1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak : Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang : Dalam kelas bahasa inggeris Props : Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula. Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja. Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary : Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya. Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary : Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja. Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

budak 10 tahun) Latarbelakang : Taman tasik permai (malam) Props : Bangku utk 2 orang. dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong).. Sungguh indah malam ini bukan? Kemboja : Ye abang. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja.adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong : Benar kemboja.. Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. bulan penuh (polisterin). Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. abang ni. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. Berbahagia buat selamanya. Kemboja. pokok 4 batang. begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Upin (adik kemboja . Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang. Kemboja : Ye…. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong : Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. Ahh…. Disinari cahaya rembulan. Ah Chong : Jika itu jawapan kemboja. Sungguh indah malam ini. Kemboja? Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja : Ahh. Kemboja : Ahh. beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong : Kemboja…. . Mereka berdua sedang memandang bulan. Ah Chong : Indah sungguh malam ni.2 BABAK 2 Watak : Ah Chong. Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja. Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya. Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya.

kemboja berlindung di belakang Ah Chong. ambil 20sen ni. BABAK 3 Watak : Ah Chong. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. Upin : Takde dua puluh sen. Abang sanggup berjanji pada kemboja. seringgit…. dua puluh sen ! Kemboja : Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) . selamat malam. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. nyiru abang tadahkan. walau di mana abang berada.3 Kemboja : Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong : Kecil tapak tangan. kerusi di hadapan tepi pintu. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok. Kemboja. Pak Jamal : Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin : Kalau bapak nak tahu. kemboja tetap di hati abang buat selamanya. Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja. Pak Jamal (ayah kemboja). Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. terserempak dengan kakak pula. pergi main jauh2 ye. walau bila waktunya.. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong : Nah. Bomoh Latarbelakang : Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props : Pintu (buat dari polisterin). rahsia bukak aaaa…. pasu bunga di tepi pintu. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. Upin : Terima kasih abang Ah Chong. Upin. Kemboja : Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin : Upin saja jalan-jalan di sini.

Kemboja. 5 orang kampung. asyik nak mintak upah. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal : Kau ke tepi kemboja. Yang sorang tu. Lampu dihidupkan.4 Pak Jamal : Asyik-asyik seringgit. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal : Memang nak kena budak ni. Kemboja. Masakan kalian boleh bersama. senapang 3. 3 askar jepun sedang mabuk. beberapa buah kerusi. kita melayu dan beragama. yang sorang ni pulak bile ditanya. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang kampung. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. Latarbelakang : Sebuah dewan keramaian kampung Props : Meja dengan cawan di atasnya. 2 penari bollywood. beberapa buah pasu bunga. Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. Kemboja : Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal : Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja : Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal : Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni.syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal : Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin : Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). malam2 buta tak balik2 lagi. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh : Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. tak padan dengan anak dara. Pak Jamal. 2 penari kipas cina. 2 pesilat. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. . (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit .

Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita . Saya berjanji pada pak jamal. saya bukan ingin memainkan hati kemboja. Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal : Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong : Pak Jamal. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal . Sudah lama abang menunggumu. tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. Ah Chong : Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja : Tidak abang. Kemboja : Kemboja mengerti abang. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal. atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. dia memandang ke arah Ah Chong . Ah Chong : Kemboja.5 Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi. Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal. saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama. Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong). saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. Jangan disalahkan kemboja terus menerus. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong : Pak Jamal. Pak Jamal : Masakan boleh begitu. (Pak Jamal mendengus. tolong dengar dahulu penjelasan saya. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. kemboja datang bersama bapak. Pak Jamal : Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja.kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong : Pak Jamal. niat saya ikhlas. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong : Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal : Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. akhirnya kau datang jua. Ah Chong kelihatan terkejut.

Muzik tarian/romantic terhenti tiba2. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). (dafi mengesot ke depan sedikit. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang : Rumah Kemboja Props : Props pintu. Pak Jamal. Pak Jamal : Jika begitu kata kau. Tok Kadi. Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. pedang samurai 1. . lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi : Ye tok. Kemboja. bagus2. saya sudah bersedia. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi. aku merestui hubungan kalian. Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2). Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah. tok nak tengok muka kamu ye. Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. Tok Kadi : Jamal. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. Dafi. Sebagai bukti tok nanti. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. Lampu dimalapkan. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi : Sah. sila kehadapan sedikit. Lampu dihidupkan.6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong : Saya berjanji pak jamal. Saksi 2 orang. sebelum tu sila sain di sini dulu. senapang 4. Upin datang memeluk pak jamal. Bertuah kamu ye. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi : Dafi. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi : Baiklah. Ketiga2 askar pengsan di situ. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya.

(muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan). Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang. Kemboja. Latarbelakang : Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara. 1 berpedang terhunus iaitu ketua.7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu. kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya. Pak Jamal : Siapa nama Ah Chong. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. hulurkan tangan kamu. cina punye olang ! wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa. Ketua Jepun : Siapa berani lawang itu Nippon. Pak Jamal masih belum sedarkan diri. BI. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. sambut tangan tok ni. Upin (dah besar). dafi amik pen dan sain buku tu.ada darah keluar) Ketua Jepun : Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. . (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding. Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan. Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi : Baiklah dafi. tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh. Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu. Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi). BABAK 6 Watak : Ah Chong. (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar). Props : Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. stage koir 2 buah. 2 bendera Malaysia besar. Lampu dihidupkan. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah . mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat. Ketua Jepun : Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong. Smua hadirin terkejut. wa kasih potong dia punya kepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja. Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah. orang ramai di perkarangan stadium merdeka. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun. Cina & Tamil.

daku tetap setia menunggumu. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja. Semoga Allah merahmati kalian berdua. Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. Dia menghampiri Kemboja dan Upin. Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. Ah Chong : Assalamualaikum w. Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah. harap kamu tidak memarahiku. Dia memandang banyak kali. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali.8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana. Ah Chong : Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara.b. Maafkan aku kerna mengatakan begini. sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua. Narrator : Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal. Upin : Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja : Benarkah anda Dafi? Masyallah. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin.t kemboja. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali. awak ni siapa ye? Ah Chong : Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi. Kemboja : Ya saya. Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian. -TAMAT- . Kemboja : Tidak Dafi. bakal suamimu suatu ketika dahulu. masyallah. Ah Chong : Terima kasih Upin. Bekas air di tangannya terlepas. terima kasih Kemboja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful