P. 1
I have a headache

I have a headache

|Views: 14|Likes:
Published by Marina Duude
It wont stop
It wont stop

More info:

Published by: Marina Duude on Apr 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/08/2014

pdf

text

original

Fabricarea săpunurilor homemade

Unul dintre cele mai răspandite procese in fabricarea săpunurilor homemade este saponificarea uleiurilor.pot fi realizate de producătorii handmade. solubilă in apă şi fabricat din grăsimi şi uleiuri sau din acizii lor graşi. folosindu-se in special ulei de masline. trataţi cu substanţe chimice cu bazicitate ridicată. .Săpunul este o substanţă tensio-activă. Săpunurile. la fel ca multe alte bunuri din comerţ. despre a carui putere hidratantă se ştie încă din vremea Antică. costurile de obţinere a acestui produs fiind foarte scăzute.

Folosind ca sursă de trigliceridă doar uleiul de măsline. atât in cosmetică şi alimentaţie. dar şi de acizi saturaţi şi antioxidanţi. Uleiul de masline are un nivel ridicat de grăsimi mononesaturate. se va obţine un săpun bio(100% natural). este unul dintre puţinele daruri ale naturii. are o intrebuinţare largă. care nu au încetat să stărnească interesul oamenilor. precum şi vitamina E si polifenol.Uleiul de masline. ce este cunoscut încă din vremea zeiţei Atena. cât şi în medicina naturistă. in special acid oleic(55-88% din constituţia uleiului). .Numit si “aurul lichid”. uleiul de masline. considerat a fi un adevarat izvor de sănătate. cu o putere de hidratare a pielii superioară săpunurilor obţinute industrial.

hidratează şi chiar tratează acneea. având un conţinut ridicat de antioxidanţi (vitamina E şi polifenoli). Se foloseşte la salate.8% aciditate şi are cel mai bun gust dintre toate tipurile. . nu conţine mai mult de 0. regenerează şi curăţă pielea. Uleiul de măsline reprezintă un adevărat miracol când vine vorba de îngrijirea pielii. uleiul de măsline este recomandat în îngrijirea tenului deshidratat şi asta pentru că hidratează. precum şi pentru condimentarea oricăror feluri de mancare.Uleiul extra-virgin provine din prima presare a măslinelor. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi de oxigen care atacă permanent celulele organismului. În plus. Diminuează ridurile. El păstrează toate vitaminele şi mineralele conţinute de măsline. sosuri.

Materiale si ustensile necesare Tipul materialului ulei măsline NaOH fulgi (98%) ceai gălbenele cilindri sticlă Cantitate 100 ml 12.6g 34 ml 2 Tipul materialului capsule sticlă bec de gaz termometru spatulă lemn Cantitate 4 1 2 1 balanţă electronică sticlă ceas spatulă vas sticlă mare mănuşi cauciuc 1 1 1 1 1 miere cafea mentă uscată mălai apă distilată 1g 1g 1g 1g 200ml (34 ml pt ceai) mojar cu pistil set forme plastic mixer 1 1 1 4 role pH baghete sticlă profesor supervizor 1 5 1 vas Petri .

mentă. în aceleaşi condiţii de lumină şi temperatură  utilizarea aceleaşi cantităţi de adaos (1g): cafea.Descrierea experimentului Constantele în acest studiu au fost:  utilizarea aceluiaşi tip de ulei de măsline  obţinerea săpunurilor în acelaşi laborator. mălai  utilizarea aceleaşi balanţe pentru cântărirea tuturor substanţelor  utilizarea aceleaşi role cu hârtie indicatoare . miere.

.

astfel încât să nu fie inhalaţi vapori toxici. 3. 3. 2. Se măsoară temperatura şi se încălzeşte până la t=45-50˚C. III Pregătirea uleiului de măsline 1.Se dizolvă NaOH în ceaiul de gălbenele cu atenţie (ventilaţie) .6g de NaOH.Se cântăresc exact 12. Se măsoară exact cu ajutorul unui cilindru un volum v=100 ml de ulei de măsline.Se măsoara cu ajutorul unui cilindru un volum exact de 34 de ml.Se pregăteşte un ceai concentrat de gălbenele. IV Reacţia de saponificare (metoda „la rece”) .Se încălzeşte uleiul la temperatura t=45-50˚C.Modul de lucru I Prepararea ceaiului de gălbenele 1. Se lasă la răcit. 2. II Pregătirea soluţiei de NaOH 1. 2.

Se utilizează mixerul pentru o amestecare mai eficientă. cafea.1.Se toarnă compoziţia din fiecare vas Petri în forme şi se lasă la cald timp de 24 de ore. 5. 2. Ecuaţia reacţiei chimice V Obţinerea săpunurilor cu diverse arome 1. formele fiind acoperite.Se introduce în vasul de sticlă mai mare uleiul de măsline. 2. amestecând timp de 10 minute cu o spatulă de lemn. 3.Se amestecă cu bagheta de sticlă până la obţinerea unui amestec omogen.până se obţine o compoziţie de tipul unei budinci mai subţiri(aproximativ 20 minute).Se împarte conţinutul obţinut în 4 vase Petri.În fiecare vas se adaugă câte 1g miere. VI Testarea puterii de hidratare . 3.Se adaugă soluţia de NaOH treptat. 4. mălai şi mentă fin divizată.Se scoate săpunul din forme şi se lasă în repaus 7-8 zile (cât timp reacţia de saponificare mai are loc).

utilizând săpunul cu ulei de măsline nu se mai simte nevoia folosirii unei creme hidratante pentru mâini.02 RON .0315 RON 0.6g NaOH RON 1g miere 0. .1g mălai . Costurile de producţie pentru 100 g săpun sunt de 5 RON.Rezultate Săpunurile care folosesc drept sursă unică de trigliceride uleiul de măsline au o capacitate de hidratare a pielii net superioară săpunurilor industriale. s-a observat că. foarte solubil in apa si făcând o spumă foarte fină Din toate acestea rezultă că săpunurile homemade cu ulei de măsline sunt mult mai hidratante decât săpunurile obişnuite. acesta fiind moale.5 RON 0.6045 RON Am obţinut 72 g săpun.05 12. 100 ml ulei RON Costuri de obţinere: 3 RON .1g cafea 0.200 ml apă distilată TOTAL 3.003 0.După testarea săpunului.

Proiect realizat de: Postu Ramona clasa XII A Haba Ana-Maria clasa XI C Coordonator: Gosav Doina-Elena .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->