Sistem integumentari

sistem integumentari ialah sistem kulit yang merangkumi : kuku  liang-liang roma  bulu  rambut  kulit itu sendiri.

• • • • •

sistem integumentari amat penting kepada tubuh badan. kulit merupakan organ homeostasis yang penting. merupakan organ manusia paling besar. beratnya sekitar enam paun. bertindak sebagai pelindung otot dan organ-organ yang lain.

bertindak mencegah kehilangan air (dehidrasi) dari badan ke persekitaran. bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. sentiasa tertanggal dan gugur dari badan bakteria sukar membiak. . Tidak mempunyai saluran darah . Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. Mempunyai lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:     • Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu Lapisan germinatif   Lapisan yang paling bawah pada epidermis.Lapisan epidermis • • • • • • melindungi badan daripada kemasukan bakteria.

Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. terdiri daripada keratin keratin merupakan bahan keras berprotein. Bentuk sel-sel jernih ini juga.  Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu • Lapisan demis  mempunyai banyak reseptor membolehkan ia mengesan pelbagai rangsangan seperti : tekanan .  • Lapisan granul     berada di atas lapisan germinatif. • Lapisan jernih    Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul.  Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah.  Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah. • Lapisan terkematu   Lapisan ini berada di atas lapisan jernih. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan.

. suhu  sentuhan  Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah.lapisan yang kaya dengan lemak dan bertindak sebagai penebat. Lapisan kulit terdedah kepada sinaran ultraungu akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor dan seterusnya akan menukarnya kepada vitamin D.  Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu seperti :    • Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis seperti:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum Lapisan lemak subkulitan .

kulit juga terdapat kilang peluh yang mengeluarkan peluh pada waktu-waktu tertentu seperti ketika bersukan. Perlindungan Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan . ini akan mengimbangi suhu badan. Fungsi kulit 1.

mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran 7. Mencegah dehidrasi Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran.daripada kemasukan bakteria. 6. 5. Menyimpan lemak Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. 3. 4. Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Menghasilkan bau dan penyamaran Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Lapisan penebat ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak. ini merupakan perlindungan tahap pertama. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan. Rangsangan luar Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. sentuhan dan sebagainya. Sintesis vitamin D Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . Homeostasis merupakan pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. . 2. seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. Kawalaturan suhu Ini adalah proses homeostasis. menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. Lapisan berkematu yang senantiasa gugur. suhu. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan.

Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma .Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful