P. 1
MAT JENIN

MAT JENIN

|Views: 0|Likes:
Published by Neyl Nelly

More info:

Published by: Neyl Nelly on Apr 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/01/2014

pdf

text

original

MAT JENIN

Syahadan, maka tersebutlah kisah seorang pemuda yatim piatu yang dikenali sebagaiMat Jenin. Pemuda itu hidup sebatang kara di sebuah desa di gerubuk peninggalan ibubapanya. Gerubuk itu teramatlah daifnya dengan dindingnya yang senget dan atap rumah yang bocor apabila hujan turun dengan lebatnya. Akan tetapi semua itu tidaklah dipedulikan oleh Mat Jenin kerana dia amat malas membuat kerja. Malah untuk membaiki gerubuk pusaka itu pun tidak di pedulikannya. kerjanya pula sehari-harian hanyalah memasang angan-angan. Maka mashyurlah seluruh daerah itu tentang tabiat dan perangainya itu menjadi buah mulut orang. Akan apabila Mat Jenin berasa lapar, pergilah ia ke kedai makan dan duduk menunggu di situ kalau-kalau ada orang yang baik hati yang akan menanggung makan-minumnya. Maka kalau ada sesiapa yang ingin berseronok, segeralah dia menegur Mat Jenin bertanyakan anganangannya yang terbaru. Mat Jenin pun bersegeralah menceritakan angan-angannya itu tanpa bertangguh lagi apatah lagi jika yang menegur itu pula menyuruh dia meminta apa-apa makanan yang diingini. Maka Mat Jenin akan bercerita sehingga sehari suntuk tidaklah dia mahu berhenti. Apabila kerbau sudahpun balik ke kandang, ayam dan itik pulang ke sarang, api menyala di dian, barulah dia balik ke gerubuk buruknya itu untuk tidur. Angin ribut yang bertiup pun tidak dibimbangnya, malah jikalau gerubuk buruknya bergegar dipukul angin, dia hanyalah menarik kain selimutnya dengan lebih rapat lagi sambil berangan-angan Katanya jikalaulah roboh gerubuk itu, tentulah jiran-jiran sekeliling akan membantu dia membina rumah baru. Jadi tidaklah lagi dia perlu bersusah-payah membaiki teratak buruk itu. Akan begitulah kerja Mat Jenin itu seharihariani. Jika apabila tidak ada orang yang hendak membayar makan-minumnya barulah dia mencari kerja. Tetapi kerja yang dibuatnya pula dipilih-pilih, tidaklah dia ingin membanting tulang di sawah padi kerana panas, ataupun pergi menangkap ikan kerana mabuk katanya. Oleh itu apa yang sanggup dilakukan oleh Mat Jenin hanyalah memanjat pokok kelapa, kerana menurutnya kerja itu teduh dan berangin pula. Itupun Mat Jenin hanyalah mengambil upah memanjat pokok kelapa apabila dia memerlukan duit belanja. Tersebutlah pada suatu hari nasib Mat Jenin tidak begitu baik kerana tidak ada orang yang ingin membayar makan-minumnya. Maka terpaksalah dia mencari-cari sesiapa yang ingin mengupahnya memanjat pokok kelapa. Tetapi lebih malang lagi nasibnya itu, pada hari itu dia tidak berjumpa dengan sesiapa pun yang memerlukan kelapanya dipetik. Maka terpaksalah dia merayau-rayau sekeliling kampung dalam keadaan kelaparan. Sedang dia duduk berfikir-fikir seorang diri tentang apa yang perlu dilakukannya maka nampaklah olehnya seorang nenek tua sedang mendongak-dongak ke atas melihat-lihat buah kelapa.

" Sekali lagi dia menoleh ke bawah melihat nenek itu. Dan lagi tidak perlulah aku risau-risaukan menjaga ayamayam itu banyak-banyak. Setelah berfikir demikian."jawab nenek itu lagi. maka Mat Jenin pun mulalah memanjat pokok kelapa itu." sapa Mat Jenin Nenek itu berpaling ke arah Mat Jenin "Memang nenek mencari buah kelapa untuk memasak. kan nenek?" Nenek tua itu berasa geli hati mendengarkan kata-kata Mat Jenin itu tetapi dia terus menjawab "Betul tu cu. sangguplah saya memanjat kelapa ini untuk nenek. dia asyik berfikir tentang kata-kata nenek itu maka hatinya bertambah girang." Setelah berfikir demikian. "Tetapi kalau aku biarkan ayam-ayam itu bertelur tentulah semakin banyak ayamayamaku membiak. dia pun berpaling kepada nenek itu dan berkata "Kalau ayam-ayam itu saya jual bolehlah saya dapatkan kambing. "Kalau telur-telur itu menetas bolehlah saya makan ayamkan. Ketika mula hendak memanjat itu.Tetapi kalau terlalu banyak tentu susah aku menjaganya." kata Mat Jenin." fikirnya lagi. Nenek itu terus menjawab "Betul tu cu." "Saya nak buat apa telur ayam tu. nenek?" Nenek tua itu kehairanan tetapi terus sahaja menjawab "Betul cu. Lagipun nenek boleh berikan beberapa biji telur ayam untuk cucu.. Bolehlah aku biarkan ayam-ayam itu sekeliling gerubuk aku sehingga besar. dia terus memanjat pokok kelapa itu semakin tinggi. "Telur ayam ini kalau cucu eramkan. "Kalau saya tukarkankambing itu dengan lembu tentu lagi baik. Jawab nenek tua itu. Boleh ke cucu tolong petikkan untuk nenek?" "Sudah tentu boleh nenek. Bolehlah aku biarkan kambingkambing itu mencari makan di keliling gerubuk aku." Sambil Mat Jenin berangan-angan. Bolehlah cucu membela ayam."Nenek nak kelapa? Saya boleh tolong panjatkan."Kalau aku sudah banyak kambing. bolehlah cucu makan sekali dengan nenek. "Nenek tak ada banyak benda nak nenek beri. Tentu aku bertambah kaya dan dihormati orang. Mat Jenin duduk berfikir sejenak di dalam hatinya. nanti akan menetas. kalau telur itu menetas sudah tentu aku akan dapat membela ayam untuk aku jual." Setelah berkata demikian. sambil itu dia berangan-angan semakin tinggi. Apabila sudah besar bolehlah aku makan. dia pun berpaling kepada nenek itu dan berkata. Tetapi kalau cucu sanggup petikkan buah kelapa ini untuk nenek. Tak perlu aku bersusah payah memanjat pokok kelapa lagi. Jadi tentunya aku akan dapat banyak daging dan telur untuk aku makan." Mat Jenin memanjat semakin tinggi. Jadi baik aku tukarkan ayam-ayam itu dengan kambing tentu lebih beruntung. " Baiklah nenek. Lagipun lembu itu lebih gemuk dan banyak dagingnya. aku akan tukarkan dengan lembu pula. tetapi apa yang nenek boleh berikan kepada cucu sekiranya cucu tolong petikkan buah kelapa nenek?" tanya Mat Jenin. kan nenek?" dia menjerit ke bawah." . "Kalau aku eramkan telur-telur itu tentulah telur-telur itu menetas.

Mat Jenin semakin kuat berangan-angan. ." tambahnya lagi. "Nenek! kalau saya sudah banyak lembu bolehlah saya tukarkan dengan kerbau pula ye. Ya!Ya! Kalau selama ini tidak ada perempuan yang ingin memandang mukanya kerana kemiskinannya. Jawapan nenek itu hanya sayup-sayup." fikirnya lagi sambil tersenyum. menampakkan gusinya yang tidak bergigi itu. "Dan mereka akan berlari-lari membuat bising." Sekali lagi nenek itu menjawap. Mat Jenin mengangguk-anggukkan kepalanya." jeritnya ke bawah. "Kalau aku sudah dapat membela lembu. Maka dengan itu tamatlah riwayat Mat Jenin yang terlampau suka berangan-angan sehinggakan menjadi mangsa angan-angannya itu sendiri. dan ketika itu bertempiaranlah seekor tupai yang sedang menyorok di celah pelepah kelapa itu. tentu akan berebut-rebutlah perempuan yang gilakannya setelah dia kaya nanti.Maka jatuhlah dia dari pokok kelapa itu sampai ke bawah.perempuan itu. tentu aku akan tampar dia seperti ini."." Sekali lagi dia memekik ke bawah. Tetapi. mengejutkan Mat Jenin dari angan-angannya itu." "Kalau cu sudah kaya bolehlah cucu berkahwin. "Nenek! Saya akan kahwin dengan puteri raja.Jangan lalai ketika membuat sesuatu pekerjaan. Nasib baik Mat Jenin sudah jauh di atas pokok kelapa dan tidak nampak nenek itu mentertawakan dia. nenek.Jangan berangan-angan 2.sambil tersenyum-senyum. tidak didengarinya kerana dia sudah pun tinggi di atas pokok kelapa. Tak perlulah aku susah payah berkerja lagi ." Serentak dengan itu Mat Jenin melepaskan pelukannya dan menampar pelepah kelapa itu sambil menengking "Jangan nak mengada mintak barang kemas dari aku. Kayalah saya masa itu. Dia akan memilih puteri raja. "Betul tu cu. "Tentu aku akan mempunyai ramai anak. masa itu dia tidak akan melayan perempuan. Mat Jenin terkejut besar sehinggakan terlepaslah pegangannya dari pokok kelapa itu. Pengajaran yang didapati ialah: 1. tentu aku dapat mengupah orang untuk menjaga lembu-lembu itu sehingga beranak pinak. Dia sudah pun kaya dan tentu dia dapat memilih siapa calon isterinya nanti. Ya! Ya! dia sudah tentu memilih isterinya dari perempuan-perempuan yang istimewa. berdebuk seperti buah kelapa tua yang luruh bunyinya. aku akan jadi kaya. Demikianlah diceritakan orang kisah Mat Jenin yang malang. tetapi aku tidak akan beri. Bolehlah aku membela kerbau pula nanti. Kalau dia membuat bising.senyum.Buat kerja dengan bersunggug-sungguh 3. "Kawin!" Dia terus memanjat semakin tinggi meninggalkan nenek itu sayup-sayup di bawah sana. Isteri aku tentu akan mengidamkan perhiasan emas dan meminta dari aku. Jadi aku akan dapat lebih banyak lembu. Terkejutlah nenek tua itu melihatkan Mat Jenin terjatuh dan bersegeralah dia meluru untuk memberikan pertolongan Malangnya MatJenin telah mati di situ juga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->