1 Curs 3 .

16-03-2011

Administrarea medicamentelor pe cale orală.
Calea orală este calea naturală de administrare a medicamentelor, acestea putându-se resorbi la nivelul mucoasei bucale şi a intestinului subţire sau gros. Administrarea medicamentelor pe cale orală are ca scop obţinerea efectelor locale sau generale ale medicamentelor. Efectele locale sunt: - Favorizează cicatrizarea leziunilor mucoasei digestive; - Protejează mucoasa gastro-intestinală - Înlocuieşte fermenţii digestivi, secreţia gastrică în cazul lipsei acestora. - Dezinfectează tubul digestiv Efecte generale: - Medicamentele absorbite la nivelul mucoasei digestive pătrund în sânge şi apoi acţionează asupra unor organe, sisteme şi aparate. Contraindicaţii: - Medicamentul este inactivat de secreţiile digestive - Medicamentul prezintă proprietăţi iritative asupra mucoasei gastrice - Pacientul refuză medicamentul - Se impune o acţiune promptă a medicamentelor - Medicamentul nu se resoarbe pe cale digestivă Forme de prezentare a medicamentelor: 1. Lichide: a. Sirop b. Soluţii c. Uleiuri d. Mixturi e. Tincturi f. Infuzii 2. Solide: a. Drajeuri b. Comprimate(tablete) c. Capsule d. Pulberi e. Granule f. Mucilagii Pregătirea administrării medicamentelor. Pacientul este informat asupra efectelor urmărite prin administrarea medicamentului respectiv şi a eventualelor efecte secundare. Medicamentele pe cale orală i se dau pacientului în poziţie şezând dacă starea lui permite. Materialele necesare sunt: - Lingură - Pipetă - Sticlă picurătoare (undină) - Pahar gradat - Ceai, apă sau lapte

ceaiuri sau sirop. care sunt forme solide. Clisme pentru absorbţia lor pe cale rectală şi care ajută la sistemul nervos. . ceai şi apoi se administrează sub formă de soluţii (ex. Clisma medicamentoasă. smecta). apoi pacientul bea ceaiul sau apa. Pacienti care nu pot fi alimentaţi pe care orală Forme de administrare a medicamentelor. pentru a nu se degrada substanţele active. Granulele se măsoară cu linguriţa. De ex. Unele pulberi se dizolvă în apă. . Înaintea administrării se verifică medicamentele. Mixturile se agită înainte de a le administra. cu o extremitate ascuţită. soluţia medicamentoasă se dizolvă în 10-15 ml de ser fiziologic sau glucoză. Comprimatele nu se manipulează direct cu mâna după scoaterea din ambalajul lor. se aşează pe limba pacientului şi se înghit ca atare. Se măsoară doza unică cu paharul. conice sau ovale. Supozitoarele. Medicamentele lichide se pot dilua cu ceai. Mixturile. medicamentele dizolvându-se în apă. în special tabletele şi drajeurile. Efectele locale: golirea rectului . uleiurilor. Tincturile.2 Lichidele.cei operaţi pe tubul digestiv superior sau cu intoleranţă digestivă şi la pacienţii care au probleme cu ficatul . substanţa activă fiind înglobată în unt de cacao. Supozitoare pentru boli de inimă. a. Administrarea medicamentelor pe cale rectală. Indicaţii sunt la: . supozitoarele cu digitală. care se topeşte la temperatura corpului. Ceaiurile medicinale se prepară înainte de administrare. în cazul siropurilor.Atenuarea proceselor inflamatoare locale. Calea rectală reprezintă una din căile digestive de administrare a medicamentelor. Gustul neplăcut al medicamentului se poate disimula prin diluare cu apă. în mod excepţional 100-200 ml. Medicamentele solide.pacienţii cu tulburări de deglutiţie. soluţiile şi emulsiile se pot măsura şi cu linguriţa. Nu se administrează tablete sau drajeuri copiilor sub vârsta de doi ani.Atenuarea peristatismului intestinal . Scopul administrării pe cale rectală este obţinerea unor efecte locale şi generale ale medicamentelor. Tabletele care se resorb (topesc) la nivelul mucoasei sublinguale se aşează sub limbă.Prin absorbţia medicamentelor la nivelul mucoasei rectale pot acţiona asupra unor organe sau sisteme. apă sau se administrează ca atare.Calmarea durerilor . extractele se dozează cu pipeta sau sticla picurătoare. apelor minerale şi emulsiilor. Pentru a obţine soluţii concentrate. Pulberile divizate în caşete sau capsule cerate (tetraciclina): se înmoaie întâi caşeta în apă şi se aşează pe limbă pentru a putea fi înghiţită. Prin clisma picătură cu picătură se pot administra 1-2 L soluţie medicamentoasă în 24 de ore.pacienţii la care se doreşte evitarea trecerii medicamentelor prin ficat. b. Efecte generale: .

Pregătirea inhalaţiei . Se aşează în poziţie şezând. Supraveghează pacientul. Poziţia pacientului este decubit lateral cu membrele inferioare flectat. Pacientul este informat cu privire la scopul administrării medicamentelor. expiraţie pe nas. Dacă supozitoarele sunt cu efect general înaintea administrării lor se face clismă evacuatoare. i se explică modul în care va respira: inspiraţie pe gură. fluidificarea sputei şi expectoraţia. lichide fin pulverizate sau sub formă de vapori. Se administrează gaze sau substanţe sau gaze inhipate. Asistenta îşi spală mâinile. îmbogăţirea aerului inspirat în Oxigen. Are ca scop dezinfecţia. despachetează supozitorul din ambalaj. Este ferit de curenţii de aer şi va rămâne în încăpere 15-30 de minute. Materiale necesare: .Prosop . iar cu mâna dreaptă introduce supozitorul cu partea ascuţită înainte în anus şi îl împinge cu indexul su inelarul până când trece complet de sfincterul intern al anusului.Tăviţă renală . Menţine distanţa de 3080 cm faţă de pâlnie. Inhalaţia reprezintă introducerea substanţelor medicamentoase în căile respiratorii antrenate de vapori de apă. la senzaţia de defecaţie resimţită la administrarea supozitoarelor care va dispărea după topirea untului de cacao. Calea respiratorie se pretează la administrarea medicamentelor având în vedere suprafaţa mare şi vascularizaţia bogată. Executarea inhalaţiei. inhalatorul se dezinfectează.Vaselină .Inhalator . apoi îmbracă mănuşile de cauciuc. il acoperă cu cortul sau pelerină. i se indică să-şi sufle nasul şi se aşează un prosop în jurul gâtului. Asistenta îşi spală mâinile.Apă clocotită Substanţe medicamentoase precum esenţe aromate. Administrarea medicamentelor pe cale respiratorie.Supozitoare Pacientul este informat privitor la calea de administrare. După administrare se îndepărtează deşeurile. unge cu vaselină supozitorul sau îl menţine într-o atmosferă caldă. introduce în vasul inhalatorului cu apă clocotindă o linguriţă inhalant la 1-2 l apă.3 Pregătirea administrării supozitoarelor. . închide ferestrele camerei.Vaselină . decongestionarea mucoasei căilor respiratorii. Aşează pacientul în faţa pâlniei inhalatorului. Materialele se strâng şi se spală. După executarea inhalaţiei se şterge faţa pacientului cu un prosop moale.Cort (pt vasul cu apă clocotită) . Materiale necesare: . Invită pacientul să inspire pe gură. mănuşile se aruncă. Depărtează fesele pacientului cu mâna stângă pentru a evidenţia orificiul anal. să expire pe nas.Mănuşi de cauciuc . antiseptice. iar durata unei şedinţe este 5-20 minute. la poziţia în care se face.

Unguentele şi pastele se aplică cu ajutorul spatulelor într-un strat subţire. infuzii de plante pregătite la temperatura corpului. . dezinfectantă. . săpunuri medicinale. mixturi. dezinfectant. . Asistenta alege instrumentele în funcţie de forma de prezentare a medicamentelor. Alte materiale: pudriere. Pregătirea administrării.Creioanele caustice au acţiune de distrugere a ţesutului granular sau de favorizare a epitelizării unor suprafeţe. creioane caustice şi băi medicinale. de absorbţie a grăsimilor. Acţiunea pudrelor poate fi de combatare a pruritului. care apoi se aplică pe tegumentul bolnav. de uscare şi răcorire a pielii. Compresa medicamentoasă constă în îmbibarea soluţiei medicamentoase într-un strat textil mai gros. Are acţiune sicativă (usucă). medicamentelor pe suprafaţa Are ca scop aplicarea de medicamente care au efect local la acest nivel. . tampoane. .Mixturile se întind cu ajutorul tampoanelor montate pe porttampon sau cu mâna îmbrăcată în mănuşă în funcţie de suprafaţa pielii . prosop şi tăviţă renală. Se folosesc substanţe medicamentoase sau dezinfectante. unguente.Se pregătesc materiale pentru protecţia patului.Băile medicinale se utilizează pentru efectul calmant. instrumentar şi materiale sterile: pense. . pudre. . Badijonarea constă în întinderea unei soluţii medicamentoase ci ajutorul unui tampon montat pe porttampon. comprese. antipruriginoasă (împotriva mâncărimii). paste.Pacientul se informează asupra efectelor medicamentelor şi se aşează într-o poziţie care să permită aplicarea medicamentelor.Săpunurile medicinale sunt utilizate atât pentru spălarea pielii. mănuşi de cauciuc.4 Administrarea tegumentelor. antiinflamatoare.Pudrajul reprezintă presărarea medicamentelor sub formă de pudră pe piele cu ajutorul tampoanelor sau cutiilor cu capac perforat. spatule. cât şi pentru obţinerea unui efect medicamentos. . antipruriginos.Pe suprafaţa tegumentelor se administrează lichide prin badijonare sau comprese medicamentoase.