You are on page 1of 2

Page 1

1 of 1 DOCUMENT

Page 1 1 of 1 DOCUMENT AD/Algemeen Dagblad 13 april 2013 zaterdag `Woorden premier meer fictie

AD/Algemeen Dagblad

13 april 2013 zaterdag

`Woorden

premier

meer

fictie

dan

feit'

BYLINE: NATASJA DE GROOT

SECTION: Algemeen - Nieuwsdienst; Blz. 2

LENGTH: 577 woorden

DEN HAAG Niet iedereen is onder de indruk van de mooie woorden van premier Rutte. Met een gloedvol betoog over positivisme probeerde de minister-president Nederland na het bereiken van het sociaal akkoord weer moed in te praten. `Het is hopen op een Ratelband-effect,' luidt de kritiek.

Is sociaal akkoord goed voor consumentenvertrouwen?

Rutte belooft dit weekend de horeca eens een flinke `boost' te geven. En dat zouden we met z'n allen moeten doen. En passant kunnen we meteen die nieuwe auto of dat grotere huis kopen. Want `de groene waas van herstel is zichtbaar'. De premier benadrukte gisteren nog eens dat we met z'n allen de schouders eronder moeten zetten.

Helpen deze power-woorden het vertrouwen te herstellen? Ja, zegt Paul Stamsnijder van adviesbureau De Reputatiegroep. ,,Vertrouwen krijg je door vertrouwen te geven. De positieve woorden van Rutte, die worden onderstreept door de sociale partners, geven mensen het gevoel dat een nieuwe fase aanbreekt.

De impact moet volgens Stam-snijder niet worden onderschat. ,,Als je maar lang genoeg iets zegt, gaan mensen het vanzelf geloven. Rutte zegt precies waar veel mensen nu behoefte aan hebben: hoop, leiderschap en duidelijkheid. Veel consumenten merken dat het bij hen niet slechter gaat, maar geven aan dat het vooral het beeld is dat zij van de omgeving hebben. Als die mensen weer vertrouwen krijgen, gaan ze ook weer geld uitgeven.

Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is blij verrast met die ommezwaai van Rutte. ,,Het kabinet Rutte I is begonnen met al dat gesomber. En die toon heeft Rutte II afgelopen najaar voortgezet om zo de bezuinigingen er doorheen te krijgen, reageert Sent.

Dat gesomber heeft er volgens haar aan bijgedragen dat consumenten de hand op de knip zijn gaan houden. Of het optimisme het vertrouwen herstelt, vraagt zij zich af. ,,Als er op Prinsjesdag een nieuwe forse bezuinigingsronde komt, zal het weinig doen met het vertrouwen. En het hangt ervan af of mensen Ruttes verhaal geloven. In Amerika zie je dat Obama met zijn `Yes, we can' verandering teweeg heeft gebracht. Gemopper zit meer in onze volksaard.

Net als Sent zet ook Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, kanttekeningen bij de woorden van de Rutte. ,,Hij lijkt alle eer naar zich toe te trekken, maar het zijn de sociale partners die dit akkoord gerealiseerd hebben. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen en alles op alles gezet om de arbeidsmarkt vlot te trekken. En het is geen perfect

Page 2

`Woorden premier meer fictie dan feit' AD/Algemeen Dagblad 13 april 2013 zaterdag

akkoord, maar werkgevers en werknemers hebben wel het hoogst haalbare gehaald. Dat geeft consumenten vertrouwen, niet de mooie praatjes van Rutte. Hij overdrijft en schiet door en daar prikken mensen zo doorheen.

Ook Frank den Butter, hoogleraar algemene economie aan de Vrije Universiteit, gelooft er niet zo in. ,,Consumentenvertrouwen wordt gezien als barometer voor de economie, maar het is geen knop waar je aan kunt draaien. Een sociaal akkoord zorgt er niet opeens voor dat mensen meer geld gaan uitgeven. Het feit is dat mensen schulden aan het afbouwen zijn, lonen niet stijgen en vaste lasten hoger worden. Daardoor besteden mensen weinig.

Hij wijst op de donderwolk die nog boven het land hangt. ,,Er is veel onduidelijk. In de herfst wordt meer duidelijk over de extra bezuinigingen van 4,3 miljard. We hopen op een Emile Ratelband-effect, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Het is meer fictie dan feiten.

LOAD-DATE: 12 April 2013

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: ADNL

Copyright 2013 De Persgroep Nederland BV All Rights Reserved