PENDIDIKAN JASMANI SUAIAN

(Konsep, Definisi dan Matlamat)

Disediakan oleh: ABDUL LATIF BIN AHMAD IPG Kampus Tun Hussein Onn Batu Pahat, Johor.

.Definisi Pendidikan Jasmani Suaian Pendidikan Jasmani suaian didefinisikan sebagai pelaksanaan Pendidikan Jasmani yang diajar berdasarkan kurikulum Pendidikan Jasmani tetapi diubahsuai berdasarkan kekangan dan batasan pelajar yang mengikutinya.

bertujuan untuk menyediakan peluang kepada individu kurang upaya untuk mengikuti program Pendidikan Jasmani dengan selamat dan berjaya serta mencapai kepuasan diri. .  Faktor utama yang perlu diambil kira dalam melaksanakan Pendidikan Jasmani suaian ialah potensi dan keupayaan individu untuk melakukan aktiviti tersebut.Konsep Pendidikan Jasmani Suaian  Pendidikan Jasmani disesuaikan daripada aktiviti Pendidikan Jasmani tradisional.

b) Kriteria untuk kejayaan berlandaskan bilangan kali berdasarkan peratus gerak balas. keperluan Pendidikan Jasmani kepada pelajar istimewa. .Matlamat dan Tujuan Pendidikan Jasmani Suaian  Pendidikan Jasmani suaian bermatlamat menyediakan  Objektif-objektif pengajaran PJ Suaian mempunyai dua komponen iaitu: a) Tingkah laku yang dapat diperhatikan.

• Kawalan postur menyediakan pelajar utk mempelajari kemahiran motor yg lebih kompleks. pertumbuhan dan kematangan motor bersesuaian dgn umur. • Tumpuan utama dlm aspek fizikal ini ialah postur statik dan postur dinamik. .Objektif Psikomotor PJ Suaian a) Aspek Fizikal • Lebih beri tumpuan kpd aspek struktur anotomi individu. • Kawalan postur perlu dibina bagi bolehkan individu mengalami perkembangan.

Orientasi spatial (ruang). daya tahan kardiovaskular dan otot. ketangkasan. Kawalan objek.Objektif Psikomotor PJ Suaian b) Aspek Motor • Beri tumpuan kpd kuantiti pergerakkan yg mampu dipamerkan. Kemahiran lokomotor & bukan lokomotor. • Melibatkan beberapa prinsip asas (spt kekuatan. kepantasan dan kelajuan) • Faktor asas yg terlibat ialah: Imej tubuh. . kelenturan. Perkembangan kemahiran dan Kecergasan.

• Merupakan tempat untuk pelajar mengaplikasikan aspek fizikal. . • Beri ruang kepada pelajar melibatkan diri dalam berkomunikasi dan aktiviti sosial.Objektif Psikomotor PJ Suaian c) Aspek Permainan • Melibatkan aktiviti-aktiviti sukan dan rekreasi. motor dan kecergasan.

 Aktiviti PJ Suaian boleh bantu mengurangkan kelemahan dan masalah yang dihadapi (Auxter.  Program terapi fisio dpt kurangkan masalah yang dihadapi dgn lebih berkesan (Auxter. 1995) yg menyeluruh (kognitif. afektif.  Pengajaran Pj suaian yg dirancang dgn baik dan bersesuaian akan dpt penuhi falsafah kurikulum bersepadu yang dilaksanakan di sekolah. 1989). 1998). psikomotor.Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Hubungannya Dengan PJ Suaian  Pendidikan jasmani merupakan satu bentuk pendidikan formal (de Vries. Pyfer dan Huettig. . Pyfer dan Huettig.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful