EDISI PEMAKANAN: CIK CHOKELAT BELLA

AHAD, 24 FEBRUARI 2013

MAKANAN YANG BERKHASIAT
PENGENALAN
 Makanan seimbang merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi dengan normal. Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga. makanan yang mencukupi, karbohidrat, protein dan lemak secara optimum, kandungan fiber yang mencukupi dan kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak. Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan, dan dapat menjauhi kita daripada mendapat penyakit. Amalan pemakanan sihat adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah. Selain daripada menyelerakan dan mampu dibeli, makanan yang dikongsi bersama sekeluarga mestilah berkhasiat dan sihat

CONTOH MAKANAN
 buah-buahan  sayur-sayuran  susu  nasi  roti

SUMBER MAKANAN
Hampir semua makanan berasal dari tumbuhan atau haiwan. Dan boleh dikatakan hampir semua benda hidup pernah dijadikan makanan, sama ada untuk dimakan sebagai diet atau upacara amal oleh manusia.

Makanan berkhasiat.

Edisi Sukan: Cik Chokelat Bella

PENGENALAN
 Sukan terdiri daripada aktiviti fizikal yang dilakukan untuk pelbagai tujuan untuk pertandingan, keseronokan, pembangunan, kemahiran, kecemerlangan, dan sebagainya. Perbezaan tujuan inilah yang membezakan sifat sesuatu sukan itu. Misalnya, berenang secara bersaingan di hadapan ribuan penonton akan dikira sebagai sukan tetapi berenang bersendirian di kolam atau laut dilihat sebagai aktiviti rekreasi.

CARTA SUKAN
1. 2. 3. 4. 5. ATM SELANGOR LIONS XII JOHOR DARUL TAKZIM PAHANG

TOKOH SUKAN
Skuash  Nicol Ann David Badminton  Lee Chong Wei    Misbun Sidek Rashid Sidek Razif Sidek

CONTOH SUKAN
       BOLA SEPAK BOLA JARING BADMINTON SQUASH BOLA TAMPAR HOKI TENIS

Bola Sepak  Mokhtar Dahari  Santokh Singh

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful