ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

ΑΘΗΝΩΝ
(τακτική διαδικασία)
ΑΓΩΓΗ
Του Σπύρου Χαριτάτου του Σωτηρίου, Δημοσιογράφου,
Διευθυντού Λειτουργίας, Ειδήσεων κι Ενημέρωσης του
Ραδιοφωνικού Σταθμού Alpha Radio 98,9,
ΚΑΤΑ
της Αργυρώς
Μπαρμπαρίγου, συζύγου Εμμανουήλ

2

Παπαδάκη, μαγείρισσας,
****
Περιεχόμενα
Σύντομο Βιογραφικό
2
Ι. Γεγονότα που θεμελιώνουν την υπό κρίση αγωγή
σελ. 4
ΙΙ. Ιστορική βάση της αγωγής.
σελ. 8

σελ.

3

1.Η συμφωνία,
σελ. 8

οι

επιφυλάξεις

των

ιθυνόντων

«Ant1»

2) οι όροι της συνεργασίας κι οι συνθήκες εργασίας
σελ.10
3) η επαγγελματική φιλία με την εναγομένη
11

σελ.

4

4) Περί καψονιού...

σελ.12

5) τα βασανιστήρια που μας είχε εκμυστηρευθεί ότι της
έκαναν άλλοι παρουσιαστές
σελ.14
6) Το “προφίλ” της εναγομένης
16

σελ.

5

7) Η δεύτερη τηλεοπτική χρονιά
πρόγραμμα μαγειρικής “Top Chef”.
σελ. 16

και

το

τηλεοπτικό

α) η ανανέωση της συμφωνίας

σελ. 16

β) Το προσωπικό πρόβλημα

σελ. 17

Λεβέντη. η αναπάντεχη σελ. σελ. 24 Οι αποχώρηση αντιφατικές από την εκπομπή. 18 8. προσλαμβάνουσες . σελ.6 γ) το πρόγραμμα μαγειρικής «Top Chef» κι οι «Top κόντρες» με τον κ. 21 9.

26 όλων 11. Η συγκυρία εναγομένης. 27 ΙΙΙ. Οι σχέσεις σελ.7 10. Νομική βάση της αγωγής της . των μας με το κανάλι συκοφαντικών του «Ant1» δηλώσεων σελ.

31 . 30 2. 27 1. Ηθική βλάβη α) συκοφαντική δυσφήμιση σελ. παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά σελ. 31 σελ.8 σελ.

επέλευση της ζημίας – αιτιώδης σύνδεσμος σελ. 34 γ) υπολογισμός της ηθικής βλάβης σελ. 38 .9 β) ειδικός σκοπός εξύβρισης σελ. 32 3.

Είμαι επίσης Διευθυντής Ειδήσεων. μέλος της ΕΣΗΕΑ και καθηγητής δημοσιογραφίας.9. Εκτός από δημοσιογραφία.10 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Είμαι Δημοσιογράφος. Λειτουργίας κι Ενημέρωσης στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98. έχω επίσης σπουδές στην Ιστορία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού καθώς και .

κυρίως ενημερωτικών εκπομπών. Ποινικό Είμαι επίσης Δίκαιο στη απόφοιτος Σχολή της ΣΝ Σχολής Ειδικών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΠΒΧ Άμυνα. Ως Δημοσιογράφος έχω υπηρετήσει (επί 20ετία) όλα τα είδη ρεπορτάζ. δελτίου ειδήσεων και Εκτός από τα διευθυντικά μου .11 στο Στρατιωτικό (στρατονομία).

κάνω καθημερινή εκπομπή πολιτικής – κοινωνικής ενημέρωσης στο εν λόγω ραδιόφωνο σε ώρα υψηλής ακροαματικότητας 10-12 το πρωί. για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΝΑ.9. για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση την «εκπομπή πολλαπλών . Το 2009 δημιούργησα και υλοποίησα.12 καθήκοντα στο Ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.

και «10-1 Μαζί» μου έδωσαν αναγνωρισιμότητα. η οποία για μένα συνεπάγεται την υποχρέωση να είμαι ακόμα περισσότερο προσεκτικός σε κάθε έκφανση της . «7-11 Μαζί».13 απαιτήσεων» σε τρίωρη και πεντάωρη καθημερινή προβολή. Επί τρία έτη οι εκπομπές «6-11 Μαζί». που ονομάστηκε «infotainment».

Για το λόγο αυτό προσπαθώ μεν να τελειοποιώ το δεύτερο και να εργάζομαι σκληρά αλλά πιστεύω ότι. το πρώτο είναι πιο σημαντικό και . Η επιτυχία κι η επιβίωση στο επάγγελμα του δημοσιογράφου στηρίζονται πρωτίστως στο ήθος και μετά στο ταλέντο και την εργασία.14 δημόσιας και ιδιωτικής ζωής μου.

.15 το ασκώ σε κάθε πτυχή της ζωής και του επαγγέλματος μου.

Ως δημοσιογράφοι παρά την αποδοχή και την .16 Όσον με αφορά χαρακτηρίζομαι για το πάθος που έχω για τη δουλειά μου και για το θάρρος μου για την ανάληψη υποχρεώσεων αλλά και για την ευθύτητα μου. Δεν είμαι άνθρωπος που επαινεί εμπρός και θάβει από πίσω.

όταν γινόμαστε ευρύτερα γνωστοί και στην κοινή γνώμη μέσω της τηλεοπτικής προβολής καθιστάμεθα τόσο πολύ εκτεθειμένοι στις επιρροές της αρνητικής κριτικής και στο δημόσιο σχολιασμό. μας απομονώνουν επαγγελματικά ή . που ακόμα κι αν είναι άδικες σε βάρος μας.17 αναγνώριση που απολαμβάνουμε στο χώρο μας.

. της διαφημιστικής αγοράς είτε απλοί πολίτες ενδιαφέρονται ή χάνουν από το χρόνο τους για την αλήθεια πίσω από τη συκοφαντική ή απαξιωτική αναφορά εναντίον ενός τηλεοπτικού δημοσιογράφου.18 ακόμα και μας εξοντώνουν κι αυτό γιατί ελάχιστοι από τους κοινωνούς των αρνητικών αναφορών είτε είναι πρόσωπα του χώρου.

αντιλαμβάνεται βαθμό επιχειρείται από από τα την εναγομένη η επαγγελματική μου συντριβή. Το Δικαστήριο παραπάνω σε ποιο Σας. από τη στιγμή μάλιστα που.19 Τον καθιστούν αναλώσιμο και περνούν σε άλλες επιλογές. ως πρώην συνεργάτης μου. .

20 μοιάζει στα μάτια και την αντίληψη του αβασάνιστου παρατηρητή. . γυναίκα «αξιόπιστη» στη μαρτυρία της. χωρίς δήθεν ποτέ «θύμα» να έχω κακού υπάρξει προϊστάμενος της. αλλά και γυναίκα θύμα βασανισμού (!). ως εργαζόμενη προϊστάμενου.

21 .

Γεγονότα αγωγή. που θεμελιώνουν την υπό κρίση .22 Αντιμετωπίζω λοιπόν την αποθέωση της «απόλυτης αυτοθυματοποίησης» προς προσπορισμό υλικών και επικοινωνιακών κερδών με μέσο την τηλεοπτική αρένα. Ι.

που φιλοξενείτο στην πρωινή εκπομπή υψηλής θεαματικότητας «Πρωινό Μου» του τηλεοπτικού σταθμού «Mega Channel». επ΄ ευκαιρία της έκδοσης ενός καινούργιου βιβλίου μαγειρικής «Η Δίαιτα των Ειδικών».23 Την Τρίτη 26/2/2013. απρόκλητα εξαπέλυσε συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατ΄εμού και κατά του συναδέλφου μου . η εναγομένη.

με παρουσιαστές τον Γεώργιο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά. Συγκεκριμένα.24 Γεωργίου Καραμέρου. ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος της εκπομπής της Τρίτης 26/2/2013 με τον τίτλο «Πρωινό μου» του τηλεοπτικού σταθμού «Mega». έχει ως εξής : .

- Κάναμε ένα διάλειμμα για να Παρουσιαστής (Γεώργιος Λιάγκας) : ..Πού. Παρουσιαστής : .25 Εναγομένη: σκεφθούμε.στον Αντένα πρόπερσι. .Πάντα έμεινε ένα μυστήριο γιατί δεν τελείωσες τη σεζόν πρόπερσι στον Αντένα.... Εναγομένη : .

είπα θα κάτσω σπίτι.26 Εναγομένη : . Παρουσιαστής : . υπομονή. υπομονή.Δεν πέρναγες καλά εκείνη τη χρονιά δηλαδή. μέχρι εδώ. δεν θα το ξαναπεράσω εγώ αυτό που πέρασα.ε ναι. Και το έκανα χωρίς ούτε να στενοχωρηθώ ούτε τίποτα.ε γιατί βρε παιδιά εκεί λες. εντάξει. Εναγομένη : . Κάποια στιγμή λες συγγνώμη. Γιατί οι .

οι στενοχώριες μάλλον που πήρα πάνω μου. Λοιπόν και είπα τέλος. μου φέρανε πάρα πολλά προβλήματα στην υγεία μου. Κι απλά .27 στενοχώριες που τράβηξα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου ξανακάνει αυτό το πράγμα στην ψυχή μου.

Φάνηκε εκ των υστέρων ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το κανάλι γιατί το κανάλι σου ξαναπρότεινε δουλειά πέρυσι και φέτος.Με το κανάλι κανένα θέμα.28 προειδοποίησα κι έκατσα σπίτι μου και τέλος. Κι ήταν ότι πιο σωστό έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι τώρα. Παρουσιαστής : - Είχες με τη συνεργασία τη . Εναγομένη : . Παρουσιαστής : .

29 συγκεκριμένη. τα έχω πολλά χρόνια. Εναγομένη : .Βλέπω για παράδειγμα τον εαυτό μου. Παρουσιάστρια (Φαίη Σκορδά) : .Πόσα παιδιά έχεις .Έχω πολλά παιδιά. Εγώ έχω τόσα πολλά παιδιά στη δουλειά και τα έχω πολλά χρόνια. Ποτέ . Εναγομένη : . Ποτέ δεν έκανα καψόνι στους υπαλλήλους μου.

εγώ όλους τους βλέπω και τους υπαλλήλους μου. Λοιπόν δεν κάνω καψόνια σε κανέναν όμως. Κι εγώ δεν ήμουν υπάλληλος. Παρουσιαστής : .Συνεργάτης ήσουν εσύ. Σέβομαι αυτόν που έχω .30 όμως. κι εκεί που δουλεύω εγώ νιώθω συνεργάτης. Όχι ότι είναι κακό να είναι κάνεις υπάλληλος. Δεν νιώθω ούτε αφεντικό ούτε υπάλληλος. Εναγομένη : .

(γέλια). Είχε φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο. Μη με συγχύζεις τώρα πρωινιάτικα. Μια χαρά δεν περνάγαμε μέχρι τώρα. Αυτό θέλω να πω τιποτ΄ άλλο.31 δίπλα μου και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ για να βγάλω ασπροπρόσωπο αυτόν που με έχει μαζί του.Μα τα παίρνει μέσα της. . Παρουσιάστρια : . είναι ευαίσθητη η Αργυρώ.

Παρουσιάστρια : . πριν από δύο χρόνια.πήγα σ΄ ένα νοσοκομείο τέλος πάντων . Εναγομένη : .Βρε Γιώργο. Παρουσιαστής : .Είναι θέμα χαρακτήρα. κάποια στιγμή που είχα τρομερές αρρυθμίες στην καρδιά και πεταγόμουν τη νύχτα στον ύπνο μου.32 Εναγομένη : .Τόσο πολύ σου είχε στοιχίσει αυτή η συνεργασία .

ένοιωθα πόνο στην πλάτη και την καρδιά μου να . Εναγομένη : .33 γιατί νόμιζα ότι κάτι είχα στην καρδιά.Αλήθεια λες τώρα . Παρουσιαστής : .

Εναγομένη : . ανακαλύπτουμε μετά από δεκαπέντε χιλιάδες εξετάσεις ότι ήταν θυροειδής αυτοάνοσος όμως.και αφού με ψάχνουνε και με ξεσκονίζουνε. Παρουσιαστής : . τους λέω μου κόβεται η αναπνοή. Και γυρίζει η κα Κούτκια και μου λέει : έχεις κάνει το μεγαλύτερο κακό που .34 πηγαινοέρχεται και να σβήνει.Ψυχοσωματικά δηλαδή αυτά.

Εναγομένη : εκεί που πρέπει να έχεις εκατό έχεις μηδέν κι εκεί που πρέπει να έχεις πέντε έχεις τριακόσια πενήντα.35 μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου. Παρουσιαστής : είχες διαλύσει τον εαυτό σου δηλαδή. μου λέει. . Και λέω γιατί . Είχα διαλύσει τον εαυτό μου. έχεις υποστεί μεγάλο ψυχολογικό σοκ και αυτό έχει απορρυθμίσει τα πάντα.

36 Παρουσιαστής : .. Εναγομένη : . Κι είπα : τέλος.. Παρουσιαστής : .τι λες..έλα Παρουσιάστρια : . Θα πεθάνω εγώ για τον.είχα διαλύσει τον εαυτό μου.Είναι κακό να ξυπνάς και να μην θες να πας να κάνεις τη δουλειά σου. .

Παρουσιαστής : .Δεν έλεγες στο Μανώλη ότι δεν .δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα.37 Εναγομένη : . Παρουσιαστής : . Να κάνω αυτό που μ΄ αρέσει και να σε σκάνε και να σε πρήζουνε. Τα είχε πάρει τότε. Εναγομένη : .Ο Μανώλης τι είχε πει. Δεν γίνεται.Στο Μανώλη δεν έλεγα τίποτα.

Δεν θα πας . Είμαι λίγο κουρασμένη. όλα καλά. Όχι σαν .38 περνάς καλά . Του έλεγα ότι όλα καλά.τόβλεπε και μου έλεγε : τι έγινε σήμερα .. Εναγομένη : . Το έχω ζήσει αλλιώς. Μέχρι που ένα πρωί μου λέει ξύπνα. δεν θα πάω. Είμαι λίγο κουρασμένη. που κάνουν στους στρατιώτες. όλα καλά. Για μένα του λέω τελείωσε. Στρατιώτης δεν έχω πάει αλλά φαντάζομαι ότι είναι πολύ άσχημο πράγμα τα καψόνια.

39 στρατιώτης. Όλα τα παραπάνω είναι ψευδή και συκοφαντικά.. ότι δήθεν διαλύθηκε η .». Το μένος της εναγομένης εναντίον μου είναι αναιτιολόγητο. απρόκλητο κι υπερβολικό αφού έφθασε μέχρι του σημείου να ισχυριστεί..

«τόσο πολύ . «τόσο πολύ».40 υγεία της από τα καψόνια που (ουδέποτε βέβαια) της κάναμε (!) μαζί με τον Γιώργο Καραμέρο. Η εναγομένη επιδεικνύει εμμονή κι εμπάθεια για το πρόσωπο μου. όπως : «έλα». την οποία τονώνουν οι παρουσιαστές με ελκυστικά για το κοινό επιφωνήματα.

καθώς η με καθυστέρηση δυόμισι ετών επίσημη παρουσίαση του «τηλεοπτικού δράματος». μιας δήθεν βασανισμένης μαγείρισσας από αδίστακτους . Τα ψευδή και συκοφαντικά της λεγόμενα άφησαν αλγεινές εντυπώσεις για το πρόσωπο μου.41 σου στοίχισε αυτή η συνεργασία. που φτάνουν μέχρι του διασυρμού.

με αναφορές μάλιστα σε θέματα υγείας. Φέρομαι να είμαι υπαίτιος για την καταστροφή της υγείας της. (μαζί με τον Γεώργιο Καραμέρο) να τη βασανίζω αντιμετωπίζω υποτιμητικά κλπ. να την .42 παρουσιαστές. ήξερε ότι θα κέντριζαν το ενδιαφέρον και του πλέον αδιάφορου για το πρόσωπο της τηλεθεατή. με καψόνια (!).

απλά αδιαφορώντας για το κακό που θα προκαλούσε. εμπορική και διαφημιστική αγορά. η εναγομένη. υπενθυμίζοντας τους στο . δημιούργησε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών – αναγνωστών και ακροατών των συκοφαντικών αναφορών της.43 Για τους γνωρίζοντες την τηλεοπτική.

44 μεταξύ. Πλην όμως ποτέ στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν για το άδοξο τέλος της συνεργασίας μας. . δεν είχε παραπονεθεί για οτιδήποτε δημοσίως. στο κυνηγητό της επικαιρότητας για την προώθηση και πώληση του νέου της βιβλίου «Η Δίαιτα των ειδικών».

που με αναγκάζει να αποκαλύψω λίγα από τα πράγματα που γνωρίζω και που ποτέ δεν θα αποκάλυπτα.45 Θέλω να τονίσω ότι μου είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η δικαστική εξέλιξη. ούτε έχω πει μέχρι σήμερα. πλην όμως οφείλω να προστατεύσω την ηθική κι επαγγελματική μου υπόσταση κι αξιοπρέπεια καθώς δεν είναι ηθικό .

να διασύρεται τεχνηέντως κι ευθέως ως «βασανιστής» συνεργατών και δη μιας γυναίκας. ένας δημοσιογράφος. πράγμα που είναι ακόμα πιο επιβαρυντικό. .46 και δίκαιο.παρουσιαστής.

που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της σε διάφορες τηλεοπτικές . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ : Η εναγομένη μαγείρισσα.47 ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. με είναι καριέρα πετυχημένη σε Ελλάδα επαγγελματίας και και πετυχημένες συνεργασίες σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

1) Η συμφωνία.48 εκπομπές. κι οι εκ των υστέρων επιφυλάξεις των ιθυνόντων του τηλεοπτικού σταθμού «Ant1» Το φθινόπωρο 2009. όταν μαζί με τον Γιώργο Καραμέρο ετοιμάζαμε τη θεματολογία της εκπομπής και διαλέγαμε τα .

που μας άφηνε . Για τη συμμετοχή της εναγομένης στην ομάδα μας αναλάβαμε προσωπικά την ευθύνη κάνοντας χρήση του ειδικού όρου της σύμβασης μας. Στέλιο Αντωνιάδη.49 πρόσωπα που θα στελεχώσουν την εκπομπή «10 με 1 Μαζί». η περίπτωση της εναγομένης για τη στήλη της μαγειρικής. μας προτάθηκε από τον τότε Διευθυντή παραγωγής κ.

Είμαστε σκεπτικοί ως προς την εν λόγω επιλογή όχι γιατί η εναγομένη δεν ήταν αναγνωρίσιμη και καλή μαγείρισσα αλλά γιατί είχαμε (δικαίως) την εντύπωση ότι εγκαταλείπει ξαφνικά τους συνεργάτες της. Διατηρούσαμε δηλαδή επιφυλάξεις.50 ελεύθερους να επιλέξουμε τους συνεργάτες μας. Αυτές τις επιφυλάξεις θέλησε να .

λέγοντας μας πως η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου του είχε εκμυστηρευθεί ότι αντιδρούσε έτσι γιατί η συμπεριφορά με την οποία την αντιμετώπιζαν οι προηγούμενοι παρουσιαστές ήταν πολύ κακή.51 άρει ο Δ/ντής Παραγωγής κ. σε σημείο να αναγκαστεί να συμβουλευθεί ειδικούς σε . Στέλιος Αντωνιάδης.

52 ομάδες υποστήριξης προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της από την πίεση και την κακομεταχείριση που υπέστη από τους .

53 προηγούμενους παρουσιαστές. Η εναγομένη μας επανέλαβε τις αιτιάσεις της περί κακομεταχείρισης της από πρώην συνεργασίες της ενώ αρχικά αρνήθηκε την πρόταση . Έτσι ο Στέλιος Αντωνιάδης έκλεισε για εμένα και τον Γιώργο Καραμέρο ραντεβού με την εναγομένη το Σεπτέμβριο 2009 πριν αρχίσει η εκπομπή.

54 μας επικαλούμενη την ψυχολογική φθορά του παρελθόντος. Η εκπομπή μας όμως ξεκίνησε πολύ καλά την 23/9/2009 κι ήταν πρώτη με σταθερά ανοδική θεαματικότητα κι αποδοχή καθώς και με υψηλούς-ανατρεπτικούς δείκτες θεαματικότητας για την εν λόγω ζώνη του καναλιού. Έτσι αφήσαμε την πρόταση ανοικτή. Τότε το .

μας . Αντωνιάδης. όπως μας ενημέρωσε ο Δ/ντής Παραγωγής της εκπομπής κ. προφανώς αφού είχε διαπιστώσει τους υψηλούς δείκτες τηλεθέασης κι ενημέρωσε ότι: «από αύριο ξεκινά στην παρέα μας». εμφανίστηκε από μόνη της η εναγομένη.55 Νοέμβριο 2009. γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα.

Γεώργιο στο Γενικό Λεβέντη) μας Διευθυντή είπε πόσο επιφυλακτικός ήταν για την εν λόγω επιλογή γιατί πίστευε ότι ήδη πολύ καλά πηγαίναμε στους δείκτες τηλεθέασης χωρίς τακτικό συνεργάτη.56 Όταν το Τηλεόρασης ανακοινώσαμε (κ. με μάγειρους επισκέπτες και διατύπωσε τις επιφυλάξεις του καθότι .

Δικαστήριο Σας. Εάν μου ζητηθεί από το κατονομάσω κι αυτούς. θα τους . Τις ίδιες επιφυλάξεις είχαν κι άλλοι ιθύνοντες του Αντέννα. με προβλήματα στις συνεργασίες της με αιφνίδια παύση των εμφανίσεων της.57 θεωρείτο ότι η εναγομένη ήταν απρόβλεπτη στη συμπεριφορά της.

58 Εμείς υποδεχτήκαμε την εναγομένη με λουλούδια στο πλατό της εκπομπής. .

δεν πληρωνόταν με μισθό για την παρουσία της ενότητας στην εκπομπή «10 με 1 Μαζί» και συνεπώς είχε ελεύθερο . Σε ότι αφορά την εκπομπή μας.59 2) οι όροι της συνεργασίας κι οι συνθήκες εργασίας της εναγομένης. η εναγομένη δεν είχε συνάψει σύμβαση εργασίας με το σταθμό.

είδη μαγειρικής κλπ) χωρίς οιαδήποτε . το εστιατόριο της.60 ωράριο. Επίσης η εναγομένη είχε έσοδα από τους χορηγούς των εκπομπών. προετοίμαζε όποια συνταγή ήθελε με αντάλλαγμα υπερδιαφήμιση σε ώρα υψηλής θεαματικότητας για εκείνη. τα βιβλία και τα dvd της. ερχόταν κι έφευγε όποτε ήθελε. τα προϊόντα των οποίων προωθούσε (μίξερ.

Κατάφερε δε να ενισχυθεί .61 ανάμειξη μας. προϊόντων κι εκπομπών. το προφίλ της εναγομένης ανανεώθηκε εντυπωσιακά από τη θερμή και συνεχή υποστήριξη μας κι έτσι έκλεισε εμπορικές συμφωνίες και πριμοδοτήθηκε στην αγορά των χορηγιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι.

62 εταιρικά υπέρ το δέον και να καταστεί βιώσιμη η παρουσία της στους εσωτερικούς συσχετισμούς προσώπων. ο κος Χ είναι καλός δημοσιογράφος αλλά μας κοστίζει σε μισθό ενώ η κα Μπαρμπαρίγου μας φέρνει χορηγίες από τις οποίες πληρώνεται κι εμείς έχουμε υψηλά έσοδα χωρίς λοιπές υποχρεώσεις). .χ. (π.

ούτε αναφερόταν σε εμάς για το πότε θα παρουσίαζε την ενότητα της και σε ποιες ημέρες ενώ είχε το ελεύθερο να μαγνητοσκοπεί τις παρουσιάσεις της όποτε επιθυμούσε (αυτό σημαίνει .63 Είναι σημαντικό να δηλωθεί ότι. η εναγομένη. με ποια υλικά. δεν έπαιρνε οδηγίες από εμάς (εμένα και τον Γιώργο) για το τι θα παρουσιάσει κάθε ημέρα.

64 ότι κάποιες ημέρες στούντιο δεν αλλά χρειαζόταν ότι η να εμφανίζεται ενότητα της στο ήταν .

65 μαγνητοσκοπημένη. Κι – μακιγιάζ αυτό γιατί – η εναγομένη (εκ του ρόλου της) δεν συμμετείχε σε . όπου γυριζόταν η εκπομπή ποτέ δεν ξεπερνούσε τη μια παρουσίαση στήλης ώρα – (είσοδος έξοδος). Ο χρόνος παραμονής της εναγομένης στα πλατό του στούντιο «Κάπα».

66 συσκέψεις ούτε πριν ούτε μετά την εκπομπή (γιατί φυσικά δεν απαιτείτο) ούτε απασχολούνταν άλλες ώρες για θέματα της εκπομπής. Δ/ντής . Το μόνο άτομο στο οποίο η εναγομένη αναφερόταν και συζητούσε για την παρουσίαση της ενότητας της ήταν ο κ. Στέλιος Αντωνιάδης.

3) η επαγγελματική φιλία με την εναγομένη Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας.67 Παραγωγής. η εναγομένη με καλούσε σε φιλικά δείπνα σχεδόν 4-5 φορές την εβδομάδα στο εστιατόριο που έχει με το σύζυγο της. επί της οδού .

68

Φωκυλίδου στο Κολωνάκι. Σπανίως δεχόταν χρήματα από
εμένα, καθόσον όπως μου έλεγε, ένιωθε ότι μου είχε
τεράστια υποχρέωση.
Υποθέτω ότι, εάν όπως υποστήριξε, τη βασάνιζα το
πρωί δεν θα ήθελε να με ξαναδεί το βράδυ επί 5 νύχτες
την εβδομάδα.

69

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στις διά ζώσης συναντήσεις
μας η εναγομένη ήταν λαλίστατη, τόσο για τα προσωπικά
της θέματα όσο και για τα θέματα των άλλων ωστόσο
στον ενάμισι χρόνο συνεργασίας δεν συνομιλήσαμε
στο τηλέφωνο περισσότερες από 4 ή 5 φορές. Ο
διάλογος κρατούσε ελάχιστα δευτερόλεπτα ενώ για

70

οτιδήποτε επιθυμούσε να μας πει έστελνε γραπτά
μηνύματα κι αυτό σπάνια. Πότε την πρήξαμε λοιπόν;
Και πως ;

71

4) Περί καψονιού...
Εκτός
άλλωστε

από
αστείο

συκοφαντικό
να

κι

ισχυρίζεται

επικίνδυνο
ότι

της

είναι

κάναμε

καψόνια. Αφενός γιατί όπως προείπα για τα θέματα
λειτουργίας της εκπομπής αναφερόταν αποκλειστικά
στον Δ/ντή Παραγωγής κ. Στέλιο Αντωνιάδη, έμενε

72

μόνο μια ώρα στο στούντιο «Κάπα» κι έφευγε, κι
αφετέρου, ερωτάται εύλογα κάποιος : Τι είδους καψόνια
μπορείς να κάνεις σε μια μαγείρισσα;
Να της κρύψεις τα υλικά; να αλλάξεις τη συνταγή; Να
βγάλεις από το φούρνο το φαγητό καμένο; Πως δηλαδή την
«πρήζαμε», σε σημείο να πάθει αυτοάνοσο νόσημα και

Της δίναμε αλάτι αντί για ζάχαρη. Όχι. υποχρεούτο να τηρεί ωράριο. Η μόνη «δέσμευση» που είχε ήταν να βρίσκεται για το τέταρτο της μαγειρικής μεταξύ 10 με 1 στο στούντιο «Κάπα» κι εκείνη διάλεγε μαζί .73 μεγάλο ψυχολογικό σοκ. Είχαμε πει στους κάμεραμεν να την δείχνουν άσκημη και χοντρή στο γυαλί. Την κλειδώναμε στο καμαρίνι.

74 με τον Στέλιο Αντωνιάδη τη χρονική στιγμή που θα παρουσιάσει τη συνταγή της. γιατί η ίδια μας το είχε ζητήσει. Όταν μάλιστα σε μια παρουσίαση απείχαμε από το . τσαλακώνοντας τη δημοσιογραφική μας εικόνα. προκειμένου να νιώθει ότι τη στηρίζουμε. Εμφανιζόμουν εγώ ή ο Γιώργος ως βοηθοί της.

.75 πλευρό της νομίζοντας ότι. Ποτέ μα ποτέ ο κ. Στέλιος Αντωνιάδης δεν μας διαβίβασε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια της εναγομένης. εκείνη επιθυμούσε να φαίνεται μόνη της. μήπως κάτι είχε συμβεί και δεν της το λέγαμε. αντέδρασε αρνητικά επιδεικνύοντας δυσαρέσκεια και καχυποψία.

76 Όσο με αφορά κατά τη διάρκεια της μαγειρικής ενότητας. υπό τις οδηγίες της κι αυτό ήταν κάτι της . συμμετείχα ενεργά στην εκτέλεση συνταγής.

γιατί τη διακόπταμε.77 που έδειχνε να την ευχαριστεί κι αναδείκνυε κάθε φορά την παρουσίαση της μαγειρικής ενώ μάλιστα όταν κάποια στιγμή έδειχνε να μας μαλώνει στον αέρα. Τη χρονική στιγμή που συντάσσεται η υπό κρίση Αγωγή. η . αμέσως μετά μας διευκρίνιζε (εκτός κάμερας) ότι το έκανε με διάθεση χιούμορ.

χωρίς να έχω προσωπικό οικονομικό όφελος. Είμαι σίγουρος ότι εάν ήμουν δυσάρεστος στην ίδια ή στο κανάλι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συνέβαινε.78 ελληνική ομογένεια βλέπει από τα δορυφορικά κανάλια σε επαναλήψεις τη στήλη της μαγειρικής της εναγομένης μαζί με εμένα. .

79 Παρότι είμαι δημοσιογράφος του ενημερωτικού ρεπορτάζ. δεν δίσταζα να κάνω ότι μπορούσα για να χαρίζω μια νότα ζωντάνιας κι ευθυμίας στο τέταρτο αυτό προκειμένου εναγομένης και ενδυναμώνοντας το να εισάγω σε άλλες προφίλ της την εικόνα μορφές σε της κοινού αυτούς που .

80

αδιαφορούν για τις στήλες μαγειρικής. Θυμάμαι μάλιστα
ότι μέχρι και φύλλο άνοιγα. Σε αυτή την προσπάθεια
ανάδειξης

του

«τέταρτου

μαγειρικής»

συμμετείχε

καλοσυνάτα κι ο Γιώργος Καραμέρος. Η πραγματικότητα
είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο για εμάς εάν η στήλη της
μαγειρικής αποτελούσε διάλειμμα κι όχι επί πλέον κάλυψη

81

τηλεοπτικής παρουσίασης.
Αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε η εναγομένη, ο σεβασμός
με τον οποίο την περιβάλαμε, εγώ κι ο Γεώργιος
Καραμέρος είναι αποτυπωμένος σε αναρίθμητα βίντεοαποσπάσματα της εκπομπής, που είναι διαθέσιμα από τους
χρήστες του διαδικτύου ανά πάσα στιγμή κι αποδεικνύουν τα

82

φιλικά επαγγελματικά αισθήματα που υπήρχαν (όπως νόμιζα)
εκατέρωθεν.
Της φερόμαστε άψογα κι ήταν απόλυτα ευχαριστημένη
από εμάς: αυτό δήλωνε, αυτό έδειχνε κι έτσι ήταν.

83

Πότε λοιπόν της κάναμε «στρατιωτικά καψόνια,
την πρήξαμε και τη βασανίσαμε» ; Και για ποιο λόγο;
Επαναλαμβάνω ότι για τα θέματα λειτουργίας της
ενότητας

μαγειρικής,

συζητούσε

κι

αναφερόταν

84

αποκλειστικά

στον

Διευθυντή

Παραγωγής,

τον

κ.

Στέλιο Αντωνιάδη κι όταν συνέβαινε κάτι έκτακτο, ή
λάμβανε ενημέρωση για οτιδήποτε άλλο (π.χ. καλεσμένος,
εορταστική συνταγή ή αιτήματα τηλεθεατών) επικοινωνούσε
με την αρχισυνταξία της εκπομπής κι όχι με εμένα και τον
Γιώργο.

που διατηρεί δυνατές . που φημίζεται για την αυστηρότητα της και την πειθαρχία του προσωπικού της.85 Είναι παντελώς άστοχο να ισχυρίζεται ότι μπορώ να κάνω καψόνια σε μια πετυχημένη επαγγελματία στο χώρο της εστίασης. που διαχειρίζεται τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ακόμα δε ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια της κι οι προτροπές της: «θα πρέπει να είσαι πιο σκληρός .86 σχέσεις με πρόσωπα της δημοσιογραφίας και του κοσμικού ρεπορτάζ. υπέρμαχο της σκληρής δουλειάς και του καλού αποτελέσματος.

5) τα βασανιστήρια που μας είχε εκμυστηρευθεί ότι της έκαναν άλλοι παρουσιαστές.87 με τους συνεργάτες σου γιατί άμα τεμπελιάζουν. Τακτικά μας εκμυστηρευόταν για τα δεινά που . δουλειά δεν θα γίνει».

Δ/ντής παραγωγής. επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη μας είχε γνωρίσει ο κ. . Είχε περιγράψει μάλιστα περιστατικά με δημοφιλέστατο πρόσωπο της πρωινής ζώνης πολύ χειρότερα απ΄όσα ισχυρίστηκε ότι δήθεν της κάναμε εμείς.88 πέρασε με όλες τις προηγούμενες συνεργασίες της. Στέλιος Αντωνιάδης.

89 Βέβαια αυτά με είχαν παραξενέψει αλλά δεν έδινα σημασία γιατί δεν μ΄ενδιέφερε το κουτσομπολιό αλλά η συνεργασία για το καλό της εκπομπής. Απορίας άξιο είναι το .

Αυτό κατά την κρίση μου σημαίνει ότι. γίνονται ανταλλαγές φιλοφρονήσεων με την εναγομένη.90 γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ως βλέπω σε εκπομπές των εν λόγω προσώπων. είτε δεν γνωρίζουν ότι τους κακολογεί πίσω από την πλάτη τους είτε το γνωρίζουν αλλά δείχνουν ανεκτικότητα γιατί δεν έχει ακόμα αναφερθεί δημόσια σε .

. Εάν μου ζητηθεί από το Δικαστήριο Σας. είμαι πρόθυμος να αποδείξω τα παραπάνω με μάρτυρες αφού η εναγομένη τα εκμυστηρευόταν παρουσία και άλλων πάντα με ύφος αυτοθυματοποίησης.91 αυτούς.

92 Η εναγομένη είναι προφανές ότι επέλεξε να διασύρει εμένα και τον Γιώργο Καραμέρο γιατί κατά τη δική της εκτίμηση είμαστε οι πλέον «αδύναμοι κρίκοι» στην αλυσίδα των επικοινωνιακών της συμφερόντων καθώς δεν συνηθίζουμε να υποστηρίζουμε τηλεοπτικές αντιδικίες στην αρένα. που θέλει αναγνωρίσιμα πρόσωπα να .

ότι ο ηθικός μας κώδικας δεν μας επιτρέπει να χτυπάμε και να εκθέτουμε για κανένα λόγο στον αέρα. δημόσια ή ιδιωτικά μια γυναίκα και πρώην συνεργάτη. Συνεργασίες δημιουργούνται και διακόπτονται στην .93 «σφάζονται» μεταξύ τους ενώ γνωρίζει από την πολύμηνη επαφή μας.

Ποτέ όμως δεν γίνονται αντικείμενο κατασυκοφάντησης ή διασυρμού για «να μαζέψεις τ’ ασυμμάζευτα» δυόμισι χρόνια μετά. .94 τηλεοπτική ζωή και παντού για απλούς ή σοβαρούς λόγους.

95 6) Το “προφίλ” της εναγομένης .

Αυτή την προχωρώντας ανάγκη σε της σεβαστήκαμε πρωτοφανείς για απόλυτα τηλεοπτικές .96 Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι η δημόσια εικόνα της ήταν ζωτικής σημασία γι΄ αυτήν και γι΄αυτό ότι λέγεται και γράφεται γι΄αυτήν ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εκείνη.

Αναφέρω ισχυρίστηκε ενδεικτικά ότι κάπου παράδειγμα: διάβασε ότι Επειδή «μαγειρεύει τζάμπα» μας ζήτησε κι εμείς σπεύσαμε να αναφέρουμε πολλάκις ότι χαρίζει την αποζημίωση της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. ενώ η αλήθεια είναι ότι .97 συνεργασίες παραχωρήσεις.

dvd κλπ) εκτός από τις διαρκείς αναφορές μας κατά .98 δεν λάμβανε μισθό από την εκπομπή «10 με 1 Μαζί». Επίσης. εμείς (εγώ κι ο Γιώργος) στηρίξαμε διαφημιστικά όλες τις δουλειές της εναγομένης (κάναμε αφιέρωμα στην εναγόμενη και στην οικογένεια της στην Πάρο και γενικότερα πηγαίναμε σε όλες τις παρουσιάσεις βιβλίων.

α) η ανανέωση της συμφωνίας Κλείσαμε την πρώτη τηλεοπτική χρονιά 2009- . 7) Η δεύτερη τηλεοπτική χρονιά και το τηλεοπτικό πρόγραμμα μαγειρικής “Top Chef”.99 τη διάρκεια της εκπομπής στο βιβλίο και το dvd της.

100 2010 με αρμονία κι αισθήματα επαγγελματικής φιλίας μεταξύ μας (έτσι νομίζαμε τουλάχιστον. εγώ κι ο Γιώργος Καραμέρος). . Στα πλαίσια της εν λόγω επαγγελματικής φιλίας μας. η εναγομένη με κάλεσε μάλιστα το καλοκαίρι 2010 στο ξενοδοχείο της μητέρας της στην Πάρο κι αποδέχτηκα την πρόσκληση για λίγες ημέρες.

101 Αν είχες τραβήξει στρατιωτικά καψόνια όλο το χρόνο δεν θα καλούσες το βασανιστή σου να τον βλέπεις και στις διακοπές σου μαζί με τα οικεία .

δήθεν τη «βασανίζαμε» και τις κάναμε «καψόνια».102 πρόσωπα σου. Άλλωστε εάν ήταν αλήθεια όσα υποστήριξε στην εκπομπή «Πρωινό μου» ότι. θα απέφευγε και μάλιστα με τρανταχτά επιχειρήματα να ανανεώσει το δεύτερο χρόνο τη συνεργασία μαζί μας. .

δεν πληρωνόταν με μισθό για την παρουσία της στην εκπομπή «10 με 1 Μαζί». . όπως προείπα.103 Πόσο μάλλον που. κι εσύ να ανανεώνεις τη συμφωνία με τους παρουσιαστές για δεύτερο χρόνο! Αλλά το κάνεις μόνο αν είσαι απόλυτα κερδισμένος από τη συνεργασία. Δεν στέκει σε καμία λογική να σε βασανίζουν.

μετατραπήκαμε μαζί με τον Γιώργο Καραμέρο σε βασανιστές της μαγείρισσας. αλλά ξαφνικά τον Οκτώβριο 2010.104 Ούτε μπορεί να υποστηρίξει νοήμον άνθρωπος ότι. όπως η ίδια μας αποκαλούσε δημοσίως. «κύριοι». τον πρώτο χρόνο 2009-2010 είμαστε καλοί συνεργάτες. .

Συγκεκριμένα. η εναγομένη μας εκμυστηρεύθηκε ότι ζούσε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα. αυτόν τον ενάμιση .105 β) Το προσωπικό πρόβλημα Μέσα στα πλαίσια της επαγγελματικής φιλίας. δεν ήταν άμοιρο της αποχώρησης της. που εντάθηκε τον Σεπτέμβριο 2010 και κατά την άποψη μου.

είμαστε υπερπροστατευτικοί μαζί της σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό.106 χρόνο διαρκώς μας έλεγε : «Είστε το ψυχολογικό μου καταφύγιο». . εγώ κι ο Γιώργος.

107

Εάν κριθεί σκόπιμο από το Δικαστήριο Σας θα
αποκαλύψω περί τίνος επρόκειτο με μάρτυρες, που
έγιναν

επίσης

θέματος.

κοινωνοί

του

προσωπικού

αυτού

108

Η

εναγομένη

δεν

έχει

δικαίωμα

να

σπιλώνει

υπολήψεις για να καλύψει ένα προσωπικό πρόβλημα,
που

την

οδήγησε

να

δείξει

αντιεπαγγελματισμό,

φεύγοντας ξαφνικά από την εκπομπή.
γ) το τηλεοπτικό πρόγραμμα μαγειρικής «Top
Chef» κι οι «Top κόντρες» με τον κ. Λεβέντη.

109

Το μήνα Σεπτέμβριο 2010 η εναγομένη δυσαρεστήθηκε
πολύ με τους ιθύνοντες του καναλιού “Αντέννα” γιατί
αρνήθηκαν

τη

συμμετοχή

της

στο

τηλεοπτικό

πρόγραμμα μαγειρικής του σταθμού «Top chef».
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής: Το Σεπτέμβριο
2010

αφού

όλοι

γυρίσαμε

από

τις

διακοπές

μας,

110

συναντηθήκαμε για να μιλήσουμε για τη νέα τηλεοπτική
σεζόν και τότε, εγώ κι ο Γιώργος, πληροφορηθήκαμε ότι,
εν αγνοία μας, η εναγομένη, μέσω συγγενικού της
προσώπου, επιχειρούσε (κρυφές) διαπραγματεύσεις με
τους

ιθύνοντες

συμπεριληφθεί

του
στους

καναλιού
κριτές

προκειμένου
του

να

τηλεοπτικού

111

προγράμματος μαγειρικής υψηλής τηλεθέασης «Top
chef».

Πιθανολογώ

ότι

οι

υπεύθυνοι

του

καναλιού

επιθυμούσαν κάποιο ρόλο της εναγομένης στο πανάκριβο
show καθώς ήταν πρόσωπο που εκτοξεύτηκε σε δημοσιότητα
από τον αέρα του «Αντέννα», η οποία δημοσιότητα θα
μπορούσε να συνεισφέρει στα αποτελέσματα της παραγωγής,

. που η εναγομένη επιθυμούσε.112 αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν το ρόλο του κριτή.

Γεωργίου Λεβέντη και των υπευθύνων του project) να τη συμπεριλάβουν στους κριτές του show μαγειρικής με το .113 Όχι μόνο δεν ξέραμε τίποτα αλλά βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε τη δυσαρέσκεια της εναγομένης (και συγγενικού της προσώπου) από την άρνηση των ιθυνόντων του καναλιού (και συγκεκριμένα του κ.

άσχετο με τα τηλεοπτικά. χωρίς να . συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κριτής παρά μόνο τεχνικός σύμβουλος. Μάλιστα απ΄ ότι μάθαμε εκ των υστέρων συγγενικό πρόσωπο της εναγομένης.114 αιτιολογικό ότι η εναγομένη είναι μια απλή μαγείρισσα κι όχι «chef». που είχε αναλάβει εκ μέρους της τις διαπραγματεύσεις. θέση που αρνιόταν.

Λεβέντη μετά την οριστική κι αμετάκλητη άρνηση του να συμπεριλάβει την εναγομένη στους κριτές του “Top Chef”.115 έχει απολύτως καμία εμπειρία από ΜΜΕ. είχε μια πολύ έντονη συζήτηση στο γραφείο του κ. Φημολογείτο μάλιστα έντονα ότι. το συγγενικό αυτό πρόσωπο μια μέρα προκάλεσε έντονο φραστικό .

Λεβέντη. κι ότι παρ ολίγο να φθάσει στα χέρια με τους παρευρισκόμενους.116 επεισόδιο το γραφείο του κ. Άλλωστε ο μοναδικός όρος της συνεργασίας μας από την . Δυσαρεστηθήκαμε μεν με τις κρυφές κινήσεις της εναγομένης και του συγγενή της αλλά σεβαστήκαμε το δικαίωμα της να κάνει κινήσεις που θα της απέφεραν κέρδη.

Εκ των υστέρων εκτιμώ ότι τελικά ήταν λάθος να ανανεώσουμε τη συμφωνία μας γιατί όλα πλέον έδειχναν ότι .117 πρώτη στιγμή ήταν να πράττει ότι επιθυμούσε αρκεί να μας προειδοποιούσε για τις προθέσεις της για να μην εκτεθούμε. Πλην όμως εκείνη δεν τήρησε ποτέ αυτή τη μεταξύ μας συμφωνία.

.118 οι συμπεριφορές της εναγομένης. που είχαμε ακούσει καθώς κι αυτές του περιβάλλοντος της.

119 μπορεί να επαναλαμβανόντουσαν και θα έπρεπε ίσως να είχαμε υπαναχωρήσει. Ωστόσο είμασταν εγκλωβισμένοι στον κίνδυνο των δυσάρεστων αναφορών από τις κοσμικές στήλες και τα σχόλια στα τηλεπαράθυρα. εάν η εναγομένη έφευγε χωρίς να φανεί ότι υπάρχει υγιής ή κατανοητός λόγος λήξης της συνεργασίας (πχ βεβαρημένες .

. απομακρύναμε ένα δυνατό συνεργάτη με τον οποίο περάσαμε μια πετυχημένη τηλεοπτική χρονιά. Θα φαινόταν στον κόσμο ότι. Έτσι αφήσαμε τα πράγματα ως είχαν.120 επαγγελματικές υποχρεώσεις. μεταφορά του προσώπου σε άλλο project στο ίδιο κανάλι κλπ).

Τότε το συγγενικό της πρόσωπο που όπως .121 Η εναγομένη είχε θεωρήσει πολύ υποτιμητικό ότι. οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα» προτίμησαν άλλους επιφανείς ταλαντούχους επαγγελματίες του είδους κι ακόμα περισσότερο ότι αυτό είχε διαρρεύσει στα social media και γενικά στα ΜΜΕ.

άρχισε να την πιέζει να φύγει από το κανάλι. εφόσον κατά τη δική του λογική. παρά τη λεκτική ανανέωση της συμφωνίας της μαζί μας. το κανάλι είχε απαξιώσει την εναγομένη.122 προαναφέραμε έκανε τις διαπραγματεύσεις με τους Δ/ντές του «Ant1». Το εν λόγω συγγενικό πρόσωπο την πίεζε μάλιστα .

στον οποίο και δόθηκε η υπό κρίση συνέντευξη της 26/2/2013. . όπου θα άρχιζε εκπομπή παρουσιαστής με τον οποίο εκείνος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις.123 να πάει σε αντίπαλο κανάλι.

124 Ο Γεώργιος Λεβέντης. προέτρεψε τότε εμένα και . που δεν επιθυμούσε τηλεοπτικές κόντρες κι αντιδικίες.

Λεβέντη αλλά κι από δικιά μας στενοχώρια για την πικρία και την αναταραχή που προκλήθηκε στην οικογένεια της . βρείτε έναν τρόπο. Έτσι μετά την προτροπή του Διευθυντού μας. εσείς που σας συμπαθεί. να τη διατηρήσουμε στην τηλεοπτική μας παρέα».125 τον Γιώργο Καραμέρο : «αν το κρίνετε σκόπιμο. κ.

δηλώναμε σε συνεντεύξεις αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι. που οριστικοποιήθηκε η άρνηση του καναλιού. εμείς .126 εναγομένης. συμφωνήσαμε παρ΄ όλα ταύτα με τον Γιώργο Καραμέρο «να πάρουμε επάνω μας» το θέμα και από τον Σεπτέμβριο 2010. για γεγονότα και πράγματα που εμείς αγνοούσαμε.

127 παρακαλέσαμε την εναγομένη να αρνηθεί την πρόταση να γίνει κριτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Top Chef» για να αφοσιωθεί στην καθημερινή παρουσίαση συνταγών στο «10 με 1 Μαζί» και την ευχαριστούσαμε δημοσίως γι΄αυτό. Η ίδια μας παρακαλούσε να φροντίσουμε τη .

. που είχε κατά την άποψη της τρωθεί. και να ικανοποιήσουμε τον πληγωμένο της εγωισμό. κάνοντας αφιερώματα για εκείνη στην Πάρο.128 δημόσια εικόνα της. με συνεντεύξεις μελών της οικογένειας της κλπ. Και πάλι εμείς τρέξαμε να «διορθώσουμε» το προφίλ της.

η αναπάντεχη αποχώρηση από την εκπομπή. μετά τα προαναφερθέντα.129 8. Αξίζει να επισημανθεί ότι από την έναρξη της δεύτερης τηλεοπτικής σεζόν 2010. . έως και την τελευταία της εμφάνιση.

130 η εναγομένη : .

είχε διαπιστωθεί ότι συνήθως την επόμενη ημέρα απουσίαζε. .131 α) είχε αυτοβούλως περιορίσει τις εμφανίσεις της στην εκπομπή β) Ρωτούσε διαρκώς για τα νούμερα τηλεθέασης της κι όταν αυτά δεν ήταν ικανοποιητικά γι΄αυτήν.

χωρίς ωστόσο να μας έχει εκφράσει την παραμικρή δυσαρέσκεια ως προς εμάς. δ) στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανιζόταν στο χώρο της εκπομπής με ψυχολογία .132 γ) είχε πιο συχνές μαγνητοσκοπήσεις στις παρουσιάσεις της σα να έβγαζε υποχρέωση.

ολοένα .133 που έδινε την εντύπωση ότι κάποιο δυσάρεστο περιστατικό είχε προηγηθεί. να τη συμπεριλάβουν στους chefs του σόου μαγειρικής. Έτσι η δυσαρέσκεια της εναγομένης και του συγγενικού της περιβάλλοντος για την άρνηση του Γιώργου Λεβέντη και των υπεύθυνων του project από το εξωτερικό.

134 και μεγάλωνε το Νοέμβριο 2010. Πιστεύω ότι η πικρία της αυτή σε συνδυασμό με το προσωπικό πρόβλημα. που είχε εκμυστηρευθεί σε εμένα αλλά και σε άτομα της ομάδας του «10 με 1 Μαζί». . την οδήγησαν να εξαφανιστεί το πρωινό της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου 2010 χωρίς ούτε ένα μήνυμα.

ότι συνεργάτης που περίμενε στο καθιερωμένο ραντεβού να την πάρει με το αυτοκίνητο το πρωί της Δευτέρας 22/11/2010 ανησύχησε γιατί η εναγομένη δεν ήρθε στο ραντεβού . Χαρακτηριστικό είναι. αναπάντεχα και χωρίς να φταίει κανένας από την εκπομπή.135 απροειδοποίητα.

Η μόνη εξήγηση -αν θεωρείται εξήγηση.136 κι εκείνος φοβόταν μην είχε πάθει ατύχημα αφού και το κινητό της ήταν κλειστό.που μας .

. είναι ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του Στέλιου Αντωνιάδη και που λέει τα εξής : «ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΕΔΩ». ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ.137 έδωσε εκ των υστέρων της εξαφάνισης της. ΚΑΝΕΝΑΣ.

138 Από διακριτικότητα ποτέ μέχρι σήμερα δεν αποκάλυψα το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος. Πλην όμως μετά την αχάριστη και συκοφαντική συμπεριφορά της που εκδηλώθηκε δημοσίως την . όπως και άλλα δυσάρεστα που έχω βιώσει και τα οποία θα με απάλλασσαν από κάθε κατηγορία ή υπαινιγμό.

στα οποία οφείλονται οι αντιεπαγγελματικές .139 26/2/2013 ενώ κρυβόταν ανωνύμως πίσω από συκοφαντικές διαρροές και σχόλια σε δημοσιογράφους δυόμισι ολόκληρα χρόνια δεν δεσμεύομαι πλέον από καμία υποχρέωση εμπιστευτικότητας για τα πεπραγμένα και γενόμενα στη ζωή της συκοφάντριας μου.

που όπως δυστυχώς αποδείχτηκε χειρότερα επαληθεύτηκαν (φυσικά με όταν μόνους πρόβλεψαν χαμένους τους τα δύο .140 συμπεριφορές της. επιφυλάξεις των υπευθύνων που επαλήθευσε του καναλιού τις για την επιλογή του προσώπου της. Μετά την αποχώρηση της.

141 παρουσιαστές). αποφασίσαμε μαζί με τον Γιώργο Καραμέρο και πάλι να την καλύψουμε με τον κίνδυνο «να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα» και της κάναμε ένα αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα χωρίς να την εκθέσουμε. Σημειωτέον ότι οι υπεύθυνοι του καναλιού μας είχαν προτρέψει να κρατήσουμε επιθετική στάση .

. .. Προφανώς ήξεραν πολλά περισσότερα.142 απέναντί της.

όταν αποχώρησε από την εκπομπή χωρίς να ειδοποιήσει και χωρίς να δικαιολογηθεί στηλιτεύθηκε από τα ΜΜΕ και σχολιάστηκε δυσμενώς στον επαγγελματικό μας χώρο. Σημειωτέον ότι αυτή η (σιωπηρή) αποχώρηση. .143 Είναι γεγονός ότι η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της. είχε επαναληφθεί στο παρελθόν σε άλλη πρωινή εκπομπή.

Οι ιστοσελίδες και τα blogs είχαν αρχίσει να γράφουν ότι η εναγομένη συνηθίζει να εγκαταλείπει τις εκπομπές «στα κρύα του λουτρού». Η επαγγελματική βλάβη που υποστήκαμε από την ξαφνική κι αναιτιολόγητη αποχώρηση της εναγομένης ήταν .144 με άλλη γνωστή παρουσιάστρια.

βρεθήκαμε στα μέσα της τηλεοπτικής σεζόν 2010-2011 χωρίς ενότητα για τη μαγειρική. οι οποίες παρακολουθούνται από πολλές νοικοκυρές.145 μεγάλη γιατί εκτός από το αρνητικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. που είναι απαραίτητη στις εκπομπές της πρωινής τηλεοπτικής ζώνης. Ποτέ δεν εξέφρασα τη δυσαρέσκεια μου για το .

. να ερευνούν «γιατί έφυγε η μαγείρισσα». έκαναν πολλές ενημερωτικές εκπομπές της εποχής εκείνης. με αρνητικά ρεπορτάζ. αρνητικά σχόλια κι εικασίες.146 περιστατικό αυτό καίτοι η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της είχε αρνητικό αντίκτυπο για την εκπομπή και το πέπλο μυστηρίου με το οποίο επέλεξε να φύγει.

Οι αντιφατικές προσλαμβάνουσες Από τις 22 Νοεμβρίου 2010 που αποχώρησε από την εκπομπή. έως και τη συκοφαντική συνέντευξη της στις 26/2/2013 στο «Mega». Αντίθετα στις συνεντεύξεις της υποστήριζε. .147 9. η εναγομένη ποτέ δεν είχε διαμαρτυρηθεί για κακές συμπεριφορές εκ μέρους των παρουσιαστών.

148 ότι τόσο εγώ όσο κι ο Γεώργιος Καραμέρος ήμαστε «Κύριοι» με «Κάπα κεφαλαίο». . έτσι ακριβώς μας χαρακτήριζε.

