BAHAGIAN KURIKULUM DAN PENTAKSIRAN IKRAM-MUSLEH MODUL P&P BAHASA MALAYSIA TAHUN 3

Topik Sub. Topik Masa Fokus utama

: Teladani mereka : Tun Dr. Mahathir bin Mohammad : 1 jam : 6.4 Aras 1(i) dan 6.1 Aras 1 (i)

Fokus sampingan : Objektif :Menyampaikan cerita dengan baik dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul

Memahami maksud teks yang dibaca Membuat buku skrap tentang Tun Dr. Mahathir Mohammad Penerapan AMK : Firman Allah yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad):”Beramallah kamu (akan segala yang diperintahkan) maka Allah dan Rasulnya serta orang-orang yang beriman akan melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah At Taubah: 105) Kaedah / aktiviti - Menunjukkan gambar Tun Dr. Mahadhir Mohammad kepada pelajar Pelajar meneka gambar yang ditunjukkan oleh guru Bbm - Gambar Tun Dr. Mahathir bin Mohammad Catatan

Langkah & isi penting 1. Set induksi (5 minit) - Pengenalan topik

2. Membaca petikan - (5 minit) -

Meminta pelajar menyebut pemimpin lain yang mereka kenali. Beberapa orang pelajar dipilih untuk membacakan petikan bergilir-gilir Guru menegur pelajar yang tersilap membaca bacaan pelajar tersebut Pelajar membincangkankan perkara yang dinyakana dalam petikan. Pelajar memilih perkataan yang tidak difahami maknanya dan menyebutnya beberapa kali Pelajar mencari maksud perkataan dengan menggunakan kamus Guru membantu pelajar yang tidak dapat mencari makna perkataan dengan menggunakan kamus. Pelajar menyatakan makna kosakata dan

3. Membincangkan petikan 4. Mencari maksud kosakata yang tidak difahami (20 minit) -

Penerapan AMK; Firman Allah yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad):”Beramallah kamu (akan segala yang diperintahkan) maka Allah dan Rasulnya serta orang-orang yang beriman akan melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah At Taubah: 105)

-

-

-

menulis kosakata tersebut di dalam buku latihan 5. Membuat buku skrap - (25 minit) Pelajar dipecahkan kepada beberapa kumpulan Pelajar diminta berada dalam kumpulan dan meminta mencari maklumat berkenaan dengan Tun Dr. Mahathir Mohammad Pelajar diminta membuat buku skrap berdasarkan maklumat yang telah diperolehi daripada petikan Pelajar menghantar buku skrap yang telah disiapkan Buku skrap yang terbaik dipilih dan diberikan sedikit cenderahati/hadiah Guru memberi sedikit ulasan berkenaan dengan topik yang telah dipelajari. Kertas A4 Pensil warna Stapler Pensil gunting, gam dll

-

-

6. Kesimpulan (3 minit)

-

Akhlak : Seorang pemimpi yang baik adalah seorang yang bertanggungjawab, jujur dan ikhlas dalam melakukan tugasnya sebagai ketua.

-

Topik Sub. Ramlee dan Professor Datuk Dr.Gambar Professor Datuk Dr Mazlan binti Othman Catatan Hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesungguhnya aku mngutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang baik.Gambar P.5 Aras (i) dan 6.4 aras 3 (i) Fokus sampingan : Objektif :Membentangka maklumat secara rinkas dan tepat Menghuraikan idea daripada pelbagai sumber Menyoal dengan menggunakan kata tanya Penerapan AMK : Hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesungguhnya aku mngutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang baik. Set induksi (5 minit) . Membaca petikan - . Ramlee .” (riwayat Ahmadi) Kaedah / aktiviti .” (riwayat Ahmadi) Langkah & isi penting 1.Menunjukkan gambar P.Pengenalan topik 2. Topik Masa Fokus utama : Teladani mereka : Tan Ari P. Ramlee dan Professor Datuk Dr Mazlan binti Othman Pelajar meneka gambar yang ditunjukkan oleh guru Pelajar meneka sumbangan yang telah diberikan oleh tokoh-tokoh ini kepada negara Beberapa orang pelajar Bbm . Mazlan binti Othman : 1 jam : 6.

Membincangkan petikan (20 minit) . apa.Petikan Tan Sri P. dimana. Ramlee . Guru menunjukkan cara untuk mencari maklumat dengan menggunakan kata tanya (siapa. Mazlan binti Othman dipilih untuk membacakan petikan bergilir-gilir Guru menegur pelajar yang tersilap membaca bacaan pelajar tersebut Pelajar membincangkankan perkara yang dinyatakan dalam petikan. bila dam bagaimana) Pelajar diberikan masa untuk mencari maklumat penting yang terdapat dalam petikan Guru memilih beberapa orang pelajar dan meminta mereka menyatakan maklumat penting diperolehi 3. mengapa. Ramlee Profesor Datuk Dr. Mazlan binti Othman - - - - .Petikan Professor Datuk Dr.- (10 minit) Tan Sri P.

Setiap manusia yang dicipta mempunyai kelebihannya yang tersendiri.Meminta beberapa orang murid memberitahu gerangan yang berada pada gambar yang ditunjukkan . Membaca Dialog .Tunjukkan gambar Malik Wira samudera Aktiviti 2: . Set Induksi & pengenalan topik ( 10 Minit ) Malik ketika menerima anugerah 2.TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPNGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Wira Negara : Malik Wira Samudera : 1 Jam : Membaca dan mengenal pasti isi utama dan isi sampingan daripada teks : Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila : Murid dapat menyatakan kelebihan serta menceritakan semula (Wira Negara ) : Setiap manusia yang dicipta mempunyai kelebihannya yang tersendiri LANGKAH & ISI PENTING KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: .Meminta murid menyatakan situasi dalam gambar tersebut - BBM Malik Wira Samudera CATATAN AMK 1: . 1.

Soal Jawab ( Keluarkan isi penting ) .Kita hendaklah yakin pada diri sendiri dalam melakukan segala perkara.Eminta murid menyatakan cabaran yang dihadapi oleh Malik Mydin semasa merentasi Selat Inggeris Aktiviti 2: .Aktiviti1: . 3.Meminta murid menyatakan perkara yang dibuat atau yang diperkatakan dalam buku teks ( isi penting ) .Murid dan guru bersamasama menyatakan kelebihan yang terdapat pada Malik ( Wira Negara ) 4. Peta Minda Aktiviti 1: .Memilih seorang murid lelaki dan seorang murid perempuan untuk AMK 2: .Memilih beberapa orang murid untuk membaca cerita tentang Malik seperti yang terdapat dalam buku teks ( baca dengan suara yang kuat dan didengar oleh murid lain ) Aktiviti 1: .

Guru membuat ulasan dan memilih isi terbaik untuk dijadikan sebagai 1 peta minda gabungan di antara peta minda murid lelaki dn murid perempuan.membuat peta minda di hadapan ( Papa putih ) mengenai Wira negara Aktiviti 2: .Meminta beberapa orang murid untuk menceritakan serba ringkas apa yang difaham tentang Wira Negara (Malik Mydin ) . 5. Bercerita Aktiviti 1: .

LANGKAH & ISI PENTING KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: .TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPNGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Wira Negara : Shalin binti Zulkifli : 1 Jam : Membaca dan mengenal pasti isi utama dan isi sampingan dalam teks : Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila : Murid dapat membina ayat menggunakan simpulan bahasa yang terdapat pada cerita ( teks ) : Kita hendaklah yakin pada diri sendiri dalam melakukan segala perkara. Set Induksi & pengenalan topik ( 10 Minit ) - Shalin ketika menerima anugerah .Meminta beberapa orang murid memberitahu gerangan yang berada pada gambar yang ditunjukkan .Tunjukkan gambar Shalin binti Zulkifli Aktiviti 2: .Meminta murid menyatakan situasi dalam gambar tersebut BBM Shalin binti Zulkifli CATATAN AMK 1: . 1.Setiap manusia yang dicipta mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

2. Membaca Dialog Aktiviti1: .Meminta murid memberikan makna simpulan bahasa yang berada pada buku teks Aktiviti 1: . Peta Minda .Kita hendaklah yakin pada diri sendiri dalam melakukan segala perkara.Meminta murid menyenaraikan kejayaan yang dicapai oleh Shalin AMK 2: .Meminta murid membuat peta minda iaitu membahagikan bahagian cabaran dan kejayaan Shalin 4. 3. Soal Jawab ( Keluarkan isi penting ) Aktiviti 2: .Memilih beberapa orang murid untuk membaca cerita tentang Malik seperti yang terdapat dalam buku teks ( baca dengan suara yang kuat dan didengar oleh murid lain ) Aktiviti 1: .

Meminta beberapa orang murid untuk menceritakan serba ringkas apa yang difaham tentang Wira Negara (Shalin binti Zulkifli) .5. Bercerita Aktiviti 1: .

LANGKAH & ISI PENTING KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: Tunjukkan gambar Ratu Skuasy Negara.Meminta beberapa orang murid memberitahu gerangan yang berada pada gambar yang ditunjukkan . 1. Set Induksi & pengenalan topik ( 10 Minit ) - Ratu Skuasy Negara.TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPNGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Wira Negara : Ratu Skuasy Negara. Nicol Ann David Aktiviti 2: .Meminta murid menyatakan situasi dalam gambar tersebut BBM Ratu Skuasy Negara. Nicol Ann Davi ketika menerima anugerah . Nicol Ann David CATATAN AMK 1: .Perkara yang baik perlu dicontohi dan jangan cepat berputus asa. Nicol Ann David : 1 Jam : Membaca dan mengenal pasti isi utama dan isi sampingan daripada teks : Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila : Murid dapat menyatakan kelebihan serta menceritakan semula (Wira Negara ) : Perkara yang baik perlu dicontohi dan jangan cepat berputus asa.

Peta Minda .Meminta murid menyatakan isi penting dalam teks.Meminta murid menyatakan cabaran yang dihadapi Ratu Skuasy Negara.Murid dan guru bersamasama menyatakan kelebihan yang terdapat pada Ratu Skuasy Negara.Memilih seorang murid lelaki dan seorang murid perempuan untuk AMK 2: . Soal Jawab ( Keluarkan isi penting ) 4.Keupayaan kita adalah usaha kita dan Allah akan makbulkan permintaan kita apabila kita berusaha 3. Nicol Ann David Aktiviti 2: . . Membaca Dialog Aktiviti1: .2.Memilih beberapa orang murid untuk membaca cerita tentang Malik seperti yang terdapat dalam buku teks ( baca dengan suara yang kuat dan didengar oleh murid lain ) Aktiviti 1: . Nicol Ann David ( Wira Negara ) Aktiviti 1: .

Aktiviti 1: .membuat peta minda di hadapan ( Papan putih ) mengenai Wira negara Aktiviti 2: .Meminta murid membina ayat mengenai wira negara. Nicol Ann David) 5. Bercerita .Meminta beberapa orang murid untuk menceritakan serba ringkas apa yang difaham tentang Wira Negara (Ratu Skuasy Negara.

: Pada akhir pembelajaran. “Nabi Muhammad saw menyuap makanan untuk wanita tua berbangsa Yahudi. : Amalkan sikap menolong tanpa mengira darjat. frasa.” KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1 : Menunjukkan gambar wira ekspedisi.1 : Bercerita dengan menggunakan kata. BBM Gambar Dato Hasan Nawawi – wira daratan dan Pendaki Gunung Everest CATATAN LANGKAH & ISI PENTING Set Induksi & pengenalan topik (5 minit) . Aktiviti 2 : Murid memberitahu siapa gambar tersebut. Akhirnya wanita itu memeluk Islam lantaran kebaikan akhlak rasulullah. : 2. ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. Sentiasa prihatin dan bersimpati dengan kesusahan orang lain. murid-murid dapat menulis ayat dengan menggunakan perkataan dan ayat yang sesuai.2 : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.TOPIK SUB TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPINGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Malaysia Boleh : Wira Ekspedisi : 1 jam : 8.

Soal jawab lisan (10 minit) Aktiviti 1 : Murid menyatakan perkara yang dibualkan.Membaca teks (10 minit) Aktiviti 1 : Memilih beberapa orang murid untuk membaca petikan yang terdapat dalam buku teks.) Bercerita (10 minit) Aktiviti 1 : Meminta murid menceritakan perihal seorang wira negara yang dikagumi. Menghubungkaitkan dengan AMK (sikap tolong menolong tanpa mengira darjat. murid menceritakan tentang maklumat yang diketahuinya. Aktiviti 2 : Guru menunjukkan gambar Dato Hasan Nawawi. Aktiviti 2 : Memilih beberapa orang murid lain menerangkan kandungan petikan tadi. Menulis Aktiviti 1 : Mencatat maklumat daripada petikan yang .

Aktiviti 2 : Menulis ayat majmuk yang lengkap berdasarkan maklumat yang dicatat dalam buku tulis. Lampiran 2 .(25 minit) diedarkan berdasarkan panduan yang diberikan oleh guru.

Menyatakan sesuatu permintaan dengan perkataan dan ayat yang jelas.TOPIK SUB TOPIK MASA FOKUS UTAMA OBJEKTIF : Masyarakat Penyayang : Insan Istimewa : 1 jam : Mendengar dan menceritakan dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul. AMK: Katakanlah. penglihatan dan hati nurani bagi kamu. 2. (Tetapi) sedikit sekali kamu yang bersyukur. (Tetapi)sedikit sekali kamu yang bersyukur. Memberikan respon tentang sesuatu secara spontan. “Dialah yang menciptakan kamu dan menjadikan pendengaran. Aktiviti 2: Meminta murid nyatakan pandangan mengenai gambar yang ditunjukkan. : 1.“ (67:23) KAEDAH / AKTIVITI BBM CATATAN . penglihatan.” (67:23) LANGKAH & ISI PENTING 1. ‘Dialah yang menciptakan kamu dan menjadikan pendengaran. PENERAPAN AMK : Katakanlah. dan hati nurani bagi kamu. Set Induksi & pengenalan topik (5 minit) Aktiviti 1: Menunjukkan gambar kanakkanak istimewa.

Membaca petikan (10 minit) 4. 5. Aktiviti 1: Meminta beberapa orang murid membacakan petikan . Kesimpulan (5 minit) TOPIK : Masyarakat Penyayang . Aktiviti 1: Meminta beberapa orang murid membacakan petikan . Soal jawab lisan (20 minit) Aktiviti 1: Menyatakan perkara yang dibualkan oleh watak dalam teks.2. Melakonkan dialog (10 minit) Aktiviti 1: Memilih beberapa orang murid untuk melakonkan adegan perbualan telefon. 3. Membaca petikan (10 minit) 6. Meminta murid untuk menyatakan kepentingan daripada sifat keprihatinan kepada insan istimewa.

: : Di akhir pelajaran.SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA F/SAMPINGAN OBJEKTIF AMK : Prihatin dan Penyayang : 1 jam : 5. KAEDAH/AKTIVITI Aktiviti 1: Menunjukkan gambar seorang pelajar OKU yang berjaya dalam pelajaran Aktiviti 2: Minta murid beri respon Aktiviti 1: Memilih seorang pelajar untuk membacakan teks Aktiviti 1: Menyatakan perkara yang dibaca dalam teks Aktiviti 2: Kepentingan mensyukuri & menginsafi kejadian Allah Aktiviti 1: Memilih 2 orang sukarelawan untuk membaca / perdengarkan syair BBM Gambar CATATAN LANGKAH & ISI PENTING Set induksi & pengenalan topik (10 minit) Membaca teks (5 minit) Soal jawab lisan (10 minit) Amk : Menginsafi kejadian Allah dan sentiasa prihatin dan berrsimpati dengan kesusahan orang lain. pelajar-pelajar sepatutnya dapat: 1) Membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang betul 2) Memberi makna perkataan yang dicetak warna dengan betul : Menginsafi kejadian Allah dan sentiasa prihatin dan berrsimpati dengan kesusahan orang lain.1 Aras 1(i) Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. Mari bersyair (15 minit) .

Kamus Dewan Bahasa .Membuat kumpulan kecil (20 minit) Aktiviti 2: Guru beri respon dan peneguhan Aktiviti 1: Pelajar dibahagi kepada 4 kumpulan dan setiap kumpulan diberi Kamus Dewan Bahasa – mencari makna perkataan bercetak.

kasih pada yang muda LANGKAH PENTING & ISI KAEDAH/AKTIVITI BBM CATATAN Set Induksi & Aktiviti 1: Pengenalan Topik (10 Menunjuk minit) ucapan contoh gambar kad Aktiviti 2: Meminta murid-murid menyatakan kandungan di dalam kad ucapan .2 Aras 1(i) Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian. pengalaman dan maklumat yang disamakan oleh pihak lain FOKUS SAMPINGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Menulis perkataan dan ayat dengan tulisan berangkai yang kemas : Murid-murid dapat menyatakan sesuatu permintaan dengan perkataan dan ayat yang jelas. : Hormat pada yang tua.TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA : Masyarakat Penyayang : Sayangilah Mereka : 1 jam : 4.

Membina Ayat-Ucapan Aktiviti 1: (15 minit) Memilih beberapa orang pelajar membina ayat/ucapan untuk di tulis di dalam kad Soal Jawab Lisan (15 Aktiviti 1: minit) Menyatakan perkara-perkara yang terdapat dalam gambar AMK: tolong mengira prihatin dengan lain Amalkan sikap menolong tanpa darjat. Sentiasa dan bersimpati kesusahan orang Aktiviti 2: Kepentingan berbuat baik kepada orang tua .

Menulis/Melengkapkan Aktiviti 1: Ayat (15 minit) Meminta murid-murid menyatakan perkara yang baik dan yang tidak baik (betul/salah) Lampiran 1 Aktiviti 2: Meminta murid-murid membina ayat dengan menggunakan perkataan yang diberi .

Meminta murid mengemukakan pandangan tentang jiran masing-masing dengan Jiran BBM CATATAN AMK 1: . : (hadis) Sesungguhnya orang islam itu bersaudara. pandangan dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. FOKUS SAMPNGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : menyampaikan maklumat kepada pihak lain dalam aktiviti terancang.Membaca teks m/s 64 Aktiviti 2: . tepat dan tersusun. Set Induksi & pengenalan topik ( 10 Minit ) KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: .TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA : Jiran Sepakat Hidup Muafakat : Hidup Berjiran : 1 Jam : Mengemukakan idea.Merujuk kamus simpulan bahasa untuk mendapatkan makna beberapa perkataan dengan betul. LANGKAH & ISI PENTING 6.Sesungguhnya orang islam itu adalah bersaudara - . . : Murid dapat menyatakan pendapat tentang sesuatu perkara yang menarik.

Murid dan guru bersamasama menyatakan kelebihan mempunyai jiran 9.Memilih seorang murid lelaki dan seorang murid perempuan untuk membuat peta minda di hadapan ( Papa putih ) mengenai kebaikan hidup berjiran AMK 2: 7. Aktiviti1: . Membaca Dialog 8. .menggunakan diksi yang tepat dan maklumat yang betul. Soal Jawab ( Keluarkan isi penting ) Jiran yang terbaik di sisi Allah ialah mereka yang paling banyak berbuat baik kepada jirannya.Memilih beberapa orang murid untuk membaca teks hidup berjiran m/s 64 Aktiviti 1: . Peta Minda Aktiviti 1: .Meminta beberapa orang muridmemberikan makna simpulan bahasa yang terdapat dalam petikan Aktiviti 2: .

Aktiviti 2: .Guru membuat ulasan dan memilih isi terbaik untuk dijadikan sebagai 1 peta minda gabungan di antara peta minda murid lelaki dn murid perempuan. 10. Bercerita . Aktiviti 1: .Meminta beberapa orang murid untuk menceritakan serba ringkas apa yang difaham tentang hidup berjiran.

LANGKAH & ISI PENTING 6.Tunjukkan gambar aktiviti gotong-royong Aktiviti 2: . .Meminta beberapa orang murid memberitahu aktiviti yang dilakukan dalam gambar.Meminta murid menyatakan situasi dalam gambar tersebut - - BBM CATATAN Aktiviti gotong royong membersihkan AMK 1: kawasan kampung . : Manusia hendaklah menjaga ukhuwah dengan jiran tetangga kerana mereka adalah orang yang paling hampir dengan kita. . Set Induksi & pengenalan topik ( 10 Minit ) KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: .Manusia hendaklah menjaga ukhuwah dengan jiran tetangga kerana mereka adalah orang yang paling hampir dengan kita.TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPNGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Jiran Sepakat Hidup Muafakat : Rukun Tetangga di Taman Murni : 1 Jam : Membaca dan mengenal pasti isi utama dan isi sampingan dalam teks : Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila : Murid dapat memberikan pendapat mengenai kebaikan bergotong-royong dan bekerjasama.

Meminta murid menyenaraikan aktiviti gotong royong yang terdapat di dalam gambar AMK 2: .Memilih beberapa orang murid untuk membaca cerita Rukun Tetangga Di Taman Murni buku teks ( baca dengan suara yang kuat dan didengar oleh murid lain ) Aktiviti 1: . Peta Minda .Jiran yang terbaik di sisi Allah ialah mereka yang paling banyak berbuat baik kepada jirannya 8.Meminta murid membuat 9. Membaca Dialog Aktiviti1: .- Bantu jiran berpindah 7.Meminta murid menyenaraikan aktiviti gotong-royong lain yang dapat dijalankan bersama jiran Aktiviti 1: . Soal Jawab ( Keluarkan isi penting ) Aktiviti 2: .

Meminta beberapa orang murid untuk menceritakan serba ringkas apa yang difaham tentang kebaikan rukun tetangga (gotong royong) . Bercerita Aktiviti 1: .peta minda iaitu aktiviti gotong royong dan kebaikannya 10.

LANGKAH & ISI PENTING KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: Tunjukkan gambar Ratu Skuasy Negara. Nicol Ann David Aktiviti 2: . Nicol Ann David : 1 Jam : Membaca dan mengenal pasti isi utama dan isi sampingan daripada teks : Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila : Murid dapat menyatakan kelebihan serta menceritakan semula (Wira Negara ) : Perkara yang baik perlu dicontohi dan jangan cepat berputus asa. Nicol Ann Davi ketika menerima anugerah . 6.Perkara yang baik perlu dicontohi dan jangan cepat berputus asa. Set Induksi & pengenalan topik ( 10 Minit ) - Ratu Skuasy Negara.Meminta murid menyatakan situasi dalam gambar tersebut BBM Ratu Skuasy Negara.TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPNGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Wira Negara : Ratu Skuasy Negara. Nicol Ann David CATATAN AMK 1: .Meminta beberapa orang murid memberitahu gerangan yang berada pada gambar yang ditunjukkan .

Membaca Dialog Aktiviti1: .Murid dan guru bersamasama menyatakan kelebihan yang terdapat pada Ratu Skuasy Negara. Nicol Ann David Aktiviti 2: .Meminta murid menyatakan cabaran yang dihadapi Ratu Skuasy Negara. Nicol Ann David ( Wira Negara ) Aktiviti 1: .Memilih beberapa orang murid untuk membaca cerita tentang Malik seperti yang terdapat dalam buku teks ( baca dengan suara yang kuat dan didengar oleh murid lain ) Aktiviti 1: .Meminta murid menyatakan isi penting dalam teks. Soal Jawab ( Keluarkan isi penting ) 9.Memilih seorang murid lelaki dan seorang murid perempuan untuk AMK 2: .7. Peta Minda . .Keupayaan kita adalah usaha kita dan Allah akan makbulkan permintaan kita apabila kita berusaha 8.

Aktiviti 1: .Meminta beberapa orang murid untuk menceritakan serba ringkas apa yang difaham tentang Wira Negara (Ratu Skuasy Negara.Meminta murid membina ayat mengenai wira negara.membuat peta minda di hadapan ( Papan putih ) mengenai Wira negara Aktiviti 2: . Nicol Ann David) 10. Bercerita .

(Hadith riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim) . Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat.a. tepat dan tersusun : Murid dapat membina ayat dengan menggunakan perkataan dan rangkai kata yang betul dan sesuai :“‫م‬ ِ‫و ي‬ ْ ‫ي أ‬ َ ‫وال‬ َ ‫ل‬ ِ‫بلا ي‬ ِ‫ن ي‬ ُ‫م‬ ِ‫ؤ ي‬ ْ ‫ی أ‬ ُ‫ن‬ َ ‫آا‬ َ‫ن‬ ْ ‫م أ‬ َ‫و‬ َ ، ‫ت‬ ْ ‫م أ‬ ُ‫ص‬ ْ ‫ي أ‬ َ‫ل‬ ِ‫و ي‬ ْ ‫أ أ‬ َ ‫را‬ ً‫ي ا‬ ْ ‫خ أ‬ َ ‫ل‬ ْ ‫ق أ‬ ُ‫ي‬ َ‫ل‬ ْ ‫ف أ‬ َ‫ر‬ ِ‫خ ي‬ ِ‫م ال ي‬ ِ‫و ي‬ ْ ‫ي أ‬ َ ‫وال‬ َ ‫ل‬ ِ‫بلا ي‬ ِ‫م ن ي‬ ِ‫ؤ ي‬ ْ ‫ی أ‬ ُ‫ن‬ َ ‫آا‬ َ‫ن‬ ْ ‫م أ‬ َ )) :‫ل‬ َ ‫قلا‬ َ ‫لق م‬ َّ ‫س‬ َ‫و‬ َ ‫ه‬ ِ‫ي ي‬ ْ ‫ل أ‬ َ‫ع‬ َ ‫ل‬ ُ ‫لى ا‬ َّ ‫ص‬ َ ‫ل‬ ِ‫ل ا ي‬ َ‫و‬ ْ ‫س أ‬ ُ‫ر‬ َ ‫ن‬ َّ ‫أ‬ َ‫ه‬ ُ‫ن‬ ْ ‫ع أ‬ َ ‫ى ال‬ َ‫ض‬ ِ‫ر ي‬ َ ‫ة‬ َ‫ر‬ َ‫ی‬ ْ ‫ر أ‬ َ‫ه‬ ُ ‫ب ي‬ ِ‫أ ي‬ َ‫ن‬ ْ ‫ع أ‬ َ ‫ه (( رواه البخلاري ومسلق م‬ ُ‫ف‬ َ‫ي‬ ْ ‫ض أ‬ َ ‫م‬ ْ ‫ر أ‬ ِ‫ك ي‬ ْ ‫ي أ‬ ُ‫ل‬ ْ ‫ف أ‬ َ‫ر‬ ِ‫خ ي‬ ِ‫م ال ي‬ ِ‫و ي‬ ْ ‫ي أ‬ َ ‫ل وال‬ ِ‫بلا ي‬ ِ‫ن ي‬ ُ‫م‬ ِ‫ؤ ي‬ ْ ‫ی أ‬ ُ‫ن‬ َ ‫آا‬ َ‫ن‬ ْ ‫م أ‬ َ‫و‬ َ ، ‫ه‬ ُ‫ر‬ َ ‫جلا‬ َ ‫م‬ ْ ‫ر أ‬ ِ‫ك ي‬ ْ ‫ي أ‬ ُ‫ل‬ ْ ‫ف أ‬ َ‫ر‬ ِ‫ يِ ي‬ ‫الخ‬.2: Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat : 4. Daripada Abu Hurairah r.TOPIK SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPINGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : Jiran Sepakat Hidup Muafakat : Hari Bersama Jiran : 1 jam : 2. maka hendaklah dia memuliakan jiran tetangganya. pandangan dan pendapat tentang sesuatu secara terperinci. Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat. maka hendaklah dia memuliakan tetamunya.1: Mengemukakan idea.. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda : “Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat. maka hendaklah dia berkata baik atau dia diam.

Set induksi & pengenalan topik KAEDAH / AKTIVITI Aktiviti 1: Menunjukkan gambar jiran yang sedang tolong-menolong Aktiviti 2: Meminta murid nyatakan aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar BBM CATATAN (10 minit) 2. Bercerita (10 minit) 5.LANGKAH & ISI PENTING 1. Menulis Aktiviti 1: Menceritakan tentang sikap dan akhlak jiran yang paling disayangi Aktiviti 1: Murid . Soal jawab lisan Aktiviti 1: Memilih beberapa murid untuk membaca teks pengumuman Aktiviti 1: Menyatakan perkara yang diumumkan dalam teks Aktiviti 2: Kepentingan hidup berjiran Soalan 1: Bilakah tarikh dan hari program yang bakal diadakan? Soalan 2: Apakah matlamat program tersebut? Soalan 3: Apakah antara aktiviti atau atur cara yang bakal berlangsung? Soalan 4: Kenapa kita mesti hidup berjiran? (10 minit) 4. Membaca petikan pengumuman (10 minit) 3.

TOPIK : UNIT 6.JIRAN SEPAKAT HIDUP MUAFAKAT .

a. Membina Ayat-sukaneka Aktiviti 1: Merujuk gambar berpandukan buku teks tahun 3 di m/s 72. :Bekerjasama.w bersabda yang bermaksud: .Rasulullah s.2 Aras 1 Mengemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian. Hidup secara sihat. AMK. BBM CATATAN AMK : Keperluan menjaga kesihatan-Badan yang sakit akan menghalang manusia daripada melakukan amal. : Mengenalpasti dan menyatakan fakta yang terdapat dalam teks.pengalaman dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain.Mengeratkan hubungan silaturrahim.Saling bantu-membantu KAEDAH/AKTIVITI Aktiviti 1: Menunjuk contoh gambar bersukan. LANGKAH & ISI PENTING Set induksi & Pengenalan Topik (10 minit) Aktiviti 2 : Meminta murid-murid menyatakan kandungan di dalam gambar sukan tersebut.SUB-TOPIK MASA FOKUS UTAMA FOKUS SAMPINGAN OBJEKTIF PENERAPAN AMK : BAHAGIAN C-SUKANEKA : 1 JAM :4.Hidup tanpa amal akan merugikan umat Islam di dunia dan akhirat. : Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk.

Soalan yang ditanya: 1. “Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut namaNya. Merujuk gambar berpandukan buku teks tahun 3 di m/s 72. Apakah aktiviti yang dilakukan? 2.(15 minit) Memilih beberapa orang pelajar membina ayat berpandukan kepada gambar..” 2.kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati kamu”(Surah anNisa. apabila satu anggota padanya sakit akan menyebabkan semua anggota berjaga malam menahan sakit. ”Perumpamaan orang mukmin dalam kasih sayang.serta peliharalah hubungan silaturrahim kaum kerabat. ramah mesra dan hubungan baik mereka adalah seperti satu jasad. Siapakah yang . Di manakah aktiviti ini dilakukan? 3.ayat 1) Soal Jawab Lisan (15minit) Aktiviti 1: Menyatakan perkara-perkara yang terdapat dalam gambar.

. terlibat? AMK-Akal yang sihat bermula daripada badan yang sihat.Aktiviti 2: Kepentingan sukaneka kepada semua. Lampiran 1. Menulis /melengkapkan ayat (15minit) Aktiviti 1: Meminta murid-murid membina ayat dengan menggunakan kata ganda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful