Rancangan Pengajaran Harian

Nama

: Muhammad Azri bin Amir

Mata Pelajaran

: Bahasa Melayu

Tahun

: 4B

Tarikh

: 11 April 2013

Masa

: 11.30 pagi ~ 12.30 tengah hari

Bilangan Murid

: xx/24 orang

Tajuk

: Sentiasa berhemah kita selamat

Tema

: Pembakaran terbuka membawa petaka.

Fokus Utama
5.2 – Membaca kuat teks dengan sebutan dan intonasi yang betul serta memahami perkara yang dibaca.
Aras 2 (i) – Menjelaskan isi-isi penting terdapat dalam teks.
Fokus Sampingan
8.2 – Membina dan menulis ayat tunggal dalam suatu penulisan teks.
Aras 2 (i) – Membina ayat tunggal dengan tatabahasa yang betul.

Membina 4 ayat berdasarkan kata nama terbitan di dalam teks. Kemahiran Bahasa : Mendengar dan bertutur. membaca dan mebulis Sistem Bahasa: Sebutan dan intonasi.. 3. Kata nama terbitan Pengisian Kurikulum: Ilmu: Nilai: Kasih sayang/ baik hati/ keberanian Kemahiran Berfikir : Menerangkan sebab/ membuat ramalan/ membuat keputusan/ menjana idea Kemahiran Bernilai Tambah: TMK. Mengenali 3 kata nama terbitan yang terdapat dalam teks..Objektif pelajaran 1.. Menyatakan maklumat penting di dalam teks yang disediakan. 2.dll Bahan Bantu Mengajar : LCD Laptop Pengetahuan sedia ada: .

Guru menayangkan video mengenai – „kesan kemalangan jalan raya‟. Penerapan Nilai  Kasih Sayang  Keberanian  Baik hati KBKK  Membuat keputusan . Murid menyatakan perasannya mengenai situasi tersebut. Guru menanyakan soalan kepada murid. raya‟ mengenai isi kandungan video tersebut. Murid memberi sepenuh perhatian Set Induksi (5 minit)  Tayangan video kemalangan jalan raya – „kesan kemalangan jalan raya‟.Langkah Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Catatan BBM 1. 3. - Jika kamu terlibat dengan kemalangan tersebut apa yang kamu rasakan? 4.  LDC  Laptop  Video „ Kesan kemalangan jalan 2.

Bersih – kebersihan v. Menteri – kementerian ii. Murid diminta untuk membaca teks tersebut  LCD Menyatakan maklumat secara kuat dengan intonasi yang betul  Laptop penting yang terdapat di secara kelas dan berkumpulan. Murid di minta untuk menggariskan 5 kata  Power Point  Lembaran Kerja nama terbitan  Langkah 2 (20 minit) Mencari kata nama terbitan yang berada di dalam teks. menyebabkan kemalangan ii. Guru mengedarkan teks kepada murid. Sawah – pesawah iv. i. Kasih – kekasih iii. (10 minit) Pembakaran jerami penting yang terdapat didalam teks tersebut secara terbuka telah perenggan demi perenggan. Guru memperkukuh jawapan yang di sampaikan oleh murid. Guru menanyakan kepada murid apakan isi Kesesakan lalu lintas 4. 5. Murid dan guru membincangkan jawapan. 3. Tendang – tendangan 1. Penerapan Nilai  - . Murid memberi jawapan berpandukan teks yang disediakan. Guru memberi sedikit penerangan berserta nama terbitan yang terdapat dalam teks. 2.1..  Gambar  Membaca teks secara kuat  dalam teks Langkah 1 BMM i. Kemalangan Penerapan Nilai  Kasih Sayang KBKK  Menerangkan sebab Penilaian Bacaan kuat Mencari isi-isi penting  BMM Pengenalan kepada kata  LCD  Laptop contoh mengenai kata nama terbitan.  Teks 2. 3..

1. Membina ayat berdasarkan kata nama terbitan di dalam BMM teks. Langkah 3 (20 minit) i. 3.  Lembaran kerja  LCD  Power point Penerapan Nilai  - KBKK  Menjana idea . Menasihati murid supaya berhati-hati di jalan raya 3. Guru menayangkan power point yang mengandungi ayat yang berdasarkan kata nama terbitan sebagai pengukuhan. Guru menanyakan kepada murid beberapa  Rumusan isi pelajaran Penutup  Sosial (5 minit)  Nyanyian soalan tentang apa yang mereka pelajari hari ini. Guru meminta murid membina ayat tunggal. Berdasarkan kata nama terbitan tadi. kekasih viii. 2. pandangan x. kesesakan vi. perayaan vii. kebersihan 1. 2. Nyanyian lagu “Cermat tiba Selamat” (Youtube). Pembakaran ii. tendangan ix. Kemalangan iii. Kejadian iv. pemandu v. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membaca jawapan yang telah mereka ditulis.

.............. 25 Januari – Pembakaran jerami secara terbuka oleh petani di kilometre 59. di sini telah menyebabkan 21 buah kenderaan terlibat dalam kemalangan di lebuh raya tersebut.................................................. ........... 2.................... Kemalangan tersebut juga telah menyebabkan kesesakan lalu lintas di lebuh raya berkenaan..... .. 5................................ 3........... Situasi ini berlaku kerana orang rami mula pulang ke tempat masing-masing selepas bercuti di kampong bersemperna perayaan Tahun Baru Cina......8 Lebuh Raya Utara Selatan...... Kejadian ini berlaku kerana asap tebal yang berpunca daripada pembakaran jerami di sawah yang berhampiran dengan lebuh raya itu.......... Mereka terdiri daripada penduduk tempatan dan juga warganegara Thailand........................................... Akibatnya....................... dekah Kobah...... 4................ kenderaan yang dipandu telah merempuh kenderaan lain yang berada di hadapan........ Asap tebal ini telah mengehadkan jarak pandangan pemandu.......... .................LEMBARAN KERJA BAHASA MELAYU TAHUN 4 Nama : Tahun : 4 Baca teks di bawah dan fahami.................... Mereka diberi rawatan sebagai pesakit luar... .............. ......... 1............................. Beratus-ratus kenderaan telah terkandas....... A) Senaraikan 5 Kata Nama Terbitan selain daripada perkataan yang telah diwarnakan....... Lima orang mangsa yang cedera dalam kemalangan itu telah dirawa di Hospital Alor Star........................... PEMBAKARAN TERBUKA MEMBAWA PETAKA ALOR STAR...... ....................

...... 4....................... Kekasih ........................................................ Kesesakan ...................... 2.............................. Pandangan ............................................................................. 3....................................................................................................................................... 8........................................................................... Tendangan ............................................... 10...................................................................................... 9.. ................................................................................. Kebersihan .................................................... 6........................................................................................................................................................................................................................................ Perayaan ................................... 1.......................................................................................................................................................................................................................................................................................... Kemalangan ...................................................................................... Pemandu ................................................................B) Bina ayat berdasarkan kata nama terbitan di dalam teks......................................................................................................... Pembakaran ........................................................................................................................ Kejadian ........................................................................................................................................ 5..................................................................... 7...........................................................................................................................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.