KERTAS KERJA KARNIVAL PERMAINAN TRADISIONAL 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN NURI 73100 JOHOL NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

1.0 PENGENALAN Karnival Permainan Tradisional ini merupakan aktiviti yang memperkenalkan permainan tradisi yang diperkenalkan sejak dahulu kala. Ia akan menjadi suatu pemangkin dalam pembentukan individu yang cergas lagi cerdas melalui aktiviti-aktiviti sukan yang teramat penting dalam proses tumbesaran dan perkembangan kemahiran fizikal.. 2.0 MATLAMAT Matlamat utama Karnival Permainan Tradisional ini adalah untuk mendedahkan semula murid-murid kepada permainan tradisional supaya tidak hilang ditelan zaman. Selain itu juga, menerusi aktiviti ini, murid- murid akan dapat menunjukkan kemahiran dan kemampuan fizikal mereka dengan sepenuhnya. Disamping itu, semasa aktiviti sukan juga, murid- murid akan didedahkan dengan semangat kesukanan seperti semangat berpasukan, tidak mudah berputus asa dan berusaha untuk menang. 3.0 RASIONAL Karnival permainan tradisional ini merupkan salah satu langkah dalam memupuk minat dan cinta murid- murid terhadap permainan tradisional. Karnival ini berperanan sebagai wahana dalam memupuk kesedaran dalam diri murid- murid betapa bernilainya warisan zaman- berzaman ini. Usaha ini juga bertujuan untuk memperkenalkan kembali kepada murid- murid terhadap permainan tradisional kerana terdapat segelintir daripda mereka yang langsung tidak tahu mengenali perrmainan tradisional dek kemajuan teknologi

menghormati rakan-rakan sebaya. Merapatkan hubungan silaturrahim di antara murid. Murid. ii. Membentuk personaliti murid. tidak mudah putus asa.0 OBJEKTIF Objektif Karnival Permainan Tradisional adalah seperti berikut : i.murid. Murid-murid akan menggunakan keseluruhan anggota badan dalam melakukan acara sukan yang dipertandingkan.staf sokongan 4. bekerjasama.murid dapat mengenali dan bermain beberapa jenis permainan tradisional.00 pagi – 1 Petang Tempat : Acara anjung Acara halaman : Dewan Besar Sekolah Kebangsaan Nuri : Padang Sekolah Kebangsaan Nuri . MASA DAN TEMPAT Tarikh : 24 Mac 2010 Masa : 8.murid dalam mengenali budaya tradisi dengan lebih mendalam lagi. 4.murid akan menunjukkan potensi diri dengan lebih yakin dan berusaha dalam mencapai sesuatu matlamat.0 TARIKH. Karnival ini juga diharapkan dapat member pengalaman yang menyeronokkan dan berguna kepada murid. iv.murid yang mantap seperti mempunyai daya saing untuk menang. Murid. bersungguh-sungguh dan sebagainya. iii. guru serta staf. iv.yang serba moden ini.

0 AHLI JAWATANKUASA AJK INDUK Penasihat : En. Tahun 5(22) dan Tahun 6(30)) 6.5.0 PESERTA Semua pelajar tahap dua (Tahun 4(20). Zulkifli bin Samad Guru Besar SK Nuri Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari : Nur Thahirah binti Yusni : Nadatul Husna binti Badarudin : Zulaikha Aira binti Abd Wahab : Rabiatul Adawiyah binti Abdul Ghafar AJK HADIAH DAN CENDERAMATA Nor Fitri binti Zainal Abidin (K) Nor Halimah binti Mahat Nor Maizatulfitri binti Kamaruddin Maryam binti Norazan .

7.0 ACARA YANG DIPERTANDINGKAN Acara anjung Congkak Batu seremban Acara halaman Ketinting Galah panjang Sepak bulu ayam Konda kondi .0 SENARAI BIDANG TUGAS a) b) c) d) e) f) g) h) i) Menyimpan senarai nama tetamu khas yang hadir Mencadangkan cenderamata VIP Menyediakan anggaran hadiah Menyenaraikan bilangan hadiah mengikut ketegori permainan Menyediakan anggaran hadiah Membungkus hadiah mengikut ketegori acara Menyediakan dulang yang beralas kain untuk upacara penyampaian hadiah Memastikan acara penyampaian hadiah berjalan dengan lancar Menyediakan dan menghantar laporan kepada AJK dokumentasi 8.

00 RM 780.00 HADIAH TEMPAT KETIGA 6 x RM 30 JOHAN KESELURUHAN CENDERAMATA 1 x RM 40 1 x RM 20 JUMLAH KESELURUHAN 10.0 ANGGARAN BELANJAWAN BIL. Insyaallah. 3. 2. 5.00 RM 20. Para guru juga akan dapat lebih memahami minat murid. PERKARA HADIAH PERTAMA HADIAH TEMPAT KEDUA TEMPAT 6 x RM 50 6 x RM 40 KIRAAN JUMLAH RM 300.00 RM 180. Diharapkan juga karnival dapat membawa manfaat dan pengalaman yang berguna kepada mereka di masa hadapan.00 RM 240. Diharapkan dengan sukaneka ini akan dapat menanamkan minat dalam diri murid.murid melalui aktiviti ini.murid terhadap permainan ini agar ia tidak lenyap ditelan arus pemodenan.murid dan guru. Di samping itu. karnival ini juga akan dapat merapatkan lagi hubungan di antara murid.0 PENUTUP Dengan adanya karnival ini. 1. minat danperasaan cinta murid. .9. 4.00 RM 40.murid terhadap permainan tradisional ini dapat disemai di dalam jiwa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful