RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 6 2010

Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan . . . Menghormati hak dan tanggungjawab kanakkanak.menyenaraikan contoh-contoh keluarga harmoni ( solat berjemaah). 5 SAYANGI KELUARGA . ii. i. SAYANGI DIRI 2. ii. Menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama. ii. Menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama. Hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Menghargai hak dan tanggungjawab kanakkanak. iii. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dengan rakan. Menghormati hak dan tanggungjawab kanakkanak. a. a. iv. ii. iii Menghasilkan poster bertemakan hak kanakkanak. Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanakkanak.Agama i. i. iii. iii. 1 . Mengadakan aktiviti sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di rumah. Menyayangi ibubapa dan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama. ii.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN ENAM 2010 MINGG U TEMA TAJUK a. Membincangkan ciri-ciri keluarga harmoni . Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dengan rakan.Penyertaan 3-4 i. Membincangkan kehendak diri dan membandingkan dengan rakan. Hak dan tanggungjawab kanak-kanak. CADANGAN AKTIVITI i. Menghasilkan lukisan bertemakan kehidupan keluarga yang harmoni mengikut perspektif pelbagai agama.Kehidupan HASIL PEMBELAJARAN i. ii Mengadakan aktiviti sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di sekolah dan di rumah. Hak dan tanggungjawab kanak-kanak. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanakkanak. Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanakkanak. ii. iv.Mengamalkan hak dan tanggungjawab kanakkanak.nyanyi lagu ‘ keluarga bahagia’. Menghormati hak dan tanggungjawab kanakkanak. Lawatan ke pusat Kesihatan Kanak-kanak yang berhampiran. 1. iii.Perlindungan 2 i. Menerangkan hak dan tanggungjawb kanakkanak.Perkembangan . . ii Mengadakan aktiviti sumbang saran tentang peranan dan tanggungjawab murid di rumah. Mendeklamasikan puisi yang bertemakan hak dan tanggungjawab kanak-kanak. i. Menghargai hak dan tanggungjawab kanakkanak. iii. iv. Menerangkan hak dan tanggungjawab kanakkanak.

Peranan agensi tempatan -Majlis Daerah -Rukun tetangga i. PEPERIKSAAN PERTENGAHAN PENGGAL PERTAMA c. ii. Menghargai peranan agensi tempatan. ii. Melakonkan cara menghormati anggota keluarga. Tanggungjawab terhadap kawasan persekitaran 7-8 i. Berbangga dengan kebersihan dan keceriaan persekitaran. Mendemonstrasikan cara mengguna dan menjaga kemudahan awam di sekolah.Kepercayaan HASIL PEMBELAJARAN i. ii. Menjalankan projek kebersihan dan keceriaan persekitaran. Menulis surat atau email kepada keluarga untuk meluahkan perasaan kasih sayang dan mengucapkan terima kasih atas jasa mereka. ii. . Menjalinkan hubungan yang erat dengan anggota keluarga seperti mana tuntutan agama. Menghargai peranan . Menghuraikan konsep keharmonian keluarga mengikut perspektif pelbagai agama. ii. Mengumpul dan membincangkan katakata hikmat mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan tentang keharmonian keluarga. . Mengelaskankan kepentingan kemudahan awam kepada masyarakat.MINGG U TEMA TAJUK Keluarga yang mengikut perspektif pelbagai agama dan kepercayaan .13 c. iii . Menglibatkan diri dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran. iii. i. CADANGAN AKTIVITI i. i. iii.Menghargai harta benda sekolah dan kemudahan awam. ii. 6 SAYANGI KELUARGA a. iii. Melibatkan diri dalam dalam penjagaan kemudahan awam dan persekitaran. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. Mengumpul maklumat dan menghasilkan risalah tentang agensi yang boleh membantu komuniti setempat. iii. Menemu bual anggota majlis Daerah atau Rukun 11 HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAK AT 12 . Membuat kajian tentang keperluan kemudahan awam di kawasan setempat. ii. i. i. Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan.sekolah .meraihkan Hari Ibu dan Hari Bapa iii. Menjelaskan agensi tempatan. 3. Menunjukkan sikap bertanggungjawab terhadap agensi tempatan. Menjelaskan agensi tempatan. ii. HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAK AT -Harta benda sekolah -Kemudahan awam b. Pemeliharaan kebersihan dan keceriaan persekitaran -Kawasan sekolah -Kawasan persekitaran i. Peranan agensi tempatan -Bomba dan penyelamat i. Menemu bual anggota bomba dan penyelamat tentang peranan mereka dan menyediakan laporan. Menghuraikan cara menjaga kebersihan dan keceriaan persekitaran. Menghormati anggota keluarga.kawasan tempat tinggal murid 9 10 3. 2. ii.

KENALI BUDAYA MALAYSIA . iii. rakan dan jiran tetangga pelbagai kaum dan menghasilkan catatan ringkas tentang budaya yang diamalkan. ii. Mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber tentang kepelbagaian warisan Malaysia. Membuat simulasi berkaitan perayaanperayaan yang disambut oleh semua kaum di Malaysia. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia . ii. iii. CADANGAN AKTIVITI i.Adat resam i. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia 16 i. iii. a. Memberi contoh-contoh adat resam sesuatu kaum yang terdapat di negara kita. ii. Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Keluarga i. Main peranan dalam mengekalkan warisan sesuatu kaum di ruang persekitaran murid. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menjelaskan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ii. ii.Perayaan b. Menganjur dan meraikan sambutan hari perayaan sesuatu kaum di kelas. ii.Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. 14 a. Membuat kajian tentang sesuatu warisan yang terdapat disesuatu kawasan. Tetangga tentang peranan mereka dan menyediakan laporan. MINGG U TEMA TAJUK a. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ii. Membincangkan kepelbagaian warisan yang terdapat di dalam negara. i. i. Mengunjungi rumah guru. Melibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menglibatkan diri dalam usaha mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. i. Berbangga dengan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia. Menghormati amalan budaya kaum lain. iii. 4. i. Membantu rakan atau jiran tetangga berlainan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. 18 b. ii. Membincangkan tanggungjawab setiap individu dalam mengekalkan warisanwarisan yang terdapat di Malaysia. iii .agensi tempatan. Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia 17 -Diri i. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. . iii. Menunjukkan gambar suku kaum dan amalan kepercayaan masingmasing. ii. Menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Membincangkan kepentingan perayaan yang disambut oleh rakyat Malaysia. Menjelasan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghormati kepelbagaian warisan budaya Malaysia. Menghuraikan kepentingan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia. ii.Agama dan kepercayaan HASIL PEMBELAJARAN i. Kenali dan asprisiasi kekayaan budaya Malaysia 15 . iii.

26 . Mengamalkan tingkahlaku patriotik. Mengekalkan tingkahlaku patriotik.31 . Mencari gambar tokohtokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. Bangga dengan kemerdekaan negara. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. iv. Mengadaka gotongroyong sempena bulan kemerdekaan di sekolah. 22 . Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan Pembentukan Malaysia.MINGG U TEMA TAJUK b.Keharmonian dan keselamatan negara . CADANGAN AKTIVITI i. Berbangga dengan kemerdekaan negara. iii. b. Hidup bersama dalam masyarakat pelbagai kaum. i. Perjuangan tokoh-tokoh kebanggaan negara . ii. Tanggungjawab mengekalkan kepelbagaian warisan Malaysia -Sekolah HASIL PEMBELAJARAN i. iii. MALAYSIA NEGARAKU 27 .Kemerdekaan 1957 i. ii. Membuat kajian biografi dan sumbangan peminpin yang memperjuangkan kemerdekaan. ii. iv. Menghormati dan menghargai peranan dan pemimpin negara. Mencipta lagu patriotik atau puisi. iii. ii. ii. 19 KENALI BUDAYA MALAYSIA 20 21 PEPERIKSAAN PENGGAL PERTAMA PERBINCANGAN TENTANG JAWAPAN SOALAN PEPERIKSAAN a. Tanggungjawab mengekalkan kemerdekaan i. Mencipta lagu-lagu patriotik. i. b. Mengamalkan tingkahlaku patriotik.Perpaduan rakyat . Membincangkan dan seterusnya membuat laporan gotong-royong daripada setiap murid. iv. ii. Membuat buku skrap. Mencontohi semangat perjuangan tokoh-tokoh. a. iii. Menemu bual orang perseorangan yang berpengetahuan luas dalam warisan-warisan yang terdapat di Malaysia. Menghormati amalan budaya kaum lain. Mengambil bahagian dalam aktiviti bulan kemerdekaan di kelas atau sekolah. iii. Membuat simulasi latihan kawad kaki. Mencontohi semangat perjuangan tokoh kemerdekaan.Pembentukan Malaysia 5.28 .24 25 . ii. Menghuraikan perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan dan pembentukkan Malaysia. iii. ii. i. Menghormati dan menghargai peranan pemimpin negara. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaan negara. iii. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk kekalkan kemerdekaan.Semangat patriotik 29 . Menyanyikan lagu “Tanggal 31” ii. ii. Membantu rakan atau jiran tetangga berlaianan kaum dalam membuat persiapan menyambut perayaan. Menjelaskan tanggungjawab sebagai warganegara untuk mengekalkan kemerdekaannegara. 4. Perjuangan tokoh-tokoh kebanggaan negara i. Menghuraikan kepentigan mengekalkan kepelbagaian warisan budaya Malaysia.

Mengadakan ceramah berkaitan cara menjauhi gejala sosial. 5. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. 33 .Menjauhi gejala sosial i. Menjelaskan kepentingan ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. guru penolong kanan Hal Ehwal Murid tentang gejala sosial di sekolah. Menghasilkan buku panduan tentang keselamatan diri. v. Menemu bual guru disiplin. ii. Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif. Vandalisme iii. MALAYSIA NEGARAKU 32 PEPERIKSAAN PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA a.36 ii.34 . Membuat keputusan yang bijak untuk mengelakkan daripada pengaruh budaya negatif.Menjauhi gejala social i. 6. Hidup sihat dan cergas i. Main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. Menghargai ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Mengadakan ceramah berkaitan pendidikan kesihatan atau akil baligh atau keselamatan diri. vii. Hidup sihat dan cergas . Buli 37 . Menghasilkan poster bertemakan gaya hidup sihat. Main peranan menolak pelawaan negatif secara sopan. CADANGAN AKTIVITI i. iv. Mencontohi semangat perjuangan kemerdekaan.39 40 41 42 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN PERBINCANGAN TENTANG JAWAPAN SOALAN PEPERIKSAAN “MAJLIS KECEMERLANGAN PELAJAR” . Hidup sihat dan cergas . ii. ii. Menghuraikan perjuangan tokohtokoh kemerdekaan dan pembentukan Malaysia. iii. ii. Menjelaskan kepentingan ketahanan diri untuk menjauhi gejala sosial. Menghuraikan gaya hidup sihat. kaunseling . Mengumpul dan membincangkan keratan akhbar tentang kemerdekaan negara. i. Mengamalkan gaya hidup sihat. iii. iii. Ponteng SEDIA HADAPI CABARAN 35 . iv. a. Menghargai gaya hidup sihat. a. vi. Mengamalkan tingkalaku patriotik. iii. iii.Gaya hidup sihat i.MINGG U TEMA TAJUK HASIL PEMBELAJARAN i.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful