You are on page 1of 9

TIPAR FUSTA CLOS, TIPARE FUSTE

Tipar fusta clos tipare fuste, poze, imagini Fusta clos se croieste si se confectioneaza cu tipar, construindu-se tiparul, apoi asezandu-se pa material. Pentru tiparul acestei fuste (masura 50) se iau urmatoarele masuri: - lungimea fustei 70 cm - jumatate din grosimea taliei 40 cm Pentru tiparul de fusta clos nu se ia jumatate din grosimea soldurilor, deoarece fusta este foarte larga pe linia soldurilor.

Tipar fusta clos, poze, imagini. Construirea tiparului Se duce o linie orizontala de lungime nedefinita, se împarte , în doua si punctul de diviziune se noteaza cu litera A. Din punctul A se coboara o perpendiculara de lungime nedefinita. Linia taliei. Cele doua unghiuri formate se împart în doua prin linii punctate si din punctul A se aplica spre stanga si spre dreapta, în jos si pe bisectoarele unghiurilor, cate 12 cm (1/4 din jumatatea grosimii taliei, conform masurii, plus 2 cm pentru toate masurile): (40 : 4) + 2 = 12 cm. Lima taliei se duce prin punctele notate cu 12. Lungimea fustei. Din punctele 12 se aplica spre stanga, spre dreapta, în jos si pe bisectoarele unghiurilor cate 70 cm (lungimea fustei conform masurii).

Construirea tiparului Avem nevoie sa stabilim lungimea fustei si grosimea taliei. Recomand ca lungimea fustei sa fie intre 50-70cm. Urmatorul pas. Linia tivului se duce prin punctele notate cu 70. exemple fusta clos din fata de masa Fusta Semiclos Pentru o fusta clos pana la genunchi. vizite: 299 O metoda foarte simpla pentru croiul unei fuste clos este folosirea unei fete de masa rotunda. asa cum se arata în schita tiparului prin linia punctata. pot fi si elastice. . Pentru fusta semiclos nu este necesara masurarea soldurilor. Materialul de impatureste in doua. Consideram Xcm – grosimea taliei si Ycm lungimea fustei. ne trebuie un material cu aproximativ urmatoarele dimensiuni: 1. dupa alegerea materialului. recomand materiale subtiri. respectand cu strictete directia firului.2m lungime (cereti la mercerie material pentru fusta semiclos) Pentru ca fustele rockabilly croite in semiclos sa aiba un aspect placut. care sa cada singure.5m latime si 2. adica înnadind linia de lungime cu materialul pe firul de lungime. materiale moi. cu indoitura in sus. materialului. este luarea masurilor si construirea tiparului. Daca lungimea fustei nu se cuprinde în latimea. se înnadeste o fasie de material. deoarece fusta este suficient de larga pe linia soldurilor. De multe ori vom gasi fete de masa din materiale cu imprimeuri deosebite. dar in nici un caz materiale tari sau groase.Linia rotunjimii fustei.

Se masoara din punctul A spre punctul A1: 1/4 din grosimea taliei + 5cm si se marcheaza acel punct cu B2. lungimea Y a fustei pe care o dorim. Se unesc punctele B1. C2 si C3 punctele care delimiteaza lungimea . la o distanta calculata dupa urmatoarea formula: 1/4 din grosimea taliei + 5cm. Din punctul A. Punctele B1 si B3 se unesc printr-o linie punctata.Tipar fusta semiclos Tineti cont de rezerva de 2cm pe linia cusaturii din dreapta (vezi mai jos – Croitul si Cusutul) Se deseneaza un unghi drept cu varful in punctul A. mergand pe laturile unghiului. se masoara in jos si la stanga. o linie punctata nedefinita. B2 si B3. spre stanga si in jos. il vom nota cu A1. Se traseaza din punctul A prin punctul A1. respectiv din punctul B1. B2 si B3 printr-o linie arcuita. Marcajul de la jumatarea segmentului B1B3. Apoi se imparte acea linie punctata in doua. Notam cu C1. Pe laturile unghiului A. se marcheaza punctele B1 si respectiv B3.

de sus pana jos. cu conditia respectarii stricte a directiei firului. pana cand lungimea este egala cu latimea. Dupa croit. La acest tip de fusta se poate crea si betelie. Daca lungimea fustei nu intra pe latimea materialului. respectiv sa aibe aceleasi dimensiuni. La croit se lasa urmatoarele rezerve: pe linia taliei – 1cm (aici se poate va adauga ulterior un elastic si se recomanda o rezerva mai mare). Cand se lasa 2cm pe linia cusaturii. materialul se pune cu indoitura (firul de latime) sus. Firul de lungime (liziera materialului). Croitul si cusutul Folosind tiparul de mai sus. fusta se poate confectiona cu o singura cusatura la spate. va trebui sa se suprapuna exact peste indoitura. Dupa ce fusta s-a intins. respectiv in dreapta. el se coase superficial de mana (se insaileaza). Cand ne uitam frontal la fusta. firele materialului trebuie sa fie orientate la 45 de grade. trebuie tinut cont de acest lucru cand se incepe tiparul. la 45 de grade fata de cum sunt orientate firele din care este croit materialul.Half (semi) Circle Skirt . respectiv pe diagonala firelor de urzeala. pe linia de rotunjime a fustei – 3 sau 4cm. Inainte de a coase la masina materialul. Pentru croit. iar apoi se probeaza. care va da rotunjimea fustei. se pot face innadiri. Inainte ca materialul sa se taie. Croit pe bie inseamna croit pe diagonala materialului. asa cum se indica pe tipar prin linia punctata. pe linia cusaturii – 2cm (aici se va adauga un fermoar). cusuta in partea de sus a fustei sau pantalonilor. C2 si C3 se traseaza o linie usor arcuita. Prin punctele C1. se prinde cu ace cu gamalie. Ce este betelia? Este fasia ingusta.fustei in partea inferioara. Este o tivitura facuta pentru a se trece prin ea un siret. se aplica din nou tiparul pe material si se rotunjeste fusta pe linia tivului. fixandu-se chiar si o greutate pe linia firului in bie. fusta se prinde de umeras pentru cateva ore. Ce este firul de bie? Este diagonala materialului. trebuie tinut cont de rezervele pentru cusaturi. Fusta semiclos . Se coase tivul cu punct ascuns sau in cruciulite.

