PROBLEMATICA HIV / SIDA

HIV / SIDA HIV (virusul imunodeficienţei umane) un virus care atacă şi distruge sistemul imunitar iar organismul nu mai pote face faţă agresorilor de orice natură (virusuri. iar organismul nu mai poate face fată infecţiilor. SIDA (sindromul imunodeficientei dobândite) este ultima fază a infecţiei cu HIV când sistemul imunitar este foarte afectat de virus. celule canceroase). Unii oameni pot fi infectaţi cu acest virus fară să se simtă rău sau să manifeste simptome SIDA. . dar pot infecta şi pe altii. bacterii. oamenii pot fi infectaţi cu HIV fară a fi conştienţi de acest lucru. Nu ne putem da seama că o persoană este infectată doar privind-o.

Durata medie de viaţa a unei persoane infectate cu HIV – SIDA este de 12 ani. dacă persoana NU se tratează corespunzător. În Buzău. .3 milioane de persoane infectate cu HIV.STATISTICĂ     În lume există 40. 54 de persoane sunt înregistrate ca fiind purtătoare HIV şi 11 persoane decedate datorită acestui virus. În România există 5.330 persoane infectate cu HIV şi 4698 persoane decedate datorită acestui virus.

   Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată Contact direct între sângele unei persoane sănatoase cu sângele unei persoane infectate: Prin transfuzii de sânge sau produse de sânge infectate. Folosirea în comun a acelor sau seringilor de către consumatorii de droguri injectabile. . În timpul naşterii. Prin rănirea de obiecte expuse la sânge infectat.CUM SE TRANSMITE HIV? 1. De la mamă infectată la fat (in timpul sarcinii sau la naştere) şi după naştere prin alăptare:    În timpul sarcinii. 3. 2. Prin alăptare.

CUM NU SE TRANSMITE?       Prin îmbrăţişări şi sărut social Prin strângeri de mână Prin strănut sau tuse Prin folosirea în comun a duşului şi toaletei Prin înţepături de insecte Prin folosirea în comun a veselei şi a tacâmurilor .

EVOLUŢIA SIMPTOMELOR ÎN INFECŢIA CU HIV HIV Negativ Apariţia anticorpilor HIV HIV Pozitiv Perioada asimptomatică (poate depăşi 10 ani) Perioada Simptomatica SIDA MOARTE .

reprezintă modul de transmitere major. Folosirea în comun a acelor şi seringilor de către două sau mai multe persoane. în special dacă există leziuni la nivelul mucoasei bucale.COMPORTAMENTE DE RISC     Relaţiile sexuale neprotejate. Sexul oral prezintă un risc de infectare. . mai ales în cazul consumatorilor de droguri. Numărul mare de parteneri sexuali creşte considerabil riscul de infectare.

NU UITATI: TESTUL TREBUIE REPETAT DUPA 6 LUNI.  .  Folosirea corectă a prezervativului.CUM NE PROTEJĂM? Abstinenţă  Fidelitate  Amânarea începerii vieţii sexuale până la efectuarea testului de către cei doi parteneri.

lame de ras. Folosirea individuală a obiectelor de igienă personală (trusa de unghii. Folosirea de seringi de unică folosinţă şi instrumentar medical sterilizat corect. periuţă de dinţi).CUM NE PROTEJĂM?    Evitarea contactului direct cu sângele altei persoane. .

PRECAUŢII UNIVERSALE      Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun! Acoperiţi orice rană cu pansamente de unică folosinţă! Folosiţi mănuşi de unică folosintă atunci când intraţi în contact cu sângele! Folosiţi doar propriile instrumente de igienă personală! Asiguraţi-vă întotdeauna că instrumentarul medical sau de cosmetică este sterilizat sau de unică folosintă! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful