TUGASAN 2 BIODIVERSITI DAN ADAPTASI

TARIKH HANTAR : 10 APRIL2013 SOALAN INI WAJIB DIJAWAB OLEH SEMUA PELAJAR (Penilaian tugasan : 10 %)

ARAHAN
1. Kertas inihanyamengandungiSATUbahagian: OBJEKTIF
JawabSEMUAsoalan 2. Hantar jawapan sahaja dalam bentuk fail “Microsoft Word”. Sebagai contoh : JAWAPAN TUGASAN 2 1. A 2. C 3. Hantarkan jawapan tugasan kepada Cik Nadia di alamat email : nadiapoto@yahoo.com

PROGRAM : PPG

MATHS

KUMPULAN KULIAH : KUMPULAN B

NO. MATRIK : PPGM00033/2011/1/KI NO. KAD PENGENALAN : 801124105876 NAMA PENSYARAH : CIK NURUL NADIAH BT MD RODUAN

1. Stehlini B. Apakah persamaan di antara Galloti hierro dan stehlini? A. mutualisme D. parasitisme C. Kedua-duanya adalah spesis paling rapat dalam pokok filogenetik C. Spesis yang paling berkait rapat dengan galloti Hierro adalah A. Semua adalah unisel D. Atlantica C. Semua adalah prokariot B. Galloti gomera D. Kedua-duanya berkongsi nenek moyang yang sama D. Galloti palma 4. Kedua-duanya adalah spesis paling moden B. pemangsa-mangsa Jawapan kepada soalan nombor 3 dan 4 adalah berdasarkan diagram berikut : Galloti GallotiGallotiGalloti Atlanticatenerife palma hierro gomera Stehlini 3. Tidak mempunyai nucleus 2. Galloti tenerife E. Kedua-duanya telah pupus . Semua adalah merbahaya C. Semua jawapan di bawah adalah benar mengenai bakteria kecuali A. komensalisme B. Hubungan yang menguntungkan kedua-dua pihak organisma dikenali sebagai A.

B. Sistematik evolusi 6. D. Yang manakah antara berikut adalah tidak benar mengenai Protista A. Penjerapan v. iv. Adalah satu cara efektif untuk mengenal pasti pemindahan gen secara vertikal D. ii. Patogen A. Eukarya 7. Protein B. ii. Archaea D. Boleh membantu ahli taksonomi mengenalpasti dan menerangkan sepsis baru 8. Penembusan iv. Asid nukleik C. menamakan dan pengkelasan organisma adalah A. i. iii. iii V. Kebanyakan adalah organisma akuatik yang tinggal di dalam laut atau kolam C. C. Adalah prokariot seperti bakteria dan arkea D. Sintesis ii. Termasuk kebanyakan bakteria C. i. Menggunakan DNA sebagai kod bar molecular A. Agen pembawa penyakit B. Sistematik B. Protein helik D. v Iv. Susun urutan yang betul bagi pembiakan virus berdasarkan senarai berikut i. Organisma unisel. i. iii. Kapsid virus terdiri daripada A. protozoa termasuk dalam alam A. RNA dan lipid 9. v. Pembebasan A.5. Dalam pengkelasan enam alam. Protista C. Kladistik D. iii. Hanya efektif untuk bakteria B. Pemasangan iii. Plantae B. ii. ii. Taksonomi C. Silia dan flagella mempunyai 9 + 2 susunan mikrotubul . Sains untuk menerangkan. i. iv 10. Termasuk kebanyakan miksobakteria D. berkoloni dan organisma multisel ringkas B. Adalah bakteria pembawa penyakit 11. Boleh menyebabkan masalah besar dalam membezakan sepsis yang berkait rapat C. v Iv.

Manakah antara berikut adalah contoh adaptasi yang membantu organisma memperoleh tenaga? I. populasi .12. Alam D. spesis C. daun hijau yang menyerap cahaya pada tumbuhan II. D. kuku tajam dan paruh burung A. Taiga B. C. II. B. I dan III sahaja I dan II sahaja III sahaja I. Hutan hujan tropika D. Warna gelap yang boleh menyerap haba pada cicak III. Biom yang mengandungi paling banyak biodiversity adalah A.Organisma hidup perlu mendapatkan sumber tenaga dari persekitaran mereka. dan III 13. Kumpulan yang terkecil yang boleh menjalani evolusi biologi adalah A. Hutan temperat C. komuniti B. Padang pasir 14.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful