Resepi Sizzling Yee Mee ( untuk 5 orang nih) 9 ulas bawang putih ( ketuk atau hiris) 2-3 inci halia

( hiris nipis) 5-6 tangkai Cili kering ( potong 2 atau 3) nak pedas boleh lebihkan.. sebelah dada ayam sebungkus cendawan shitake sos tiram kicap pekat dan kicap cair serbuk lada hitam sesudu kecil minyak bijan 4-5 cawan air (ikut suka pun boleh) 3-4 sudu besar tepung jagung untuk pemekat ( harus di bancuh dengan air) sayur sawi yee mee Cara: tumis bawang putih, halia dan cili kering bila hingga kekuningan masukkan ayam kemudian sedikit air.. masukkan cendawan.. masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak.. masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam) masukkan minyak bijan tutup seketika.. pastikan cendawan dan ayam betul2 masak masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah.. bila rasa dah ok... dah boleh la mulakan proses membuat yee mee atas hot plate tu... update: mula mula masukkan mee atas hot plate, letakkan sayur di atasnya, kemudian curahkan kuahnya sesenduk di atas mee tersebut, pecahkan telur jika mahu, dan teruskan mencurahkan kuah beserta lauk dan cendawan secukupnya... kacau kacau mee untuk serasakan kelembutannya kalau takda hot plate.. boleh je satukan.. masukkan yee mee bersama kuah dalam kuali.. untuk yee mee nya: rendam seketika dengan air masak, dalam 5-10 minit, kemudian buang airnya dan biarkan seketika. air tu perlu dibuang untuk mengelakkan mee terlalu lembut, anda akan dapati mee masih lagi keras ketika air telah dibuang, namun jangan risau, mee itu akan cepat lembut bila dibiarkan seketika.. lagipun nanti kita akan masak mee itu sekali lagi bersama kuahnya. mee itu akan lembut juga nanti, so tak perlu la rendam lelama.. =)