linia taliei si a rotunjimii fustei. care sa cada singure. La croit se lasa rezerve pentru cusaturi pe ambele parti ale fiecarui clin.5m latime si 2m lungime (cereti la mercerie material pentru fusta trei sferturi clos) Pentru ca fustele rockabilly croite in semiclos sa aiba un aspect placut. In acest scop. Avem nevoie sa stabilim lungimea fustei si grosimea taliei. Consideram Xcm – grosimea taliei si Ycm lungimea fustei. la croitul fustei semiclos in clini. dar in nici un caz materiale tari sau groase. ne trebuie un material cu aproximativ urmatoarele dimensiuni: 1. Construirea tiparului Fusta clos este larga in partea de jos. dupa alegerea materialului. deoarece fusta este suficient de larga pe linia soldurilor. In felul acesta.Tiparul fustei semiclos se poate taia in orice numar de clini. se impart in parti egale. materiale moi. Pentru fusta clos nu este necesara masurarea soldurilor. Recomand ca lungimea fustei sa fie intre 50-70cm. Fusta Trei Sferturi Clos Pentru o fusta clos pana la genunchi. este luarea masurilor si construirea tiparului. se elimina partial directia absolut pe bie a materialului. recomand materiale subtiri. deoarece materialul se intinde la purtat. . Urmatorul pas. uneori pot fi si elastice (atunci cand materialul nu are un aspect elastic). punctele de diviziune se unesc si tiparul fustei demisolei se taie in clini pe aceste linii.

Se noteaza acest punct cu A3. Tot din punctul A. notandu-se punctul terminal cu . Prin punctele A si A3 se construieste o linie punctata de lungime nedefinita. cu o distanta tot de c. se construieste o perpendiculara in acest punct pe linia orizontala trasata initial. se traseaza orizontal spre dreapta distanta c. se traseaza orizontal spre stanga distanta b.Tipar fusta trei sferturi clos Se traseaza o linie orizontala de lungime nedefinita. notandu-se punctul terminal cu A4. Pentru linia taliei se calculeaza urmatoarele distante: b = X(grosimea taliei):4 – 4cm c = X(grosimea taliei):8 + 1cm Din punctul A. notandu-se pe ea punctul A. Din punctul A4. Din punctul A se coboara o perpendiculara de lungime nedefinita.

fusta se poate confectiona cu o singura cusatura la spate. Cand se lasa 2cm pe linia cusaturii. de sus pana jos. . se traseaza perpendicular pe linia orizontala trasata initial. in jos.A1. Croitul si cusutul Folosind tiparul de mai sus. A2 si A3 se traseaza spre exterior. La croit se lasa urmatoarele rezerve: pe linia taliei – 1cm (aici se poate va adauga ulterior un elastic si se recomanda o rezerva mai mare). trebuie tinut cont de rezervele pentru cusaturi. pe linia cusaturii – 2cm (aici se va adauga un fermoar). marcandu-se cu A2 distanta b de la punctul A. Din punctele A1. o linie punctata de lungime nedefinita. Inainte ca materialul sa se taie. incepand cu punctul A1. Din punctul A. apoi prin A2 si terminandu-se in A3. va trebui sa se suprapuna exact peste indoitura. respectiv in dreapta. materialul se pune cu indoitura (firul de latime) sus. B2 si B3. sau cu doua pe lateral. Firul de lungime (liziera materialului). Pentru croit. pe linia de rotunjime a fustei – 3 sau 4cm. la dreapta si la stanga fustei Ycm + 3 sau 4cm rezerva de cusut si astfel se va forma in partea exterioara o linie arcuita ce va defini tivul prin punctele B1. Linia taliei se traseaza printr-o linie arcuita. respectiv sa aibe aceleasi dimensiuni. trebuie tinut cont de acest lucru cand se incepe tiparul.

Inainte de a coase la masina materialul.Fusta trei sferturi clos Dupa croit. . fusta se prinde de umeras pentru cateva ore. se aplica din nou tiparul pe material si se rotunjeste fusta pe linia tivului. el se coase superficial de mana (se insaileaza). la acasta fusta se poate crea si betelie. Se coase tivul cu punct ascuns sau in cruciulite. iar apoi se probeaza. Dupa ce fusta s-a intins. se prinde cu ace cu gamalie. fixandu-se chiar si o greutate pe linia firului in bie.

Este o tivitura facuta pentru a se trece prin ea un siret. la 45 de grade fata de cum sunt orientate firele din care este croit materialul. Cand ne uitam frontal la fusta. respectiv pe diagonala firelor de urzeala. Croit pe bie inseamna croit pe diagonala materialului. firele materialului trebuie sa fie orientate la 45 de grade. Ce este firul de bie? Este diagonala materialului. cusuta in partea de sus a fustei sau pantalonilor. .Ce este betelia? Este fasia ingusta.