MINISTERUL EDUCAŢIONAL AL REPUBLICI MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ’’BOGDAN PETRICEICU HASDEU’’ FACULTATEA DE FILOLOGIE ŞI ISTORIE SPECIALITATEA LIMBA ŞI LITERATURA

ROMÂNĂ-FRANCEZĂ

LA EDUCATIA FIZICA

TEMA:FOTBALUL

Profesor:Piscunov Student:Mihai Serghei Gr FRF-1101 -

Cahul 2012

Fotbal Fotbal Un atacant (în roșu) a depășit doi fundași (în alb) și se pregătește să șuteze la poartă.[1][2][3][4] Se joacă cu o minge sferică pe un teren dreptunghiular. ceea ce îl face cel mai popular sport din lume. acoperit cu iarbă. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. cu câte opoartă la fiecare capăt. ceilalți jucători nu se . Cel mai înaltfor Porecla Jucat prima oară FIFA „jocul frumos” La mijlocul secolului 19 în Marea Britanie (cu rădăcini în secolul 15 în Anglia) Caracteristici Contact Da Membri ai echipei 11 de fiecare parte Mixt Categorizare Echipament Loc de întâlnire Olimpic Da. La începutul secolului 21 era jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări. Sport cu minge Mingea de fotbal Terenul de fotbal 1900 modifică Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. În afara portarului. competiții separate Sport de echipă.

fără îndoială. apărut în anii 1880 ca o abreviere Oxford "-er"a cuvântului „asociație”. fotbalul naște pasiuni enorme și joacă un rol foarte important în viața fanilor. necesar practicării fotbalului au contribuit. Singura dată când jucătorul se poate folosi de mâini este atunci când aruncă de la margine (execută un aut).pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. . forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association)[5] a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei. cunoscut în Europa ca rugby. este deseori numit cel mai popular sport din lume. printre care fotbalul american. Echipa care înscrie mai multe goluri până la finalul jocului este declarată câ știgătoare. jucătorii se pot folosi de orice parte a corpului pentru a direcționa mingea. Este recunoscut în multe țări drept: sportul rege.n. astfel ajungându-se la sportul practicat astăzi. Acestea sunt dezvoltate în continuare: Două echipe de câte 11 jucători fiecare încearcă să lovească o minge rotundă (mingea de fotbal). În jurul anului 200 î. În rest. dacă ambele echipe au marcat același număr de goluri. FIFA informa că peste 240 de milioane de oameni joacă regulat fotbal. cunoscute sub numele de Legile Jocului. cu scopul de a o introduce în poarta adversă. Regulile sale simple și echipamentul redus și ieftin.e. pentru a nu se confunda cu numele altor forme de fotbal existente în acele timpuri. Una dintre primele reguli este interzicerea atingerii intenționate a mingii cu mâna în timpul jocului (excepție fac portarii). în peste 200 de țări de pe întreg globul. la creșterea popularității sale. Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani.[6] Natura jocului Un portar plonjând să oprească mingea ce se îndreaptă spre poarta sa. Fotbalul se joacă după un set de reguli. În multe zone ale lumii. În 2004. Etimologie Legile jocului au fost formate în Anglia de The Football Association în 1863. În aceste zone este cunoscut și sub numele de soccer. Regulile au evoluat cu timpul. unde a primit denumirea de association football. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju. termen originar din Anglia. a comunităților locale și chiar a națiunilor. meciul este considerat egal. În primăvara anului 2001. sau fotbal australian.

