Agenţie imobiliară Mai 2003

Piaţa În oraşele mari, piaţa imobiliară este extrem de bine reprezentată, deşi este una tânără, începuturile sale datând din 1994 -1995. Avântul deosebit pe care l-au luat afacerile imobiliare are motive bine întemeiate şi anume birocraţia şi formalităţile care trebuie îndeplinite pentru orice tranzacţie imobiliară. Se solicită: Cadastru, intabulare şi extract de carte funciară, pentru fiecare dintre acestea fiind necesare o serie întreagă de cereri, declaraţii, timbre, chitanţe de plată a unor taxe etc, fără a mai pune la socoteală cozile interminabile. Toate aceste formalităţi consumă foarte mult timp, mai ales pentru cineva care nu este obişnuit cu tot acest “hăţiş” birocratic. Astfel a apărut necesitatea populaţiei de a apela, pentru obţinerea uneia, mai multora sau tuturor acestor acte, la intermediari. De multe ori aceştia sunt agenţiile imobiliare. În prezent, pe piaţă se regăsesc două categorii principale de operatori: • firme de renume, cunoscute (un număr relativ redus) – reprezentând fie sucursale ale unor companii străine, fie locale - cu cifre de afaceri anuale de sute de mii de dolari, care acoperă un segment semnificativ de clienţi (în special din mediul de afaceri – companii multinaţionale); • firme/agenţii de dimseniuni medii şi mici (un număr extrem de mare), care îşi dispută cota de piaţă rămasă – în special orientate către o piaţă “de cartier”. În ultimul an (mai 2002 – mai 2003) se apreciaz ă că preţurile practicate în tranzacţiile imobiliare au crescut, în medie, cu 30%.

Clienţii În funcţie de dimensiuni şi reputaţie, agenţiile imobiliare se adresează unor segmente diferite de clienţi: Cele mari îşi împart o piaţă în care principalii clienţi sunt: firmele multinaţionale, băncile sau persoanele fizice cu venituri foarte mari. Această piaţă este în creştere începând din anul 2000, datorită creşterii investiţiilor în economie. Cele medii şi mici luptă pentru o cotă cât mai bună în cadrul segmentului de piaţă reprezentat de firmele mici şi mijlocii şi de persoanele fizice. Această piaţă are o evoluţie oscilantă, în funcţie de zone, iar previziunile pentru viitor prevăd o tendinţă

Marile companii în domeniul imobiliar oferă. trebuie luate în considerare aspecte legate de diversificarea ofertei faţă de concurenţă – tocmai de aceea. se poate realiza în două situaţii: 1. pe lângă aceste facilităţi. pe stâlpi sau pe panourile publicitare. cumpărarea sau închirierea unui spaţiu pentru a fi folosit drept sediu fiind opţională. Promovarea Promovarea serviciilor imobiliare const ă în principal în anunţuri inserate în ziarele centrale/locale. Costurile se rezumă practic la realizarea materialelor promoţionale specifice procesului intermedierii imobiliare . pentru a începe o asemenea afacere. alte apariţii în presa scrisă.). Activitatea poate fi desfăşurată de acasă. care atrag după sine o frenezie deosebită a pieţei imobiliare. Pregătire şi calificare Desfăşurarea activităţii profesionale de intermediere imobiliară. imprimantă. O astfel de promovare are avantajul că este foarte ieftină. De multe ori însă. mall-uri şi hypermarketuri. măsurători topo. în reviste sau în broşurile adresate oamenilor de afaceri (de genul celor distribuite gratuit în aeroporturi sau hoteluri). Se estimează că. fax. Notariat etc. Cadastru.ascendentă a cererii. ar fi suficientă o sumă de aproximativ 2000–3000 €. De aceea competitorii vor fi firmele mici. consultanţă imobiliară. realizarea de construcţii şi amenajări interioare. copiator).foarte ieftine în prima fază – şi la achiziţionarea echipamentelor de birou necesare (telefon. expertize tehnice. Concurenţa O agenţie imobiliară nou-înfiinţată nu are posibilitatea de a concura cu marile forţe în domeniu. Pentru a avea succes într-o afacere nouă pe această piaţă. Cu cât o firmă de dimensiune mică este capabilă să ofere asistenţă în toate etapele derulării unei tranzacţii (Administraţie Financiară. în România “publicitatea” în sfera intermedierilor imobiliare – în special în cazul agenţiilor relativ mici – se rezumă la “fluturaşii” răspândiţi în cutiile poştale. respectiv obţinerea calităţii de agent imobiliar. firmele de dimensiuni relativ mici au început să ofere produse integrate (de la tranzacţia imobiliară propriu-zisă până la asistenţa necesară la perfectarea tuturor documentelor aferente unei tranzacţii). Dacă la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Guvern (anul 2000) îşi desfăşura . dintre care putem enumera: studii de fezabilitate. numeroase alte servicii. incluzând aici costurile de înfiinţare a societăţii. vizând segmentul de clienţi descris mai sus. dar pe de altă parte are un efect restrâns şi de multe ori creează o anumită reticenţă în rândul multora dintre “destinatari”. cu atât şansele acesteia de a câştiga teren în faţa concurenţei cresc. mai ales în contextul dezvoltării lanţurilor de supermarketuri. Costurile de început Costurile de start pentru o afacere imobiliară sunt extrem de reduse. computer. pe proiecte de mare anvergură.

61. Bucure şti Tel: (021) 313. sau de agenţii specializate în formare profesională.arai. sau nu depune cerere de înscriere în termen de trei luni de la data de 26. urbanism.ro Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) Str. A. 3.2. Construcţiilor şi Turismului Bd. depune cerere de înscriere în Registrul Agenţilor Imobiliari.13. promptitudinea. Sc. bloc 8. Calităţile absolut obligatorii pe care trebuie să le aibă un agent imobiliar de succes sunt: cunoaşterea foarte bună a zonei pe care o acoperă. ap. face dovada acestui lucru. Dinicu Golescu nr. eventual împreună cu autorităţile locale. Cadrul legal Pentru a avea dreptul legal de a intermedia tranzac ţii în domeniul imobiliar. Ion Câmpineanu nr. în situaţia în care la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Guvern nu îşi desfăşura activitatea în domeniul afacerilor imobiliare sau nu poate face această dovadă. respectiv în UNAI (Uniunea Naţională a Agenţilor Imobiliari). La încheierea acestor cursuri se acordă diverse diplome sau certificate. Există şi unele facultăţi (chiar în cadrul Academiei de Studii Economice) în care se organizează cursuri de agenţi imobiliari. şi trebuie îndeplinite condiţiile impuse de Ordonanţa de Guvern cât şi promovarea examenului de atestare în maximum un an.00 www. Bucureşti Tel/Fax: (021) 212. 38. 26.69 Tel/Fax: (021) 638. Cursuri pentru agenţi sunt organizate şi de unele agenţii imobiliare importante. şi vizează aspecte cum sunt arhitectura.2000. activitatea în domeniul intermedierilor imobiliare. sector 1.82 www. perseverenţa. tehnici de vânzare etc. Informaţii suplimentare Ministerul Transporturilor. cunoaşterea psihologiei vânzătorului şi a cumpărătorului.02. o agenţie trebuie să deţină licenţa de funcţionare. recunoscute de Ministerul Învăţământului.68. Dacă dobândeşte calitatea de agent imobiliar în urma unor cursuri şi după promovarea examenului de atestare profesională. puterea de convingere.ro .mt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful