Academia de Studii Economice

Facultatea de Marketing

Aparatul de fotografiat
SONY NEX-5

Vitcovschi Andreea Virtopeanu Florentina Zamfir Cristina Profesor Coordonator: Roxana Procopie

Bucuresti 2011
1

Cuprins:
FOTOGRAFIA Introducere . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Dezvoltarea stiintei fotografice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 APARATUL DE FOTOGRAFIAT Ce este aparatul de fotografiat ? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Evolutia aparatelor de fotografiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Tipuri de aparate de fotografiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Primul aparat 3D de fotografiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 SONY NEX-5 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Concluzii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Bibliografie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

2

3 . este un sector profitabil chiar si in perioada de criza. Sony NEX-5. In continuare am ales sa vorbim despre camerele foto digitale compacte marca Sony deoarece acestia au lansat in iulie 2010 un nou aparat foto.Am ales sa vorbim despre aparatele de fotografiat deoarece este o tema de actualitate. unul din cele mai productive sectoare a fost cel al aparatelor şi accesoriilor foto care s-a bucurat de o creştere de 9% faţă de 2009. vânzările de aparate şi rame foto digitale au fost de 10 mili oane de euro în utimul trimestru (arata un studiu GFK). cu un design deosebit si care aduce multe imbunatatiri fata de modele anterioare. filmează Full HD şi oferă posibilitatea fotografierii tridimensionale. De fapt. Astfel. Modelele din această serie îşi propun să ofere calitate similară cu cea a DSLR-urilor.

Daguerre a creat imagini simple direct pe suport de metal. Primele succese le-a avut in 1835 si includeau imprimarea imaginii frunzelor unei plante facute cu aparatul sau de fotografiat in miniatura (supranumit si aparatul “cursa de soareci ”). a anilor 1830. A trebuit ca un alt om de stiinta. nu avea calitatea necesara care ar fi asigurat adoptarea acestei noi tehnici. Imaginile rezultate erau foarte fragile la atingere si trebuiau sa fie protejate de o sticla. ca o forma de arta sau ca un hobby foarte raspandit. fotojurnalism si in multe alte domenii. Dezvoltarea stiintei fotografice Cea mai veche fotografie care s-a pastrat este datata din 1826 sau 1827 si este imaginea unei curti interioare vazuta de la fereastra sa de catre francezul Joseph Nicéphore Niepce. Poza a necesitat o expunere de 8 ore. desi bine fixata pe hirtie. In aceeasi perioada. Imaginea lui Niepce. Este esentiala in afaceri si industrie. Acesta implica expunerea unei placi de cupru argintata. dar erau capabile sa pastreze si cel mai mic detaliu. fiind folosita in publicitate. 4 . fizicianul britanic William Henry Fox Talbot facea propriile sale experiente.1. ca o unealta in slujba stiintei si industriei. Louis Jacques Mandé Daguerre. Dar oare cum a aparut fotografia pentru ca mai apoi sa evolueze in ceea ce este in ziua de azi? Care este istoria de inceput a stiintei fotografice? 2. Introducere In societatea de azi fotografia joaca un rol foarte important ca mediu informational. documentare. sa aduca aceste prime tentative la un nivel care sa asigure succesul la public. Rezultatul obtinut a fost un pas enorm pentru cercetarea in domeniul fotografiei. care a devenit asociatul lui Niepce si a continuat sa lucreze independant dupa moartea acestuia. iar in 1839 a facut anuntul istoric al descoperirii procesului ce avea sa poarte numele sau. A facut experimentele in anii 1830. developarea imaginii in vapori de mercur si fixarea acesteia in solutie de sare.

la infrarosii si la razele X. care permitea expuneri multiple. in trisulfat de sodiu. care a facut inconjurul lumii si nu a fost uitat nici la 100 de ani :”You press the button. ales astfel pentru ca se poate pronunta la fel in aproape toate limbile cunoscute. Tot atunci Eastman a lansat sloganul publicitar al firmei sale. In 1884 Eastman a introdus roll-filmul. pentru ca sa devii magician. Meritul pentru aceasta descoperire ii revine americanului George Eastman. produsul invizibil al unei expuneri scurte. Sensibilitatea la culori a fost mult imbunatatita. procedeul nu s-a schimbat. La mai mult de 100 de ani de la acele evenimente. mai apoi. Fotografia nu mai era apnajul specialistilor. Roll-Filmul Urmatorul mare pas in dezvoltarea fotografiei a fost aparitia la sfirsitul anilor 1880 a roll-filmului. sensibile la lumina. preparate cu solutii de saruri de argint. dar perfectionarile aduse au fost multiple. la sugestia lui Sir John Herschel (renumitul astronom englez). Succesul a fost imens. Urmatorul pas important in cercetarea lui Talbot a fost descoperirea unei imagini “ latente ”. an in care Eastman a ales numele de KODAK pentru inventia sa. A fabricat un aparat usor de fotografiat si un film care permitea 100 de expuneri. care putea fi developat chimic. devenise accesibila oamenilor de rand. In anul 1888. care apoi expedia aparatul la Rochester si primea inapoi pozele imprimate. totul pentru un 10 dolari. Aceste poze erau facute de un amator. Lumina artificiala a permis fotografierea in timpul noptii si in camerele intunecoase. fixate intii in saruri obisnuite si. dar si marirea imaginilor. Era de ajuns sa apesi un singur buton.Acestea erau imagini negative imprimate pe hirtie. we do the rest!”. cunoscut si ca “ hypo ”. mult mai practic ca negativul pe sticla. ca si aparatul sau incarcat cu un nou film. 5 . placa devenind sensibila si razele ultraviolete.

aceştia au făcut tot posibilul pentru a trimite imaginile lor la ziar cât mai repede. Pentru a ţine pasul cu popularitatea crescândă a televiziunii. El a inteles principiul celor trei culori primare care sunt baza pentru toate culorile. Avantajele sunt nenumarate printre care poate cel mai important este spatiul incomparabil mai mare de pastrare a pozelor (nu mai depindem de cele 36 de pozitii ale unui roll-film). In 1907 si-au patentat descoperirea sub Autochrome plates. suportind competitia a multor alti producatori pina in anul 1935. Camerele digitale inregistreaza in memoria lor digitala fotografia. cind a aparut Kodachrome. pentru ca in 1904 fratii AuguAuguste and Louis Lumicre au anuntat dezvoltarea unei tehnici. cu exceptia profesionistilor traditionalisti. La inceputul sec XX au avut loc multe experimente. putand apoi sa fie transferata pe alte suporturi magnetice (calculator) sau pe hartie (la fel cum se intampla cu imaginile impregnate pe roll-film). Camerele cu roll-film sunt aproape date uitarii de marea majoritate a consumatorilor. 6 . care utiliza roll-filmul. Fotografierea tradiţională a fost dificilă pentru fotografii ce lucrau departe de sediu (precum corespondenţii de presă din străinătate). In special aceasta metoda era folosita in cazul daguerreotipului. In 1855 fizicianul englez James Clerk Maxwell a definit baza teoretica a fotografiei in culori. fără acces la facilităţi de procesare şi transmitere. Aceasta va ramine cel mai popular proces. Fotografia digitala Ultima etapa in dezvoltarea recenta a stiintei fotografice o realizeaza fotografia digitala. tindu-le o tenta naturala. Daguerrrotipistul londonez William Edward Kilburn a inregistrat cel mai mare succes in colorarea pozelor sale. Fotojurnaliştii trimişi în locaţii distante trebuiau să îşi ia cu ei un mini-laborator foto şi un aparat pentru cuplarea la liniile de transmitere a imaginilor.Fotografia in culori Dorinta publicului de a se bucura de fotografii in culori este evidentiata de frecventa cu care coloratul de mina era folosit la primele fotografii.

Acest aparat simplu. atâta timp cât artişti fotografici talentaţi şi unii amatori vor dori să profite de posibilităţile ei multiple. La ora actuală. 4.În 1990. Evolutia aparatelor de fotografiat Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci. Ce este aparatul de fotografiat ? Aparatul fotografic este dispozitivul cu care se poate înregistra o imagine statică din mediul înconjurător. Desi foarte rudimentar. cu un orificiu minuscul pe una din fete. Preţul său ridicat indica o utilizare numai în fotojurnalism şi aplicaţii profesionale. primul aparat de fotografiat digital disponibil în comerţ. deoarece preţul componentelor electronice scade permanent iar simultan se îmbunătăţeşte şi calitatea imaginilor digitale. şi fotografia "udă" va continua să existe. compania Kodak a prezentat publicului DCS 100. Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pentru a inregistra imaginea respectiva. Aceasta problema a fost rezolvata abia in 1826 cand Joseph Niepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint. 3. exista de la inceputul sec. cu atat imaginea este mai clara. al XVII-lea. Totuşi. imaginea obţinută numindu-se fotografie. acest procedeu de fotografiere înca se mai utilizeaza si poarta denumirea de "pinhole photography". Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura). care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treacă lumina. răspândirea lor pe glob a depăşit de mult predecesorul lor tradiţional. 7 . În decurs de 10 ani aparatele de fotografiat digitale au devenit articole de consum uzuale. Cu cat este mai mic orificiul. dar încetul cu încetul şi ramura digitală a fotografiei a devenit disponibilă în comerţ. În ianuarie 2004 Kodak a anunţat că nu va mai produce aparate foto reîncărcabile cu film de 35 mm începând de la finalul anului. numit "camera obscura". pe fata opusa formându-se imaginea.

Pentru a se feri de arsita. a tuturor descoperirilor mai mari sau mai mici se afla observarea fenomenelor naturale. putea fi vazuta din exterior printr-o gaura. putand fi instalata chiar si intr-un cort. la baza tuturor stiintelor. Din descrierile facute pana acum. astfel ca nu mai era nevoie ca cineva sa intre in camera obscura. oamenii acopereau ferestrele si usile cu ceea ce astazi s-ar numi perdele groase. pentru ca inauntrul incaperilor sa domneasca umbra deasa si racoroasa.Din timpuri stravechi si pana astazi. se gaseste in lucrarile carturarului arab Ibn Al Haitan. chiar si in stil rococo erau foarte raspandite si utilizate in topografie in scopuri civile si militare.pentru obtinerea unor imagini mai clare. 8 . formata din doua cutii din care una putin mai mica putea sa culiseze in cealalta pentru obtinerea claritatii. scaldata in lumina puternica a soarelui. El avea aproape toate componentele esentiale: obiective din ce in ce mai evoluate si cu distante focale diferite. spiritul practice. chiar si in medicina pentru desene anatomice cat mai precise. Iata ca la mijlocul secolului XVIII „aparatul” era foarte cunoscut si raspandit. sunt semnalate din ce in ce mai des in diferite parti. Imaginea formata de un tub ajustabil care continea doua lentile convexe. Nu se stie cand si unde s-au observat s-au zarit pentru prima data jocul unor forme curioase pe perete. dar cu capul in jos! Prima mentiune scrisa despre acest fenomen cunoscuta pana in zilele de astazi. reiese faptul ca intradevar „camera obscura” era o camera. geam mat din sticla fina pentru redarea cat mai acurata a imaginii. la care imaginea era vazuta din afara. In 1685 aparatul a fost gata si astepta aparitia fotografiei. lasand numai o gaura mica la mijloc . o odaie intr-o cladire si ca imaginea putea fi vazuta numa de cei care se aflau in incapere. oglinda montata la 45 pentru reflex. curiozitatea l-au indemnat pe om sa imite. referirile si scrierile despre ceea ce se numea „camera obscura” au devenit din ce in ce mai frecvente. Igantio Danti recomanda la randul lui utilizarea unei oglinzi concave pentru redresarea imaginii si in 1585 Giovani Battista Benedetti sugereaza adoptarea unei lentile biconvexe. sa reproduca fenomenele observate in alte conditii cu mijloace la indemana lui. in reproduceri exacte de desene. introduce in gaura „o rotunjime facuta din sticla” . Urmeaza alte ameliorari. Nevoia. urmata de o imitatie inteligenta a acestora.Johann Zahn prezinta desene si schite de tipuri diferite si este primul care propune utilizarea geamului mat in formarea imaginii. Dupa aceatsa data. Fizicianul si profesorul de matematica din Milano. cum ar fi cea a lui Daniel Barbaro care propune in 1568 acoperirea marginilor lentilei. Dar micsorarea si portabilitatea camerei obscure merg si mai departe. obtinand o imagine mult mai luminoasa si mai clara. portabila. sa repete. o lentila convexa.Cu timpul camera obscura devine mai mica. Kaspar Schott publica in „Magia optica” prima descriere a unei mici camere obscure. Girolamo Cardano. Astfel de camere din ce in ce mai mici. Desigur trebuie sa fi fost intr-o tara calda. Stupoare! Pe peretele opus crapaturii se vede omul trecand.diafragma de azi . Dar iata ca se intampla sa fi ramas o mica crapatura intre perdele si se mai intampla ca cineva sa treaca pe ulita. posibilitatea de reglare a claritatii. Camerele obscure de cele mai diferite constructii si marimi. harti si gravuri la scari diferite.

roll-film perforat) 1948 .5 x 16. fotografia a evoluat foarte mult. bazat pe un senzor de 1.Sutton 1884 . 1899 . progresele urmand trei directii : 1.Apare primul aparat foto panoramic .Firma Canon prezintă primul aparat foto digital Primul aparat foto digital apare în 1991. creaţie a lui George Eastman.Stebbing Automatic Camera este primul aparat fotografic cu roll-film 1888 .Apare primul aparat de fotografiat tip box numit Kodak.Canon AE-1.Apare primul aparat foto Nikon de 35mm. ca ajutor în grafică si pictură 1827 .In timp.William Henry Talbot produce primul instantaneu foto utilizând iluminarea prin descărcare electrică (stramosul blitz-ului) 1859 .4mm 9 . datorita aparitiei : -aparatelor de fotografiat din ce in ce mai mici si mai ieftine -substante chimice pentru developarea si stabilizarea peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate Evolutia cronologica a aparatelor de fotografiat:               1519 . după o expunere de 8 ore. Ameliorarea stabilitatii imprimarii 3.Apar primele aparate pe format 35mm 1923 . 1976 .Ernst Leitz proiectează si lansează pe piaţă primele aparate Leica (35mm. Niepce reuşeşte.Leonardo Da Vinci foloseşte pentru prima dată camera obscură. 1851 .N.Pascal creează primul aparat cu motor cu arc pentru roll-film.Louis Jacques Mand Daguerre creează primul daguerreotip.3 megapixeli CCD (1024x1280 pixeli) și o dimensiune de 20. 1914 . Simplificarea folosirii. să obtină prima imagine fotografică 1837 . Reducera duratei de expunere/sensibilitate 2. Kodak Professional Digital Camera System. primul aparat pe 35mm comandat cu microprocessor 1984 . Edwin Land lansează aparatul P olaroid.

10 . ceea ce face posibilă corectarea directa a fluxului de lumină în vizor.  Aparate de fotografiat cu vizare indirectă cu telemetru Telemetrul unui aparat de fotografiat determină distanţa dintre aparat şi obiectul care apare prin vizor prin suprapunerea dublei imagini a obiectului care apare pe vizor. Practic. întrucât pe peliculă apare cu exactitate imaginea văzută de fotograf în momentul declanşării. ceea ce vă asigura o bună clariate a imaginii. controlată prin vizor  Aparate de fotografiat cu vizor refex. E greu de precizat prin ce se deosebeşte gama de facilităţi oferite de aceasta în comparaţie cu funcţiile unui aparat foto reflex. Multifuncţionalitatea acestui tip de aparat este dată de posibilitatea de fixare a unui număr mare de obiective şi accesorii.4. iar prisma o inversează. Practic. vă permite să fotografiaţi orice. De aceea in timp ce filmăm. Majoritatea aparatelor de acest tip se încarcă. Tipuri de aparate de fotografiat  Aparate fotografice cu vizare indirectă (aparate compacte) Este destul de dificil de stabilit unde se opresc facilităţile de utilizare a acestui tip de aparat. cu vizor optic cu oglindă. Multe aparate de fotogarfiat moderne au un control automat automat al timpului de expunere. Obiectivul unui astfel de aparat este uşor de demontat şi are adesea o reglare automata a imaginii. cu casete cu film şi majoritatea sunt dotate cu miniblitz incorporat. Adesea. Diferitele variante ale acestui aparat funcţioneaza cu diferite tipuri de filme de dimensiuni mici dar şi cu casete. Denumirea de aparat cu vizare indirectă i-a fost atribuit deoarece în timpul fotografierii privim subiectul de fotografiat nu prin lentilele obiectivului ci printr-un vizor special. Oglinda proiectează imaginea pe geamul mat. astfel de aparate au şi un exponometru. Aparatele de fotografiat de format mic cu oglindă şi vizor reflex au acces la întreaga gamă de facilităţi şi accesorii. Reglarea clarităţii imagini se face printr-o simplă suprapunere a imaginilor obiectului. tuş instamatic şi casete. toate aparatele cu vizor reflex şi obiectiv unic au exponometre. în majoritatea cazurilor acestea sunt destinate cadrelor de format mic. imaginea difera puţin de ceea ce vedem în „ochiul” aparatului de fotografiat. de regulă. cu obiectIv unic de format mic Acest tip de aparate fotografice este cel mai raspândit atât printre amatori cât şi printre profesionişti. Au un sistem ideal de construcţie a vizorului.

cu unul sau două obiective. Componentele aparatului fotografic cu vizor reflex de format mic               Timpul de expunere Suport pentru blitz şi contact electronic Vizor ocular aflat pe partea din spate Braţ pentru derularea filmului înaapoi în casetă Buton de deblocare şi detaşare a obiectivului Obiectiv Inel de reglare a clarităţi imaginii Braţ de deschidere a părţii din spate Declanşare automată Buton de declanşare Inel de stabilire a sensibilităţii filmului Prismă Brat de armare Aparate de fotografiat pentru film lat cu vizor reflex cu unu sau două obiective Astfel de aparate se împart în două categorii.) Acestea sunt asemănătoare aparatelor de fotografiat reflex de format mic.  Aparatele moderne de fotografiat reflează automat focalizarea (AF – autofocalizare) şi se adapteaza automat la condiţiile de iluminare Deoarece majoritatea începătorilor folosesc un aparat reflex. Mamya. in continuare să urmărim schema unui aparat fotorafic reflex tipic. Unele din aceste modele de aparate cunoscute din această clasă sunt aparate de tip Rollieflex. şi cu toate avantajele care decurg dintr-un negativ de format mare. inclusi fotografierea unei suprafeţe mari sau a unor obiecte aflate în mişcare continuă şi rapidă. etc. care să poata fi asemuit unui fotograf. 6 x 6. 11 . Bronica. Aparatele de fotografiat cu vizor reflex şi două obiective sun deja de mult timp cunoscute şi apreciate.5. cu principalele sale elemente. Majoritatea fotografilor profesionişti preferă să lucreze pe film lat numite şi aparate cu vizor reflex pentru rollfilme (Hasselbad. funcţionând însă cu negative de format mare cum ar fi cele de 6 x 4. Tendinţa actuală este de creare a unui aparat foto care să îndeplinească toate funcţiile unui fotograf. Yashica Mat şi să nu uităm Lubiteli. 6 x 7 cm. Mamya C220 si C330.Tipul de construcţie cu oglinzi crează practic orice posibilitate de fotogafiere. care ocupă un loc foarte stimat în această clasă foarte restrânsă de aparate de fotografiat.

De regulă aparatele specializate pentru panoramare pot realiza într -un singur cadru o fotografie cu un unghi de cuprindere de 120. precum şi aparatul sovietic Orizont. acestea funcţionând pe un principiu de rotire a sisemului optic de lentile expunând în timpul rotirii cadrul de film. 180 sau chiar 360 de grade. Acestea se folosesc şi în fotografiile de studiu pentru reclamă. Rezultate de-a dreptul uimitoare au fost obţinute cu astfel de aparate în fotografia arhitecturală. Practic toate elementele aparatului de fotografiat pentru fotografii tehnice sunt mobile. în cele mai multe cazuri nici nu mai este nevoie de marire pentru a developa poza. prin care este proiectată imaginea vizibilă prin sistemul superior de lentile (obiectivul vizorului). iar după fotografierea fiecărui cadru dorit se poate realiza o fotografie panoramică de dimensiuni mari prin lipirea cadrelor. etc. Această corecţie poate fi realizată şi în cursul procesului de tipărire fotografică profesională. Un aparat pentru fotorafii tehnice este compus din panou posterior cu mecanism de derulare a filmului.numit principiul Scheimpflug. de aceea este în permanenţă nevoie de un stativ are să suporte greutatea acestuia. Cele mai cunoscute sunt aparatle rotative cu bază fixă precum aparatul Widelux care poate realiza fotografie foarte largă.  Aparatele de fotografiat pentru fotografii tehnice Asigură o mai bună calitate a fotografiilor. decât distanţa de la punctele din partea de jos. 12 .  Aparatele rotative pentru fotografii panoramice Pentru a creea fotografii panormice se poate folosi şi un aparat obişnuit aşezat pe un stativ. unde şi-au găsit o largă aplicabilitate. panou frontal pe care este amplasat obiectivul şi între ele aflându-se camera obscura gofrată (burduf). pentru porterete. pentru fotografia de produse. De aceea se preferă corectarea percepţiei perspectivei dispunând paralel liniile verticale. Domeniul principal de aplicare pentru aparatele tehnice este cel industrial şi arhitectural. Când aveţi nevoie de o fotografie a unei construcţii mici aparatul se poate apleca cu uşurinţă înapoi. La baza ei stă principiul descris mai sus . Cu ajutorul unui aparat pentru fotografii tehnice aceasta se poate realiza prin înclinarea sau deplasarea elementelor aparatului de fotografiat. deoarce funcţionează cu negative de dimensiuni foarte mari.Aparatele de fotografiat de tip reflex cu doua obiective au un geam mat mare şi foarte bine luminat. deoarece punctele lui superioare se află la o distanţă mai mare de dvs. Filmul este expus prin obiectivul aflat în partea inferioară (obiectivul de fotografiat). Cu astfel de aparate se poate modifica perspectiva sau aşa zisele linii de fugă pot fi corectate pentru a realiza o fotografie corectă. Aceste aparate fotografice sunt de regulă mai mari şi mai greu de manevrat manual.

Fotografii care se ocupă de fotografiile subacvatice lucrează la adâncimi foarte mari. de aceea aparatul fotografic trebuie să fie foarte bine protejat. Acestea sunt prezente pe piaţa într-o mare varietate de modele. simple cu focalizare fixă sau complexe cu sistem de focalizare automată. deoarece apa este cel mai mare duşman al aparatului de fotografiat. Fotografiile sunt realizate fară negative.  Aparatele de fotografiat pentru fotografii aeriene Pentru fotografierea din avion sau din balon sunt necesare aparate de fotografiat cu vizor reflex sau cu peliculă de format mare. 13 . Filmarea subacvatică este în primul rand o profesie. Aparatele de fotografiat obişnuite pot fi introduse într-un corp special. cu sau fără exponometru. Aparatele de fotografiat Hulcherama si Arca Swiss Rorocamera realizează o imagine de deschidere a panoramei de 360 grade. impermeabil. Fotografia instantanee se foloseşt foarte mult în lucrările de studiu. fiind necesar adesea un timp îndelungat pentru realizarea unei fotografii subacvatice. aceste camere (Polaroid) nu trebuie însă subapreciate deoarece cu ajutorul lor un fotograf profesionist poate să determine o compoziţie exactă înainte să efectueze poza finală. Cu cât coborâm mai adânc în apă creşte presiunea. fiind necesară utilizarea unui echipament subacvatic corespunzător. Pentru obţinerea unei fotografi aeriene profesioniste este nevoie de o îdemânare care nu are nimic în comun cu realizarea unei fotografi de familie. Suprafaţa nega tivului unei imagini panoramice are o înălţime de 24 mm şi o lungime de 58 mm.  Aparate de fotografiat pentru fotografiere instantanee Cel mai mare avantaj pe care îl prezintă astfel de aparate este acela că după câteva secunde de la declanşarea aparatului aveţi fotografia tipărită. Acest tip de aparat are o serie de limitări în utilizare.  Aparate pentru fotografii subacvatice Înainte de a face trecerea de la fotogrfia normală la cea subacvatică trebuie să ne asigurăm un echipament corespunzător. Unul dintre aparatele de fotografiat.Aceste aparate lucreză pe un negativ de 35 mm. Acesta este produs sub diferite forme. conceput special pentru fotografiile subacvatice este Nikonus V. iar aparatul trebuie să fie protejat corespunzător. Ambele crează o imagine cu un unghi de deschidere de 120 grade. La majoritatea aparatelor cu peliculă de format mare se poate înlocui oricând caseta de film cu cea de Polaroid.

Pentru fotografia aeriană sunt realizate aparate speciale. Datorita celor doua obiective. principala problemă pentru dvs. Aparatul. Fotografia profesională aeriană trebuie realizată prin orificiile geamurilor sau uşilor deschise de la avioanele mici de pasageri. precum aparatul de fotografie aeriană Fairchild k20. Deoarece foarte puţină lume se ocupă cu realizarea fotografiilor aeriene vom tre ce repede peste acest tip de aparat fotografic. FinePix Real 3D W1 a fost lansat pe piata din Japonia. cu un display de 8.4 inci. Sistemul FujiFilm foloseste un display LCD 3D de 2. urmand sa fie disponibil in Europa incepand cu luna septembrie. Pentru afisarea imaginilor compania a creat si prototipul unei rame foto 3D. Este apariţia erorilor. utilizatorii pot face si doua fotografii 2D simultan. Primul aparat de fotografiat 3D Japonezii de la FujiFilm s-au tinut de cuvant dupa ce cu cateva luni in urma anuntau ca vor lansa primul aparat foto digital 3D din lume. Lumina solară raspunde foarte des de stricarea unui cadru bun. de 4 x 5 ţoli. folosite pentru fotografierea locurilor în vederea realizării hărţilor. 5. potrivit reprezentantilor FujiFilm.8 inci. în schimb trebuie însă amintită şi prezenţa aparatelor specializate pentru cartografiere. setarile complicate si nevoia de folosire a ochelarilor 3D nu au ajutat deloc adoptia tehnologiei. Astfel. Caliatea excelentă a fotografiilor este realizată prin îmbinarea reuşită a peliculelor cu ajutorul unor sisteme optice performante. apasand o singura data pe butonul de declansare. foloseste doua obiective.La fotografia din avion. astfel incat utilizatorii nu trebuie sa poarte ochelari speciali. are o rezolutie de 10 megapixeli si un zoom optic de 3X. 14 . Desi in trecut au mai fost incercari de a introduce fotografia 3D publicului larg. de tip point and shoot. ce va fi disponibil pe piata pentru publicul larg. asemănător celor folosite la aparatele tehnice. Acesta foloseşte un negativ de format mare.

Camere foto digitale compacte α NEX Sony NEX-5 Descriere               Ecran: Afişaj: LCD de 3 inci (7.3 cps/7 cps Zoom digital: 10x Preţ: 650 euro Magazin: disponibil din luna iulie. Una din functiile principale o reprezinta Sweep Panorama.2 megapixeli Filme Full HD 1920x1080i în format AVCHD Fotografiere rapidă de până la 7 cps Vedere panoramică 3D Utilizare simplă. Imagini de calitate DSLR cu senzorul CMOS Exmor™ APS HD de 14.2 MP Gama ISO: 200-12. cel mai mic şi mai uşor aparat foto cu lentile interschimbabile din lume. cu ghid de asistenţă pe ecran Corp elegant din magneziu Aparatul Sony NEX-5 este.800 Filmare: AVCHD Full HD. 15 .5 cm) Rezoluţie: 14. 17 Mbps şi MP4 la 12 Mbps/MP4 720p la 9 Mbps Fotografiere continuă: până la 2. potrivit niponilor.

camera va captura un număr mare de cadre. care asigura fotografierea la viteze mari. Imaginile panoramice pot fi ulterior admirate 3D prin intermediul televizoarelor compatibile BRAVIA 3D.2 megapixeli. care sta la baza celor doua camere. precisa. NEX-5 beneficiaza de o carcasa din magneziu. cu un timp minim de raspuns de la apasarea butonului pana la declansarea obturatorului. Camera poate surprinde acţiuni rapide făcând până la şapte poze pe secundă. familiare utilizatorilor de DSLR. Noul senzor CMOS Exmo APS HD. specifica DSLR-urilor. capteaza imagini cu zgomot extrem de redus si efecte de defocalizare creative. Acesta are şi un ecran mobil cu ajutorul căruia să vă puteţi orienta mai bine când veţi face pozele. Calitatea fotografiilor si a inregistrarilor video este imbunatatita de puternicul procesor BIONZ. Un detaliu de rafinament. la o calitate de 23 de megapixeli. cu focalizare rapida. cu un unghi de vizualizare de 226 de grade. actiuni rapide. 16 . cu o viteza mare de declansare prin intermediul rafalei de pana la 7 cadre pe secunda si rezolutie completa. Ambele camere pot surprinde.Prin apăsarea butonului declanşator şi balansarea aparatului de fotografiat în lateral sau pe verticală. realizând în mod automat imagini panoramice pline de detalii. cu o rezolutie de 14. de asemenea. foarte usoara si in acelasi timp extrem de rezistenta. transformand-o in cea mai compacta camera cu obiective interschimbabile.

prin intermediul unei palete de control intuitive si a doua taste. 17 . Ecranul ofera o functie de setare automata a luminozitatii pentru o vizibilitate excelenta. Ecranul beneficiaza de tehnologia TruBlack si poate fi inclinat pe verticala. camerele dispun de un nou meniu. Imaginile si setarile aparatului de fototografiat sunt dispuse pe ecranul luminos LCD Xtra Fine generos. cu contrast ridicat al imaginilor si al setarilor camerei.5cm. Parametrii de fotografiere sunt usor accesibili.Cu o interfata eleganta. chiar si atunci cand este utilizat in aer liber. de 7. Tehnologia TruBlack permite o vizualizare realista. pentru o vizualizare confortabila din orice unghi de fotografiere. ce nu permite ratacirea prin setari si aduce functiile creative ale puternicelor modele NEX-5 si NEX-3 mai aproape de utilizatorii entuziasti si incepatori.

Movie REC. ideale pentru a fi stocate pe PC sau impartasite prietenilor. pe internet.Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt. Facilitati Filme HD Noua şi uimitoarea cameră foto digitală ultracompactă NEX -5 de la Sony capturează imagini video Full HD (1920x1080i) bogate în detalii.     Înregistraţi imagini video Full HD (1920x1080i) bogate în detalii şi sunet stereo (NEX -5) Calitate superbă a imaginilor HD. cu sunet stereo. primele modele α ce ofera avantajele functiei de inregistrare video HD. chiar şi la lumină scăzută Creaţi efecte frumoase de defocalizare a fundalului. sub forma de fisiere MPEG4 compacte. NEX-5 si NEX-3 inregistreaza clipuri video la caltitate HD. precum şi sunet stereo ca fişie re AVCHD pentru stocare şi partajare uşoare. de asemenea. Permite de asemenea efecte frumoase de defocalizare a fundalului care nu pot fi obţinute cu camerele compacte obişnuite. Cu o simpla apasare a butonului dedicat. Senzorul CMOS Exmor™ APS HD de dimensiuni mari din interiorul camerei NEX-5 asigură o calitate superbă a imaginilor video. asemănătoare celor obţinute cu o cameră DSLR Vizionaţi clipuri video pe televizorul HD sau inscripţionaţi fişiere AVCHD pe disc pentru stocare şi partajare 18 .

O inovaţie Sony. Vedere Panorame 3D Noile camere foto digitale ultracompacte NEX-5/NEX-3 de la Sony dispun de modul Vedere panoramică pentru o vedere mai largă asupra peisajelor şi scenelor foarte largi. 19 . Puteţi chiar vedea panorame 3D uimitoare pe televizoarele 3D BRAVIA™ compatibile.Aţi uitat camera video acasă? Nicio problemă. În mod alternativ. Nu este nevoie să vă pierdeţi vremea cu meniurile camerei sau setările modului – apăsaţi pur şi simplu butonul pentru filme şi începeţi imediat să filmaţi. Camera NEX-5 capturează filme Full HD ca fişiere AVCHD de înaltă calitate. inscriptorul de discuri de la Sony care nu necesită un PC şi este uimitor de simplu de utilizat. în timp ce NEX-3 capturează filme HD 720p clare. Camera foto digitală ultracompactă NEX-5 înregistrează imagini video Full HD (1920 x 1080i) sclipitoare cu sunet stereo. pregătite pentru Web – perfecte pentru partajare online. Este uimitor de uşor de utilizat: apăsaţi pur şi simplu declanşatorul şi rotiţi camera NEX-5/NEX-3 dintr-o parte în alta sau de sus în jos. de care vă puteţi bucura pe televizorul BRAVIA™ sau orice alt televizor HD conectat. modul Vedere panoramică vă permite să creaţi imagini panoramice uluitoare cu un unghi vizual uriaş. Camera NEX3 capturează clipuri video HD 720p ca fişiere MPEG4 compacte. Inscripţionaţi fişiere AVCHD pe Blu-ray Disc™ sau importaţi filme pe PC şi inscripţionaţi-le pe DVD pentru stocare şi partajare. păstraţi acele amintiri video cu DVDirect.

Apăsaţi pur şi simplu declanşatorul şi deplasaţi camerele foto digitale ultracompacte NEX-5 şi NEX-3 pe orizontală sau pe verticală pentru a captura clădiri înalte şi alte scene. Apoi bucuraţi-vă de rezultate ca panorame detaliate la 23 de megapixeli cu un unghi vizual efectiv uriaş. modul Vedere panoramică îmbină în mod automat o serie rapidă de cadre. fără intervenţia dvs. şi fără a avea nevoie de software sau abilităţi speciale de îmbinare a imaginilor. de 226 de grade. O inovaţie Sony. 20 .Panorame frumoase cu un câmp vizual deosebit de larg     Capturaţi panorame deosebit de largi. la rezoluţie ridicată Apăsaţi pur şi simplu declanşatorul şi deplasaţi camera Camera îmbină automat o serie rapidă de cadre pentru a captura un câmp vizual uriaş Savuraţi panorame 3D uluitoare pe televizoarele BRAVIA™ compatibile De la peisaje dramatice la scene de petrecere şi reuniuni de familie pline de amuzament: nimic nu este exclus din imagine cu camerele ultracompacte NEX-5/NEX-3 de la Sony cu mod Vedere panoramică. Imaginile panoramice capturate cu NEX-5/NEX-3 pot fi de asemenea savurate în format 3D uimitor pe televizoarele 3D BRAVIA™ compatibile. Totul are loc în interiorul camerei.

Bucuraţi-vă de posibilităţile creative ale colecţiei dvs. ideal pentru portrete de familie şi fotografiere generală Motor încorporat pentru focalizare automată silenţioasă Performanţă optică optimizată pentru NEX-5/NEX-3 Tehnologia de stabilizare optică SteadyShot reduce efectele tremuratului camerei pentru imagini mai clare realizate cu camera în mână 21 . E F2. subţire şi discret. deosebit de subţire.Obiective interschimbabile Aveţi la dispoziţie o gamă întreagă de obiective cu montură E inters chimbabile de la Sony pentru a realiza întregul potenţial creativ al camerelor foto digitale ultracompacte α NEX. de obiective DSLR cu montură A utilizând adaptorul pentru obiectiv LA-EA1.6 de 18-55 mm     Obiectiv cu zoom standard. Călătoriţi fără bagaj cu obiectivul plat F2. Ajungeţi mai aproape de acţiune cu elegantele obiective compacte cu zoom dotate cu tehnologie de stabilizare optică a imaginii SteadyShot. ocupă mai puţin spaţiu în buzunarul hainei sau în geantă Ideal pentru fotografierea de zi cu zi Motor încorporat pentru focalizare automată silenţioasă Performanţă optică optimizată pentru NEX-5/NEX-3 Compatibil cu adaptoarele pentru convertoare superangulare şi tip ochi de peşte E F3.5-5.8 de 16 mm.8 de 16 mm      Obiectivul superangular plat.

5-6. uşor de utilizat     Funcţii creative puternice deosebit de uşor de utilizat Meniuri colorate clare Realizaţi reglaje fără probleme cu discul de control intuitiv şi tastele programabile Ghid de asistenţă pe ecran şi sugestii de fotografiere utile 22 . Primiţi sugestii de fotografiere utile sau obţineţi asistenţă cu ghidurile simple pe ecran. Efectuaţi reglaje cu meniurile simple colorate.3 de 18-200 mm      Teleobiectiv cu zoom.E F3. ideal pentru călătorii Interval de mărire 11x puternic Motor încorporat pentru focalizare automată silenţioasă Performanţă optică optimizată pentru NEX-5/NEX-3 Tehnologia de stabilizare optică SteadyShot reduce efectele tremuratului camerei pentru imagini mai clare realizate cu camera în mână Foarte usor de realizat Noile camere foto digitale ultracompacte NEX-5/NEX-3 de la Sony pun la îndemâna oricui o lume nelimitată de posibilităţi creative. Meniuri intuitive. plus un disc de control intuitiv şi taste programabile. care vă ajută să realizaţi fotografii mai bune fără probleme.

5 cm/3". Cu camerele ultracompacte NEX-5 şi NEX-3 de la Sony. 23 . nu vă veţi pierde niciodată cu meniurile intuitive colorate de pe ecranul LCD TruBlack de 7. Totul este clar cu sugestiile de fotografiere şi ghidul util de asistenţă pe ecran. camerele foto digitale ultracompacte NEX-5 şi NEX-3 de la Sony sunt de asemenea uimitor de uşor de utilizat.Oferind o calitate la nivel DSLR a imaginii şi posibilităţi creative nelimitate. luminos şi cu contrast ridicat. Efectuarea de selecţii şi reglarea setărilor sunt uimitor de simple. care explică setările cu care nu sunteţi familiarizat. cu două taste programabile pentru conformarea selecţiilor pe ecran. Veţi obţine rezultate profesionale fără a avea nevoie de abilităţi speciale. este mai uşor şi mai distractiv decât oricând să vă ocupaţi în mod serios de fotografie. Totul este accesat de la un disc de control intuitiv. Chiar dacă nu sunteţi familiarizat cu fotografia digitală. Creând portrete perfecte fără efort: rotiţi doar discul de control şi vedeţi imediat efectul reglării defocalizării fundalului.

o puteti inlocui fara probleme cu aparatul foto digital. cel putin in ceea ce priveste designul. funcţiile creative puternice deosebit de uşor de utilizat. Sony NEX-5 este. De asemenea. Sony NEX-5 este un aparat foto DSLR aparte. compact. abia al treilea “punct de interes” fiind numarul de megapixeli. usor. cea mai mica si usoara camera digitala cu obiective interschimbabile din lume. Avand in vedere cele spune mai sus. Datorita evolutiei in continua crestere. Acesta este subtire. In plus. Cu ajutorul noii tehnologii. Un punct forte il constituie si faptul ca este prevazut cu butoane care faciliteaza accesul catre utilizarea unor functii complexe. Sunt extrem de usor de folosit si portabile. avand carcasa din magneziu si masurand doar 110.producatorii de aparate foto au reusit sa imbine intr-un mod fantastic functia cu designul acestora. oficial. designul aparatelor foto are un rol extrem de important in ceea ce priveste alegerea unui aparat foto digital. iar calitatatea este una la standarde inalte.8 mm si 229g.8 x 38. dar rezistent si elegant in acelasi timp. mai ales ca acum daca se intampla sa nu aveti camera video.2 x 58. 24 . meniurile colorate clare si ghidul de asistenţă pe ecran şi sugestii de fotografiere utile sunt doar cateva optiuni din multe altele care ne ofera poze de cea mai buna calitate. ca de exmplu capturarea unor imagini din cadrul reuniunilor familiale.Concluzii S-a demonstrat ca designul aparatelor foto si puterea zoom-ului influenteaza puternic vanzarea acestora. interfata e simpla si intuitiva .nu va trebui sa faceti zeci de setari pentru a ajunge la rezultatele dorite.

org/wiki/Fotografie 25 .ro/product/dsb-nex-5 http://www.Bibliografie     http://www.wikipedia.sonycenter.sony.ro/ http://www.ro/stiri/week-end-gadget-aparatul-foto-3d-de-la-sony http://www.onlinestudent.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful