P. 1
Biofizica semnale bioelectrice

Biofizica semnale bioelectrice

|Views: 69|Likes:
Published by Eleonora Anei

More info:

Published by: Eleonora Anei on Apr 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/25/2013

pdf

text

original

FACULTATEA DE MEDICINA SI FARMACIE SPECIALIZAREA:FARMACIE

A C T I V I TAT E A E L E C T R I C A A INIMII. SEMNALE BIOELECTRICE

Grupa 4 Rotar Roxana Toduti Antonia Toth Andrea

CARE ESTE ACTIVITATEA ELECTRICA A INIMII?

Activitatea electrică a inimii pe parcursul unui ciclu cardiac cuprinde generarea unui stimul în nodulul sino-atrial şi transmiterea lui în întregul miocard, având ca efect depolarizarea şi apoi repolarizarea ţesutului contractil. Impulsul electric ia nastere dintr-o mica zona a atriului drept, numita sinusul sau nodulul sino-atrial (NSA), apoi este condus in toata masa atriilor, ducand la contractia lor. Intre timp, curentul electric este captat de catre nodulul atrio-ventricular (NAV), situat in partea inferioara a peretelui dintre cele doua atrii si in vecinatatea ventriculilor.

De aici impulsul se extinde prin intermediul retelei Purkinje in toata masa musculara a ventriculilor. Astfel se realizeaza umplerea cat mai optima a ventriculilor si trimiterea unui volum cat mai mare de sange mai departe in vase. dreapta si stanga. corespunzatoare fiecarui ventricul. inainte de contractia ventriculilor. impulsul electric ia calea fascicului Hiss si a ramurilor lui. De la nivelul NAV. avand rolul de a intarzia transmiterea impulsului electric. . Aceasta intarziere fiziologica permite atriilor sa se contracte si sa-si verse continutul in camerele ventriculilor. determinand contractia sincrona a lor.Nodulul atrio-ventricular este singura legatura electrica dintre atrii si ventriculi.

.

care intre doua contractii. Intre batai. se relaxeaza si se umple din nou cu sange. Electrocardiograma este o reprezentare grafica cu un tipar caracteristic a impulsurilor electrice generate de inima. sistemul electric se reincarca la fel ca si muschiul cardiac.Activitatea electrica a inimii poate fi inregistrata cu ajutorul electrocardiogramei (ECG sau EKG) pentru a vedea daca aceasta este sincronizata. .

Acestia sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica. este analizata de aparat si mai apoi de catre medic. pe care o inregistreaza pe hartie. . electrozii sunt atasati de piele la nivelul toracelui. bratelor si picioarelor. Aceasta reprezentare grafica.In timpul electrocardiogramei. ce apare sub forma unei linii.

Partile componente ale EKG-ului sunt denumite unda P. segmentul ST si unda T: -unda P reprezinta inregistrarea activitatii electrice a camerelor superioare (atriile) -complexul QRS reprezinta inregistrarea activitatii electrice a camerelor inferioare (ventriculi) -segmentul ST apare ca o linie dreapta intre complexul QRS si unda T. un segment ST supra sau subdenivelat corespunde unui muschi cardiac lezat sau care nu primeste suficient sange -unda T corespunde perioadei in care ventriculii se relaxeaza din punct de vedere electric si se pregatesc pentru o noua contractie. . complexul QRS.

QRS-complexul ST-segmentul T-unda P-unda .

determinate de un dezechilibru electrolitic -semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite) O electrocardiograma nu prevede aparitia unui infarct miocardic. .O electrocardiograma poate sa arate: -dovezi ale maririi de volum a inimii -semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii -semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte) -probleme ale ritmului cardiac (aritmii) -modificari ale activitatii electrice.

astfel incat EKG-ul poate fi efectuat. acest proces este denumit telemetrie. . cardiolog sau chirurg. precum un internist. un medic de familie. Inainte de efectuarea EKGului.Mod de efectuare Electrocardiograma este efectuata de obicei de catre un cadru medical. practic. oriunde. Electrocardiograful este portabil. pacientul trebuie sa-si indeparteze toate bijuteriile si hainele de pe jumatatea superioara a corpului. de la nivelul mainilor si a picioarelor. Pacientul primeste de obicei EKG-ul ca dovada a examinarii sale de catre un medic. pacientul poate fi monitorizat cardiac continuu printr-un electrocardiograf. iar rezultatul este interpretat de catre un medic. In cazul spitalizarii.

Telemetrie .

Zonele de la nivelul pieptului. pentru a furniza o suprafata curata si neteda. mainilor si a picioarelor unde vor fi plasati electrozii. Pot fi folositi si electrozi de unica folosinta ce nu necesita gel sau alcool. Intre piele si electrozi poate fi plasat un gel special sau niste mici tampoane imbibate cu alcool sanitar. sunt curatate si eventual rase.In timpul electrocardiogramei pacientul va sta intins pe o masa sau pe un pat. . pentru a inbunatati conducerea impulsurilor electrice.

de exemplu. electrozii trebuie repozitionati in timpul testarii. pacientul trebuie sa stea intins.In cazul aparatelor mai vechi. In unele cazuri. Pentru rezultate optime. O electrocardiograma dureaza in medie 5 pana la 10 minute. pacientul nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca. . atunci cand se masoara ritmul cardiac. Dupa terminarea investigatiei electrozii si gelul sunt indepartati. uneori medicul poate ruga pacientul sa-si tina respiratia pentru cateva secunde. aceasta perioada se poate prelungi. nemiscat si sa respire normal. deoarece activitatea musculara poate influenta rezultatul. Pe durata efectuarii testului.

cardiopatie ischemica ischemica .Ce sunt tulburarile de ritm? Tulburarile de ritm sau aritmiile consta in dereglari ale activitatii electrice inimii. astfel ca ritmul poate sa fie neregulat. Hipertiroidie Insuficienta respiratorie .consum de alcool sau tutun.dezechilibre hidroelectrolitice . prea rapid (tahicardic) sau prea lent (bradicardic).leziuni valvulare .hipertiroidie . Cauze: Cardiopatie .insuficienta respiratorie .

fibrilatia atriala si flutterul atrial (tulburari de ritm neregulate) . iar atunci cand ritmul este incetinit.bradicardia sinusala (frecventa sub 60/min) .Tipuri Atunci cand ritmul cardiac este accelerat se numeste tahicardie.90-120/min) .tahicardia paroxistica atriala (frecventa 140220/min regulata) . bradicardie. .tahicardia sinusala (frecventa inimii .

Tahicardia sinusala Aprox. 150 batai/min .

.

electrocardiograma de efort .permit cunoasterea marimii inimii si miscarile sale. . ecocardiografiile. Permite localizarea precisa a problemei cauzatoare de tulburari de ritm. rezonanta magnetica .Pentru depistarea bolilor cardiovasculare cauzatoare de aritmii se efectueaza o serie de examene medicale: .inregistrarea la cerere .electrocardiograma de repaus .este utilizata pentru clarificarea situatiilor mai complexe.explorarea electrofiziologica .electrocardiograma ambulatorie (monitorizarea Holter EKG 24-48 de ore) .cu ajutorul unui mic aparat se inregistreaza in acelasi mod ca si la electrocardiograma activitatea inimii in momentul aparitiei simptomelor.radiografiile. inregistrarea dureaza 15-40 de secunde . precum si observarea functionarii valvelor si rapiditatea debitului sanguin .

fie in camerele superioare.Inainte de a intra in sala de operatie sunt introduse in vene (din antebrat sau din zona inghinala) mici catetere prevazute cu electrozi. . Dupa efectuarea anesteziei. fie in ventricule. acesti electrozi pot fi plasati in diferite zone ale inimii.

Există şi tipul extracutanat.Ce este un pacemaker? Pacemaker-ul sau stimulatorul artificial preia functia de a genera impulsurile electrice in locul pacemaker-ul natural sau fiziologic.sinusul sino-atrial. . rolul de stimu-lator permanent şi funcţionează intracorporal. cu utilizare temporară. în cea mai mare parte a utilizărilor sale. implantat. care este bolnav. Stimulatorul de tip pacemaker are. în timpul unui tratament medical sau a unei operaţii.

pentru evitarea oricaror alte descarcari electrice care ar putea produce electrocutarea pacientului sau medicului. Atunci cand detecteaza anormalitati de ritm. electrodul pozitiv se aplica pe stern şi electrodul ne-gativ in dreptul apexului cardiac. In asistenta medicala de urgenta.Ce este un cardiodefibrilator implantabil? Cardiodefibrilatorul implantabil este un dispozitiv ce este atasat inimii si monitori-zeaza permanent activitatea electrica. aplicate transtoracic. Defibrilatorul este un generator de impulsuri de mare putere. prin electrozi plasaţi pe piele. . Socul se aplica între cei doi electrozi astfel incat circuitul sa fie izolat de orice potential de alta valoare (masa sau pamant). elibereaza curenti electrici de tensiuni mici. ce redreseaza ritmul.

.

.

12 V. Potențialul transmembranar este determinat de distribuția neuniformă a ionilor în interiorul și exteriorul celulelor. după care revine la valoarea de repaos. Depolarizarea și repolarizarea celulară generează potențial de actiune. potențialul transmembranar și potențialul de acțiune. constând din deplasări masive de ioni prin membrana celulară.Semnale bioelectrice Efectele electrice caracteristice organismului viu rezultă din proprietăți fundamentale celulare și anume. . ca rezultat al proceselor neîntrerupte de transport activ prin membrana celulară. În decursul unei fracțiuni de milisecundă potențialul intracelular realizează un salt de 0.Biosemnale. Potențialul transmembranar – de repaos – nu produce efecte electrice măsurabile în volumul țesuturilor. Excitabilitatea celulară face ca un stimul suficient de intens să declanșeze un proces energetic tranzitoriu. însoțite de variații de potențial electric.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->