Republica Moldova

:
15 ani de la aderarea la ONU

Limbi oficiale: Engleză, Chineză, Arabă, Franceză, Rusă, Spaniolă
Secretar General Ban Ki-moon (din 2007) Înfiinţare ca alianţă pe timp de război: 1 ianuarie, 1942 ca organizaţie internaţională: 24 octombrie, 1945 State membre: 192

Sediul: New York, NY, USA Sit oficial: www.un.org

Bolivia. Olanda. Costa Rica. Uruguay. Filipine. Egipt. Guatemala. Grecia. India. Mexic. Iran. El Salvador. Chile. Paraguay. Franţa. Liberia. Honduras. Noua Zeelandă. Brazilia. Regatul Unit.Membrii fondatori: ► Africa de Sud. Norvegia. Luxemburg. Etiopia. Peru. Venezuela. Ucraina. Ecuador. China. Irak. Columbia. Republica Dominicană. SUA. Cuba. Australia. Belgia. . Polonia. Siria. Argentina. Belarus. Uniunea Sovietică (mai târziu Rusia). Cehoslovacia. Nicaragua. Arabia Saudită. Iugoslavia. Turcia. Canada. Danemarca. Panama. Haiti. Liban.

cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. respectarea drepturilor omului. ONU are misiunea de a asigura pacea mondială. Fondată în 1945 după Al Doilea Război Mondial. are 192 de state membre. Sediul central al organizaţiei este situat în New York. .Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.

un tratat international care stabileste principiile de baza ale relatiilor internationale. aproape toate natiunile lumii sunt membre ONU: in total 192 de tari. ► Astazi. . ► Cand statele devin membre ONU.Cum functioneaza ONU ► Organizatia Natiunilor Unite a fost infiintata la 24 octombrie 1945 cind un numar de 51 de tari se angajau sa mentina pacea prin cooperare internationala si securitate colectiva. ele accepta si isi asuma obligatiile prevazute in Carta Natiunilor Unite.

Carta ONU Carta Natiunilor Unite este elementul constitutiv al organizatiei. stabilind organele de control ale acesteia precum si procedurile sale.de la absoluta egalitate a statelor pana la interzicerea folosirii fortei in relatiile internationale sub orice forma incompatibila cu scopurile organizatiei ► . precizand drepturile si obligatiile statelor membre. ► Acest tratat international codifica cele mai importante principii ale relatiilor internationale.

ONU are patru obiective majore: ► sa mentina pacea si securitatea internationala. ► si sa fie un centru pentru armonizarea actiunilor tuturor statelor.Conform Cartei. ► sa dezvolte relatii de prietenie intre natiuni. ► sa coopereze in rezolvarea problemelor internationale si in promovarea respectului pentru drepturile omului. .

si sa cream conditii sub care dreptatea si respectul pentru obligatiile ce parvin din tratate si din alte surse de drept international pot fi mentinute. sa practicam toleranta si sa traim in pace unii cu altii ca niste buni vecini. ca forta armata nu va fi folosita.Preambulul Cartei « NOI OAMENII ORGANIZATIEI UNITE SUNTEM HOTARATI sa salvam generatiile viitoare de la calamitatea razboiului. si sa ne unim fortele pentru a mentine pacea si securitatea internationala si sa asiguram. » . si sa promovam progresul social si standarde de viata mai bune intr-o mai mare libertate. … si sa reafirmam increderea in drepturile fundamentale ale omului. in demnitatea si in valoarea individului. prin acceptarea principiilor si prin instituirea metodelor. in egalitatea drepturilor barbatilor si femeilor si a natiunilor mari si mici. si sa angajam mecanismul international pentru promovarea progresului economic si social al tuturor oamenilor.

Rusia. Rezoluţiile Adunării nu sunt legi. ► Consiliul de Securitate: 15 membri. ► Consiliului Economic şi Social îi sunt subordonate multe din organizaţiile speciale. din care 5 permanenţi (China. ► Curtea Internaţională de Justiţie decide dispute internaţionale (se află la Haga). ► Secretariatul Naţiunilor Unite: cea mai mare funcţie administrativă este cea de Secretar General al ONU . Regatul Unit şi SUA).► Principalele diviziuni ale ONU: ► Adunarea Generală: există reprezentaţi Structură ai fiecărui stat membru. Franţa. ci doar recomandări.

OIS. ONU lucrează cu următoarele organizaţii autonome: UNESCO.Din organizaţiile speciale ale ONU fac parte: ► Programul de ajutorare a copiilor.UNDP şi altele. .UNEP ► Programul de dezvoltare a drepturilor femeilorUNIFEM ► Comisariatul pentru refugiaţ. OIM. BIRD.UNICEF ► Programul de protecţie a mediului. FMI şi altele.UNHCR ► Programul de dezvoltare.

Secretari Generali ai ONU ► 1946-1953 ► 1953-1961 ► 1961-1971 ► 1972-1981 ► 1982-1991 ► 1992-1997 ► 1997-2006 Trygve Lie(Norvegia) Dag Hammarskjöld(Suedia) U Thant(Birmania) Kurt Waldheim(Austria) Javier Perez de Cuellar(Peru) Boutros Boutros-Ghali(Egipt) Kofi Annan(Ghana) ►2007 Ban Ki-moon(Coreea de Sud) .

nu este un guvern si nu emite .► ONU legi. bogate sau sarace. cu vederi politice si sisteme sociale diferite – au un cuvant de spus si drept de vot egal. ► Ofera totusi mijloace pentru rezolvarea conflictelor internationale si pentru formularea de politici in chestiuni care ne afecteaza pe toti. ► In cadrul Organizatiei toate statele membre – mari sau mici.

► Declaratia Universala a Drepturilor Omului. ► hotarari ale Adunarii Generale sau documente elaborate de catre Consiliul Economic si Social – ► Lista completa a instrumentelor internationale. dar si rezolutii ale Consiliului de Securitate.Documente fundamentale ale Organizatiei Natiunilor Unite ► Carta Organizatiei Natiunilor Unite si Statutul Curtii Internationale de Justitie. ► declaratiile si conventiile continute in rezolutiile Adunarii Generale ONU .

Moldova si-a asumat responsabilitatea de a solutiona aceste probleme pana in anul 2015 .Obiectivele de dezvoltare ale mileniului ► ► ► ► ► ► ► ► ► 1 Reducerea saraciei severe 2 Cresterea ratei de absolvire in invatamantul obligatoriu 3 Promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor 4Reducerea mortalitatii infantile 5 Imbunatatirea sanatatii materne 6 Combaterea HIV/SIDA si a tuberculozei 7 Asigurarea unui mediu durabil 8 Dezvoltarea comunicatiilor si a societatii informationale R.

Tintele de dezvoltare (care permit monitorizarea progresului in indeplinirea Obiectivelor) ► Tinta 1:Reducerea ratei saraciei severe ► Tinta 2:Reducerea deficitului de consum al populatiei care traieste in saracie severa si reducerea polarizarii sociale ► Tinta 3:Cresterea gradului de ocupare a tinerilor cu virsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani ► Tinta 4:Sustinerea producatorilor si a procesatorilor agricoli .

pina in 2012. in proportie de cel putin 95% ► Tinta 7:Cresterea ratei alfabetizarii populatiei de etnie roma ► Tinta 8:Cresterea gradului de ocupare a populatiei de sex feminin ► Tinta 9:Reducerea la jumatateratei mortalitatii copiilor cu virsta intre 1 si 4 ani . mai ales in mediul rural ► Tinta 6:Asigurarea ca. copiii din mediul rural vor finaliza ciclul complet de invatamint primar si gimnazial.► Tinta 5:Reducerea semnificativa incidentei taliei mici de virsta la copii.

la preturi accesibile . si inceperea regresiei incidentei tuberculozei ► Tinta 15:Asigurarea accesului la medicamentele esentiale.► Tinta 10:Reducerea mortalitatii infantile ► Tinta 11:Eliminarea rujeolei ► Tinta 12:Reducerea ratei mortalitatii materne ► Tinta 13:Mentinerea incidentei HIV/SIDA in 2007 la nivelul celei din 2002 ► Tinta 14:Stoparea cresterii. in 2005.

pina in anul 2015. a procentului persoanelor care au acces la o sursa de apa potabila ► Tinta 20:Dublarea numarului de abonati la telefonia fixa intre 2001 si 2015 ► Tinta 21:Cresterea numarului de calculatoare cu o rata de cel putin 20% anual .► Tinta 16:Cresterea gradului de impadurire ► Tinta 17:Cresterea proportiei ariilor protejate ► Tinta 18:Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ► Tinta 19:Dublarea.

Anul 2007: 15 ani de la aderarea R. Moldova au fost si sunt organizate activitati de consemnare a acestui eveniment. . Moldova la ONU ► Republica Moldova a fost primită în familia ONU la data de 2 martie 1992 ► Pe tot parcursul anului 2007 in toata R.

FAO ► Resursele financiare au fost indreptate spre domeniile: reforma judiciara. inclusiv a femeilor si copilului.Ce s-a realizat? ► Moldova a beneficiat de asistenta tehnica din partea PNUD (7 milioane dolari SUA anual). asigurarea accesului la informatie. . UNFPA. altor organisme: UNHCR. protectia mediului etc. ocrotirea sanatatii. ILO. UNICEF (4 milioane dolari SUA anual). respectarea drepturilor omului.

de a menţine pacea şi securitatea internaţională.24 octombrie. drepturilor omului şi dezvoltării. Crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite a pus piatra de temelie a unei noi etape în istoria omenirii. ► . exprimând hotărârea organizaţiei de a preveni o nouă conflagraţie mondială. pentru respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. de a coopera pentru organizarea progresului economic şi social. iar lumea a devenit un loc mai bun graţie Organizaţiei Naţiunilor Unite.Ziua Internationala a ONU ► Organizaţia Naţiunilor Unite a fost creată drept instrument al păcii.

USM str. aula 235.se afla in blocul IV. A. Mateevici 64 Centrul de Informare ONU .