P. 1
LONTAR PELURU

LONTAR PELURU

|Views: 14|Likes:
Published by Siti Amira Zakaria
waj 3112
waj 3112

More info:

Published by: Siti Amira Zakaria on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2013

pdf

text

original

LONTAR PELURU Sejarah Lontar peluru merupakan salah satu acara padang dalam kejohanan olahraga.

Peluru diperbuat daripada besi padu atau tembaga. Berat peluru adalah berbeza mengikut kategori, untuk murid sekolah rendah, peluru yang digunakan adalah seberat 2.72kg. Terdapat pelbagai teknik lontaran iaitu gaya bersilang langkah, gaya berdiri, gaya langkahan ke belakang dan gaya Parry O’Brien. Peraturan Asas Lontar Peluru
   

Lontaran dibuat dalam bulatan bergaris pusat 2.13m. Pelontar masuk dan keluar dari bahagian belakang bulatan. Peluru mesti mendarat dalam sector 40°. Pelontar dikira batal apabila menyentuh kawasan luar bulatan atau memijak bahagian atas kayu penghadang berukuran 10cm tinggi itu semasa dan selepas peluru dilepaskan.

Pelontar boleh keluar dari bahagin belakang bulatan lontaran selepas peluru mendarat.

Kemahiran Asas Lontar Peluru 1) Pegangan
 

Pegang peluru menggunakan tiga jari ditengah-tengah. Ibu jari dan jari kelengkeng disisi peluru.

2) Persedian

Rapatkan peluru pada leher dan bahagian bawah dagu.

. Bahu kiri menghadap arah lontaran.    Luruskan dengan cepat serta badan diangkat dan diputarkan sedikit. 2) Fasa Gelongsoran  Tendang kaki kiri cepat ke belakang kearah lontaran. serentak gelongsorkan kaki ke kanan ketengah bulatan. . Buka kaki seluas bahu. Bengkokkan kaki kanan.  Letakkan kaki kiri dekat kayu penghadang dengan tidak mengubah bahagian atas badan. Ayun lengan kiri ke balakang semasa memutar pinggang dan bahu ke hadapan. Berat badan dipindahkan daripada kaki kiri ke kaki kanan. Bengkokkan badan serendah mungkin. Bahu menghadap arah lontaran. Kaki kiri diangkat dan dibengkokkan.    Gerakkan siku serta tangan ke atas. Lepaskan peluru. Gerakkan kaki kiri ke kayu penghadang.Lontar Peluru Gaya Berdiri       Berdiri sisi. Kaki kanan mengerakkan pinggul ke atas dan ke hadapan. Lontar Peluru Gaya Parry O’Brien Ada 4 Fasa :1) Fasa persediaan    Bengkokkan badan.

namun ia menjadi suatu kelebihan jika dapat dipelajari dan diaplikasikan. Luruskan kaki kiri dan bersedialah untuk membuat lontaran. Turunkann kaki kiri berhampiran dengan papan penahan dalam kawasan lontaran. Lontar Peluru Gaya Membelangkangi Kawasan Lontaran Teknik ini merupakan p-eringkat yang lebih maju. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:  Mulakan dengan membelangkangi arah membuat lontaran.   Angkat kaki kiri sedikit. Walaupun atlit yang baru terlibat dalam acara ini tidak digalakkan menggunakan teknik ini. Pusingkan tapak kaki kanan dan angkatkan tumit dan tolakkan peluru keluar. Tentukan kedudukan peluru adalah selesa dan kemudian kaki kiri diangkat.    Letakkan kaki kiri pada tanah dan pusingkan sedikit bahu ke hadapan. . Bongkokkan badan dan lutut kanan serta luruskan kaki kiri di belakang. Kaki kiri masih menyentuh bulatan. 4) Fasa Pemulihan   Lompat dan mendarat dengan kaki kanan. Lontar Peluru Gaya Lontaran Sisi  Berrdiri dengan kedudukan kaki selangkah ke belakang dari garisan tengah bulatan lantaran. Peluru dilepaskan.3) Fasa Lontaran    Siku kanan diangkat tinggi. Pindah berat badan daripada kaki kiri ke kaki kanan.

lari pecut. Berdiri dengan mengangkang kedua-dua belah kaki seluas lebih kurang 30 cm. Caranya adalah seperti berikut : 1. dan latihan khusus untuk tangan. pelontar peluru biasanya berbadan tegap dan besar. bolehlah melakukan teknik berdiri sebagai satu latihan. Tolak peluru keluar sekuat mungkin. dan bahu sangat perlu dilakukan oleh peserta-peserta lontar peluru. 2. GAYA – GAYA DALAM ACARA LONTAR PELURU 1. kerana acara ini sebenarnya memerlukan tenaga dan kekuatan yang banyak serta pergerakan yang pantas. Teknik berdiri Untuk mendapatkan pergerakan tangan dan bahu yang betul.  Pusingkan bahu dan pinggang kea rah lontaran. tangan memegang peluru di bawah dagu sehingga bersentuhan dengan tengkuk. Ini selalunya akan memberi kelebihan kepada peserta tersebut. latihan angkat berat. Latihan asas dan latihan fizikal seperti yang dikehendaki daripada seseorang atlit. lengan. Latihan-latihan seperti berjongging. Latihan Seperti yang kita maklum. Walaupun ia bukanlah syarat utama. Pusingkan sedikit arah ke kanan dan bawakan tangan kiri menyilang ke kanan. . Diku tangan yang memegang peluru haruslah keluar dan mendatar.

Berdiri dengan kedudukan kaki selangkah ke belakang dari garisan tengah bulatan lontaran. 2.3. Teknik membelakangi kawasan lontaran . 4. Luruskan kaki kiri dan bersedialah untuk membuat lontaran. manakal kaki diluruskan dan peluru ditolak keluar. 3. Pusingkan tapak kaki kanan dan angkatlah tumit dan tolakkan peluru keluar. Tentukan kedudukan peluru adalah selesa dan kemudian kaki kiri diangkat. Letakkan kaki kiri pada tanah dan pusingkan sedikit bahu ke hadapan. Teknik Lontaran sisi 1. Bawakan kembali tangan kiri dengan cepat ke arah kiri. Tangan diluruskan mengikut arah lontaran peluru. manakla tangan kiri membantu mengimbang tangan. 4. 2. 3.

Pusingkan bahu dan pinggang ke arah lontaran. 2. Tolak peluru keluar sekuat mungkin 4. Angkat kaki kiri sedikit. Peserta hendaklah berdiri dengan memblekangi arah lontaran dan kaki kanan bersentuh dengan garisan belakang. Mulakan langkah dengan kaki kanan. Bengkokkan badan dan lutut kanan serta luruskan kaki kiri di belakang. 3. Walaupun atlit yang baru terlibat dalam acara ini tidak digalakkan menggunakan teknik ini. 3.Teknik ini merupakan peringkat yang lebih maju. 5. Bengkokkan lutut kaki kanan dan ayunkan tangan kiri keluar. Bongkokkan badan dan angkat kaki serta rapatkan dengan kaki kanan. Teknik Pemindahan (0’Brien) Teknik ini merupakan teknik yang digunakan oleh pelontar-pelontar peluru peringkat tinggi yang mempunyai kemahiran tinggi serta berpengalaman. Cara melakukan teknik ini adalah seperti berikut: 1. 4. Mulakan dengan membelakangi arah membuat lontaran. namun ia menjadi suatu kelebihan jika dapat dipelajari dan diaplikasikan. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut : 1. Turunkan kaki kiri berhampiran dengan papan penahan dalam kawasan lontaran. 4. 2. .

Kawasan mendarat atau lontaran hendaklah ditanda dengan dua garisan putih 50 mm lebar. Kebenaran curaman ke maksimum ke bawah. iaitu daripada tempat peluru mendarat hingga kebahagian tengah bulatan lontaran. Untuk menentukan jarak lontaran dibuat peserta. SEKTOR LONTAR PELURU Kawasan melontar peluru hendaklah mengandungi serbuk abu atau rumput atau bahan yang sesuai yang boleh meninggalkan bekas atau tanda peluru yang mendarat. kearah lontaran bagi kawasan mendarat adaklah tidak melebihi 1 : 1000. Pusingkan bahu dan pinggang. Lakukan lajakan ayunan dengan membawa berat badan ke hadapan dan diimbangi dengan membawa berat badan ke hadapan dan diimbangi dengan tangan kiri. Bendera atau penanda mungkin disediakan untuk meneada lontaran terbaik bagi peserta an ini akan diletakkan disepanjang dan diluar garisan sektor. Bendera atau piring penanda istimewa digunakan untuk menenda jarak rekod. Dua garisan lurus ini jika diteruskan akan bertemu betul-betul di pusat bulatan lontaran dan bersudut 40°. dan tolak serta lepaskan peluru sekuat yang boleh. Bagaimanapu. 2.5. bacaan jarak hanya dikira setakat bahagian papan . jarak perlu diukur sebaik selepas sesuatu lontaran dibuat. 6.

penanda pada bulatan tersebut. Ukuran garis pusat sebelah dalam bulatan ialah 2. Ukuran papan penahan ini adalah diantara 112 mm dan 300 mm lebar. Garisan lurus ini boleh dicatkan dengan warna putih atau diperbuat katu atau pun dari sebarang bahan yang sesuai. Pembentukan papan penahan yang bercat putih diperbuat daripada kayu atau bahan-bahan yang sesuai.13 m (± 5mm). Satu garisan lurus selebar 50 mm hendaklah dicat dengan warna putih melalui di 0. pinggir belakang garisan putih ini betul-betul nelintasi bahagian tengah bulatan bersudut tepat dengan garisan tengah kawasan lontaran. 1.21 m sehingga 1. Peserta yang mencapai jarak paling jauh menerusi lontaran yang sah dikira pemenang. . Papan penahan ini diletakkan ditengah-tengah diantara dua garisan lontaran.23 m panjang disebelah dalamnya dan 98 mm sehingga 102 mm tinggi berdasarkan kepada paras bahagian dalam bulatan.75 m di luar bulatan. Secara teori. Gelong besi bulatan mestilah sekurang-kurangnya 6 mm tebal dan dicat putih. Begitu juga dengan kasut yang sesuai mengikut keselesaan peserta dan tidak pula mengganggunya ketika melakukan lontaran. dibentuk melengkung supaya bahagian tepi dalamnya sesuai dengan bahagian dalam tepi bulatan dan dibuat kukuh. Undang-undang sukan olahraga yang merangkumi acara lontar peluru menetapkan iaitu setiap atlit yang mengambil bahagian dalam sesuatu pertandingan hendaklah berpakaian sesuai dan tidak menjolok mata bagi peserta wanita.

3. Pada bahagian hadapan bulatan lontaran dipasang penahan untuk menentukan kaki atlit menyentuk atau melepasi papan penahan yang mengakibatkan lontaran dibatalkan.135m pada diameternnya yang diukur dari sebelah luar garisan seperti gambarajah dibawah. Fasa Persediaan 2. Fasa Pemulihan . FASA-FASA DALAM ACARA LONTAR PELURU Terdapat empat fasa lontaran dalam acara lontar peluru : 1.UKURAN Kawasan lontaran peluru disediakan khas bagi membolehkan setiap atlit acara ini melakukan lontaran dengan selesa. Fasa Gelungsuran 3. Fasa Lontaran 4. Saiz bulatan ini ialah 2. Kawasan ini berbentuk bulat dan dipagari oleh garisan sekeliling setebal 5mm.

Ikut lajak dan meninggalkan kawasan lontaran. 2. Cara melakukan lontaran harus dipelajari oleh setiap peserta. Pendaratan peluru. walaupun pergerakan ini sebenarnya adalah satu pergerakan berterusan yang agak pantas. Persediaan dan pergerakan awal. Cara memegang peluru. Dalam melakukan lontaran. Peringkat-peringkat ini merupakan pergerakan yang berasingan. terdapat beberapa peringkat yang berlaku. CARA MEMEGANG PELURU . Kita akan pelajari kaedah atau cara melakukan lontaran peluru mengikut peringkatperingkat ini. Akan tetapi apakah kita yakin cara kita melakukan lontaran bola besi seberat lebih kurang tujuh kilogram itu mematuhi syarat dan aturan yang ditetapkan?.LATIHAN ANSUR MAJU Sepintas Ialu. 4. pada anggapan umum memang mudah melakukan lontaran. 5. 3. Perlakuan melontar. Peringkat-peringkat ini adalah seperti berikut: 1. manakala kemahiran dalam melakukannya juga hanya diperolehi menerusi latihan. dan sesiapa sahaja boleh melakukan lontaran tanpa masalah. yang dianggap paling sesuai khususnya bagi mereka yang baru menceburkan diri dalarn acara ini.

Apabila peluru berada pada kedudukan sebenar. Persediaan awal ini merangkumi teknik berdiri di dalam bulatan lontaran dan hayunan awal peluru. 4. 3. Berikut adalah perkara-perkara yang harus dilakukan dalam peringkat cara memegang peluru. 1.Pergerakan awal seseorang peserta untuk memulakan lontaran dalam acara ini ialah kaedah memegang peluru yang betul bagi membolehkan lontaran dibuat dengan selesa. Untuk melakukan . dengan penekanan diberikan pada kedudukan kaki dan keseimbangan badan. jari kelengkeng boleh dibengkokkan atau diluruskan berhampiran dengan tiga jari tengah tadi. Peserta meletak peluru pada tapak tangan yang akan melakukan lontaran. Cara memegang peluru hendaklah diberikan perhatian penting oleh setiap peserta dan jurulatih. serta pegangan peluru juga selesa dan selamat. manakala ibujari dan jari kelengkeng bertindak sebagai penyokong. bermakna peserta sudah bersedia untuk melakukan pergerakan seterusnya. PERSEDIAAN DAN PERGERAKAN AWAL Selepas peserta sudah mendapatkan kedudukan yang baik dan seimbang. Peserta bolehlah cuba mengawal atau mendapatkan berat peluru dengan cara memindahkannya dan satu tangan ke satu tangan lain beberapa kali. Kini kedudukan peluru sudah hersedia untuk dilontarkan . kerana daripada pegangan yang baik dan sempurna akan menghasilkan jarak lontaran yang diharapkan. Dalam pada itu peserta hendaklah mendapatkan kedudukan yang baik dalam bulatan lontaran. Untuk rnembuat lontaran. Ketika ini juga peserta berada dalam keadaan sedia termasuk dari segi mentalnya. peluru hendaklah dipegang pada jari dan bukan tapak tangan. 2. iaitu pada dasar tiga jari tengah. Peserta diharapkan dapat mengikut aturan ini supaya setiap pergerakannya dapat dilakukan dengan sempurna.

Teknik ini boleh juga diasah dan dimahirkan untuk digunakan dalarn pertandingan. merupakan teknik atau kaedah paling mudah untuk dilaksanakan. Siku tangan yang memegang peluru hendaklah keluar dan mendatar seperti gambarajah di bawah. 4. 3. Oleh itu ada baiknya kita bincangkan peringkat-peringkat lontaran. 2. Berikut adalah panduan dalam menggunakan teknik berdiri statik. Peserta membawa kembali tangan kiri dengan segera ke arah kiri. sementara tangan kiri membantu mengimbangkan badan dan mengawal kedudukan kaki supaya tidak terkeluar dan bulatan lontaran. Peserta hendaklah memusingkan badan ke arah kanan dan sambil membawa tangan kiri menyilang ke kanan. pendaratan dan ikut lajak mengikut teknik lontaran yang digunakan. Ini bermakna jika teknik lain yang digunakan. persediaan dan pergerakan awal juga berbaza. Tangan peserta dalam kedudukan memegang peluru di bawah dagu sehingga bersentuhan dengan leher. Kaedah ini hendaklah didedahkan kepada semua mereka yang baru diperkenalkan dengan acara ini. malah peserta yang sudah berpengalaman pula boleh menjadi pelontar peluru yang berjaya jika dia dapat memahirkan diri dalam teknik ini. Peserta hendaklah berdiri di dalam bulatan lontaran dengan mengangkatkan salah satu kakinya lebih kurang 30cm dan lantai bulatan. 1. Peserta meluruskan tangan yang memegang peluru mengikut arah lontaran yang dilakukan.pergerakan awal. . peserta amat bergantung kepada teknik lontaran yang digunakan. manakala kaki diluruskan dan peluru ditolak keluar. Teknik Lontaran Berdiri Statik Teknik berdiri statik dalam melakukan Iontaran peluru.

sambil memerhatikan pergerakan dan pendaratan peluru. Cara rnernegang peluru dengan menggunakan bola lisut tampa memperkenalkan peluru dahulu. tangan dan kakinva selepas melakukan lontaran. Dalam teknik ini terdapat empat fasa lontaran dalam acara lontar peluru iaitu:     Fasa Persediaan Fasa Gelungsuran Fasa Lontaran Fasa Pemulihan Aktiviti Latihan Kemahiran Beransur Maju 1. 4. sambil memerhatikan pergerakan dan pendaratan peluru. Memperkenalkan peluru. 3. 2. Teknik pemindahan (O’Brien) adalah satu teknik yang sering digunakan oleh atlet lontar peluru. tangan dan kakinya selepas melakukan lontaran.5. . Peserta rnengawal pergerakan badan. Peserta meninggalkan bulatan lontaran melalui bahagian peserta mengawal pergerakan badan. Dirian tanpa menggunakan peluru dan gelonsor ke belakang di atas trek yang lurus. Ulang aktiviti di atas tetapi kali ini seorang rakan akan berdiri di hadapan dan memegang tangan bebas pelaku. 6.

Dalam bulatan lontaran. lutut dan ibu jari kaki – ‘Power Position’ (tapak kàki bersudut) 7. dan kedudukan ‘Power Position’ (chin-knee-toe) – dagu. Dan kedudukan dinan buat gelongsoran dalam bulatan lontaran. power position dan putaran pinggang. gelungsuran.5.wordpress. Gelongsor dengan menggunakan peluru kekedudukan dagu. 6. Gabungkan keempat-empat pergerakan iaitu persediaan. 15. lakukan pergerakan pinggang menghala ke arah lontaran. Dalam bulatan lontaran. 8. Membuat lontaran berdiri atau ‘Standing throw’. 14. gabungkan kesemua kemahiran yang telah dipelajari dan Iontar peluru melepasi tali yang direntangkan (tab direntangkan lebih kurang 7 kaki tinggi dan jarak 4 kaki dan bulatan lontaran). 10. Membuat lontaran sisi. ulang aktiviti 8 tetapi tambah pergerakkan pinggang menhala ke arah lontaran. lutut dan ibu jani. 16. Membuat lontaran membelakangkan kawasan lontaran. Dengan bantuan kawan memegang tangan bebas.Buku peraturan Olahraga KOAM 2010-2011 . 11. Ulang aktiviti 4 dengan bantuan kawan memegang tangan bebas. 12. Lakukan lontaran dengan cara Perry O’Brien iaitu gabungan semua kemahiran yang telah dipelajari dan jurulatih membetulkan kesalahan.wordpress.com/2010/03/15/lontar-peluru-siri-3/ Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia.com/2010/03/15/lontar-peluru-siri-2/ http://olahraga2u. Sumber rujukan : http://olahraga2u. 13. Geongsoran dengan menggunakan peluru. 9.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->