συκοφαντικών και δυσφημιστικών αναφορών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. που δήθεν έχουν καυτές πληροφορίες να μεταδώσουν στο κοινό. από σχολιαστές. πρωταγωνιστής απαξιωτικών. από συντάκτες κειμένων. που .149 Πλην όμως όλο αυτό το διάστημα από το 2010 έως και σήμερα γίνομαι διαρκώς κι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

όπως τονίζουν αξιόπιστη «πηγή» ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξεχνούν να τονίσουν ότι.150 εξακολουθούν να ισχυρίζονται. ότι η πηγή των δυσφημιστικών για εμένα σχολίων προέρχεται από την πλέον. . το προηγούμενο βράδυ έτρωγαν στο μαγαζί της εναγομένης. κλείνοντας λεκτικά το μάτι στο κοινό για την προέλευση των πληροφοριών τους.

Ούτε θέλησα να εναγάγω συναδέλφους γιατί ναι μεν το θεωρώ αντισυναδελφικό. οι εν λόγω «ψευδείς διαρροές» προερχόταν από την ίδια την εναγομένη γιατί δεν ήθελα να πιστέψω στην πιθανότητα να είναι εκείνη. αφετέρου δεν θα με οδηγούσε ούτως ή άλλως στην ταυτότητα του «πληροφοριοδότη».151 Δεν ήθελα να πιστέψω ότι. .

Έως ότου οι δηλητηριώδεις διαρροές απέκτησαν ταυτότητα και φυσική παρουσία την 26/2/2013 . όταν η . ότι δήθεν εγώ κι ο Γιώργος ταλαιπωρούσαμε τη μαγείρισσα. (!).152 Όμως ήταν ένα αγκάθι για εμένα κι ένα ερωτηματικό. ποιος δίνει αυτές τις συκοφαντικές αναφορές σε δημοσιογραφικούς κύκλους.

. εξαπέλυσε συκοφαντίες και ψεύδη.153 εναγομένη στον τηλεοπτικό αέρα του “Mega”. Η συμπεριφορά της εναγομένης συνιστά «συκοφαντική δυσφήμιση κατ΄ εξακολούθηση». δυσφημιστικά για το πρόσωπο μου και πήραν βήμα εξυβριστικής αναφοράς Συνεπώς δεν έχουμε μια απλή συκοφαντική δυσφήμιση.

154 .

Οι σχέσεις όλων μας με το κανάλι του «Ant1» Στη συνέντευξη της εναγομένης δόθηκε τεχνηέντως η εντύπωση ότι το κανάλι του «Ant1» δεν είχε πρόβλημα με την εναγομένη αλλά δήθεν ότι το πρόβλημα προερχόταν από τους παρουσιαστές.155 10. Κατ΄ αρχάς να εξηγήσουμε ότι ένας τηλεοπτικός σταθμός (καλώς) αδιαφορεί για θέματα που .

ένα τηλεοπτικό ένθετο σε μια τρίωρη εκπομπή δεν επηρεάζει σε τίποτα το προφίλ. την αισθητική ή το πρόγραμμα του σταθμού. Γιατί να ασχοληθεί άλλωστε. Συνήθως η ευθύνη του χειρισμού ή του αποτελέσματος βαρύνει είτε την παραγωγή της εν λόγω εκπομπής είτε τους .156 σχετίζονται με μια μαγείρισσα καθώς.

ανάλογα με την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθείται. Γιατί πάνω απ΄όλα πρέπει να προστατεύεται το προφίλ του καναλιού από κακότροπες συμπεριφορές ενός συνεργάτη.157 παρουσιαστές. Είθισται τη φθορά μιας διαφωνίας μεταξύ συνεργατών να τη διαχειρίζονται και να τη χρεώνονται είτε οι παρουσιαστές είτε οι παραγωγοί κι όχι .

κάθε εταιρία ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα έσοδα της κι είναι λογικό. Έτσι οι εκπομπές που ανέλαβε στη συνέχεια η εναγομένη . κι έτσι άλλωστε πρέπει να είναι.158 οι διευθυντές των καναλιών κι έτσι είναι παντού. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι στην εποχή μας.

Ο μεν .159 ήταν αυτονόητα καλοδεχούμενες καθώς υποστηριζόταν από δυνατές χορηγίες και είθισται στην τηλεοπτική πραγματικότητα όλων των καναλιών να έχουν τέτοιες εκπομπές. δηλώνω ότι είναι άριστες. Σε ότι αφορά δε εμένα και τον Γιώργο Καραμέρο και τις σχέσεις μας με τον Αντένα.

συμφερόντων του Ant1. ενώ εμένα μου προτάθηκε έκτοτε δύο φορές να συμμετάσχω σε πρόγραμμα υψηλής .160 Γιώργος διατήρησε εκπομπή στον «Ant1 satellite”.

προτάσεις που ήταν ευχάριστες πλην όμως δεν μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν λόγω λοιπών ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων μου. Συνεπώς κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε με τον τηλεοπτικό σταθμό “Ant1¨ κι ούτε άλλωστε υπήρχε λόγος να υπάρχει πρόβλημα για κανένα από τους εμπλεκόμενους στα .161 τηλεθέασης.

Η συγκυρία των συκοφαντικών δηλώσεων της εναγομένης. ερωτάται ένας καλόπιστος τρίτος : Γιατί επέλεξε την ημέρα παρουσίασης του νέου της βιβλίου «Η Δίαιτα των Ειδικών» για να κάνει αυτές τις αποκαλύψεις.162 λεχθέντα της εναγομένης. ενώ ποτέ . 11. ούτε για εκείνη. Εξάλλου. Ούτε για εμάς.

163 δεν είχε παραπονεθεί επί δυόμισι χρόνια μετά το άδοξο τέλος της συνεργασίας μας. Γιατί επέλεξε να συνδυάσει την έκδοση του νέου της βιβλίου με την ανακατασκευή της εκδοχής της αποχώρησης της. Μήπως γιατί οι όροι marketing επιβάλλουν. ότι για να πουληθεί καλά ένα βιβλίο πρέπει ο συγγραφέας .

θα τραβούσε δημοσιότητα. εκτός άλλων. Μήπως γιατί ήξερε ότι το θέμα αυτό. όπως και τράβηξε. ΙΙΙ) ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΓΩΓΗΣ Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 57 ΑΚ.164 του να έχει καλό προφίλ. όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά .

κατά δε το άρθρο 59 ΑΚ και στην περίπτωση του άρθρου 57 ΑΚ. ενώ αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται.165 του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον (ΑΠ 854/2002). ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί . το Δικαστήριο με την απόφασή του.

μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική του βλάβη. Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή .166 και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής.

τα οποία καταλαμβάνουν τον άνθρωπο ως φορέα πνευματικών και ηθικών αξιών. εμπίπτουν δε στο προστατευτικό πεδίο του . τυγχάνει ιδιαιτέρως η τιμή. σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις. η αξιοπρέπεια και η υπόληψη κάθε ανθρώπου.167 χρηματικού ποσού. Προστατευόμενο αγαθό από τις ως άνω διατάξεις.

2 και 9 παρ. αλλά και των άρθρων 5 παρ. 53/1974. άρθρο 8) και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και . Ν.Δ.168 άρθρου 2 &1 του Συντάγματος περί προστασίας της αξίας του ανθρώπου και αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη και την εκτίμηση που έχουν οι άλλοι γι΄ αυτόν. 1. της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ.

η οποία όμως είναι αναγκαία προκειμένου περί ικανοποιήσεως ηθικής . Σε περίπτωση προσβολής των ειρημένων με κάποια παράνομη ενέργεια δικαιούται να απαιτήσει ο παθών την άρση της και την παράλειψη της στο μέλλον χωρίς τη συνδρομή υπαιτιότητας (αντικειμενική ευθύνη). 2462/1997. άρθρα 17 και 22).169 Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ. Ν.

ή της επαγγελματικής του φήμης.170 βλάβης. Διαταρακτικές της προσωπικότητας πράξεις είναι αυτές που περιέχουν ονειδισμό ή αμφισβήτηση της προσωπικής ή κοινωνικής εντιμότητας του προσώπου. ακόμη και όταν αυτές απλώς τον καθιστούν ύποπτο ότι μετέρχεται ανέντιμες .

171 μεθόδους στην ενάσκηση των καθηκόντων του. ΝοΒ 35/124). (ΑΠ 2109/86 Δνη 28/1235. Παράνομη είναι η προσβολή όταν γίνεται χωρίς δικαίωμα ή σε ενάσκηση δικαιώματος μικρότερης σπουδαιότητας ή κάτω από περιστάσεις που κάνουν καταχρηστική την άσκησή του (ΕΑ 10504/86 Δνη 28/1235). Για την προστασία της προσωπικότητας δεν .

172 απαιτείται η ύπαρξη πταίσματος (δόλου ή αμέλειας) αυτού που προσβάλλει. Απαιτείται όμως για την αξίωση αποζημίωσης και της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. .). αφού η ΑΚ 57 παρ. 2 παραπέμπει στις διατάξεις περί αδικοπραξιών (914 επ.

καθιερώνεται το δικαίωμα του ατόμου. 920 και 932 ΑΚ περί αδικοπραξίας καθώς και το άρθρο 57 Α. 59 και 932 Α. 914. παράλληλα με την αξίωση άρσης και μελλοντικής .Κ.173 Ταυτόχρονα κατά τα άρθρ.Κ. σε συνδυασμό με τα αρ.

Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που έπαθε προσβολή της τιμής και της υπόληψής του. να αξιώσει και χρηματική ικανοποίηση για την τυχόν ηθική βλάβη που υπέστη η τιμή και η υπόληψη του από την αδικοπραξία. ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία.174 παράλειψης της προσβολής της προσωπικότητος του. Για την γέννηση .

το παράνομο κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από τη .175 ευθύνης από αδικοπραξία προς αποζημίωση ή χρηματική ικανοποίηση πρέπει να υπάρχει α) ανθρώπινη συμπεριφορά παράνομη και υπαίτια. Κατά την επικρατούσα γνώμη. β) επέλευση ζημίας και γ) αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της επιζήμιας συμπεριφοράς του ενός και της ζημίας του άλλου.

ΕΡΜ ΑΚ. Βαθρακοκοίλη. δηλαδή απαιτείται ως προϋπόθεση της ευθύνης . άρθρο 914. Ερευνάται συνεπώς αν επήλθε παράνομη ζημία υπό την έννοια της προσβολής δικαιώματος ή εννόμου συμφέροντος του ζημιωθέντος (βλ. οπότε παρέχεται αποζημίωση.176 συμπεριφορά του δράστη. σε. Απαιτείται η επέλευση της ζημίας να οφείλεται σε υπαιτιότητα. 869).

δηλαδή μη καταβολή απαιτείται εκ στις μέρους εκείνου συναλλαγές. πράγμα που συμβαίνει και όταν η ζημιογόνος συμπεριφορά ενέχει αμέλεια του δράστη. πληρούται δε στο πρόσωπο του . Η της επιμέλειας υπαιτιότητα που συνιστά αυτοτελή προϋπόθεση.177 προς αποζημίωση και η ιδιότητα της ζημιογόνου πράξης ή παράλειψης ως υπαιτίας.

178

ζημιώσαντος

αν

υπάρχει

οποιαδήποτε

μορφή

δόλου

ή

αμέλειας, ακόμη και ελαφριάς, η οποία κρίνεται βάσει του
μέσου συνετού ανθρώπου (330 εδ β’ ΑΚ), δηλαδή ελαφρά
αφηρημένη αμέλεια (ΑΠ 1573/2005 ΕλλΔνη 2006.840, ΑΠ
1462/2005

ΕλλΔνη

2006.187,

ΑΠ

1252/2003

ΕλλΔνη

2005.486 ΑΠ 788/2000 ΕλλΔνη 2001.162, ΑΠ 167/2000

179

ΕλλΔνη 2000.771, ΕφΑθ 4786/2002 ΔΕΕ 2003.1003, ΕφΑθ
6277/1999 ΕλλΔνη

180

2000.1431, ΕφΑθ 1371/1997, ΔΕΕ 1997.997, ΕφΘεσ
3266/2000 Αρμ. 2004.50).
Προϋπόθεση της από αδικοπραξία ευθύνης συνιστά και η
ύπαρξη

αιτιώδους

συνάφειας

μεταξύ

της

ζημιογόνου

συμπεριφοράς και του επιζήμιου αποτελέσματος, η οποία
συνάφεια υφίσταται, όταν η εν λόγω συμπεριφορά ήταν κατά

181

τη συνήθη πορεία των πραγμάτων ικανή να επιφέρει το
επιζήμιο αποτέλεσμα, επέφερε δε πράγματι τούτο στη
συγκεκριμένη περίπτωση.
1.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ

ΚΑΙ

ΥΠΑΙΤΙΑ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΔΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΓΟΜΕΝΗΣ.
Η εναγομένη είχε πρόθεση να με διαπομπεύσει με

182

σκοπό να πλασαριστεί ως θύμα που παρόλα ταύτα
επιβιώνει των αναγνωρίσιμων βασανιστών της έτσι
ώστε προσφέροντας ίντριγκα και σοκ στο θεατή της
να αποθεωθεί ως νικήτρια και πρότυπο επιβίωσης
γυναίκας επαγγελματία. Επειδή όμως κανένα έγκλημα
δεν είναι τέλειο, έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει

Όπως προκύπτει από την ακρόαση του υπό κρίση βίντεο.183 παρωχημένες τηλεοπτικές συνταγές. υποτιμώντας αυτούς που επιχειρεί να συνθλίψει επαγγελματικά και προσωπικά. οι επίμαχες δηλώσεις της εναγομένης έγιναν «μετά από σκέψη» όπως δήλωσε η ίδια στην αρχή της συνέντευξης .

184 και κατέτειναν στο να με προσβάλλει στον επαγγελματικό μου χώρο. . Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο ξέσπασμα δυόμισι χρόνια μετά την αποχώρηση της την 22/11/2010. Στο επίμαχο βίντεο. η εναγομένη ξεστομίζει όσα ψευδή υποστηρίζει με θεατρικότητα κι υπερβολικές κινήσεις.

185 πράγμα που έκανε τους δημοσιογράφους να βάλουν τον τίτλο «Χείμαρρος» για να τη χαρακτηρίσουν. που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας . Η εναγομένη.

186 των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήξερε ότι. οι δηλώσεις της θα αναπαραχθούν σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ιστοσελίδες Ελληνικές και ξένες και γνώριζε την επαγγελματική βλάβη που θα υποστώ από τις ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις της αλλά παρόλα ταύτα επέλεξε να το κάνει. .

αλλά για ένα «χείμαρρο» συκοφαντιών. χρόνος τεράστιος για την τηλεόραση. δεν πρόκειται για έναν απλό υπαινιγμό που εκσφενδόνισε εναντίον μου εν τη ρύμη του λόγου. 2. που διήρκησε 10 ολόκληρα λεπτά.187 Σημειωτέον ότι. ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ Όπως ανεξαιρέτως γίνεται δεκτό από τη θεωρία και τη .

δύναται να γεννήσει την αξίωση για χρηματική ικανοποίηση του προσβληθέντος στην τιμή και υπόληψή του. η παραβίαση των διατάξεων περί αδικοπραξίας και προστασίας της προσωπικότητας.188 νομολογία. Το ύψος δε της χρηματικής ικανοποίησης. αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής διερεύνησης . η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εύλογη.

της προηγούμενης τυχόν πρόκλησης.189 και αξιολόγησης ενός μεγάλου εύρους συνισταμένων. του βαθμού και βαρύτητας της προσβολής. της ύπαρξης ή μη ταπεινών κινήτρων του προσβάλλοντος. καθώς . επαγγελματικής και κοινωνικής θέσης των εμπλεκομένων. όπως της περιουσιακής. των πραγματικών συνεπειών στο πρόσωπο του προσβληθέντος.

εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμισης (άρθρα 362 και 363). σύμφωνα με την διάταξη 361 παρ. α) συκοφαντική δυσφήμιση – άρθρο 363 ΠΚ Επίσης. 1 ΠΚ “όποιος.190 και κάθε άλλου περιστατικού ικανού να διαμορφώσει την κρίση του δικαστηρίου νομίμως και βασίμως. προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή .

.”. και με τη διάταξη του ..191 με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. τιμωρείται.”. με τη διάταξη του άρθρου 362 ΠΚ “όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται....

Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών γίνεται σαφές..192 άρθρου 363 ΠΚ “αν στην περίπτωση του άρθρου 362. το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές τιμωρείται. ότι εκείνος του οποίου προσβάλλεται η προσωπικότητα με δυσφημιστική διάδοση .”..

193 γεγονότων. δικαιούται να ζητήσει. εκτός άλλων. δηλαδή συμβάντος ή περιστατικού παρόντος ή του παρελθόντος που υποπίπτει στις αισθήσεις και είναι δεκτικό αποδείξεως. το οποίο μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του. και την καταδίκη του υπαιτίου της δυσφημιστικής διαδόσεως και εξυβρίσεως στην καταβολή χρηματικού ποσού προς .

1325).212. Δεν υπάρχει δε καμία αμφιβολία πως η διάδοση των ψευδών και προσβλητικών ισχυρισμών της .205. ΕφΑθ 4056/88 ΕλλΔνη 31.194 ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβολή ένεκα αδικοπραξίας κατά το ΑΚ 914 (ΑΠ 835/72 ΝοΒ 21. ΕφΑθ 10504/86 ΕλλΔνη 28.

195 εναγομένης. αμφισβήτηση. ενέχουν κρίσεις. Εξάλλου. γνώμες κατά και την χαρακτηρισμοί κοινή αντίληψη που της . βάσει των προεκτεθέντων. πληρούν την αντικειμενική εγκλημάτων και υποκειμενική της εξύβρισης και υπόσταση της των συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η νομοτυπική μορφή του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος ορισμένου προσώπου πληρούται σε .196 κοινωνικής ή ηθικής αξίας του παθόντος ή εκδήλωση καταφρόνησης ή ονειδισμού αυτού (χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένο γεγονός) είναι δυνατό να θεμελιώσουν το έγκλημα της εξυβρίσεως.

197 αντικειμενικό και υποκειμενικό επίπεδο. Κατά την έννοια του νόμου . ο δράστης να τελεί εν γνώσει αυτού και το παραπέρα αποτέλεσμα να είναι βλαπτικό της τιμής και της υπόληψης του προσώπου που αφορά. όταν ο ισχυρισμός ή διάδοση γεγονότος γίνεται ενώπιον τρίτου και σε βάρος του. ενώ παράλληλα απαιτείται το γεγονός να είναι ψευδές.

. ενώ διάδοση υπάρχει όταν λαμβάνει χώρα μετάδοση της ανακοίνωσης που έγινε από άλλον.198 ισχυρισμός είναι η ανακοίνωση. προερχόμενη εξ ιδίας πεποιθήσεως ή γνώμης ή εκ μεταδόσεως από τρίτο πρόσωπο.

199 Επιπρόσθετα. τα οποία κατά . υποπίπτων στις αισθήσεις και δυνάμενο να αποδειχτεί. γεγονός είναι το όποιο συμβάν του εξωτερικού κόσμου. χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα υπαγωγής και της έκφρασης γνώμης. αναγόμενο στο παρόν είτε στο παρελθόν. οσάκις αμέσως ή εμμέσως υποκρύπτουν συμβάντα. αξιολογικής κρίσης ή χαρακτηρισμού.

δηλαδή σχετίζονται και συνδέονται με το γεγονός με τέτοιο τρόπο.200 περίπτωση συνιστούν προσβολή προσωπικότητας. κατά τη διάταξη του άρθρου 367 παρ. Τέλος. 1 εδ. γ . άλλως δύνανται να αποτελούν εξύβριση κατ’ άρθρο 361 ΠΚ. ώστε στην ουσία να προσδιορίζουν την ποσοτική και ποιοτική του βαρύτητα.

την άσκηση νόμιμης εξουσίας ή προς διασφάλιση (προστασία) δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον. δοθέντος ότι. αν συντρέχει .201 του ΠΚ ο υπαίτιος της δυσφημιστικής διάδοσης απαλλάσσεται από την υποχρέωση ικανοποίησης της ηθικής βλάβης του παθόντος. αν η προσβολή αυτού έγινε προς εκτέλεση νόμιμων καθηκόντων.

που προβάλλονται κατ’ ένσταση αίρεται το παράνομο της προσβολής που στηρίζεται στη δυσφήμηση και στην προσβολή της προσωπικότητας. Κατ’ εξαίρεση όμως δεν απαλλάσσεται ο υπαίτιος από την υποχρέωση αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του παθόντος. αν οι ανωτέρω εκδηλώσεις συνιστούν δυσφήμηση .202 κάποιος από τους λόγους αυτούς.

προκύπτει σκοπός εξύβρισης (ΑΠ 1407/1988 ΕλλΔνη 31. ΕφΑθ 6277/1999 ΕλλΔνη 41. Στην υπό κρίση περίπτωση όσα δήλωσε η εναγομένη κατά τη συνέντευξη της στην τηλεόραση .95.203 ή από τον τρόπο της εκδήλωσης ή από τις περιστάσεις υπό τις οποίες η δημοσίευση έλαβε χώρα. ΑΠ 1147/1998 ΝοΒ 47.1431.112).

που δόθηκε επ΄ ευκαιρία προώθησης του νέου της βιβλίου με μαγειρικές συνταγές. είναι πέρα ως πέρα ψευδή και συκοφαντικά.204 την Τρίτη 26/2/2013 στο «Mega Channel”. .

όταν αυτός δεν είναι αντικειμενικά αναγκαίος για τη δέουσα απόδοση του περιεχομένου της σκέψης αυτού που φέρεται ότι .205 β) ειδικός σκοπός εξύβρισης Επιπρόσθετα ειδικός σκοπός εξύβρισης στον τρόπο εκδήλωσης της προσβλητικής συμπεριφοράς υπάρχει.

με βάση . χρησιμοποίησε τον τρόπο αυτό για να προσβάλει την τιμή του άλλου. Άρα δεν αίρεται ο άδικος χαρακτήρας όταν αντικειμενικώς το επίδικο αναγκαίο μέτρο κείμενο για υπερβαίνει ικανοποίηση το του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος της εναγομένης. ο οποίος μολονότι αυτό το γνώριζε.206 ενεργεί από δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

207 αληθή και όχι ψευδή ή παραπλανητικά ή αλλοιωμένα γεγονότα ως προς το περιεχόμενο. για τον υπολογισμό της ηθικής . γ) Ειδικότερα. Πλην όμως η εναγομένη δεν είχε δικαιολογημένο συμφέρον να κάνει αυτές τις ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις.

θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από το Δικαστήριο Σας.Το είδος της προσβολής. τα εξής: 1. καθόσον ο διασυρμός μου μέσω τηλεοράσεως και μέσω ιστοσελίδων. η εξύβριση κι η συκοφαντική δυσφήμηση της εναγομένης εις βάρος μου.208 βλάβης. που αναπαρήγαγαν τους ονειδιστικούς .

και ηθική αξία και αξιοπρέπεια μου. ως προαναφέρθηκαν στο ιστορικό της παρούσης. με προσέβαλαν βάναυσα και η συμπεριφορά της αυτή είχε αντίκτυπο στην επαγγελματική. και ως εκ τούτου αποτελούν παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς μου. αμέσως μετά τη μετάδοση της ως άνω .209 ισχυρισμούς. κοινωνική. Σημειωτέον ότι.

Φίλοι και συγγενικά πρόσωπα με ρωτούσαν «αν κρύβω κάποιο αδίστακτο χαρακτήρα» καθώς είχαν σοκαριστεί και γιατί γνώριζαν την προσωπική μου αγάπη και φροντίδα προς την εναγομένη και .210 εκπομπής δέχτηκα έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους ενημερωτικών εκπομπών κι ιστοσελίδων που με ρωτούσαν για το περιστατικό.

211 γιατί δεν πίστευαν ότι μια συνεργάτιδα που είχα τόσο ωφεληθεί από εμένα θα με διέσυρε με αυτό τον τρόπο. .

όπως η “Μεσημεριανή Μελέτη” με την Ελεονώρα Μελέτη. Υπήρξε δε κωμικό βίντεο που αναπαρήγαγε .212 Με το εν λόγω επεισόδιο ασχολήθηκε στη συνέχεια η πλειονότητα πάσης φύσεως εκπομπών. ενημερωτικών και μη. “Φώτης και Μαρία live» με τους Φώτη Σεργουλόπουλο και Μαρία Μπακοδήμου στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel κλπ.

Ταυτόχρονα. ντυμένους ναζί βασανιστές να τη βασανίζουμε με καλώδια. έχει θίξει και το όνομά.213 σε κόμικ τα λεγόμενα της εναγομένης και την εμφάνιζε δεμένη και φιμωμένη σε ένα τραπέζι βασανιστηρίων κι εμένα με τον Γιώργο Καραμέρο. το επάγγελμα. τα οποία είναι χαρακτηριστικά . την τιμή και την υπόληψή μου.

Το μένος με το οποίο η εναγομένη εκφράστηκε για γεγονότα (που ουδέποτε βέβαια συνέβησαν) πριν δυόμισι έτη.214 στοιχεία της προσωπικότητας μου. ούτε βέβαια από τον Γιώργο Καραμέρο καθώς και την . η εμμονή της στο πρόσωπο μας. 2. ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αναφερθεί σε τηλεοπτικά βασανιστήρια από εμένα.

καθόσον η εναγομένη εν προκειμένω ενεργούσε με σκοπό εξύβρισης.215 ιδιαίτερη δολιότητα απέναντι μου. περιφρόνησης και ταπείνωσης. . στον τηλεοπτικό αέρα επί μακρό τηλεοπτικό χρόνο και πρέπει αυτά να ληφθούν υπόψη ως προσδιοριστικά στοιχεία της ηθικής βλάβης που υπέστην.

που η εναγομένη είχε παράπονα εναντίον μου. Το απρόκλητο της επίθεσης. θα έπρεπε να επιδιώξει να με συναντήσει προσωπικά ή να μου τηλεφωνήσει για να τα συζητήσουμε. Είναι ανέντιμο να εμφανίζεσαι στον τηλεοπτικό αέρα να λύσεις τις διαφορές σου με επαγγελματίες που .216 3. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση.

4. Τα δυσάρεστα συναισθήματα που μου προκάλεσε η .217 γνωρίζεις ότι. κατακρεουργούνται από τις συκοφαντικές επιθέσεις σου.

τα οποία δεν είναι δυνατόν να απαλυνθούν. που εξαιτίας του πλήγματος αυτού δεν έχουν ακόμα ειρηνεύσει. διότι υπέστην και εξακολουθώ να υφίσταμαι μία ταλαιπωρία δυνάμεις εξαντλητική εφόσον η για τις προσβολή ψυχοπνευματικές που διέπραξε μου έλαβε .218 ως άνω συμπεριφορά. τη διατάραξη της ψυχικής υγείας και ηρεμίας μου.

219 πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα μέσω των εκπομπών που αναπαρήγαγαν το βίντεο με αρνητικά σχόλια και μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου και σχόλια των αναγνωστών. Μπορεί κανείς εργοδότης να μην σου πει ότι «σε απολύω ή δεν σε προσλαμβάνω γιατί βασάνιζες την Αργυρώ» . Την επαγγελματική ζημία που προξένησε η εναγομένη. 5.

9» είναι μεγάλος διότι οι συκοφαντικές δηλώσεις της εναγομένης έπληξαν το κύρος μου.220 αλλά είναι δεδομένος ο επαγγελματικός αρνητικός αντίκτυπος εις βάρος σου. Λειτουργίας κι Ενημέρωσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Alpha 98. Το κύρος μου επλήγη . Η ζημία που υπέστην στον επαγγελματικό μου χώρο ως Διευθυντής Ειδήσεων.

Την απώλεια χρόνου και χρημάτων λόγω των . ότι «όχι δεν κρύβω ένα μικρό βασανιστή μέσα μου». που έστειλαν εκατοντάδες σχόλια. 6. Βρέθηκα επίσης στη δυσάρεστη θέση να απολογούμαι στους ακροατές του ραδιοφώνου.221 επίσης ως καθηγητού δημοσιογραφίας γιατί βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να απολογούμαι στους φοιτητές μου.

222 συνεχών συναντήσεων και συζητήσεων με την πληρεξούσια Δικηγόρο μου. του ψυχικού και συναισθηματικού μου κόσμου και τον αντίκτυπο που αυτό . σωματική και ψυχική. την ταλαιπωρία. το θυμό και την αγανάκτηση μου για τη δημιουργηθείσα κατάσταση. την προσβολή της προσωπικότητάς μου. την κατάθεση και συζήτηση της παρούσας Αγωγής.

υπαίτια και . Το γεγονός. Όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα και στην οικονομική μου επιβάρυνση με το αντίστοιχο κόστος.223 έχει στον επαγγελματικό μου κύκλο. ότι η ως άνω παράνομη. 7. εκτός του ψυχολογικού.

224 προσβλητική συμπεριφορά της εναγομένης με κατέστησε υποκείμενο σχολίων. στους ακροατές του ραδιοφώνου. στον επαγγελματικό μου χώρο. συζητήσεων και γελοιοποίησης σε γνωστούς κι αγνώστους. με αποτέλεσμα να διασυρθεί το όνομά μου και να πληγεί το . στο ευρύτερο κοινό. στους φοιτητές μου. στον κοινωνικό κύκλο μου.

225 κύρος μου ως δημοσιογράφου. και κατ' επέκταση να μειωθεί η προσωπικότητά μου. Πρέπει επίσης να εκτιμηθεί η πολλαπλασιαστική μορφή της προσβολής που έγινε μέσω τηλεοράσεως εφόσον το βίντεο αναπαράγεται σε πολλές ιστοσελίδες. 8. οι οποίες μάλιστα δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να .

την περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση της εναγομένης. που μου είναι δυσάρεστα. το . Τέλος. Η οικονομική κατάσταση της εναγομένης είναι ιδιαίτερα ανθηρή. 9. Έχει ένα εστιατόριο πολύ ακριβό στο Κολωνάκι.226 κάνουν σχόλια κι ως εκ τούτου υπάρχουν περιπαιχτικά για εμένα σχόλια.

227 οποίο γεμίζει από αναγνωρίσιμους θαμώνες. «Σαρωτικό» και blog.gr». ουδέποτε έγινε αντικείμενο διάψευσης εκ . Η οικονομική κρίση δεν έχει πλήξει την εναγομένη.gr και το περιεχόμενο του. Οι τιμές του εν λόγω εστιατορίου είναι ιδιαίτερα ακριβές. Όπως υποστηρίζεται την 14/9/2011 μεταξύ άλλων σε άρθρο των ιστοσελίδων «inews.

228 μέρους της εναγομένης : “Η κρίση δεν την αγγίζει όπως τους περισσότερους Έλληνες καθώς το εστιατόριο της «Παπαδάκης» εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Είναι ενδεικτικό πως μέλη της τρόικας και του ΔΝΤ επιλέγουν όποτε είναι στην Αθήνα να δειπνήσουν εκεί και μάλιστα η Αργυρώ έχει αναπτύξει πολύ φιλικές σχέσεις με τους ελεγκτές όλο αυτό το διάστημα καλώντας τους και για .

229 διακοπές στην Πάρο. Την ίδια ώρα είναι σε ισχύ το «χρυσό» της συμβόλαιο με τον εκδοτικό όμιλο Λυμπέρη για την κυκλοφορία νέων DVD. ενθέτων μαγειρικής”. σε περιοδικά αλλά και ιστοσελίδων .

η εναγομένη κερδίζει πάρα πολλά χρήματα από τα βιβλία και τα dvd μαγειρικής. Προκειμένου να εκτιμηθεί η οικονομική ευρωστία της .230 Εκτός από τα έσοδα από το εστιατόριο. από τις χορηγίες στην τηλεόραση κι έχει κατά δήλωση της συνεργασίες σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία. με προοπτική να ανοίξει εστιατόρια στις χώρες αυτές.

(95 ευρώ το . εκδόθηκε πρόσφατα απόφαση δικαστηρίου. όπως πληροφορήθηκα μέσω του τύπου. που καταδίκασε την εναγομένη να καταβάλει 20. για ηθική βλάβη που υπέστη λόγω αισχροκέρδειας αφού η εναγομένη χρέωσε τρία ποτήρια κονιάκ με την τιμή των 285 ευρώ.231 εναγομένης προσθέτω ότι.000 ευρώ σε θαμώνα του εστιατορίου της.

000 ευρώ νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής. ΕΠΕΛΕΥΣΗ ΖΗΜΙΑΣ – ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ. Εξάλλου.232 ποτήρι κονιάκ). 3. οι προσβλητικοί της προσωπικότητάς μου . Το δικαστήριο έκρινε ότι η εναγομένη πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει στο θαμώνα το ποσό των 20.

233 ισχυρισμοί της εναγομένης. είναι πράξη αποδοκιμαστέα για το λόγο ότι ενέχει ηθική απαξία και περιέχει ονειδισμό και αμφισβήτηση της προσωπικής κι επαγγελματικής εντιμότητάς μου με αποτέλεσμα να με καθιστά αντικείμενο διαφόρων αρνητικών σχολίων και διαθέσεων από ευρέος κύκλου κοινό. όπως αναλύεται παραπάνω. Για το λόγο δε αυτό και .

καθόσον διαταράσσει την προσωπική κι επαγγελματική ζωή μου αλλά και την οικονομική. και κοινωνική μου λειτουργία. την αξιοπρέπειά μου. την τιμή και υπόληψή μου. Επειδή από την υπαίτια συμπεριφορά της εναγομένης .234 ως πράξη παράνομη και συκοφαντική προσβάλλει την προσωπικότητα.

Τέτοια προστατευόμενα αγαθά είναι εκτός των άλλων και τα ψυχικά . τα οποία συνθέτουν την υπόστασή μου.235 προσεβλήθη το συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμα της προσωπικότητάς μου που αποτελείται από ένα πλέγμα αγαθών.

236 αγαθά δηλαδή η ψυχική υγεία. η αξιοπρέπεια και η τιμή κάθε ανθρώπου. η οποία αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη και την εκτίμηση που έχουν οι άλλοι γι αυτόν και την εικόνα που του αποδίδεται στον εξωτερικό κόσμο αλλά και την επαγγελματική φήμη. ο συναισθηματικός κόσμος. .

την αξιοπρέπειά μου. καθόσον η τελευταία με τους άκρως προσβλητικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς της προσέβαλε την τιμή μου. .237 Οι δυσμενείς συνέπειες της συμπεριφοράς αυτής της εναγομένης στο πρόσωπό μου και στην επαγγελματική και κοινωνική μου ζωή είναι επαχθείς. την υπόληψή μου και την επαγγελματική μου φήμη.

Καθηγητού Δημοσιογραφίας και παρουσιαστή ενημερωτικής και πολιτικής εκπομπής.238 Τα συκοφαντικά λεγόμενα της προκάλεσαν δε σε εμένα τον ίδιο ηθική βλάβη ιδιαίτερης βαρύτητας. Ειδήσεων κι Ενημέρωσης. . δεδομένης της κοινωνικής και επαγγελματικής θέσεώς μου ως Δημοσιογράφου. Διευθυντού Λειτουργίας.

ψυχολογικό σοκ κλπ. ταχυπαλμίες. αυτοάνοσα νοσήματα. . καθόσον παρουσιάζομαι ως άνθρωπος που κάνει καψόνια στους συνεργάτες του και τους βασανίζει έως ότου πληγεί ακόμα κι η υγεία τους. ήταν αρνητική κι εσφαλμένη.239 Επομένως η εντύπωση που δημιουργήθηκε στο επαγγελματικό μου περιβάλλον. πάθουν αρρυθμίες.

Επιπροσθέτως.240 Με τους ειρημένους ισχυρισμούς της αντιδίκου υπήρξε κατά συνέπεια ευθεία αμφισβήτηση της επαγγελματικής και προσωπικής μου ακεραιότητας. από την ονειδιστική και περιφρονητική αυτή ενέργεια της εναγομένης. η οποία διόλου συνάδει με την ιδιότητά της ως επαγγελματία που .

προκλήθηκαν σε εμένα ψυχικά τραύματα. Εξαιτίας των ψευδών δηλώσεων της εναγομένης διαταράχθηκε η ψυχική μου ηρεμία και δεν έχει ακόμα ειρηνεύσει. δυσάρεστα συναισθήματα. κακός επαγγελματικός αντίκτυπος σε μια εποχή που ο κλάδος της δημοσιογραφίας δοκιμάζεται.241 γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ. διότι υπέστην και .

γνωστοί και άγνωστοι που συναντώ στο δρόμο. οι φοιτητές μου.242 εξακολουθώ να υφίσταμαι μία ταλαιπωρία εξαντλητική. εφόσον οι δημοσιογράφοι. συνεχίζουν να με ρωτούν για το θέμα. ενώ αναγκάστηκα να προσφύγω σε νομικό .

τα ανωτέρω δηλωθέντα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. όσα πει θα αναπαραχθούν από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου και .243 παραστάτη και να εμπλακώ σε τέτοιας φύσεως δικαστική αντιδικία. σε μια εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης κι ενώ η εναγομένη γνώριζε λόγω εμπειρίας ότι. Εξάλλου.

888. ΑΠ 878/1998 ΕλλΔνη . δηλαδή αποτελούν συγκεκριμένα περιστατικά του εξωτερικού κόσμου που ανάγονται στο παρελθόν ή παρόν. υποπίπτουν στις αισθήσεις και είναι δεκτικά απόδειξης (ΑΠ 169/2002 ΠοινΧρ ΝΒ.2002. αποτελούν «γεγονότα». κατά την έννοια των ΠΚ 362 και 363.244 θα προβληθούν διεθνώς μέσω blogs και youtube.

1445). όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται πιο πάνω στο επίμαχο βίντεο και μπορεί να αποδειχτεί. Πλην όμως. τα «γεγονότα» που ανέφερε στο βίντεο η εναγομένη σχετικά με τη δήθεν . λαμβανομένου υπόψη ότι τα γεγονότα αυτά αναφέρονται σε συγκεκριμένες ενέργειες που δήθεν ενήργησα στο παρελθόν.245 39.

Γεώργιο Καραμέρο ήταν αναληθή και συκοφαντικά.246 κακοποίηση της από εμένα και τον συμπαρουσιαστή μου. κατά την επιδίκαση της χρηματικής . ότι η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης έχει κατά την κρατούσα ορθότερη άποψη αποκαταστατικό χαρακτήρα. Ο δικαστής δε της ουσίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί.

εκτιμώντας τα περιστατικά τα οποία τίθενται ενώπιων του. δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην λεπτομερή απαρίθμηση των προσγενομένων δεινών και λοιπών μη περιουσιακών ζημιών και να καθορίζει μετέπειτα ένα λίγο ως πολύ αυθαίρετο χρηματικό ποσό ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της .247 ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης.

την έκταση της βλάβης. αλλά πρέπει να συνάπτει και σχέση αναλογίας της ηθικής βλάβης με το είδος της προσβολής.248 επισυμβαινομένης ηθικής βλάβης. τις ιδιαίτερες προσωπικές και οικονομικές συνθήκες ζημιώσαντος .

δεν μου έχει ζητήσει . τις συνθήκες τελέσεως της αδικοπραξίας.249 και ζημιωθέντος. Όσον αφορά τη συμπεριφορά της εναγομένης μετά την τέλεση της αδικοπραξίας. το βαθμό πταίσματος των υπευθύνων και τη συμπεριφορά τους μετά την τέλεση της αδικοπραξίας.

η οποία μπορεί να . από τη διάταξη του άρθρου 919 ΑΚ στην οποία ορίζεται ότι “όποιος με πρόθεση ζημίωσε άλλον κατά τρόπο αντίθετο προς τα χρηστά ήθη. Άλλωστε.250 συγγνώμη. έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει» προκύπτει ότι κύριο γνώρισμα της προβλεπόμενης από αυτήν αδικοπραξίας.

251 συνιστά και αδικοπραξία του άρθρου 914 ΑΚ. που επιχειρείται από πρόθεση ή και από την παράλειψη αυτού. η έννοια των οποίων είναι νομική ως προς το επιτρεπτό του επιδιωχθέντος . είναι η προσβολή των χρηστών ηθών από την πράξη του υπαιτίου. Η αντίθεση προς τα χρηστά ήθη.

Όσον αφορά την πρόθεση δεν απαιτείται το πρόσωπο να ενήργησε τη ζημιογόνο πράξη ή παράλειψη προς τον αποκλειστικό σκοπό της βλάβης τρίτου. εξετάζεται αντικειμενικά και σύμφωνα με την αντίληψη του υγιούς κατά το δίκαιο σκεπτόμενου μέσου κοινωνικού ανθρώπου.252 σκοπού και των χρησιμοποιηθέντων μέσων. αλλά αρκεί και η περί της .

253 επελθούσας ζημίας θέλησή του. 488/2010). δηλαδή είναι επαρκές ότι τελούσε σε γνώση περί του ότι η εκδηλωθείσα συμπεριφορά του ήταν δυνατόν να προκαλέσει ζημία και παρόλα αυτά δεν απέσχε της πράξης ή παράλειψης από την οποία επήλθε η ζημία (ΑΠ 55/2003. Η εναγομένη. που όπως προείπα γνωρίζει τη λειτουργία .

γνωρίζοντας ότι έτσι με ζημιώνει. μένος κι εμμονή εξαπέλυσε τα μυθεύματα της περί καψονιών. με ασυγκράτητο ύφος.254 των ΜΜΕ. είχε πλήρη γνώση της επαγγελματικής βλάβης που προκαλούσε σε εμένα. ειδικότερα σε μια εποχή κρίσης του επαγγέλματος αλλά παρόλα ταύτα. .

συντρέχουν περιστάσεις που μεγεθύνουν τις συνέπειες των παράνομων πράξεων της εναγομένης και ταυτόχρονα καθιστούν .255 Στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ο τηλεοπτικός . Εξάλλου πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι.256 δυσβάσταχτη τη βλάβη στην τιμή και υπόληψη μου θέτοντας προοπτικές σε κίνδυνο εφόσον η τις επαγγελματικές εναγομένη με μου πρόσβαλε δημοσίως σε εθνικής εμβέλειας ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό σε ώρα μεγάλης θεαματικότητας.

257 σταθμός “Mega” εκπέμπει και στο εξωτερικό και η ζημία που έχω υποστεί και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι τεράστια. έχει αποθηκευθεί σε . Επίσης είναι σημαντικό ότι η βλάβη που υφίσταμαι είναι διαρκής μέσω του πολλαπλασιασμού των ιστοσελίδων και των blogs το απόσπασμα της εκπομπής.

258 βίντεο και συνοδεύεται από ονειδιστικούς τίτλους όπως εντελώς ενδεικτικά: «Έξαλλη η Μπαρμπαρίγου όταν την ρώτησαν για Καραμέρο – Χαριτάτο : Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου ξανακάνει αυτό το πράγμα στην ψυχή μου!». είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας με μεγάλη επισκεψιμότητα : Tlife. που .

«Έξω φρενών η Μπαρμπαρίγου όταν την ρώτησαν για Καραμέρο – Χαριτάτο «Δεν κάνω καψόνια σε κανέναν!».gr». που αναπαράγει το επίμαχο βίντεο. είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας «zappit.259 αναπαράγει το επίμαχο βίντεο της εκπομπής της 26/2/2013. «Μπαρμπαρίγου : «Είχε φτάσει στο απροχώρητο με .

“Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. που συνοδεύεται κι από το επίμαχο βίντεο.gr.Χαριτάτο» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας inews. Καραμεροχαριτάτων «Από απέκτησα τα καψόνια αρρυθμίες των και προβλήματα υγείας» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα με .260 Καραμέρο .

261 μεγάλη επισκεψιμότητα freegossip. που αναπαράγει πολλές φορές το επίμαχο βίντεο και συνοδεύεται από αρνητικά σχόλια αναγνωστών. .gr.

καίτοι θα μπορούσα να απαιτήσω από το τηλεοπτικό κανάλι . αφού πληρούνται οι υποκειμενικοί κι αντικειμενικοί όροι. Καίτοι η υπό κρίση διαφορά θα μπορούσε να υπαχθεί στη νομοθεσία περί τύπου.262 Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριό Σας ότι η προσβολή της εναγομένης έγινε «διά του τύπου».

δικαιώματος επανάληψης της υπαίτιας εναγομένη υψηλή επιφυλασσόμενος μου σε περίπτωση συμπεριφοράς. πλην όμως προτιμώ να στηρίξω το αίτημα μου στις κείμενες . παντός φιλοξένησε επιλέγω νόμιμου μέχρι την τώρα. που ήδη υπάρχει εκ της προστήσεως για το εν λόγω κανάλι.263 «Mega» που αποζημίωση.

στις . που πρέπει να υποχρεωθεί η εναγομένη να καταβάλει. οι ως άνω πράξεις της εναγομένης συνιστούν παράνομη και υπαίτια επέμβαση στην προσωπικότητά μου και η ιδία ενήργησε με σκοπό εξύβρισης και ταπείνωσης.264 διατάξεις περί ηθικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. συνιστούν δε επιπρόσθετα οικειοθελείς ενέργειες. Επειδή.

από τον τρόπο που αυτές εκδηλώθηκαν την 26/2/2013 αναμεταδόθηκαν στην στη τηλεόραση συνέχεια με του δυσμενή “Mega” σχόλια κι σε διάφορες ιστοσελίδες. Επειδή έχει κριθεί ότι.265 οποίες είναι διάχυτος και ο σκοπός της περιφρόνησης και της απαξίωσης. προσβολή προσωπικότητας .

266 συνιστούν πράξεις. (βλ. η οποία . ή άλλων εκφάνσεων της ζωής του. ακόμα και αν αυτές τον καθιστούν απλά ύποπτο. ΑΠ 109/2012) Επειδή η όλη συμπεριφορά της εναγόμενης. που περιέχουν ονειδισμό ή αμφισβήτηση της προσωπικότητάς του ατόμου. ότι μετέρχεται ανέντιμες μεθόδους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.

πληροί τα στοιχεία των άρθρων 57. συνιστά δε προσβολή και της επαγγελματικής μου φήμης.267 συνιστά κάτω από τις περιστάσεις οι οποίες αναλυτικά εκτέθηκαν και αδικοπραξία. 919. καθόσον η απρεπής αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρότατη μείωση της προσωπικότητάς μου. την . και 932 ΑΚ. 914. 59.

268 κατασπίλωση της υπόληψής μου και το διασυρμό του ονόματός μου στο δημοσιογραφικό κόσμο. Επειδή η ειρημένη σύνθετη παραβατική συμπεριφορά της εναγόμενης σε βάρος μου. με εμφάνισε ως άτομο .

για τον προσδιορισμό του ύψους της . Επειδή. Επειδή η εναγομένη ενήργησε εις βάρος μου με ψευδείς κι απρόκλητες δηλώσεις.269 μειωμένης ηθικής υπόστασης. αλαζόνα επαγγελματία και συνεργάτη. που αμφισβήτησαν την επαγγελματική και κοινωνική μου αξία.

τελέσεως μεταξύ η της λόγω άλλων. η περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση των μερών και κυρίως του παθόντος. η οι βλάβης είδος της συνθήκες βαρύτητα του πταίσματος. προσβολής. οι προσωπικές .270 χρηματικής ικανοποίησης λαμβάνονται. αδικοπραξίας. έκταση της ηθικής υπόψη το βλάβης.

Επειδή απέδειξα ότι η εναγομένη. η συμπεριφορά του υπευθύνου μετά την αδικοπραξία κλπ.271 σχέσεις των μερών. κι είναι αλλά που αντιεπαγγελματική αντίθετα για της να μια δυνατή καλύψει την συμπεριφορά . που δεν είναι σε θέση αδυναμίας επιχειρηματίας.

Επειδή. αλλά επιπρόσθετα και προσβολή της . απέδειξα ότι όλες οι παραπάνω πράξεις της εναγομένης συνιστούν αδικοπραξία βάσει των διατάξεων των άρθρων 914.272 αυτοθυματοποιείται και δεν διστάζει να διασύρει τους συνεργάτες της. 920 και 932 ΑΚ σύμφωνα με τα προεκτεθέντα. 919.

της βαρύτητας της προσβολής και των συνεπειών. που αυτές οι γεμάτες χολή. καθόσον η εναγόμενη ενήργησε παράνομα και υπαίτια. ψευδείς δηλώσεις είχαν στην . προκάλεσαν δε σε μένα ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη. έχοντας πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας του θέματος.273 προσωπικότητάς μου βάσει των άρθρων 57 και 59 ΑΚ.

274 τηλεόραση για την προσωπικότητά μου. η οποία . πρωτίστως λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Για την αποκατάσταση δε της ηθικής βλάβης αυτής. εν πλήρη γνώσει της αντιδίκου για το απαξιωτικό περιεχόμενο τους.

000) ποσό ευρώ. του ως ενός εκατομμυρίου ανάλογη και ευρώ προσήκουσα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. που ζητώ να κηρυχθεί .000. η εναγόμενη πρέπει να υποχρεωθεί να μου καταβάλει το (1.275 έχει προκληθεί και είναι αποτέλεσμα των ως άνω υπαιτίων πράξεων της. με την απόφαση του Δικαστηρίου Σας.

σε Δήμους και εθελοντικούς φορείς αλλά και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που ασχολούνται με παιδιά. Ήδη δηλώνω ότι. Επειδή η εναγομένη το τελευταίο διάστημα .276 προσωρινά εκτελεστή. το ποσό αυτό θα το διαθέσω στα συσσίτια αστέγων. νομιμότοκα από την επίδοση της παρούσας και μέχρι εξοφλήσεως.

οι οποίες ωστόσο υποστηρίζονται από χορηγίες. θα πρέπει με ευχαρίστηση να συμμορφωθεί να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου Σας.277 εμφανίζεται ως συμμετέχουσα σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Επειδή η εκδοθησομένη απόφαση πρέπει να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή συντρεχουσών εν προκειμένω των .

καθόσον η επιβράδυνση ικανοποίησης των απαιτήσεων μου θα . 908 ΚΠολΔ).278 νομίμων προϋποθέσεων (άρθρ. διάρκειας 6 μηνών. 907. ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί. να απαγγελθεί σε βάρος της προσωπική κράτηση. Επειδή συντρέχει νόμιμη περίπτωση λόγω της αδικοπραξίας της εναγομένης.

όπως η εναγόμενη υποχρεωθεί να παύσει την προσβολή της . στα οποία θα δωρίσω το επιδικασθέν ποσό. Επειδή μετά από αυτά. αλλά και στους στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που ασχολούνται με παιδιά.279 προξενήσει Δήμους και ζημία στα συσσίτια εθελοντικούς φορείς αστέγων. νόμιμος συντρέχει λόγος. .

280 προσωπικότητάς μου και να διαταχθεί η απαγόρευση της προσβολής της προσωπικότητάς μου στο μέλλον. .

Επειδή η παρούσα αγωγή είναι η απάντηση στη . Επειδή έχω πρόδηλο έννομο συμφέρον στην άσκηση της παρούσης αγωγής ως άμεσα ζημιωθείς.281 Επειδή όλα όσα έχω υποστεί τελούν σε πρόσφορο αιτιώδη σύνδεσμο με την παράνομη και ποινικά κολάσιμη πράξη που ενήργησε σε βάρος μου η εναγόμενη.

282 συκοφαντική πρόκληση της εναγομένης. Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπέκυψα στις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων και να φανερώσω τι κρυβόταν πίσω από την αποχώρηση της. επιφυλασσόμενος για περισσότερες στο . Εφόσον όμως η εναγομένη με δυσφημεί και με διασύρει. αναγκάζομαι να προβώ σε αποκαλύψεις.

283 Δικαστήριο Σας με μάρτυρες. ώστε οι όποιες συκοφαντικές . Επιθυμώ να υπενθυμίσω στο σεβαστό Δικαστήριο Σας. οι πάσης φύσεως αναφορές που δέχονται από τα ΜΜΕ είναι σε τέτοιο βαθμό καταιγιστικές. ότι δυστυχώς στη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών – τηλεθεατών – αναγνωστών.

δεν είναι δυνατό να τυγχάνουν διερεύνησης προς εξακρίβωση της αλήθειας.284 αναφορές κατά προσώπων. Επειδή η αγωγή μου είναι νόμιμη και ουσιαστικά βάσιμη και αληθής. όπως αυτές που βίωσα κι εξακολουθώ να βιώνω από τη διαρκή προσβολή της εναγομένης. αποδεικνύεται από έγγραφα και .

φέρεται δε προς συζήτηση στο καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιο Δικαστήριο (άρθρα 14 § 2 και 22 ΚΠολΔ) κατά την τακτική διαδικασία.285 μάρτυρες. ασκείται νόμιμα και εμπρόθεσμα. Επειδή ρητά επιφυλάσσομαι για την παράσταση μου ως πολιτικώς ενάγων ενώπιον των αρμοδίων ποινικών .

286 δικαστηρίων. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Και όσους θα προσθέσω κατά την εκδίκαση της παρούσας με τη ρητή . για τη συμβολική χρηματική ικανοποίηση του ποσού των 44 Ευρώ για την ηθική βλάβη που έχω υποστεί.

ΑΙΤΟΥΜΑΙ − Να γίνει δεκτή η παρούσα Αγωγή μου.287 επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μου. − Να αναγνωρισθεί ότι οι ιστορούμενες στην υπό κρίση Αγωγή μου πράξεις της εναγομένης συνιστούν υπαίτια και παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς μου και της .

το οποίο θα διαθέσω υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών και συγκεκριμένα για τα συσσίτια αστέγων.288 επαγγελματικής μου φήμης.000. Να υποχρεωθεί δικαστικώς η εναγόμενη να μου καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1. σε Δήμους και εθελοντικούς φορείς αλλά και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα .000) ευρώ.

. ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην από την παράνομη ενέργεια της εκ μέρους της εναγομένης παράνομης προσβολής της προσωπικότητός μου κατά τα αναφερόμενα στο ιστορικό της παρούσης.289 που ασχολούνται με παιδιά. νομιμότοκα από την επίδοση της παρούσης μέχρι εξοφλήσεως.

− Να υποχρεωθεί η εναγόμενη να παύσει την προσβολή της προσωπικότητάς μου και να διαταχθεί η απαγόρευση της προσβολής της προσωπικότητάς μου . ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί.290 − Να απαγγελθεί σε βάρος της εναγομένης προσωπική κράτηση διάρκειας 6 μηνών.

− Να καταδικασθεί η εναγόμενη στη δικαστική μου δαπάνη και την αμοιβή της πληρεξουσίας δικηγόρου μου. 23 Απριλίου 2013 . Αθήνα.291 στο μέλλον. − Να κηρυχθεί η εκδοθησομένη απόφαση προσωρινώς εκτελεστή.

292 Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΡΟΗ ΠΑΥΛΕΑ Δικηγόρος Αθηνών .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful