkulozit n zonn ton pr t mar masa m efikase sipas
situats.
Pjes nga Literatura..
N zonn ton pr periudhn 1961-1985 jan mar n evidenc 733 raste me Tbc
t grupit I,II,Va. Kto t ndara sipas qndrave shndetsore dhe 5-vjear rezulton
si vijon :

Page

116

T DHNA MBI TUBERKULOZIN


N ZONN E DEVOLLIT
PR PERIUDHN 1961-1985

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sipas fshatrave pr vitet 1961-1965 raste kemi patur n 39 fshatra bashk


me qytetin. Rastet m t shumta qyteti 66, pastaj Baban32, Bitinck 21, Tren 18,
Hoisht 16, Maurisht 15, Miras14, Progr 12, Stropan 11, Vishocic 10 e kshtu
me radh (shif diagramn)

Page

117

TBC SIPAS VND-BANIMIT(Q.SH.) 1961-1965

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

118

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.) 1966-1970

Page

119

Pr periudhn 1966-1970 raste n 38 fshatra bashk me qytetin. Raste m


tepr qyteti 54, Bitinck 14, Tren 13, Baban 11, Miras 9, e kshtu me radh (shif
diagramn)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.) 1971-1975

Page

120

Pr periudhn 1971-1975 kemi patur raste n n 29 fshatra bashk me


qytetin. Rste m tepr qyteti 15, Miras 11, Tren 7, Bitinck , Ziisht nga 6,
Vidohov 5 e kshtu me radh (shif diagramn)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pr periudhn 1976-1980 kemi patur raste n 27 fshatra bashk me


qytetin. Raste m tepr qyteti 14, Miras dhe Cangonj nga 7, Hocish 5,

Page

121

TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.) 1976-1980

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

122

Bitinck,Vishocic dhe Kapshtic nga nga 4, Pilur, Tren, Baban, Maurisht nga 3
ekshtu me radh (shif diagramn)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.)

1981-1985

Page

123

Pr periudhn 1981-1985 raste kemi patur n n 16 fshatra bashk me


qytetin. Raste m tepr qyteti 4, Miras dhe Bitinck nga 3, Vidohova, Prparimaj,
Trestenik, Grac nga 2 dhe Cangonj, Pilur Koshnic, Ecmenik, Cipan, Vishocic,
Polosk, Kapshtic, Vrnik me nga 1 rast.( Shif Diagramn)

Si shihet sasin m t madhe t rasteve e ka patur qndra shndetsore


Bilisht bashk me qytetin, pastaj zona e Hoishtit dhe me radh Progri, Menkulasi

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

dhe Mirasi ( respektivisht 180,153,131,103,93,73 raste). Gjat periudhave 5vjeare rastet kan ardhur duke u ulur. Ulje m t ngadalshme ka patur zona e
Mirasit(megjithse ka raste m t pakta) gj q ka br q ksaj zone ti japim
prparsi n masat antituberkulare.

Page

124

TUBERKULOZI SIPAS GRUP-MOSHAVE


Grup-moshat I kemi ndar n 0-2 vje; 3-6 vje; 7-14 vje; 15-19 vje; 20-24 vje;
25-29 vje; 30-34 vje; 35-39 vje; 40-44 vje; 45-49 vje; 50-54 vje; 55-59 vje;
60-64 vje; 65-69 vje; dhe 70 vje e lart.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pr periudhn 1966-1970 grup-mosha m e prekshme 7-14 vje , pastaj 20-24 dhe 15-19
vje respektivisht 24 dhe 23 raste, 30-34 vje (21 raste), 3-6 vje (20 raste), 35-39 dhe 40-44

Page

125

Pr periudhn 1961-1965 grup-mosha m eprekshme7-14 vje (62 raste),


pastaj 3-6 vje ( 41 raste), 20-24 (29 raste), 15-19 dhe 25-29 vje me nga 26
raste,, 40-44 vje (19 raste), 0-2 vje (17 raste), 35-39 vje (14 raste), 50-54 vje
(13 raste), 45-49 vje (12 raste), 60-64 vje (9 raste), 55-59 vje (6 raste), 70 e lart
(3 raste) dhe 65-69 vje (2 raste)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________
vje ( 16 dhe 15 raste), 50-59 vje ( 9 raste), 45-49 dhe 50-54 vje ( me nga 6 raste), 60-64 dhe
70 e lart ( me nga 5 raste), dhe 65-69 dhe 0-2 vje ( me nga 3 raste.

Page

126

Pr periudhn 1971-1975 grup-mosha m eprekshme 20-24 vje me 14


raste, pastaj 25-29 vje me 10 raste, 30-34 vje me 9 raste , 7-14 , 15-19,40-44
vje me me nga 8 raste, 50-54 dhe 55-59 vje me 7 raste, 45-49 vje me 6 raste, 36,35-39,60-64 vje ( me nga 4 raste), 2 raste or grup-moshn 70 e lart dhe 1 rast
n grup-moshn 65-69 vje.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pr periudhn 1976-1980 grup-mosha m e prekshme 35-39 vje me 10


raste, pastaj 30-34 dhe 45-49 vje me nga 9 raste, 60-64 dhe 25- 29 vje me nga 7
raste, 20-24 dhe 50-54 vje me nga 6 raste, 7-14 dhe 40-44 vje me nga 5 raste,
55-59 me 4 raste, 15-19 vje me 3 raste dhe 65-69 dhe 70 e lart me nga 2 raste.

Pr periudhn 1981-1985 grup-mosha m e prekshme 35-39 vje me 5


rste, pastaj me radh 40-44,45-49,55-59,65-69,70 vjee lart me nga 3 raste, 50-54
vje me 2 raste dhe 3-6, 7-14 dhe 20-24 vje me nga 1 rast.

83% (609 raste) jan me Tbc t organeve t frymmarjes dhe 17%(124 raste)
me Tbc extra-pulmonar

Page

127

TBC SIPAS FORMAVE DHE SEKSIT

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR 246 (78%)

TBC EXTRA-PULMONAR 27(12%)

Page

128

TBC PULMONAR 193(88%)

TBC EXTRA-PULMONAR 72 (22%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR 78(85%)

TBC EXTRA-PULMONAR 7(10%)

Page

129

TBC PULMONAR 69(90%)

TBC EXTRA-PULMONAR 14(15%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR

23(85%)

TBC EXTRA-PULMONAR

4(15%)

Page

130

Pr t gjitha format seksi mashkullsht prekur m tepr se seksi femr (462


meshkuj dhe 271 femra). Raporti iTbc Pulmonar meshkuj- femra sht 2:1 ( 407
meshkuj me 202 femra). Ndrsa pr Tbc Extra-Pulmonar nj predominim t leht
n femra( 69 femra dhe 55 meshkuj). Raporti I Tbc Pulmonar me Tbc ExtraPulmonar n meshkuj mbi 7:1 (407 me 55) ndrsa n femra 3:1 (209 me 69).

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

N vitet 1961-1965 rastet m t shumta jan Bronchoadenitet (104), pastaj Tbc


Focale (52), Tbc Infiltrativa (33), Pleuritet,Tbc Disseminata, Complexi primar (
respektivisht 16,15,14), dhe n fund Tbc Fibrocavernosa me 12 raste.
N vitet 1966-1970 sht enjjta renditje sipas numurit t rastevepr format e
ndryshme t Tbc Pulmonar me numur m t pakt rastesh me prjashtim t
Pleuriteve q psojn nj ritje nga 15 n 25. Tbc Fibrocavernosa raste m t
shumta n vitin 1970(3 raste).
N vitet 1971-1975 rastet m t shumta jan Bronchoadenitet dhe Tbc Tbc
Focale (respektivisht 28 dhe 24 raste), pastaj Pleuritet (15) dhe n fund Tbc
Fibrocavernosa dhe Tbc Infiltrativa ( 5 dhe 4 raste).
N vitet 1976-1980 predominojn rastet me Tbc Focale (23) t pasuara nga
Bronchoadenitet q psojn rnie nga viti n vit me 16 raste. M tej Tbc
Infiltrativa q pson nj ritje nga periudha e kaluar-1971-1975 me 13 raste,
Pleuritet 12 raste dhe n fund Tbc Disseminata dhe Tbc Fibrocavernosa (
respektivisht me 2 dhe 1 rast). Tbc Fibrocavernosa n vitin 1978.
N vitet 1981-1985 predominojn rastet me Tbc Infiltrativa dhe Tbc Focale (
respektivisht 9 dhe 8 raste), t pasuara nga Bronchoadenitet dhe Pleuritet me nga
3 raste. Tbc Cirrhotica ngaa 1 rast n vitet 1967,1969,1973,1975. Tuberculoma 1
rast n vitin 1973. Forma t vjetra t Tbc Pulmonar nga 1 rast n vitet 1977 dhe
1980. Tbc Cavernosa 1 rast n vitin 1969.

Page

131

FORMAT KLINIKE TE TBC PULMONAR DHE EXTRA-PULMONAR

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

132

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

N vitet 1961-1965 rastet m t shumta jan Lymphoadenitet (48), pastaj Tbc


Osteo-articular (14), Meningitet (5), Peritonite dhe Tbc Uro-genital nga 2 dhe Tbc
Cutis 1 rast.
N vitet 1966-1970 Lymphoadenitet dhe Tbc Osteo-articular gati njlloj
(respektivisht 11 dhe 12 raste), pastaj Tbc Cutis 2 dhe Peritonit 1 rast.
N vitet 1971-1975 Lymphoadenitet(8), Tbc Osteo-articular (4) dhe Peritonit e
Tbc Uro-genital nga 1 rast.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

N vitet 1976-1980 Lymphoadenite (3) , Tbc Osteo-articular(2) dhe Tbc Urogenital 1 rast
N vtet 1981-1985 Lymphoadenitet dhe Tbc Osteo-articular nga 2 raste.
Si e shohim rastet kan ardhur duke u paksuar edhe si numur edhe si
nozologji. Meningitet nuk jan takuar q n vitin1969, Peritonitet q n vitin1972.

Page

133

T gjitha format e TBC ( si ato pulmonar dhe extra-pulmonar) nga viti 19611965 n vitin 1981-1985 zbresin 91.5 % , ndrsa nga fundi I vitit 1961 n fund t
vitit 1985 zbresin 98%.
Tuberkulozi pulmonar zbret 90.7%
Tuberkulozi extra-pulmonar zbret 94.5%
Pr meshkujt gjith format zbresin 91%
Pr femrat gjith format zbresin 92.4%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

134

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985

Meshkuj
Pulm.
50
39
17
36
11
32
32
23
22
26
24
9
6
6
10
7
11
5
10
15
5
2
5
4
-

Femra
Extr.P. Pulm.
11
29
14
21
3
12
3
18
3
13
3
14
5
10
1
5
2
19
2
10
6
1
2
8
3
6
1
1
8
1
5
3
1
1
4
1
1
2
2

PULMONAR Extr.PULM. GJITHSEJ


Extr.P.
7
13
9
6
3
3
8
1
2
3
1
2
3
3
1
1
1
2
-

79
60
29
54
24
46
42
28
41
36
30
11
14
12
11
15
16
8
11
19
6
4
5
6
2

Page

135

VITI

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

97
87
41
63
30
52
55
30
45
38
33
13
16
18
12
15
20
9
12
20
6
6
7
6
2

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

LITERATURA

Page

136

I.Papakozma, Z.Kaulini Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr.1-1970 f.8791.


Sh.Ndroqi -Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 1-1969 f.15-33
S.Leka Shndetsia Popullore Nr. 4-1964 f.32-36.
EjnisV.-Tuberkuloz M. 1965 f.24,27,45,46,49,52
Shebanov F.V. Tuberkuloz M. 1969 f.65-73,74-79.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

ENDEMIA TBC N ZONN E DEVOLLIT


PR VITET 1984-1988 E KRAHASUAR
ME PES VJET M PAR

Page

137

Pr t prmirsuar dhe prforcuar akoma m shum luftn kundr tuberkulozit


n zonn e Devollit ndrmorm kt studim duke krahasuar Endemin Tbc pr
vitet 1984-1988 me pes vite m par(1979-1983).

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

138

Pr periudhn 1979-1983 :
Tbc Pulmonar ze 88.2% t rasteve ndrsa Tbc Extra-Pulmonar 11.8% t rasteve.
Tbc Pulmonar n meshkuj 82.2% ndrsa n femra 17.8%.
Tbc Extra-Pulmonar n meshkuj 33.3% ndrsa n femra 66.7%
T gjitha rastet : Qytetar 15.5% (8 raste)- Fshatar 84.5% (43 raste); Meshkuj
76.5% (39 raste) Femra 23.5% (12 raste).
Pr periudhn 1984-1988 :
Tbc Pulmonar ze 80% t rasteve ndrsa Tbc Extra-Pulmonar 20% t rasteve.
Tbc Pulmonar n meshkuj 58.3% ndrsa n femra 41.7%
Tbc Extra-Pulmonar n meshkuj 33.3% ndrsa n femra 66.7%
T gjitha rastet : Qytetar 47% (7 raste) Fshatar 53% (8 raste); Meshkuj 53%
(8 raste) Femra 47% (7 raste)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

139

Struktura e Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

140

Sipas profesionit

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pr t dy periudhat parashkollort nga 1 rast, shtpiak nga 3 raste npuns


3 raste n periudhn 1979-1983, ndrsa profesionet e tjera nxns, puntor,
kooperativist, pensionist rastet m t shumta n periudhn 1979-1983.
Sipas Vnd-Banimit
Pr periudhn 1979-1983 rastet I kemi patur n qytet dhe n 22 fshatra,
ndrsa n periudhn 1984-1988 n qytet dhe n 6 fshatra. N t dy periudhat
raste n qytet dhe n 4 fshatra.

Page

141

Sipas Grup-Moshave

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

N periudhn 1979-1983 grup-mosha m e prekshme 30-49 vje 23 raste,


pastaj 60 e lart 10 raste, 20-29 dhe 50-59 vje nga 6 raste, 7-14 ve3 raste,15-19
vje 2 raste dhe 3-6 vje 1 rast

Page

142

N periudhn 1984-1988 grup-mosha m e prekshme 30-49 vje 8 raste,


pastaj 60 vje e lart 4 raste, 3-6 , 7-14, 50-59 vje me nga 1 rast.
Deri n moshn 19 vje periudha( 1979-1983) 6 raste periudha (1984-1988) 2
raste.
Grup-mosha 20-59 vje periudha (1979-1983) 35 raste periudha (1984-1988)
9 raste.
Grup-mosha mbi 60 vje periudha (1979-1983) 10 raste periudha (1984-1988)
4 raste.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Prsa I prket seksit vetm seksi mashkull n grup-moshn 15-19 vje pr


periudhn 1979-1983. Vetm seksi femr pr periudhn 1979-1983 grup-mosha
3-6 vje, ndrsa pr periudhn 1984-1988 grup-mosha 3-6, 7-14, 50-59 vje.
Grup-moshat e tjera n t dy periudhat prekur t dy sekset m tepr seksi
mashkull.

Page

143

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Mnyra e diagnostikimit pr t dy periudhat predominon diagnostikimi klinik


dhe t transferuar nga spitali. Pr periudhn 1979-1983 ka patur raste dhe me
depistim r/skopik dhe depistim familjar.
N t dy periudhat kontakt me t smurt tuberkular ka patur afrsisht n
20% t rasteve.
Rastet jan vrejtur n persona t pavaksinuar me BCG. N ato raste q jan
vrejtur n persona t vaksinuar me BCG kan qn raste kur popullata e
mikrobeve ka qn e madhe ose ka mbaruar efekti I vaksins.

Page

144

R. Mantoux pr periudhn 1979-1983 n 23 raste nuk sht br. Pr t dy


periudhat pozitiviteti I R. Mantoux ka luajtur rol n diagnostikimin e Tbc.
Baciloskopia pr periudhn 1984-1988 sht br n t gjith rastet ndrsa pr
periudhn 1979-1983 n 5 raste nuk sht dokumentuar.
Kultura pr BK n periudhn 1979-1983 n 23 raste nuk sht br ndrsa n
periudhn 1984-1988 vetm n 2 raste.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

DIAGNOSTIKIMI
Klinik
Tuberkulinik
Depistim
R/scopik
Depistim
Fluorografik
Depistim
Familjar
Transferuar nga
Spitali

7.8%

7.%

5.8%

1984-1988
Nr. Rasteve
%
9
60%

JO

KONTAKT me te Smur TBC


9
19.6%
42
80%
VAKSINUAR me B C G
4
47
Sputum BK- DIREKT
5
5
41
KULTURE BK
23

POZITIV
NEGATIV

5
23

PO
JO
PO
JO
JO
POZITIV
NEGATIV

JO
Negativ
5-10 m/m
10-15 m/m
15-20 m/m
20-25 m/m
25-30 m/m

20
1
3
8
12
4
3

40%

3
12

20%
80%

2
13

2
13
2
3
10

R. M A N T O U X
39.2%
2%
2
2
58.8%
7
2
-

Page

145

1979-1983
Nr.Rasteve
%
40
78.6%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

13.3%

86.7%

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

146

Fillimi smundjes pr periudhn 1979-1983 ka qn I ngadalshm n 35 raste, I


heshtur n 8 raste, akut n 7 raste dhe me hemoptizi n 1 rast. Ndrsa pr
periudhn 1984-1988 fillim I ngadalshm n 10 raste dhe akut n 5 raste.
Prhapja e procesit pr Tbc Pulmonar pr periudhn 1979-1983 mesatar n 37
raste, pak n 6 raste dhe shum n 2 raste, ndsa pr periudhn 1984-1988
mesatar n 13 raste, shum n 1 rast dhe pak n 1 rast.
Kaverna 7 n t smurt e periudhs 1979-1983 dhe 2 n t smurt e
periudhs 1984-1988

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

147

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1979-1983
1984-1988
Nr. rasteve
%
Nr. rasteve
%
Fillimi I smundjes
I Heshtur
8
15.7%
I Ngadalshm
35
68.6%
10
66.6%
Akut
7
13.7%
5
33.3%
Me Hemoptizi
1
2%
Prhapja e procesit
Pak
6
1
Mesatarisht
37
13
Shum
2
1
Kaverna
PO
7
2
JO
44
13
MJEKUAR
Sanatorium
49
15
Ambulatorisht
2
Smundje shoqruese
Kardiopathi
4
Diabet
2
Sm. T tjera
6
2
RECIDIVA
3
1
VDEKUR
Nga T B C
2
Smund. tjera
8
1
49 raste jan mjekuar n sanatorium pr periudhn 1979-1983 dhe 2
ambulatorisht, ndrsa pr periudhn 1964-1988 t 15 rastet jan mjekuar n
sanatorium.
Smundje shoqruese kan patur rastet n t dy periudhat si kardiopathi ,
diabet e smundje t tjera.
Recidiva 3 raste n periudhn 1979-1983 dhe 1 n periudhn 1984-1988.
T vdekur pr periudhn 1979-1983 nga Tbc Pulmonar 2, dhe nga smundje
t tjera 3.
Afati I shtrimit n sanatorium n periudhn 1984-1988 t 15 rastet jan shtruar
menjher ndrsa n periudhn 1979-1983 menjher jan shtruar 47 raste
ndrsa deri 3 muaj nga zbulimi 2 raste.
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

148

Jan mjekuar n sanatorium me 2 preparate 1 rast n periudhn 1979-1983.


Me 3-4 preparate shif tabeln. Kortizonikt jan prdorur n 18 raste pr
periudhn 1979-1983 dhe n 8 raste pr periudhn 1984-1988.
Koha e qndrimit n sanatorium deri n 3 muaj pr periudhn 1979-1983 6
raste , 3 raste pr periudhn 1984-1988.
3-6 muaj 19 raste me 8 raste.
6-9 muaj 20 raste me 1 rast.
9-12 muaj 2 raste me 3 raste.
1-2 vjet 2 raste pr periudhn 1979-1983.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Menjher
Deri 3 muaj
2 Preparate
3
4
Kortizonik
Deri 3 Muaj
3-6 Muaj
6-9 Muaj
9-12 Muaj
1-2 Vjet
0-3 Muaj
3-6 Muaj
6-9 Muaj
Mbi 9 Muaj

Page

149

I rregullt
Jo I rregullt
Pa Mjekim

1979-1983
1984-1988
Nr. rasteve
%
Nr. rasteve
%
Shtruar Sanatorium
47
15
2
Mjekuar n Sanatorium me
1
16
7
32
8
18
4
KOHA e Qndrimit n SANATORIUM
6
3
19
8
20
1
2
3
2
MJEKIMI AMBULATOR post-sanatorial
25
5
9
4
3
3
2
1
MJEKIMI AMBULATOR
12
24.6%
9
60%
26
53%
5
33.3%
11
22.4%
1
6.7%

Mjekimi ambulator post sanatorial deri n 3 muaj 25 raste pr periudhn


1979-1983 dhe 5 raste pr periudhn 1984-1988.
3-6 muaj 9 raste me 4 raste.
6-9 muaj nga 3 raste.
Mbi 9 muaj 2 raste me 1 rast.
Mjekimi ambulator I rregullt pr periudhn 1979-1983 n 12 raste ose 24.6%
, ndrsa pr periudhn 1984-1988 n 9 raste ose 60%.
Miekim ambulator post-sanatorial jo I rregullt pr periudhn 1979-1983 n 26
raste ose 53%, ndrsa pr periudhn 1984-1988 n 5 raste ose 33.3%.
Pa mjekim ambulator post-sanatorial 11 raste(22.4%) n periudhn 1979-1983
dhe 1 rast(6.7%) n periudhn 1984-1988.
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

150

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

151

Si prfundim mund t themi se Tuberkulozi ndone shum I paksuar ende nuk


sht zhdukur dhe do nnvleftsim I hap shteg t papriturave.Pra nuk duhet t
harohet dhe as t zbutet lufta kundr Tuberkulozit por t jet e vazhdushme deri
n zhdukjen prfundimtare t tij.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

LITERATURA
Sh.Karaulli Shndetsia Popullore Nr. 4 1972. F.8-14
K.Jakupi, Dh.Lito- Shndetsia Popullore Nr. 2 1979. F.17
Sh.Ndroqi Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 2 1978. F3-5
Sh.Ndroqi Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 1 1970. F.70-81
Sh.Ndroqi Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 1 1969. F. 15
Sh.Ndroqi T mos harojm Tuberkulozin Tiran 1989. F.3,4,9,56
Punime mbi Smundjet e Brndshme Nr. 8 Tiran 1986 F.219
Punime mbi Smundjet e Brndshme Nr.6 Tiran 1984 F.40

Page

152

Mbajtur n sesionin e 3-t shkencor Problemet profilaktiko-kurative


t zons s Devollit
BILISHT, Nntor 1990

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

153

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC 1992-2001 krahasuar me TBC 1982-1991


1982-1991
1992-2001
DIAGNOSTIKIMI
Klinik
32
18
Tuberkulinik
Depistim r/scopik 1
2
Depist. fluorografik
Ardhur nga spitali
7
2
KONTAKT me t smur TBC
PO
4
3
JO
36
19
VAKSINUAR me BCG
PO
2
JO
38
22
SPUTUM BK Direkt
Pozitiv
4
7
Negativ
35
10
Jo
1
5
KULTUR BK
Pozitiv
5
7
Negativ
30
10
Jo
5
5
Reaksion Mantoux
Negativ
2
5-10 m/m
5
1
10-15 m/m
3
4
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

154

15-20 m/m
13
20-25 m/m
2
25-30 m/m
Jo
15
Fillimi I Smundjes
I Heshtur
2
I Ngadalshm
31
Akut
7
Me Hemoptizi
Prhapja e Procesit
Pak
5
Mesatarisht
33
Shum
2
KAVERNA
PO
5
JO
35
Smundje Shoqruese

MJEKUAR
Sanatorium
39
Ambulatorisht
1
Mjekuar n Sanatorium me
2 preparate
3 preparate
9
4 preparate
23
kortizonik
4
Koha e qndrimit n Sanatorium

1
2
14

19
3

3
18
1
1
21

17
5

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

6
7
4

4
8
2
2
15
1
1

Page

155

0-3 muaj
7
3-6 muaj
20
6-9 muaj
8
9-12 muaj
4
MJEKIMI Ambulator post-sanatorial
0-3 muaj
19
3-6 muaj
9
6-9 muaj
5
Mbi 9 muaj
3
Mjekimi Ambulator
I rregullt
24
Jo I rregullt
12
Pa mjekuar
3

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

156

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

157

1982-1986

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1987-1991

Page

158

1992-1996

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

159

1997-2001

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

160

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

161

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR= 27 (67.5%)

TBC EXTRA-PULMONAR= 13 (32.5%)

Page

162

TBC PULMONAR Meshkuj= 20 (74%) TBC PULMONAR Femra= 7 ( 26%)


TBC EXTRA-PULM. Meshkuj=2 ( 15.4%) TBC EXTRA-PULM. Femra= 11 ( 84.6%)
MESHKUJ= 22 ( 55%)
FEMRA= 18 ( 45%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

163

N periudhn 1982-1991 Kulmet : N tre vitet e para (1982-83-84) me kulmin e


vitit 1983 me tendenc zbritje, Kulm n vitin 1987 dhe n vitin 1989.
Uljet: M e thella n vitin 1988 dhe n vitin 1985.
Kulmet e ksaj periudhe: I pari nga shtimi irasteve me tbc. pulmonar, I dyti nga
shtimi I rasteve me tbc. extra-pulmonar dhe I treti me shtim si t tbc. pulmonar
dhe tbc. extra-pulmonar.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR= 15 (68%)

TBC EXTRA-PULMONAR= 7 (32%)

Page

164

TBC PULMONAR Meshkuj= 10 (66.7%) TBC PULMONAR Femra= 5 (33.3%)


TBC EXTRA-PULM. Meshkuj= 0
TBC EXTRA-PULM. Femra= 7 (100%)
MESHKUJ = 10 (45.5%)
FEMRA = 12 (54.5%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

165

N periudhn 1992-2001 : Fillon me ulje n vitin 1992 . Kulmi I madh n vitin 1993
dhe kulmi tjetr me tendenc zbritje n vitin 1996.
Uljet : Fillimi viti 1992, n vitin 1995, n vitin 1999 dhe 2001.
Kulmet : I pari me shtim t rasteve si t tbc. pulmonary ashtu dhe tbc. extrapulmonar, ndrsa I dyti nga rastet me tbc. pulmonar.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

QYTETARE= 11 ( 27.5%)

FSHATARE= 16 (72.5%)

Page

166

QYTETARE= 6 (27.5%)

FSHATARE= 29 ( 72.5%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

167

QYTETARE= 11( 27.5%) FSHATARE= 29 (72.5%)


TBC PULMONAR Qytetare= 10 (37%) TBC PULMONAR Fshatare= 17 ( 63%)
TBC EXTRA-PULM. Qytetare= 1 (7.7%) TBC EXTRA-PULM. Fshatare=12 (92.3%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

168

QYTETARE= 6 ( 27.5% ) FSHATARE= 16 ( 72.5% )


TBC PULMONAR Qytetare= 5 (33.3%) TBC PULMONAR Fshatare= 10 (66.7%)
TBC EXTRA-PULM. Qytetare= 1 (14.3%) TBC EXTRA-PULM. Fshatare= 6 (85.7%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

169

1982-1991
MESHKUJ= 22 (55%)
FEMRA= 18 (45%)
MESHKUJ-Tbc Pulmonar= 20 (74%) FEMRA-Tbc Pulmonar= 7 (26%)
MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 2 (15.4%) FEMRA-Tbc Extra-Pulm.= 11 (84.6%)
1992-2001
MESHKUJ= 10 (45.5%) FEMRA= 12 (54.5%)
MESHKUJ-Tbc Pulmonar= 10 (66.7%) FEMRA-Tbc Pulmonar= 5 (33.3%)
MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 0 (0%)
FEMRA-Tbc Extra-Pulm.= 7 (100%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

170

1982-1991
MESHKUJ Tbc Pulmonar= 20 (90.1%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 2 (9.9%)
FEMRA Tbc Pulmonar= 7 ( 39%)
FEMRA Tbc Extra-Pulm.= 11 (61%)
1992-2001
MESHKUJ Tbc Pulmonar= 10 (100%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 0 (0%)
FEMRA Tbc Pulmonar= 5 (41.6%)
FEMRA Tbc Extra-Pulm.= 7 (58.4%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sllavko K. Kallfa
Pika kundr Tbc Bilisht

TUBERKULOZI

n zonn e DEVOLLIT
*1961-2000*

Page

171

(PARAQITJE GRAFIKE)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

172

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

173

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

174

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

175

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

176

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

177

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC sipas VEND-BANIMIT(Q.SHENDETESORE)

Page

178

1961 1965

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

179

1966-1970

1971-1975
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1976-1980

Page

180

1981-1985

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1986-1990

Page

181

1991-1995

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

182

1996-2000

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

183

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

184

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

185

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

186

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

187

TBC SIPAS GRUP-MOSHAVE

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

188

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

189

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

190

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

191

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

192

GRAFIKU Nr. 1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

193

GRAFIKU Nr. 2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

194

GRAFIKU Nr. 3

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

GRUP-MOSHAT
0-6 7-14 15- 20- 30- 50- MBI
VJEC VJEC 19
29
49
59
60
VJEC VJEC VJEC VJEC VJ.
Complex primar 10
7
2
Bronchoadenitis 34
58
16
19
6
Tbc.Haemat.Diss. 2
3
3
5
6
3
3
Tbc Focale
2
4
14
35
10
7
Tbc Infiltrativa
4
7
2
16
10
6
4
Tuberculoma
Tbc Cavernosa
1
Tbc Fibro/cavern
1
8
3
2
Cirrhosis Pulm.
1
1
Tbc Pleurae
1
5
14
16
2
Forma te tjera
TBC PULMONAR sipas formave dhe grup-moshes (1961-1970)

Page

195

FORMAT

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

196

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA Nr. 2
FORMAT

GRUP-MOSHAT
0-6
7-14 15VJEC VJEC 19
VJEC
1

2029
VJEC
2
2
6

3049
VJEC
3
2
8

50MBI
59
60
VJEC VJ.

Page

197

Meningiti tbc
Peritoniti tbc
Tbc Osteo3
2
6
articular
Tbc Cutis e
1
2
Subcutis
Lymphoadeniti 5
6
6
8
23
4
5
tbc
Tbc Uro1
1
Genital
Tbc I Syve
Tbc I org. tjera
TBC EXTRA-PULMONAR sipas formave e gr.mosh. (1961-1970)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TABELA NR. 3
FORMA

Page

198

COMPLEX PRIMAR
BRONCHOADENITIS
TBC
HAEMAT.DISSEMINATA
TBC FOCALE
TBC INFILTRATIVO PNEUMONICA
TUBERCULOMA
TBC CAVERNOSA
TBC FIBROCAVERNOSA
CIRRHOSIS
PULMONUM
TBC PLEURAE
FORMA TE TJERA
SHUMA
TABELA NR. 3/a
TBC I MENINGEVE
TBC I PERITONEUMIT
TBC OSTEO-ARTICULAR
TBC CUTIS E SUBCUTIS
LYMPHOADENITI TBC
TBC UROGENITAL

TBC PULMONAR
SEKSI
%
MASHKULL
FEMER
11
8
5.5 %
78
55
38 %
15
10
7%
48
37

24
12

20 %
14 %

1
12
2

4%
2

22

16

11 %

226

127

100 %

2
1
13
1
31
2

TBC EXTRA-PULMONAR
4
7%
3
4%
12
26 %
2
3%
26
58 %
2%

0,5 %

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

50

47

Page

199

TBC I SYVE
0TBC I ORGANEVE
TJERA
SHUMA

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

100 %

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

200

Bronchoadenit=75; Complex primar=5; Tbc nodular=40; Tbc


infiltrative=22; Tbc fibrocavernosa=9; Tbc
diss.haematogena=12; Pleuriti tbc=13; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

201

Complex primar=14; Bronchoadenite=69; Tbc nodular=45; Tbc


diss.haematogena=13; Tbc infiltrativa=27; Tbc
fibrocavernosa=6; Pleuriti tbc=25; Forma te tjera=4

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

202

010.0=1; 012.1=30; 018.0=2; 011.1=22; 011.0=5; 011.2=8;


012.0=12; Forma te tjera=1
Compex primar=1; Bronchoadenit=30; Tbc
diss.haematogena=2; Tbc nodular=22; Tbc infiltrativa=5; Tbc
fibrocavernosa=8; Pleuriti tbc=12; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

203

013-Meningiti tbc=1; 014-Peritoniti tbc=2; 015- Tbc osteoarticular=11; 017.2-Lymphoadeniti tbc=44; 016-Tbc urogenital=2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

013-Meningiti tbc=0; 014-Peritoniti tbc=0; 015-Tbc osteoarticular=3; 017.2-Lymphoadeniti tbc=7; 016-Tbc uro-genital=1

Page

204

013=5; 014=2; 015=15; 017.2=13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

205

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

206

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

207

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

208

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

209

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

210

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

211

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

212

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

213

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

214

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

215

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

216

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Qendra Shendetesore BILISHT (TBC 1961-1980)

Page

217

Qendra Shendetesore PROGER ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

218

Qendra Shendetesore HOCISHT ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

219

Qendra Shendetesore MENKULAS ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

220

Qendra Shendetesore MIRAS ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

221

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Complex primar=14; Bronchoadenite=69; Tbc nodular=45; Tbc


diss.haematogena=13; Tbc infiltrativa=27; Tbc
fibrocavernosa=6; Pleuriti tbc=25; Forma te tjera=4

Page

222

013=5; 014=2; 015=15; 017.2=13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

223

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

224

T DHNA PR RASTET ME TUBERKULOZ 1967-1981


MJEKUAR n
Sanatorium
271
Ambulatorisht
59
VAKSINUAR me B C G
PO
12
JO
318
SPUTUM BK Direkt
Pozitiv
21
Negativ
198
Jo
111
KULTUR pr BK
Pozitiv
9
Negativ
46
Jo
275
CAVERNA
PO
27
JO
303
SMUNDJE SHOQRUESE
Diabet
1
Bronchoectasi
1
Kardiopathi
6
Ulera
3
Smundje t tjera
4

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

DIAGNOSTIKIMI
301
13

9
7

73
257
13
10
16
25
15
6
245

Page

225

Klinik
Tuberkulinik
Depistim r/skopik
Depistim
fluorografik
Depistim familjar
Trasferuar nga
spitali
KONTAKT me t smur TBC
PO
JO
Reaksioni MANTOUX n m/m
Negativ
5-9 m/m
10-14 m/m
15-19 m/m
20-24 m/m
25-30 m/m
Nuk sht br

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

226

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

227

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

228

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

229

0-2 vjec=3; 3-6 vjec=17; 7-14 vjec=40; 15-19 vjec=27; 20-29 vjec=64;
30-49vjec=111; 50-59 vjec=38; 60 vjec e lart=30

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

NR.
2

3
2

12
2

FORMA
E
M e M e
Tjetr
njjt vogl avancuar
5
1
2
1

Page

230

MBAS SA V I T E SH
4
7
10
11

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

MORTALITETI TBC (1967-1981)


SHKAKU
Tbc Fibrocavernosa
Tbc Infiltrativa
Empyema Tbc
Tbc Cirrhotica

70%
12%
6%
12%

20-29 VJEC
30-49 VJEC
50-59 VJEC
Mbi 60 VJEC

6%
33%
18%
43%

MESHKUJ
FEMRA

88%
12%

GRUP-MOSHA

Page

231

SEKSI

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

232

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS ZONAVE 1967-1971

Page

233

TBC SIPAS ZONAVE 1972-1976

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

234

TBC SIPAS ZONAVE 1977-1981

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TUBERKULOZI

n zonn e DEVOLLIT
INFEKSIOZITETI TBC

Page

235

pr vitet *1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

236

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sllavko K.Kallfa
Pika kundr TBC Bilisht

TUBERKULOZI

Page

237

n zonn e DEVOLLIT
MORBOZITETI TBC
*1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

238

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Sllavko K. Kallfa
Pika kundr TBC Bilisht

TUBERKULOZI

n zonn e DEVOLLIT

Page

239

ENDEMICITETI TBC
*1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

240

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

241

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

2
3
3
6
2
1
1
2
1
1
2
2
1

33.832
34.300
34.571
34.976
35.251
35.520
35.541
35.936
36.354
36.804
37.368

Page

242

1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

0.0588
0.087
0.087
0.171
0.056
0.029
0.029
0.056
0.036
0.027
0.053

Page

243

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

244

ENDEMIA TBC 1970-1974

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

245

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

010.0=1; 012.1=30; 018.0=2; 011.1=22; 011.0=5; 011.2=8;


012.0=12; Forma te tjera=1

Page

246

STRUKTURA E MORBOZITETIT TBC


*1971-1975*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

247

Compex primar=1; Bronchoadenit=30; Tbc


diss.haematogena=2; Tbc nodular=22; Tbc infiltrativa=5; Tbc
fibrocavernosa=8; Pleuriti tbc=12; Forma te tjera=1

013-Meningiti tbc=0; 014-Peritoniti tbc=0; 015-Tbc osteoarticular=3; 017.2-Lymphoadeniti tbc=7; 016-Tbc uro-genital=1
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

248

TBC SIPAS ZONAVE 1972-1976

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

249

TBC SIPAS ZONAVE 1977-1981

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

250

0-2 Vjec=0; 3-6 Vjec=4; 7-14 Vjec=9; 15-19 Vjec=4; 20-29 Vjec=28; 30-49 Vjec=53;
50-59 Vjec=22; 60 e lart=18.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

251

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

252

*1975-1979*
(Paraqitje Grafike)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

253

1975-1979

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

254

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

255

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

256

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

257

TBC PULMONAR (1976-1980) -69 raste 90.2%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

258

TBC EXTRA-PULMONAR (1976-1980) -7 raste 9.8%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

STRUKTURA E MORBOZITETIT TBC


pr vitet 1976-2000

Page

259

014=Peritoniti specific 015=Tbc osteo-articular 015.0=Spondyliti tbc


017.1=Erythema nodosa 017.2=Lymphoadeniti specific 018.1=Poliserositi
016.3=

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

260

011.0=Infiltrati tbc 011.1=Tbc nodular 011.2=Tbc cavitar 011.6=Tbc ulceronodular 012.0=Pleuriti tbc 012.1=Bronchoadeniti 018.0=Tbc miliar

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

261

1980-1984

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

262

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

263

1980-1984

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

264

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

265

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

*1981-2000*

Page

266

(SIPAS GRUP-MOSHAVE)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

267

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

268

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

269

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

270

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

271

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

272

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

273

TBC 1986-1990

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

274

TBC 1991-1995

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

275

TBC 1996-2000

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

276

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

277

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

278

011.0=Infiltrati tbc 011.1=Tbc nodular 011.2=Tbc cavitar 011.6=Tbc ulceronodular 012.0=Pleuriti tbc 012.1=Bronchoadeniti
014=Peritoniti specific
015=Tbc osteo-articular 015.0=Spondyliti tbc 017.1=Erythema nodosa
017.2=Lymphoadeniti specific 018.0=Tbc miliar 018.1=Poliserositi

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1982-2001
27.5%
72.5%
68%
32%
60%
40%

Page

279

1982-1991
QYTETARE=27.5%
FSHATARE=72.5%
TBC PULMONAR=67.5%
TBC EXTRAPULMONAR=32.5%
MESHKUJ=57.5%
FEMRA=42.5%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

280

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

281

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

282

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Pjesa e tret
(Paraqitje Grafike)

Page

283

Bronchoadenit=75; Complex primar=5; Tbc nodular=40; Tbc


infiltrative=22; Tbc fibrocavernosa=9; Tbc
diss.haematogena=12; Pleuriti tbc=13; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

284

013-Meningiti tbc=1; 014-Peritoniti tbc=2; 015- Tbc osteoarticular=11; 017.2-Lymphoadeniti tbc=44; 016-Tbc urogenital=2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

285

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

286

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

287

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

288

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

289

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

290

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

291

GRAFIKU Nr. 1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

292

GRAFIKU Nr. 2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

293

GRAFIKU Nr. 3

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

294

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

295

Bronchoadenit=75; Complex primar=5; Tbc nodular=40; Tbc


infiltrative=22; Tbc fibrocavernosa=9; Tbc
diss.haematogena=12; Pleuriti tbc=13; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

296

Complex primar=14; Bronchoadenite=69; Tbc nodular=45; Tbc


diss.haematogena=13; Tbc infiltrativa=27; Tbc
fibrocavernosa=6; Pleuriti tbc=25; Forma te tjera=4

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

297

010.0=1; 012.1=30; 018.0=2; 011.1=22; 011.0=5; 011.2=8;


012.0=12; Forma te tjera=1
Compex primar=1; Bronchoadenit=30; Tbc
diss.haematogena=2; Tbc nodular=22; Tbc infiltrativa=5; Tbc
fibrocavernosa=8; Pleuriti tbc=12; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

298

013-Meningiti tbc=1; 014-Peritoniti tbc=2; 015- Tbc osteoarticular=11; 017.2-Lymphoadeniti tbc=44; 016-Tbc urogenital=2

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

013-Meningiti tbc=0; 014-Peritoniti tbc=0; 015-Tbc osteoarticular=3; 017.2-Lymphoadeniti tbc=7; 016-Tbc uro-genital=1

Page

299

013=5; 014=2; 015=15; 017.2=13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

300

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

301

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

302

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

303

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

304

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

305

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

306

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

307

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

308

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

309

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

310

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

311

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Qendra Shendetesore BILISHT (TBC 1961-1980)

Page

312

Qendra Shendetesore PROGER ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

313

Qendra Shendetesore HOCISHT ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

314

Qendra Shendetesore MENKULAS ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

315

Qendra Shendetesore MIRAS ( TBC 1961-1980)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

316

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Complex primar=14; Bronchoadenite=69; Tbc nodular=45; Tbc


diss.haematogena=13; Tbc infiltrativa=27; Tbc
fibrocavernosa=6; Pleuriti tbc=25; Forma te tjera=4
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

317

013=5; 014=2; 015=15; 017.2=13

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

318

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

319

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

320

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

321

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

322

0-2 vjec=3; 3-6 vjec=17; 7-14 vjec=40; 15-19 vjec=27; 20-29 vjec=64;
30-49vjec=111; 50-59 vjec=38; 60 vjec e lart=30

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

NR.
2

3
2

12
2

FORMA
E
M e M e
Tjetr
njjt vogl avancuar
5
1
2
1

Page

323

MBAS SA V I T E SH
4
7
10
11

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

324

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS ZONAVE 1967-1971

Page

325

TBC SIPAS ZONAVE 1972-1976

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS ZONAVE 1977-1981

Page

326

TUBERKULOZI

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

n zonn e DEVOLLIT
INFEKSIOZITETI TBC

Page

327

pr vitet *1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

MORBOZITETI TBC

Page

328

*1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

ENDEMICITETI TBC

Page

329

*1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

330

MORTALITETI TBC
*1968-1980*

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

331

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

332

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

333

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

334

ENDEMIA TBC 1970-1974

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

335

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

336

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

337

010.0=1; 012.1=30; 018.0=2; 011.1=22; 011.0=5; 011.2=8;


012.0=12; Forma te tjera=1
Compex primar=1; Bronchoadenit=30; Tbc
diss.haematogena=2; Tbc nodular=22; Tbc infiltrativa=5; Tbc
fibrocavernosa=8; Pleuriti tbc=12; Forma te tjera=1

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

338

013-Meningiti tbc=0; 014-Peritoniti tbc=0; 015-Tbc osteoarticular=3; 017.2-Lymphoadeniti tbc=7; 016-Tbc uro-genital=1

TBC SIPAS ZONAVE 1972-1976


Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

339

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC SIPAS ZONAVE 1977-1981


Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

340

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

341

0-2 Vjec=0; 3-6 Vjec=4; 7-14 Vjec=9; 15-19 Vjec=4; 20-29 Vjec=28; 30-49 Vjec=53;
50-59 Vjec=22; 60 e lart=18.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

342

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

343

*1975-1979*
(Paraqitje Grafike)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

344

1975-1979

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

345

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

346

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

347

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

348

TBC PULMONAR (1976-1980) -69 raste 90.2%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

