EDIT A T DE TMT MEDIA INTERN A TION AL

DIRE CT OR GENERAL: VALENTIN POPESCU WWW.SER VUSPRESS.R O

Hunedoreanul Ioan Barb a scris 11 ipostaze ale realităţii în „Oraşul scufundat”
Pagina

conţine şi informaţii din Valea Jiului

Anul X z Nr. 2247 Joi, 18 aprilie 2013, 12 pagini

Preţ: 80 bani

7

PETRICĂ IANCU A CUZA T DE TRAFIC CU MER CUR, AR PUTEA AFLA L UNI D A CĂ V A FI S AU NU ELIBERA T

Îşi riscă sănăt at ea pentr u căr bunele Văii Jiului

Huila este extrasă de mineri tot mai bătrâni şi plini de boli
Pagin a

Pagina

2

PARLAMENT AR UL MONIC A IA C OB RIDZI VREA C AS-UL ÎN APOI PENTR U PENSION ARII DE CED A ŢI

3

Pagina

5

PRIMUL ME CI, PRIMUL EŞE C LA TURNEUL SEMIFIN AL PENTR U CSŞ PETR OŞANI

Pagina

12

METEO

Sărăcie t ax ată mai scum p la t ar abă
Minim 80C Maxim 180C Minim 50C Maxim 17 0C
Sursa: meteo.ro

Deva Brad

Minim 80C Maxim 180C Minim 50C Maxim 170C

Hunedoara Petroşani

Hunedorenii plătesc mai mult pe alimente decât locuitorii judeţelor cu un nivel de trai mai ridicat
ltimele date privind preţurile alimentelor de bază care se regăsesc în diverse zone sau judeţe ale ţării, furnizate de Ministerul Agriculturii arată că, deşi hunedorenii sunt printre cei mai prost plătiţi angajaţi din ţară, ei sunt nevoiţi să cheltuiască mult mai mulţi bani decât cei din judeţele în care nivelul de trai este mai ridicat.

U

CURS VALUTAR

EURO

4,3668 RON

USD 3,3177 RON LIRASTERLINĂ 5,0674 RON
Sursa:bnr.ro

FRANCUL ELVEŢIAN 3,5927 RON
CMYK

Practic, statisticile contrazic ideea care spune că piaţa îşi reglează preţurile în funcţie de puterea de cumpărare. Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea, carnea, laptele sau ouăle, oscilează de la judeţ la judeţ, iar conform statisticilor în zonele sărace ale ţării acestea sunt printre cele mai mari.
Pagina

5

2

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

Servus Hunedoara

Conflict aplanat pe o stradă din Orăştie. Un tânăr băut şi înarmat cu un cuţit, ridicat de poliţişti

Actualitate

Un tânăr de 32 de ani, din Orăştie, s-a ales cu dosar penal, după ce, băut fiind şi înarmat cu un cuţit, a ameninţat un bărbat, incidentul având loc pe strada Mureşul din localitate. Norocul a fost că pe acolo a trecut un echipaj de poliţie, care a văzut ce se petrecea şi a intervenit imediat, înainte de a se întâmpla vreo tragedie. „Tânărul se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, iar asupra sa avea şi un cuţit. Acesta a fost depistat în momentul în care profera ameninţări cu acte de violenţă la adresa unui bărbat”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Totul s-a încheiat la sediul poliţiei, acolo unde a fost dus tânărul, ce trebuie acum să răspundă penal.

O afacere bănoasă, fier vechi vândut la centru de colectare din „propria gospodărie”

Hoţi de curent electric, prinşi la Uricani şi Lupeni
„ S-au branºat ilegal la reþeaua de energie electricã, dar au fost depistaþi de jandarmi. Vorbim despre patru familii din Vestul Vãii Jiului, care acum sunt cercetate pentru furt „

T

ot mai mulţi hunedoreni sunt prinşi de poliţişti, după şi-au rotunjit semnificativ veniturile din vânzarea fierului vechi, fără să plătească, însă, niciun „şfanţ” la stat. Aceştia declară, în fals, că fiarele, vândute în cantităţi uriaşe, provin din curtea lor, şi în niciun caz nu ar fi adunate din diverse locuri, aşa cum se întâmplă de fapt. Pe patronii centrelor de colectare nu îi interesează provenienţa fierului. Îl preiau, dau banul vânzătorului şi atât, iar când învinuiţii sunt prinşi aceştia nu recunosc nici în ruptul capului că fierul ar proveni din alte părţi decât din gospodăria lor. Vorbim de cantităţi impresionante de deşeuri feroase, predate la centrele de colectare din judeţ, mai precis de sute, chiar mii de kilograme, de pe urma cărora sunt încasate sume „frumuşele” de bani. Pe cât e de mare venitul ce intră în buzunarul vânzătorului, cam tot atât e şi paguba adusă la bugetul de stat, adusă prin neplata impozitului datorat.

„ Poliþiºtii hunedoreni au în „colimator” mai multe persoane care au reuºit sã fenteze statul prin aceastã metod㠄

S
locuitori prinşi că au recurs la această modalitate de a obţine bani. Simeria, Brad, Hunedoara sau Deva sunt oraşele în care au fost semnalate astfel de incidente, însă, în mod clar, persoane care provin şi din alte localităţi ale judeţului au fost depistate că au prejudiciat statul în acest fel.

BANI „FĂCUŢI” PESTE NOAPTE, DIN VECHITURI
Metoda de a face bani din fier vechi este foarte simplă şi la ea au mai recurs şi alţi conaţionali, nu doar locuitori ai judeţului Hunedoara. Deşeurile colectate sunt predate la societăţile de profil, obţinându-se de pe urma lor sume importante de bani. Comercianţii cu pricina declară, în mod nereal, că materialele ar proveni din gospodăria proprie, prin aceasta sustrăgându-se de la plata cotei de 16 la sută, reprezentând impozit pe venit. Numai în ultima lună, poliţiştii hunedoreni au întocmit cel puţin cinci dosare penale unor

Din „afacerile” cu fier vechi câştigă peste 11.185 de şi vânzătorul şi lei, fără a mai tronul centrului trece, însă, şi pe pa tare, mai la Fisc, pentru a- de colec puţin Fiscul şi plăti dările.
Într-un alt caz, doi simerieni au valorificat la o societate de profil din localitatea unde îşi au domiciliul nu mai puţin de peste 50.000 de kilograme de deşeuri, declarând la fel, în fals, că acestea ar proveni din propria curte. Iar exemplele pot continua. În toate aceste situaţii, poliţiştii întocmesc dosare penale, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi fals în declaraţii, dosarele ajungând, în final, pe masa judecătorilor.
Ramona Şt efan efan

TONE DE DEŞEURI, VÂNDUTE LA CENTRELE DE COLECTARE
Ultimul caz de acest gen instrumentat de poliţie este al unui devean de 34 de ani, despre care s-a stabilit că, în cursul anului 2010, a predat la un centru de colectare al deşeurilor feroase din oraş nu mai puţin de aproape 16.000 de kilograme de fier vechi, pentru care a încasat, după cum spun oamenii legii,

ăraci şi inventivi. Aşa pot fi catalogaţi cei care găsesc orice mijloace pentru a supravieţui, iar una dintre metode este branşarea ilegală la energia electrică. Jandarmii hunedoreni au depistat patru familii din Vestul Văii Jiului, care au recurs la această metodă, iar acum sunt cercetate penal. Hoţii de curent au fost prinşi în timpul unui control desfăşurat de mai multe efective de jandarmi, împreună cu reprezentanţi ai Enel Distribuţie Banat. „Acţiunea a avut scopul de a preveni şi combate faptele ilegale, constând în furturi de energie electrică, fiind organizată în localităţile Lupeni şi Uricani. În urma controalelor efectuate, jandarmii au depistat patru persoane care se branşaseră ilegal la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Acestora le-au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt de energie electrică şi branşare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Documentele de constatare întocmite vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, pentru continuarea cercetărilor”, spun responsabilii biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara. În Valea Jiului, la fiecare razie, oamenii legii găsesc astfel de situaţii, iar reprezentanţii Enel şi-au reconfigurat aproape peste tot sistemul de distribuţie, tocmai pentru a preveni faptele de această natură.
Diana Mitrache Mitrache

UN NOU TERMEN DE JUDE C A T Ă ÎN PR OCESUL HUNEDOREANUL UI PRINS ÎN TIMP CE ÎNCER C A SĂ V ÂNDĂ PES TE 10 KIL OGRAME DE „ AR GINT VIU”

Petrică Iancu, din satul Stănija, acuzat de trafic cu mercur, ar putea afla luni dacă va fi sau nu pus în libertate

DN 66: Haţeg - Baru Mare DN 68: Haţeg – Toteşti DN 68: Toteşti – Zeicani DN 66: Haţeg – Călan DN 7: Mintia – Veţel DN 7: Veţel –

Radar e 18 aprilie
Leşnic DN 7: Leşnic – Săcămaş DN 7: Ilia – Gurasada DN 7: Gurasada – Burjuc DN 7: Burjuc-Zam Deva: Calea Zarandului -Sântuhalm DN 76: Şoimuş – Bejan Petroşani: pe DN 66 şi B-dul 1 Decembrie
Sursa: IPJ Hunedoara

P

etrică Iancu (50 de ani), „ Bãrbatul le-a cerut, ieri, magistraþilor sã fie scos din arest. Instanþa urmeazã hunedoreanul din satul sã se pronunþe în legãturã cu solicitarea sa la începutul sãptãmânii viitoare „ Stănija, comuna Buceş, prins în timp ce încerca să vândă tătorul de cuvânt al Tribunalului peste 10 kilograme de mercur în Hunedoara. Ieri a fost al doilea termen de gara din municipiul Deva, ar pujudecată în acest dosar, procesul tea afla la începutul săptămânii pe fond, în care este judecat huviitoare dacă va fi sau nu eliberat. nedoreanul din satul Stănija, înceUn nou termen în procesul în pând în martie. care acesta este judecat a avut loc ieri la Tribunalul Hunedoara. ÎN AREST DIN IANUARIE Magistraţii l-au audiat pe Petrică Reamintim că, Petrică Iancu a Iancu, care, apoi, a depus o cerere de eliberare sub control judi- fost prins în flagrant, în luna iaciar şi alta de înlocuire a măsurii nuarie a acestui an, chiar în moarestare preventivă cu o altă mă- mentul în care încerca să vândă sură, solicitări în privinţa cărora cantitatea de 10,325 de kiloinstanţa urmează să se pronunţe grame de mercur, în zona staţiei CFR din Deva. Flagrantul a avut luni, 22 aprilie. Pe de altă parte, judecătorii au loc după ce poliţiştii au intrat în stabilit ca următoarea înfăţişare posesia unor informaţii cum că batul a venit la Deva pentru a în- anchetatorilor. Bărbatul nu şi-a bărbatul ar de- cheia „afacerea”, oamenii legii au recunoscut vina şi nici nu a vrut în acest proces să ţine această intervenit imediat, înainte ca să spună de unde avea mercurul aibă loc la mijlocul substanţă in- tranzacţia să fie dusă la capăt. A- pe care intenţiona să-l vândă cu lunii viitoare, mai terzisă şi că in- cesta era însoţit de fiul lui de 16 suma de aproximativ de 5.500 de precis în 15 mai, mai este data în care tenţionează să ani, iar oamenii legii l-au încătu- euro. Judecătorii au decis ca, pencând vor fi audiaţi va avea loc următorul o vândă. Aşa şat pe Petrică Iancu imediat şi l- tru fapta sa, Petrică Iancu să fie amartori din acest termen de judecată că, în momen- au dus la sediul poliţiei unde a restat preventiv. dosar, potrivit lui în acest proces tul în care băr- trebuit să răspundă întrebărilor Ildiko Glăman, purRamona Şt efan efan

15

) www.servuspress.ro

Servus Hunedoara

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

3

Tatiana Făgădar – suspendată din funcţia de preşedinte al PC din municipiul Hunedoara
Biroul Executiv Judeţean al PC Hunedoara a decis să o suspende pe Tatiana Vasilescu Făgădar (foto) din funcţia de preşedinte al filialei din municipiul de pe Cerna a acestui partid. Făgădar a fost arestată preventiv pentru 29 de zile în cazul reţelor false eliberate pentru bolnavii de cancer, dosar în care sunt implicaţi de la medici oncologi, până la asistenţi sau farmacişti. Decizia de suspendare a fost luată în conformitate cu articolul 20, Capitolul V din Statutul PC şi va rămâne în vigoare până la pronunţarea de către instanţă a unei sentinţe definitive în cazul Tatianei Făgădar.

Actualitate

ÎŞI RISCĂ SĂNĂ T A TEA PENTR U CĂRBUNELE V ĂII JIUL UI

Huila este extrasă de mineri tot mai bătrâni şi plini de boli
„ Silicozele, hipoacuziile sau herniile de disc sunt doar o parte din maladiile cu care s-au ales ortacii dupã ani de muncã în mãruntaiele pãmântului „
ucrătorii în subteran de la minele din Valea Jiului au boli profesionale şi muncesc pe brânci. Aceasta este concluzia celor ce se ocupă de sănătatea ortacilor şi care spun acum că media de vârstă este aproape de cea de pensionare, în timp ce producţia de cărbune este tot mai mare.

L

ma lună în care mai mulţi ortaci au ajuns la spital, iar unul s-a sinucis, conduc la ideea că grija zilei de mâine e o problemă pentru ei. „Este şi stresul un factor de risc, dar nu ştiu să îl cuantific acum. Da, sunt şi oameni care s-au sinucis, dar au fost probleme familiale”, a mai adăugat Petrescu.

STRESUL, CEA MAI NOUĂ SUFERINŢĂ
Ortacii din minele Văii Jiului, fie ei de la exploatările considerate viabile, fie de la cele care se închid până în 2018, sunt bolnavi, bătrâni şi scot cu preţul sănătăţii huila din străfundul pământului. Asta o recunosc acum şi doctorii de medicina muncii, dar şi cei care se îngrijesc de sectorul Sănătate şi Securitate în Muncă. Ortacii au boli de oase, de plămâni, maladii considerate profesionale şi tot mai mulţi ajung să treacă de 40 de ani, fiind foarte aproape de vârsta pensionării. „Bolile profesionale sunt silicoze, hipoacuzii, hernii de disc, boli de plămâni. Locul I îl ocupă silicozele, iar 15 mineri au dobândit această boală profesională. Pe locul secund sunt herniile de disc, iar aici vorbim de 12 mineri care acum sunt la Societatea Naţională a Huilei”, a declarat inginerul şef Gabriel Petrescu, şeful Serviciului Sănătate şi Securitate în Muncă (SSSM) de la Societatea Naţională a Huilei (SNH) Petroşani. Nici stresul nu-i ocoleşte pe mineri, iar evenimentele din ulti-

„COCOŞAŢI” DE SARCINI, PENTRU UN PUMN DE BANI
Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) se pregătesc să sărbătorească „Ziua Mondială a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă”, iar anul acesta totul se desfăşoară sub egida bolilor profesionale. Specialiştii vorbesc despre mineri obosiţi, măcinaţi de Specialiştii griji, cu multe lipsuri şi SSSM spun că salarii nu prea mari, caortacii sunt tot mai re dau acum o producă ţie mai mare decât a- obosiţi, iar, în loc să ias au re ca i ce nul trecut, deşi câteva la pensie, sute de oameni s-au vârsta, ei muncesc şi în disponibilizat şi urmea- locul celor ce au fost ză să plece şi alţii. Fiecadisoponibilizaţi navi”, a mai a- vor închide în câţiva ani, deşi au acum, iar ortacii trag, cu preţul lunile bune, un miner de la front re a preluat, în subteran, resurse de huilă, şi în cele ce vor vieţii, să scoată aurul negru din merge acasă cu vreo 2.500 de lei. dăugat Petrescu. munca unuia plecat, dacă nu a Minele din Valea rămâne să funcţioneze. Angajări pământ, pentru un pumn de Diana Mitrache Mitrache doi sau mai mulţi, iar stresul îşi Jiului s-au împărţit în cele care se în sistem nu au fost posibile până mărunţiş. Asta pentru că, în spune mereu cuvântul. „Faţă de 2012, când aveam 61 de boli pro- ARMIS TIŢIU fesionale cu 41 de lucrători, dar acum avem tot atâtea boli profesionale, dar 42 de lucrători, după ce un miner a fost diagnosticat cu o nouă boală profesională la Mina Lonea. Putem vorbi de mineri tot mai bătrâni şi, odată cu vârsta, şi de mineri tot mai bol- „ Poºtaºii din judeþ ar putea ieºi în stradã în luna mai, pentru a protesta „campaniei de concedieri mascate” a conducerii companiei „

Sindicaliştii din Poşta Română continuă negocierile cu Guvernul

Convocare
Consiliu de Administratie al S.C. CIF SA Deva cu sediul în Deva ,str. Depozitelor , nr. 6, judeţul Hunedoara, înmatriculată la ORC sub nr.J20/413/1991, având CUI RO2116908, întrunit în şedinţa din data de 11.04.2013, convoacă Adunarea Generala Extraordinară a Acţionarilor pentru data de 24.05.2013 ora 13:00. Adunarea Generala Extraordinar[ a Acţionarilor îşi va desfăşura lucrarile la sediul societăţii din Deva , str. Depozitelor , nr.6, judeţul Hunedoara. La aceasta Adunare Generală ale Acţionarilor sunt îndreptăţiţi să participe şi să voteze toţi acţionarii înregistraţi în Registrul acţionarilor la sfârşitul zilei de 30.04.2013, data de referinţă. Convocarea se efectuează în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 republicată, cu toate modificările ulterioare şi cele ale Actului Constitutiv al societăţii. Adunarea Generala Extraordinară a Acţionarilor va avea urmatoarea ordine de zi : 1. Aprobarea vânzării imobilului situat în Deva, str. Aleea Streiului, bl. 62 sc.II, judeţul Hunedoara , a imobilelor proprietatea SC CIF SA situate în Deva, str. Mareşal Averescu , bloc nr. 1 şi a utilajelor achiziţionate prin creditele de investiţii. 2. Aprobarea diminuării remuneraţiilor membrilor Consiliului de Administraţie cu câte 1200 lei net pentru fiecare, pe o perioadă cuprinsă de la data sedinţei Consiliului de Administraţie până la 31.12.2013, ca urmare a acordului dat de administratorii societăţii . 3. Diverse. Acţionarii se pot prezenta la Adunarea Generală în nume propriu sau prin reprezentare pe baza de procura. Pentru completarea ordinii de zi , acţinoarii reprezentand minim 5% din capitalul social pot face propuneri până la data de 30.04.2013 în scris, la sediul societăţii ( registratura cu mentiunea „AGEA din 24.05.2013.”- telefon 0254/212608). Preşedinte Consiliu de Administratie, ORMINDEAN SIMION COSMIN

S

ituaţia celor aproximativ 700 de hunedoreni care lucrează în cadrul Poştei Române rămâne încă incertă, liderii de sindicat fiind încă în discuţii cu reprezentanţii guvernului şi cei ai conducerii companiei. Mai exact, Florin Cheţe, vicepreşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştaşi (SLP) din România a declarat pentru cotidianul „Servus Hunedoara” că în urma discuţiilor ce au avut loc la Bucureşti, reprezentanţii sindicatelor au decis să continue întâlnirile cu reprezentanţii guvernului şi ai Parlamentului pentru a găsi soluţii la pro-

blemele existente în această companie. Acest “armistiţiu” propus de sindicate va fi pe tot parcursul acestei luni, urmând ca în eventualitatea unui eşec la “masa negocierilor, începând cu luna mai sidicatele să decidă calendarul protestelor.

DECIZII FĂRĂ ACOPERIRE
Pentru o mare parte dintre poştaşii hunedoreni veştile proaste vizând iminenţa unui nou val de concedieri sunt din ce în ce mai actuale, ultimele decizii

Poştaşii hunedoreni aşteaptă o hotărâre în ceea ce priveşte viitorul lor

anunţate de conducerea companiei fiind în opinia liderilor de sindicat “o veritabilă campanie de concedieri mascate”. Mai exact, acestea vizează reducerea timpului de lucru de la opt la şase sau patru ore înseamnă diminuarea salariilor cu 25 sau 50 la sută pentru circa 6.000 de salariaţi din urban şi rural. Mai mult, sindicatele acuză conducerea companiei de faptul că normarea s-a făcut “după ureche” fără ca argumentele aduse în acest scop să fie reale. “Din păcate, normarea prezentată de către conducerea companiei nu are nimic de a face cu realitatea din teren. Practic, atunci când s-a realizat această normare, s-au folosit nişte date statistice care nu au nimic în comun cu realitatea din tren. Tocmai de aceea considerăm că situaţia trebuie reevaluată”, a spus Cheţe. În opinia acestuia reducerea programului de lucru pentru toţi salariaţii din cadrul companiei fără a se ţine cont de situaţia din teren este o măsură care nu poate fi aplicată.
Iulian Str oia Stroia

) www.servuspress.ro

4

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

Servus Hunedoara

Elevii vor recupera zilele libere de 2 şi 3 mai. Vor merge la şcoală sâmbătă

Social
CURSURI DE F ORMARE

Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii vor recupera orele pierdute în zilele de 2 şi 3 mai, declarate libere de către Guvern pentru salariaţii din sistemul bugetar pentru ca data de 1 Mai să fie legată de sărbătoarea de Paşti, din 5 mai. Astfel, într-o notă transmisă, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratele şcolare judeţene să informeze toate unităţile de învăţământ preuniversitar din subordine că orele de curs neefectuate în data de 2 mai vor fi recuperate în ziua de 20 aprilie. De asemenea, orele de curs neefectuate în 3 mai vor fi recuperate în oricare din zilele de sâmbătă, începând cu data de 27 aprilie, dar nu mai târziu de 25 mai.

C AMPANIE A FEMEIL OR DIN PNL HUNEDO ARA

Donaţi o carte Profesorii hunedoreni – şcoliţi de... „Ziua Internaţională pe tema noului curriculum a Cărţii”, la Petroşani! naţional şi a viitoarelor manuale C
ateliere de lucru şi demonstraţii susţinute de formatorii naţionali zile au durat cursurile pentru judeţul Hunedoara, precum şi de cursanţi însuşi. Pe parcursul activităţilor programului, cursanţii şi-au însuşit principalele repere ale noului curriculum naţional: organizarea învăţării şcolare pe bază de competenţe, a conţinuturilor disciplinelor şcolare, promovarea strategiilor specifice învăţării centrate pe elev. Cele 150 de cadre didactice vor deveni, după încheierea cursurilor, persoane resursă pentru şcolile hunedorene, în implementarea noului curriculum naţional, a programelor şcolare şi a noilor manuale ce urmează să fie adoptate, după estimările specialiţilor, în următorii 1 - 2 ani, în învăţământul preuniversitar românesc. Cursurile vor continua, şi în perioada următoare, pe platforma de e-learning deschisă special pentru aceasta. În prezent, în proiect, sunt cuprinse, la nivel na?ional, peste 8.000 cadre didactice.

3

C

irca 150 de cadre didactice din judeţul Hunedoara, directori de şcoli şi inspectori de învăţământ au început cursurile de formare continuă despre cum să implementeze noul curriculum naţional, programe şcolare şi noile manuale. Cursurile sunt organizate de Casa Corpului Didactic din Deva prin programul ,,Coordonate ale unui nou cadru de referin?ă

al curriculumului naţional”, finanţat din fonduri europene şi desfăşurat în parteneriat cu Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

PREZENTĂRI ŞI ATELIERE DE LUCRU
Cursurile s-au desfăşurat, pe parcursul a trei zile, în cele două centre de formare de la Deva şi Petroşani şi au cuprins prezentări,

Oana Bimbirică

artea ta preferată ar putea fi citită şi de alţi copii. Acesta este ideea de la care au pornit femeile din PNL Hunedoara, pentru a realiza o campanie inedită. Cărţile donate vor ajunge la bibliotecile În fapt, fiecomunale şi orăşeneşti din judeţ care copil poate dona o carte şi acesta ar putea fi gestul prin care alţi micuţi ar putea descoperi tainele cititului. Totul face parte dintr-o campanie ce va fi lansată în preajma „Zilei Mondiale a Cărţii” la Petroşani. Ideea aparţine femeilor liberale, iar tinerii sunt îndemnaţi la citit. „În 23 aprilie, organizăm în tot judeţul o colectă de carte pentru copii şi tineret. Prin asta, copiii sunt invitaţi să împărtăşească, din experienţa dobândită cu cititul unei cărţi, şi altor copii frumuseţea lumii cărţii. Această colectă de carte se va face într-un cort, lângă Teatrul „I. D. Sîrbu” din Petroşani, urmând ca mai apoi, cărţile să fie donate bibliotecilor orăşeneşti şi comunale de pe raza judeţului Hunedoara”, a declarat Dorina Niţă, preşedinta PNL Petroşani. În plus, la Biblioteca municipală din Petroşani vor avea loc mai multe expoziţii de carte, iar elevii de la mai multe şcoli vor fi invitaţi să treacă pragul instituţiei.
Diana Mitrache Mitrache

VEŞTI PR O AS TE

Guvernul pregăteşte „terenul” pentru viitoarele disponibilizări
„ Angajaþii companiilor de stat vizaþi de concedieri colective ar putea beneficia de mãsuri de protecþie social㠄

H

unedorenii care lucrează în cadrul companiilor cu capital majoritar de stat ar putea avea parte de surprize neplăcute în perioada imediat următoare. Mai exact, guvernul se pregăteşte să dea startul concedierilor colective fiind vizate societăţi precum Poşta Română, Societatea Naţională a Huilei (SNH) Petroşani sau CFR. Astfel la solicitarea confederaţiilor sindicale a fost adoptată o ordonanţă

de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială persoanelor ce vor fi disponibilizate prin concedieri colective. Într-un comunicat al Ministerului Economiei se arată că această măsură vine ca urmare a planurilor de disponibilizări colective propuse de operatorii economici cu capital majoritar de stat. „Având în vedere planurile de disponibilizare ale unor operatori economici cu capital majori-

re beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, preCOMPANIILE DE STAT cum şi a celor subordonate autorităţilor administraţiei publice loÎŞI FAC PLANURI cale. Astfel, în cazul salariaţilor Prevederile ordonanţei regle- care lucrează în cadrul societămentează măsuriţilor de stat ce vor efectua conceAngajaţii le de protecţie dieri colective, Guvernul ursocială de cace vor fi mează să aplice măsurile de de ţi iza bil protecţie socială prevăzute ni po dis în tra de ordonanţa de urgenţă in r vo la SNH adoptată. Aceste măsuri se ii no ile preveder stabilesc prin hotărârea e donanţ tar de stat sau companii sau societăţi naţionale, a fost necesară stabilirea cadrului legal prin care se asigură protecţia salariatilor“, se arată în comunicat.

Guvernului, la propunerea ministerele de resort, pentru concedierile colective care nu depăşesc termenul de 31 decembrie 2018.

NORMELE METODOLOGICE, PESTE DOUĂ LUNI
În termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei şi cel al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, vor supune spre aprobare normele metodologice de aplicare a acesteia. „În urma întâl-

nirii cu sindicatele s-a convenit necesitatea prelungirii cadrului legal care reprezintă o formulă generală de protecţie a salariaţilor din sectorul de stat, adaugându-se formei iniţiale o prevedere cu privire la salariile compensatorii“, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei. Din păcate, despre protecţia persoanelor care lucrează în sectorul privat şi vor fi disponibilizate ordonanţa guvernamentală nu pomeneşte nimic.
Iulian Str oia Stroia

or

) www.servuspress.ro

Servus Hunedoara

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

5

DSP Hunedoara îi aşteaptă pe doctorii de familie să-şi prelungească contractele
Până în 30 aprilie, medicii de familie hunedoreni trebuie să semneze actele adi?ionale de prelungire a contractelor ini?iale încheiate cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului. Toate actele trebuie să poate ştampila cabinetelor medicale ale doctorilor de familie. Tot până la sfârşitul acestei luni, medicii de familie pot să ridice de la DSP Hunedoara formularele utilizate în cadrul Programului Naţional de Depistare Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin. Toate formularele se primesc pe bază de semnătură şi parafă.

Actualitate

SĂRĂCIE T AXA T Ă MAI SCUMP LA T ARABĂ

Hunedorenii plătesc mai mult pe alimente decât locuitorii judeţelor cu un nivel de trai mai ridicat

U

ltimele date privind preţurile alimentelor de bază care se regăsesc în diverse zone sau judeţe ale ţării, furnizate de Ministerul Agriculturii arată că, deşi hunedorenii sunt printre cei mai prost plătiţi angajaţi din ţară, ei sunt nevoiţi să cheltuiască mult mai mulţi bani decât cei din judeţele în care nivelul de trai este mai ridicat. Practic, statisticile contrazic ideea care spune că piaţa îşi reglează preţurile în funcţie de puterea de cumpărare.
Iulian Str oia Stroia redactia@ser vuspr ess.ro o vuspress.r

întâlneşte acest paradox se află şi Hunedoara.

CEI MAI SCUMPE LEGUME DIN ŢARĂ
Cu o rată a şomajului de 6,9 la sută şi cu un salariu mediu net de 1.222 de lei, Hunedoara reuşeşte contraperformanţa de a fi catalogat ca fiind unul dintre judeţele în care sărăcia este la ea acasă. Din păcate, statisticile arată că deşi hunedorenii au salarii mici, pentru a supravieţui traiului de zi cu zi trebuie să plătească mult mai scump pentru alimentele de bază decât locuitorii judeţelor unde se înregistrează un nivel mai mare de trai. Un exemplu edificator în acest sens, îl reprezintă preţul legumelor care în judeţul Hunedoara este printre cele mai mare din ţară. Concret, hunedorenii plătesc în medie 2,5 lei pe kilogram de cartofi sau 10 lei pentru aceiaşi cantitate de fasole, în

Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea, carnea, laptele sau ouăle, oscilează de la judeţ la judeţ, iar conform statisticilor în zonele sărace ale ţării acestea sunt printre cele mai mari. Din păcate, alături de Vaslui sau Piatra Neamţ, printre judeţele sărace în care se

timp ce preţurile aceloraşi produse sunt cu 10 sau 15 la sută mai mici în judeţe precum Timiş, Constanţa, Suceava sau Bucureşti.

O situaţie similară se întâlneşte şi în cazul produselor din carne. De exemplu carnea de pasăre este mai scumpă în judeţul Hunedoara cu 30 la sută decât în

Sibiu sau cu 10 la sută decât în Timiş.

Locuitorii judeţului cumpără printre cele mai scumpe legume din ţară

AU D A T 5 LA SUT Ă, D AR N- AU MAI APUC A T SĂ-I RE CUPEREZE

Parlamentarul Monica Iacob Ridzi vrea CAS-ul înapoi pentru pensionarii decedaţi
eputatul PPDD de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi(foto) cere drepturile pensionarilor care au decedat după aplicarea cotei de 5 la sută pentru CAS.
Diana Mitrache Mitrache redactia@ser vuspr ess.ro o vuspress.r

D

Asta ar putea fi valabil pentru bătrânii cărora li s-a tăiat acest procent din pensie, dar până să-l primească înapoi au decedat.

tei prevederi, iar Guvernul a fost obligat să restituie, prin MinisteÎn scrisoarea adresată minis- rul Muncii şi Casa Naţională de trului Muncii, Mariana Câmpea- Pensii, sumele reţinute prin aplinu, Monica Iacob Ridzi îi cere a- carea cotei de CASS de 5 la sută. cestuia să facă dreptate. „După Dacă majoritatea celor afectaţi de cum ştiţi, ca urmare a unor pre- aceste reţineri şi-a primit deja bavederi ale minii înapoi, există înnisterului pe să şi o anumită cacare-l condutegorie de cetăţeni ceţi, la un mopentru care nu s-a luna ianuarie, reţinerea ment dat a făcut dreptate până CAS a fost considerată fost aplicată la capăt, pentru nelegală pentru anutristul motiv că, mite categorii între timp, au decede pensionari o taxă de 5 la sută dat. Multe din drepturile şi obligdrept contribuţie pentru sistemul aţiilor acestora au fost însă prenaţional pentru sănătate (CASS). luate, potrivit legislaţiei din ţara De asemenea, după cum bine noastră, de urmaşii acestora ştiţi, în ianuarie 2012 a fost cons- (soţi/soţii, copil/copii etc.). Atatată nelegalitatea aplicării aces-

NIMENI NU ESTE MAI PREJOS DE LEGE

În 2012,

vând în vedere că, potrivit prevederilor Constituţiei României, nimeni nu este mai presus de lege cum nimeni nu poate fi mai prejos de lege, astfel încât restabilirea anumitor drepturi este aplicabilă tuturor celor care au fost afectaţi de aplicarea unor normative ulterior lovite de nulitate, considerăm că şi pensionarii care au decedat între timp au dreptul, prin urmaşii lor legali, la recuperarea sumelor reţinute nelegal pensionarilor prin aplicarea cotei de 5 la sută pentru CASS”, se arată în scrisoarea Monicăi Iacob Ridzi. În plus, deputatul hunedorean a cerut răspuns în scris ministrului, cu privire la acest lucru.

) www.servuspress.ro

6

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

Servus Hunedoara

Casting Flower Power pentru Caravana Hippie, la Deva

Actualitate
ADUNĂ CÂ T MAI MUL TE LIKE-URI ŞI CÂŞTIGI!

Elevii de la Colegiul Naţional „Decebal” şi Liceul de Arte din Deva sunt aşteptaţi azi, de la ora 18:00, în holul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din reşedinţa judeţului să demonstreze cât de hippie sunt. Sub genericul „Hai şi tu să dăm culoare oraşului”, aici va avea loc un casting Flower Power de recrutare a unor voluntari pentru Caravana Milenium – secţiunea Hippie. Cu această ocazie, publicul devean va putea admira costume ce amintesc de diferite momente ale istoriei umanităţii.

„Aşa vă place muzica?” - concurs online pentru melomanii hunedoreni
„ Centrul Cultural „Drãgan Muntean” îi invitã pe amatorii reþelelor de socializare sã le arate tuturor ce piese le plac ºi sã demonstreze cã acestea au prizã la public „
ubitorii muzicii de bună calitate din judeţul Hunedoara sunt aşteptaţi săşi facă publice preferinţele în domeniu şi să câştige premii. Toate acestea sunt posibile participând la un concurs permanent, desfăşurat exclusiv online, şi iniţiat de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva pe pagina proprie de pe o reţea de sociali-

I

zare. Câştigătorii întrecerii vot fi recompensaţi cu invitaţii pentru două persoane la unul din spectacolele organizate de „Drăgan Muntean”.

aprilie şi va dura până la 1 mai. Concursul se va derula pe patru secţiuni populară, pop & înrudite, jazz-rock şi clasic. Cei care doresc să participe la comPATRU SECŢIUNI, petiţie trebuie să urmeze nişte paşi foarte simpli: să posteze în cronologia CÂT MAI MULTE APRECIERI Centrului Cultural „Drăgan Muntean“ Startul competiţiei intitulată din Deva de pe reţeaua de socializare „Aşa vă place muzi- piesa preferată – sub forma unui link ca?” a fost spre youtube, trilulilu sau alte site-uri de d a t gen, iar apoi să aştepte ca vizitatorii să aprecize melodia prin cât mai multe likeîn 15 uri. Fiecare participant poate posta o singură melodie/persoană/gen, iar manelele sau alte „aiureli” nu sunt Centrul acceptate, fiind eliminate din start. Cultural din Piesa care va aduna cele mai multe Deva va oferi câştigătorilor invi- like-uri va fi declarată învingătoare taţii la specta- şi va aduce celui care a postat-o o cole invitaţie pentru două persoane la

unul din spectacolele exact în genul muzical cu care au concurat, organizat de

Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.
Oana Bimbirică

2

) www.servuspress.ro
CMYK PG. 6

Servus Hunedoara

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

7

„Polirom” îşi vinde la Deva apariţiile editoriale noi şi vechi
Sfârşitul lunii aprilie va aduce la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva un nou stand de carte cu vânzare. În perioada 25 aprilie – 25 mai, cunoscuta Editură „Polirom” îşi va vinde, la Deva, volumele mai vechi sau recent apărute. Principalele domenii în care „Polirom” a intrat pe piaţa editorială sunt printre altele literatură, eseu, jurnale, litere, filosofie, religie, psihologie, sociologie, politologie, asistenţă socială, studii de gen, media, relaţii publice sau drept. Înfiinţată în 1995, Editura „Polirom” a lansat pe piaţă peste 13 milioane de cărţi, grupate în circa 40 de domenii şi peste 60 de serii şi colecţii. Cititorii deveni pot cumpăra volumele cu reduceri substanţiale de preţ.

Actualitate

DEBUT ÎN PR O ZĂ

Ioan Barb a scris 11 ipostaze ale realităţii în „Oraşul scufundat”
„ Un obiºnuit al poeziei, autorul din judeþ ºi-a lansat ieri prima carte cu povestiri scurte „

D

upă publicarea unor volume de versuri, scriitorul hunedorean Ioan Barb s-a reprofilat pe un alt gen literar: proza. Primele sale încercări întrale naraţiunii au fost adunate întro carte ce a văzut recent lumina tiparului, iar ieri a fost prezentată publicului hunedorean. „Oraşul scufundat” reprezintă debutul în proza scrisă a lui Ioan Barb, iar lansarea volumului a avut loc la Deva Mall, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din reşedinţa judeţului. Publicul prezent a putut purta un dialog cu autorul care a acordat

autografe pe recentul său volum.

DESPRE CĂLAN ŞI VALEA STREIULUI...
Unsprezece povestiri adunate într-o carte demonstrează că disponibilitatea pentru proză a lui Ioan Barb nu este cu nimic mai prejos faţă de vocaţia poetică. Inspirate dintr-o realitate pe care o cunoaşte perfect şi o filtrează prin propriile judecăţi, cele unsprezece povestiri din „Oraşul scufundat” sunt tot atâtea radiografii ale unor situaţii de viaţă analizate în profunzime. Autorul este legat sufleteşte de locurile despre care scrie – Că-

lanul şi localităţile de pe Valea Streiului, iar prin povestirile sale de debut „scrie istoria unor oameni dintr-un spaţiu geografic de care e îndrăgostit şi căruia îi legiferează intrarea în literatură”, cum remarcă scriitorul Silviu Gu-

ga. Lecturând cele unsprezece povestiri în care Ioan Barb prezintă ipostaze diferite ale unei realităţi pe care o cunoaşte foarte bine, cititorul va trage singur concluziile despre lumea pe care o va găsi în „Oraşul scufundat”. „Cei care vor citi această carte vor avea bucuria şi surpriza de a descoperi în fiecare povestire o lume în miniatură, o lume descrisă de

un prozator de mare forţă epică, care ştie să meargă direct la esenţa lucrurilor povestite. Ioan Barb este dăruit cu harul evocării epice, dispune de un registru narativ deosebit de expresiv şi, aşa cum remarcă acelaşi Silviu Guga, „e un prozator remarcabil ce are capacitatea de a înţelege lumea în care trăieşte şi de a istorisi fapte şi relaţii dintre oameni”, a decla-

r a t S e bastian Bara (foto mic), directormanager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.
Oana Bimbirică

Autorul Ioan Barb a trecut de la poezie la proză

JURIST, ZIARIST, POET ŞI FONDATOR DE REVISTE LITERARE
Ioan Barb este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, licenţiat în ştiinţe juridice, cu un masterat în Administraţie publică şi protecţia drepturilor minorilor la Universitatea „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, în anul 2005. Debutul literar al lui Ioan Barb a avut loc în anul 1979, odată cu publicarea unor versuri în antologia „Sub arcuri de lumini” a Cenaclului „Radu Stanca” din Călan. A desfăşurat activitate gazetărească în perioada 1997-2003. Primul volum de versuri, cu titlul „Tăcerea ca o flacără”, i-a apărut în anul 1998 la Editura Călăuza v.b. din Deva. În 2010 a realizat un proiect cultural curajos şi de mare impact: a fondat la Călan revista de cultură şi literatură „Algoritm Literar” şi în acelaşi an a publicat volumele de versuri „Picătura de infinit” şi „Sub via fiinţei plâng strugurii”.

„Oraşul scufundat” a văzut limina tiparului în zeci de exemplare

Iubitori de carte au fost prezenţi la lansarea cărţii

) www.servuspress.ro
CMYK PG. 7

8

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

Locuri de muncã

Locuri de muncă vacante după data de 17 aprilie 2013

SC FLOREA GRUP SRL
angajează şoferi profesionişti, categoria C+E pentru CIFE şi POMPA BETON, cu atestat. Se oferă salariu atractiv. Informaţii la telefon 0258.833.749 sau 0761.780.000.

SC LEMBECK STYLE & DESIGN SRL ANGAJEAZĂ CUSĂTOARE CU EXPERIENŢĂ SALARIU ATRACTIV PLUS BONURI DE MASĂ. PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE PUTEŢI SĂ NE CONTACTAŢI LA TEL/FAX 0254/773.131/ 0254/711.421.

OFERIM CREDITE PENTRU PENSIONARI ŞI ANGAJAŢI.

Fără garanţii sau giranţii! Vârsta între 21-69 ani. Venit minimum acceptat: 500 lei - pensionari şi 600 lei angajaţi. Dobânda fixă în lei. Venituri acceptate: Salarii şi bonuri de masă, Pensii vârsta, de boală, de handicapat, de urmaş, de veteran, de revoluţionar, indemnizaţii, PFA, chirii, dividente. Documentaţie: adeverinţă venit/fişă fiscală (angajaţi), cupon pensie/decizie pensionare (pensionari). Telefon: 0737.550.832.
ANGAJĂM FAMILIE SAU FEMEIE PENTRU MENAJ ŞI GOSPODĂRIREA UNEI VILE IN BUCUREŞTI. SE ASIGURĂ CAZARE. TELEFON: 0730.711.519

ANGAJARE
Societate comercială angajează inginer tehnolog în zootehnie. Informaţii la tel: 0254.234.448, între orele 08:00-16:00. Societate comercială cu profil prelucrări prin aşchiere angajează controlor. Se solicită experienţă de minimum 5 ani, cunoştinţe solide de desen tehnic şi cunoaşterea aparatelor de măsură şi control (şubler, micrometru, pasametru, etc). Se acceptă şi tineri ingineri. CV-uri pe mail: mecanicamir_deva@yahoo.com
Societate comercială din Deva, angajează muncitori necalificaţi, mecanici utilaje, inginer sau tehnicieni pentru postul de şef Fermă Piscicolă şi paznic de vânătoare pentru Fond de vânătoare din Orăştie. Informaţii la telefon: 0254.234.448 Efectuez transport persoane şi colete România - Anglia şi retur în fiecare week-end. Informaţii la telefon: 0724.443.868 sau 00447449963883.

Deva - 0755.999.916, Hunedoara - 0755.999.917 Petroşani 0755.999.918 Orăştie - 0755.999.922 Haţeg - 0755.999.925

Brad - 0755.999.923 Călan - 0755.999.924 Simeria - 0755.999.921 Lupeni - 0755.999.919 Vulcan - 0755.999.920

Ilia - 0755.999.926 Petrila - 0755.999.928 Aninoasa - 0755.999.927

Pentru relaţii suplimentare 0254/216.151-int. 230

Utile şi timp liber
Întreruperi de energie electricã
Enel Distribuţie Banat - Zona Reţea de Medie şi Joasă Tensiune Deva anunţă întreruperea furnizării energiei electrice pentru lucrări anuale de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor şi reţelelor, după următorul program: Astăzi, 18 aprilie Lăpugiu de Sus, 08:00 – 16:00 Fizeş, Săliştioara (parţial), Sârbi (parţial), 09:00 – 16:00 Hondol (parţial), 09:00 – 15:00 Hunedoara: bulevardul Dacia (bl. A3, sc. A, B; A4-2, sc. C, D), 08:00 – 18:00 Petroşani: strada Avram Iancu (bl. 10, sc. 1) Lupeni: strada Viitorului (bl. G8) Uricani: strada Aleea Liliacului (bl. 54), 08:00 – 15:00 Petroşani: strada Slătinioara, Depozit materiale de construcţii, Hotel Oxigen, Complex Keops, alimentara NikProd, 10:00 – 11:00 şi 14:00 – 15:00 Mâine, 19 aprilie Fizeş, Săliştioara (parţial), Sârbi (parţial), 09:00 – 16:00 Hunedoara: bulevardul Dacia (bl. A3, sc. A, B; A4-2, sc. C, D), 08:00 – 18:00 Petroşani: strada Avram Iancu (bl. 10, sc. 2) Aninoasa: strada Libertăţii (bl. 33) Uricani: strada Aleea Liliacului (bl. 55), 08:00 – 15:00 Sursa: Enel Distribuţie Banat

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

9

Se opreşte apa!
Furnizarea apei potabile este întreruptă astăzi, la Hunedoara, între orele 08:00 -14:00, pe străzile Vasile Pârvan, Vulcănescu, Izvorului şi Buituri (parţial). Întreruperea este necesară pentru lucrări de eliminare a unei avarii la un branşament pe strada Izvorului, la numărul 8, din localitate. De asemenea, în acelaşi interval orar menţionat, apa rece este oprită, tot la Hunedoara, şi pe bulevardul Dacia (blocurile E3, E4 şi E5) şi Piaţa Florilor (blocul 10), pentru o avarie la blocul E5, precum şi pe străzile Cantacuzino, Dr. Marinescu, Stejarilor (parţial) şi Cărpiniş, pentru o altă avarie apărută pe strada Cantacuzino, la numărul 5. În plus, nu au apă astăzi, între orele 08:00 -15:00, locuitorii de pe străzile Serei, Rotarilor (parţial) şi Hăşdat din Hunedoara, sistarea fiind cauzată de o avarie apărută pe strada Serei, la numărul 24, din localitate. Sursa: Apa Prod Deva

Ortodox
UTILITĂŢI:
Apã caldã 0254/212.225 Apã rece: 0254/227.087 Electrica: 0254/205.864 Ascensoare: 0254/235.090 E.ON Gaz Distribuþie: 0265/200.928 0800.800.928 Informaþii CFR: 0254/212.725

Sfântul Cuvios loan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Cuv. Ioan. Canonul cel Mare (al Sf. Andrei din Creta).

Greco - catolic

INSTITUŢII PUBLICE:
AJOFM: 0254/216.151 Casa de Sãnãtate: 0254/219.280 Casa de Pensii: 0254/224.560 Consiliul Judeþean: 0254/211.350 Prefecturã: 0254/211.850 DSVSA: 0254/221.145 OPC: 0254/214.971 Birou anticorupþie:0254/223.700

Romano - catolic

Sf. Atanasia din Egina PP

Hor oscop
Este o zi bună pentru a trece la schimbări în domeniul afacerilor şi pe plan sentimental. Sunt şanse mari să prindeţi un contract de colaborare. Nu este un moment bun pentru afaceri, întrucât s-ar putea să suferiţi un eşec care să vă descurajeze. Vă recomandăm să vă păstraţi optimismul şi să acceptaţi sfaturile unei rude mai în vârstă. Este foarte posibil să se petreacă ceva deosebit pe plan social sau în relaţiile sentimentale. Sunt favorizate relaţiile de parteneriat, întâlnirile de afaceri şi investiţiile pentru cămin. Reuşiţi să vă rezolvaţi problemele profesionale şi de afaceri dând dovadă de îndrăzneală şi curaj. Ca să depăşiţi dificultăţile, ar fi bine să ţineţi seama de sfaturile unei rude mai în vârstă.

18 aprilie 2013
Aveţi soluţii originale pentru orice problemă şi sunteţi apreciat de colegi şi de partenerul de viaţă. Profitaţi de acest context favorabil! Aveţi un randament deosebit şi puteţi finaliza tot ce aţi început. S-ar putea să aveţi de făcut câteva drumuri scurte în interes personal, spre nemulţumirea partenerului de viaţă. Pentru a evita un conflict în familie, vă sfătuim să apelaţi la calm şi să fiţi înţelegător. Relaţiile cu persoana iubită trec printr-un moment delicat. Dar, dacă sunteţi dispus să discutaţi calm, totul se poate rezolva. Vă recomandăm să nu neglijaţi activităţile casnice, dar nici odihna. Dimineaţa s-ar putea ca relaţiile sentimentale să fie mai încordate. Vă sfătuim să nu vă ambiţionaţi şi să aveţi răbdare ca partenerul de viaţă să se calmeze. Ca să nu vă îndepărtaţi prietenii, vă recomandăm să vă stăpâniţi agresivitatea. Spre seară, ar fi bine să vă ocupaţi puţin şi de problemele familiale. Sunteţi iritat şi nu este exclus să aveţi o reacţie dură faţă de partenerul de viaţă. Vă sfătuim să vă schimbaţi atitudinea dacă nu doriţi să ajungeţi la o ceartă în toată regula.

TAXIMETRE:
City Taxi: 0254/222.222 Fulger: 0254/222.959 Fly Taxi: 0254/222.943 Euro Taxi: 0254/223.344 Astral Taxi: 0254/234.567

SUDOKU

DEVA
Farmacia Nr. 1 „Remedia“ program non-stop, Piaþa Victoriei, nr. 29 Farmacia „Tacomi – Humanitas II“, Al. Transilvaniei,

HUNEDOARA
Farmacia „Energofarm“ program non-stop. Str. G. Enescu, nr. 14. Farmacia „Green Line“, program non-stop. Bd. Republicii, nr. 8. Farmacia „Arnica“, Str. G. Enescu, nr. 7.

PETROŞANI
Farmacia „Piaþã”, Str. A. Iancu, nr. 5 Orãªtie Farmacia „Oros”, Str. N. Bãlcescu, nr. 7

Sunteţi excesiv de critic. Vă recomandăm să vă temperaţi, pentru că riscaţi să vă îndepărtaţi prietenii. Dupăamiaza s-ar putea să primiţi veşti de la o rudă din altă localitate. Nu reuşiţi să vă respectaţi programul din cauza unor evenimente neaşteptate. S-ar putea să aveţi musafiri sau să fiţi invitat la rude. Cu această ocazie, este posibil să aflaţi informaţii de care aveaţi nevoie pentru a demara o afacere.

BRAD
Farmacia „Remedia”, Str. Avram Iancu,

Scopul jocului este de a umple această grilă cu cifrele de la 1 la 9, respectând anumite condiţii, unele cifre fiind de la început dispuse în grilă. Regula jocului este simplă: fiecare rând, coloană sau regiune nu trebuie să conţină decât o dată cifrele de la unu la nouă.

PETRILA
Farmacia „Remedia”, Str. Tudor Vladimirescu,

7:00 Jurnal matinal 9:15 Legendele palatului 10:20 Ora de business 11:10 Legendele palatului 12:30 Tribuna partidelor 13:00 De joi până joi 14:00 Jurnalul TVR 15:30 Akzente 16:45 Lozul cel mare 17:40 Legendele palatului 19:00 Ora de business 19:45 Sport 20:00 Telejurnal 21:00 Prim plan

Program TV Joi, 18 APRILIE 2013

22:10 Teoria unei crime 23:50 Ora de business 0:30 Lacrimi din Amazonia

8:00 Euromaxx Highlights 8:30 Cavalerii legendari 9:00 Încălţăminte made în Wenzhou 10:00 Confesiuni 12:30 Decor şi stil 13:00 Concert: Festivalul George Enescu 14:30 Cultura minorităţilor 15:00 Euromaxx Highlights 15:30 Gala „Ambasadorii Iaşului" 16:00 Poveste imorală 17:00 Confesiuni 18:00 Telejurnal 19:00 Încalţăminte made în Wenzhou 20:10 Pe aripile vieţii 22:00 Ora de ştiri 23:10 Poveştiri şi nuvele din secolul al XIX - lea

7:00 Ştirile Pro TV 10:00 Tânăr şi neliniştit 11:00 Asediaţi la domiciliu 13:00 Ştirile Pro TV 14:00 Tânăr şi neliniştit 15:00 Arest la domiciliu 17:00 Ştirile Pro TV 17:45 Happy Hour 19:00 Ştirile Pro TV 20:30 Las fierbinţi 21:30 Spitalul de demenţă

8:00 'Neaţza cu Răzvan şi Dani 11:10 În gura presei 11:50 Mireasă pentru fiul meu 13:00 Observator 14:00 Mireasă pentru fiul meu 16:00 Observator 17:00 Acces Direct 19:00 Observator 20:00 Observator special 20:30 Next Star

7:30 Gazeta de perete 8:00 Focus Monden 8:30 Totul despre mame 9:30 Fără ocolişuri 11:45 Frumoasa Ceci 13:30 Iubiri secrete 15:00 Dragul de Raymond 15:30 Totul despre mame 16:00 Cireaşa de pe tort 17:00 Trăsniţii 18:00 Focus 18 19:00 Focus Sport 19:30 Cireaşa de pe tort 20:30 După faptă, şi răsplată

7:30 Stăpâna inimii 10:00 Draga mea prietenă 12:30 Ştirile Kanal D 13:15 Te vreau lângă mine 14:45 Teleshopping 15:15 Fatmagul 16:45 Drept la ţintă 18:45 Ştirea zilei 19:00 Ştirile Kanal D 20:00 Roata Norocului 22:15 WOWbiz 0:30 Ştirile Kanal D

22:00 Ştirile Pro TV 22:30 Delta Force 22:30 Un Show Păcătos

22:15 Trăsniţii 23:30 Focus Monden 7:00 Stăpâna (mex., 2010, s) (reluare) 8:30 Poveştiri adevărate (emisiune informativă) (reluare) Cu: Ioana Maria Moldovan şi Dan Cruceru 9:45 Dragoste şi luptă (mex., 2012, s. dramă) (reluare) 11:00 Patimile inimii (sua, 2011, s. dramă) (reluare) 12:30 Rosa Diamante (sua-mex., 2012, serial romance) (reluare) 14:00 Inimă de ţigan (rom., 2007, s) (reluare) 15:30 Stăpâna (mex., 2010, s) 16:30 Poveştiri adevărate (emisiune informativă) Cu: Ioana Maria Moldovan şi Dan Cruceru 17:30 Dragoste şi luptă (mex., 2012, s. dramă) 18:30 Patimile inimii (sua, 2011, s. dramă) 19:30 Rosa Diamante (sua-mex., 2012, serial romance) 20:30 Inimă de ţigan (rom., 2007, s) 22:00 Cancan TV (2012, mag. de div.) Cu: Ilinca Vandici şi Adrian Artene

6:00 Moneyball: Arta de a învinge (sua, 2011, dram. Bio.) 8:10 Pe platourile de filmare (sua, 2003, emisiune magazin) 8:35 Saga Amurg: Zori de zi - partea I (sua, 2011, avent.) 10:30 Descendentii (sua, 2011, drama) 12:25 Hubble (can., 2010, f. doc.) 13:10 Jack si Jill (sua, 2011, com.) 14:40 Lorzii din Dogtown (sua-ger., 2005, dram. Bio.) 16:30 Dans interzis (sua, 2011, com. muz.) 18:20 Punct ochit, punct... iubit! (engl.-fra., 2010, act. com.) 20:00 The Rolling Stones - Legenda (engl.-sua, 2012, f. doc., col., a-n) Prima parte 21:05 Sa nu ma parasesti (engl.-sua, 2010, drama) 22:50 Razbunarea unui rocker(it.-fra.-irl., 2011, com.)

7:00 Ştiri Sport.ro 8:00 Ştiri Sport.ro 9:00 Ştiri Sport.ro 9:10 Ora exactă în sport 10:00 Ora exactă în sport (live) 12:00 Ora exacta în sport 13:00 Stiri Sport.ro 13:05 Ku Ninja în Atak! Showtime 14:00 Stiri Sport.ro 14:05 Fotbal Cupa României Timisoreana: Rezumate 15:00 Ora de Prosport (live) 16:00 Stiri Sport.ro 16:30 Ora exacta în sport (live) 18:00 Stiri Sport.ro (live) 19:00 Ora exacta în sport (live) 19:05 Informatia (live) 20:00 Americanii au talent Showtime 21:00 Stiri Sport.ro (live) 22:00 Wrestling WWE PPV Wrestlemania XXIX Showtime

10 Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013
Casă de vânzare în oraşul Geoagiu, zonă centrală, compusă din 2 camere, bucătărie, cămară, hol, baie, utilităţi: apă, gaz, canalizare; curte, deschidere la drum asfaltat. Preţ: 28.000 Euro – NEGOCIABIL. Mai multe informaţii la tel. 0726.661.619 - rog seriozitate.

Mica publicitate
de Jos, rebobinează motoare electrice, preţ avantajos şi garanţie. Relaţii la telefon 0744.398.487. > Vând firmă cu activitatea

SC Eco Sid SRL

APARTAMENTE ŞI CASE
O CA Z I E !
Persoana fizică vând apartament cu 4 camere decomandate, strada Liliacului, suprafaţa utilă 83 mp, etaj 3/4, 2 băi, 2 balcoane, debarale, centrala termică, geamuri termopan, parchet lemn, gresie, fără modificări Preţ. 46.900 euro, negociabil Tel. 0726/336.541

D Vând casă stare bună locuibilă, la
Şoseaua Principală, racordată la gaz, cu baie, bucătărie, anexă, gradină 1100 mp în comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara, str. Bradului, merită văzută şi teren intravilan 1350 mp, ideal pentru construire casă, spre Bălata. Informaţii telefon 0736.994.267. Preţ negociabil.

> Persoană fizică, vând garsonieră + uscătorie alăturată, et.4, centrală termică, geamuri termopan, gresie şi faianţă, în Simeria - zonă centrală. Preţ neg.: 58.000 lei cu uscătorie sau 45.000 lei fără uscătorie. Inf. la telefon: 0726.774.179
Casă de vânzare în oraşul Geoagiu, zonă centrală, compusă din 2 camere, hol, bucătărie de vară - 2 camere, şură, grajd, pivniţă, magazie de lemne, curte cu viţă de vie şi pomi fructiferi, deschidere la drum asfaltat. Preţ: 40.000 Euro NEGOCIABIL, mai multe informaţii la tel. 0726.661.619, rog seriozitate.

principală: Comerţ cu amănuntul al armelor şi muniţiei de vânătoare, articole şi echipament sportiv pentru vânători. Relaţii telefon 0726.458.970. > Vând cabană din lemn de brad roşu, nouă, nemontată de 28 mp. Preţ 14.000 lei. Relaţii telefon 0726.458.970. Vând 100 de oi cu miei plus 50 de miori. Sat Hărţăgani, comuna Băiţa. Telefon: 0254/265.046
> Vând haină monton „DORE” mărime mare aproape nouă fabricată de Vidra Orăştie. Informaţii la telefon: 0729.427.579.

Spaţii de închiriat
HALĂ INDUSTRIALĂ -Oferim la preţuri avantajoase suprafaţă de 10003500 mp pretabilă pentru activităţi industriale, depozitare, etc.

Produse oferite
SC Eco Sid SRL Hunedoara oferă spre vânzare

TERENURI
> Vând teren în zona Castelul Corvinilor din Hunedoara. Relaţii la telefon 0760.484.294, după ora 20:00.
Particular, vând teren intravilan în Deva, str. Roci spre Cozia, zonă de case, sub pădure, parcele de cca 1000 mp, întabulat. Acces auto, curent, soare, linişte, aer curat. Preţ negociabil la faţa locului. Telefon: 0764.242.714

AUTOTURISME
> Vand Opel Corsa B, an fabri-

DIVERSE
> Societate Comercială din Vaţa

OCAZIE !
De vânzare apartament 3 camere decomandat, hol central, localitatea Deva, zona Mihai Viteazu, parter înalt cu terasa închisă în termopan, centrală proprie, instalaţie cupru, tâmplărie interioară şi exterioară nouă, camere cu parchet stejar autentic, gresie, faianţă. Se poate vinde şi mobilat. Zonă cu multă vegetaţie, ideal pentru persoane doritoare de linişte. Merită văzut! Pret 41.000 euro, discutabil. Posibil şi cu credit ipotecar. Informaţii la telefon: 0723.660.160; 0745.253.662

caţie 1994, distribuţie schimbată, cauciucuri iarna + vară, maşina se prezintă într-o stare foarte bună, telefon 0765.591.522.

SPAŢII PENTRU BIROURI - Oferim la preţuri avantajoase spaţii pentru birouri, sedii de firme, etc., la nivel I, II, III în blocul administrativ în suprafaţă de 400 mp/nivel. TEREN - Oferim spre închiriere terenuri în suprafaţă de 2000 - 50000 mp, situat vis a vis de OE 2, pe DJ 687, la intrarea în municipiul Hunedoara.

următoarele materiale rezultate din recuperări: Traverse de cale ferată din beton SC Ecosid SRL Hunedoara nu are un depozit fix, materialele solicitate se află pe teren, necesitând forţă de muncă pentru manipulare. SC Eco Sid SRL Hunedoara efectuează lucrări de proiectare şi întocmirea devizelor de lucrări.

Relaţii suplimentare la telefon 0744.208.977 sau email ecosidhunedoara@yahoo.com, www.ecosid.ro

OFERTE DE MUNCĂ
> Îngrijesc copii sau fac menaj
la familii serioase, spăl covoare. Zona Bradului. Telefon: 0747/984.955

> Vând autoturism MIG
RENAULT MEGANE SCENIC 4X4, de 1870cm pe motorină, cu toate taxele la zi, preţ negociabil. Relatii telefon 0726.458.970.

PIERDUT CÂINE, RASA BEAGLE, ZGARDĂ ROŞIE, RĂSPUNDE LA NUMELE DE „SPOT”. ESTE SUB TRATAMENT! OFER RECOMPENSĂ! RELAŢII LA TEL.: 0742.193.637, 0723.546.216

Anunţ public
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAD anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare infrastructură municipală strada Decebal km 0+00 – 2+100”, propus a fi amplasat în localitatea Brad, strada Decebal, judeţul Hunedoara. Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, judeţul Hunedoara, în zilele de luni – joi, între orele 08:00 – 16:30, şi vineri, între orele 08:00 – 14:00, şi la sediul Primăriei municipiului Brad, din Brad, str. Independenţei, nr. 2, judeţul Hunedoara, în zilele de luni – vineri, între orele 08:00 – 16:00. Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr.25, judeţul Hunedoara.

LIDERA ghicitoarelor din România, MARIA CÂMPINA dezleagă orice blesteme, farmece, cununii, aduce spor, şi telefonic. ACUM ÎN HUNEDOARA. 0723.899.909; 021/ 667.65.16.
Anunţ

Anunţ vânzare
Persoană fizică, vând urgent apartament 2 camere stare foarte bună, cu hol mare, bucătărie, baie, centrală termică, termopane, în Deva, str. Mihai Eminescu, zona supermarket PROFI. Merită văzut. Relaţii la telefon 0720.058.127 sau 0745.080.479. Preţ 33.000 euro negociabil. Exclus agenţie.

Anunţ public
VULC SANDU, cu domiciliul în satul Ponor, nr.66A, comuna Pui, judeţul Hunedoara, anunţă elaborarea primei versiuni a planului/programului P.U.Z. „Sală de sport, club de recreere” în satul Ponor, comuna Pui, judeţul Hunedoara şi declanşarea etapei de încadrare pentru obţinerea avizului de mediu. Consultarea primei versiuni a planului se poate realiza la sediul A.P.M. Hunedoara, din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, judeţul Hunedoara, în zilele de luni – joi, între orele 08:00 – 16:30, şi vineri, între orele 08:00 – 14:00. Comentariile şi sugestiile se vor transmite în scris la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, din Deva, str. A. Vlaicu, nr. 25, judeţul Hunedoara, în termen de 15 zile calendaristice de la data prezentului anunţ.
Redactor şef - int. 17

Vând casă, 6 camere, grădină, curte, stare bună, ocupabilă imediat, în Teiu la 30 km de Deva, merită văzută. PREŢ 80.000 lei NEGOCIABIL. Telefon: 0728.046.870
Anunţ vânzare casă
Persoană fizică vând casă locuibilă 120 mp, 3 camere, cămară, bucătărie, baie, 2 holuri + anexă beci 15 mp în sat Bacea (3 Km de Ilia), în centrul satului, drum asfaltat. Anexe: bucătărie de vară 13 mp, garaj 30mp+ pod, fânar+ grajd 50 mp, grădină în spatele casei 8 ari+ 4 hectare teren arabil şi păşune cuprins în perimetrul satului. Preţ 55.000 euro negociabil. Telefon 0254/282.321 sau 0732.582.100.

Anunţ închiriere
Societate INCHIRIAZĂ în condiţii avantajoase spaţii de producţie, depozitare, birouri şi teren aferent, cu suprafeţe de la 100 - 6.700 mp, zona Orăştie, judeţul Hunedoara. Se asigură curent de forţă, apă, hale acces tir, pază autorizată non stop. Pentru detalii vă rugăm să ne contactaţi la telefon: 0724.322.256.
ADRESA REDACŢIEI

Oana BIMBIRICĂ
SGR - int. 16

Colaborator Ţara Haţegului

Director marketing - int. 18

SUBREDACŢIA PETROŞANI
Corespondent Valea Jiului Diana MITRACHE e-mail:redactia@servuspress.ro Coordonator: Tiberiu VINÞAN e-mail:exclusivmediagroup@yahoo.com Tel. 0722/554.809

Aurel ANCA
Fotorepor ter - int. 15

Savin Cristian RISTA
Referent marketing

Ramona ŞTEFAN
Redactori

Ionuţ ONU
Şef depar tament DTP - int. 15

Maria HOGMAN
Potrivit Art. 206 C.P., responsabilitatea juridicã pentru conþinutul articolului aparþine autorului. De asemenea,în cazul unor agenþii de presã ºi personalitãþi citate, responsabilitatea le aparþine.

22 Decembrie, nr. 37a (cl`direa CEPROMIN), Preºedinte - etaj 2, camera 216/2 DTP - 313 Secretariat - 312

DEVA

Sorin VRĂJITORU Ovidiu MĂNĂSTIRE Iulian STROIA Alin Ştefan ONU
Secretariat - int.11

Camelia VRĂJITORU

0254/222.599 0 3 5 4 /8 0 9 . 7 8 4
servus@tmtmedia.ro redactia@servuspress.ro

Telefon/fax:
E-mail:

Tipărit la S.C. TIPOGRAFIA PRODCOM S.R.L. Târgu-Jiu, jud. Gorj. Tel. 0253.212.991, 0722.393.897 Fax 0253.218.343
Cod ISSN 1584 - 465X

A B O N A M E N T E s e p o t f a c e l a o r i c e f a c t o r s a u o f i c i u p o ş t a l d i n j u d e ţ ! N e g ă s i ţ i l a n r. 13 . 4 2 8 î n c a t a l o g u l p u b l i c a ţ i i l o r p o ş t a l e

Servus Hunedoara

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

11

Bayern, în finala Cupei Germaniei
Echipa germană Bayern Munchen (foto), semifinalistă în Liga Campionilor, s-a calificat în finala Cupei Germaniei, după ce a trecut de Wolfsburg cu scorul de 6-1. Pentru trupa antrenată de Jupp Heinckes au marcat Mandzukic, Robben, Shaqiri şi Gomez (3), în timp ce pentru oaspeţi a înscris Diego. Campioană deja a Germaniei, Bayern are şansa să facă „tripla” dacă se va impune în cupă şi în Liga Campionilor.

Sport

CUPA R OMÂNIEI TIMIŞOREAN A

CFR Clu j, egala As tr ei Giur giu
„ Campioana a rãmas fãrã victorie în acest an, remizând în prima manºã a semifinalelor competiþiei KO „

C

FR Cluj şi Astra Giurgiu au jucat manşa tur a semifinalelor Cupei României, fără să ofere fotbal de calitate şi goluri, partida disputată la Cluj terminându-se 0-0. Eugen Trică a debutat cu o remiză nesatisfăcătoare pe banca ardelenilor, care au jucat din minutul 30 fără Gabi Mureşan, eliminat pentru un fault dur.

ASISTENŢĂ REDUSĂ
Debutul lui Eugen Trică pe banca celor de la CFR Cluj n-a trezit interesul suporterilor pentru meciul din semifinalele Cupei României cu Astra Giurgiu. Nici măcar revenirea pe teren a lui Ricardo Cadu, după o lungă perioadă de suspendare, n-a reprezentat ceva atrăgător pentru clujeni, care au lăsat tribunele stadionului din Gruia aproape goale. Decizia fanilor pare să fie una justificată, având în vedere că meciul nu a prea avut foarte

multe de oferit. Ritmul de joc a fost unul chiar liniştit, cu doar câteva faze mai rapide, când clujenii sau oaspeţii au accelerat spre poarta adversă. Ardelenii au fost mai activi în ofensivă în prima repriză, când şi-au creat şi două mari ocazii de gol. Cea mai mare i-a aparţinut căpitanului Cadu, care a primit centrarea din corner de la Deac, dar a şutat uluitor în Silviu Lung din doar 6 metri. A doua ocazie a venit înainte de pauză, la şutul lui Ciprian Deac cu stângul peste poartă, când CFR Cluj juca deja în inferioritate numerică. Gabi Mureşan i-a spart capul lui Takayuki cu o intrare criminală cu cotul şi a primit cartonaşul roşu după doar o jumătate de oră de joc.

CFR Cluj şi Astra au amânat verdictul calificării pentru retur
zenţi în jumătatea adversă şi n-au arătat deloc că joacă în inferioritate. De cealaltă parte, Astra a ţinut să demonstreze că a venit pe Gruia cu intenţia clară să nu ia gol, fiind mulţumită cu o remiză în prima manşă a semifinalelor. Doar două ocazii se pot reţine din partea secundă a întâlnirii. Prima a aparţinut oaspeţilor, Budescu finalizând slab direct în braţele portarului, după ce a ajuns faţă în faţă cu Felgueiras, iar pentru CFR Cluj Deac a ratat în minutul 67 din lovitură liberă, Silviu Lung având o intervenţie salvatoare. Onlinespor Onlinespor t

ASTRA S-A MULŢUMIT CU PUŢIN
Repriza a doua a fost şi mai săracă în faze de poartă. Chiar dacă jucau cu un om în minus, ardelenii au fost mai pre-

S ANCŢIUNI DUPĂ DERB Y

Rapid şi Steaua, pedepsite pentru incidente
„ Comisia de Disciplinã a luat mãsuri împotriva clubului giuleºtean ºi a oficialului liderului, Mihai Stoica „
chipa de fotbal Rapid Bucureşti a fost sancţionată de Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal să dispute următoarele 6 jocuri de pe teren propriu fără spectatori, după incidentele provocate de fanii giuleşteni la meciul cu Steaua (1-1), din etapa a 26-a a Ligii I. Totodată, clubul Rapid a fost amendat cu suma de 90.000 de lei.

E

RESTUL SEZONULUI, FĂRĂ SPECTATORI
Managerul general al Stelei, Mihai Stoica, a fost suspendat pe o perioadă de 5 luni şi a fost amendat cu suma de 10.000 de lei, considerându-se că a avut un rol provocator în incidentele de pe stadionul Giuleşti. Dănuţ Perjă, team-managerul echipei Rapid, a fost suspendat o lună, iar antrenorul echipei Rapid, Marian Rada, şi team-managerul Stelei, Marius Ianuli, au fost amendaţi cu câte 320 de lei. Deciziile pot fi atacate la Comisia de Apel a LPF. Rapid mai are de disputat pe teren propriu patru meciuri în acest sezon, cu CS Turnu Severin (etapa a 28-a) cu Concordia (etapa a 30-a), cu Universitatea Cluj (etapa a 32-a) şi cu Ceahlăul (etapa a 34-a).

Derby-ul Rapid – Rapid s-a lăsat cu amenzi şi suspendări
onul Giuleşti, într-un meci din etapa a 26-a a Ligii I de fotbal, care a fost întrerupt pe final, timp de aproximativ 10 minute, din cauza obiectelor aruncate de suporterii formaţiei gazdă. Partida a început cu o întârziere de circa cinci minute din cauza petardelor şi torţelor aruncate în teren de suporterii giuleşteni. Rapid a deschis scorul prin Ovidiu Herea (9), din lovitură liberă de la 18 metri, Steaua reuşind egalarea spre final, prin Alex Bourceanu (81), cel care marcase şi în tur (în min. 90+6, Steaua - Rapid 1-0). Clubul Rapid a fost amendat şi de Jandarmerie cu suma de 60.000 de lei, după ce jandarmii au constatat că organizatorii nu au respectat reglementările privind amplasarea bannerelor şi că a fost permis accesul pe stadion al suporterilor care aveau interzis acest lucru.

DOI SUPORTERI REŢINUŢI
De asemenea, doi suporteri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, cei doi riscând închisoare de la 2 la 5 ani şi interzicerea accesului la competiţiile sau jocurile sportive pe o perioadă de la 1 la 3 ani pentru încercarea de a introduce, deţinerea şi folosirea de articole pirotehnice în incinta arenei sportive. Totodată, firma de pază care este responsabilă cu securitatea pe stadion a fost amendată cu 1.000 de lei pentru că a permis introducerea de materiale pirotehnice cu câteva zile înainte de desfăşurarea meciului de fotbal.

AMENDAŢI ŞI DE JANDARMI
Rapid Bucureşti şi Steaua Bucureşti au terminat la egalitate, 11 (1-0), duminică seara, pe stadi-

) www.servuspress.ro

12

Nr. 2247, Joi, 18 aprilie 2013

Servus Hunedoara

Walter revine la U. Cluj

Sport
HANDBAL, JUNIO ARE I

Principalul finanţator al Petrolului Ploieşti, Florian Walter (foto), a declarat că în vară se va întoarce la Universitatea Cluj, club pe care încă îl deţine în acte. Omul de afaceri a spus că renunţă la majoritatea banilor pe care îi are de primit şi vrea să creeze o societate fără datorii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu jucătorii pe care i-a adus Walter de la U. Cluj la Petrolul, echipa din Ploieşti având şanse mari de a evolua în cupele europene în viitorul sezon.

Primul meci, primul eşec la turneul semifinal pentru CSŞ Petroşani
„ Echipa din Valea Jiului a început cu stângul partidele din faza a doua a campionatului naþional „

D

upă un sezon regulat în care a obţinut locul 4, ultimul calificant la turneul semifinal, handbalistele de la CSŞ Petroşani vor încerca să treacă şi de faza a doua a competiţiei. Echipa pregătită de Edith Mileti trebuie să obţină minimum două victorii din cele 5 partide pe care le va disputa la Baia Mare.
Ovidiu Mănăstire Mănăstire o vidiu@ser vuspr ess.ro o vuspress.r

Confruntată cu o serie de probleme de lot în această primăvară, trupa de la poalele Parângului nu a obţinut decât un singur succes în returul sezonului regulat, fiind învinsă de 5 ori la rând. Handbalistele din Valea Jiului speră să se revanşeze însă zilele acestea şi să obţină accesul spre turneul semifinal II.

TOAMNA BINE, PRIMĂVARA NU PREA
Deşi la sfârşitul turului se clasa pe locul secund în seria D a campionatului naţional de handbal feminin, junioare I,

CSŞ Petroşani nu a avut aceleaşi prestaţii în sezonul de primăvară. Fetele antrenate au obţinut un singur succes, în meciul de debut, contra rivalei CSŞ Hunedoara, fiind învinse de 5 ori la rând. Principala problemă a antrenoarei Edith Mileti în această primăvară a fost legată de lotul de jucătoare, care au lipsit de la jocuri şi antrenamente din diferite motive. „Din păcate, nu am mai repetat prestaţiile din toamnă. Am avut multe fete accidentate, unele au pus pe primul loc şcoala, pentru că sunt în ultimul an de liceu şi am avut echipa incompletă”, a spus antrenoarea de la CSŞ Petroşani. La finalul sezonului regulat, gruparea de pe Jiu s-a clasat pe locul 4 în seria D, după CSŞ Caracal, LPS Slatina şi LPS Banatul Timişoara, dar s-a calificat pentru primul turneu semifinal, fiind repartizată în grupa de la Baia Mare.

ARE NEVOIE DE DOUĂ SUCCESE
Aceasta îşi desfăşoară jocurile începând de ieri şi până duminică, fiind compusă din 6 echipe, CS Marta Baia Mare

(organizatoarea turneului), CSŞ 2 Baia Mare, LPS Slatina, CSŞ Dinamo Braşov, CSŞ Odorhei şi CSŞ Petroşani. Primele 4 echipe se califică la turneul semifinal II. În afara echipei LPS Slatina, cu care a jucat şi în sezonul regulat împărţindu-şi victoriile, formaţia din Petroşani nu cunoştea valoarea celorlalte adversare. „După ce voi urmări primele meciuri mă voi edifica asupra adversarilor şi a şanselor de calificare, eu cunoscând potenţialul echipei mele”, a spus Edith Mileti înaintea începerii turneului. Trupa din Valea Jiului a debutat ieri, pierzând însă meciul de debut, scor 2933 (15-18), în faţa echipei CSŞ 2 Baia Mare. Astăzi, CSŞ Petroşani o va întâlni pe LPS Slatina, iar mâine adversară îi va fi CS Marta Baia Mare. Sâmbătă, handbalistele de sub Parâng o vor întâlni pe CSŞ Dinamo Braşov, iar duminică vor juca ultimul meci, contra echipei CSŞ Odorhei. Pentru turneul din nordul ţării, CSŞ Petroşani a deplasat un lot de 13 jucătoare format din Corina Suciu, Raluca Kall-

CSŞ Petroşani va încerca să se califice în următoarea fază a întrecerii

man – portari, Andrada Radu, Alina Cassian, Georgiana Zaharia, Laura Hîrtop, Cristina Roman, Ana Maria Burlacu, Beatrice Anghel, Oana Roman, Simona Surd, Ancuţa Neag şi Ana Maria Bobiţ –

jucătoare de câmp. Absentează, fiind accidentată, Miruna Oroian. Pentru a obţine calificarea la turneul semifinal II, CSŞ Petroşani are nevoie de cel puţin două victorii.

A A JUNS PE PRIMA SCENĂ

Deveanul Alexandru Dan a debutat în Liga I
„ Fostul jucãtor al echipei Mureºul din reºedinþa judeþului „a primit botezul” celui dintâi eºalon „

M

ijlocaşul de 19 ani, legitimat la Pandurii Tg. Jiu, a bifat primele 12 minute în Liga I, fiind introdus de antrenorul Cristian Pusztai în victoria gorjenilor de pe terenul campioanei, CFR Cluj. Alex Dan l-a înlocuit pe Claudiu Voiculeţ, unul din marcatorii Pandurilor în meciul din Gruia.
Ovidiu Mănăstire Mănăstire o vidiu@ser vuspr ess.ro o vuspress.r

Tânărul devean este extrem de fericit că a debutat în primul eşalon fotbalistic din România şi speră să joace cât mai mult de acum înainte. Dan a dezvăluit că, iniţial, Cristi Puzstai a intenţionat să-l introducă titular în partida de la Cluj, dar a schimbat apoi tactica de joc.

L-A ÎNLOCUIT PE UNUL DIN MARCATORI
Împrumutat în toamnă la FCM Tg. Mureş, mijlocaşul devean Alexandru Dan nu a jucat prea mult la formaţia de ligă secundă ce avea ca obiectiv promovarea. În iarnă, Pandurii l-a trimis la Sibiu pentru a evolua la FC Baia Mare, grupare ce a intenţionat să joace pe malurile Cibinului. Cum tranzacţia băimărenilor cu edilii Sibiului a căzut chiar înaintea începerii returului, tânărul fotbalist s-a reîntors la Tg. Jiu, jucând iniţial pentru echipa secundă a Pandurilor, ce evoluează în Liga a III-a. Pentru meciul cu CFR Cluj, antrenorul Cristian Pusztai l-a oprit pe Dan în lotul primei echipei, intenţionând chiar să-l introducă titular pentru importanta partidă. „Miercuri, când s-a făcut aşezarea în teren, eram titular. Apoi antrenorul a schimbat tactica, nemaijucând cu doi închizători, astfel că

am fost rezervă”, a spus Alex Dan. În minutul 78 al meciului contra campioanei, pe când gorjenii conduceau cu 3-1, tehnicianul oaspeţilor l-a înlocuit pe autorul ultimului gol, Claudiu Voiculeţ, cu Alexandru Dan, o schimbare surprinzătoare având în vedere că pe bancă se mai afla şi cunoscutul Mihai Răduţ, tot mijlocaş central de meserie. „Am avut un sentiment extrem de plăcut când am intrat, aşteptam cu nerăbdare acest moment. A fost şi mai frumos debutul, mai ales că am învins pe terenul campioanei”, a explicat jucătorul de 19 ani momentul „botezului” pe prima scenă.

VREA VICTORIA ŞI CU DINAMO
Tânărul fotbalist este foarte mulţumit că nu a mai fost împrumutat în această primăvară şi s-a reîntors la clubul de care aparţine, având şansa de a lucra cu unul din cei mai în vogă antrenori ai Ligii I, Cristi Pusztai.

„Domnul Pusztai este un om liniştit şi foarte calculat. Vorbeşte cu noi, jucătorii tineri şi ne dă încredere. Înainte să mă introducă în teren la Cluj nu mi-a spus decât pe ce post voi juca pentru că la antrenamente ne explică foarte bine ce avem de făcut”, l-a caracterizat Alex Dan pe cel poreclit „Profesorul”. Duminică, echipa fotbalistului devean va avea parte de un nou duel foarte important, urmând să o întâlnească pe teren propriu pe Dinamo Bucureşti, o contracandidată directă la obţinerea unui loc de cupă europeană, meci din care Dan îşi doreşte maximul. „Sper să obţinem cele trei puncte duminică şi dacă se va apela la mine, să joc foarte bine” a încheiat fotbalistul ce poartă numărul 30 la echipa de pe treapta a treia a podiumului Ligii I.

Jucătorul originar din Deva are joacă la una din fruntaşele Ligii I

) www.servuspress.ro
CMYK PG. 12

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful