SEJARAH PENUBUHAN PALANG MERAH/BULAN SABIT MERAH

Rujukan: 1988, Bulan Sabit Merah dan Negaraku, Fajar Bakti Sdn. Bhd, Petaling Jaya, Selangor. http://www.redcrescent.org.my http://www.redcrescent.org.my/pahang

SEJARAH PENUBUHAN PALANG MERAH DI DUNIA  Idea Palang Merah tercetus dalam hati dan pemikiran seorang anak muda berbangsa Swiss bernama “Henry Dunant” semasa beliau berada di medan pertempuran di Solferino utara Italy pada bulan Jun1859 askar mati kerana tiada bantuan  Ramai .

JEAN HENRY DUNANT BAPA PALANG BIODATA CIRI PERIBADI KRONOLOGI KEHIDUPAN .

JEAN HENRY DUNANT .

Switzerland  Bapanya seorang peniaga  Ibunya seorang yang penyayang & patuh kepada agama. .BIODATA  Lahir pada 8 Mei 1828  Di Geneva.

CIRI PERIBADI  Berdisplin  Patuh pada agama  Berahklak tinggi  Aktif dalam aktiviti amal dan agama.  Memberi bimbingan dan kaunseling untuk banduan. .

.KRONOLOGI KEHIDUPAN  1849 bekerja sebagai perantis dalam bank di Geneva -diberi jawatan sementara sbg “Colonies Suisses de setif”  1855 menubuhkan Perikatan Sedunia “Young Mens Christian Association”(YMCA)  1858 berhenti kerja utk memulakan perniagaan “The Mons-Djemile Company Ltd” di Algeria.

 9 Feb 1863 “Geneva Society of Public Utility” bersetuju untuk mempraktikan ideanya.SAMB………  25 June 1859 berada di medan perang Solferino. -saranan buku persatuan-persatuan ada sukarelawan yg terlatih untuk menolong tentera yang cedera dlm peperangan. .  1862 penerbitan buku “kenangan di Solferino” yg merupakan kemuncak kegemilanganya.

 1867 tahun malang. Hartanya diserahkan untuk membayar hutang.SAMB……  Sep/Okt 1863 Mengembara di Eropah Tengah  26/29 Okt 1863 Pertubuhan Palang Merah  1864 Konvensyen Geneva pertama diasaskan.Perniagaan merosot. Pada usia 39 Dunant meninggalkan Geneva selama-lamanya. .

 1871 berada di Paris semasa kepongan  Selama 20 tahun bergantung hidup atas belas kasihan sahabat & keluarga.SAMB….German. . Italy &England utk terima penghormatan atas penubuhan Palang Merah..Kadangkadang muncul di Perancis.

Switzerland.  Dis 1901 Menerima Penganugerahan Hadiah Keamanan Nobel pertama  30 Okt 1910 Meninggal dunia pada usia 82 tahun. Di Heiden(Switzerland).SAMB……. .  1892 Dimasukkan ke dalam hospital di mana beliau menulis bukunya.  1887 beliau kelihatan di Bandar kecil Heiden..

.Sejarah Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia PENGENALAN    Palang Merah telah wujud di Persekutuan Tanah Melayu di bawah penjajahan British “ a branch of the British Red Cross”. Akibat perang dunia kedua – beberapa kawasan di dalam negara kita musnah dan rakyatnya hidup dalam kemiskinan dan penderitaan. Laporan tahunan Persatuan Palang Merah British bagi 1945 mencatatkan: • Borneo Utara kawasan yang teruk dilanda kemusnahan.

 . • Terdapat dua divisyen:  Pantai Timur (Sandakan)  Pantai Barat (Jesselton – Kota Kinabalu)  April/Mei 1948 – Cawangan di Sarawak pula ditubuhkan. • Aktiviti:  Pemberian darah. kejururawatan dan pertolongan cemas serta mengendalikan perkhidmatan ambulans.KRONOLOGI PENUBUHAN April 1948 – Cawangan pertama ditubuhkan di Sabah .

 .SAMB…….  1951 – Cawangan Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan dengan bantuan Miss Jordan dan Miss Johnson serta dua orang pegawai medan Palang Merah British.  Hujung 1951 – Palang Merah British pula ditubuhkan di Melaka..  Oktober 1957 – Lady Limerick (Naib Pengerusi Palang Merah British) menghadiri satu upacara penyerahan panji-panji kepada Persatuan Palang Merah Persekutuan Tanah Melayu yang baru. 1950 – Unit Palang Merah pertama di Semenanjung Malaysia ditubuhkan di Pulau Pinang. Johor dan Pahang.

 1963 – Persatuan mendapat pengiktirafan Persatuan Palang Merah Antarabangsa & ahli badan antarabangsa itu.Federation of Malaya Red Cross Society diluluskan dan dikuatkuasakan pada 16 April 1962 . 1962 .  . Sarawak dan Singapura diserapkan di bawah nama Persatuan Palang Merah Malaysia..  1965 – Persatuan Palang Merah Tanah Melayu Cawangan Sabah.SAMB…….  1975 – Pertukaran nama diluluskan iaitu Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia.

.SEKIAN… TERIMA KASIH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful