Dreptul la sanatate pentru copiii si tinerii infectati HIV/SIDA in Romania

Cercetarea pe care urmeaza sa o realizez vizeaza dreptul la sanatate al copiilor si tinerilor infectati HIV/SIDA in Romania. HIV este un virus care afecteaza sistemul imunitar al organismului care devine vulnerabil la numeroase infectii si boli. SIDA (sindromul imuno-deficitar achizitionat) este forma cea mai grava finala a infectiei HIV. SIDA reprezinta un sindrom polimorf, caracterizat prin infectii repetate si rebele, numite infectii oportuniste, ce apar si se dezvolta la persoane a caror sistem imunitar este puternic afectat (Ursaci, D. ,,Imunodeficienta psihoafectiva si comportament in raport cu HIV/SIDA”, pag.19. Ed. Polirom , Iasi , 2003). SIDA nu reprezinta doar o singura boala, ci un complex de boli diferite care afecteaza in mod specific persoanele infectate cu HIV, dar pe care un organism sanatos ar reusi sa le invinga fara prea mare efort. Romania este o tara in care problematica HIV/SIDA este foarte complexa in sensul ca in perioada 1985-1991 un numar deosebit de mare de copii au fost infectati. La inceput infectia a fost tratata ca si problema strict medicala, dar consecintele psihosociale, educationale, economice si culturale aparute in existenta copiilor seropozitivi si a familiior acestora, au condus la abordarea acestei probleme dintr-o perspectiva multidisciplinara, HIV/SIDA devenind o preocupare pentru diverse categorii profesionale si anume asistenti sociali, psihologi, sociologi. Acestia trebuie sa asigure medierea intre personalul medical si comunitatea din care face parte copilul sau tanarul infectat, sa sensibilizeze si sa responsabilizeze comunitatea, SIDA fiind privita ca o problema care afecteaza intreaga societate si nu doar pe cei infectati sau afectati . O persoana HIV pozitiva ramane infectata toata viata dar ea poate parea si se poate simti sanatoasa pentru o lunga perioada de timp (intre 8 si 15 ani) uneori fara sa stie ca e infectata. In Europa Romania se afla, prin numarul total de cazuri mai aproape de tarile occidentale decat de cele din centrul si estul Europei.

1

Galati 300. 1358 cazuri HIV/SIDA din care copii mai mici de 14 ani 29. Iar in tara ponderea cea mai mare a cazurilor cu HIV/SIDA se afla la Constanta 940 cazuri. total de cazuri 5407 sunt femei infectate HIV/SIDA. 6023 decese. cazuri HIV/SIDA > 14 ani la data diagnostigarii 7933. In perioada 1985-2012 in Romania s-au inregistrat un nr. total de persoane aflate in evidenta activa este de 9475. Dr. iar 7242 sunt barbati. pacienti HIV/SIDA in viata 11 189. Intre judetele Moldovei la 30 iunie2012. Statistica ne arata ca din nr. Matei Bals din Bucuresti.819 pacienti.In Romania la 30 iunie 2012. La Iasi conform aceleasi surse de informare au existat pana la 30 iunie 2012. Bacaul detine ponderea cea mai mare a persoanelor infectate HIV/SIDA 334. iar in Iasi exista 253 cazuri. intre 15-19 ani 20 de persoane. Prof. nr. Neamt 257. Egalitatea in drepturi trebuie resectata pentru toate categoriile de persoane si conform legislatiei nationale si internationale toti cetatenii. conform Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV/SIDA-IBI. 2 . Deci in ciuda alocarii de fonduri tot mai mari pentru prevenire si tratament si a accesului tot mai larg la medicamentele antiretrovirale. nr. la Timis 787. Dar in fata legii si a medicinii infectia HIV/SIDA este o afectiune ca oricare alta. pacienti HIV/SIDA pierduti din evidenta 607. destinate sa incetineasca evolutia bolii. inclusiv cei cu HIV/SIDA trebuie sa beneficieze de toate drepturile omului. Dar deseori persoanele infectate HIV/SIDA se confrunta cu atitudini discriminatorii. iar mai mari de 20 de ani 1309 persoane. iar cu SIDA cazuri. fara insa a o putea vindeca epidemia continua sa fie mai puternica decat eforturile oamenilor de a o combate. nr.de 17. cazuri HIV/SIDA copiii ( 0-14 ani ) la data diagnostigarii 9886. Ponderea cea mai mare a persoanelor cu HIV/SIDA o reprezinta tinerii cu varste cuprinse intre 20-24 de ani cuprinzand un numar de 5789 cazuri din care cu HIV avem 2020 cazuri. fara discriminare.

Coventia ONU privind protectia drepturilor copilui in art. 3.25 arata ca statele parti recunosc dreptul copilului care a fost plasat de autoritatea competenta pentru a primi ingrijiri.25 arata ca orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatate lui si a familiei sale . A) LEGISLATIE INTERNATIONALA 1. la protejarea sau tratarea afectiunilor sale fizice ori mentale. a promiscuitatii sau a sexualitatii deviante sau pur si simplu pentru ca persoanele infectate provin din medii cu nivel scazut de acces la educatie sau provin din medii in general sarace. In Romania pachetul legislativ cu privire la drepturile copilului este armonizat cu tratatele internationale la care Romania este parte si in special cu Conventia ONU privind drepturile copilului. credinta ca infectia HIV/SIDA este rezultatul unor greseli morale. iar drepturile persoanelor infectate HIV/SIDA sunt consemnate in acte legale cu caracter general si special. de teama sau frica de a nu contacta virusul sau.Aceste atitudini discriminatorii sunt alimentate de lipsa de informare care poate crea sentimentul de teama fata de cel infectat HIV/SIDA si poate adesea indemna la actiuni ilogice de prejudecati. Declaratia drepturilor omului. sustin aceste atitudini. Conventia ONU privind protectia drepturilor copilului in art. 2. 3 .24 consacra dreptul copiilor de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate posibila si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare si faptul ca nici un copil nu este lipsit de dreptul de a avea acces la aceste servicii. De asemena. Declaratia drepturlor omului prin art. dreptul la verificarea periodica a tratamentului respectiv si a oricaror alte aspecte legate de plasarea sa. recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

01. in vederea dezvoltarii personaltatii sale. reabilitare si integrare. 3. recuperare. compensare. In art. 2. sprituala. in cadrul sistemului de asigurari de sanatate. 2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladii SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV in art. 4. sunt obligati sa interneze si sa asigure ingrijirile medicale de profil in specialitatea pe care o reprezinta. Legea 272/2004 in art. cat si pe timpul spitalizarii. Legea 584/29 oct.34 arata ca dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat si ca statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice. precum si masurile corespunzatoare pentru satisfacerea acestor nevoi de igiena personala. supravegherea si mentinerea starii de sanatate. 5. Copiii trebuie sa beneficieze de sevicii medicale. in conformitate cu patologia pacientului. Ingrijirea speciala trebuie sa asigure dezvoltarea fizica. Standardele minime obligatorii privind serviciile pentru protectia copilului de tip rezidential pentru copiii cu handicap publicate in monitorul oficial al Romaniei din 8 iunie 2004 intrate in vigoare in 1 ianuarie 2005. atat pentru tratamentul ambulatoriu. inclusiv de medicamente gratuite. adaptata nevoilor sale. la educatie. Legea 448/2006 republicata in 03.46 al aceluiasi act normativ se subliniaza faptul ca un copil cu handicap are dreptul la ingrijire speciala. morala sau sociala a copiilor cu handicap. 4 . mentala.2008 privind protectia persoanelor cu handicap in art 10 specifica faptul ca persoanele cu handicap au dreptul sa beneficieze de asistenta medicala gratuita. indiferent de specialitate. 9 arata ca unitatile sanitare si medicii.B) LEGISLATIE NATIONALA 1. in conditiile stabilite prin contractul cadru. stomatologice sau alte servicii de sprijin si promovare a sansatatii. adaptate posibilitatilor proprii. Standardul 12 se refera la starea de sanatate a copiilor si prevenirea imbolnavirilor si specifica faptul ca serviciul pentru protectia copilului de tip rezidential asigura conditiile necesare pentru identificatea si evaluarea permanenta a nevoilor fizice. sa aiba o stare generala buna si sa fie educati in spritul unui mod de viata sanatos. Constitutia Romaniei in art. 43 arata ca si copiii au dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare asigurarii efective a acestui drept. emotionale si de sanatate ale fiecarui copil.

limba. precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea.orice deosebire.Codul penal prin art.196 prevede pedepsirea oricarei persoane care divulga secretul profesional cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. handicap. diagnostic. varsta. economic. apartenenta la o categorie defavorizata. deci persoanele care intra in posesesia datelor unei persoane seropozitive ( date de identificare. sex.137/2000 privind sanctionarea tuturor formelor de discriminare se intelege . drept consacrat prin art.324 /2006 privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. normele metodologice nu sunt aplicate in mod corespunzator si deseori drepturile acestor persoane sunt incalcate confruntandu-se cu fenomenul de discriminare si lipsa confidentialitatii. inlaturarea recunoasterii. Persoanele infectate HIV/SIDA au dreptul la demnitate.1 alin ( 3 ) din Constitutia Romaniei ca una dintre valorile supreme si este protejata de Codul penal in art 205 ( arata ca atingerea onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte. pe baza de rasa. prin orice mijloace a unei persoane seropozitive se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. ori prin expunere la batjocorire se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda) si in art. Prin legea nr. tratament si investigatii clinice al persoanelor seropozitive. nationalitate. boala contagioasa. Condorm DEX. a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege. situatie sociala. 5 . Legea garanteaza persoanelor infectate HIV/SIDA dreptul la confidentialitate.. infectie HIV. orientare sexuala. religie. in domeniul public. practici sexuale) in virtutea functiei sau meseriei pe care o au sunt obligate sa pastreze secrete aceste informatii. in conditii de egalitate. confidential inseamna secret. social si cultural sau orice alte domenii ale vietii sociale. prin gesturi sau prin orice alte mijloace. 206 este prevazut faptul ca imputarea in public sau calomnia. excludere. restrictie sau preferinta.Practica demonstreaza ca desi in Romania exista legi care sustin si protejeaza accesul nediscriminatoriu la serviciile medicale de specialitate. etnie. convingere. folosintei sau exercitarii. categorie sociala.

identificarea si analiza elementelor de ordin legislativ in care este consemnat dreptul la sanatate al copilului si tanarului infectat HIV/SIDA.identificarea masurilor necesare pentru inlaturarea barierelor existente in aria de exercitare a dreptului la sanatate al copilului si tanarului infectat HIV/SIDA in Romania. . .OBIECTIVELE CERCETARII 1. 6 .identificarea si analiza situatiilor si a modalitatilor in care dreptul la sanatate al copilului si tanarului infectat HIV/SIDA este respectat si valorificat in Romania. OBIECTIVE SPECIFICE . . asa cum sunt percepute de acestia sau de catre specialistii care lucreaza cu aceasta categorie de persoane.OBIECTIV GENERAL • Evaluarea implementarii dreptului la sanatate al copilului si tanarul infectat HIV/SIDA in Romania 2.identificarea diferitelor obstacole intalnite in respectarea si valorificarea dreptului la sanatate al copilului si tanarului infectat HIV/SIDA.

METODOLOGIA CERCETARII ESANTIONUL ce urmeaza a fi selectat pentru desfasurarea cercetarii va avea in componenta sa copii si tineri infectati HIV/SIDA beneficiari ai centrelor de plasament sau beneficiari ale programelor derulate de diverse ONG –uri a caror populatie tinta este reprezentata de copiii si tineri seropozitivi.prelungirea duratei de viata 7 .varsta: 3-25 de ani .mentinerea starii de sanatate a persoanelor infectate HIV/SIDA . Criteriile de selectie ale esantionului sunt: . Din punct de vedere etic subiectul merita sa fie cercetat datorita numarului de persoane care traiesc cu HIV/SIDA in tara noastra. Parascheva din IASI. Procedeul cercetarii Interviurile si focus –grupurile cu copiii si tinerii diagnostigati cu HIV/SIDA se vor derula in centrele de plasament a caror rezidenti sunt. Metodologia pe care urmeaza sa o realizam este una de tip calitativ si va include observatia participativa. la sediul ONG-urilor in cazul in care acestea asigura un climat securizant pentru esantionul studiat sau la Spitalul de boli infectioase Sf. asistente medicale) pentru ca ne propunem completarea informatiilor obtinute de la esantionul studiat cu informatiile primite de la specialistii care lucreaza cu aceste cazuri.imbunatatirea serviciilor medicamele .starea civila: necasatoriti sau casatoriti. psihologi. fiind informati si respectand principiul confidentialitatii. interviul individual si metoda focus-grupului realizata cu populatia tinta si cu specialistii care lucreaza cu aceste cazuri (asistenti sociali. medici. Ca si consecintele – acces mai larg la servicii medicale .

naturii. societatii in ansamblu ci dimpotriva ar duce la imbunatatirea vietii oamenilor. principiul binefacerii si nonvatamarii cercetarea aduce contributii la starea de bine si la prosperitatea oamenilor. la imbogatirea cunoasterii si sper sa respect intocmai si principiul dreptatii in asa fel incat beneficiile si riscurile cercetarii sa fie distribuite corect. impartial. Cercetarea respecta intocmai principiul autonomiei ( respecta drepturile . 8 . demnitatea si protectia persoanelor infectate HIV/SIDA.Nu cred ca aceasta cercetare ar avea rezultate care ar dauna oamenilor. Cercetarea va fi suficient de obiectiva pentru ca lucrez cu aceasta categorie de persoane si sunt in mijlocul lor cel putin 8 ore pe zi .