www.referat.

ro

PARAMETRII STRESULUI OXIDATIV LA PACIENTII CU INFARCT MIOCARDIC ACUT
Obiective: Studiul prezent isi propune sa urmareasca parametrii stresului oxidativ la pacientii cu infarct miocardic comparativ in primele 24, 72h si la o luna postinfarct. Material si metoda: Am inclus in studiu un numar de 40 pacienti care au prezentat infarct miocardic acut in perioada 2006-2007. La acesti pacienti am studiat parametrii stresului oxidativ: activitatea prooxidanta am evaluat-o prin dozarea malondialdehidei produs de peroxidare lipidica si a proteinelor carbonilate rezultate din oxidarea structurilor proteice iar activitatea antioxidanta am evaluat-o prin dozarea ceruloplasminei. Am determinat acesti parametrii atat in primele 24 h postinfarct cat si la 72 h si ulterior la o luna dupa infarct. Rezultate: S-a constatat ca in primele 24 h postinfarct si in primele 72 h valorile malondialdehidei si a proteinelor carbonilate au fost crescute iar valoarea ceruloplasminei a fost scazuta. La o luna dupa infarctul miocardic s-a constatat o reducere a concentratiei serice a proteinelor carbonilate si a malondialdehidei si o crestere a valorilor plasmatice ale ceruloplasminei. 24 h postinfarct Malondialdehida (nmol/mg) Proteinele carbonilate ( nmol/mg) Ceruloplasmina (mg%) 4,2+/-0,83 2,45+/-0,11 24,5+/-0,95 72 h postinfarct 3,8 +/- 0,68 2,1+/-0,32 26,3+/-0,75 O luna postinfarct 2,94+/- 0,46 1,92+/-0,09 29,45+/-0,87

S-a constatat o intensificare a stresului oxidativ la pacientii cu infarct miocardic in special in primele 24 h dupa infarct. Valorile prezinta o usoara scadere in urmatoarele ore postinfarct dar fara a exista diferente semnificative intre primele 24-72 h postinfarct. La o luna dupa infarctul miocardic se constata o reducere a intensitatii stresului oxidativ si o crestere a capacitatii antioxidante.

. La pacientii cu evolutie favorabila postinfarct se inregistreaza la o luna reducerea capacitatii prooxidante si cresterea capacitatii antioxidante a organismului.Concluzii: • • Pacientii cu infarct miocardic prezinta o crestere a intensitatii stresului oxidativ evidentiata in special in primele 24 ore postinfarct. prin cresterea in ser a produsilor rezultati din oxidarea structurilor lipidice si protidice Capacitatea antioxidanta a plasmei este redusa in primele ore postinfarct.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful