You are on page 1of 3

Telefonska pretplatnicka linija se relizuje preko jednog para bakarnih zica od lokacije Telekoma Srbije do lokacije korisnika.

Za prenos govora u klasicnoj telefoniji koristi se osnovni opseg. S obzirom da preko bakarnih zica postoji mogucnost da se prenosi siri frekvantni opseg, ADSL koristi frekventni opseg koji se deli na dva ili vise opsega. koji se koristi za telefonski saobracaj (prenos govora), posebnim filtrom (Osnovni opseg (0 - 4kHz) splitter - delitelj frekvencija) je odvojen od opsega koji se koristi za prenos podataka. ADSL koristi dve razlicite vrste opreme: Na strani korisnika nalazi se delitelj frekvencije i ADSL primopredajnik (ADSL modem - na slici ).

Delitelj ima funkciju da od celokupnog frekventnog opsega izdvoji osnovni opseg koji sluzi za telefonski razgovor. Preko delitelja se prikljucuje obican telefonski aparat ili ISDN terminalni uredjaj (ISDN telefon, ISDN faks grupe 4) i to u zavisnosti da li je ADSL realizovan preko obicne telefonske linije ili preko baznog ISDN prikljucka. ADSL primopredajnik se prikljucuje na drugi izlaz delitelja i omogucuje protok podataka sa korisnickog racunara ili mreze na ADSL liniju. U zavisnosti od proizvodjaca, moguca je integracija mreznog rutera, svica ili druge opreme u ADSL primopredajnik. Na strani Internet provajdera nalazi se DSL pristupni multiplekser (DSLAM Digital Subscriber Line Access Multiplexer) koji se sastoji od delitelja i ADSL primopredajnika. Delitelj ceo saobracaj deli na dva dela: telefonski saobracaj koji se prosledjuje Telekomu Srbija i digitalne podatke koji se salju prema Internetu preko ADSL primopredajnika. DSLAM obezbedjuje glavnu razliku izmedju ADSL servisa i servisa realizovanih preko kablovskog modema. Korisnici kablovskog modema dele mreznu petlju gde dodavanje novih korisnika znaci smanjenje

perfomansi servisa. Dodavanje novih ADSL korisnika ne dovodi do pada perfomansi sve dok ukupan broj korisnika ne dovede do zagusenja Internet veze provajdera sto se lako resava prosirenjem ukupne veze provajdera.

Potrebni uslovi za realizaciju ADSL-a Za realizaciju ADSL potrebna je "cista" bakarna parica. Ukoliko je telefonska linija realizovana preko PCM-a ili kao dvojnicka linija potrebno je prvo da Telekom Srbija obezbedi par bakarnih zica do korisnika. Drugi uslov je da je na Vasoj centrali postoji DSLAM jer ADSL radi na maksimalnom rastojanju od 5-6 km od telefonske centrale uz odgovarajuci precnik zica. Primena i prednosti ADSL-a Analizom potreba manjih firmi i kucnih korisnika (SOHO) primeceno je da nije potrebno omoguciti simetrican prenos podataka. Naime, visestruko je veci protok koji ovi korisnici ostvaruju u prijemnom smeru nego sto salju. ADSL je osmisljen kao asimetricni sistem prenosa koji se realizuje preko analogne telefonske linije i obezbedjuje istovremeni prenos analognih (govornih) i digitalnih podataka (velika brzina preko stalne veze sa Internetom) Prednosti ADSL-a su visestruke: - omogucuje stalnu vezu sa Internetom uz povoljne cene; potrebno je da imate kompjuter sa slobodnim USB prikljuckom ili mreznu kartu (Ethernet), - moguce je odabrati razne pakete vezano za brzine protoka (512/64kbps, 1024/128kbps, 1536/192kbps, itd)

- realizacija je preko postojece telefonske linije i kucne instalacije; zadrzavate postojecu telefonsku liniju uz uobicajeno obavljanje telefonskih razgovora, - ADSL servis se moze realizovati bez obzira na tip telefonskog prikljucka koji korisnik ima (analogni telefonski prikljucak, ISDN prikljucak, ...); jedini uslov je da se korisnik nalazi na podrucju na kojem je moguca instalacija ADSL prikljucka, - prilikom realizacije ADSL servisa na postojecu ISDN liniju korisniku su na raspolaganju istovremeno oba ISDN kanala i ADSL veza - povoljna cena potrebne ADSL korisnicke opreme, - zadrzavate postojeci broj telefona ukoliko Vam je telefonska linija realizovana preko "ciste" bakarne parice Zasto ADSL? - dok ste na Internetu, telefonska linija Vam je slobodna za razgovor, - ne placate telefonske impulse za pristup Internetu vec fiksnu mesecnu cenu, - unapred znate tacnu cenu, odnosno koliko Vas tacno kosta Internet, - iste cene i mogucnosti za pravna i fizicka lica, - omogucuje velike brzine prenosa podataka, - ne gubite vreme na uspostavu konekcije i nema "prekidanja" veze kao sto je slucaj kada koristite konekciju preko modema, - na Internetu ste cim ukljucite racunar (uvek na "vezi"), - znatno komforniji i efikasniji pristup svim sadrzajima Interneta, - uvodenje ADSL prikljucka (ako postoje tehnicki uslovi) je brzo, jednostavno i ne postoji potreba za razvlacenjem novih kablova, - stalno ste povezani na Internet i bez ikakvih ogranicenja mozete koristiti sve Internet servise (WEB, MAIL, FTP, CHAT, ICQ, ...), - brze i komfornije slanje vecih attachment-a preko e-maila ili raznih Messenger-a (ICQ, Windows Messenger, MSN Messenger, ...), - brza i laka promena ADSL paketa. Uz ADSL dobijate sve sto Vam je potrebno za brzo, uspesno i efikasno koriscenje svih Internet servisa: MAIL (mail adrese ili mail server), WEB (postavljanje licne/poslovne prezentacije i besplatno registovanje YU domena), a uz ADSL Premium pakete poklanjamo Vam besplatne Dial Up naloge sa pristupom iz cele Srbije (mesecni Flat pristup).