P. 1
Psihologia Culorii in Marketing

Psihologia Culorii in Marketing

|Views: 27|Likes:
Published by Georgiana Melestean
despre culoare si publicitate
despre culoare si publicitate

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Georgiana Melestean on Apr 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/19/2013

pdf

text

original

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Tehnici de promovare în mass media Lucrare de seminar Psihologia culorii în publicitate

Georgiana Meleştean, Comunicare și Relații Publice, an III, grupa 4

Va analiza de ce se folosesc anumite culori pentru anumite produse sau servicii . ce gen de culori ne influenţează preferinţele culinare.Cercetarea acestora cauta să stabilească relaţii între stimuli(culorile) şi cogniţie şi comportament. No.Lucrarea va analiza elemente de psihologie a culorii. Maier ne relatează informaţii despre ce tipuri de culori ne influenţează comportamentul. ce culori sunt asociate cu diferitele tipuri de personalitate. Culorile diferite provoacă asocieri diferite iar la vederea unei culori se declanşează la nivelul psihicului răspunsuri în cooncordanta cu aceste asocieri. The dark side of self. Unul dintre aceste elemente este culoarea.and Social perception:Black uniforms and aggression în Professional Sports.Companiile folosesc culoarea drept instrument pentru transmiterea mesajului de marketing.Facultatea de Științe Politice.Din această cauză culoarea negru ar duce la violenţă.Frank and Thomas Gilovich. Elliot şi Markus A. Ipotezele cercetării cercetării mele sunt: 1.Frank şi Gilovich* au relatat faptul că negrul este asociat cu răul şi moartea. Psihologia culorii „Culoarea este limba maternă a subconştientului” (Carl Jung) Studiul lui Andrew J. ambalaj sau orice metodă de a comunica a specialiştilor.1 . vol 54. Cornell university 1988. Journal of Personality and Social Psychology .De aceea lucrarea mea se va baza pe psihologia culorii în publicitate. ________________________________________________________________________ *Mark G. Administrative și ale Comunicării Trăim într-un secol în care modul de a face reclamă unui anumit produs său serviciu este vital în lupta pentru câştigarea inimii consumatorului. ce culori ne afectează mediul de lucru şi implicit productivitatea.Culoarea ajuta la consolidarea unui brand 2. putând astfel să ne dăm seama de mesajul transmis de culoarea unui slogan. în special cu aplicativitate în publicitate.

Îţi creşte vazarile şi profitul.. recunoscuţi la nivel internaţional .Facultatea de Științe Politice.KISSmetrics-web analytics solution. mesajul brandului tău va fi comunicat mai repede creierului decât formele sau cuvintele deoarece culoarea afectează direct emoţiile şi sentimentele .Tot ei ne spun că pentru specialiştii în marketing. Administrative și ale Comunicării Psihologia culorilor în ceea ce priveşte decizia de a cumpăra „În momentul în care foloseşti tonuri de culori armonioase . Un studiu realizat de Kissmetrics * ne relatează faptul că stimulul culoare ne declanşează nişte răspunsuri foarte specifice în creier şi în corp.Aceasta gaspoateste 3 zone foarte importante în care alegerea culorii potrivite te poate ajuta:    Îţi face brandul recognoscibil la prima vedere. putând modifica comportamentul nostru.Karen Haller –expert internaţional în culoare şi branding 2. culorile pot reprezenta identitatea unui brand.” Karen Haller1 Tot această spune că este foarte important ca în momentul în care îţi creezi o afacere nu este vorba numai despre ce culoare îţi place ţie ci este vorba despre a ştii cum să foloseşti psihologia culorilor pentru a-ţi influenţa clienţii să îţi cumpere produsul său serviciul precum şi a-ţi maximiza vânzările. Tot acest studiu ne prezintă culoarea în raport cu diferite concepte cum ar fi culoare şi marketing. Culorile pot avea un efect psihologic puternic şi. Publicitatea este unul dintre cele mai mari domenii care se prezintă culoarea drept unul dintre cele mai puternice instrumente de comunicare şi că aceasta reprezintă 60% din decizia de a achiziţiona sau nu un produs.Spre exemplu roşul creşte tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii în timp ce albastrul scade tensiunea arterială. 1. pulsul şi ritmul respiraţiei. Îţi face ca brandul să se diferenţieze de celelalte branduri din competiţie. culoare şi branding sau culoare şi consumator. după cum am amintit mai sus exista o legătură la fel de puternică între culori şi afectiv.

respiraţia se accelerează. dar şi pasiune. Aşadar. pasionate de ceea ce fac. 93% aspectul vizual). dar şi interdicţie. energie. Este o culoare care prin definiţie stimulează: inima bate mai repede. . Administrative și ale Comunicării Culoarea în raport cu marketingul După experţii de la Color Marketing Group* oamenii iau în considerare în special aspectul vizual şi culoarea atunci când cumpără.. pentru culoarea roşie avem semnificaţia de putere şi pasiune.Are aproape 1000 de membri din 20 de tari. Culoare şi Branding Culoarea creşte recunoaşterea brand-ului cu 80%. Roşul atrage atenţia. *Color Marketing Group (CMG)-Institut de cercetare şi asociaţie internaţională destinată profesioniştilor din design care lucrează cu culorile şi care identifică noile trenduri în design şi în folosirea culorilor.(1% sunet / miros. iar aceasta este în strânsă legătură cu încrederea consumatorilor. 85% dintre cumpărători identifiă culoarea ca fiind motivul principal pentru care cumpără un anumit produs. Christian Louboutin sunt alte branduri care folosesc culoarea. Brandurile care folosesc această culoare sunt The Virgin Group. agresivitate. 6% textură.Brandurile folosesc culoarea roşie atunci când vor să fie văzute puternice. curaj fizic. poate însemna atracţie. Culoarea pe care o companie o foloseşte pentru marca să exprimă încrederea acordată consumatorilor şi calitatea produselor comercializate . Roşu Aşadar. Coca Cola. roşu e furie. afirma Karen Haller.erotism.Ea ne oferă câteva exemple grupate pe tipologiile de culori.Facultatea de Științe Politice.

Movul este culoarea regalităţii.La fel ca movul. Albastru Brandurile folosesc albastru pentru a părea calme. Este culoarea banilor şi a invidiei. dragostea universală. de multe ori utilizat în cadrul băncilor şi întreprinderilor. Verdele este atractiv pentru tineri şi pentru cei care se bucura de viaţă. Twitter. dar semnifica şi mediul înconjurător. e considerată o culoare care calmează şi echilibrează. Chanel sau Yves Saint Laurent. ne precizează Haller.Facultatea de Științe Politice. Induce o senzaţie de calm pentru că încetineşte ritmul cardiac. semniofica minte.La nivelul organismului. negrul poate comunica elegantă. Mov Brandurile folosesc culoarea MOV pentru a semnala luxul. „calitatea.De aceea o sa vedem branduri foarte mari care folosesc negrul precum Gilt Groupe. luxul şi decadentă" sunt cele trei concepte asociate culorii mov. Garnier Fructis este un alt brand verde. exclusivitate". Brandurile care folosesc această culoare: Starbucks foloseşte verdele pentru a-şi expune brandul ca unul tânăr şi prietenos cu natura. Creează impresia de încredere şi siguranţă. "Atunci când este utilizat corect. nu agansante. De aceea. ale cărui produse sar îţi sar în ochi de pe rafturi. Negru Brandurile folosesc negru pentru a semnala exclusivitatea şi elegantă. negrul este o nonculoare de lux.Un exemplu de brand care foloseşte culoarea mov este Cadbury. logica şi comunicare. LinkedIn este culoare primară datorită comunicării. verdele produce o relaxare şi o detensionare.potrivit lui Haller. . Administrative și ale Comunicării Verde Brandurile folosesc culoarea verde pentru a-şi arăta tinereţea şi dragostea faţă de natură. rafinamnet.De asemenea Pentru Facebook.

