You are on page 1of 6

TAJUK

-

Melabel Dan Mengenalpasti Bahagian-Bahagian Jantung Memadamkan kitaran kardiak dengan ECG Melukis Dan Melabel Komposisi Darah

OBJEKTIF

• Mengenalpasti struktur jantung
• Mengetahui ciri-ciri dan fungsi jantung

Objektif

• Mengetahui sistem peredaran darah • Mengetahui jenis darah yang keluar masuk

dan ventrikel dexter (bilik kanan). Antara atrium kiri dan ventrikel kiri terdapat injap valvula bikuspidalis (injap berdaun dua). Jantung tersusun atas otot jantung (miokardium). Atrium merupakan bilik jantung tempat masuknya darah dari pembuluh (vena). Bahagian jantung luar dilapisi oleh selaput jantung (perikardium). ventrikel sinister (bilik kiri). Ciri-Ciri Dan Fungsi Jantung Jantung mempunyai empat bilik. Saiz jantung sebesar genggaman tangan pemiliknya dengan berat sekitar 300 gram. Injap ini berfungsi mencegah darah dalam ventrikel kanan agar tidak mengalir kembali ke atrium saat jantung mengecut. Perikardium terdiri dari 2 lapisan. atrium dexter (serambi kanan). Ventrikel mempunyai otot lebih tebal dari pada atrium. Antarsisi kiri dan kanan jantung dipisahkan oleh septum (sekat) yang berupa otot yang padat. Di antara keduadua lapisan tersebut terdapat bilik kavum perikardii yang mengandungi cecair perikardii. Cecair ini berfungsi untuk menahan gesekan. Bahagian dalam jantung dilapisi endokardium. Injap ini berfungsi mencegah darah dalam ventrikel kiri agar tidak mengalir kembali ke atrium kiri saat jantung mengecut. Antara atrium kanan dengan ventrikel kanan terdapat injap valvula trikuspidalis (injap berdaun tiga).Pengenalan Jantung terletak dalam rongga dada. . keadaan ini disebabkan ventrikel berfungsi mengepam darah keluar jantung. iaitu atrium sinister (serambi kiri). Lapisan luar disebut lamina panistalis dan lapisan dalam yang melekat pada dinding jantung disebut lamina viseralis.

Peristiwa ini disebut diastole. keadaan ini membuat tekanan bilik jantung menjadi maksimum. Saat darah masuk ke dalam ventrikel. atrium dan ventrikel mengembang dan menguncup secara bergantian. Bila atrium mengembang. otot ventrikel menguncup dan darah dalam jumlah yang banyak dipam dari ventrikel ke pembuluh arteri pulmonari dan aorta.Jantung terus-menerus mengepam darah ke seluruh bahagian tubuh. sedangkan dari ventrikel kanan darah yang kaya CO2 di pam ke paru-paru. Jantung mengepam darah dengan cara mengecut sehingga jantung dapat mengembang dan mengempis. Tekanan darah ini boleh digunakan sebagai penunjuk keadaan kesihatan seseorang. Kontraksi jantung ini menimbulkan denyutan yang dapat dirasakan pada pembuluh nadi di beberapa tempat. jantung menghisap darah dari seluruh tubuh melalui pembuluh (vena kava superior dan vena kava inferior). Keadaan ini digunakan oleh otot jantung untuk berehat. Peristiwa ini disebut sistole. Saat mengecut. sedangkan 80 menunjukkan tekanan diastole. sistole dan diastole merupakan tekanan darah kerana jantung pada saat itu mengeluarkan dan memasukkan darah. darah yang kaya oksigen dipam ke seluruh bahagian tubuh. . Nilai 120 menunjukkan tekanan sistole. otot ventrikel mengendur dan mengalami relaksasi maksimum sehingga tekanan jantung sangat rendah. Darah yang dihisap ini masuk ke atrium kanan dan darah dari vena pulmonari yang kaya oksigen masuk ke atrium kiri. rangsang melalui fail His terputus dalam masa kurang sepersepuluh saat. Saat ventrikel menguncup dari ventrikel kiri. Jadi. Setelah darah terpompa keluar. Bila atrium menguncup maka ventrikel mengembang dan darah mengalir dari atrium ke ventrikel. Setelah itu. Tekanan darah dapat diukur menggunakan tensimeter atau spigmomanometer. Ventrikel merupakan bahagian jantung yang berfungsi mengepam darah meninggalkan jantung. Tekanan darah orang dewasa yang normal sekitar 120/80 mmHg (milimeter air raksa).

sehinggakan mereka mengamalkan pengorbanan manusia dengan meragut keluar jantung dari mangsa pengorbanan hidup-hidup sebagai bahan persembahan kepada dewa matahari.Kitar Kardiak Setiap degupan jantung melibatkan turutan yang dikenali sebagai "kitar kardiak". Otot kardiak adalah myogenik. impuls ini dialirkan melalui bundle of bhandu) di dalam septum dan dialirkan ke dalam dinding-dinding ventrikel. walaupun frekuensi boleh berubah disebabkan keresahan. Pengecutan berirama berlaku sendiri. . Apabila impuls ini tiba di node atrioventrikular yang terletak di dinding antara ruang ventrikel. manakala diastol kardiak pula merupakan pengenduran keseluruhan otot-otot jantung. Impuls ini menyebabkan pengecutan ventrikel berlaku. rangsangan otot jantung adalah secara automatik. Ia terbahagi kepada tiga bahagian: "sistol atrium" (atrial systole). sistol ventrikel adalah pengecutan kedua-dua ventrikel. Irama pengecutan diselaraskan oleh node sinoatrial dan node atrioventrikular. Selepas itu. terletak di bahagian atas dinding atrium kanan dan bertanggungjawab menghasilkan impuls eletrik yang memulakan pengecutan atrium. Malah kaum Aztec yang tinggal di Amerika Selatan telah begitu kagum dengan keupayaan jantung berdegup di luar tubuh ini. Perkara ini terus menakjubkan manusia sepanjang zaman. Ini bertujuan memastikan atrium telah mengecut sepenuhnya. "sistol ventrikel" (ventricular systole) dan "diastol kardiak sepenuhnya" (complete cardiac diastole). ia akan dilambatkan sedikit. Jantung mampu terus berdegup walaupun setelah dikeluarkan dari tubuh manusia yang hidup. sering dikenali sebagai perentak jantung. kesan hormon. Ini bererti bahawa berbeza dengan otot rangka yang memerlukan rangsangan (sama ada sedar atau reflex). Node sinoatrial. Sistol atrium adalah pengecutan kedua-dua atrium. senaman atau berasa terancam.

darah di dalam aorta akan mengalir balik ke dalam jantung. . dan injap sabit (semilunar valves) terbuka. tetapi ini tidak berlaku kerana penutupan injap sabit. Pada masa ini. sistol ventrikel pula bermula. Diastol kardiak berlaku setelah darah dipam keluar dari jantung. Apabila sistol atrium berakhir.Aturan Kitar Kardiak Apabila sistol atrium berlaku. Darah dipam masuk ke dalam ventrikel. Bunyi jantung yang kita dengari adalah disebabkan oleh penutupan injap atrioventrikular (bunyi pertama) dan penutupan injap sabit (bunyi kedua). injap atrioventrikular (atrioventricular valves) akan terbuka. Ini menyebabkan darah hanya dipam ke dalam aorta dan arteri pulmonari tetapi tidak ke dalam atrium. Tekanan tinggi dalam ventrikel menyebabkan injap atrioventrikular tertutup.

. Jantung dibekalkan dengan sistem vaskularnya sendiri. Sistem ini penting kerana ia bertindak memastikan peredaran darah berlaku yang mana penting untuk hidup. Peningkatan dan pengurangan ritma direncanakan oleh nodus sinus yang dicetuskan oleh saraf kardiak. Setiap bahagian dibahagikan kepada atrium (atau aurikel) dan ventrikel (atau ruang) di bahagian bawahnya. Jantung merupakan enjin utama dalam sistem ini. Ia juga dikenali sebagai perentak. mengepam darah ke seluruh anggota badan dan tisu-tisu badan. terdiri daripada jantung. yang dibahagikan kepada dua cabang. lapisan paling luar dipanggil perikardium. yang mengawal degupan jantung. iaitu sekumpulan sel-sel saraf yang berada pada bahagian dalam dinding atrium. Dinding jantung terdiri daripada tiga lapisan. iaitu arteri koronari. lapisan tengah miokardium dan lapisan paling dalam ialah endokardium. dan kemudian menyingkirkan bahan akhir hasil metabolisma dan juga gas karbon dioksida. iaitu kiri dan kanan arteri koronari. sistem sistemik (badan) dan sistem pulmonari (paru-paru). yang saiznya sebesar kepala pin. Septum membahagikan jantung kepada bahagian kanan dan kiri jantung. Pada keadaan ini.KESIMPULAN Sistem kardiovaskular atau dikenali sebagai sistem peredaran darah. darah membekalkan badan dengan gas oksigen. nutrien dan sebarang bahan yang penting. Pergerakan otot jantung dikawal oleh satu gentian otot kardiak yang khusus dan nodus sinus. dan kemudian bersambung dengan jaringan arteri dan vena.