You are on page 1of 8

Capitolul 1

Delimitari conceptuale privind comerul

Comerul are o importan strategic pentru dezvoltarea echilibrat a sistemelor economice i sociale din orice ar; n cadrul sau roluri importante revin: - distribuiei cu amnuntul, - depozitrii mrfurilor, - aprovizionrii cu ridicata, - activitilor de import export.

sens funcional comerul reprezint activitatea prin care anumii participani la realizarea actelor de pia procur bunuri pe care, de regul nu le prelucreaz ei nii aa zisele mrfuri comerciale , de la ali participani n sistemul relaiilor de pia pentru a le livra unor teri (schimbul de bunuri materiale).

n sens instituional, comerul are n vedere sistemul instituiilor, societilor, asociaiilor i persoanelor fizice a cror activitate economic se bazeaz exclusiv sau cu precdere pe comer n sensul su funcional.

Functiile comertului Cumpararea marfurilor in vederea vanzarii acestora catre consumatorii finali sau intermediari Stocarea marfurilor Fractionarea marfurilor Transferul marfurilor din punctele de productie catre punctele de consum Crearea conditiilor pentru realizarea efectiva a vanzarii Promovarea produselor Cercetarea nevoilor consumatorilor

Comerciantii Orice persoana fizica sau juridica care desfasoara activitati comerciale este consideranata comerciant / intreprindere comerciala; activitatea sa trebuie sa se desfasoare in mod obisnuit sau repetabil si constituie obiectul sau principal de activitate.

Legislatia prevede o serie de limitari:

a) Fie cu privire la persoana comerciantului: Incapacitati Incompatibilitati b) Fie cu privire la desfasurarea activitatii respective:

Monopolul de stat O serie de activitati care presupun o atestare profesionala Activitati care presupun autorizatii speciale

Obligatiile si drepturile comerciantilor

Obligatii: Obligatii ce decurg din activitatea desfasurata; Obligatii fiscale; Obligatii ce decurg din calitatea de patron.

Drepturi: De a se apara la instantele comerciale; De a beneficia de asistenta de specialitate de la organisme abilitate ale statului; De a infiinta/de a se asocia in cadrul unor organizatii profesionale.