Victoria Secret's este primul exemplu. . şi pentru a exprima o personalitate prietenoasă. şi organizaţiile de caritate care au în vizor cancerul la san profita de această culoare. este cea mai vizibilă culoare la lumina zilei.La vederea galbenului apare o stimulare benefică a metabolismului. optimistă.Este o culoare luminoasă iar brandurile care folosesc această culoare pot semnala că interacţiunea cu acestea este o experienţă distractivă. De asemenea. E un bun stimulent pentru intelect şi creativitate. dar şi a sistemului nervos. Portocaliu Portocaliul creează un apel la acţiune: subscrie. În acelaşi timp. cei care folosesc această culoare trebuie să fie atenţie pentru că pot intra într-un alt cerc.Însă. Roz Brandurile folosesc roz fie pentru a demonstra că sunt sexy fie pentru a ne aduce aminte de romantism şi femininitate. fericită". de aici şi impresia de optimism şi energie. compania a lansat şi o colecţia numită "PINK". dar estompează însemnătatea cu albastrul din logo.Cel mai cunoscut logo este cel al Mc Donald's. pentru că se produce o descărcare de serotonină.Facultatea de Științe Politice.Este folosit în general pentru a comercializa produse pentru femei tinere. Administrative și ale Comunicării Galben Galbenul este folosit pentru a arăta prietenia. IKEA vrea să creeze un spaţiu prietenos pentru cumpărături. cumpără sau vinde. cel al neîncrederii. E mult folosit în marketing pentru creşterea vânzărilor şi atragerea atenţiei cumpărătorilor. Banca ING utilizează culoarea în brandingul lor. Şi pentru că nu ajungea doar culoarea reprezentativă. De altfel.

Din totalul de 40 de persoane grupul era format din 43% femei şi 57 % bărbaţi. Poate fi asociată planurilor foartestabile. este culoarea pământului. de aceea sta în spatele unor concepteprecum stabilitate.Ei au trebuit să aleagă din 15 culori diferite.Facultatea de Științe Politice. .55% s-au identificat ca băutori de cafea iar 45 % drept persoane care niciodată nu au băut cafea. Administrative și ale Comunicării Maro Este o culoare a neutralităţii organice. Studiu de caz Coffee Packaging Color Research Determinarea modului în care afectează culoarea răspunsul consumatorului la ambalaj. Cercetarea a fost condusă într-o sală de clasă şi fiecare participant a primit atâta timp cât a avut nevoie să îşi rezolve chestionarul. Cercetarea s-a axat pe diferitele culori folosite pe ambalajul de cafea. Cercetarea s-a focusat pe culorile folosite pe ambalajul de cafea. .Rezultatele cercetării au fost folosite pentru a determina modul în care consumatorii răspund la culorile diferite folosite la ambalarea cafelei şi care culori se vor potrivi atributelor diferitelor tipuri de cafea care se vând şi care apar în campaniile de branding astfel încât să îi ajute pe designeri şi pe specialiştii din marketing să aleagă cea mai potrivită culoare în momentul transmiterii mesajului publicului lor ţintă. relaţii puternice şi încredere. Brandurile folosesc culoarea maro pentru a arăta entuziasmul şi securitatea. Pentru produse. Simbolizează originea tuturor lucrurilor.(Fig1) Prima parte a cercetării a cerut participanţilor să răspundă la 20 de întrebări care îi puneau să aleagă o literă care reprezenta o anumită culoare de ambalaj. duce cu gândul la natural şi organic.Femeile arătau o predispoziţie mai mare să fie băutoare de cafea.Participanţii la studiu fac parte din studenţii „Western Technical College”.

roz. Din cele 20 de întrebări. Două întrebări din cercetare au cerut participanţilor să identifice culorile care reprezintă cafeaua organică şi eco-friendly.Cele mai întâlnite răspunsuri au fost culoarea verde. cât de des beau cafea sau dacă beau cafea şi ce brand de cafea cumpăra cel mai des. trei întrebări au cerut oamenilor să spună care culoare i se potriveşte unei cafele cu atribute negative:    Care cafea are cel mai prost gust? Care cafea este de cea mai proastă calitate? Care cafea are gust amar? Culorile alese pentru cafeaua cu atribute negative au fost:alb. Administrative și ale Comunicării A doua parte a cerut persoanelor participante să scrie sub fiecare ambalaj de cafea câteva atribute care ar descrie cel mai bine cafeaua care se află înăuntru. maroniu deschis sau închis precum şi culoarea alb . maroniu deschis. albastru deschis şi combinaţia dintre maroniu deschis şi negru. verde deschis. Din cele 20 de întrebări. negru şi violet. vârsta. ei au dat atribute la un număr de 15 ambalaje de culoare diferită. Ultima parte a cules date demografice despre participanţi cu întrebări de genul sex.La fel ca la prima.Facultatea de Științe Politice. gri închis. roşu închis. 8 dintre ele erau categorisite ca întrebări cu atribute pozitive:         Care cafea are cel mai bun gust? Care este cea mai bogată în aroma? Care miroase cel mai bine? Care este de cea mai înaltă calitate? Care este cea mai proaspătă? Pe care dintre cafele ai cumpăra-o prima? Care te-ar face să vrei să bei cafea? Pentru care ai plăti ce mai mult? Culorile alese ca având atribute pozitive:Maroniu închis.

gustoasă. Gri închis: cafea brută. culorile preferate de consumatori sunt maroniu închis. scumpă. scumpă. Maroniu dechis:normală. dulce. amestec de dimineaţă. seacă. naturală. captivantă. aromă exotică. Galben:energie. puternic aromatizata. sănătoasă. plictisitoare. simplă.Culorile alb. plictisitoare. Neagră: un amestec închis. veche. slabă. mentă. pufoasă şi de dimineaţă. ruta. dulce Verde : organică.uşoară. Verde deschis: organică . sănătoasă şi de calitate. uşoară. maroniu deschis şi roşu închis. aromatizata. naturală. organică. confortabilă. proaspătă. cremoasa şi uşoară. bogată. îndrăzneaţă. plictisitoare. decafeinizata. Violet :bogată în aroma. pe bază de plante. calmă. Roşu închis:bogată. savoare slabă. Alb:ieftină. Albastru deschis: o cafea slabă. bogată. gri închis şi roz au fost catalogate ca fiind culorile care ascund cele mai proaste cafele. de înaltă calitate. închisă. cappucino. Maroniu închis :puternică. blândă. proaspătă. liniştită. mai „blândă”. . scumpă. pentru femeile care trebuie să bea cafaua în drum spre ceva. retro. sănătoasă. de înaltă calitate. Aşadar. blândă. puternică. sănătoasă. rece. slabă. Administrative și ale Comunicării În etapa următoare persoanele participante au descris culorile aferente ambalajelor diferitelor tipuri de cafea : Roşu: energie. energie. Albastru:bogată în aroma. pură. slab aromatizata. are gust bun şi este în ton cu mediul. Roz:feminină. aroma robustă. puternică şi proaspătă Portocaliu: decafenizata. cu gust de lămâie. un început bun pentru ziua ta. rea şi ieftină. înălţătoare. cafea neagră plină de aromă. de o calitate extraordinară. relaxanta . ieftină.Facultatea de Științe Politice. cu gust de afine. foarte puternică . molae. generica. distractivă. amară şi prea puternică.

Am ales branduri precum Rom. la sediul organizaţiei din care fac parte.Facultatea de Științe Politice. design etc). În cele ce urmează voi prezenta temele ghidului de conversaţie. Ursus.Media de vârstă este 19-24 de ani. ideologie. dacă respondentul nu ştie să răspundă la întrebare . Interviul Interviul a avut loc într-un spaţiu închis.)  Poţi să îmi zici câteva caracteristici ale firmei/ produsului /serviciului respectiv?Elemente precum slogan.Am avut un număr de 20 de participanţi dintre care 13 erau femei şi 7 bărbaţi. Fiecare intervievat a primit un set format din acelaşi număr de imagini. BCR..Companiile folosesc culoarea drept instrument pentru transmiterea mesajului de marketing. BRD. Obiectivul investigaţiei pe care o voi desfăşura va fi stabilirea valorii de adevăr a ipotezelor din cadrul cercetării.Respondenţii eligibili nu trebuiau să facă parte din facultăţile de specialitate care au drept obiect de studiu culoarea (publicitate.  Recunoşti produsul? (În cazul în care nu îl cunoaşte intervievatorul îi va preciza acestuia despre ce produs său serviciu este vorba. 2. Plafar.(La fel ca în cazul primei întrebări. arte-grafica.Fiecare imagine reprezenta un ambalaj al unui brand din România.Culoarea ajuta la consolidarea unui brand. şi Farmec. intervievatorului îi vine sarcina de a-i explica acestuia ce anume comunica brandul)    Ce culori observi că sunt folosite pentru ambalaj? Ce îţi comunica culoarea/culorile folosite pe acest ambalaj? Crezi că aceste culori se potrivesc cu imaginea pe care vor să o comunice aceste produse? .Pentru partea de cercetare am ales o tehnică de cercetare calitativă şi anume interviul nestructurat cu ghidul de interviu. Administrative și ale Comunicării Partea de cercetare Ipoteze : 1.

. A fost singurul ambalaj pentru care toţi respondenţii au identificat o conexiune între culorile folosite. Gheorge Hagi şi Ilie Năstase. cea mai de preţ valoare a Grupului Société Générale. ciocolată ROM nu ar mai fi ciocolată ROM. este gustul românesc nealterat de influenţe străine. galben şi albastru. Administrative și ale Comunicării Toate cele 20 de persoane au recunoscut produsul/serviciul dar numai 6 dintre ele au ştiut exact ceea ce acestea vor să transmită în cazul tuturor imaginilor. Semnificaţia culorilor în viziunea participanţilor la studiu: Ambalajul ROM (fig2) Culorile folosite au fost roşu. Site-ul serviciului: “Împreună. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine felul în care ne gestionam relaţia cu clienţii şi partenerii noştri. steagul României.În acest caz corelaţia culoare-brand este în procentaj maxim. „Rom este despre romani şi România.Acest lucru atrage atenţia asupra faptului că de multe ori consumatorul nu da atenţie unor anumite categorii de stimuli primiţi. BRD Groupe Societe Generale(fig3) Culorile folosite sunt roşu şi negru intercalat cu puţin alb. Acest cuvânt are puterea să exprime Sprirtul de echipă.Restul de 5 persoane nu au reuşit să identifice mesajul brandului.20 de respondenţi din 20 au afirmat că dacă nu ar mai fi folosite aceste culori .Facultatea de Științe Politice. Nadia Comăneci. mândru de identitatea aşa autentic românească” este o mică parte din descrierea folosită pe site-ul produsului.” Banca a mai avut de asemenea asocieri de imagine cu cei trei mari sportivi. .Este o părticică din istoria noastră.

Este o bancă. În raport cu imaginea brandului s-au obţinut răspunsuri de la majoritatea ca BRD-ul exprima prin culorile abordate profesionalism şi elitism. deci trebuie să inspire încredere iar culoarea albastră este una foarte potrivită.Combinaţia de culori roşu-negru le aduce unora ideea de violenţă. Cuvintele pe care respondetii le-au folosit pentru a descrie ceea ce le inspiră culoarea logo-ului BCR au fost încredere. unele persoane considera ca albastrul nu este observabil şi că de aceea ei au apelat la S-ul roşu. . Administrative și ale Comunicării În acest caz răspunsurile primite au fost ca negrul le inspiră clasic. iar S-ul de la final fiind roşu pare a fi folosit pentru a atrage atenţia. afirma 16 respondenţi din cei 20. Ursus se numeşte „regele berii în românia”. culorile alese se potrivesc cu mesajul pe care specialiştii vor să îl comunice.Facultatea de Științe Politice. Majoritatea participanţilor la studiu au văzut potrivirea dintre culoarea logo-ului ales de BCR şi mesajul brandului sau.Aşadar. serios şi că roşul le inspiră vitalitate. este o bere cu o personalitate distinctă şi cu tradiţie. grandoare. forţa. antreprenoriat şi solidaritate socială.Trei s-au arătat indiferenţi iar unul singur a precizat că S-ul roşu nu are rost şi că se vede că e folosit doar pentru a atrage atenţia. curăţenie. îţi sare în ochi.Albul le aduce aminte de puritate. seriozitate. atestă un număr de 14 respondenţi din cei 20. BCR(fig4) Culorile folosite sunt albastru şi roşu. Ursus(fig5) Culorile folosite sunt roşu şi alb pentru logo iar pentru ambalaje folosesc roşu.Se promovează ca fiind numărul 1 în românia şi în toate domeniile sale de activitate iar activităţile sale de CSR se îndreaptă spre educaţie. auriu sau cu gri în funcţie de sortiment. profesionalism. roşul li se pare o culoare nepotrivită pentru o bancă.Doi respondenţi nu s-au putut pronunţa iar unui număr de 4 persoane . sobru. alb în combinaţie cu negru.

alb şi verde. Pentru ambalajul care foloseşte auriul avem combinaţia de culori roşu.20 din 20 de persoane sunt de acord că brand-ul şi-a ales bine culorile. energie dar în acelaşi timp calm. modern înseamnă dezvoltare. ideea de a nu atrage atenţia. Pe site-ul lor apare“Tradiţie şi Modern. Toţi intervievaţii considera că brandul Plafarului. Administrative și ale Comunicării Combinaţia de roşu cu alb stârneşte în mintea oamenilor ideea de dinamism.dacă tradiţia înseamnă cei peste 120 de ani de activitate în domeniul cosmeticii. puritate. inovaţie.Acesta aminteşte respondenţilor de clasic. acela de de a fi un brand natural prin produsele sale se potriveşte foarte bine cu culorile alese pentru a-l reprezenta. Pentru unele persoane negrul exprima tradiţie dar majoritatea respondenţilor au spus că nu văd neapărat legătura dintre brand-ul per ansamblu şi culorile folosite. Farmec(fig7) Compania Farmec se foloseşte de culoarea mov pentru a o reprezenta din punct de vedere coloristic. portocaliul în special inspiră memorie. natură. verde şi alb te duce cu gândul la o zi petrecută în natură. eleganta precum şi un sentiment de exclusivism. Culorile siglei de la Plafar inspiră respondenţilor ideea de ecologic. sănătate .Combinaţia de portocaliu.Facultatea de Științe Politice. forţa. Varianta ambalajului cu gri inspiră indiferentă.sănătos. găsirea unor noi oportunităţi de cercetare şi business” .Albul inspiră curăţenie.10 persoane s-au arătat indiferente. obişnuit însă verdele sticlei le aduce aminte de ingrediente naturale.Acesta inspiră putere. Pentru cel care foloseşte negrul avem combinaţia de culori roşu. alb şi auriu. căldură. alb şi negru. organic. sportivitate. 4 persoane au spus că nu văd legătura deloc iar restul de 6 persoane au spus că se potriveşte Plafar(fig6) Culorile folosite sunt portocaliu.

Bazându-ne pe răspunsurile primite putem afirma că într-adevăr culoarea ajuta la consolidarea unui brand şi că în ziua de astăzi companiile folosesc culoarea drept instrument pentru transmiterea mesajului de marketing. Administrative și ale Comunicării La vederea aceşti imagini toţi respondenţii au făcut legătura dintre culoarea mov şi concepte de genul modernitate. În urma analizei teoriei de specialitate şi a rezultatelor de la interviuri. superioritate. . tuturor celor 20 de persoane li se pare că este o culoare potrivită pentru un brand că Farmecul. feminitate. prosperitate şi bogăţie. consider că ipotezele stabilite la începutul cercetararii au fost stabilite.Facultatea de Științe Politice. Aşadar.

Color experts from the Color Marketing Group share their success stories. Marney.org Alte surse digitale si articole: Diana Boicescu.Elliot and Markus Maier. Directory Journal.Andrew J.14 Aprilie.2005 http://www. „The Effects of Store Environment on Shopping Behaviours: A critical Review”.org .com June Campbell „The Psychology of Color in Marketing” Color Marketing Group. Administrative și ale Comunicării Bibliografie: Surse tipărite: Craig Kunce. Color and Psychological Functioning.Facultatea de Științe Politice. Munich.wall-street. How does color affect consumer response. „The profit of Color”. J. Germania. 2007 http://www.Saint Mary’s University of Minnesota.Culorile care vand. Marketing Magazine. Octombrie.ro . University of Rochester and University of Munich. 2001 Articole din baza de date Business Source Premier database. http://www.ebscohost. April 2008 Shun Yin Lam.Coloring consumer purchasing patterns.jstor. 16 Septembrie 1996 http://www.colormarketing.

Administrative și ale Comunicării Monica Diana Bercea.colormarketing.com .empower-yourself-with-color-psychology.com www.uk www.org/ http://www.wordpress.psych.rochester. Psihologia culorilor in deciziile consumatorilor.ro www. http://neurorelays.Facultatea de Științe Politice.karenhaller.co.edu www.manager. 9 Iulie 2012.

Administrative și ale Comunicării ANEXA Fig 1 Fig.Facultatea de Științe Politice.3 .2 Fig.

7 .6 Fig.Facultatea de Științe Politice.5 Fig.4 Fig. Administrative și ale Comunicării Fig.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->