BM Tahun 2

A) Soalan Objektif. Bulatkan jawapan yang betul. (14%) 1. James dan Samy berkawan baik. __________ belajar dalam Kelas 2N. a. A. Kami B. Saya C. Mereka

2. Cik Kavita guru kelas kami. __________mengajar kami Matematik. a. A. Beliau B. Mereka C. Kamu

3. “_________________mesti menjaga kebersihan kawasan sekolah,” kata Encik Wong. a. A. Mereka B. Saya C. Kita

4. _______________ berebut-rebut ketika menaiki bas. a. A. Jangan B. Sila C. Tolong

5. ______________________ minta kebenaran sebelum keluar dari bilik darjah. a. A. Jangan B. Sila C. Tidak Boleh

6. Petani itu ____________________sayur-sayuran di kebunnya. a. A. menyusun B. mengajar C. menanam

7. Rani menutup suis komputer ____________ keluar dari makmal komputer. A. sambil B. tetapi C. lalu

Anak orang lain yang dijadikan anak sendiri = ____________________________________ 7. Tiga _______ kapal 7. Anak yang pertama di dalam keluarga = _________________________________________ 2. Anak sendiri = _______________________________________________ Tuliskan penjodoh bilangan yang sesuai berdasarkan gambar (16%) helai biji pasang bilah kaki batang 2. Dua ___________ kasut 6. Se__________ pisau 5. Dua _______ pembaris . Anak kepada abang. Anak yang disayangi = _______________________________________________ 4. Se ____________ daun 8. kakak atau adik = ___________________________________________ 3. Empat _________ cendawan 4. Tiga ___________ tupai buah ekor 1.Tuliskan simpulan bahasa yang sesuai bagi makna yang diberi. Anak yang hanya seorang dalam keluarga = ______________________________________ 5. (14%) Anak emas Anak saudara Anak kandung Anak tunggal Anak tiri Anak sulung Anak angkat 1. Dua ________ bola 3. Anak kepada suami atau isteri yang terdahulu = ___________________________________ 6.

Padankan sinonim yang berikut. (10%) bantu * * selalu askar * * tolong ada * * tentera sering * * mempunyai berguna * * berfaedah mengatur * * gembira seronok * * kemas rapi * * jemu bosan * * berbudi bahasa bersopan-santun * * menyusun .

Bagaimanakah ibu Halim menjaga Halim dan keluarganya ? Ibu Halim sentiasa menjaga Halim dan keluarganya dengan _______________________________________________ _______________________________________ . Apakah pekerjaan ibu Halim ? Ibu Halim seorang _________________________________________ . Dia sentiasa menjaga Halim dan keluarganya dengan penuh kasih sayang.Bacakan petikan di bawah. 1. . 4. 3. Kemudian. (10%) Halim kawan baik saya. Bilakah Halim akan mendengar cerita daripada ibunya ? ______________________________________ Halim mendengar cerita daripada ibunya. Siapakah nama ibu Halim ? Nama ibu Halim ialah ______________________________________ . Halim akan mendengar cerita daripada ibunya. Halim sentiasa belajar bersungguh-sungguh kerana dia ingin menjadi orang yang pandai dan membalas jasa ibunya apabila dewasa. dia seorang guru. Ibu Halim seorang yang baik hati dan penyayang. Pada masa lapang. 2. Nama ibunya Aminah. jawap soalan-soalan berikut.

Manaf mengayuh basikal ( sambil. 5. dan ) angan. tetapi ) sangat rajin. 2. 6. Rumah itu sangat besar ( tetapi. 8. Kamal Muthu ( atau. sambil ) menolak bola kecil itu dengan kakinya. Mengapakah Halim belajar bersungguh-sungguh ? Halim belajar bersungguh-sungguh kerana ___________________________________________ ___________________________________________ _____________________ . Adik sedang berfikir hendak memetik bunga raya ( atau. Lili tidak hadir ke sekolah ( lalu.(20%) 1. kerana ) terpijak lumpur. 10. 7. Garisi kata hubung yang betul di dalam ayat di bawah. kerana ) neneknya meninggal dunia. sambil ) sudah . Cikgu masuk ke dalam kelas ( lalu. Budak itu gemuk ( kerana. Jamil. Kucing itu berlari ( tetapi. Halim tidak tahu hendak memilih topi merah ( dan. 4. sambil ) memanggil nama Ramli. atau ) topi biru. 3. dan ) Kam Ceng sedang menonton buruk. dan ) bunga keanga.5. beranganfilem. 9. Kasut Siti kotor ( tetapi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful