Rata de absorbtie a fondurilor europene

Vom analiza acest subiect din punct de vedere economic. Este o analiza calitativa a ratei de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania. Este vorba despre o analiza comparativa intre rata de absorbtie din Romania cu cea din Polonia. Romania stagneaza in privinta ratei de absorbtie a fondurilor europene in timp ce in Polonia aceasta creste din ce in ce mai mult. Sursa principala de informare sunt comunicatele, statisticile si documentele emise de catre Ministerul Fondurilor Europene de pe site-ul fonduri-ue.ro. Sursele secundare provin din comunicate de presa, analize de pe site-urile fonduristructurale.ro, europuls.ro . In Romania rata de absorbţie a fondurilor UE a crescut de la 7,46% la începutul lunii mai 2012 la 12,82% la data de 25 martie 2013, avansul înregistrat fiind de peste 70%. După reluarea plăţilor de către Comisia Europeană pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) la începutul lunii februarie, gradul de absorbţie al finanţărilor europene a început să crească. Una din urmarile semnificative din ultimul an a fost ca fondurile europene atrase de Romania au depasit 2,46 miliarde de euro la data de 25 martie, iar finantarile atrase de la Comisia Europeana au ajuns insa pana la 4,57 miliarde de euro, aceasta suma continand si valoarea pre-finantarilor si sumele rambursate. La data de 25 martie cea mai mare rata de absorbtie s-a inregistrat pe Programul Operational Regional, adica aproape 24,70%, ceea ce semnifica o crestere de aproape 10 puncte procentuale fata de inceputul lunii mai 2012. O alta marire s-a inregistrat pe Programul Sectorial Mediu, gradul de absorbtie fiind de aproape 13%, marirea fiind de 8,5%.

1

72%. de la Bruxelles nu a fost niciun euro virat ca plati intermediare ale Comisiei Europene. mai exact de 9.Evoluția ratei absorbţiei în cazul fiecărui program operaţional este prezentată în graficul de mai jos . ca si la sfarsitul lunii octombriei. 2 . Rata de absorbtie a Romaniei pe cele sapte programe operationale cu fonduri structurale si de coeziune a fost in luna noiembrie 2012 aceeasi. Obiectivul stabilit de catre Ministerul Fondurilor Europene este de a aduce rata de absorbtie a fondurilor europene la 80% pana in anul 2015.

potrivit datelor oficiale prezentate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). adică 920. În perioada 1 ianuarie 2007 31 decembrie 2012. 5.) Aceste lucruri vor fi agreate impreuna si cu institutiile de resort. a subliniat Alin Mitrica. Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) a înregistrat o rată de absorbţie de 24. precum si Ciprian Dobre. adică 51. bineinteles. (. Partea de achizitii. adică 31. circuitul financiar al proiectelor si..138 miliarde de euro. cea mai ridicată rată de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a fost înregistrată la Programul Operaţional Regional (POR) 24. ne referim la debirocratizare . in ambele cazuri scopul fiind acela de a reduce termenele.2 milioane de euro. Din această rată.63%.47%. adică 1.Pentru atingerea sa vor fi luate o serie masuri de debirocratizare a sistemului.3 milioane de euro. Anuntul a fost facut de secretarului de stat Alin Mitrica.204 miliarde de euro sume rambursate de la Comisia Europeană. în timp ce la Programul Operaţional Sectorial 3 . la Conferinta ”Dezvoltarea infrastructurii si serviciilor publice cu fonduri europene pentru comunitatile locale si structurile asociative microregionale”..92 puncte procentuale au fost acumulate pe parcursul anului 2012. România a încheiat anul 2012 cu o rată de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de 11. prezent in judetul Mures.70%. La Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.23%. adică peste 2. ci mai mult la o debirocratizare in sensul de reducere a unor termene care sa faciliteze un acces mai rapid catre rambursari si bineinteles o crestere mai accelerata a ratei de absorbtie. Potrivit secretarului de stat. Exista grupuri de lucru si dupa ce se vor termina toate aceste analize previzionale se va lua decizia legislativa concreta".nu neaparat in sensul cunoscut al cuvantului ca supraestimare pe parte de resurse umane. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si Ministerul de Finante. citat de Agerpres. ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din întreaga sumă atrasă în perioada 2007-2011. de plati. presedintele Consiliului Judetean. La eveniment au participat primari din 50 de localitati muresene. "Ministerul Fondurilor Europene urmareste sa reglementeze partea juridica in ceea ce priveste normativele prin care se acceseaza fondurile europene. rata de absorbţie a fost de 18. masurile legislative vor viza in primul rand contestatiile si cresterea capacitatii de luare a deciziilor.02 milioane de euro.

Conform statisticii privind absorbtia fondurilor europene publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europeme. la 20. impreuna cu lista actualizata a contractelor semnate pe fiecare program operational. Transporturi. de la 20. a fost inregistrata o crestere la capitolul declaratii de cheltuieli trimise de autoritatile din Romania Comisiei Europene. adică 464. adică 268.45%. a ajuns la 10. adică 192. Grad de contractare (media pe toate programele operationale): 87.9 milioane de euro.8 milioane de euro. care beneficiaza si de cele mai mari alocari de fonduri pentru perioada 2007-2013. Mediu si Regional.18 milioane de euro. de la 9.”Situatia absorbtiei la finalul lunii martie: Grad de contractare 119% pentru PODCA”1. potrivit Agerpres. Ministerul Fondurilor Europene a publicat stadiul absorbtiei la 31 martie 2013.fonduri-ue.73%. rata de absorbţie.77%. Conform celor mai recente date. Competitivitate Economica. 1 ” comunicat de presa pe site-ul www. absorbtia se prezinta astfel:  Absorbtia interna (plati catre beneficiari): 25.69 la sfarsitul lunii noiembrie. Platile interne catre beneficiari. iar Programul Operaţional Sectorial Transport a ajuns la o rată de 6.  Absorbtia reala (plati de la CE): 13. pentru POR si PODCA inregistrandu-se un grad de contractare de peste 100% (POR – 101.ro” 4 . PODCA – 119. pe cinci dintre cele sapte programe operationale cu fonduri structural si de coeziune: POSDRU.3%.80%. in conditiile in care au fost intrerupte platile de catre Comisia Europeana.46%. Cifrele astea fiind realizate in luna noiembrie.Mediu. de asemenea au avut o crestere redusa. la sfarsitul lunii martie.39%.75% la sfarsitul lunii octombrie.97% la 10.04%.5 milioane de euro.71%). adică 295. Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a atins o rată de absorbţie de 7. Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice a ajuns la o rată de absorbţie de 6.05%.

Polonia a fost singura tara care a avut crestere economica pe timpul crizei.9%. euro. corespunzătoare la 68% din totalul fondurilor alocate pentru perioada 2004-2006. euro – lucru care a dus rata de absorbţie la 12.5 mld. în primele trei luni ale anului. 200 mil. trebuie subliniat faptul că programe precum Programul Operaţional Regional şi Resurse Umane. După instalarea Guvernului. Ministerul Fondurilor Europene a primit puteri sporite faţă de fostul Minister al Afacerilor Europene – poate controla. Polonia a menţinut un nivel mediu de absorbţie în primii doi ani de la aderarea la UE.5 mld. progresele înregistrate în absorbţia de fonduri structurale în perioada 2004-2006 ar trebui să fie evaluate pozitiv. care au avut proiecte cu valoare mai mică şi al căror proces de punere în aplicare a fost descentralizat şi a avut loc la nivel regional. având în vedere că. este imposibil de atins ţinta de 40% din totalul fondurilor alocate.“Ministerul Fondurilor Europene ţinteşte pentru acest an o rată de absorbţie pe fondurile structurale nerambursabile de cel puţin 6.Atingerea acestei ţinte ar duce fondurile europene spre o absorbţie totală de aproximativ 40%. după ce în februarie a fost ridicată presuspendarea pe POSDRU. de aproape 20 mld. În plus. modul în care sunt cheltuite fondurile nerambursabile. valoarea totală a cererilor depuse plasând Polonia pe a treia poziţie în rândul noilor state membre.Doar că. În aşteptarea banilor de la UE. rata absorbţiei fondurilor structurale era de 10%.5% in 2009 iar in 2010 de 3.”2 Spre deosebire de Romania.8% din total. până la finele anului trecut. lucrurile nu s-au mişcat. depăşind Slovacia şi Republica Cehă. autorităţile de management se împrumută la Trezorerie pentru plata facturilor beneficiarilor de fonduri nerambursabile. în februarie POSDRU a primit rambursări de 140 mil euro (plus 0. iar până la 25 martie Bruxellesul mai rambursase alte aproximativ 100 mil. Ministerul îşi pune speranţe în deblocarea programelor POS Transporturi şi POS Creşterea Competitivităţii Economice (acum presuspendate). rata de crestere a PIB-ului fiind de aproximativ 1. euro atrase” autor Iulian Anghel 5 . În acest ritm. de pildă. În ianuarie nu a fost luat niciun ban de la UE. euro.Un plus a fost ca ea a beneficiat de aceste fonduri inca din 2004. au constituit practic cea mai bună utilizare a 2 articol: ”Fonduri europene: Nimic nou pe frontul absorbţiei: ţintă de cel puţin 6. cand a devenit membra UE. beneficiind de sprijin în valoare de aproape 6 miliarde de euro. în spatele Slovaciei şi Republicii Cehe. Polonia reprezinta cel mai de success model in materie de absorbtie a fondurilor europene.7% din totalul alocărilor). ceea ce ar însemna peste 30% din totalul fondurilor alocate României în exerciţiul financiar 2007-2013. Potrivit unui document elaborate de Pawel Ciurski. euro.

au fost create în aşa fel încât 60% din fondurile UE să fie direcționate către domenii precum inovare. ceea ce nu s-a întamplat şi în România. a plătit în avans de la bugetul de stat. Desi acesta este un process de gestiune laborious. de aproape 7 miliarde de euro.Printre alte priorităţi identificate în programele operaţionale poloneze. IT. Acestia au reusit sa distribuie majoritatea sumei. aflam ca peste 75. avand contracte semnate pentru 65% din fonduri. Guvernul polonez a reusit prin intermediul politicilor sale si a efortului institutional sa reuseasca sa duca proiectele la bun sfarsit. dovada fiind cresterea economica pe timp de criza. o preocupare constantă a fost punerea în aplicare a programelor de capital uman finanţate prin Fondul Social European. “Potrivit Elzbietei Bienkowska.Polonia s-a descurcat deasemenea admirabil si pe perioada crizei. Schimbarile se observa prin cei 600 de km de cale ferata. crescand rata de absorbtie a fondurilor europene. din care 800 milioane euro au fost destinate companiilor private. restul finantarii UE indreptandu-se spre sectorul privat Pentru perioada 2007. educaţie.fondurilor UE. sume imense de bani. Banii plătiţi în avans erau un stimulent important pentru majoritatea beneficiarilor de proiecte europene. În comparaţie cu alte ţări ale UE din „noul val". Prima tranşă a fost de 20%.Plăţile au fost efectuate în rate. drumuri sau căi ferate. Intr-un comunicat de presa dat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale din Polonia. ministrul Dezvoltării Regionale. autostrazi etc. de asemenea. Sectorul public reprezinta 74% din beneficiari. dar şi pentru infrastructură. guvernul polonez a creatprograme destinate special pentru cinci dintre cele mai 6 . după care beneficiarii demonstrau nivelul de progres în proiectul aprobat. totalul depasind 100 de miliarde de euro datorita contributiei guvernului polonez. pentru a putea co-finanţa proiectele câştigate. învăţământul superior. Poloniei i s-au alocat 68 de miliarde de euro din fonduri europene. Programele operaţionale din Polonia.2013. Fonduri importante au fost investite.000 de proiecte au primit co-finantare pana la sfarsitul anului 2006. Acestia au utilizat eficient banii europeni. restul fiind alocate unor proiecte foarte importante. sanatate . s-au numărat şi proiectele pentru promovarea de idei noi pe piaţă şi stimularea companiile inovatoare. Mai mult. astfel că proiectele au putut fi puse în aplicare. ceea ce s-a întâmplat şi în cazul Programului Operaţional Regional din România. în sănătate şi cultură. Banii au fost plătiţi în avans. Polonia.

3 Impartirea fondurilor europene obtinute de Polonia in perioada 2007-2013 pe diferite programe regionale In concluzie rata absorbtiei fondurilor europene in Romania este in continuare foarte mica spre deosebire de Polonia.modelul care nu a putut fi urmat de România” autor Gratian Mihailescu consultant afaceri europene si dezvoltare locala. mentalitatea corespunzătoare prin care să înţeleagă necesitatea planificării realiste. 3 articol: “Succesul Polonei în absorbţia de fonduri europene .sărace regiuni din Polonia (Programul Operaţional Dezvoltarea Estului Poloniei) şi 16 Programe Operaţionale Regionale pentru fiecare dintre regiuniile NUTS II”. “Din păcate România încă mai este în faza în care descoperă valenţele managementului strategic şi de proiect. bântuită fiind încă de spaimele „cincinalului”4. lipsindu-i numărul necesar de specialişti. Polonia ar trebui sa fie un exemplu pentru Romania din acest punct de vedere. 4 „Procesul de absorbtie a fondurilor europene in Romania post-comunista” Petre Andrei. 7 . si desi sunt asemanatoare din punct de vedere geografic ori istoric au o capacitate de a gestiona fondurile europene total diferita.

Bibliografie 1. 3.ro/politica/fonduri-europene-nimic-nou-pe-frontul-absorbtieitinta-de-cel-putin-6-5-mld-euro-200-mil-euro-atrase-10705349. 6.aspx? eID=12790&t=Stiri . euro. “Situatia absorbtiei la finalul lunii martie: Grad de contractare de 119% pentru PODCA!” . Lucrarea lui Pawel Churski de la Institutul Socio-Economic de Geografie şi Managementul Teritoriului din Poznan “STRUCTURAL FUNDS OF THE 8 .Iulian Anghel http://www. Articol : “Succesul Poloniei în absorbţia de fonduri europene .fonduri-ue.ro/detaliu. Comunicat de presa al Ministerului Fondurilor europene “Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu peste 70% în ultimele 11 luni” http://www. 2.ro/detaliu.php? option=com_content&view=article&id=617:succesul-polonei-in-absorbiade-fonduri-europene-modelul-care-nu-a-putut-fi-urmat-de-romaniaii&catid=112:dezvoltare-regional&Itemid=1245. “Obiectiv MFEur: Rata de absorbtie de 80% pana in 2015” .http://fonduri-structurale.ro/comunicare/stiri/1244-rata-de-absorbtie-a-crescut . euro atrase” autor . Articol: “Fonduri europene: Nimic nou pe frontul absorbţiei: ţintă de cel puţin 6. autor Gratian Mihailescu – Consultant afaceri europene si dezvoltare locala -http://www.ro/index.aspx?t=Stiri&eID=12744 .europuls.5 mld.modelul care nu a putut fi urmat de România ( I si II)” .zf.http://fonduristructurale. 5. 4. 200 mil.

pl/dzialaniapromocyjne/documents/pol ska%20i%20jej%20fundusze_eng. 8.pdf .gov.EUROPEAN UNION IN POLAND –EXPERIENCE OF THE FIRST PERIOD OF MEMBERSHIP”. 7.funduszeeuropejskie. 9 . Document emis de Ministerul de dezvoltare regionala al Poloniei http://www. Lucrarea: “Procesul de absorbţie a fondurilor europene în România post-comunistă” autor: Petre Andrei.