Warkah di ambang maut Date: Friday, April 22 @ 01:56:15 CDT Topic: Berita Kiri Yong Vui Kong rakyat Malaysia

berasal dari Sabah sedang merengkuk di penjara Singapura dan sedang menunggu hukuman bunuh kerana kesalahan mengedar dadah.

Malaysiakini akan menyiarkan surat-surat terakhir Yong sepanjang 12 minggu ini kepada Yetian, seorang anggota kempen Selamatkan Vui Kong pada saat-saat beliau menghadapi kematian. Yetian yang dikasihi, Terima kasih atas surat anda dan terima kasih juga kerana memberi saya peluang dan kekuatan untuk menceritakan kisah saya. Ini surat pertama. Saya ingin berkongsi dengan semua mengenai kehidupan di penjara. Biar saya perkenalkan diri saya terlebih dahulu. Nama saya Yong Vui Kong. Pada awal 2011, saya meraikan hari jadi ke-23 di penjara. Saya tidak keseorang menyambut hari kelahiran saya. Ramai kawan-kawan di luar yang turut menyambutnya bersama saya. Kenapa saya di penjarakan? Ini kerana saya membantu mengedar dadah di Singapura. Saya ditangkap ketika berumur 19 tahun. Beberapa tahun sudah berlalu. Saya kini cuma menunggu hukuman gantung dijalankan. Saya sepatutnya sudah lama mati, tetapi ramai orang yang membantu sebab itu sehingga hari ini saya masih hidup. Jika tidak kerana bantuan mereka, saya sudah lama meninggalkan dunia ini. Ibu saya tidak tahu saya telah dijatuhkan hukuman gantung sampai mati. Saya beritahunya saya akan pergi tempat yang jauh bagi mencari 'kebenaran' hidup. Dia percaya saya. Biar saya ceritakan mengenai hidup dalam penjara. Saya bangun sekitar jam 4 pagi setiap hari. Saya tidak mempunyai jam loceng dan saya tidak memerlukannya. Saya sudah biasa dengan kelaziman ini dan ia tidak pernah berubah sejak kebelakangan ini. Malah warden penjara juga sudah masak dengan tabiat ini. Mereka lihat saya bangkit awal setiap pagi menerusi CCTV di sel penjara saya.

Tidak cukup masa untuk belajar segala-galanya! . Sekarang. Dia melawat saya setiap Isnin. semakin rapat. Dia pergi dengan aman. Memakan sayur telah menjadi tabiat saya. Sejak beberapa tahun lalu. saya bersarapan. sekarang. Tetapi sekarang hubungan kami semakin bertambah baik. anda mungkin tidak dapat membaca surat ini. Warden-warden mengetahui perkara ini dan akan hanya menyajikan sayur-sayuran dan buah-buahan kepada saya. Dulu. Saya tak gentar kematian Pada jam 9 pagi. Saya terhutang budi kepadanya. Kelebihan makan hanya sayur adalah sesuatu yang perlu anda alami sendiri. Saya rasa ini adalah paling kurang yang mampu saya lakukan. Sebelum giliran saya mati. Awal tahun ini. saya akan bertafakur secara senyap sehingga jam 9 pagi. Saya tidak makan makanan yang sama dengan tahanan yang lain. Saya boleh bagi tahu ia perkara yang baik tetapi anda mungkin tidak percaya kepada saya. apabila saya tahu bahawa saya akan mati tidak lama lagi. Sebelum pergi saya sempat bertafakur dan mendoakannya. Berapa lagi hari Isnin yang dapat dilalui bersama? Pada masa lalu. hubungan saya dengan abang saya Yun Leong. Ada yang berpendapat saya cuma ingin menghabiskan masa tetapi dalam hati saya percaya adalah lebih baik menggunakan masa itu melakukan sesuatu daripada membazirkannya. Kami akan bersembang dan dia akan mendengar cerita saya mengenai ajaran Budha. Kami sebelum ini sering kali bertengkar mengenai pelbagai perkara. kedegilan dan sikap melawan saya menyebabkan abang-abang saya sedih. Saya galakkan semua orang untuk mencubanya. saya akan membaca ayat-ayat suci (Budha) sehingga jam 7 pagi.Selepas membersihkan diri dan menggosok gigi. saya akan gunakan masa dengan bijak bagi memberi nasihat kepada orang ramai dan memberitahu mereka supaya tidak memilih dadah. saya tidak henti menangis kerana saya takut. Jika bukan kerana bantuannya. Tetapi sami Budha yang melawat saya setiap minggu telah mengajar saya supaya tidak takut dengan kematian itu. seorang rakan yang dalam tahanan telah 'meninggalkan' kami. Selepas itu. saya adalah manusia yang berbeza dan mereka rasa lebih gembira.

saya tidak dibenar menggunakan manik-manik tafakur yang biasa. Saya rasa masa dalam sehari juga tidak cukup untuk saya belajar. terima kasih. Pada masa lapang saya mempelajari ayat-ayat suci (Budha). Beliau hanya berusia 19 tahun. beliau gagal dalam rayuan terakhirnya bagi mengelakkan hukuman mati mandatori. 11 11:25am Kongsi 69 Yong Vui Kong rakyat Malaysia berasal dari Sabah sedang merengkuk di penjara Singapura. Saya suka bertafakur. Ramai yang mungkin beranggapan adalah menyiksakan untuk saya menghabiskan masa di penjara tetapi saya gembira kerana boleh menggunakan masa itu untuk belajar. . YONG VUI KONG. Beliau menunggu hukuman bunuh ke atasnya dilaksanakan kerana kesalahan mengedar dadah. Apabila abang saya melawat. Tetapi kerana undang-undang penjara yang ketat. Saya bimbang masa tidak mencukupi bagi mempelajari segala-galanya. Warkah di ambang maut: Tiada Hari Ibu bagi diriku Mei 11. Warden-warden juga menghormati saya. Yetian. Saya berhenti di sini hari ini.. Dia akan digantung dalam tempoh tiga bulan kecuali diberikan pengampunan oleh presiden Singapura. Pada 4 April lalu. dijatuhkan hukuman mati pada November 2009 kerana mengedar dadah. Bunuh diri? Saya tidak pernah terfikir mengenainya. Ini kerana mereka khuatir saya akan menajamkan manik krystal berkenaan dan menggunakannya bagi membunuh diri sendiri. Saya gunakannya ketika bertafakur. Sami saya menggunakan tepung bagi membuat manik-manik kecil dan memberikannya kepada saya. rantai dan gari akan ditanggalkan dan kami akan tunduk kepada satu sama lain. Malaysiakini akan menyiarkan surat-surat terakhir Yong sepanjang 12 minggu ini kepada Yetian.Sebenarnya saya tidak ada masalah dalam penjara. seorang anggota kempen Selamatkan Vui Kong pada saat-saat beliau menghadapi kematian. Hidup mesti dinikmati dan bukannya untuk disia-siakan. Amitaba.

Semua agama. seseorang dapat menyelamatkan diri masing-masing. Buddha atau Hindu mengajar kita mengenai apa yang betul dan apa yang dilarang. Saya mungkin tidak banyak masa lagi tetapi saya akan terus menulis hingga saat terakhir. Saya tidak berpeluang untuk berbual dengan ibu saya bagi menenangkan mindanya. betul? Adakah semua orang menikmati jamuan bersama ibu-ibu mereka? Soalan saya tetap sama: “Adakah saya akan berpeluang untuk pulang bagi makan bersama ibu saya?” Yeetian. kakak saya memberika saya tiga kitab agama . nescaya beliau akan mendapat manfaatnya. Saya amat menghargainya. ini amat penting. Jika seseorang berusaha gigih mempelajari sesuatu. Hanya dengan agama. moral dan pencerahan budaya tidak membezakan antara bangsa dan agama. Tanpa disedari kita telah bertukar empat pucuk surat. Saya berpendapat setiap orang. Sebab itu. Kristian. tidak kira Islam. Yeetian. belas kasihan. Buku-buku ini banyak membantu dan memberi kesan terhadap pembelajaran saya..Yetian. kita tidak akan benar-benar memahaminya. saya tidak ada agama dan terus terpesong mengikut laluan yang tidak mempunyai jalan pulang. Ibu saya sakit dan uzur dan saya tidak sanggup menceritakan kepadanya berhubung hukuman mati yang menunggu saya.. Ketika saya memberontak dan sesat dahulu. kita mesti menghargai keluarga dan rakan-rakan kita. Bagi saya. Apabila kali pertama dikurung di sini. Sakit dan uzur Hari Ibu baru sahaja berlalu. cara berfikir dan kehidupan saya.antaranya 'Earth Buddha' dan 'Heart Sutra'.. . khususnya golongan muda wajib ada kepercayaan masingmasing. Kita boleh membaca pelbagai buku berhubung ajaran Buddha tetapi jika kita kurang keyakinan. juga kepada pembaca yang sudi mendengar rintihan hati saya dan menunaikan hasrat saya. Kebijaksanaan.

begitu juga dengan mereka yang telah membantu saya. selamat dan gembira! Lakukan perkara mengikut cara anda! Vui Kong 09/05/2011 YONG VUI KONG. beliau gagal dalam rayuan terakhirnya bagi mengelakkan hukuman mati mandatori. Jangan marah. jika seseorang itu lemah dan menjaga dirinya dengan baik tanpa pengaruh orang lain. Saya tahu awak marah. Pada 4 April lalu. Apabila memikirkannya. Itu yang sepatutnya kita lakukan dengan hidup ini. Beliau hanya berusia 19 tahun. orang itu boleh bertahan untuk masa yang lama. Yeetian. Walaupun saya seorang banduan yang bakal digantung tidak lama lagi. Kita mesti tabah. Ini adalah harapan terakhir saya agar dapat melakukan sesuatu yang bermakna sebelum digantung. . kerana ia akan menyebabkan kita membuat lebih banyak kesilapan. ingin saya katakan bahawa saya bukannya banduan yang mensiasiakan masa. Apabila menggunakannya. Saya mahu menggunakan sisa masa yang ada untuk memberi didikan kepada orang ramai. dijatuhkan hukuman mati pada November 2009 kerana mengedar dadah. Dia dijadual digantung dalam tempoh kurang tiga bulan kecuali diberikan pengampunan oleh presiden Singapura. masihkah awak ingat dalam surat pertama saya sebut mengenai manik-manik? Ia diperbuat daripada tepung dan saya menggunakannya untuk bertafakur. saya menjaganya dengan baik kerana ia mudah rosak dan musnah jika ditekan terlalu kuat.Yetian. awak beritahu saya ada sebuah forum yang dianjurkan bagi membincangkan nasib saya sedangkan saya masih takut melalui kematian. saya ingin mendoakan kepada semua dengan harapan mereka juga sihat. Sebelum berakhir.