You are on page 1of 7

Tajuk

:

MELABEL ALVEOLI DAN TERANGKAN PROSES PERTUKARAN GAS
Objektif

Mengetahui struktur alveoli

Melihat proses pertukaran gas

Pengangkutan Oksigen Dalam Badan

Penyebaran oksigen daripada alveolus kepada kapilari darah

Proses ini dinamakan sebagai respirasi dengan menggunakan bantuan haemoglobin sebagai pengikat oksigen.PENGENALAN sIstem Pernafasan Paru-Paru Paru-paru adalah salah satu organ pada sistem pernaFasan yang berfungsi sebagai tempat bertukarnya oksigen dari udara yang menggantikan karbondioksida di dalam darah. Organ-organ yang menjadi bagian sistem pernafasan dapat dilihat pada gambar dibawah: .[2] Sistem pernafasan berfungsi untuk menyediakan suplai O2 dan mengeluarkan CO2 dari dalam tubuh. Proses tersebut selain menghasilkan energi juga menghasilkan CO2 yang harus dikeluarkan dari tubuh. Setelah O2 didalam darah diikat oleh haemoglobin. Dalam tubuh manusia O2 digunakan sel-sel tubuh dalam proses pelepasan energi. selanjutnya dialirkan ke seluruh tubuh. proses pertukaran O2 dan CO2 terjadi pada saat manusia bernafas.

Dari hidung udara masuk ke trachea lalu menuju paru-paru melalui bronchial tube dan bronchiole. dan akhirnya alveoli. Darah beroksigen masuk ke dalam paru-paru melalui rongga hidung. bronkus. Udara di paru-paru yang kini banyak mengandung CO2 dikeluarkan melalui organ pernafasan akibat tekanan paru-paru berubah menjadi lebih tinggi dibandingkan lingkungan luar tubuh. otot dada dan tulang disekitar dada. Pertukaran O2 dan CO2 antara darah dan udara terjadi di alveoli yang dikelilingi banyak pembuluh darah. Alveoli adalah kantung-kantung kecil di mana pertukaran gas berlaku.Pada sistem pernafasan. kepekatan oksigen didalam udara yang disedut adalah lebih tinggi berbanding dengan kandungan oksigen didalam kapilari darah. . udara dari luar yang banyak mengandung O2 masuk melalui hidung karena tekanan udara di paru-paru lebih rendah daripada tekanan lingkungan luar tubuh. bronkiol. Pengangkutan Oksigen Dalam Badan Semasa bernafas. trakea. Perubahan tekanan pada paru-paru diatur oleh otot diagfragma.

oksigen akan diangkut dari alveolus ke sel-sel badan.  Penyebaran oksigen ini berlaku berterusan sehingga molekul oksigen dapat menembusi dinding kapilari darah dan akhirnya masuk ke dalam aliran darah. manakala karbon dioksida akan diangkut dari sel-sel badan untuk dikeluarkan melalui paru-paru.  Oksigen yang terkumpul akan dilarutkan dahulu pada permukaan lembap alveoli. Oleh itu. lebih banyak oksigen dapat diserap ke dalam kapilari darah.  Membran nipis alveoli meningkatkan kecekapan penyebaran darah. Ini menyebabkan kepekatan oksigen di dalam alveoli meningkat. Penyebaran oksigen daripada alveolus kepada kapilari darah:  Alveoli mempunyai permukaan yang lembap. oksigen akan diangkut dari alveolus ke kapilari darah dengan cara resapan mudah (simple diffusion).  Apabila kepekatan oksigen di dalam alveoli adalah lebih tinggi berbanding dengan kapilari darah. . Semasa pertukaran gas berlaku.Struktur alveoli. dinding nipis dan dikelilingi oleh banyak kapilari darah.

Darah bertindak sebagai medium pengangkutan oksigen yang cekap disebabkan bantuan dari hemoglobin (haemoglobin). Hemoglobin + Oksigen → Oksihemoglobin. .Penyebaran oksigen daripada alveoli ke kapilari darah. Dengan kata lain.  Oksihemoglobin ini akan dibawa dengan darah ke bahagian-bahagian badan yang kekurangan oksigen.  Hemoglobin merupakan pembawa oksigen yang penting kerana ianya lebih mudah mengikat oksigen berbanding dengan air dan plasma darah. Pengangkutan oksigen oleh darah:   Darah adalah sejenis bendalir tisu yang mengalir dalam kapilari darah.  Hemoglobin adalah pigmen merah yang terdapat di dalam sel-sel darah merah (eritrosit).  Oksigen mengikat dengan hemoglobin dalam bentuk oksihemoglobin yang mana lebih stabil.

Pada masa yang sama.  Oksigen yang dilepaskan akan diserap oleh sel-sel badan.Penyebaran oksigen daripada kapilari darah ke sel-sel badan: Penyebaran oksigen daripada kapilari darah ke sel-sel badan. karbon dioksida akan diusir keluar daripada paru-paru semasa proses menghembus nafas .  Apabila sampai ke sel-sel badan yang kekurangan oksigen. Oksihemoglobin + Oksigen → Hemoglobin. manakala hemoglobin akan kembali ke paru-paru untuk mengikat oksigen baru. oksihemoglobin akan terurai untuk melepaskan oksigen dan hemoglobin. Dengan kata lain. karbon dioksida daripada sel-sel juga akan meresap ke dalam kapilari darah untuk dibawa oleh hemoglobin ke alveoli. Kemudian.

KESIMPULAN .