349

TBC EXTRA-PULMONAR (1976-1980) -7 raste 9.8%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

014=Peritoniti specific 015=Tbc osteo-articular 015.0=Spondyliti tbc


017.1=Erythema nodosa 017.2=Lymphoadeniti specific 018.1=Poliserositi
016.3=

011.0=Infiltrati tbc 011.1=Tbc nodular 011.2=Tbc cavitar 011.6=Tbc ulceronodular 012.0=Pleuriti tbc 012.1=Bronchoadeniti 018.0=Tbc miliar

Page

350

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

351

1980-1984

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

352

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

353

1980-1984

*1981-2000*
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

354

(SIPAS GRUP-MOSHAVE)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

355

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

356

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

357

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

358

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

359

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

360

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

361

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

362

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

363

TBC 1986-1990

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

364

TBC 1991-1995

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

365

TBC 1996-2000

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

366

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

367

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

368

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

369

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

370

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

371

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

372

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

373

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

374

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

375

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC sipas VEND-BANIMIT(Q.SHENDETESORE)

Page

376

1961 1965

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

377

1966-1970

1971-1975
Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1976-1980

Page

378

1981-1985

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1986-1990

Page

379

1991-1995

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

380

1996-2000

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

381

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

382

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

383

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

384

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

385

TBC SIPAS GRUP-MOSHAVE

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

386

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

387

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

388

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

389

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

390

011.0=Infiltrati tbc 011.1=Tbc nodular 011.2=Tbc cavitar 011.6=Tbc ulceronodular 012.0=Pleuriti tbc 012.1=Bronchoadeniti
014=Peritoniti specific
015=Tbc osteo-articular 015.0=Spondyliti tbc 017.1=Erythema nodosa
017.2=Lymphoadeniti specific 018.0=Tbc miliar 018.1=Poliserositi

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1982-2001
27.5%
72.5%
68%
32%
60%
40%

Page

391

1982-1991
QYTETARE=27.5%
FSHATARE=72.5%
TBC PULMONAR=67.5%
TBC EXTRAPULMONAR=32.5%
MESHKUJ=57.5%
FEMRA=42.5%

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

392

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

393

1982-1986

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

1987-1991

Page

394

1992-1996

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

395

1997-2001

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

396

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

397

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR= 27 (67.5%)

TBC EXTRA-PULMONAR= 13 (32.5%)

Page

398

TBC PULMONAR Meshkuj= 20 (74%) TBC PULMONAR Femra= 7 ( 26%)


TBC EXTRA-PULM. Meshkuj=2 ( 15.4%) TBC EXTRA-PULM. Femra= 11 ( 84.6%)
MESHKUJ= 22 ( 55%)
FEMRA= 18 ( 45%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

399

N periudhn 1982-1991 Kulmet : N tre vitet e para (1982-83-84) me kulmin e


vitit 1983 me tendenc zbritje, Kulm n vitin 1987 dhe n vitin 1989.
Uljet: M e thella n vitin 1988 dhe n vitin 1985.
Kulmet e ksaj periudhe: I pari nga shtimi irasteve me tbc. pulmonar, I dyti nga
shtimi I rasteve me tbc. extra-pulmonar dhe I treti me shtim si t tbc. pulmonar
dhe tbc. extra-pulmonar.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

TBC PULMONAR= 15 (68%)

TBC EXTRA-PULMONAR= 7 (32%)

Page

400

TBC PULMONAR Meshkuj= 10 (66.7%) TBC PULMONAR Femra= 5 (33.3%)


TBC EXTRA-PULM. Meshkuj= 0
TBC EXTRA-PULM. Femra= 7 (100%)
MESHKUJ = 10 (45.5%)
FEMRA = 12 (54.5%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

401

N periudhn 1992-2001 : Fillon me ulje n vitin 1992 . Kulmi I madh n vitin 1993
dhe kulmi tjetr me tendenc zbritje n vitin 1996.
Uljet : Fillimi viti 1992, n vitin 1995, n vitin 1999 dhe 2001.
Kulmet : I pari me shtim t rasteve si t tbc. pulmonary ashtu dhe tbc. extrapulmonar, ndrsa I dyti nga rastet me tbc. pulmonar.

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

QYTETARE= 11 ( 27.5%)

FSHATARE= 16 (72.5%)

Page

402

QYTETARE= 6 (27.5%)

FSHATARE= 29 ( 72.5%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

403

QYTETARE= 11( 27.5%) FSHATARE= 29 (72.5%)


TBC PULMONAR Qytetare= 10 (37%) TBC PULMONAR Fshatare= 17 ( 63%)
TBC EXTRA-PULM. Qytetare= 1 (7.7%) TBC EXTRA-PULM. Fshatare=12 (92.3%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

404

QYTETARE= 6 ( 27.5% ) FSHATARE= 16 ( 72.5% )


TBC PULMONAR Qytetare= 5 (33.3%) TBC PULMONAR Fshatare= 10 (66.7%)
TBC EXTRA-PULM. Qytetare= 1 (14.3%) TBC EXTRA-PULM. Fshatare= 6 (85.7%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

405

1982-1991
MESHKUJ= 22 (55%)
FEMRA= 18 (45%)
MESHKUJ-Tbc Pulmonar= 20 (74%) FEMRA-Tbc Pulmonar= 7 (26%)
MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 2 (15.4%) FEMRA-Tbc Extra-Pulm.= 11 (84.6%)
1992-2001
MESHKUJ= 10 (45.5%) FEMRA= 12 (54.5%)
MESHKUJ-Tbc Pulmonar= 10 (66.7%) FEMRA-Tbc Pulmonar= 5 (33.3%)
MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 0 (0%)
FEMRA-Tbc Extra-Pulm.= 7 (100%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Page

406

1982-1991
MESHKUJ Tbc Pulmonar= 20 (90.1%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 2 (9.9%)
FEMRA Tbc Pulmonar= 7 ( 39%)
FEMRA Tbc Extra-Pulm.= 11 (61%)
1992-2001
MESHKUJ Tbc Pulmonar= 10 (100%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 0 (0%)
FEMRA Tbc Pulmonar= 5 (41.6%)
FEMRA Tbc Extra-Pulm.= 7 (58.4%)

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

407

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com

Page

408

VSHTRIM STATISTIKOR T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T (1961-2000)


______________________________________________________________________________

Adresa : Sllavko K. Kallfa Bilisht e-mail : sllavkokkallfa@yahoo.com