You are on page 1of 19

• Titik keseimbangan dimana seluruh berat objek bertindak • Kedudukannya bergantung kepada bentuk objek tersebut. PG PG PG PG .

a) kedudukan pusat graviti b) luas tapak .• Dipengaruhi oleh.

• Semakin rendah kedudukan pusat graviti. semakin stabil objek itu. Y X Meja X lebih stabil kerana pusat graviti meja X lebih rendah berbanding meja Y .

• Semakin luas tapak objek. X Y Meja X lebih stabil kerana tapak meja X lebih luas berbanding meja Y . semakin stabil objek itu.

Orang yang mengangkat berat mengangkangkan kakinya untuk menambahkan keluasan tapaknya 2. kapal diisi dengan barang supaya berat 3. orang tua berjalan menggunakan tongkat . 1.• Aplikasi kestabilan dalam kehidupan harian.

.

Bagaimanakah gajah ini dapat menyeimbangkan badannya yang besar dan berat? .

Berat badan gajah ditumpukan di bahagian belakang badan yang lebih rendah berbanding bahagian depan .Mempunyai 4 kaki dengan luas tapak kaki yang besar .Mempunyai tulang yang besar dan keras .Jawapan .

Gambar di sebelah menunjukkan cara berdiri seorang lelaki. b) Terangkan jawapan anda di (a) c) Cadangkan dua cara bagaimana sebuah kereta lumba dapat mencapai kestabilan . Lelaki tersebut mudah teranjak dari tempatnya berdiri apabila seseorang menolaknya dari belakang a) Cadangkan dua cara bagaimana lelaki tersebut dapat menstabilkan badannya.

c) i) Bina kereta lumba serendah yang mungkin untuk merendahkan pusat gravitinya ii) tayar dipasang berjauhan antara satu sama lain untuk menambahkan luas tapak .Jawapan a) i) berdiri dengan mengangkangkan kaki ii) membengkokkan badan ke depan iii) duduk b) Berdiri dengan mengangkangkan kaki akan menambahkan luas tapak lelaki tersebut manakala membengkokkan badan ke depan/duduk akan merendahkan pusat graviti.

.

.

.

.

.

A C B D Meja manakah yang paling stabil? Terangkan? .

Jawapan • C dan D • Meja C lebih rendah maka pusat gravitinya juga lebih rendah • Meja D mempunyai luas tapak yang besar dan lebih stabil .

luas tapak lebih kecil dan pusat graviti yang lebih tingi.Jawapan 1. Titik keseimbangan dimana seluruh berat objek bertindak 2. pusat graviti kotak lebih rendah dan luas tapaknya lebih besar ii) letakkan kotak secara menegak . .pada kedudukan ini. i) Kedudukan pusat graviti objek ii) Keluasan tapak objek 3. i) Letakkan kotak pada kedudukan melintang .