Watak utama: puteri qalisya humaira’ Watak utama: Muhammad arill syakir\ Watak penjahat: salina : haris Watak

ibu: halimatun….ummi Watak abah: abu bakar….abah Watak ibu lelaki: datin rubiah Watak bapa lelaki: dato Rashid

Qaslisya gadis kg…ibu qalisya besfrenz ibu aril…satu kg dlu…sampai skang dpa bkawan …slalu pegi tgok depa kat kg…knal qalisya n dpa suka qalisya sbb bbudi bhasa,,,aril xkenal qalisya sbb dy xsuka ikowt ibu dy blek kg…pas2 qalisya pegi kl belaja kat uitm….stahun kemudian parents qalisya meninggal masa nk dtg tgok qalisya kat kl sbb qalisya tjatuh dri tgga n pengsan n dmasukkan k hospital krana kurang darah… Qalisya menangis pada mulanya kemudian dia tenang sbb teringat pesan ummi dia kta smua hanya hidup smentara j d dunia…so Allah akn amek kmbali hambaNya kmbali kpadany..kya kna tenang hadapi smua tu…ibu aril pergi ziarah qalisya n memeluk qalisya,,,setiap ari mereka akn pergi menziarah qalisya d rumahny…smggu kmudian qalisya pulang k u…aril hairan knapa lam dy xnmpak qalisya pergi library slpas kuliah…sbenarny qalisya pergi bekerja sbg pmbantu d kafetaria d u mreka bg menampung khidupanny krna kini dy sbtg kara….bila salina taw qalisya keja d situ,,,salina pergi ke kafetaria n slalu kacau qalisya,,,3 bulan kemudian…parents aril memaksa aril berkahwin dgan gadis pilihan mereka..arill tolak n bapa aril ugut xnk bagi harta kalau xkawen..akhirrnya aril setuju tanpa taw qalisya gadis yg bakal jadi isterinya.. BAB 1 Permulaan: qalisya masuk ke sebuah kolej..ambil jurusan undang2 syariah di uitm puncak alam…bertemu dgn aril di kafetaria di u tu…teerlanggar aril…terkena air tu dkat kwn pmpuan aril’salina:tergedik2 nak kat aril sbb aril nie anak dato..kaya..salina marahdan tolak qalisya jatuh…qalisya mnx maaf sbb tbagi kna air dkat bju salina…salina marah n ngadu dkat aril…aril pun marah dkat qalisya..qalisya diam…

Parents qalisya besfrenz parents arilll…parents dia baru j meninggal dalam kemalangan…qalisya tenang menghadapi semua tu…parents mereka pewrnah berjanji nak menjaga ank mereka sama2 n nk jodohkan mereka..so parents aril nk jadikan qalisya sbg menantu merreka n jaga qalisya…mereka paksa

tmbah2 dy xnk qalisya taw n mentertawakan dy sbb dy slalu mentertawakan qalisya… Aril duduk di hadapa tok kadi di masjid…kemudian tok kadi suruh pengantin perempuan keluar untuk Tanya persetujuan…aril tidak mahu pandang pada pengantin perempuan tu sbb dy rasa jijik nk tgok wajah gadis kg yg bakal menjadi isteri dy…”aku nikahkan dikau Muhammad aril syakir denagan peuteri qalisya humaira’ dgn mas kawen 88 inggit tunai” aril seperti pernah dgr nama tu n majlis akad nikah tu selesai…aril pulang ke rumah n tinggal alisya sorang2…qalisya terpaksa balek ngan paents mentua dy…mereka pown balek... Hari akad nikah… Aril ugut xnak kawen besar besaran n juz nk wat akad nikah j.parents dy suruh qalisya masuk bilik n jumpa laki dy.qalisya terdiam… .arill menengking qalisya n mgata kau rupany pmpuan yg cuba rosakkan idop aku…aril tduh qalisya nk rampas harta keluarga dy n boh ubat guna2 kat parents dy…qalisya menafikan semua tu…kemudian aril menghina qalisya kata parents qalisya xpndai jaga ank dasar ank owg kg… Qalisya menangis n mnx agar jgn hina parents dy…aril berasa hati dy sakit tatkaala melihat air mata qalisya…aril lantas bangu dari sofa n abaikan perasaan sedih n saket tu…dia pegi dekat katil n baling bantal n suruh qalisya tidur bawah…qalisya hanya diam n mngatakan dia ingn mandi n solat terlebih dahulu…dia mengajak aril solat…aril marah n kata toksah berlakon dpan dy..sbb dy xnak kwn2 dy taw yg dy knapaksa kawen…...’assalamualikum ya suamiku bakal pelindungku…aril terkejut mendengar suara yg sangat lembut dtg dari pintu…aril mengalihkan pandanganny n melihat rupa2 ny qalisya yg telah dy kahwini n terkejut mlihat wajah qaliya tanpa cermin mata. Aril merasakan bagai ada satu perasaan yg mengalir dalam tubuhny tapi diabaikan.qalisya ikowt j tanpa bantah. Insiden satu…qalisya baru balik dari toilet terlanggar kawn salina…depa marah maki dia n ngadu dkat aril…aril pown mrah dia n maki yang qalisya x cntek… pakai cermin mata mcm ugly betty n bdak kg… Insiden 2: kacau qalisya dkat kafetaria…kta bau sampah msa qalisya dtg ambil order…qalisya hanya senyum..arill erpegun melihat wajah qalisya…dia tidak pernah menyangka gadis yang selalu dia maki n hina tu begitu cantik n mempunyai suara yg sgt merdu…itulah pertama kali dia mendapati bahawa suara qalisya sgt lmbut.tapy dy trima smuany dgn redha sbb dy yakin dngn ketentuan Illahi...aril berkahwin dgn qalisya…aril xmahu sbb qalisya hanya seorg gadis kg yg xtaw apa2…lgipown aril slalu memaki qalisya sbb salina slalu memaki dia...sbb qalisya mmang seorg yg penyabar… Insiden 3: aril n kwn2 ny pergi pancitkan tayar motor qalisya sbb geram qalisya slalu wat xtaw n mcm xtakowt ngn dia…qalisya terpaksa tolak motor dia hingga ke asrama… Hari pertunangan… Aril duduk di dalam kereta sbb xmo tgok bakal isteri dia…qalisya taw bhwa aril bakal suami dia keesokan hariny sbb dy da tgok gmbar aril...

seketika kemudian aril teringat kembali bhwa qalisya lah gadis yg slalu dihinany…aril brasa malu dgn perbuatanny n terus menolak qalisya…aril mnx maaf sbb dy blum boleh tunai tggungjwb dy sbg suami sbb dy maseh rsa bsalah akn smua pbtan dy…qalisya kata dy xpnah bdendam n maafkan smua pbtan laki dy…dy xkesah smua tu…aril sdar bhwa qalisya mmg seorg gadis yg baik…tapy dy maseh belum boleh maafkan diri dy… Pagi itu aril terjaga dari tidurnya dan mendapati qalisya sedang menunaikan solat sunat…..aril berasa sangat menyesal kerna selamma ini dia sering menghina qalisya…aril tekad dia ingn menjadi suami yang baik wat qalisya…dan dy ingn menjadi lelaki yang baik yang boleh menjadi pelindung n pemmbimbing buat qalisya… Setiap pagi qalisya akan bagi sekeping kad yang tertulis…ku menunggu cintamu wahai pelingku…ku berharap kau akan mencintaiku tidak lebih dari cintamu kepada pencinta kita n rasaul junjungan…setiap hari atie aril terdetik betapa bertuahnya dia mendapat isteri sebaik qalisya… Pertengahan….laki n pmpuan…nma puteri nur syakira n mohd ariff umar….Klimaks….sudah menjadi kebiasaan qalisya...mereka sangat bahgia…aril sudah benar2 jatuh cinta kepada isterinya…aril akan . Aril n qalisya mendapat sepasang ank kembar….dia kasihan melihat qalisya…dia pergi mendukung qalisya n terpegun melihat wajah qalisya tanpa tudung labuh yang melitupi rambut dan tubuhny…qalisya tersedar bila dia rasa ada kehangatan pada tubuh dia…mata mereka bertemu… Aril merapatkan bibirnya ke bibir qalisya n mengucupny…aril membaringkan qalisya di ats katil n cuba membuka baju tidur qalisya…qalisya hanya merelakan semua perbuatan aril terhadapnya kerana aril suaminy…tiba2 kdengaran petir sambar menyambar…qalisya terkejut lantas memeluk suaminya…sekali lagi mata mereka brtemu n skali lagi bibir mereka bertaut. Pada malam tu ujan turun dgn lebatny…aril kesejukan dsebabkan ujan n aircond yg trlalu kuat…aril bangun n ternampak qalisya yg tidur d atas lantai menggigil kesejukan….

Bab 6 Parents arilmasuk meminang qalisya n depa kawen …..ajak pindah rumah Bab 8 Nenek aril dating ke kl n nk tggal dgn aril…aril sgt rapat dgn nenek dy…nenek aril taw aril da kawen n nenek dy ska qalisya…tpy nenek dy xtaw aril kna paksa kawen…dy xnk r nenek dy sedih tgok dy xgmbira…so aril tggal stu blek ngn qalisya… Bab 9 Hubungan aril n isteri dy bertambah baik….cerita aril gaduh ngan syakila…..Bab 1 Cerita perjumpaan mereka di u….parents aril paksa aril kawen Bab5 Salina pindah universitidengn alas an sambung blaja tempat laen tetapi pada hakikatny dia xckup dwet nk smbung blaja…n plang k johor…ngeri asal dy n mnjadi gro d sana….mereka mndapat spasang anak… Bab 10 Selepas menghantar nenek aril pulang…depa terlibat dalam kemalangan….qalisya juz engat yang aril selalu menghina dia Bab 11 .cerita salina yang sentiasa menggedik Bab 2 Cerita parents qalisya meninggal…n qalisya masuk wad Bab 3 Parents aril teringat kenangan bersama parents qalisya Bab4 Aril kacau qalisya dekat kafetaria…salina pown menggedik sama…qalisya bekerja di kafetaria…. Bab 7 Aril mendera n memaki isteriny….qalisya hilang ingatan …qalisya hanya ingat kejadian yg berlaku sbelum mereka kawen….

aril juga turut mengulangi pelajaran di university dgn tujuan dpat dkat dgn isteri dy…dy xnk khilangn isteri dy…dy nekad nk ngorat kembali ssuatu yg memang milik dy Bab 13 Ada seorang pelajar nama haris suka kat qalisya….dy benar2 ingin qalisya kembali ke dakapannya…kemudian dy ajak qalisaha pergi minum…qaliaha bagai terpukau dengan senyuman aril n trima ajakan aril…\haris nmpak n gram sbb qalisya xpnh trima pelawaan dy Bab15 Qalisya n aril bertambah rapat…aril beritahu qalisya bhwa dy sudah kawen n ada isteri tpy isteri dy ilang ingatan n dy xkan cyuk pmpuan laen selaen isteri dy…qalisya kesian n kawan ngn aril…sutu arid y tengen nk jmpak anak2 aril…aril bawak n anak2 dy panggil dy mama…dy erkejut…aril diam….qalisha pon terdiam…qalisya ternampak gambar aril bersama seorg perempuan…n ada gmbvar family…qalisha terkejut tatkala tengok wajah perempuan tu mirip wajahnya….Qalisya tidak seperti dulu…dy bukan lemah lembut seperti dulu…malah skang dy lak yg marah2 aril…dy telah berubah…walau macamanapun aril tetap cyunk akn qalisya…qalisya pulang ke rumah lama dy…doctor yg nasehat takowt dy tkejut n xleh terima kenyataan yang dy da kawen Bab 12 Aril mengurat isteri dy d kampus…qalisya kembali belaja di kampus kerana dy xengat bhwa dy sudah graduate….qalisya tengok aril…aeril terdiam… n qalisya pengsan Bab 16 Qalisya tersedar n dapati dy ada di hospital…qalisya hairan kerana besfren parents dy jugak ada kat situ…mereka pon cerita hal sebenar pada qaisya…qalisya pandang aril…aril diam….dy slalu cuba mendekati qalisya…tapy qalisya x layan…sbb qalisya rasa mcm ada seseorang yg sgt dy cyunk nan sepenuh ati…tpy dy xengat saper insane 2….qalisya minx masa sbb dy maseh keliru… Bab 17 3 bulan kemudian… Qalisya sudah berbaek ngn aril n dapat terima kenyataan…semua orang sudah tahu tentang perkahwinan mereka…salina kembali ke kl n dy jugak dpt taw pasal tu melalui seorang rakan lama…..aril benar2 rndukan qalisya….dy .dy nekad xnak layan mana2 lelaki sehingga dy taw saper insane tersebut… Bab 14 Qalisya hendak ke library tba2 terjatuh…aril pown tolong ngan pegang tgn qalisya…qalisya marah kerna tdk ska dpgang oeh laki…aril hanya diam n pandang mata qalisya.

ke2 dua mereka mati manakal ank2 aril n qalisya selamat….qalisya bersyukur ke hadrat Illahi… Bab 19 Aril n qalisya mendapat 2 org g anak kembar….geram n juz nak aril menjadi milik dy….aril hairan macam man dy asek dapat anak kembar….mereka terlibat dalam kemalangn nan lori…. Bab 18 Qalisya mnx petunjuk Illahi n memohon pertolongn Allah…sewaktu salina n haris nak bawa syakira n ariff ke bgunan kosong tpa yg mereka jnjy nk jumpa….akhirny qalisya cita yg dy ada saudara kembar nama syakila tapy meninggal masa bayi lagi…mereka hidup bahgia selamnya… Satu bab kena ada banyak page….6 page minimum Smua kna ada lbih 300 .dy bertemu haris n berpakat culik anak2 mereka n menggugut mereka agar bercerai n berkawen ngn mereka….