Numeralul

Numeralul definitia si alcatuirea morfologica a sa
Numeralul este partea de vorbire flexibila care are inteles lexical deplin si exprima un numar sau ordinea numerica a obiectelor.
Numeralul dupa structura poate fi: a) numerale simple: doi, cinci, zece, suta, milion etc. b) numerale compuse: doisprezece, treizeci si doi, saptezeci etc. Numeralul dupa sens poate fi: a) numerale cardinale: sapte, noua, o mie etc. Numeralele cardinale exprima un numar abstract sau concret : sase, unsprezece, douazeci etc. b) numerale ordinale: al doilea, a doua, al saptelea etc. Numeralele ordinale exprima ordinea prin numarare a obiectelor: intaiul, al treilea, a treia, al unsprezecelea . Numeralul are valoare substantivala cand este folosit singur in context, in sensul ca nu arata numarul obiectelor denumite printr-un substantiv sau ordinea acestora. Cei cinci au sosit tarziu. Colegul tau este al doilea. Numeralul indeplineste aceleasi functii sintactice ca si substantivul. subiect nume predicativ atribut genitival complement indirect Cei doi sunt in clasa.Al treilea n-a fost prezent. Noi suntem patru. Propunerea celor trei a fost acceptata. M-am adresat celor trei.

complement direct Ii astept pe cei doi.

Cand insotesc un substantiv numeralele cardinale de la “unu” la “nouasprezece” (inclusiv), precum si numeralele ordinale, au valoarea adjectivala si functie sintactica de atribut adjectival: Pe strada trec optsprezece elevi. Ei locuiau in trei camere. Eleva aceea este in clasa a doua.

Observatii:

amandoua. dublu). un adjectiv sau un alt adverb. un adjectiv la gradul comparativ de superioritate: Oastea marelui vizir este de zece ori mai numeroasa decat a lui Mihai. Numeralele cardinale colective exprima ideea de grupare a obiectelor:amandoi. Pot avea: • • valoare substantivala: In clasa au sosit amandoua. cazul acuzativ. Aceste numerale se numesc adverbiale. un adverb la gradul comparativ de superioritate : Primul concurent a alergat de doua ori mai repede decat al cincilea.” (G. douazeci si cinci = numeral cardinal propriu-zis. valoare substantivala prin articulare: Indoitul salariului a fost discutabil.” (I. cu functie sintactica de atribut prepozitional: Noi am cumparat douazeci si cinci de caiete. Numeralele distributive exprima gruparea si repartizarea numerica a obiectelor. valoare adjectivala: „Noaptea a lasat pe flori / Cate trei randuri de salbe. catesitrele. ambii. Cosbuc) valoare adverbiala: Mergeau pe strada cate patru. valoare adjectivala: „Tustrei feciorii babei umblau in carausie. functie sintactica de complement direct. iar substantivul respectiv este legat de numeral prin prepozitia de. ambele. cu valoare substantivala. Pot insoti: • • • un verb: El s-a lovit de trei ori in usa. Numeralele adverbiale indica de cate ori insusirea sau caracteristica exprimata de adjectiv sau de adverb este superioara sau inferioara altei insusiri sau caracteristici. tuscinci .Numeralele de la “douazeci” in sus au valoare substantivala si cand sunt urmate de un substantiv. Observatii: . Pot avea: • • • valoare adjectivala cand determina un substantiv: Efortul indoit a fost rasplatit. Pot avea: • • • valoare substantivala: Cate patru s-au trezit. tuspatru. compus. insutit. tustrei. valoare adverbiala cand determina un verb: Noi am castigat intreit. Creanga) Numeralele multiplicative exprima cresterea cantitativa proportionala si precisa a unui obiect sau a unei actiuni (indoit. catesitrei. deoarece ca si adverbele determina un verb.

Creanga) cei doi= numeral cardinal. genul neutru. cazul nominativ. functie sintactica de complement circumstantial de loc. (adverb de timp) Model de analiza Model de analiza pentru numeral „Cei doi nu prea voiau sa primeasca. functie sintactica de complement circumstantial de timp. valoare substantivala. genul masculin. . (substantiv) Ti-am povestit odata acea intamplare. cazul acuzativ. cazul nominativ. genul masculin. valoarea substantivala. simplu. functie sintactica de subiect.St. „Cate zece se sculau sa spuie cam pe unde trebuie sa fie Pripasel…” (B. celui de-al doilea = numeral ordinal.Numeralul adverbial o data se poate confunda cu substantivul o data si adverbul de timp odata. spre amandoi = numeral colectiv.” (I. valoare substantivala.” (Geo Bogza) milioane = numeral cardinal. insotit de articolul demonstrativ adjectival „celui”. valoare substantivala. „Milioane de mineri au coborat pana acum de mii de ori in fundul putului. dar dupa multa staruinta din partea celui de-al doilea au primit. de mii de ori = numeral adverbial. insotit de articolul demonstrativ adjectival „cei”. (numeral adverbial) Am notat o data memorabila in carnet. precedat de prepozitia simpla „spre”. calatorul strain a pornit-o spre amandoi. Contextul ne ajuta sa le distingem: O data am citit. simplu. Delavrancea) cate zece = numeral distributiv. Dupa aceea. cazul nominativ. functie sintactica de atribut genitival. genul masculin. cazul genitiv. iar de doua ori am povestit. functie sintactica de subiect. valoare substantivala. functie sintactica de subiect. genul masculin. simplu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful