You are on page 1of 6

Oktagon

Ciri-ciri Oktagon :
1. Dalam geometri, sebuah oktagon ialah poligon yang mempunyai lapan sisi.

2. Sebuah oktagon biasa ialah oktagon di mana sisinya semua sama panjang dan sudut dalaman juga sama saiz. 3. Sudut dalaman pada setiap bucu oktagon biasa ialah 135 dan jumlah semua sudut dalaman ialah 1080. 4. Di sesetengah di dunia ini, papan tanda berhenti adalah berbentuk oktagon biasa.

Ciri-ciri Bulatan :1. Dalam bidang matematik, bulatan ditakrifkan sebagai lokus bagi titik yang

bergerak dari satu titik tetap pada jarak malar. Jarak tersebut dikenali sebagai jejari (lazimnya ditandakan dengan simbol j atau r), manakala titik tetap tersebut dikenali sebagai titik tengah atau pusat(lazimnya ditandakan dengan simbol O atau ). 2. Dua kali ganda jejari dikenali sebagai diameter. Diameter boleh juga ditakrifkan sebagai tembereng garis yang melalui titik tengah, dengan kedua-dua hujungnya menyentuh hujung bulatan. 3. Perimeter bagi bulatan juga dikenali sebagai lilitan atau ukur lilit. Jika panjang jejari diberikan, panjang lilitan c bagi suatu bulatan boleh dihitung dengan menggunakan rumus berikut:

atau, jika diameter diberikan,

di mana j ialah jejari, d ialah diameter dan ialah pi ( 3.142...).

Ciri-ciri rombus :1. Dalam geometri Euklidan, rombus (), jamak rhombi atau rhombuses, sisiempat cembung yang keempat-empat sisi semua mempunyai panjang yang sama. Nama lain adalah sama sisi sisiempat, kerana cara sama sisi bahawa semua sisi adalah sama. Ia juga boleh ditakrifkan sebagai selari di mana kedua-dua pihak bersebelahan mempunyai panjang yang sama. Rombus yang sering disebut berlian, selepas saman berlian dalam bermain kad, atau permen, meskipun mereka ini kadang-kadang merujuk secara khusus kepada sebuah rombus dengan sudut 45 . 2. Setiap rombus ialah sebuah segiempat selari dan rombus dengan sudut yang betul adalah persegi. (Definisi asal Euclid dan definisi segiempat tidak termasuk rombus beberapa kamus Bahasa Inggeris, tetapi ahli matematik moden lebih suka definisi termasuk.) 3. A rombus adalah satu bentuk empat sisi di mana semua pihak mempunyai panjang yang sama. Juga bersilang adalah selari dan sudut bertentangan adalah sama. Satu lagi perkara yang menarik ialah bahawa pepenjuru (garisan putus-putus dalam angka kedua) rombus membagi dua antara satu sama lain pada sudut yang betul.
http://www.mathsisfun.com/quadrilaterals.html

Ciri-ciri trapezium :1. sebuah sisiempat dengan NO sisi selari! IS: sisiempat dengan satu sepasang sisi selari bertentangan (dipanggil trapezoid di Amerika Syarikat. 2. A trapezoid (dipanggil trapezium di UK) mempunyai satu sepasang sisi bertentangan selari. Ia dipanggil trapezoid sama kaki jika pihak yang tidak selari adalah sama panjang dan kedua-dua sudut yang datang dari sebelah yang selari adalah sama, seperti yang ditunjukkan

Ciri-ciri Lelayang 1. Ia mempunyai dua pasang-dua pihak. Setiap pasangan dibuat sisi yang bersebelahan yang sama panjang. Sudut adalah sama di mana pasangan bertemu. Pepenjuru (garisan putus-putus) bertemu pada sudut kanan, dan satu bisects pepenjuru (pemotongan sama pada separuh) yang lain.