P. 1
JURNAL 3

JURNAL 3

|Views: 1|Likes:
Published by Mohd Deen
j
j

More info:

Published by: Mohd Deen on Apr 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2014

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH JURNAL

Bilangan Jurnal Minggu Praktikum : Ke- 3 : Ketiga

Tarikh Peristiwa / Kejadian : 15 hingga 18 April 2013 Tajuk Jurnal : Masalah Pemilihan Aktiviti Pengajaran

1. Masalah / Peristiwa:

Pada minggu ini, saya mendapati murid tahun 5 tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya semasa sesi pengajaran dan pembelajaran. Hal ini mungkin kerana aktiviti yang saya jalankan agak membosankan. Saya sangat khuatir jika objektif pembelajaran yang saya rancang tidak tercapai. Saya juga tidak dapat merancang pelbagai aktiviti yang menarik dan bersesuaian dengan kepelbagaian tahap murid.

2.Analisis

Masalah ini timbul mungkin kerana kekeliruan saya mengenai tajuk yang diajar dengan aktiviti yang saya laksanakan. Murid tahu mengenai tajuk pelajaran, namun mereka tidak dapat melaksanakan aktiviti yang saya minta mereka lakukan dengan baik. Ada beberapa orang murid tidak mahu menyertai aktiviti kelas. Saya beranggapan aktiviti yang saya rancang dan minta mereka lakukan itu tidak menarik dan membosankan. Kepelbagaian tahap murid juga menambah lagi kelemahan aktiviti yang saya rancangkan. Ada murid yang tidak boleh membaca menyebabkan aktiviti itu sukar untuk dilaksanakan oleh mereka. Jika aktiviti berkumpulan, kehadiran murid yang lemah ini telah menyebabkan kumpulan itu tidak boleh bekerjasama dengan baik.

.. Tandatangan :............... Saya akan merancang aktiviti yang mudah dan menarik supaya semua murid boleh terlibat secara langsung untuk setiap aktiviti yang dirancangkan itu....... teknik dan aktiviti yang sesuai dijalankan bagi murid-murid..... Nama Tarikh :....... Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini pada sesi pengajaran akan datang kerana kepelbagaian aktiviti yang menarik dapat memastikan keadaan kelas semasa P&P lebih seronok............................................. 5......... :................... b) membaca daripada pelbagai sumber mengenai ilmu pedagogi untuk meningkatkan pengetahuan tentang kaedah......................................... Tindakan Susulan Saya akan membuat perancangan mengajar yang bersesuaian dengan minat semua murid dan menyediakan bahan yang mampu menarik perhatian murid sepanjang sesi pengajaran. Sekiranya masalah ini tidak diatasi secepat mungkin..... 4............. Cadangan Tindakan Susulan a) berbincang dengan guru pembimbing mengenai aktiviti yang menarik dan sesuai untuk murid-murid kelas tersebut..... ....................... saya bimbang akan menjejaskan objektif pengajaran saya setiap kali saya mengajar kelas tersebut.. :.........INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH 3..................................... c) mendapatkan bimbingan daripada pensyarah pembimbing mengenai aktiviti yang menarik yang boleh dijalankan kepada murid-murid................. Disemak oleh Guru Pembimbing Disahkan oleh Pensyarah Penyelia Tandatangan :.......................... Nama Tarikh :.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->