[7] În plus. fie în aer) sau când arbitrul fluieră. Acestea sunt:   fundaș . în medie. Contactul fizic este limitat. De exemplu. Jucătorii adverși pot recupera mingea prin interceptarea unei pase sau prin deposedarea adversarului. Tactici Legile jocului nu impun o altă poziție ocupată în teren de vreun jucător. în prima divizie engleză (Premier League). există fundași centrali sau mijlocași stânga. încercând să oprească atacurile adverse încă de la început. analizate în continuare. Aceste poziții nu sunt restricționate de reguli.48 de goluri pe meci. Jocul se oprește doar în momentul în care mingea părăsește cu întreaga circumferință o linie ce marchează terenul (fie pe pământ.Cel mai bun fotbalist ai anilor 2009 și 2010 Jucătorii se pot apropia de poarta adversă astfel: prin dribling (alergarea cu mingea la picior). totodată el ajută apărătorii. Aceste poziții sunt împărțite la rândul lor. într-un meci disputat la un nivel profesionist se înscriu puține goluri. Acest lucru se aplică și portarilor. deși în marea majoritate a timpului se află în preajma propriei porți. mijlocașul . doar 8% dintre partidele disputate s-au terminat fără gol marcat.  atacantul . Jocul se reia prin diferite metode. s-au marcat. De obicei. iar fotbaliștii sunt liberi să-și schimbe pozițiile în timpul jocului. 2. după timpul petrecut de un jucător într-o anumită parte a terenului de joc. De exemplu. Dar. care. 88% din jocuri s-au încheiat cu mai puțin de 4 goluri marcate.jucător al cărui principal rol este acela de a marca goluri.jucător specializat în prevenirea încercărilor de a marca ale adversarilor. în sezonul 2005–2006. .jucător care organizează jocul ofensiv al echipei și oferă pase decisive atacanților. in afara celei de portar. pot participa oricând la jocul ofensiv al echipei. De-a lungul timpului au apărut o serie de poziții specifice. prin pasarea mingii între coechipieri și prin șutarea acesteia spre poartă. Cele mai întâlnite cazuri sunt la loviturile libere sau la cornere.

Școala Harrow. 2 atacanți). până în anii 1870. prin tragere sau prin ținere”. care jucau diferite forme de fotbal. posibilitatea împiedicării adversarului prin lovirea sa în „fluierul piciorului.C. Exemple de așezări tactice: 4-4-2 (4 fundași. au ratificat primele 13 reguli ale jocului. 4-5-1. care era reprezentantul Blackheath și-a retras clubul din FA. Dar. la întâlnirea precedentă. În 1862. la o întâlnire a reprezentanților mai multor colegii: Colegiul Eton. Acesta a luat ființă în 1857. a două reguli de bază: prima era cea care permitea alergarea cu mingea în mâini și a doua. asemănătoare cu cele de astăzi. din cauza excluderii din regulament. Cele 11 cluburi rămase în FA. în 1871. în 1867. Colegiul Winchesterși Școala Shrewsbury. cel mai bun exemplu fiind clubul Sheffield F.Dispunerea jucătorilor pe teren se numește așezare tactică. sub conducerea lui Ebenezer Cobb Morley. între Octombrie și Decembrie.[9] Aceste eforturi au condus la înființarea Federației de Fotbal (FA) în 1863. Dar. independente de școli sau universități. La ultima întâlnire. Alte cluburi englezești de rugby au urmat exemplul și nu s-au înscris în FA. (format din foști elevi ai Scoala Harrow). Regulile Cambridge. clubul Sheffield a continuat să joace după propriile reguli. în 1848. care s-a întrunit pentru prima dată în dimineața zilei de 26 octombrie 1863. au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge. ele au formatFederația de Rugby (Rugby Football Union). primul trezorier al FA. s-au format multe cluburi. Stabilirea așezării tehnico-tactice a echipei intră în subordinea antrenorului. Londra. iar regulile create de ei au dus la formarea Federației de Fotbal Sheffield & Hallamshire.[8] [modificare]Regulile [modificare]Istorie jocului și evoluție Anglia jucând cu Scoția în primul meci de fotbal internațional (The Oval. Școala de Rugby. .[10]Singura școală care a fost reprezentată la această întrunire a fost Școala Charterhouse.[10] În ciuda acestora. În timpul acestora a luat naștere primul set cuprinzător de reguli. Multe foloseau propriile lor reguli. Freemason's Tavern a fost locul de întâlnire al Federației pentru încă 5 întrevederi. John Charles Thring de la Școala Uppingham a creat un alt set de reguli des folosit. jucate în școlile din Marea Britanie. 1872) Regulile jocului au fost conturate la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a standardiza regulile unei mari varietăți de jocuri asemănătoare. ele erau departe de a fi niște reguli universale. la Freemason's Tavern din Great Queen Street. În anii 1850. 4 mijlocași.

acestea nefiind prevăzute în regulamentul fotbalistic. ciorapi (jambiere) și apărătoare. Există o varietate de poziții în care jucătorii sunt amplasați de către un antrenor/manager. chiar dacă prefața regulamentului permite federațiilor naționale să modifice anumite pasaje pentru diverse categorii (juniori. a Federației Scoțiene de Fotbal. dintre care unul trebuie să fie portarul. Legile pot fi găsite pe site-ul oficial al FIFA. femei. nici el nu are voie să facă acest lucru în afara suprafeței de pedeapsă (careul de 16 metri) din fața porții sale. Astăzi. pantaloni. Motivele cele mai . Federația Internațională de Fotbal FIFA. regulile jocului sunt stabilite de International Football Association Board (IFAB). La alte niveluri acest număr poate varia. iar reprezentanții săi au hotărât să adopte regulile create de IFAB. Regulile spun ca minimul de jucători acceptat într-o echipă este de 7.[13] Formatul inițial conținea 12 echipe din centrul și nordul Angliei.) Pe lângă cele 17 legi. Aplicabilitatea regulilor Legile principale ale jocului sunt în număr de 17. seniori. Aceleași legi se aplică la toate nivelurile fotbalistice. Jucătorilor le este interzis să poarte altceva ce ar putea fi periculos pentru ei sau pentru alt jucător (inclusiv bijuterii sau ceasuri).Astăzi. Totuși. conducerea acestora este formată din 4 reprezentanți FIFA și câte 1 reprezentant al fiecărei federații britanice. Prima ligă de fotbal a fost creată în Anglia. este de 3. a Federației Galeze de Fotbal și a Federației Irlandeze de Fotbal înManchester. în 1888 de președintele clubului Aston Villa. cât şi printre adulţi. Jucători și echipament Fiecare echipă este alcătuită din maximum 11 jucători (excluzând rezervele).[14]Popularitatea crescândă a jocului a condus la unirea reprezentanților celor două federații (FIFA si IFAB). în meciurile internaționale și la nivel de ligi naționale.[11] Aceasta a luat ființă în 1886[12] după o întâlnire aFederației Engleze de Fotbal. s-a format la Paris în 1904. Echipamentul de bază al jucătorilor este format dintr-un tricou. numeroase alte decizii și directive IFAB contribuie la reglementarea jocului de fotbal. William McGregor.[15] Fotbalul este popular atât printre copii. etc. Acesta este singurul căruia i se permite să atingă mingea cu mâinile. Un anumit număr de jucatori pot fi schimbați în timpul unui joc. [16] Fiecare echipă trebuie să desemneze un portar. Numărul maxim de înlocuiri.

un jucător înlocuit nu poate reintra în joc. Terenul de joc are și alte delimitări. abordate în articolul special dedicat acestuia. cunoscută sub numele de lovitură de pedeapsă (penalty). 2 linii. iar lățimea.5 m în interiorul terenului. oboseala. La nivelul seniorilor. Cea mai importantă este aceea de a delimita locul până la care portarul poate juca mingea cu mâna. marginile terenului sunt delimitate de liniile de margine. "careul de 16m" sau "careul"). acestea sunt reprezentate deliniile de poartă. schimbările tactice sau tragerile de timp pe final de joc. ce pornesc de pe linia de poartă (la 16. Oficiali Un joc este condus de un arbitru. În jocurile disputate la cel mai înalt nivel există și un al patrulea oficial. între 64-75m. deși aceasta nu este obligatorie prin regulament. Arbitrul este ajutat de 2 arbitri asistenți (popular denumiți tușieri). iar deciziile sale sunt finale și indiscutabile. un eventual fault al unui apărător asupra unui atacant advers în această suprafață se va penaliza. Acesta îl poate înlocui pe arbitru în cazul în care acesta se află în imposibilitatea de a mai conduce meciul. cu o lovitură liberă directă. Pe fiecare linie de poartă. de obicei.32m și înălțimea. .întâlnite ce cauzează o schimbare sunt accidentările. în cadrul meciurilor oficiale trebuie să fie cuprinsă între 100 -110 m. Lățimea acesteia trebuie să măsoare 7. De asemenea. În spatele porții se fixează plasa porții. 2.[17] Terenul de joc Mărimea standard a terenului Lungimea terenului de joc. Acesta deține "întreaga autoritate de a pune în aplicare Legile Jocului. în concordanță cu meciul la care a fost delegat" (Legea 5). se găsește câte o poartă.44m. În fața fiecărei porți se află o suprafață a terenului. linia care unește cele 2 linii anterior explicate. Această suprafață îndeplinește mai multe funcții. la cele 2 capete ale terenului.5 m distanță de bara porții) și înaintează 16. Această suprafață este formată din: linia de poartă. În lungime. în timp ce în lățime (unde se află porțile). denumită suprafața de pedeapsă (popular.

de 15 minute. ridicând o tabelă pe care stă scris acest număr. cu avertizarea și eliminarea jucătorilor. Nu există alți oficiali care să cronometreze meciul. Aceste experimente au fost retrase destul de repede. cu asistența medicală oferită jucătorilor accidentați. IFAB a experimentat diferite metode de a evita stabilirea echipei învingătoare prin executarea loviturilor de departajare. În competițiile în care se joacă două manșe (fiecare tur presupune ca echipele să joace 2 meciuri între ele) se poate utiliza așa-numita regulă a golului marcat în deplasare. El trebuie să aproximeze cât timp se pierde cu schimbările. Dacă și după terminarea acestora scorul rămâne egal. Pauza dintre ele este. Reprizele de prelungiri și loviturile de departajare În unele competiții. dacă meciul se incheie la egalitate. Prelungirile Arbitrul este cel care cronometrează meciul. arbitrul hotărăște prelungirea reprizei. iar el indică jucătorilor și spectatorilor numărul de minute. Acest mod de a pierde un meci este foarte neplăcut pentru orice club. Faultul și comportamentul nesportiv Jucătorii de fotbal sunt . deși arbitrii asistenți pot purta ceasuri. se execută lovituri de departajare (lovituri de la 11m) pentru a se stabili echipa învingătoare. La sfârșitul anilor '90. cu tragerile de timp. ori meciurile se consideră încheiate la egalitate și se dispută un nou meci (rejucare). de câte 15 minute fiecare. acesta este înștiințat de arbitru cu câte minute se va prelungi meciul.[18] durata cu care se prelungește rămâne la latitudinea arbitrului și doar el stabilește când fluieră încheierea reprizei. Metodele au constat în încheierea jocului în prelungiri. mai devreme de cele 30 de minute obi șnuite. etc. Când există astfel de evenimente. Fie când se marchează primul gol (gol de aur). În cazul în care echipele sunt egale și la numărul de goluri marcate în deplasare.Timpul Timpul normal de joc Un meci obișnuit de fotbal este alcătuit din 2 perioade de timp (reprize) de câte 45 de minute fiecare. Golurile înscrise din aceste penalty-uri nu se iau în considerare la rezultatul final. în cazul în care echipele se află la egalitate pe totalul celor două manșe. de obicei. iar golul de argint la Campionatul European din 2004(Portugalia). iar la nevoie îl pot ajuta pe "central". Golul de aur a fost folosit la Campionatul Mondial din 2002 (Coreea de Sud-Japonia). În meciurile la care există și arbitru de rezervă. vezi: Golul de aur. Golul de aur și golul de argint Pentru detalii. se joacă încă 2 reprize de prelungiri. există 2 variante: ori se trece la executarea loviturilor de departajare. fie la sfârșitul primei reprize de prelungiri. în cazul în care una dintre echipe are în acel moment avantaj pe tabela de scor (gol de argint).

de atunci. Fiind un gest greu de sesizat de arbitri. atât la jucătorii afla ți pe gazon. Dacă nu se profită de avantajul lăsat. vezi: Ofsaidul (fotbal). tragerea unui adversar. . în timp ce mingea se află în joc. Faptele ce conduc la un astfel de comportament sunt considerate a fi împotriva spiritului jocului și se pedepsesc cu cartonaș galben sau cu cartonaș roșu (eliminare). acordând lovitură liberă. Timpul scurs între acordarea avantajului și revenirea la faza premergătoare nu poate depăși 4-5 secunde. chiar dacă nu a existat în prealabil contact între el și jucătorul advers (presupus că l-ar fi faultat). Acest lucru se intâmplă doar dacă acea echipă poate beneficia de nesancționarea greșelii adversarului. Faptele mai grave. Chiar dacă se utilizează această clauză a avantajului. Aceasta constă în căderea unui jucător cu scopul de a obține o lovitură liberă (eventual un penalty).avertizați cu cartonaș galben și eliminați cu cartonașul roșu. la prima întrerupere a jocului. cât și la rezerve. Ele se regăsesc în Legea 12. sunt folosite constant.[19] Comportamentul nesportiv poate apărea oricând. Celelalte se pedepsesc cu lovitură liberă indirectă. împingerea unui adversar etc.. În ultimul timp. Aceste culori au fost introduse laCampionatul Mondial de Fotbal 1970 și. Faultul se produce în momentul în care un jucător comite o faptă nesportivă citată de Regulamentul de fotbal. în fotbalul profesionist a apărut o nouă problemă: simularea. Un arbitru acordând unui jucator cartonașul galben pentru o intrare nesportivă. cum sunt hen țul (jucarea mingii cu mâna). arbitrul poate sanc ționa (dacă este necesar) jucătorul ce a comis faultul (gestul nesportiv). simularea este acum considerată "gest nesportiv" și este sancționată cu cartonaș galben. arbitrul poate reveni asupra deciziei și poate întoarce faza la momentul inițial. Ofsaidul Pentru detalii. se pedepsesc cu lovitură liberă directă sau lovitură de la 11 metri (dacă "infracțiunea" se produce în careul de 16 metri). Avantajul Avantajul presupune ca arbitrul să permită continuarea jocului (să nu-l oprească) chiar dacă la un moment dat se produce o "infracțiune" împotriva unei echipe.

Acestea sunt:    Asia: AFC (Asian Football Confederation) Africa: CAF (Confederation of African Football) America de Nord. Confederația de Fotbal din Oceania (OFC) înOceania (cu excepția Australiei). Confederația Sudamericană de Fotbal(CONMEBOL) în America de Sud. Centrală și Caraibe: CONCACAF (Confederation of North. Forul internațional. Confederația Africană de Fotbal (CAF) înAfrica. Adesea se spune că această regulă a fost creată pentru a evita ca jucătorii să aștepte mingea într-un singur loc. în realitate. legea este similară celei din rugby. Elveția. Detaliile și aplicarea acestei legi sunt complexe și de multe ori ea naște controverse. Ele sunt afiliate atât la FIFA. [modificare]Foruri conducătoare Confederațiile FIFA Confederația Asiatică de Fotbal (AFC) în Asiași Australia. cât mai aproape de poarta adversă (popular vorbind. care guvernează fotbalul (și jocurile asociate acestuia. Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal(UEFA) în Europa. cât și la confederația corespunzătoare continentului din care provin. "să stea la pomană"). Dar. America Centrală și Caraibe. cât și în fața penultimului jucător advers.Legea ofsaidului limitează posibilitatea atacanților de a se poziționa atât în fața mingii (mai aproape de linia porții). a celei Centrale și a Caraibelor (CONCACAF) înAmerica de Nord. Confederația de Fotbal a Americii de Nord. FIFA este împărțită în șase confederații regionale. Central American and Caribbean Association Football)    Europa: UEFA (Union of European Football Associations) Oceania: OFC (Oceania Football Confederation) America de Sud: CONMEBOL (South American Football Confederation) Numeroasele federații naționale se află sub jurisdicția acestora. recunoscut. cum ar fifutsal și fotbal pe plajă este FIFA (Fédération Internationale de Football Association). . Cartierul general al FIFA se află la Zurich.

diferit de cel masculin. disputate laLos Angeles. Dintre aceștia. încă din 1900. cât și tineri din loturile de juniori.000 de locuitori. Această cifră reprezintă aproximativ 4% din populație. turneul Olimpic masculin este disputat de jucători sub 23 de ani. Confederația cu cel mai mare procent de .[modificare]Competiții [modificare]Competiții internaționale majore internaționale globale Cea mai mare competiție internațională în fotbal este Campionatul Mondial de Fotbal. inclusiv jucători. Copa Libertadores Africa: Cupa Africii pe Națiuni. în acest moment. Liga Campionilor Africii Asia: Cupa Asiei. Liga Campionilor Asiei America de Nord. Ţările enumerate în verde au cel mai mare număr de jucători activi la 1. Centrală și Caraibe: Cupa de Aur CONCACAF. cu câteva restricții ce fac ca țările să nu poată trimită cele mai puternice loturi. fiind permis un număr redus de jucători mai în vârstă. luând în considerare atât bărbați. Așadar.[21] aproximativ 270 de milioane de oameni din întreaga lume sunt implicați activ în fotbal. La Jocurile Olimpice de vară. Liga Campionilor Oceaniei [modificare]Fotbalul în lume [modificare]Popularitate Harta comparativă a popularităţii fotbalului la nivel mondial. Următorul Campionat Mondial va avea loc în 2014. În acest moment. Peste 190 de echipe naționale participă în turneele de calificare cu scopul de a obține un loc la turneul final. Turneul feminin a apărut în 1996. dar din 1984 au fost acceptați și profesioniștii. arbitri și cei din staffurile tehnice. cu o singură excepție: Jocurile Olimpice din 1932. este considerat a avea același prestigiu ca și Campionatul Mondial de Fotbal Feminin (FIFA Women's World Cup). Liga Campionilor UEFA. din 32 de echipe (numărul lor a crescut de la 24 în 1998) și se desfășoară pe parcursul a patru săptămâni. Acesta este alcătuit. UEFA Europa League America de Sud: Copa America. Conform unui sondaj realizat de FIFA în anul 2006. semi-profesionist sau amator.[20] La început participau doar amatori[14]. se desfășoară un turneu de fotbal. competiția nu este considerată ca având aceeași importanță precum Campionatul Mondial. la acesta sunt prezente cele mai puternice loturi ale echipelor naționale. în Brazilia. femei. Această competiție se desfășoară o dată la 4 ani. Campionatul Mondial de Fotbal al Cluburilor Europa: Campionatul European de Fotbal. organizat deFIFA. [modificare]Competiții        internaționale majore la nivel global: Campionatul Mondial de Fotbal. Cupa Campionilor CONCACAF Oceania: Cupa Oceaniei pe Națiuni. fără restricții de vârstă. în consecință. 265 de milioane joacă fotbal profesionist.

68% și Confederația Africană de Fotbal de 5.5). în perioada 2003-2006 forul a avut venituri de 3238 milioane de franci elvetieni (CHF)[25] și cheltuieli de 2. Brazilia (13. odată cu înființarea primelor asociații de fotbal feminin.[24] Conform unui sondaj realizat de FIFA. În medie. FIFA. asociat cu jocul de caritate și cu exercițiul fizic. . În 1971.47%. echipele de fotbal și jucătorii primesc mulți bani din sponsorizări.000 jucători. care au adus în vistieria forului 1.[26] În ceea ce privește cheltuielile. FIFAorganizează Campionatul Mondial de Fotbal Feminin. Barierele sociale și culturale au împiedicat de multe ori intrarea deplină a femeilor în sport. de obicei.[23] Acest lucru a fost oprit la 5 decembrie 1921. Pe de altă parte. Alte țări care urmează sunt: Statele Unite ale Americii (24400000). în special cele ale CM 2006. CONMEBOL de 7.1) și Mexic (8.660 milioane CHF. [modificare]Fotbalul feminin Un meci de fotbal feminin Fotbalul nu a fost de la început un sport popular pentru sexul frumos. India (20. când. profitul fiind de 816 milioane CHF. Femeile au jucat fotbal încă din 1895. în special în Regatul Unit.22%. Există peste 1. [modificare]Economie În fotbal se învârt mulți bani. când 50000 de spectatori erau prezenți la unele meciuri.000 de cluburi.[22] Din 1991. 69% (1. Fotbalul reprezintă cel mai important sport de echipă pentru femei în mai multe țări și unul dintre puținele sporturi cu ligi profesioniste. 92% (2986 milioane de franci elvețieni) din venit provine din vânzarea drepturilor de televizare ale competițiilor internaționale.100. competiție care are loc o dată la patru ani.682 milioane de franci elvețieni). sunt aproximativ 26 milioane de jucători în întreaga lume. cum ar fi Montserrat.persoane implicate activ în fotbal este CONCACAF.7 milioane de echipe la nivel mondial și aproximativ 301.[22] Percepția a început să se schimbe în anii '70. unul din 10 jucători este femeie. în nordul Londrei. Țara cu cei mai mulți jucători activi (cu excepția loturilor de tineret) este China.59%.16%. OFC de 4. Anguilla (760) și Insulele Turks și Caicos (950).la începutul anilor 1920. când Asociația Engleză de Fotbal a votat pentru interzicerea practicării jocului de către femei pe terenul echipelor membre. Restul de 714 milioane de franci elve țieni a fost obținut din produse de merchandising. Acest sport a avut o "epocă de aur" în Regatul Unit . Conform estimărilor FIFA. care are 26. Insulele Virgine Britanice (658). sunt și zone cu sub 1000 de jucători. Germania (16. cu numai 300 de jucători. s-a jucat primul meci de fotbal feminin. int erdicția a fost ridicată prin vot de către UEFA. La polul opus se află AFC.3). UEFA are o rată de 7.53% din populație. A fost. cu numai 2. cu 8.422 de milioane CHF.4). deoarece este un sport mediatizat.

[28] Aici. iar 26% (622 milioane de franci elvetieni) au fost cheltuiți pe servicii cum ar fi transportul. vânzările de bilete și merchandisingul acoperă o mare parte din buget. de asemenea.[30][31][32] Cluburile cheltuiesc mult pe transferuri pentru a-și realiza obiectivele. în special în primele ligi din Germania.din venit a fost folosit la organizarea competițiilor și la dezvoltarea sportului: 46% din totalul cheltuielilor (1. promovate de vedete din fotbalul mondial. Un jucător în formă are o cotă mare. Deși unele transferuri sunt scumpe. publicitatea. chiriile. cum a fost în cazul lui Cristiano Ronaldo. serviciile juridice. de comunica ții etc. acestea sunt amortizate din veniturile publicitare. un rol de solidaritate. Cele mai mari bugete pot fi găsite în Europa. Spania. furnizând materiale de fotbal pentru a fi distribuite de către această organiza ție a Națiunilor Unite.[33] .[29] Există reuniuni periodice în întreaga lume în scopuri caritabile.[27] Bugetele cluburilor de fotbal pot varia în funcție de zona de pe glob. Alte 5% (118 milioane de franci elvețieni). Fotbalul joacă. bugetele au crescut datorită transferurilor de jucători în Europa. FIFA colaborează cu UNICEF din 1999. Italia și Anglia. În America de Sud. drepturile de televizare. Una dintre contribuțiile principale ale FIFA este dezvoltarea sportului în zonele în care acest lucru este îngreunat de lipsa materială și a tehnicii. Salariile pentru cei mai buni fotbaliști din lume sunt de câteva milioane de euro. se pierd de la schimbul valutar și dobânzi.125 milioane de franci elvețieni) merg către organizarea competițiilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful