8.

Puncte slabe ale peretelui abdominal

Trigonul lombar(Petit) Delimitare: lat-marg.post.m.oblic ext. Inf-creasta iliaca Med-marg.lat.latissimus dorsi( sau latissimusimus-he) In aria trigonului se gasesc: n.subcostal,n.II,ramura fesiera a celei de a IV a artere lombare,vase superficiale care stabilesc legatura cu cele perineale. Daca muschiul latissimus dorsi este f.dezvoltat trigonul poate lipsi.

Tetragonul lombar(Grynfelt) Laturi: supero-med.-dintatul postero-inferior Supero-lat.-ultima coasta Infero-lat.-oblicul int. Infero-med.-m.erector spinal Cand muschiul dintat este foarte dezvoltat patrulaterul se transforma in pentagon(Krause).Cand insertiile dintatului si ale oblicului int. fuzioneaza pe ultima coasta spatiul devine triunghiular(Lesghaft).

Linia alba -banda fibrotendinoasa intinsa de la procesul xifoid la simfiza pubiana intre marginile mediale ale celor 2 m.drepti abdominali. -se insera pe fata ant. A simfizei pubiene -se produc hernii: supraombilicale(mai frecvente) si juxtaombilicale -slab vascularizata,rezistenta la sutura=> prin ea se fac inciziile de laparotomie

Trigonul inghinal Delimitare: inf-lig.inghinal Med-drept. abd Sup-marg. Inf a m.oblic. int si transvers abd. Cu cat aria trigonului este mai mica, cu atat riscul de a face hernie este mai mic.

Inelul ombilical -se produc hernii ombilicale indirecte inferioa -la copii herniile se datoreaza intarzierii inchiderii inelului

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful